forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - ZDJĘCIA NOCNE 2013

Wujek_Pstrykacz - Wto 01 Sty, 2013
Temat postu: ZDJĘCIA NOCNE 2013
Powodzenia.
Stuku - Pią 04 Sty, 2013

No to ja zacznę :) Ostatni poranek 2012 roku z mojego okna ...

1.

pioroon - Pią 04 Sty, 2013

Stuku, można wiedzieć gdzie ta fotka, bo albo jestem ślepy albo jesteśmy sąsiadami :P
...albo te wszystkie osiedla są takie same ;)

Stuku - Pią 04 Sty, 2013

pioroon napisał/a:
Stuku, można wiedzieć gdzie ta fotka, bo albo jestem ślepy albo jesteśmy sąsiadami :P
...albo te wszystkie osiedla są takie same ;)

Olsztyn :)

pes - Pią 04 Sty, 2013

pioroon, czyżbyś myślał, że to okolice Cynamonowej i Gandhi na Ursynowie? Bo podobne :D
pioroon - Pią 04 Sty, 2013

Cytat:
pioroon, czyżbyś myślał, że to okolice Cynamonowej i Gandhi na Ursynowie? Bo podobne :D

Nie, jest takie miejsce na Stegnach, dokładnie w samym środku osiedla ;)
Widać wszędzie to samo :P

Zrobię coś podobnego i wrzucę...

tores - Nie 06 Sty, 2013
Temat postu: Następny night shot.
Pocztówka z W-wy
mozer - Nie 06 Sty, 2013

tores, jak widać na załączonym obrazku "z rąsi" się nie sprawdza...
tores - Nie 06 Sty, 2013

i jeszcze jedno z tej samej sesji

[ Dodano: Nie 06 Sty, 2013 12:08 ]
mozer napisał/a:
tores, jak widać na załączonym obrazku "z rąsi" się nie sprawdza...

Poza konturami , ruch wynika z rzutnika motywu na elewacje. Projektor- za długi czas-zgoda:)

mozer - Nie 06 Sty, 2013

tores, chodziło mi o szum - wygląda jak robione telefonem.
tores - Nie 06 Sty, 2013

Niepotrzebnie podkręcalem w Ashampo.Przeciągnałem :D
To drugie też . Efekty w programach zostawiają czasem niekorzystne ślady.

marians - Nie 06 Sty, 2013

4. Płock

5. J.w.

6. Prawie jak polska flaga

[ Dodano: Nie 06 Sty, 2013 16:51 ]
7. Iłża widziana z zamkowych ruin

tores - Nie 06 Sty, 2013

7 -ka klimatyczna !
Stuku - Nie 06 Sty, 2013

4. Chyba minimalnie ruszone ?
marians - Nie 06 Sty, 2013

Stuku - niestety (wiało jak w Kieleckim)...
fatman - Nie 06 Sty, 2013

tores,
Numeruj zdjęcia w wątku.
Popraw WB na tym zdjęciu z choinką bo budynki po lewej są całkiem zielone.
No i... wyprostuj bo zamek i choinka walą się w lewo.

magda28 - Sob 12 Sty, 2013

7 bardzo dobre.Szkoda, ze minimalnie ruszone.Zrob z niego hdr'a bedzie super.
mozer - Sob 12 Sty, 2013

magda28 napisał/a:
Zrob z niego hdr'a bedzie super.

Jak może zrobić z niego HDR'a, jak już to zdjęcie zrobił w postaci jednej ekspozycji? :shock:

Pan_Żabka - Sob 12 Sty, 2013

mozer napisał/a:
magda28 napisał/a:
Zrob z niego hdr'a bedzie super.

Jak może zrobić z niego HDR'a, jak już to zdjęcie zrobił w postaci jednej ekspozycji? :shock:

No takiego oszukanego, z korektami ekspozycji w lewo i w prawo, potem do machinery HDR trzy wersje i już jest taki a'la HDR. :-) Ja tak oszukuję, choć hardcore'owcy fachowcy zaraz mnie tutaj zjedzą :mrgreen:

pes - Sob 12 Sty, 2013

Ja tez czasem takie zabiegi stosuję ;)
marians - Nie 13 Sty, 2013

Pan_Żabka - po co robić z jednego ujęcia kilka, a potem je łączyć znowu w jedno, skoro to samo można osiągnąć stosując lokalną korekcję wybranych fragmentów?
Pan_Żabka - Nie 13 Sty, 2013

marians,

Ja nie wiem jak miałbym osiągnąć efekt wysokiej rozpiętości tonalnej wykonując lokalną korekcję wybranych fragmentów. W takim HDR'rze (nawet oszukanym) wszystkie fragmenty kadru są poniekąd "wybrane".
Pewnie, że można suwakami pokręcić i usyskać podobny efekt co "naturalny HDR" (czyli nie przesadzony) ale to tak jak kroić warzywa na sałatkę ręcznie jak mamy robota kuchennego :-)

mozer - Nie 13 Sty, 2013

Pan_Żabka, kręcąc suwakami widzisz od razu efekt. Czarne pudełko jest nieprzewidywalne... Porównanie powinno być raczej w drugą stronę z tym robotem...
magda28 - Nie 13 Sty, 2013

chodziło mi o taki efekt...

http://s6.ifotos.pl/img/DSC02077J_xwqnwrw.JPG

mozer napisał/a:
Pan_Żabka, kręcąc suwakami widzisz od razu efekt. Czarne pudełko jest nieprzewidywalne... Porównanie powinno być raczej w drugą stronę z tym robotem...

W "machinery HDR" na ten przykład też są suwaki. Na starcie mamy wersję "zero" którą możemy rozsuwaczyć w dowolnym kierunku wedle uznania. Ja rzadko używam programu do HDR'ów, a jeżeli już, to do zdjęć raczej generalnie nie kojarzonych z HDR i niewykonalnych klasyczną metodą kilku klatek z różną ekspozycją.

Na ten przykład coś takiego:
http://www.fmix.pl/zdjeci...inook/rozmiar/2

Można by to było suwakami w CRaw'ie wyrzeźbić, może nawet posteryzacja byłaby mniejsza, kto wie, niemniej jednak zlepione z trzech skorygowanych klatek i skorygowane suwaczkami w programie hadeerowym daje chyba większe mozliwości, nawet jeśli chodzi o pomysł na finalny efekt.
Ale szczerze mówiąc, to ja jestem amator, nie próbuję kogoś do mojej metody namawiać, bo najprawdopodobniej jest do kitu, próbuję tylko wyjaśnić, że da się zrobić takiego niby HDR na jednym zdjęciu (inna sprawa, że jeszcze nie zrobiłem żadnego naprawdę dobrego :mrgreen: )

mozer - Nie 13 Sty, 2013

Pan_Żabka, kiedyś tak robiłem przy trudnych ekspozycjach, ale potem skapowałem się, że LR daje naturalniejsze rezultaty.

Musze LR spróbować zatem. :-) Zbieram się i zbieram aż w końcu trzeba będzie się przesiąść bo dużo ludzi chwali.
pes - Pią 18 Sty, 2013

Co do HDR-ów to ja polecam SNS-HDR Lite, a to co wypluje ten program potem obrabiam w LR. Nie ma mowy o sztuczności przy odpowiednim podejściu do takiej foty w LR. Ja już dawno temu zrezygnowałem z bracketingu i wolę poprostu RAW-a wywołać na ile ekspozycji mi się widzi, zazwyczaj od 3 do 7 z odpowiednimi korektami EV i to później sklejam i do LR.

Takie coś wracając do zdjęć nocnych ;)

8.

hijax_pl - Pią 18 Sty, 2013

pes napisał/a:
Ja już dawno temu zrezygnowałem z bracketingu i wolę poprostu RAW-a wywołać na ile ekspozycji mi się widzi, zazwyczaj od 3 do 7 z odpowiednimi korektami EV i to później sklejam i do LR.
Hm.. Po co tyle kombinowania? Skoro to jeden RAW to zasadniczo wystarczy dobra obróbka w LR...
pes - Pią 18 Sty, 2013

Kurcze, ja powiem tak, bez sklejek, nie umiem takiego zakresu tonalnego czasem wydobyć jakbym chciał. hijax_pl, nie ten level u mnie z umiejętnościami... tak czy siak dość rzadko stosuję takie zabiegi, wolę naturalne z jednego RAW-a ;) ale czasem... sklejka :twisted:
Przemekkk666 - Pią 18 Sty, 2013

9.
fatman - Pią 18 Sty, 2013

10.
pes - Pią 18 Sty, 2013

Przemekkk666, lepiej obiektyw na most z tyłu skierować ;)
Przemekkk666 - Pią 18 Sty, 2013

pes napisał/a:
Przemekkk666, lepiej obiektyw na most z tyłu skierować ;)

To byl zabieg celowy, dzięki temu uchwycilem i odbicie mostu w wodzie i odbicie latarni wzdłuz rzeki :)

Marx76 - Sob 26 Sty, 2013

Odnowiony Park Słowackiego. Zasłynął z liczb koszy na śmieci, ile ławek tyle koszy. Był nawet o nim reportaż w telewizji.

11.

12.

muzyk - Sob 26 Sty, 2013

12? :roll:
hofman - Sob 26 Sty, 2013

13

muzyk - Nie 27 Sty, 2013

Cytat:
13

Może jednego z tych ludzików na dachu byś zdjął tele z "łysym" w tle? :idea:
W tym powyżej zdjęciu tak nie bardzo jest na czym oczy zawiesić - plac, oświetlone auto gdzieś za krzakami, budynek, rzeźby, łysy... a poza tym wszystko leci w prawo. :neutral:

mozer - Nie 27 Sty, 2013

hofman, co za dużo to niezdrowo ;)
hofman - Nie 27 Sty, 2013

Miałem do dyspozycji tylko kosz na śmieci wiszący na słupie.
fatman - Czw 31 Sty, 2013

Z przedwczorajszej nocnej włóczęgi po czeskiej Pradze.
kololovanka - Pon 04 Lut, 2013

ten park słowackiego wygląda uroczo, bajkowo wręcz, z tym śniegiem :) mnie się udało sporo chorować w trakcie trwania tej pięknej zimy, także przepuściłam masę okazji do zrobienia fajnych zdjęć, żałuję strasznie..
Marx76 - Pon 04 Lut, 2013

kololovanka Jesteś z bielska-Białej ?
kololovanka - Sro 06 Lut, 2013

niestety nie, acz żałuję bo Bielsko urocze miasto, muszę się kiedyś wybrać na jakąś "poważniejszą" wycieczkę, bo właściwie widziałam tylko przejazdem :) jestem z Krakowa
Ptryk - Sro 06 Lut, 2013

15.

[ Dodano: Sro 06 Lut, 2013 17:23 ]
16.

degol - Sob 09 Lut, 2013

17

Ingeitum - Pią 15 Lut, 2013

18.

19.

To moje pierwsze kroki w fotografii nocnej. Było by miło jakbym zyskał jakiś wskazówki i porady co poprawić i na co zwracać uwagę. :wink:

Michałek - Nie 17 Lut, 2013

a to ?

[ Dodano: Nie 17 Lut, 2013 18:41 ]
mmmm

Wojmistrz - Nie 17 Lut, 2013

21 dla mnie za wąsko.
20 no, jest lampa :)

ale ogólnie to dobre foty według was czy do śmieci , bo jak już wspominałem nie robie zdjęc z automatu tylko ustawiam wszystko sam, 21 czy jakby był szerszy kąt to było by ok
a co do 20 to lampa jets ale jest dobrze czy lampa powinna być z lewej lub prawej strony ??

Wojmistrz - Nie 17 Lut, 2013

Mi się wydaje ze w 21 ten budynek przytłacza, a w 21 masz ładny budyneczek z tyłu i jeśli go chciałeś uwiecznić, to ta lampa szpeci. Ja bym się starał umieścić tą lampę w około 1/3 od prawej. Raz, by nie zasłaniała tego budynku z tyłu, dwa, mogła by ciekawie uzupełniać ten kadr, trzy, zachował byś uniwersalne zasady kadrowania. Pewnie wystarczyło przejść kawałek dalej.

Ingeitum, kolego a jakie ustawienia zastosowałeś w aparacie ? i jaki miałeś obiektyw szczególnie zależy mi na obiektywie odpisz jak najszybciej bo chce sobie kupić i sam niewiem co mam kupić obecnie używam 18-55 ale chciałbym sobie kupić 55-200 lub 75-300 oczywiście do alfy 57
pozdro

Ingeitum - Nie 17 Lut, 2013

@Michałek
KIT
Naświetlasz mniej więcej tak optymalnie, zależy jak leży. U mnie to było 25". ISO jak najmniejsze. Zapisujesz w RAW'ie i bawisz się w domu w Lightroom'ie

RAW tak myślałem ,ale ja będe próbować robic dobre foty bez obrabiania może kiedyś się uda .
pozdro

moronica - Nie 17 Lut, 2013

Michałek, myslisz ze w czasach analogowych powodem do dumy bylo oddawanie filmu do labu zamiast samodzielnie go wywolac? tak samo jest i teraz tyle ze zamiast zdawac sie na to, co ci lab ze zdjeciem zrobi, zdajesz sie na to co ci aparat ze zdjeciem zrobi
mozer - Nie 17 Lut, 2013

Michałek napisał/a:
dobre foty bez obrabiania może kiedyś się uda

Szkoda czasu, to legendy ;)

pioroon - Nie 17 Lut, 2013

mozer, nie rób sobie jaj, bo człowiek uwierzy, że to niemożliwe :P
mozer - Nie 17 Lut, 2013

pioroon, ok, pokaż mi takie cudo ;)
magda28 - Sob 23 Lut, 2013

ja tez chętnie zobaczę....
grzybb - Nie 03 Mar, 2013

22
pes - Nie 03 Mar, 2013

grzybb, zacna fota :)
grzybb - Nie 03 Mar, 2013

pes Dzieki :)
Chris62 - Sro 06 Mar, 2013

23

24.

fatman - Sro 06 Mar, 2013

grzybb, Gratulacje za 22 !!!
No toś sie pięknie wstrzelił. Chyba, że tę falke na niebie dorabiałeś?
Przyznaj się zaraz. :wink: :smile:

pes - Sro 06 Mar, 2013

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=224993 ;-)
grzybb - Sro 06 Mar, 2013

pes już podał link do wyjaśnienie ;) Osobiście zanim wstawiłem zdjęcie na forum byłem przekonany że to chmura. Nie sądziłem że takie odbicie boże stworzyć się na soczewce. Ale rzeczywiście wygląda to jak lustrzane odbicie świateł samochodów.
pes - Sro 06 Mar, 2013

grzybb, ja też myślę, że to poprostu bardzo specyficzny blik, tak czy siak właśnie on "robi tą fotę" ;)
pioroon - Sro 06 Mar, 2013

Detektyw Inwektyw pes :razz:
pes - Sro 06 Mar, 2013

oj tam oj tam, "optyczne" i "nikoniarze" mam prawie codziennie odpalone :P
Soniak10 - Wto 26 Mar, 2013

25. Panorama toruńskiej starówki z mostu
degol - Wto 26 Mar, 2013

pes napisał/a:
oj tam oj tam, "optyczne" i "nikoniarze" mam prawie codziennie odpalone :P

Jednak oficjalnie przyznajesz się do ściągania haracz-u ?! ;)

Soniak10 - Wto 26 Mar, 2013

I jeszcze dwie nocne panoramy
aphalon - Sro 27 Mar, 2013

Moje nocne próby.
27. Olsztyn (N J1 + 10/2.8) (Może być lekko nieostre bo wykonane z ręki)

28. Zachód za chmurami Plaża Płock

Arkowal - Pon 29 Kwi, 2013

hijax_pl - Pon 29 Kwi, 2013

Arkowal, masz na stałe nakręcony jakiś filtr UV?
mozer - Pon 29 Kwi, 2013

Arkowal, a tak w ogóle to niepotrzebnie obciąłeś światła na krzywej tonalnej - wygląda to dużo gorzej niż prześwietlenie.

Nie, nie używam UV, czasem polara.
mozer - Pon 29 Kwi, 2013

Arkowal, w takim razie odblaski są "właściwością" szkła - nic na to nie poradzisz.

mozer napisał/a:
Arkowal, w takim razie odblaski są "właściwością" szkła - nic na to nie poradzisz.

Tak też myślałem, szkoda bo mam kilka takich fotek :oops:

marians - Sro 19 Cze, 2013

Trzy zdjęcia zrobione podczas burzy, która tej nocy przeszła nad moim domem

31.

32.

33.

degol - Sro 19 Cze, 2013

marians, 31 ładnie się rozkładają.
Mam pomysł na foto z takimi piorunami i pewnym obiektem.
W zeszłym roku były jednej nocy niesamowicie rozległe, oczywiście poziomo się rozchodzące, ale jak pojechałem na miejsce, to było już po wszystko.

marians - Sro 19 Cze, 2013

degol - ta wczorajsza u mnie trwała koło trzech godzin... Niestety większość błysków (jakieś 99%) była ponad dolną warstwą chmur (i to średnio kilka na sekundę)...
infocyk - Nie 18 Sie, 2013

34.

Fotograf1234 - Pią 13 Wrz, 2013

infocyk - fajne
35.
Moje pierwsze próby z fotografią nocną, więc prosiłbym o porady jak co robić, żeby efekty były lepsze.

mozer - Pią 13 Wrz, 2013

Fotograf1234, przede wszystkim w końcu znaleźć jakiś ciekawy temat...
Fotograf1234 - Pią 13 Wrz, 2013

Jeżeli to ciekawy temat z wracaniem tam nie ma problemu, zdjęcie robione z mostu nad DTŚ parę kroków od mojego domu. A jak wyszedł pierwszy raz?

[ Dodano: Pią 13 Wrz, 2013 19:32 ]
Tu kolejne dwa kadry.
36.
37.

fazi75 - Sob 28 Wrz, 2013

Na 3 szkoda, że tablice się nie zapisały, bo chyba ktoś ciągłą linię przekroczył :mrgreen:
maniu_ww - Pon 30 Wrz, 2013

Quebec City

38.

Uploaded with ImageShack.us

Fotograf1234 - Wto 01 Paź, 2013

maniu_ww - więcej świateł w mieście i był by git.
Tym razem ruch tramwaju. Musiałem 15 minut czekać, aż ruszył z przystanku. :mrgreen:
39.

pawel23 - Nie 06 Paź, 2013

Fotograf1234, straszny bałagan, nie bardzo wiadomo co chciałeś pokazać na tym zdjęciu :)
fatman - Pon 07 Paź, 2013

maniu_ww, ładnne kolory ale... czy nie za ciemno w tym mieście :wink:
Fotograf1234 - Wto 08 Paź, 2013

pawel23 napisał/a:
Fotograf1234, straszny bałagan, nie bardzo wiadomo co chciałeś pokazać na tym zdjęciu :)

To efekt dużego wiatru, te smugi to rozmyte liście. Wyciągnąłem wniosek, że na fotografię nocną drzew nie może być wiatru lub trzeba bardzo ostrożnie komponować kadr.

maniu_ww - Sro 09 Paź, 2013

fatman niedziela była... polazłem w poniedziałek na to miejsce, ale już tylko w ramach rekreacji :cool: bez aparatu i całkiem inna bajka była
A po B taki był zamiar tego zdjęcia :wink:

mozer - Sro 16 Paź, 2013

40.

kufel - Sro 16 Paź, 2013

mozer, łapałeś odblaski z filtra uv? ;)
mozer - Sro 16 Paź, 2013

kufel, niestety nie ma tu filtru ani odblasków ;)
Arkowal - Sro 16 Paź, 2013

Duży szum,ale to fotka z ręki :razz:
pioroon - Sro 16 Paź, 2013

Arkowal, nie wiem czemu ale przypomina mi Pragę.
A statywu się nie chciało nosić? :P

Arkowal - Sro 16 Paź, 2013

No wybacz,ale na kolacjie z żonką chodzę bez :mrgreen: a szkoda :razz:Wrócę tam przy najbliższej okazji już z :mrgreen:
mozer - Sob 19 Paź, 2013

42.

muzyk - Sob 19 Paź, 2013

Mozer, albo mgła, albo smarowałeś kremem ( :idea: ) filtr. :razz:
fatman - Sob 19 Paź, 2013

Arkowal,
No nieeeeee.... fara tak nie wygląda :mrgreen:
Ajak już wracasz z żonką z kolacji to rozumiem dlaczego pionu nie trzymasz i fara się wali na prawo :twisted:

Wulfen - Sob 19 Paź, 2013

43.

44.

Arkowal - Sob 19 Paź, 2013

fatman napisał/a:
Arkowal,
No nieeeeee.... fara tak nie wygląda :mrgreen:
Ajak już wracasz z żonką z kolacji to rozumiem dlaczego pionu nie trzymasz i fara się wali na prawo :twisted:

:wink:

lazym - Pon 21 Paź, 2013

45.

46.

47.

offca - Czw 24 Paź, 2013

48

FuzBal - Czw 24 Paź, 2013

u mnie 48 jest wielkosci znaczka pocztowego
kufel - Czw 24 Paź, 2013

FuzBal napisał/a:
u mnie 48 jest wielkosci znaczka pocztowego
... a wystarczy nań kliknąć i będzie zupełnie przyzwoitych rozmiarów ;)
offca - Czw 24 Paź, 2013

dokładnie tak jak napisał kufel proszę kliknąć na miniaturkę
moronica - Czw 24 Paź, 2013

a czemu nie tak?

lepiej by bylo ze statywu. dalej pozostaje pracowac nad ciekawszym ksztaltem

offca - Czw 24 Paź, 2013

dzięki za poprawę :) a jeśli chodzi o zdjęcie to była moja pierwsza próba w tego typu fotografii i aparat leżał na ławce czas naświetlania to 30s tyle potrzebowałem żeby wymachać pełne kółko nie pasuje mi brak ostrości, jakieś porady? Dodam że było zupełnie ciemno i AF na pewno by nie zadziałał, może bardziej przymknąć przysłonę?
kufel - Czw 24 Paź, 2013

offca, przyjrzyj sie zdjęciu a sam dojdziesz do przyczyn czemu zdjęcie nieostre. nie widzisz poruszenia na drzewach ? ;) przy takich czasach nie ma zmiluj sie - bez statywu sie nie obejdzie.

poruszenie na drzewach to zawsze moze byc wynik wiatru... popatrz lepiej na gwiazdy, ewidentnie aparat nie byl unieruchomiony
kufel - Czw 24 Paź, 2013

być może miałeś wietrzną pogodę ( choć jeden kierunek rozmycia drzew etc akurat tego nie potwierdza) to wtedy żaden statyw nie pomoże.

[ Dodano: Czw 24 Paź, 2013 21:00 ]
o ubieglas mnie z tym wiatrem...
moronica napisał/a:
poruszenie na drzewach to zawsze moze byc wynik wiatru
moronica, racja, ale tutaj wszystko jest rozmyte w jednym kierunku , (jednolity kontur drzew etc) wiec wiatr jesli mial jakis tu wplyw to chyba niewielki.
offca - Czw 24 Paź, 2013

całkiem możliwe, angielska pogoda, tu zawsze wieje, za jakiś tydzień idę robić kolejną próbę i będę przede wszystkim pracował nad kształtem i dlatego potrzebuję jakieś porady co z tą ostrością, ustawiać manualnie czy oświecić najpierw osobę latarką i złapać ostrość, jeśli chodzi o poruszenie to wydaje mi się może to być problem podczas naciskania spustu migawki, następnym razem spróbuję z samowyzwalaczem, jak mówiłem to była moja pierwsza próba dlatego do następnej chcę się dobrze przygotować :D

kufel, tak tylko mowie. z drzewami nigdy nic nie wiadomo, gwiazdy prawde ci powiedza

offca, nigdy takiej fotografii nie robiac powiem ci z pelnym przekonaniem, ze powinienes najpierw ustawic ostrosc

offca - Czw 24 Paź, 2013

moronica, wybacz ale nie rozumiem
kufel - Czw 24 Paź, 2013

moronica napisał/a:
kufel, tak tylko mowie. z drzewami nigdy nic nie wiadomo, gwiazdy prawde ci powiedza
no w zasadzie potwrdzają ,ze owa nieostrość powstała nie od ruszających sie drzew a poruszonego aparatu :)

[ Dodano: Czw 24 Paź, 2013 21:31 ]
offca napisał/a:
moronica, wybacz ale nie rozumiem
offca, rozumiem ,ze ostrosc ustawiles na manualu ,tak?

aa czekaj, pytales czy AF czy MF... mysle ze to bez roznicy, tak czy siak z uzyciem latarki, na spokojnie, w trybie LV. jak AF to oczywiscie po ustawieniu ostrosci go wylacz zeby sie nie przestawilo przy naciskaniu spustu. jak nie masz wezyka to mozesz uzyc samowyzwalacza. przydalaby sie rowniez mocniej przymknieta przyslona bo nawet ten malunek wyszedl ci bardzo mydlany a powinien byc ostry
offca - Czw 24 Paź, 2013

dzięki moronica, właśnie o taką poradę mi chodziło, w tym przypadku własnie tak zrobiłem że ustawiłem ostrość AF i po ustawieniu przełączyłem na MF ale jak widać coś poszło nie tak albo model stanął w złym miejscu i dlatego zdjęcie nie jest ostre, mam już kilka nowych pomysłów na następne nocne zdjęcia więc jak zrobię to na pewno zaprezentuję :) pozdrawiam
FuzBal - Sob 26 Paź, 2013

Do czego to doszło żeby trzeba było jeszcze naklikowywać miniatury... :twisted: :mrgreen: :twisted:
Fotograf1234 - Pią 08 Lis, 2013

Na pograniczu z astrofotografią. Zapraszam do komentowania.
49.
I malowanie światłem.
50.
51.

pyton 44 - Pon 18 Lis, 2013

dalszy ciąg spaceru po Krakowie, tym razem nad Wisłą
52

53

Fotograf1234 - Wto 19 Lis, 2013

pyton 44 - 52 fajne, ale mogłeś wykadrować mniej brzegu i trawy. Ale i tak ciekawe. :wink:
Justyna724 - Sob 30 Lis, 2013

52 podoba mi się, a co do kadru zgadzam się z przedmówcą..

z dzisiejszej wycieczki po Uniejowie,
prosto z puchy

54

55

56

adamtomas - Nie 01 Gru, 2013

Pyton44 chciałbym żebyś się przeszedł nocą nie tylko po Krakowie, ale po Bydgoszczy, pewnie miasto pokazałbyś w pięknej otoczce
fazi75 - Nie 01 Gru, 2013

54-jedynie się broni, ale szkoda cięcia na górze
Justyna724 - Nie 01 Gru, 2013

57

58

Intimate - Nie 01 Gru, 2013

Chyba lubisz sie włóczyć po nocach, co ? Fajny wiatrak. Szkoda, że te samochody tam stały. Może dałoby się podejść tak, żeby nie było ich widać i zrobić zdjęcie "pionowo" ? Ten wiatrak się obraca ?
Justyna724 - Nie 01 Gru, 2013

Intimate napisał/a:
Chyba lubisz sie włóczyć po nocach, co ? Fajny wiatrak. Szkoda, że te samochody tam stały. Może dałoby się podejść tak, żeby nie było ich widać i zrobić zdjęcie "pionowo" ? Ten wiatrak się obraca ?

ostatnio miałam natchnienie zrobić coś innego niż zwykle, więc przeprosiłam statyw i trochę się powłóczyłam tu i tam.. ale zimno .. latem trzeba zrobić taką wędrówkę.

Nie dało się inaczej wykadrowac zeby aut nie było. musiałabym tam po północy przyjechac chyba zeby bylo pusto , bo obok jest restauracja :)

pyton 44 - Pon 02 Gru, 2013

Kraków ciąg dalszy

59

60

ponieważ nie mam jeszcze ani LR ani PS moje pytanie jest takie:
czy można za pomocą w/w narzędzi skorygować do pionu schodzące się linie budynków przy podniesieniu obiektywu do góry??
w przyszłości chciałbym pofotografować gotyckie katedry np we Francji...

Intimate - Pon 02 Gru, 2013

Jeżeli chodzi o photoshopa to prędzej go ograniczają umiejętności użytkownika niż brak funkcjonalności. Ale czy Tobie czasem nie chodzi o korygowanie perspektywy ?
pyton 44 - Pon 02 Gru, 2013

Intimate napisał/a:
Jeżeli chodzi o photoshopa to prędzej go ograniczają umiejętności użytkownika niż brak funkcjonalności. Ale czy Tobie czasem nie chodzi o korygowanie perspektywy ?

Być może tak.
Chociaż w tym programie którego używam jest korekcja perspektywy, ale efekty po moim jej zastosowaniu są gorsze niż zdjęcie wyjściowe.
I chodzi tu zapewne głownie o umiejętności użytkownika...

Dlatego architektura krzywi mi się, co mnie wkurza.

kufel - Wto 03 Gru, 2013

pyton 44, jest rozwiązanie na Twoje bolączki , ale dość kosztowne ;)
:arrow: tilt shift

[ Dodano: Wto 03 Gru, 2013 00:26 ]
pyton 44 napisał/a:
I chodzi tu zapewne głownie o umiejętności użytkownika...
jeśli masz problemy z uzyskaniem dobrego efektu to najzwyczajniej w świecie poszukaj jakichś instrukcji czy tutoriali. powinny pomoc.
Usjwo - Wto 03 Gru, 2013

pyton 44 napisał/a:

czy można za pomocą w/w narzędzi skorygować do pionu schodzące się linie budynków przy podniesieniu obiektywu do góry??

Zobacz tutaj
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=29

Justyna724 - Wto 03 Gru, 2013

pyton 44 napisał/a:

w Lightroom 5 jest edycja perspektywy w panelu 'korekta obiektywu', można tam ręcznie skorygować co nieco, albo zaufać automatowi

degol - Pią 06 Gru, 2013

Justyna724, zdjęcie 57 - ciekawy ten wiatrak, może warto z nim poeksperymentować ?
Justyna724 - Pią 06 Gru, 2013

degol napisał/a:
Justyna724, zdjęcie 57 - ciekawy ten wiatrak, może warto z nim poeksperymentować ?

zapewne , ale chyba poczekam na lepszy klimat wiosenny lub letni ; )

a.animus@wp.pl - Nie 08 Gru, 2013

61

62

Usjwo - Sob 14 Gru, 2013

Odkurzajac stara szuflade

63. HK

pikus20 - Sro 18 Gru, 2013

[ Dodano: Sro 18 Gru, 2013 22:17 ]
Bratysława i UFO

Intimate - Sro 18 Gru, 2013

64. Najwięcej na tym zdjęciu to jest krzaczorów... 65. bardzo klimatyczne ew. można by było trochę uciąc chodnik
Justyna724 - Sro 18 Gru, 2013

pikus20,
Cytat:

chociaż mogłeś wyprostować te foty

pikus20 - Czw 19 Gru, 2013

Justyna724,
Fakt trochę krzywe... następne poprostuje :)

mavierk - Sob 21 Gru, 2013

Nie mam pojęcia gdzie to wrzucić. Robione nocą.

66.

degol - Pon 23 Gru, 2013

pikus20, 64 - trochę za ciasno od góry, " UFO" za blisko krawędzi kadru.
Warto tez czasami po prostować obiekty, no chyba, że to zamierzone działanie ?
Natomiast kolorystycznie mi się podoba.

65 - " Katedra " również leci ci architektura, spróbuj je prostować.

mavierk, jakiś chudy ten kosmita ;)