|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA ZWIERZĄT (FAUNA) 2013
Wujek_Pstrykacz - Wto 01 Sty, 2013 Temat postu: FOTOGRAFIA ZWIERZĄT (FAUNA) 2013 Powodzenia.
cygnus - Sro 02 Sty, 2013
Oznaki wiosny:
1.
pes - Pią 04 Sty, 2013
2.
wmakorski - Sob 12 Sty, 2013 Temat postu: Portret kota Chciałbym zacząć przygodę z portretem. Na razie zamierzam poćwiczyć na domownikach. Na pierwszy rzut poszedł KOT. Możecie wytknąć błędy?
mozer - Sob 12 Sty, 2013
wmakorski, mi nie odpowiada zlanie się z tłem w taki sposób, trochę ciasno z prawej, wołałbym więcej światła na ostrym oku, a nie odwrotnie. Kot nie zadbał o higienę?
wmakorski - Sob 12 Sty, 2013
Kot nie jest jeszcze "nastolatkiem" to i o higienę dba tak trochę pobieżnie Ale masz rację. Na początku zdjęcie mi się podobało, pewnie przez ten język, ale im dłużej jest w necie, tym więcej widzę niedoskonałości. No, ale uczę się dopiero to i przyjmuję wszystko na klatę
Dzięki.
rp - Sob 19 Sty, 2013
4.
szycho1992 - Nie 20 Sty, 2013
5.
Ciężko było przy takiej ogniskowej i -10*C złapać ostrość, ale proszę o krytykę
Kocur by Szycho, on Flickr
moronica - Nie 20 Sty, 2013
ostrosc jest w porzadku, gorzej z kompozycja (zbyt centralnie i uszy uciete)
hofman - Pon 21 Sty, 2013
Niezła ta 4.
6
7
FuzBal - Pon 21 Sty, 2013
Ale się paczy tymi gałami z 6tki
SeraphimLoki - Sob 02 Lut, 2013
8
Wybaczcie niedociagniecia i ogolnie jakos. Dopiero co przerzucilem sie na lustaro z kompaktu, duzo jeszcze wody musi uplynac zanim zaczne poprawne zdjecia robic;].
A to swinka George.
mozer - Sob 02 Lut, 2013
SeraphimLoki, przede wszystkim to lepiej jest ustawiać ostrość na oczy. Kadr trochę przyciasny.
mozer napisał/a: | SeraphimLoki, przede wszystkim to lepiej jest ustawiać ostrość na oczy. Kadr trochę przyciasny. |
Tylko ze ta cholerna swinia nie chce stac w miejscu, ucieka przed fleshem i lubi patrzec w obiektyw a jak patrzy to sie obraca bokiem;). Luz, tak czy inaczej jeszcze kupa nauki przedemna i kazda trafna rada sie przyda.
hijax_pl - Sob 02 Lut, 2013
SeraphimLoki, w dziale "Nasze zdjęła" numerujemy zdjęcia używając kolejnej liczby o poprzednim zdjęciu w wątku.
mozer - Sob 02 Lut, 2013
SeraphimLoki, nikt nie powiedział, że będzie łatwo
mozer, Na dodatek zona mi soli glowe ze swinka przeze mnie oslepnie
hijax_pl, Sorka
Rudolf83 - Nie 03 Lut, 2013
9
10
moronica - Nie 03 Lut, 2013
Rudolf83, szanuj ogladajacych twoje prace - numeruj zgodnie z regulaminem forum, wstawiaj w odpowiednich rozmiarach (a nie miniaturki tu, zbyt duze wersje po kliknieciu), obracaj zdjecia pionowe do pionu
a jesli chodzi o same zdjecia to nie wal biednemu kotu tak prosto w oczy (jesli zrenica nie jest ciemna to znaczy, ze zle oswietliles), wyczysc mu te babole przed sesja, unikaj ostrych cieni i niedbalej kompozycji - ucinania pyszczkow, lapek, itp
moronica napisał/a: | Rudolf83, szanuj ogladajacych twoje prace - numeruj zgodnie z regulaminem forum, wstawiaj w odpowiednich rozmiarach (a nie miniaturki tu, zbyt duze wersje po kliknieciu), obracaj zdjecia pionowe do pionu
a jesli chodzi o same zdjecia to nie wal biednemu kotu tak prosto w oczy (jesli zrenica nie jest ciemna to znaczy, ze zle oswietliles), wyczysc mu te babole przed sesja, unikaj ostrych cieni i niedbalej kompozycji - ucinania pyszczkow, lapek, itp |
Samych zdjec nie umiem tu wstawic. Jakis uzytkownik zaproponował mi ifotos i sie go posłuchałem. Ok bede numerował zdjęcia. A zdjecie na komputerze nr 2 jest pionowe, dziwie sie ze sie "samo" obruciło :/
Czyli jak zmienić ustawienia flesha?
Dziekuje za rady )
moronica - Nie 03 Lut, 2013
Rudolf83, wbudowanego flasha po prostu nie uzywac albo chociaz jakis dyfuzor na nim zamontowac
a jesli chodzi o wstawianie zdjec no to niech ci nawet bedzie ten ifotos (choc nie wiem jaki mozesz miec problem z dodawaniem zalacznikow na forum) ale niech zdjecia tam zaladowane beda w odpowiednim do ich ogladania rozmiarze (dluzszy bok do 1024px) i obrocone (nic sie "samo" nie robi). a potem pod zdjeciem masz "link do pliku" ktory tu na forum mozesz wstawic w tagi [img]
moronica napisał/a: | (choc nie wiem jaki mozesz miec problem z dodawaniem zalacznikow na forum) |
Kilkam odpowiedz potem dodaj zalacznik, podpisuje zdjecie, podaje krotki moj komentarz klikam wyslij i zonk. Zdjecie sie nie przesyła.
hijax_pl - Nie 03 Lut, 2013
Rudolf83 napisał/a: | Ok bede numerował zdjęcia. | To pisząc po kwadransie do krajobrazu dajesz bez numeru? Rudolf83 napisał/a: | A zdjecie na komputerze nr 2 jest pionowe | Nr 10. Rudolf83 napisał/a: | dziwie sie ze sie "samo" obruciło :/ | iFotosik ignoruje tagi orientacji?
moronica napisał/a: | albo chociaz jakis dyfuzor na nim zamontowac |
ok, zastępne zdjęcia będą z dyfuzorem
infocyk - Nie 03 Lut, 2013
Rudolf83, zdjęcia na forum nie wstawiamy jako załączniki. moronica Ci to napisała. Wrzucasz zdjęcie w odpowiednim rozmiarze na ifotos. Kopiujesz Link do pliku (dla zdjęcia 10 będzie to http://s6.ifotos.pl/img/IMG1879JP_xsaeswh.JPG tylko jest ono za duże) i ustawiasz go między [img]link do pliku[/img]. Warto przed wysłaniem zobaczyć Podgląd. Cały post wyglądać może tak:
Tu treść, cytaty itp
numer kolejny zdjęcia
[img]link do pliku[/img]
P.S.
Warto czasami popatrzeć krytycznie przez kilka dni na zdjęcie zanim je wstawimy na forum.
Rudolf83 - Pon 04 Lut, 2013
infocyk napisał/a: |
P.S.
Warto czasami popatrzeć krytycznie przez kilka dni na zdjęcie zanim je wstawimy na forum. |
Ok
kololovanka - Sro 06 Lut, 2013
strasznie biedny ten kocur z tymi świecącymi oczyskami... bije od niego panika
hofman - Sro 06 Lut, 2013
Panika to bardziej tak
11
pioroon - Czw 07 Lut, 2013
hofman, "dorysuj" mu chmurkę: "To ty jeździsz peżotem?"
pes - Czw 07 Lut, 2013
i do fotomontażu
Crystof - Sob 09 Lut, 2013
To i ja się pochwalę . Maluchy pięciodniowe
12
Chętnie posłucham konstruktywnej krytyki.
mozer - Sob 09 Lut, 2013
Crystof, technicznie - nie wrzucaj zdjęć o szerokości większej niż 1024 px (chyba). Robi się wtedy taka wkurzająca ramka ze zmniejszonym zdjęciem.
Zdjęcie całkiem ok, tylko drażni, nazwijmy to, "estetyka paznokcia", szczególnie że jest na nim jasna plama świetlna Można by to chociażby w post processie spróbować przygasić.
Crystof - Sob 09 Lut, 2013
OK, rozumiem - zeskaluję zdjęcie lepiej na przyszłość .
Fakt, ten paznokieć i mnie troszkę irytuje, choć niektórym się podoba, a z przygaszeniem muszę pokombinować, bo na razie jak przygaszałem paznokieć, to i przy okazji się przygaszał nieprzyjemnie zwierzak. Ale pokombinuję jeszcze z filtrem stopniowym i innymi takimi, lub po prostu zmienię kadr, bo i taki pomysł miałem... tylko, że on patrzy w prawo, więc zostawianie więcej miejsca z lewej robi nieciekawy efekt ;p.
mozer - Wto 12 Lut, 2013
13. Koty teraz w modzie
moronica - Wto 12 Lut, 2013
slodziak ;>
Wojmistrz - Wto 12 Lut, 2013
mozer napisał/a: | 13. Koty teraz w modzie |
Co ja pacze
infocyk - Sro 13 Lut, 2013
14.
mozer - Sro 13 Lut, 2013
infocyk, przyjemne światełko, a i model wdzięczny
hofman - Nie 17 Lut, 2013
15
straszny - Nie 17 Lut, 2013
Na wstępie witam wszystkich.
Jako ze w temacie modne koty, to i ja dodam od siebie dwie fotki pod osąd:
16
17
moronica - Nie 17 Lut, 2013
straszny, 17 dobre, 16 kot za wysoko, uciete ucho
mozer - Nie 17 Lut, 2013
straszny, popieram - w 17 nie ma się do czego przyczepić
pes - Wto 19 Lut, 2013
Przybieżeli koźli dwaj
18.
evanduril - Sob 02 Mar, 2013
pes, strasznie mi się podoba to twoje zdjęcie... )
19. Pancolar 1.8 50
20. Tamrom 70-300 f4-5.6 Di USD
Mina żyrafy mnie powaliła jak obejrzałem fotki w domu...
zwirek210 - Pią 15 Mar, 2013
To ja cos do tych kotów dodam.
21.
22.
Musze przyznac mimo wszystko ze miałem problem z ostrością robiłem nikkorem 80-200, pies biegał w moim kierunku w odległości 8-10 m Af miałem na tryb ciągły a mimo to cięzko było ustawić ostrość. Macie jakies rady na przyszłość
Albisia - Sob 16 Mar, 2013
23.
"Latająca" wiewiórka.
pes - Sob 16 Mar, 2013
Brawo, świetna fota
bhpchmiel - Sob 16 Mar, 2013
Albisia, gratuluje strzału
Sunders - Sob 16 Mar, 2013
23 fajnie złapane, pasowało by równie dobrze do wątku FOTOGRAFIA LOTNICZA
bhpchmiel - Sob 16 Mar, 2013
Sunders, święta racja
infocyk - Sob 16 Mar, 2013
Sunders napisał/a: | 23 fajnie złapane, pasowało by równie dobrze do wątku FOTOGRAFIA LOTNICZA |
albo FOTOGRAFIA PTAKÓW
Crystof - Nie 31 Mar, 2013
Trochę nam przymarł ten temat
24. Fotka z mojego dzisiejszego wypadu z psem, gdzie chciałem najpierw porobić fotki bardziej landszaftowe, ale szybko zmieniłem obiekt z uwagi na śnieżycę i humor pupila
moronica - Wto 16 Kwi, 2013
25
infocyk - Wto 16 Kwi, 2013
moronica, a gdzie ptaki?
Dzisiaj obserwowałem, po pracy dla relaksu, gągoły, a ta się napatoczyła. Na dziką raczej nie wyglądała, więc wrzucam tutaj:
26. Pierwsze w tym roku spotkanie z żabą.
moronica - Wto 16 Kwi, 2013
infocyk, a to nie ropucha przypadkiem?
dzis sie wybralam na ptaki ale wywialo wszystko znad morza. a w weekend tez stalam jak glupia w deszczu az sie poddalam i wrocilam do domu
infocyk - Wto 16 Kwi, 2013
moronica, weekend bez światła, to stracony weekend , a żaba faktycznie taka ropuchowata.
EveD89 - Sro 17 Kwi, 2013
Do tych wszystkich kotków dodaję swojego
27
infocyk - Sro 17 Kwi, 2013
28. Jedna.
29. Dwie.
30. ???
moronica - Sro 17 Kwi, 2013
ta po lewej najlepsza
EveD89 - Czw 18 Kwi, 2013
Biedne żabki (ropuszki?), zero prywatności
A dla wprawnego podglądacza szacun za świetne ujęcia
infocyk - Czw 18 Kwi, 2013
To teraz w wodzie:
31.
32.
gatman - Nie 21 Kwi, 2013 Temat postu: Prosze o opinie witam
jestem początkujący proszę o opinie
33
Marx76 - Nie 21 Kwi, 2013
gatman Od fachowców dowiesz się więcej, ale z mojej strony to głowa ptaka w samym centrum kadru, to nie jest najlepszy sposób na pokazanie ptaszyny, a poza tym lepiej gdyby był w całości, a wtedy zostawiaj więcej miejsca po stronie w którą ma skierowaną głowę.
moronica - Nie 21 Kwi, 2013
gatman, kontynuuj numeracje poprzedniego zdjecia w tym watku
podstawowy blad - masz oko dokladnie w centrum kadru. po prawej nic sie nie dzieje istotnego dla zdjecia, nad glowa nic sie nie dzieje, az prosi sie pokazac wiecej ptaka. jeszcze odnosnie kompozycji - to drzewo przechodzace za glowa jest bardzo mocnym elementem i zaburza harmonie, elementy w tle nie powinny konkurowac z tematem zdjecia tylko go dopelniac
proporcji tego zdjecia rowniez nie rozumiem, nic tu nie uzasadnia uzycia proporcji ~2:1
infocyk - Nie 21 Kwi, 2013
gatman, jak już musisz ciąć ptaka, to ewentualnie coś w rodzaju portretu - tyko zwracaj uwagę na tło.
Jak je spotykam, to nie mogę się powstrzymać, gleba i foty, tylko dlaczego one tak na mnie patrzą?
34.
35.
Soniak10 - Sob 27 Kwi, 2013
infocyk napisał/a: | tylko dlaczego one tak na mnie patrzą? |
Pewnie dorośli im tłumaczyli, że jak zobaczą nisko czołgającego się człowieka, to będzie padać...
A foty fajne! Pozdro
kapan - Wto 30 Kwi, 2013
Tak odbiegając od kociej tematyki dodam kilka moich z ostatnich wypadów. Proszę o opinię
Wszystkie wyszły spod Sony Alpha 230 + Tamron 70-300 f/4-5.6
37.
38.
39.
40.
Madrian - Sro 01 Maj, 2013
Mała galeria mojego autorstwa. Tematyka: Zwierzęta
.
Kilka zdjęć w wybranej tematyce. Nie tak łatwo wybrać kilka, które warto pokazać.
Jak widać, totalny ze mnie amator.
Wszystkie zdjęcia robione kompaktem U-Zoom Casio EX FH-20 i przy wszystkich ograniczeniach tegoż sprzętu.
Zdjęcia nie były obrabiane cyfrowo, z wyjątkiem dopasowania rozdzielczości do wymogów forum. Wszystkie są dziełem uchwycenia przypadkowego ujęcia, na zasadzie „zobaczyłem – cyknąłem”.
Teraz możecie się wyżyć na tym amatorskim materiale.
41 - Żabcia.
42 - Baśka.
43 - Gołabki.
44 - Wróbelek, a raczej pani Wróbelkowa.
45 - Szczenięce marzenia.
46 - Samotny...
47 - Zagadka. Ile skowronków widzisz?
M_S - Czw 02 Maj, 2013
Jaszczurka zwinka (jeśli się pomyliłem proszę o poprawę ) do oceny
48.
49.
dziechu1 - Sob 04 Maj, 2013
A to moje drugie zdjęcie tutaj:)
50.
hijax_pl - Sob 04 Maj, 2013
dziechu1, na forum numerujemy zdjęcia. W ten sposób prościej komentować.
zwirek210 - Nie 05 Maj, 2013
Kapan na każdym zdjęciu brakuje ostrości. Warto by obrobić te zdjęcia również kolorystycznie i poziomami się pobawić.
Madrian od 43 numeru nie wiem co chciałeś pokazać. 43 i 44 nie ostre i nie przemyślany kadr po prostu pstryk. 45 po prostu pies . 46 samotny gołąb ze znaczną aberacją. 47 za mały kadr i słabe optycznie zdjęcie. Piszesz że to pstryki z ulicy nie obrabiane to ja cie proszę o trochę pracy i poszanowanie kolegów na forum FOTOGRAFICZNYM o przygotowanie swoich zdjęć.
48.
mozer - Nie 05 Maj, 2013
Madrian, generalnie to jest forum o fotografii - bardziej liczy się zdjęcie niż jego zawartość. Poza tym każdy z nas widział wróbla, gołębia, psa, wiewiórkę i żabę - naprawdę nie musisz nam ich pokazywać
[ Dodano: Nie 05 Maj, 2013 23:44 ]
zwirek210, świetnie złapane!
moronica - Pon 06 Maj, 2013
49
matys - Pon 06 Maj, 2013
To ja też wiewióra wrzucę
50
Marx76 - Pon 06 Maj, 2013
zwirek210 48. Ładna dynamika, mówiąc żartem brakuje tylko rozchlapanej w powietrzy śliny.
moronica 49. Podoba mi się to ujęcie, ale z czego wynika to rozmycie wzdłuż pnia przy prawej krawędzi kadru ?
moronica - Pon 06 Maj, 2013
Marx76, to drugie drzewo
matys - Pon 06 Maj, 2013
51
Alice - Nie 12 Maj, 2013
Koni jeszcze nie było.
Proszę o uwagi.
52
Tutejszyn - Nie 12 Maj, 2013
Alice, no niestety... kadr w całości sprawia wrażenie, jakby to był remont, a zdjęcie kompletnie przypadkowe.
Nie poddawaj się i ćwicz dalej
Alice - Nie 12 Maj, 2013
Dzięki. Nie poddaję się, cały czas ćwiczę. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że to ujęcie było najbardziej praco- i czasochłonnym, jakie kiedykolwiek w życiu wykonałam.
Tutejszyn - Nie 12 Maj, 2013
Kiedy nabierzesz dystansu do tej fotografii, to myślę, że zobaczysz, że jest troszkę przekombinowane. Tutaj źle wygląda rama drzwiowa i surowe cegły. Światło zbyt ostre, eksponujące właśnie te cegły, a koń przy tym wszystkim ledwo widoczny.
Rada na początek - używaj świata z większą rozwagą.
Alice - Nie 12 Maj, 2013
Światło to dla mnie nadal czarna magia. I właśnie dlatego proszę ludzi bardziej doświadczonych ode mnie o rady.
Powoli zaczynam dostrzegać wszystkie błędy w tym zdjęciu. Niestety nie radzę sobie przy sztucznym oświetleniu, na sprzęt winy zganiać nie będę
Może spróbuję się "pochwalić" czymś innym
kwscore - Nie 12 Maj, 2013
53.
54.
S. Kawka - Nie 12 Maj, 2013
kwscore - niesamowicie sympatyczne te pieski
infocyk - Sob 18 Maj, 2013
Śmiertelny pocałunek:
55.
56.
EveD89 - Pon 20 Maj, 2013
55 i 56 fajne światło
57
foxx1973 - Pon 20 Maj, 2013
No to może ja dorzucę kilka.
58.
59.
60.
Trochę mi się uszko ucięło
cygnus - Sro 22 Maj, 2013
zwirek210 - moim skromnym zdaniem zdjęcie 48 jest przeforsowane. Za dużo wyostrzania, za dużo kontrastu, wygląda jak HDR, całkiem niepotrzebnie. Zamrożone w ruchu ujęcie wystarczająco dynamiczne, by nie forsować go tak ostro. Wygląda nienaturalnie.
61.
Zdjęcie nocne, z zasadzki statywowej, autofocus wyłączony, wyzwalanie migawki zdalne.
Bardzo wiele prób robiłem, z różnymi obiektywami i różnym światłem. Efekty też zróżnicowane, najtrudniej przewidzieć porę wizyty liska, a też i ogniskowanie, bo dziki zwierzak za każdym razem łazi inaczej
62.
Bardziej konwencjonalne
[ Dodano: Czw 23 Maj, 2013 23:25 ]
rzy zdjęciu w galerii były pytania, jak zrobiłem zdjęcia lisa. Małe uzupełnienie zatem:
Lis nie jest "domowy" tylko miejski, po nocy łażą po śmietnikach i wynajdują odpadki. To LISICA, ma młode, wynosi im jedzenie. A czasem je przyprowadza, jak żarcie trudne do wyniesienia. Jedzenie jest kradzione z miski kotów podwórkowych.
Co do techniki zdjęcia - zestawienie sprzętu:.
Statyw z lampą Nissin Di866 Pro, która oświetla ścianę domu, w celu rozproszenia światła. Widoczne ogrodzenie w odległości ok. 2.5 metra, równoległe do tej ściany.
Czasem drugi flesz: SB 600 z nasadką bounce, skierowany wprost, do rozświetlenia cieni.
Obie lampy sterowane bezprzewodowo przez kamerę.
Nikon D600 na statywie Gitzo G320, czasem w pozycji odwróconej, wtedy około 10 cm nad ziemią, czasem normalnie, około 50 cm nad ziemią.
Obiektywy: Nikkor 28-80/3.3-5.6, Nikkor 50/1.8, Nikkor 80-200/2.8, rybie oko Sigma 15/2.8
Wyzwalacz migawki radiowy Hama Ni-3.
W chwili zdjęcia nie wiem, co widać w celowniku, wyzwalam migawkę obserwując scenę przez okno. Mniej więcej wiem, jaki kadr obejmuje kamera, za odniesienie służy mi płot w tle. Jedyne narzędzia kompozycji to wybranie momentu wyzwolenia migawki a później crop. Przeważnie jeden błysk płoszy zwierze, ale pewnego wieczoru aż pięć ujęć po kolei zrobiłem, zanim zwierzę nie napełniło pyska żarciem. Cóż z tego, skoro okazały się ...poruszone! Za niskie ISO, za długi błysk!
[ Dodano: Czw 23 Maj, 2013 23:31 ]
63.
Wiewiór ci u mnie dostatek, chociaż fotografuję je rzadko.
Coman - Nie 26 Maj, 2013
64. Przed wizytą u fryzjera...
65. ...i po wizycie u fryzjera.
Sunders - Pon 27 Maj, 2013
66.
Arkowal - Pon 27 Maj, 2013
67
S. Kawka - Wto 28 Maj, 2013
Sunders - a co to za rybka ( na 66 ) i czemu taka sucha, mimo że wyskoczyła z wody?
lvl3ha - Wto 28 Maj, 2013
S. Kawka napisał/a: | wyskoczyła z wody | jak dla mnie to nadal jest w akwarium
S. Kawka - Wto 28 Maj, 2013
IvI3ha - racja - szybko skojarzyłem z Łososiem
68.
Sunders - Wto 28 Maj, 2013
S. Kawka napisał/a: | Sunders - a co to za rybka ( na 66 ) i czemu taka sucha, mimo że wyskoczyła z wody? |
To sum czerwonoogonowy /Phractocephalus hemioliopterus/ i lvl3ha ma rację, że w chwili fotografowania znajdował się w akwarium. Z łososiem, poza tym że też jest rybą, raczej nic wspólnego nie ma.
Piotrkg - Czw 30 Maj, 2013
Po pierwsze WITAM, dzięki Wam kupiłem swoją pierwszą lustrzankę i dopiero wchodzę do tego świata. Poniżej zdjęcie mojej działkowej modelki:
S. Kawka - Wto 04 Cze, 2013
70.
cptkerro - Pią 07 Cze, 2013
71.
moronica - Wto 11 Cze, 2013
72 leniwe popoludnie
maziek - Wto 11 Cze, 2013
Ta, leniwe, oczy jak szparki, widać że towarzystwo na prochach, w barłogu leży...
lexus - Wto 11 Cze, 2013
twoje czy ich
wyglądają jak zamrożone, może to pluszaki
kufel - Wto 11 Cze, 2013
cptkerro, jak dla mnie zbyt duży kontrast .
evanduril - Sro 12 Cze, 2013
73.
74.
Smacznego
Albisia - Nie 16 Cze, 2013
75.
Sunders - Nie 16 Cze, 2013
Albisia, fajny rudzielec, tylko dlaczego brzuszek mu zzieleniał?
Albisia - Nie 16 Cze, 2013
Sunders, wiewiórce brzuszek nie zzieleniał. Jest właśnie w naturze taki żółtawy jak na zdjęciu. Nie wiedziałeś?
Sunders - Nie 16 Cze, 2013
Albisia, na moim monitorze jest zielony jak tło za wiewiórką.
lexus - Nie 16 Cze, 2013
jakby miała dziurę w brzuchu
pes - Czw 27 Cze, 2013
76.
moronica - Czw 04 Lip, 2013
77
78
79
lexus - Czw 04 Lip, 2013
moronica, szkoda że wypierają z kontynentu nasze rude, bo chyba są bardziej fotogeniczne
na wyspie latają między nogami jak kurczaki i można karmić z ręki
moronica - Pią 05 Lip, 2013
tylko to nie wina tej biednej wiewiory ze wypiera ruda, narzekania na ten proces to powinny sie znalezc gdzie indziej
[ Dodano: Pią 05 Lip, 2013 23:24 ]
80
lexus - Sob 06 Lip, 2013
moronica, niestety na ojczyzny łono jadę za trzy tygodnie. tak czy inaczej ładne te twoje szare, koło mnie mogłabyś nawet przypudrować im nosy, tak pozują
moronica - Sob 06 Lip, 2013
te rowniez, jak tylko sie zorientuja ze zwracasz na nie uwage to podchodza i wypatruja, czy cos sie dla nich znajdzie. i cholery sa wtedy za blisko by mozna bylo wyostrzyc i trzeba je ploszyc
lexus - Sob 06 Lip, 2013
zajadę po drodze do eden project zobaczę co tam biega, może ustrzelę jakieś angielki
[ Dodano: Sob 06 Lip, 2013 13:56 ]
moronica napisał/a: | cholery sa wtedy za blisko by mozna bylo wyostrzyc |
miałem podobnie, dlatego teraz zakładam coś krótkiego i ryzykuję, a nóż się uda
hofman - Pon 08 Lip, 2013
81
Fotograf1234 - Pią 12 Lip, 2013
Portret mojego kota. Jak wyszedł?
82.
lvl3ha - Nie 14 Lip, 2013
Fotograf1234, mydlanie i kto ci montowal gniazdko w scianie? Pijany byl
maniu_ww - Nie 14 Lip, 2013
83. Mamrot, niestety, pierwsza próba uchwycenia wild life, więc super nie jest, no i nie ten obiektyw... Następnym razem będzie lepiej:
Uploaded with ImageShack.us
kufel - Nie 14 Lip, 2013
maniu_ww napisał/a: | 83. Mamrot, niestety | nie jest źle. zdjąłbym tylko ten niebieski zafarb z zacienionych miejsc. ciut za mocny jak dla mnie.
mozer - Pon 15 Lip, 2013
maniu_ww, tak blisko dał się podejść, że dało się go zdjąć 55 mm, czy to jakiś błąd w exifie?
hijax_pl - Pon 15 Lip, 2013
mozer napisał/a: | dało się go zdjąć 55 mm, czy to jakiś błąd w exifie? | Albo jakieś "zoo"
mozer - Pon 15 Lip, 2013
hijax_pl, napisał, że "wild life"...
hijax_pl - Pon 15 Lip, 2013
mozer, może to tylko oznacza: "nie na smyczy"?
adam-borowcowy - Pon 15 Lip, 2013
Piękne sa te wielbłądy.
Fawu - Pon 15 Lip, 2013
PAMIĘTAJ FOTOGRAFIKU MŁODY......ZAWSZE BĄDŹ GOTOWY a ja stary...niesłuchałem
Taka ciekawostka foto:
Białowieża, pierwsza wyjście na szlak, zmiana obiektywu na T70-300 ale nie sprawdziłem stabilizacji..niestety. Oczywiście przez następne 2 tygodnie już żubra na wolności nie spotkałem
84.
85.
86.Tu jeszcze zdążył się podrapać
cygnus - Pon 15 Lip, 2013
Daniele:
87.
88.
89.
[ Dodano: Pon 15 Lip, 2013 22:43 ]
kufel napisał/a: | maniu_ww napisał/a: | 83. Mamrot, niestety | nie jest źle. zdjąłbym tylko ten niebieski zafarb z zacienionych miejsc. ciut za mocny jak dla mnie. |
Ale taki zafarb jest nieusuwalny prostą edycją, bez naruszenia równowagi w miejscach niezacienionych.
kufel - Wto 16 Lip, 2013
cygnus napisał/a: | Ale taki zafarb jest nieusuwalny prostą edycją, bez naruszenia równowagi w miejscach niezacienionych. | do jakiegoś stopnia wystarczy zabawa krzywymi - a dokładnie kanał niebieski w okolicach cieni i tonów średnich w dół. a w razie potrzeby można ruszyć inne kanały. daje to dość spore możliwości edycji koloru. nie ma obawy naruszenia całości zdjęcia i jego kolorystyki ( światła , półcienie, cienie)jeśli tylko odpowiednio "pogniesz" krzywą.
btw. teraz tak patrzę i w zasadzie całość , nie tylko cienie , ma niebieską dominantę, np sierść tez nie wygląda zbyt naturalnie.
pora ( jak i mój lcd) na obróbkę odpowiednia nie jest ale na szybko bawiąc sie krzywymi , uzyskałem taki efekt.
[ Dodano: Wto 16 Lip, 2013 01:01 ]
idealnie nie jest, ale nie taki był zamiar. chodzi o pokazanie, że sie da
hijax_pl - Wto 16 Lip, 2013
Do tego służy w LR pędzlowanie korektą temperatury koloru. Po to właśnie, by zrównoważyć dwa światła jak w tym zdjęciu: dzień i cień
maniu_ww - Wto 16 Lip, 2013
MOZZERtak obiektyw 55, podchodził blisko bardzo, ale szybo i uciekał, to jest może z 5m zdjęcie trochę przycięte, jak chcesz mogę rawa podesłać.
Cygnus faje foty !
88. Coś nowego, para "elków", niestety założyłem wcześniej nowo kupiony filtr polaryzacyjny, i za bardzo go jeszcze wtedy nie rozgryzłem, był źle ustawiony...
kufel - Wto 16 Lip, 2013
hijax_pl napisał/a: | Do tego służy w LR pędzlowanie korektą temperatury koloru. Po to właśnie, by zrównoważyć dwa światła jak w tym zdjęciu: dzień i cień | racja, choć nigdy do tego sposobu nie bylem przekonany, krzywe chyba dają większą kontrolę nad tym co można uzyskać, bo mam możliwość zmiany każdej składowej rgb a przy użyciu pędzla tylko "cieplej" / "zimniej" ( nie mam dostępu teraz do Lr, żeby dokładnie to sprawdzić)
no ale jak widać sposobów jest kilka żeby pozbyć się zafarbów, nie tylko z całości ale i z fragmentów kadru.
misiaczekm - Sro 17 Lip, 2013
Witam... mocno nie bijcie... jak dobrze pamiętam to one jeszcze na auto...
90.
91.
infocyk - Sro 17 Lip, 2013
misiaczekm, czasami warto zniżyć się do poziomu oczu fotografowanego obiektu (kot, pies, ptak, dziecko, żona - jak mała), tak przynajmniej piszą na tym forum (i nie tylko) od ... lat.
maniu_ww - Czw 18 Lip, 2013
Kolejne wild life, elk i młody black bear. Niestety obiektyw tylko 18-55 więc misia za bardzo nie mogłem zbliżyć
91. ELK
92. Black bear
cygnus - Pią 19 Lip, 2013
infocyk napisał/a: | misiaczekm, czasami warto zniżyć się do poziomu oczu fotografowanego obiektu (kot, pies, ptak, dziecko, żona - jak mała), tak przynajmniej piszą na tym forum (i nie tylko) od ... lat. |
Ale nie jest to powód, żeby rezygnować ze zdjęć gdy nie można tak "książkowo" się ustawić. A czasem nawet TRZEBA spróbować czego innego, żeby nie robić sztampowych ujęć.
Robiłem interesujące zdjęcia samolotów, jak i ptaków, Z GÓRY.
moronica - Pią 19 Lip, 2013
do kota nie mozna podejsc inaczej? no bez przesady. to nie egzotyczny gatunek, ktory albo sie sfotografuje zanim nie zwieje albo mozna go juz nigdy w zyciu nie miec okazji zobaczyc
sztampowe to wlasnie sa takie zdjecia zwierzat/ptakow z gory bo takie fotografowanie wynika z tego, ze sie nie mysli o perspektywie, a nie z tego ze chce sie robic niesztampowo. a samoloty fotografowane z gory no to bardzo ciekawe moga byc, chetnie takie poogladam
misiaczekm - Pią 19 Lip, 2013
Oki, oki... nie kłóćcie się. To jest dziki kotek, nie domowy...
Mogłem zaznaczyć w opisie.... da do siebie podejść tylko gdy dostanie michę żarełka...
Wtedy nawet głaskać można, a nawet na ręce wziąć...
moronica - Pią 19 Lip, 2013
misiaczekm, dziki to bylby zbik
widzisz, kazdy kto by tam z toba byl zobaczylby tego kota z takiej perspektywy, dlatego wlasnie nie jest ona zbyt interesujaca
cygnus - Sob 20 Lip, 2013
misiaczekm napisał/a: | Oki, oki... nie kłóćcie się. To jest dziki kotek, nie domowy...
Mogłem zaznaczyć w opisie.... da do siebie podejść tylko gdy dostanie michę żarełka...
Wtedy nawet głaskać można, a nawet na ręce wziąć... |
Hm... Jestem przekonany że da się zrobić zdjęcie nawet płochliwego kota "z poziomu oczu" tylko wymaga to trochę trudu. Trzeba się schylić, położyć nawet, użyć dłuższej ogniskowej. Co innego, że to trwa i przeważnie kot się odwraca albo przemieszcza.
Robilem takie zdjęcia (dzikiego) lisa, i to z odległości 2-3 metry i po ciemku, jednak to strasznie czasochłonna pułapkologia.
Ale chodziło mi o to że to niekoniecznie święty graal.
Co zaś do samolotów czy ptaków z góry - wszystko zależy od miejsca, robiłem kiedyś zdjęcia z wysokiego klifu.
misiaczekm - Pon 22 Lip, 2013
Zrozumiałem i przyjąłem Wasze porady! Dzięki!!
maniu_ww - Wto 23 Lip, 2013
Kolejna samica łosia, troszkę podszkoliłem się w głębi ostrości, choć nadal to nie to rozmycie tła ii chyba nie ta ostrość głowy, da się sporo więcej wycisnąć na kitowym szkle 18-55 ?? Zdjęcia na AF
F: 5,6
Focal lenght: 55mm
92.
Uploaded with ImageShack.us
moronica - Wto 23 Lip, 2013
ostrosc wyglada ok, jesli to zdjecie nie bylo przycinane to bardziej tla nie rozmyjesz. jesli zdjecie bylo przycinane to mozna bylo podejsc blizej by uzyskac taki kadr z nieco wiekszym rozmyciem tla
mozer - Pią 26 Lip, 2013
93.
infocyk - Wto 30 Lip, 2013
Nie są to niebezpieczne tygrysy, ale :
94. Żaba.
95. Żaba.
mozer - Sro 31 Lip, 2013
infocyk, fajne
96. No more photos!
infocyk - Nie 04 Sie, 2013
Siedział mi pod samochodem:
97. Kot.
MateuszF - Pią 09 Sie, 2013
zdjęcie 98
Kuń który chciał mnie capnąć ;d
cybertoman - Sob 10 Sie, 2013
99
MateuszF - Nie 11 Sie, 2013
99 naprawdę fajne ujecie 2 w 1 ale nie wiem specem nie jestem ale dla mnie mdło na tym zdjęciu. Wydaję mi się że lepsze by było jakbyś dodał troche żywszych kolorów
cybertoman - Nie 11 Sie, 2013
MateuszF, pewnie tak. Przechodze chyba niskokontrastowy okres... Choc na ciemnym tle wyglada "zywiej". Dzieki!
S. Kawka - Nie 18 Sie, 2013
100.
infocyk - Pon 19 Sie, 2013
101. Koń.
i wypatrzona ciekawostka:
102. Gniazdo os w budce lęgowej.
bhpchmiel - Pon 19 Sie, 2013
infocyk, na 102 złapałeś gniazdo szerszeni
infocyk - Wto 20 Sie, 2013
bhpchmiel, pewno masz rację, mi wydawały się trochę za małe ale pewnie dlatego, że bo budka była wysoko.
szymekk96 - Sro 21 Sie, 2013
Rudzielec. (S 30mm f/2.5)
103.
104.
105.
Lelelf - Sro 21 Sie, 2013
szymekk96, świetna seria 103-105 - z ogniskową 30mm musiałeś chyba dość blisko podejść? Moim zdaniem minimalnie za jasno za wiewiórką, ale za to dobrze widać rudzielca. Ładne!
kufel - Sro 21 Sie, 2013
szymekk96 napisał/a: | (S 30mm f/2.5) | ależ kanciasty bokeh!
Z łowów o poranku.
Wstawiłem dwa podobne ujęcia, bo liczę na Wasze uwagi na temat kadrowania. Na ujęciu z centralnym kadrem łabędź jest lepiej widoczny, ale samo ujęcie jest nudniejsze przez to...
moronica - Sro 21 Sie, 2013
Lelelf, labedzie to do watku z ptakami
moronica, ok gapa ze mnie
szymekk96 - Czw 22 Sie, 2013
Lelelf, chyba mnie polubiła, bo za nic nie chciała uciekać od obiektywu :mrgreen:
106. super klimat
[ Dodano: Czw 22 Sie, 2013 11:38 ]
109.
110.
111.
112.
infocyk - Pią 23 Sie, 2013
Straszył mi dzisiaj ptaki
113.
114.
115.
Arkowal - Pią 23 Sie, 2013
Ale poddenerwowany na 115
LubieJointy - Sob 24 Sie, 2013
116.
117.
infocyk - Wto 27 Sie, 2013
Szerszenie w locie:
118.
119.
120.
bhpchmiel - Wto 27 Sie, 2013
infocyk, świetne ci wyszły te szerszenie
121.
122.
123.
124.
Soniak10 - Nie 01 Wrz, 2013
bhpchmiel napisał/a: | infocyk, świetne ci wyszły te szerszenie |
Absolutnie się zgadzam. Gratki!
A tymczasem, dla urozmaicenia, stary makak z Gibraltaru:
125
hijax_pl - Nie 01 Wrz, 2013
Soniak10, pamiętaj o numeracji...
Soniak10 - Nie 01 Wrz, 2013
hijax_pl napisał/a: | Soniak10, pamiętaj o numeracji... |
O, kurde! Dzięki za wstawienie
Andrij - Czw 05 Wrz, 2013
Fuji A610
126. Tegenaria atrica
127. Tegenaria atrica
Sunders - Pią 13 Wrz, 2013
128.
S. Kawka - Wto 24 Wrz, 2013
129.
"Niewolnik"
cptkerro - Czw 26 Wrz, 2013
130.
Leucochloridium
kufel - Czw 26 Wrz, 2013
cptkerro, na 130 dość niefajne przepały.
cptkerro - Czw 26 Wrz, 2013
troche inaczej obrobiłem.
tym razem bardziej naturalnie na tamtym chciałem oddać tenn blask ale racja zapomniałem się troche
131.
[/list]
moronica - Sob 28 Wrz, 2013
132
matys - Sro 02 Paź, 2013
133
S. Kawka - Sro 02 Paź, 2013
134.
infocyk - Czw 03 Paź, 2013
135.
moronica - Czw 03 Paź, 2013
136
S. Kawka - Pią 04 Paź, 2013
137.
Kociak
138.
sthwild - Sob 05 Paź, 2013
139 Jeleń szlachetny
140 Jeleń szlachetny
S. Kawka - Sob 05 Paź, 2013
139- super, tylko pozazdrościć spotkania.
bhpchmiel - Sob 05 Paź, 2013
139
fazi75 - Sob 05 Paź, 2013
139-cudowne!!!
witkot - Sob 05 Paź, 2013
139-Pięknie.
Za takie pozowanie "jelonek" powinien dostać Oscara
marcin2781 - Nie 06 Paź, 2013
139 Kurde blaszka jaka zajefajna fotka , pozazdrościć spotkania
140 Też niczego sobie .
Sunders - Nie 06 Paź, 2013
sthwild, gratulacje za 139.
kufel - Nie 06 Paź, 2013
139 mega ,140 tez dobre, graty!
Fawu - Nie 06 Paź, 2013
sthwild napisał/a: | 139 Jeleń szlachetny |
Świetny strzał!
sthwild - Pon 07 Paź, 2013
ciesze sie, ze sie podoba. szczerze mowiac troche mnie postraszyl jak mnie zobaczyl i chcial sie przywitac
infocyk - Pon 07 Paź, 2013
sthwild, podoba, podoba, tylko trzeba było wrzucić do działu dzikich zwierząt, bo na oswojonego (190) raczej nie wygląda.
sthwild - Pon 07 Paź, 2013
infocyk napisał/a: | sthwild, podoba, podoba, tylko trzeba było wrzucić do działu dzikich zwierząt, bo na oswojonego (190) raczej nie wygląda. |
Ha! Nie zauwazylem tego dzialu
mozer - Czw 10 Paź, 2013
sthwild, 139 świetne! gratulacje! szkoda, że nie do dzikich, bo tutaj przepadnie wśród kotków
ophiuchus - Czw 10 Paź, 2013
sthwild, przyłączam się do wyrazów szacunku Rewelka!
cybertoman - Czw 10 Paź, 2013
Swietne!
muzyk - Pią 11 Paź, 2013
sthwild napisał/a: | 139 Jeleń szlachetny | \
Wyjebiście zajebiste!!!
Rippingtons - Pią 25 Paź, 2013 Temat postu: O 139. 139. WoW ! Fenomenalne. Gratuluję !
[ Dodano: Sob 26 Paź, 2013 18:41 ]
141. Ptasiek.
broczek - Sob 26 Paź, 2013
142. Jest z nami od tygodnia
Rippingtons - Pon 28 Paź, 2013 Temat postu: Life goes on. 143.
fazi75 - Pon 28 Paź, 2013
143-jestem na NIE. Trupów nie powinno się pokazywać. Wiem że dobre zdjęcie ma wywoływać emocje, ale to wywołuje u mnie jedynie odrazę
maziek - Wto 29 Paź, 2013
Odrazę? Obiadek świeży leży, a ten "odraza" ...
zaki - Wto 29 Paź, 2013
143.- Kolega chyba nie za bardzo rozumie o co chodzi w tym dziale. Co takiego mamy podziwiać na tym zdjęciu?
Kadr, kompozycję, naświetlanie, GO (brawo, że nie jedyna obowiązująca, oko ostre - reszta mgła) - a może także - wymowę? Może nawet mogłoby ono pobudzić nas do rozmyślań nad tym, jakie tak naprawdę jest obecnie środowisko dzikich zwierząt? Czy aby zdjęcia "w środowisku naturalnym" to nie są cukierkowate fotki czegoś, czego w wielu miejscach już nie ma - a współczesnymi lasami są aglomeracje i asfaltówki? Bo ja wiem...
kufel - Wto 29 Paź, 2013
troche przewrażliwieni jestescie rzeczywistość nie zawsze jest piękna . life is brutal...
zaki napisał/a: | Co takiego mamy podziwiać na tym zdjęciu? | a czy zawsze celem zdjęcia musi byc podziw/piękno?
maziek napisał/a: | a może także - wymowę? Może nawet mogłoby ono pobudzić nas do rozmyślań nad tym, jakie tak naprawdę jest obecnie środowisko dzikich zwierząt? Czy aby zdjęcia "w środowisku naturalnym" to nie są cukierkowate fotki czegoś, czego w wielu miejscach już nie ma - a współczesnymi lasami są aglomeracje i asfaltówki? Bo ja wiem... | lubie jak ktoś twardo stąpa po ziemi.
jesli autor juz chciał uwiecznic potraconego zapewne lisa, to mógł sie bardziej postarać , np statyw i dłuższy czas , by rozmazać poruszające sie auta. wtedy wydźwięk zdjęcia byłby chyba bardziej oczywisty i widoczny.
fazi75 - Wto 29 Paź, 2013
maziek, Czy idąc Twoim tokiem rozumowania dlatego, że śmierć jest częścią naszego życia normą powinno być zamieszczanie zdjęć z sekcji zwłok?
zaki - Wto 29 Paź, 2013
Jak dla mnie to wygląda tak, jakby ktoś przejechał lisa, wyszedł z ciężarówki i pstryknął fotkę do wrzucenia na FB w celu wzbudzenia taniej sensacji.
kufel - Wto 29 Paź, 2013
fazi75 napisał/a: | maziek, Czy idąc Twoim tokiem rozumowania dlatego, że śmierć jest częścią naszego życia normą powinno być zamieszczanie zdjęć z sekcji zwłok? | na śmierć wpływu nie mamy. na otaczające nas środowisko (vide odpowiedz mazka) już tak. wiec porównanie nie do końca celne
inna sprawa ze sekcje zwłok są dokumentowane. w celach naukowych oczywiście.
[ Dodano: Wto 29 Paź, 2013 15:15 ]
zaki napisał/a: | Jak dla mnie to wygląda tak, jakby ktoś przejechał lisa, wyszedł z ciężarówki i pstryknął fotkę do wrzucenia na FB w celu wzbudzenia taniej sensacji. | moze byc tak zinterpretowane stad napsialem to:
Cytat: | jesli autor juz chciał uwiecznic potraconego zapewne lisa, to mógł sie bardziej postarać , np statyw i dłuższy czas , by rozmazać poruszające sie auta. wtedy wydźwięk zdjęcia byłby chyba bardziej oczywisty i widoczny. |
kufel napisał/a: | na śmierć wpływu nie mamy. |
Oj polemizował bym w tym temacie.
kufel napisał/a: | inna sprawa ze sekcje zwłok są dokumentowane. w celach naukowych oczywiście. |
Nie widzę tu żadnego związku z tym co wcześniej napisałem
Omawiane zdjęcie i jemu podobne nie godzi się z moją estetyką i tyle
zaki - Wto 29 Paź, 2013
To w dziale "ludzie" można równie dobrze wrzucić fotkę rozrzuconych szczątków ludzkich po wybuchu bomby w Iraku. Zgodzę się z Twoją uwagą na temat tła, rozmytych aut itd. Tak można by "opowiedzieć" jakąś, co prawda smutną, ale jednak "historię".
kufel - Wto 29 Paź, 2013
fazi75 napisał/a: | Oj polemizował bym w tym temacie. | "wplywu nie mamy", czyt. nie unikniemy jej. z tym już chyba nie będziesz polemizował?
fazi75 napisał/a: | Omawiane zdjęcie i jemu podobne nie godzi się z moją estetyką i tyle | nie każdemu musi sie podobać ( w sumie dziwnym by było jeśli by się podobało) ale tu nie chodzi o lubię/nie lubię, tylko o zaakceptowanie faktu, ze takie rzeczy mają miejsce. a jak juz przyjdzie zaakceptowanie to potem będzie przyzwyczajenie sie i takie widoki straszne nie będą.
zaki napisał/a: | To w dziale "ludzie" można równie dobrze wrzucić fotkę rozrzuconych szczątków ludzkich po wybuchu bomby w Iraku. | w dziale ludzie może nie , ale w dziale reportaż owszem.
widzisz, ja nie lubię lukrowanej wersji świata serwowanej przez glowne media, gdzie rzeczywistość sprowadza sie do lakonicznych opisów. nie mowie ze trzeba epatować zwłokami , ale czasem jedno zdjęcie potrafi dać prawdziwy obraz jakiejś tragedii /sytuacji etc.
ja daleki jestem od pokazywania zwłok w przypadku katastrof , wypadków etc,bo wtedy to jest tylko sensacja , ale pokazywanie śmierci w przypadku konfliktów zbrojnych ( używanie białego fosforu, dekapitacje etc) czyli świadomej działalności człowieka , bardziej otwiera oczy i uświadamia co się dzieje i z czym/kim mamy do czynienia.
Rippingtons - Wto 29 Paź, 2013 Temat postu: Lis To zdjęcie w moim zamiarze nie było tu wrzucone żeby sie podobać !
Wrzuciłem to zdjecie troszkę jako prowokację, w celu wywołania jakiejś dyskusji, niekoniecznie o samym zdjęciu.
Sorry, że niektórym zaburzyłem poczucie estetyki.
Na pewno nie szukałem taniej sensacji. Jak zobaczyłem tego lisa, pomyślałem sobie jak marnie zginęło takie piękne stworzenie, a teraz leży na poboczu jak niepotrzebny śmieć... Pomyślałem sobie też jak kruchy jest nasz żywot i jak niewiele potrzeba żeby człowiek leżał na miejscu tego lisa.
Odróżnił bym jednak zdjecie z sekcji zwłok od tego , jeżeli nie widzisz róznicy to sorry.
Nie chcę z nikim polemizować, szanuję prawo każdego do własnych odczuć ale proszę nie odbierajcie go powierzchownie...
Tych których zdenerwowało , przepraszam. Show must go on.
Generalnie, żeby się "sprzeczać" z jakąś korzyścią, to trzeba wiedzieć o co. Więc w czym rzecz - że to nie pasuje do tego działu - czy że nie powinno w ogóle być pokazywane jako niesmaczne?
Uważam, że pasuje do tego działu, choć ja osobiście mam dość luźny stosunek do szufladkowania. Samo umieszczenie tego zdjęcia tu a nie np. w "reportażu" też jest pewnym komunikatem.
Uważam, że nie ma nic złego w pokazywaniu takich zdjęć, mimo, że faktycznie są one nieestetyczne. Jedni z nas używają obiektywów jak różowych okularów, ekstrahując "ładne ujęcia", eliminując z kadru to, co im nie pasuje. Inni fotografują właśnie to, czego unikają ci pierwsi.
Jeśli chodzi o ludzi, to podpisuje się pod tym, co powiedział kufel. Dodam tylko, że martwe ciało ludzkie czy też ciało zniszczone było zawsze przedmiotem zainteresowania sztuki, żeby wspomnieć o turpizmie czy o obrazie, który pewno wszyscy widzieli - sekcji Rembrandta.
Większość z nas dość często widzi przedstawienia człowieka przybitego do krzyża, który umarł w męczarniach - ten aspekt, że pokazuje się zamęczonego trupa, w dodatku przeważnie przedstawionego z dokumentalistyczną dokładnością, poranionego i ociekającego krwią nie budzi zazwyczaj sprzeciwu - bo taka jest konotacja kulturowa.
Reasumując zdjęcie jak policzek, może nieprzyjemne, ale dobre.
maziek napisał/a: | Reasumując zdjęcie jak policzek, może nieprzyjemne, ale dobre. |
Ani przyjemne, ani dobre!
Rippingtons - Wto 29 Paź, 2013 Temat postu: Sally Mann Maziek
To jak Panowie esteci skomentujecie taką sztukę ?
http://sallymann.com/selected-works/body-farm
Zachęcam do wygooglania kto to jest Sally Mann i co to jest "Body Farm" a także co to za projekt.
[ Dodano: Wto 29 Paź, 2013 22:45 ]
144. Tym razem coś bardziej żywego
Rippingtons napisał/a: | To jak Panowie esteci skomentujecie taką sztukę ? |
Nie zamierzam tego komentować.
Rippingtons napisał/a: | 144. Tym razem coś bardziej żywego |
I jest zdecydowanie lepiej Tylko biednemu liskowi obciąłeś łapkę, a pieskowi ogonek
No i chyba psisko ma trochę ciężko, bo nie dość, że w wodzie, to jeszcze pod górkę
S. Kawka - Sob 02 Lis, 2013
145.
Kociak
Justyna724 - Pon 18 Lis, 2013
146
147
dzisiejsze : )
148
149
150
AgaS - Sro 20 Lis, 2013
151
152
153
Justyna724 - Czw 21 Lis, 2013
151, 152 fajna perspektywa i ładne psiaki : )
kwscore - Sob 23 Lis, 2013
154.
Marx76 - Nie 24 Lis, 2013
Justyna724 Ładne fotki, moja córka rozkleiła się przy 150. mnie urzekła morda psa na 147, bardzo mi się podoba.
AgaS 151 ,152 - tak jak napisała Justyna. Ładnie przedstawione.
Justyna724 - Pią 29 Lis, 2013
155
Maciek111 - Pią 29 Lis, 2013
Zapodam swoją Yorczkę.
[IMG=http://img822.images...6btk.jpg][/IMG]
Ma już 12 lat i tylko 3 zęby , ale jest na Majorce !
fazi75 - Sob 30 Lis, 2013
156. Nalot
Justyna724 - Sob 30 Lis, 2013
o jaki słodki 156
Do schrupania
AgaS - Sob 30 Lis, 2013
155, fajnie uchwycona mina, ale ja osobiście nie lubię tak ciętych łap
156, super szkoda tylko tej trawy w oku, ale ja lubię się czepiać
Justyna724, AgaS, Dzięki. Jedziemy dalej
157. Na patrolu
Justyna724 - Sob 30 Lis, 2013
śliczności, moje maluszki też były kiedyś takie małe, grzeczne i słodkie
158
159
160
Justyna724 napisał/a: | moje maluszki też były kiedyś takie małe, grzeczne i słodkie
158 | Hehe. Wiem o co lotto. Ten labradorek nie jest mój, ale rodzina :wink
161. Coś zlokalizował
Justyna724 - Pon 02 Gru, 2013
162
163 ehh te ciotki
164
165
166
AgaS - Wto 03 Gru, 2013
163, genialna mina
przy robieniu kalendarzy trzeba było odkopać trochę zdjęć z tego roku i tak naszło mnie na wakacyjne wspomnienia
jak już jesteśmy przy szczeniakach
167
168
i labradorach
169
170
171
172
173
|
|