|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - ZDJĘCIA NOCNE 2013
Wujek_Pstrykacz - Wto 01 Sty, 2013 Temat postu: ZDJĘCIA NOCNE 2013 Powodzenia.
Stuku - Pią 04 Sty, 2013
No to ja zacznę Ostatni poranek 2012 roku z mojego okna ...
1.
pioroon - Pią 04 Sty, 2013
Stuku, można wiedzieć gdzie ta fotka, bo albo jestem ślepy albo jesteśmy sąsiadami
...albo te wszystkie osiedla są takie same
Stuku - Pią 04 Sty, 2013
pioroon napisał/a: | Stuku, można wiedzieć gdzie ta fotka, bo albo jestem ślepy albo jesteśmy sąsiadami
...albo te wszystkie osiedla są takie same |
Olsztyn
pes - Pią 04 Sty, 2013
pioroon, czyżbyś myślał, że to okolice Cynamonowej i Gandhi na Ursynowie? Bo podobne
pioroon - Pią 04 Sty, 2013
Cytat: | pioroon, czyżbyś myślał, że to okolice Cynamonowej i Gandhi na Ursynowie? Bo podobne |
Nie, jest takie miejsce na Stegnach, dokładnie w samym środku osiedla
Widać wszędzie to samo
Zrobię coś podobnego i wrzucę...
tores - Nie 06 Sty, 2013 Temat postu: Następny night shot. Pocztówka z W-wy
mozer - Nie 06 Sty, 2013
tores, jak widać na załączonym obrazku "z rąsi" się nie sprawdza...
tores - Nie 06 Sty, 2013
i jeszcze jedno z tej samej sesji
[ Dodano: Nie 06 Sty, 2013 12:08 ]
mozer napisał/a: | tores, jak widać na załączonym obrazku "z rąsi" się nie sprawdza... |
Poza konturami , ruch wynika z rzutnika motywu na elewacje. Projektor- za długi czas-zgoda:)
mozer - Nie 06 Sty, 2013
tores, chodziło mi o szum - wygląda jak robione telefonem.
tores - Nie 06 Sty, 2013
Niepotrzebnie podkręcalem w Ashampo.Przeciągnałem
To drugie też . Efekty w programach zostawiają czasem niekorzystne ślady.
marians - Nie 06 Sty, 2013
4. Płock
5. J.w.
6. Prawie jak polska flaga
[ Dodano: Nie 06 Sty, 2013 16:51 ]
7. Iłża widziana z zamkowych ruin
tores - Nie 06 Sty, 2013
7 -ka klimatyczna !
Stuku - Nie 06 Sty, 2013
4. Chyba minimalnie ruszone ?
marians - Nie 06 Sty, 2013
Stuku - niestety (wiało jak w Kieleckim)...
fatman - Nie 06 Sty, 2013
tores,
Numeruj zdjęcia w wątku.
Popraw WB na tym zdjęciu z choinką bo budynki po lewej są całkiem zielone.
No i... wyprostuj bo zamek i choinka walą się w lewo.
magda28 - Sob 12 Sty, 2013
7 bardzo dobre.Szkoda, ze minimalnie ruszone.Zrob z niego hdr'a bedzie super.
mozer - Sob 12 Sty, 2013
magda28 napisał/a: | Zrob z niego hdr'a bedzie super. |
Jak może zrobić z niego HDR'a, jak już to zdjęcie zrobił w postaci jednej ekspozycji?
Pan_Żabka - Sob 12 Sty, 2013
mozer napisał/a: | magda28 napisał/a: | Zrob z niego hdr'a bedzie super. |
Jak może zrobić z niego HDR'a, jak już to zdjęcie zrobił w postaci jednej ekspozycji? |
No takiego oszukanego, z korektami ekspozycji w lewo i w prawo, potem do machinery HDR trzy wersje i już jest taki a'la HDR. Ja tak oszukuję, choć hardcore'owcy fachowcy zaraz mnie tutaj zjedzą
pes - Sob 12 Sty, 2013
Ja tez czasem takie zabiegi stosuję
marians - Nie 13 Sty, 2013
Pan_Żabka - po co robić z jednego ujęcia kilka, a potem je łączyć znowu w jedno, skoro to samo można osiągnąć stosując lokalną korekcję wybranych fragmentów?
Pan_Żabka - Nie 13 Sty, 2013
marians,
Ja nie wiem jak miałbym osiągnąć efekt wysokiej rozpiętości tonalnej wykonując lokalną korekcję wybranych fragmentów. W takim HDR'rze (nawet oszukanym) wszystkie fragmenty kadru są poniekąd "wybrane".
Pewnie, że można suwakami pokręcić i usyskać podobny efekt co "naturalny HDR" (czyli nie przesadzony) ale to tak jak kroić warzywa na sałatkę ręcznie jak mamy robota kuchennego
mozer - Nie 13 Sty, 2013
Pan_Żabka, kręcąc suwakami widzisz od razu efekt. Czarne pudełko jest nieprzewidywalne... Porównanie powinno być raczej w drugą stronę z tym robotem...
magda28 - Nie 13 Sty, 2013
chodziło mi o taki efekt...
http://s6.ifotos.pl/img/DSC02077J_xwqnwrw.JPG
mozer napisał/a: | Pan_Żabka, kręcąc suwakami widzisz od razu efekt. Czarne pudełko jest nieprzewidywalne... Porównanie powinno być raczej w drugą stronę z tym robotem... |
W "machinery HDR" na ten przykład też są suwaki. Na starcie mamy wersję "zero" którą możemy rozsuwaczyć w dowolnym kierunku wedle uznania. Ja rzadko używam programu do HDR'ów, a jeżeli już, to do zdjęć raczej generalnie nie kojarzonych z HDR i niewykonalnych klasyczną metodą kilku klatek z różną ekspozycją.
Na ten przykład coś takiego:
http://www.fmix.pl/zdjeci...inook/rozmiar/2
Można by to było suwakami w CRaw'ie wyrzeźbić, może nawet posteryzacja byłaby mniejsza, kto wie, niemniej jednak zlepione z trzech skorygowanych klatek i skorygowane suwaczkami w programie hadeerowym daje chyba większe mozliwości, nawet jeśli chodzi o pomysł na finalny efekt.
Ale szczerze mówiąc, to ja jestem amator, nie próbuję kogoś do mojej metody namawiać, bo najprawdopodobniej jest do kitu, próbuję tylko wyjaśnić, że da się zrobić takiego niby HDR na jednym zdjęciu (inna sprawa, że jeszcze nie zrobiłem żadnego naprawdę dobrego )
mozer - Nie 13 Sty, 2013
Pan_Żabka, kiedyś tak robiłem przy trudnych ekspozycjach, ale potem skapowałem się, że LR daje naturalniejsze rezultaty.
Musze LR spróbować zatem. Zbieram się i zbieram aż w końcu trzeba będzie się przesiąść bo dużo ludzi chwali.
pes - Pią 18 Sty, 2013
Co do HDR-ów to ja polecam SNS-HDR Lite, a to co wypluje ten program potem obrabiam w LR. Nie ma mowy o sztuczności przy odpowiednim podejściu do takiej foty w LR. Ja już dawno temu zrezygnowałem z bracketingu i wolę poprostu RAW-a wywołać na ile ekspozycji mi się widzi, zazwyczaj od 3 do 7 z odpowiednimi korektami EV i to później sklejam i do LR.
Takie coś wracając do zdjęć nocnych
8.
hijax_pl - Pią 18 Sty, 2013
pes napisał/a: | Ja już dawno temu zrezygnowałem z bracketingu i wolę poprostu RAW-a wywołać na ile ekspozycji mi się widzi, zazwyczaj od 3 do 7 z odpowiednimi korektami EV i to później sklejam i do LR. | Hm.. Po co tyle kombinowania? Skoro to jeden RAW to zasadniczo wystarczy dobra obróbka w LR...
pes - Pią 18 Sty, 2013
Kurcze, ja powiem tak, bez sklejek, nie umiem takiego zakresu tonalnego czasem wydobyć jakbym chciał. hijax_pl, nie ten level u mnie z umiejętnościami... tak czy siak dość rzadko stosuję takie zabiegi, wolę naturalne z jednego RAW-a ale czasem... sklejka
Przemekkk666 - Pią 18 Sty, 2013
9.
fatman - Pią 18 Sty, 2013
10.
pes - Pią 18 Sty, 2013
Przemekkk666, lepiej obiektyw na most z tyłu skierować
Przemekkk666 - Pią 18 Sty, 2013
pes napisał/a: | Przemekkk666, lepiej obiektyw na most z tyłu skierować |
To byl zabieg celowy, dzięki temu uchwycilem i odbicie mostu w wodzie i odbicie latarni wzdłuz rzeki
Marx76 - Sob 26 Sty, 2013
Odnowiony Park Słowackiego. Zasłynął z liczb koszy na śmieci, ile ławek tyle koszy. Był nawet o nim reportaż w telewizji.
11.
12.
muzyk - Sob 26 Sty, 2013
12?
hofman - Sob 26 Sty, 2013
13
muzyk - Nie 27 Sty, 2013
Może jednego z tych ludzików na dachu byś zdjął tele z "łysym" w tle?
W tym powyżej zdjęciu tak nie bardzo jest na czym oczy zawiesić - plac, oświetlone auto gdzieś za krzakami, budynek, rzeźby, łysy... a poza tym wszystko leci w prawo.
mozer - Nie 27 Sty, 2013
hofman, co za dużo to niezdrowo
hofman - Nie 27 Sty, 2013
Miałem do dyspozycji tylko kosz na śmieci wiszący na słupie.
fatman - Czw 31 Sty, 2013
Z przedwczorajszej nocnej włóczęgi po czeskiej Pradze.
kololovanka - Pon 04 Lut, 2013
ten park słowackiego wygląda uroczo, bajkowo wręcz, z tym śniegiem mnie się udało sporo chorować w trakcie trwania tej pięknej zimy, także przepuściłam masę okazji do zrobienia fajnych zdjęć, żałuję strasznie..
Marx76 - Pon 04 Lut, 2013
kololovanka Jesteś z bielska-Białej ?
kololovanka - Sro 06 Lut, 2013
niestety nie, acz żałuję bo Bielsko urocze miasto, muszę się kiedyś wybrać na jakąś "poważniejszą" wycieczkę, bo właściwie widziałam tylko przejazdem jestem z Krakowa
Ptryk - Sro 06 Lut, 2013
15.
[ Dodano: Sro 06 Lut, 2013 17:23 ]
16.
degol - Sob 09 Lut, 2013
17
Ingeitum - Pią 15 Lut, 2013
18.
19.
To moje pierwsze kroki w fotografii nocnej. Było by miło jakbym zyskał jakiś wskazówki i porady co poprawić i na co zwracać uwagę.
Michałek - Nie 17 Lut, 2013
a to ?
[ Dodano: Nie 17 Lut, 2013 18:41 ]
mmmm
Wojmistrz - Nie 17 Lut, 2013
21 dla mnie za wąsko.
20 no, jest lampa
ale ogólnie to dobre foty według was czy do śmieci , bo jak już wspominałem nie robie zdjęc z automatu tylko ustawiam wszystko sam, 21 czy jakby był szerszy kąt to było by ok
a co do 20 to lampa jets ale jest dobrze czy lampa powinna być z lewej lub prawej strony ??
Wojmistrz - Nie 17 Lut, 2013
Mi się wydaje ze w 21 ten budynek przytłacza, a w 21 masz ładny budyneczek z tyłu i jeśli go chciałeś uwiecznić, to ta lampa szpeci. Ja bym się starał umieścić tą lampę w około 1/3 od prawej. Raz, by nie zasłaniała tego budynku z tyłu, dwa, mogła by ciekawie uzupełniać ten kadr, trzy, zachował byś uniwersalne zasady kadrowania. Pewnie wystarczyło przejść kawałek dalej.
Ingeitum, kolego a jakie ustawienia zastosowałeś w aparacie ? i jaki miałeś obiektyw szczególnie zależy mi na obiektywie odpisz jak najszybciej bo chce sobie kupić i sam niewiem co mam kupić obecnie używam 18-55 ale chciałbym sobie kupić 55-200 lub 75-300 oczywiście do alfy 57
pozdro
Ingeitum - Nie 17 Lut, 2013
@Michałek
KIT
Naświetlasz mniej więcej tak optymalnie, zależy jak leży. U mnie to było 25". ISO jak najmniejsze. Zapisujesz w RAW'ie i bawisz się w domu w Lightroom'ie
RAW tak myślałem ,ale ja będe próbować robic dobre foty bez obrabiania może kiedyś się uda .
pozdro
moronica - Nie 17 Lut, 2013
Michałek, myslisz ze w czasach analogowych powodem do dumy bylo oddawanie filmu do labu zamiast samodzielnie go wywolac? tak samo jest i teraz tyle ze zamiast zdawac sie na to, co ci lab ze zdjeciem zrobi, zdajesz sie na to co ci aparat ze zdjeciem zrobi
mozer - Nie 17 Lut, 2013
Michałek napisał/a: | dobre foty bez obrabiania może kiedyś się uda |
Szkoda czasu, to legendy
pioroon - Nie 17 Lut, 2013
mozer, nie rób sobie jaj, bo człowiek uwierzy, że to niemożliwe
mozer - Nie 17 Lut, 2013
pioroon, ok, pokaż mi takie cudo
magda28 - Sob 23 Lut, 2013
ja tez chętnie zobaczę....
grzybb - Nie 03 Mar, 2013
22
pes - Nie 03 Mar, 2013
grzybb, zacna fota
grzybb - Nie 03 Mar, 2013
pes Dzieki
Chris62 - Sro 06 Mar, 2013
23
24.
fatman - Sro 06 Mar, 2013
grzybb, Gratulacje za 22 !!!
No toś sie pięknie wstrzelił. Chyba, że tę falke na niebie dorabiałeś?
Przyznaj się zaraz.
pes - Sro 06 Mar, 2013
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=224993
grzybb - Sro 06 Mar, 2013
pes już podał link do wyjaśnienie Osobiście zanim wstawiłem zdjęcie na forum byłem przekonany że to chmura. Nie sądziłem że takie odbicie boże stworzyć się na soczewce. Ale rzeczywiście wygląda to jak lustrzane odbicie świateł samochodów.
pes - Sro 06 Mar, 2013
grzybb, ja też myślę, że to poprostu bardzo specyficzny blik, tak czy siak właśnie on "robi tą fotę"
pioroon - Sro 06 Mar, 2013
Detektyw Inwektyw pes
pes - Sro 06 Mar, 2013
oj tam oj tam, "optyczne" i "nikoniarze" mam prawie codziennie odpalone
Soniak10 - Wto 26 Mar, 2013
25. Panorama toruńskiej starówki z mostu
degol - Wto 26 Mar, 2013
pes napisał/a: | oj tam oj tam, "optyczne" i "nikoniarze" mam prawie codziennie odpalone |
Jednak oficjalnie przyznajesz się do ściągania haracz-u ?!
Soniak10 - Wto 26 Mar, 2013
I jeszcze dwie nocne panoramy
aphalon - Sro 27 Mar, 2013
Moje nocne próby.
27. Olsztyn (N J1 + 10/2.8) (Może być lekko nieostre bo wykonane z ręki)
28. Zachód za chmurami Plaża Płock
Arkowal - Pon 29 Kwi, 2013
hijax_pl - Pon 29 Kwi, 2013
Arkowal, masz na stałe nakręcony jakiś filtr UV?
mozer - Pon 29 Kwi, 2013
Arkowal, a tak w ogóle to niepotrzebnie obciąłeś światła na krzywej tonalnej - wygląda to dużo gorzej niż prześwietlenie.
Nie, nie używam UV, czasem polara.
mozer - Pon 29 Kwi, 2013
Arkowal, w takim razie odblaski są "właściwością" szkła - nic na to nie poradzisz.
mozer napisał/a: | Arkowal, w takim razie odblaski są "właściwością" szkła - nic na to nie poradzisz. |
Tak też myślałem, szkoda bo mam kilka takich fotek
marians - Sro 19 Cze, 2013
Trzy zdjęcia zrobione podczas burzy, która tej nocy przeszła nad moim domem
31.
32.
33.
degol - Sro 19 Cze, 2013
marians, 31 ładnie się rozkładają.
Mam pomysł na foto z takimi piorunami i pewnym obiektem.
W zeszłym roku były jednej nocy niesamowicie rozległe, oczywiście poziomo się rozchodzące, ale jak pojechałem na miejsce, to było już po wszystko.
marians - Sro 19 Cze, 2013
degol - ta wczorajsza u mnie trwała koło trzech godzin... Niestety większość błysków (jakieś 99%) była ponad dolną warstwą chmur (i to średnio kilka na sekundę)...
infocyk - Nie 18 Sie, 2013
34.
Fotograf1234 - Pią 13 Wrz, 2013
infocyk - fajne
35.
Moje pierwsze próby z fotografią nocną, więc prosiłbym o porady jak co robić, żeby efekty były lepsze.
mozer - Pią 13 Wrz, 2013
Fotograf1234, przede wszystkim w końcu znaleźć jakiś ciekawy temat...
Fotograf1234 - Pią 13 Wrz, 2013
Jeżeli to ciekawy temat z wracaniem tam nie ma problemu, zdjęcie robione z mostu nad DTŚ parę kroków od mojego domu. A jak wyszedł pierwszy raz?
[ Dodano: Pią 13 Wrz, 2013 19:32 ]
Tu kolejne dwa kadry.
36.
37.
fazi75 - Sob 28 Wrz, 2013
Na 3 szkoda, że tablice się nie zapisały, bo chyba ktoś ciągłą linię przekroczył
maniu_ww - Pon 30 Wrz, 2013
Quebec City
38.
Uploaded with ImageShack.us
Fotograf1234 - Wto 01 Paź, 2013
maniu_ww - więcej świateł w mieście i był by git.
Tym razem ruch tramwaju. Musiałem 15 minut czekać, aż ruszył z przystanku.
39.
pawel23 - Nie 06 Paź, 2013
Fotograf1234, straszny bałagan, nie bardzo wiadomo co chciałeś pokazać na tym zdjęciu
fatman - Pon 07 Paź, 2013
maniu_ww, ładnne kolory ale... czy nie za ciemno w tym mieście
Fotograf1234 - Wto 08 Paź, 2013
pawel23 napisał/a: | Fotograf1234, straszny bałagan, nie bardzo wiadomo co chciałeś pokazać na tym zdjęciu |
To efekt dużego wiatru, te smugi to rozmyte liście. Wyciągnąłem wniosek, że na fotografię nocną drzew nie może być wiatru lub trzeba bardzo ostrożnie komponować kadr.
maniu_ww - Sro 09 Paź, 2013
fatman niedziela była... polazłem w poniedziałek na to miejsce, ale już tylko w ramach rekreacji bez aparatu i całkiem inna bajka była
A po B taki był zamiar tego zdjęcia
mozer - Sro 16 Paź, 2013
40.
kufel - Sro 16 Paź, 2013
mozer, łapałeś odblaski z filtra uv?
mozer - Sro 16 Paź, 2013
kufel, niestety nie ma tu filtru ani odblasków
Arkowal - Sro 16 Paź, 2013
Duży szum,ale to fotka z ręki
pioroon - Sro 16 Paź, 2013
Arkowal, nie wiem czemu ale przypomina mi Pragę.
A statywu się nie chciało nosić?
Arkowal - Sro 16 Paź, 2013
No wybacz,ale na kolacjie z żonką chodzę bez a szkoda :razz:Wrócę tam przy najbliższej okazji już z
mozer - Sob 19 Paź, 2013
42.
muzyk - Sob 19 Paź, 2013
Mozer, albo mgła, albo smarowałeś kremem ( ) filtr.
fatman - Sob 19 Paź, 2013
Arkowal,
No nieeeeee.... fara tak nie wygląda
Ajak już wracasz z żonką z kolacji to rozumiem dlaczego pionu nie trzymasz i fara się wali na prawo
Wulfen - Sob 19 Paź, 2013
43.
44.
Arkowal - Sob 19 Paź, 2013
fatman napisał/a: | Arkowal,
No nieeeeee.... fara tak nie wygląda
Ajak już wracasz z żonką z kolacji to rozumiem dlaczego pionu nie trzymasz i fara się wali na prawo |
lazym - Pon 21 Paź, 2013
45.
46.
47.
offca - Czw 24 Paź, 2013
48
FuzBal - Czw 24 Paź, 2013
u mnie 48 jest wielkosci znaczka pocztowego
kufel - Czw 24 Paź, 2013
FuzBal napisał/a: | u mnie 48 jest wielkosci znaczka pocztowego | ... a wystarczy nań kliknąć i będzie zupełnie przyzwoitych rozmiarów
offca - Czw 24 Paź, 2013
dokładnie tak jak napisał kufel proszę kliknąć na miniaturkę
moronica - Czw 24 Paź, 2013
a czemu nie tak?
lepiej by bylo ze statywu. dalej pozostaje pracowac nad ciekawszym ksztaltem
offca - Czw 24 Paź, 2013
dzięki za poprawę a jeśli chodzi o zdjęcie to była moja pierwsza próba w tego typu fotografii i aparat leżał na ławce czas naświetlania to 30s tyle potrzebowałem żeby wymachać pełne kółko nie pasuje mi brak ostrości, jakieś porady? Dodam że było zupełnie ciemno i AF na pewno by nie zadziałał, może bardziej przymknąć przysłonę?
kufel - Czw 24 Paź, 2013
offca, przyjrzyj sie zdjęciu a sam dojdziesz do przyczyn czemu zdjęcie nieostre. nie widzisz poruszenia na drzewach ? przy takich czasach nie ma zmiluj sie - bez statywu sie nie obejdzie.
poruszenie na drzewach to zawsze moze byc wynik wiatru... popatrz lepiej na gwiazdy, ewidentnie aparat nie byl unieruchomiony
kufel - Czw 24 Paź, 2013
być może miałeś wietrzną pogodę ( choć jeden kierunek rozmycia drzew etc akurat tego nie potwierdza) to wtedy żaden statyw nie pomoże.
[ Dodano: Czw 24 Paź, 2013 21:00 ]
o ubieglas mnie z tym wiatrem... moronica napisał/a: | poruszenie na drzewach to zawsze moze byc wynik wiatru | moronica, racja, ale tutaj wszystko jest rozmyte w jednym kierunku , (jednolity kontur drzew etc) wiec wiatr jesli mial jakis tu wplyw to chyba niewielki.
offca - Czw 24 Paź, 2013
całkiem możliwe, angielska pogoda, tu zawsze wieje, za jakiś tydzień idę robić kolejną próbę i będę przede wszystkim pracował nad kształtem i dlatego potrzebuję jakieś porady co z tą ostrością, ustawiać manualnie czy oświecić najpierw osobę latarką i złapać ostrość, jeśli chodzi o poruszenie to wydaje mi się może to być problem podczas naciskania spustu migawki, następnym razem spróbuję z samowyzwalaczem, jak mówiłem to była moja pierwsza próba dlatego do następnej chcę się dobrze przygotować
kufel, tak tylko mowie. z drzewami nigdy nic nie wiadomo, gwiazdy prawde ci powiedza
offca, nigdy takiej fotografii nie robiac powiem ci z pelnym przekonaniem, ze powinienes najpierw ustawic ostrosc
offca - Czw 24 Paź, 2013
moronica, wybacz ale nie rozumiem
kufel - Czw 24 Paź, 2013
moronica napisał/a: | kufel, tak tylko mowie. z drzewami nigdy nic nie wiadomo, gwiazdy prawde ci powiedza
| no w zasadzie potwrdzają ,ze owa nieostrość powstała nie od ruszających sie drzew a poruszonego aparatu
[ Dodano: Czw 24 Paź, 2013 21:31 ]
offca napisał/a: | moronica, wybacz ale nie rozumiem | offca, rozumiem ,ze ostrosc ustawiles na manualu ,tak?
aa czekaj, pytales czy AF czy MF... mysle ze to bez roznicy, tak czy siak z uzyciem latarki, na spokojnie, w trybie LV. jak AF to oczywiscie po ustawieniu ostrosci go wylacz zeby sie nie przestawilo przy naciskaniu spustu. jak nie masz wezyka to mozesz uzyc samowyzwalacza. przydalaby sie rowniez mocniej przymknieta przyslona bo nawet ten malunek wyszedl ci bardzo mydlany a powinien byc ostry
offca - Czw 24 Paź, 2013
dzięki moronica, właśnie o taką poradę mi chodziło, w tym przypadku własnie tak zrobiłem że ustawiłem ostrość AF i po ustawieniu przełączyłem na MF ale jak widać coś poszło nie tak albo model stanął w złym miejscu i dlatego zdjęcie nie jest ostre, mam już kilka nowych pomysłów na następne nocne zdjęcia więc jak zrobię to na pewno zaprezentuję pozdrawiam
FuzBal - Sob 26 Paź, 2013
Do czego to doszło żeby trzeba było jeszcze naklikowywać miniatury...
Fotograf1234 - Pią 08 Lis, 2013
Na pograniczu z astrofotografią. Zapraszam do komentowania.
49.
I malowanie światłem.
50.
51.
pyton 44 - Pon 18 Lis, 2013
dalszy ciąg spaceru po Krakowie, tym razem nad Wisłą
52
53
Fotograf1234 - Wto 19 Lis, 2013
pyton 44 - 52 fajne, ale mogłeś wykadrować mniej brzegu i trawy. Ale i tak ciekawe.
Justyna724 - Sob 30 Lis, 2013
52 podoba mi się, a co do kadru zgadzam się z przedmówcą..
z dzisiejszej wycieczki po Uniejowie,
prosto z puchy
54
55
56
adamtomas - Nie 01 Gru, 2013
Pyton44 chciałbym żebyś się przeszedł nocą nie tylko po Krakowie, ale po Bydgoszczy, pewnie miasto pokazałbyś w pięknej otoczce
fazi75 - Nie 01 Gru, 2013
54-jedynie się broni, ale szkoda cięcia na górze
Justyna724 - Nie 01 Gru, 2013
57
58
Intimate - Nie 01 Gru, 2013
Chyba lubisz sie włóczyć po nocach, co ? Fajny wiatrak. Szkoda, że te samochody tam stały. Może dałoby się podejść tak, żeby nie było ich widać i zrobić zdjęcie "pionowo" ? Ten wiatrak się obraca ?
Justyna724 - Nie 01 Gru, 2013
Intimate napisał/a: | Chyba lubisz sie włóczyć po nocach, co ? Fajny wiatrak. Szkoda, że te samochody tam stały. Może dałoby się podejść tak, żeby nie było ich widać i zrobić zdjęcie "pionowo" ? Ten wiatrak się obraca ? |
ostatnio miałam natchnienie zrobić coś innego niż zwykle, więc przeprosiłam statyw i trochę się powłóczyłam tu i tam.. ale zimno .. latem trzeba zrobić taką wędrówkę.
Nie dało się inaczej wykadrowac zeby aut nie było. musiałabym tam po północy przyjechac chyba zeby bylo pusto , bo obok jest restauracja
pyton 44 - Pon 02 Gru, 2013
Kraków ciąg dalszy
59
60
ponieważ nie mam jeszcze ani LR ani PS moje pytanie jest takie:
czy można za pomocą w/w narzędzi skorygować do pionu schodzące się linie budynków przy podniesieniu obiektywu do góry??
w przyszłości chciałbym pofotografować gotyckie katedry np we Francji...
Intimate - Pon 02 Gru, 2013
Jeżeli chodzi o photoshopa to prędzej go ograniczają umiejętności użytkownika niż brak funkcjonalności. Ale czy Tobie czasem nie chodzi o korygowanie perspektywy ?
pyton 44 - Pon 02 Gru, 2013
Intimate napisał/a: | Jeżeli chodzi o photoshopa to prędzej go ograniczają umiejętności użytkownika niż brak funkcjonalności. Ale czy Tobie czasem nie chodzi o korygowanie perspektywy ? |
Być może tak.
Chociaż w tym programie którego używam jest korekcja perspektywy, ale efekty po moim jej zastosowaniu są gorsze niż zdjęcie wyjściowe.
I chodzi tu zapewne głownie o umiejętności użytkownika...
Dlatego architektura krzywi mi się, co mnie wkurza.
kufel - Wto 03 Gru, 2013
pyton 44, jest rozwiązanie na Twoje bolączki , ale dość kosztowne
tilt shift
[ Dodano: Wto 03 Gru, 2013 00:26 ]
pyton 44 napisał/a: | I chodzi tu zapewne głownie o umiejętności użytkownika...
| jeśli masz problemy z uzyskaniem dobrego efektu to najzwyczajniej w świecie poszukaj jakichś instrukcji czy tutoriali. powinny pomoc.
Usjwo - Wto 03 Gru, 2013
pyton 44 napisał/a: |
czy można za pomocą w/w narzędzi skorygować do pionu schodzące się linie budynków przy podniesieniu obiektywu do góry??
w przyszłości chciałbym pofotografować gotyckie katedry np we Francji... |
Zobacz tutaj
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=29
Justyna724 - Wto 03 Gru, 2013
pyton 44 napisał/a: |
w przyszłości chciałbym pofotografować gotyckie katedry np we Francji... |
w Lightroom 5 jest edycja perspektywy w panelu 'korekta obiektywu', można tam ręcznie skorygować co nieco, albo zaufać automatowi
degol - Pią 06 Gru, 2013
Justyna724, zdjęcie 57 - ciekawy ten wiatrak, może warto z nim poeksperymentować ?
Justyna724 - Pią 06 Gru, 2013
degol napisał/a: | Justyna724, zdjęcie 57 - ciekawy ten wiatrak, może warto z nim poeksperymentować ? |
zapewne , ale chyba poczekam na lepszy klimat wiosenny lub letni ; )
a.animus@wp.pl - Nie 08 Gru, 2013
61
62
Usjwo - Sob 14 Gru, 2013
Odkurzajac stara szuflade
63. HK
pikus20 - Sro 18 Gru, 2013
[ Dodano: Sro 18 Gru, 2013 22:17 ]
Bratysława i UFO
Intimate - Sro 18 Gru, 2013
64. Najwięcej na tym zdjęciu to jest krzaczorów... 65. bardzo klimatyczne ew. można by było trochę uciąc chodnik
Justyna724 - Sro 18 Gru, 2013
pikus20,
chociaż mogłeś wyprostować te foty
pikus20 - Czw 19 Gru, 2013
Justyna724,
Fakt trochę krzywe... następne poprostuje
mavierk - Sob 21 Gru, 2013
Nie mam pojęcia gdzie to wrzucić. Robione nocą.
66.
degol - Pon 23 Gru, 2013
pikus20, 64 - trochę za ciasno od góry, " UFO" za blisko krawędzi kadru.
Warto tez czasami po prostować obiekty, no chyba, że to zamierzone działanie ?
Natomiast kolorystycznie mi się podoba.
65 - " Katedra " również leci ci architektura, spróbuj je prostować.
mavierk, jakiś chudy ten kosmita
|
|