forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA PODRÓŻNICZA 2013

Wujek_Pstrykacz - Wto 01 Sty, 2013
Temat postu: FOTOGRAFIA PODRÓŻNICZA 2013
Powodzenia.
cygnus - Sro 02 Sty, 2013

Świąteczna iluminacja po sąsiedzku West Suseks. (Nazwy nie da się wpisać poprawnie, bo pół słowa zostaje wykropkowane :roll: )
Nie wszystko widać, bo światełka migają i część jest w danej chwili wygaszona. Np. na księżycu siedzi Mikołaj (nie Twardowski !?).
Angielski obyczaj dekorowania świątecznego jest o tyle dziwny, że dekoracje pojawiają się pod koniec listopada a znikają w większości... 2 stycznia!

1.

90s - Czw 03 Sty, 2013

2.

Khajuraho temple 4 by Sanches90s, on Flickr

fatman - Pią 04 Sty, 2013

90s,
Widzę, że ostro zwiedzasz kolego.
Zazdroszczę. :razz:

90s - Pią 04 Sty, 2013

to szuflada kolego fatman.
trenuje na prostych fotkach rady z książek które mi poleciłeś.więc zapobiegawczo wole tutaj wrzucić fotkę jak do krajobrazu;)

icterus - Pią 04 Sty, 2013

To u mnie trochę zimniej

3

Uploaded with ImageShack.us

Usjwo - Wto 08 Sty, 2013

90's znow po Indiach sie włoczysz?
icterus jakbys jakis podpis gdzie to jest? w koncu to watek podrozniczy wiec takie informacje sa wazne.

90s - Wto 08 Sty, 2013

Usjwo napisał/a:

Niestety włóczę się po partycjach mojego dysku, bida panie bida:(

fatman - Wto 08 Sty, 2013

Zamiast po partycjach może... po Patrycjach ? :mrgreen:
Usjwo - Wto 08 Sty, 2013

90s napisał/a:
Usjwo napisał/a:

Niestety włóczę się po partycjach mojego dysku, bida panie bida:(

Eehh to podobnie jak ja. Juz dawno nigdzie nie bylem :( . Nastepna wyprawe planujke dopiero na wielkanoc, o ile koszty nie przekrocza mozliwosci :mrgreen:

90s - Wto 08 Sty, 2013

fatman napisał/a:
Zamiast po partycjach może... po Patrycjach ? :mrgreen:

Daj Boże daj:)

Usjwo napisał/a:
Eehh to podobnie jak ja. Juz dawno nigdzie nie bylem :( . Nastepna wyprawe planujke dopiero na wielkanoc, o ile koszty nie przekrocza mozliwosci :mrgreen:

Dziś znajomy podesłał mi ten link i mam ślinotok.
http://www.travelnation.c...5&class=economy

Usjwo - Wto 08 Sty, 2013

W Japoni bylem, w US bylem, w NZ tez. Polinezja drogo (bo byla w planie), ale planuje gdzies niedaleko Polinezji :mrgreen:
fatman - Wto 08 Sty, 2013

90s, prześpij sie z tym a potem zdecyduj.
Pomaga.
Z tego co widzę to więcej latania niż oglądania więc podejdź do tego na chłodno.

90s - Wto 08 Sty, 2013

Usjwo, a ja tylko w Londynie:)
Poza tym Twoje niedaleko to mój sufit podróżniczy:)

[ Dodano: Wto 08 Sty, 2013 14:18 ]
trzeba dzwonić bo nie wiadomo ile dni w danym kraju się spędza i ile całą wyprawa trwa
Ale cena jest bardzo atrakcyjna

icterus - Sro 09 Sty, 2013

Usjwo napisał/a:
icterus jakbys jakis podpis gdzie to jest? w koncu to watek podrozniczy wiec takie informacje sa wazne.

To tunel w lodowcu w Alpach na około 3200 m. (Swiss)

90s - Czw 24 Sty, 2013

4.

India riksha by Sanches90s, on Flickr

pes - Czw 31 Sty, 2013

90s, fajne. Jakoś skojarzyło mi się z tymi dwoma moimi z zeszłego roku ;) Jakością nie powalają, ale według mnie mają swoisty klimat.

5.

6.

90s - Pon 11 Mar, 2013

pes znowu chwalisz moje foto:) Ty mnie chyba na prawdę lubisz:))
Trzeba przyznać że Twoje pierwsze jeszcze jeszcze ale drugie to już za mocny kosmos:)

7.

A boat ride on the Ganges - Varanasi by Sanches90s, on Flickr

pes - Pon 11 Mar, 2013

90s, lubię Twoje obrazki bo są dobre. Tak btw. to te moje wpadłyby dziś do smartfonowego tematu, który dziś zapodałeś.
90s - Pon 11 Mar, 2013

pes, to z tele? to dodaj coś to tamtego tematu i podziel się czym to robiłeś.
bo w takim razie obrazek nawet dobrze wyszedł

pes - Pon 11 Mar, 2013

Obydwa są z telefoniku + snapseed ;)
90s - Pon 11 Mar, 2013

pes kurcze to muszę się przyłożyć i jakieś porządne fotki zrobić i pobawić się tym snapseedem.
degol - Pon 11 Mar, 2013

90s, 4 mi się bardzo podoba :)
Usjwo - Sob 27 Kwi, 2013

Juz maj prawie a tu tylko parę zdjeć. Pozwole więc sobie podciągnąc wątek :smile: .

Na początek kilka zdjęć ze Starego Baganu. Codziennie o świcie z za rzeki przypływają rolnicy ze swoimi plonami na targ w Starym Baganie. Roładowują łódki i samochodami lub na głowach niosą na targ (a blisko nie jest). Pokręciłem się trochę w śród nich a że byli bardzo mili i otwarci to zrobiłem kilka zdjęć

Birma część I

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

Troche dużo, ale ja naprawdę je przebrałem :lol: . Jak się jest w takim miejscu to nie myśli się o oszczędzaniu migawki.
To dopiero początek, jeszce was pomęcze :mrgreen:

hofman - Sob 27 Kwi, 2013

Dlaczego nie Fotografia Ludzi - ulica?
Podróżniczą widziałbym inaczej.
Co do ilości to mi osobiście to nie przeszkadza.
Zdjęcia mi się podobają nie będę krytykował bo nie widzę tu żadnych poważnych wad, poza tym mam ochotę zobaczyć więcej z nadzieją że następne nie będą gorsze.

Usjwo - Sob 27 Kwi, 2013

hofman napisał/a:
Dlaczego nie Fotografia Ludzi - ulica?

Bo tamten dział to raczej street-foto, ten mi bardziej pasował, bo będzie to relacja z podróży. I odcinki będą podzielone tematycznie (chyba :wink: )

hofman napisał/a:
Podróżniczą widziałbym inaczej.

A jak?

hofman napisał/a:

Zdjęcia mi się podobają nie będę krytykował bo nie widzę tu żadnych poważnych wad, poza tym mam ochotę zobaczyć więcej z nadzieją że następne nie będą gorsze.

Krytykować można, nie wpłynie to na wystawianie/niewystawianie następnych zdjęć :mrgreen:

hofman - Sob 27 Kwi, 2013

Ale te zdjęcia to street photo a podróżniczą widziałbym bardziej zróżnicowaną, trochę krajobrazu, jakieś kadry z przemieszczania się, noclegów, może bardziej reportaż. A tu jest jeden rodzaj zdjęć Fotografia uliczna.
A na skrytykowanie nie mam jakoś pomysłu.

Marx76 - Sob 27 Kwi, 2013

Usjwo Ciekawe zdjęcia, opowiadają pewną historię, nawet są ułożone w pewnym porządku chronologicznym, od rozpoczęcia prac aż do powrotu do wioski. 19 fajnie złapana.
Usjwo - Wto 14 Maj, 2013

Dzisiaj udało wygospodarować mi się trochę czasu więc następna część.

Birma cz. II.

Pierwsze zdjecia to ciągle Stary Bagan, następnie wioska niedaleko Bagan. Zdaje sobie sprawę że Bagan to tysiące stup i świątyń, ale z architekturą sobie słabo radzę (ale obiecuje coś tam wstawić następnym razem), wole fotografować ludzi.

29.

30.

31.

32.

33.

34.

35.

36.

Potem wyjeżdżamy poza Bagan

37.

38.

39.

40.

41.

I trafiamy do małej osady gdzie...

42. ...zbiera się sok? syrop? z palmy...

43.

44. ...i produkuje z tego...

45. ...bardzo dobry...

46. ... bimber :mrgreen:

47. Produkt finalny w ładnym opakowniu.

48.

49.

50.

51.

52.

53.

54. w Birmie palenie cygar to domena kobiet :lol:

55. praca zresztą też

56.

57.

58. wracamy do Baganu :grin:

Tutejszyn - Wto 14 Maj, 2013

Usjwo, Twoje fotografie zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Są wspaniałe! Reportaż na najwyższym poziomie.
pes - Wto 14 Maj, 2013

Tutejszyn napisał/a:
Usjwo, Twoje fotografie zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Są wspaniałe! Reportaż na najwyższym poziomie.
+1, dobra robota!
Ptryk - Wto 14 Maj, 2013

Usjwo ,Myanmar jest fascynujacym krajem , wpsaniali ludzie ,kultura ...ta relacja czlowiek -natura , to wlasnie udalo Ci sie pokazac w mistrzowskim stylu ...moc
pioroon - Wto 14 Maj, 2013

Usjwo, cała seria świetna !
Bardzo przyjemnie się ogląda.

Usjwo - Wto 14 Maj, 2013

Jeszcze się nie cieszcie że to koniec, jeszcze bedzie kilka odcinków :smile:
nienietaktak - Wto 14 Maj, 2013

Usjwo, dawaj, dawaj. Takie coś oglądam z przyjemnością.
90s - Wto 14 Maj, 2013

Usjwo bardzo fajne zdjęcia, moim zdaniem drugi set lepszy a najbardziej podobają mi się 35 i 37
powiedz mi po co kobiety mają plastry na policzkach lub też są wysmarowane? to przeciwsłoneczna ochrona?

Usjwo - Sro 15 Maj, 2013

To jest makijaż z thanaki. Thanaka to drzewo, którego korę ściera się na kamieniu z odrobiną wody, potem specjalnym pędzelkiem nanosi się na twarz. Makijarz ma za zadanie utrzymać skórę piękna i młodą :) . Kobiety cały czas chodzą tak umalowane (troche mniej w większych miastach jak Ragun) i spełnia to takie samo zadanie jak u nas szminka, puder i tusz do rzęs. Kobiety robią się "na bóstwo". Pewnie przy okazji chroni przed słońcem. Jednak podstawowym calem jest wyglądać pięknie. Pod tym względem kobiety są takie same, niezależnie od położenia geograficzno-kulturowego. :smile:

Zobacz tutaj:
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=8177

mozer - Sro 15 Maj, 2013

Usjwo, zdjęcia świetne. Tak trochę offtopic - możesz napisać jakim obiektywem były robione 39 i 56 i jakie były ustawione parametry? Rozumiem, że teraz strzelasz 6D?
Marx76 - Sro 15 Maj, 2013

Usjwo Mnie też siębardzo podoba, zresztą jak poprzednia seria. 39 bogate.
degol - Sro 15 Maj, 2013

Usjwo, obydwie fajne serie, jednak druga bardziej mnie zainteresowała.
Tutejszyn - Sro 15 Maj, 2013

Wygląda jakby druga była uchwycona głównie teleobiektywem. Wyraźne pierwsze i drugie plany. To tworzy ten klimat. Już zbieram na 70-200 z f/2.8... W sumie to chyba powinienem uzbierać na wycieczkę jakąś :)
Usjwo - Sro 15 Maj, 2013

Tak jak Tutejszyn napisał oba zdjęcia są z 70-200 f2.8 IS
36. 1/400, f2.8, iso250
56. 1/2500 f2.8 iso400.

Generalnie zdjęcia sa robione 28f1.8 (te z bimbrowni) i 70-200 f2.8 (+TC2), czasmi 8.5f1.8.

Miło mi że sie Wam podoba.
Ptryk byłeś w Birmie? Jak wrażenia?

90s - Sro 15 Maj, 2013

Usjwo napisał/a:
To jest makijaż z thanaki. Thanaka to drzewo, którego korę ściera się na kamieniu z odrobiną wody, potem specjalnym pędzelkiem nanosi się na twarz. Makijarz ma za zadanie utrzymać skórę piękna i młodą :) . Kobiety cały czas chodzą tak umalowane (troche mniej w większych miastach jak Ragun) i spełnia to takie samo zadanie jak u nas szminka, puder i tusz do rzęs. Kobiety robią się "na bóstwo". Pewnie przy okazji chroni przed słońcem. Jednak podstawowym calem jest wyglądać pięknie. Pod tym względem kobiety są takie same, niezależnie od położenia geograficzno-kulturowego. :smile:

Zobacz tutaj:
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=8177

Dzięki za wyjaśnienie bardzo ciekawa spraw, nie wiem ile lat mają ale to smarowidło chyba działa:)

a fotka z linka kapitalna. może B&W spróbuj ją zrobić bo wzory na twarzy są świetnym tematem.

Ptryk - Sro 15 Maj, 2013

Usjwo napisał/a:
Ptryk byłeś w Birmie? Jak wrażenia?

Tak bylem Birmie w zeszlym roku ,niestety tylko 6 dni.Mialem okazje zobaczyc Yangon , Bagan i wioski polozone przy delcie rzeki ,niestety na polnocne rejony nie straczylo mi czasu.Wrazenia niesamowite, wiem ze tam wroce :wink: Pozdrawiam

lvl3ha - Czw 16 Maj, 2013

Ujstwo: :shock: brawo , brawo, pieknie zdjecia.

Zdjecie 29 bardzo mile pieknie prowadzisz oko przez kadr (jedyna wada kabel)

Usjwo - Czw 16 Maj, 2013

Ptryk napisał/a:
Wrazenia niesamowite, wiem ze tam wroce :wink:

Toa mówią wszyscy którzy byli w Birmie (ze mna włączenie), zeby tylko jeszcze dało sie czas rozciągnąć :smile: . Z Indochinskich krajów to własnie Birma zrobiła na mnie największe wrażenie (chociaż nie byłem jeszcze w Laosie), ale całe Indochiny są niesamowite.

Wasze zainteresowanie skłoni mnie do szybszego wstawienia nastepnej części, mam nadzieje że wygospodaruje trochę czasu. Dzięki :grin:

witkot - Pią 17 Maj, 2013

Koledzy powiedzieli już wszystko/.
Pięknie.

Usjwo - Sro 22 Maj, 2013

Birma cz. III.

No i znów Bagan :) . Bagan to miasto świątyń i stup, kiedyś było ich tam 10000, przetrwało coś ponad 2000, ale i tak możne sie potknąć w każdym miejscu.
Architektura to nie moja specjalność, wiec zdjęcia są jakie są. Trzebaby się douczyć i mieć więcej czasu, a tego niestety nie mieliśmy.

59.

60.

61.

62.

63.

64.

65.

66.

67.

68.

69.

70.

71.

72.

73.

cdn. :smile:

ravenus88 - Sro 22 Maj, 2013

kłaniam się w pas za 65. i 72. :shock:
90s - Sro 22 Maj, 2013

63,65 i 70 cudeńka:)
Sunders - Sro 22 Maj, 2013

IMO 70 i 72 najlepsze w serii.
lvl3ha - Sob 25 Maj, 2013

73 bardzo ladne (masz moze wersje z nie obcieta kopula) ?
Marx76 - Sob 25 Maj, 2013

Usjwo No Panie cudna seria, 64. Świetnie ująłeś te wieże, 63 ma bardzo ładny ostatni plan, 70 extra - szkoda tylko, że była tam ciężarówka, 72 i 73 z zachodzącym słońcem wymiatają, ale tak jak lvl3ha szkoda uciętej wieży i to w zasadzie samego jej czubka. Trudno, co zrobić, czasem pewne rzeczy umkną. Całość na wielkie plusy +++. Poprosimy o więcej ;)
Ptryk - Nie 26 Maj, 2013

Usjwo,piekne te paye ,wyobrazam sobie jak to musi wygladac z balonu o wschodzie slonca...
fatman - Wto 04 Cze, 2013

Port w Bergen i tamtejszy zachód słońca
bhpchmiel - Sro 05 Cze, 2013

74. bardzo ładne :wink:
foxx1973 - Sro 05 Cze, 2013

A mnie się 75 bardzo podoba, takie jakieś................kolorowe :)
Sunders - Sro 05 Cze, 2013

Na 75 te kolorowe budynki są ładnie oświetlone przez zachodzące słońce :smile:
Marx76 - Sro 05 Cze, 2013

Dokładnie Sunders, widać to po cieniu na dziobie łodzi i jak cień rozkłada się od tych dwóch ławkowiczów, fatman fajna pora na foto. ;)

To była "magiczna godzina" :smile:
foxx1973 - Sro 05 Cze, 2013

Sunders napisał/a:

Raczej "magiczna minuta" :)

fatman - Sro 05 Cze, 2013

foxx1973 napisał/a:
Sunders napisał/a:

Raczej "magiczna minuta" :)

Heh... :grin:
W Norwegii o tej porze roku "złota godzina" zaczyna się tak o... 23:00 mniej więcej :mrgreen:

Ptryk - Sro 05 Cze, 2013

76.
Ponte Vecchio ,Florencja
[img] Ponte Vecchio by Ptrykpe, on Flickr[/img]

fatman - Sro 05 Cze, 2013

Ptryk,
No!
Tojest dopiero magiczna minuta! Brawo.

No to ja z innego mostu na jeszcze inny, niestety w pełnym słońcu:
77

:smile:

lvl3ha - Sro 05 Cze, 2013

Sunders, ciekawy pomysl. Mogles jednak poczekac 2 minuty az lajby odplyna i -1EV.
Ptryk - Sro 05 Cze, 2013

fatman ,dzieki
Marx76 - Czw 06 Cze, 2013

Ptryk Byłem tam, podoba mi się foto, z takich ciekawostek to kupcy, którzy tam handlują nie płacą podatku od gruntu, a najważniejsze osoby sprawujące władzę gdy chciały przedostać się na drugą stronę mostu przechodziły tym podwyższeniem by nie mieszać się z tłumem. P.S. Straszny tam tłok. :wink:
Ptryk - Czw 06 Cze, 2013

Marx76, z tego co wiem to rodzina Medicich tak sie rzadzila ,wybudowali sobie drugi palac i ogrody po drugiej stronie rzeki to musieli z klasa sie przemieszczac,swoja droga te ogrody tez ciekawe...
78.

Boboli gardens by Ptrykpe, on Flickr

Ptryk W tych ogrodach nie byłem. Szedłem od mostu Ponte Vecchio w stronę Dzwonnicy Giotta i Katedry Matki Boskiej Kwietnej, ale po drodze minąłem jak dobrze pamiętam małą fontannę a raczej źródło wypływające ze świni z brązu, ponoć kto jej dotknie, to jeszcze tam wróci. :grin: Piękne miasto.
Ptryk - Czw 06 Cze, 2013

Marx76 fakt, miasto piekne ,czuc ducha historii ,no i to chianti... :wink:

Sunders 77. Teraz się zorientowałem, że zrobiłeś zdjęcie z Mostu Westchnień. Ja w architekturze mam fotkę Mostu Westchnień z perspektywy tego, który Ty pokazałeś.
Sunders - Czw 06 Cze, 2013

Marx76, też go mam, ale niestety akurat był w cieniu :sad: :

79.

lvl3ha napisał/a:
Mogles jednak poczekac 2 minuty az lajby odplyna i -1EV.

lvl3ha, nie było takiej opcji żeby zatrzymać ruch tłumu zwiedzających w tym miejscu na tak długo :smile:

Marx76 - Pią 07 Cze, 2013

80.

Sunders - Pią 07 Cze, 2013

80. to samo miejsce we właściwym czasie :smile:

Marx76 - Pią 07 Cze, 2013

Sunders Czy widać, że po lewej, na dole kadru była łódź ? Weszła mi tam gondola, ale tylko do połowy, nie chciałem takiej przyciętej i ją usunąłem.

Janie widzę. :smile:
Usjwo - Pią 07 Cze, 2013

Sunders napisał/a:
Janie widzę. :smile:

a ja Janie, nie widzę :wink: :smile:

Usjwo, myślisz, że Marx76 to Jan :?: :smile:
Marx76 - Sob 08 Cze, 2013

Haha, Faktycznie, wyszło jak: Panie Janie - widzę :mrgreen:
Usjwo - Pon 24 Cze, 2013

Birma cz. IV

Kilka zdjęć z Inle lake. Tutaj kilkanaście tysięcy ludzi zyje na jeziorzę i z jeziora. Troch inaczej niż to było w Kambodży, domy tu stoje na palach i wioski nie przesuwają się wraz przybywanieam/ubywaniem wody w oresie deszczowym i suchym. Na jeziorze funkcjonje wiele "pól uprawnych", redlanki układa się z wodorostów i ziemi wydobytej z dna jeziora i na tym sadzi się warzywa. Jakość zdjęc nie najlepsza, ponieważ kłopoty sprzętowe pozbawiły mnie RAW'ow i pozstały tylko jpg i to w małej rozdzielczość :( .

81.

82.

83.

84.

85.

86.

87.

88.

89.

90.

91.

92.

93.

94.

95.

96.

97.

98.

99.

100.

101.

102.

103.

104.

105.

106.

107.

108.

109.

110.

111.

112.

ophiuchus - Pon 24 Cze, 2013

Za 112 to Ci się jakaś nagroda należy :D Serio!
Marx76 - Pon 24 Cze, 2013

112 dobre ;) ale 86 i 104 też fajne, 111 przypomina mi dwóch szermierzy. ;)
multics - Pon 24 Cze, 2013

Usjwo, cala seria jest swietna, ale 112 miazdzy. Tylko syfka na matrycy/obiektywie moznaby usunac z prawego gornego rogu :)
90s - Pon 24 Cze, 2013

83. najlepsze moim zdaniem, choć można byłoby trochę więcej wyciągnąć z tej fotki podczas obróbki. reszta też bardzo fajna. Ciekawe miejsce
ps. widzę że ostro ruszyłeś się z domu Usjwo, czekam na następne:)

witkot - Pon 24 Cze, 2013

Usjwo --105/112 :shock: :shock: --Pięknie kolego
FuzBal - Pon 24 Cze, 2013

mega hiper jakosc spada na daleki plan jesli kadry sa takie jak np te :D
Usjwo - Wto 25 Cze, 2013

Dziękuję za uwgę i za uwagi :grin:
Jeszcze pewnie pokaże ze dwa odcinki, tylko żeby czas był trochę bardziej gumowy :smile:
Do czyszczenia nie tylko matryca ale i obiektywy, ale płyn czyszczący mi sie skończył i jakoś nie było okazji podskoczyć do sklepu.
90's Jak już pisalem straciłem RAW'y, a jpegi co mi pozostały są w rozdzielczości 1920x1280 :cry:

Ktoś ma chęć na birmański pleaner? Turystów tam coraz więcej więc sie spieszyć trzeba.

90s - Wto 25 Cze, 2013

Usjwo umknął mi wątek o braku Twoich RAWów współczuje bo na jpg nie za bardzo da się wojować.

Usjwo napisał/a:
Ktoś ma chęć na birmański pleaner?

ja ja ja chce:)
No nic na razie czekam na kolejne Twoje, niech mi gul skacze:)

atr - Czw 27 Cze, 2013

Usjwo: zdjęcia super. Najfajniejszy klimat 83, nie zawsze łatwy do doświadczenia w tym miejscu: ach ten ryk diesli nad Inle o poranku :wink: !
Jaka porą roku jeździłeś po Birmie?

Usjwo - Pią 28 Cze, 2013

Byłem na początku kwietnia, konicówka pory suchej. Chciałbym jeszcze pijechać w porze deszczowej, ale w wakcje brak czasu. Może się uda w końcówce pory deszczowej w pażdzierniku
kufel - Pią 28 Cze, 2013

Usjwo, fajna seria, 112 i 83 chyba moi faworyci , wiele innych też dobrych.

Usjwo napisał/a:
Jakość zdjęc nie najlepsza, ponieważ kłopoty sprzętowe pozbawiły mnie RAW'ow i pozstały tylko jpg i to w małej rozdzielczość :( .
ojj delikatnie mówiąc , zdenerwowałbym sie... co sie stalo ,że straciłeś rawy?
Usjwo - Pią 28 Cze, 2013

Do konca sam jeszcze nie wiem :( . Zgrywałem zdjecia na Iphona, jak dotarłem do domu okazało się że są same jpg :( . Nie wiem w którym momęcie się to stało i czy zrobił to sam Iphone (nie sądze) czy ja coś wcisnąlem niepotrzebnie. Po pierwszych zgraniach zdjeć napewno były rawy na iphonie, ponieważ sprawdzałem kilka razy, aby mieć pewność że są. Potem juz nie sprawdzałem, niestety. Nie wiem czy nie stało się to automatycznie po zapełnieniu pamieci. Muszę to przećwiczyć w domowych warukach, ale jakoś nie mam chęci, rany jeszcze za świeże :razz: ( a naprawde to brak czasu i chęci). Wiem że powinienem to zrobić bo pożniej znów będę testował na żywym organźmie :mrgreen:
kufel - Pią 28 Cze, 2013

Usjwo napisał/a:
Muszę to przećwiczyć w domowych warukach, ale jakoś nie mam chęci, rany jeszcze za świeże :razz: ( a naprawde to brak czasu i chęci). Wiem że powinienem to zrobić bo pożniej znów będę testował na żywym organźmie :mrgreen:
:mrgreen: :smile:

no lepiej sobie sprawdź na jakichś domowych gniotach, żeby znów nie było "niespodzianki" ;)

Usjwo napisał/a:
Zgrywałem zdjecia na Iphona,
btw, zgrywales na iphona? w sensie z jakiegoś laptopa etc? czy jak?
Usjwo - Pią 28 Cze, 2013

Z 6d przez wifi. Jak kiedyś chciałem mieć GPS'a w aparacie zamiast wifi, to teraz wifi jest zdecydowanym udogodnieniem na długie wycieczki :mrgreen:
Sunders - Pią 13 Wrz, 2013

113.

:mrgreen:

Usjwo - Pon 28 Paź, 2013

Jeszcze kilka pstrykow z Birmy.
Wioska rybacka Gyeiktaw. Wieczorem mezczyzni wyplywali w morze na polow, wracali o swicie i szli na odpocdzynek. W tym czasie kobiety rozladowywaly, sortowaly i suszyly ryby. I tak kazdego dnia...

114.

115.

116.

117.

118.

119.

120.

121.

122.

123

124.

125.

126.

127.

128.

129.

130.

131.

Sunders - Pon 28 Paź, 2013

Usjwo, seria ciekawa, jak zwykle :smile:
IMO najlepsze jest ostatnie z serii. Mam wrażenie, ze gdzieś już je widziałem :???:

Usjwo - Pon 28 Paź, 2013

Sunders napisał/a:

IMO najlepsze jest ostatnie z serii. Mam wrażenie, ze gdzieś już je widziałem :???:

Bylo w galerii :) , Dzieki.

Marx76 - Wto 29 Paź, 2013

Usjwo Uwielbiam ryby, byłbym tam w raju. :razz: 126 fajne - przerwa w pracy. 131 - też je pamiętam.
Usjwo - Sro 30 Paź, 2013

Marx76 ryby i wszstkie stworzenia morskie, dostepne swieze i przygotowywane na rozny sposob. Kuchnia birmanska bardzo mi pasowala.
To jeszcze kilka zdjec z Birmy, wiecej juz was nie bede meczyl, tym tematem (birmanskim) dopuki drugi raz tam nie pojade :) . Na dysku czeka kilkaset zdjec z nastepnej wyprawy.

132.

133.

134.

135.

136.

137.

138. a tu pani sprzedaje tanake, ze startej kory i wody kobiety robia birmanski makijaz

139.

140.

141.

142.

143.

144.

145.

146.

147.

148.

149.

150.

151.

152.

153.

154.

155.

156.

157.

158.

159.

160.

Marx76 - Czw 31 Paź, 2013

Usjwo Dużo ciekawych ujęć, takich z życia - 136, 139 - kobieta z dziećmi , 144 - podoba mi się kobieta z fajką, 146 do 148 - to jakieś lokalne zawody czy święto, bo widzę, że krowy wystrojone ?
Nawiasem mówiąc przypomniało mi się to:
Link

mrooq - Sro 13 Lis, 2013

Usjwo

Super ta miejscowka! Cholernie zachecajace miejsce. Wiele ludzi mnie zacheca zeby pojechac do tego kraju....