|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Na czym polega właśćiwie czyszczenie matrycy?
h205267@rppkn.c - Wto 01 Sty, 2013 Temat postu: Na czym polega właśćiwie czyszczenie matrycy? Na czym polega właśćiwie czyszczenie matrycy?
Dziś miałem ciekawy przyapdek. FIlmuję i w pewnym momencie widzę plamkę na ekranie (podgląd), jakby mucha siadła. Czysczę obiektyw - nic. Czyszcżę ekran - nic. Już myślę, że po ptakach i ubity obiektyw, ale... no patrze i nie widzę rysek na ekranie. Wyłączyłe/włączyłem i znikło! Po czyszczeniu matrycy wszystko wróciło do normy.
Czy to znaczy że na lustrze mi coś wewnatrz siadło?
A jeśli tak to w jaki sposób lustrzanka to sama czyści? Na jakiej to zasadzie przebiega? Bo przecież skoro coś było na lustrze i zostało zepchnięte, to dalej wewnątrz lustrzanki przecież musi siedzieć, prawda? NO, jak to jest z tym czyszczeniem, jak to wygląda?
manolo - Wto 01 Sty, 2013
trzęsie matrycą
moronica - Wto 01 Sty, 2013 Temat postu: Re: Na czym polega właśćiwie czyszczenie matrycy?
h205267@rppkn.c napisał/a: | FIlmuję i w pewnym momencie widzę plamkę na ekranie (podgląd), jakby mucha siadła.
[...]
Czy to znaczy że na lustrze mi coś wewnatrz siadło? |
jak filmujesz to chocby ci tarantula siadla na lustrze to tego nie zobaczysz
h205267@rppkn.c - Wto 01 Sty, 2013
moronica - nieprawda. Właśnie filmowałęm i widziałem.
A skoro trzęsie matrycą to ten brud chyba spada gdzieś niżej ale i tak jest dalej w lustrzance, no nie?
lotofag - Wto 01 Sty, 2013
moronica, może chodzi o SLT a nie SLR?
mozer - Wto 01 Sty, 2013
h205267@rppkn.c, w lustrzance są takie specjalne powierzchnie przyciągające paprochy zrzucone z matrycy.
moronica - Wto 01 Sty, 2013
lotofag, w przeszlosci h205267@rppkn.c byl canoniarzem wiec zakladam, ze nic sie nie zmienilo
h205267@rppkn.c, to jak, masz canona czy sony?
h205267@rppkn.c - Czw 03 Sty, 2013
Skoro jest jakaś powierzchnia, która przyciąga paprochy zrzucone z matrycy to przecież powinno się ją jakoś wymieniać, prawda? A skoro się nie da to lustrzanka służy jako odkurzacz. I wszystkie śmieci na zawsze wewnątrz niej zostaną?
Panowie, KURDĘ!
Miałem bród na lustrze, po czyszczeniu matrycy on zniknął.
TO GDZIE ON TERAZ JEST? Skoro został zrzucony z lustra to dalej gdzieś WEWNĄTRZ LUSTRZANKI widnieje, prawda? Prawda? I co wtedy?
Mam Canona. Jeśli to cokolwiek zmienia
jaad75 - Czw 03 Sty, 2013
h205267@rppkn.c, przykleja się do specjalnego paska.
moronica - Czw 03 Sty, 2013
h205267@rppkn.c, no zmienia. podczas filmowania lustro jest podniesione wiec cokolwiek by sie na nim nie znajdowalo to tego nie zobaczysz. nadal nie wiesz jak dziala lustrzanka?
nienietaktak - Czw 03 Sty, 2013
moronica, mało kto wie.
pioroon - Czw 03 Sty, 2013
nienietaktak, trochę wiary w ludzi
Chyba każdy czytał kiedyś czym w zasadzie jest lustrzanka i jak działa?
Ville - Czw 03 Sty, 2013
Autor pyta, gdzie się znajduje bród po czyszczeniu matrycy, a wy dyskutujecie ile osób wie, jak działa lustrzanka.
mozer - Pią 04 Sty, 2013
Śmieci zostaną, bo co ma niby z nimi się stać. Jednak nie przesadzajmy - jeśli nie wymieniamy obiektywów w trakcie burzy piaskowej lub w tartaku, to ilość tych pyłków nie jest na tyle znacząca, żeby wymagało to serwisowania pasków zbierających.
h205267@rppkn.c - Pią 04 Sty, 2013
jaad75, i co dalej po tym jak się przykleja?
mozer, w końcu jakaś odpowiedź na temat.
Ville, no właśnie.
moronica, a właśnie że widziałem, na włąsne oczy na LCD
moronica - Pią 04 Sty, 2013
widziales lustro na wyswietlaczu? zaczynam myslec, ze mylisz lustro z matryca
pioroon - Pią 04 Sty, 2013
h205267@rppkn.c, po jakimś czasie matrycę możesz wyczyścić sam lub oddać na serwis.
Czyści się na sucho i mokro (w tej kolejności). Potrzebna gruszka (+ewentualnie pędzel) i sterylne pomieszczenie.
Jeżeli dmuchanie gruchą nie da efektu wtedy robisz na mokro (szpatułka + chusteczka + alkohol 98%).
Na mokro to już nie jest taka prosta sprawa, bo łatwo można przesadzić z płynem i zalać brzegi matrycy itd. itd.
nienietaktak - Pią 04 Sty, 2013
pioroon, obserwuję otoczenie i tyle w temacie
Ville, po pierwsze, to na matrycy nie ma żadnego brodu, a po drugie kwestia znajomości działania i budowy lustrzanki jest tu kluczowa.
wulf - Pią 04 Sty, 2013
Drobinki pyłu spadają na kawałek samoprzylepnego materiału. Jeżeli używa się aparatu zgodnie z jego przeznaczeniem i w zakładanym okresie trwałości nie powinno być z tym problemu.
Jeżeli po 5 latach uparcie i wbrew logice nie kupisz nowego modelu, pryzma z kurzu zapali się i okopci Ci tylna soczewkę obiektywu oraz wypali dziurę w migawce.
pes - Pią 04 Sty, 2013
wulf napisał/a: | Drobinki pyłu spadają na kawałek samoprzylepnego materiału. Jeżeli używa się aparatu zgodnie z jego przeznaczeniem i w zakładanym okresie trwałości nie powinno być z tym problemu.
Jeżeli po 5 latach uparcie i wbrew logice nie kupisz nowego modelu, pryzma z kurzu zapali się i okopci Ci tylna soczewkę obiektywu oraz wypali dziurę w migawce. | No tak, warto jeszcze dodać, że w droższych modelach, np. w Nikonach D3, jest taka specjalna opcja, że dzwonisz na helpdesk i ekipa 24h na dobę jest w stanie przyjechać i wymienić ten pasek samoprzylepny gratis na całym globie
pes napisał/a: | No tak, warto jeszcze dodać, że w droższych modelach, np. w Nikonach D3, jest taka specjalna opcja, że dzwonisz na helpdesk i ekipa 24h na dobę jest w stanie przyjechać i wymienić ten pasek samoprzylepny gratis na całym globie |
Ja słyszałem, że w marsjańskich łazikach też wymieniają, ale to już trwa trochę dłużej
pes - Pią 04 Sty, 2013
W łazikach chodzi o paski klinowe, te są bardziej skomplikowane produkcyjnie, więc i dłużej trwa Dobra EOT i szydery z mojej strony
pes, no to na razie ustaliliśmy "wszyscy razem wspólnie wraz", że w ruszczankach są takie taśmy (paski klejące), które zbierają cały pył, a w trybie LV nie można zobaczyć, czy lustro jest zapaskudzone. Czekamy na dalsze pytania
Raideur - Pią 04 Sty, 2013
kozidron - Pią 04 Sty, 2013
wulf napisał/a: | Jeżeli po 5 latach uparcie i wbrew logice nie kupisz nowego modelu, pryzma z kurzu zapali się i okopci Ci tylna soczewkę obiektywu oraz wypali dziurę w migawce. |
Podobno po dwóch, trzech latach większe drobinki starają się o wizę, wyjeżdżają do stanów i tam prowadzą normalny żywot.
Ville - Pią 04 Sty, 2013
Czytając ostatnią stronę widać w końcu skąd ludzie tutaj mają po 5k postów. ^^
moronica - Pią 04 Sty, 2013
Ville, widac rowniez, ze masz szanse do nas dolaczyc naprawde nie sadzisz, ze dla zalozyciela tego watku wiedza, jak dziala lustrzanka, ulatwilaby mu zlokalizowanie ewentualnego brudu pojawiajacego sie na zdjeciach czy filmikach? bo jesli znow mu cos siadzie a on bedzie tego szukal na lustrze to sie nie doszuka. moze zacznij pisac cos, co cokolwiek wnosi do tematu, zamiast marudzic i liczyc cudze posty
kozidron - Sob 05 Sty, 2013
Ville napisał/a: | Czytając ostatnią stronę widać w końcu skąd ludzie tutaj mają po 5k postów. |
Czytałeś pierwszego posta? Bo mam wrażenie, że nie i prędzej dziwi to, że ktos kto sie tu zalogował, nastukał 90 postów i dalej nie wie jak zbudowana jest lustrzanka, własnie wzbudza takie reakcje jak na 2 stronie wątku
Ville, coś mi się zdaje, że jesteś na podobnym etapie jak h205267@rppkn.c
jaad75 - Sob 05 Sty, 2013
kozidron napisał/a: | prędzej dziwi to, że ktos kto sie tu zalogował, nastukał 90 postów i dalej nie wie jak zbudowana jest lustrzanka | Wystarczy poczytać te wcześniejsze posty...
manolo - Sob 05 Sty, 2013
gdyby nie tacy inżynierowie nie byłoby tego forum.
Ville - Sob 05 Sty, 2013
kozidron napisał/a: | Ville, coś mi się zdaje, że jesteś na podobnym etapie jak h205267@rppkn.c |
Nie wiem jak po mojej wypowiedzi dającej delikatnie do zrozumienia, żeby zamiast ....... o łazikach na Marsie lepiej odpowiedzieć założycielowi tematu na postawione pytanie, tudzież wyprowadzenia go z błędu potrafisz określić na jakim "etapie" się znajduję, ale winszuję umiejętności!
Tutejszyn - Sob 05 Sty, 2013
Ville, tylko że pytacz i dostał odpowiedź i został wyprowadzony z błędu. Nawet dostał odpowiedź jak wyczyścić matrycę.
nienietaktak - Sob 05 Sty, 2013
Ville, masz jakiś problem ze sobą? Drążysz temat jak kornik drewniane meble. Żal Ci ilości postów u niektórych, czy nie przeczytałeś tematu do końca?
Raideur - Sob 05 Sty, 2013
Zawsze to jeden post wiecej
kozidron - Sob 05 Sty, 2013
manolo napisał/a: | gdyby nie tacy inżynierowie nie byłoby tego forum. |
manolo, nie trzeba być inżynierem, żeby rozumieć jak działa lustrzanka, tak z grubsza jaką funkcje pełni np. lustro podczas filmowania lub rejestrowania obrazu, są to zagadnienia proste do wytłumaczenia nawet 10 latkowi.
a z tymi inżynierami to fakt, mnie zawsze rozbawia ten od "pstryków", który nie potrafi przeliczać jednostek takich teraz inzynierów produkują uczelnie ale przynajmniej był dla mnie inspiracją do nadawania tytułów moich gniotów w galerii.
Ville napisał/a: | Nie wiem jak po mojej wypowiedzi dającej delikatnie do zrozumienia, żeby zamiast |
czytałeś 1 posta ?
manolo - Sob 05 Sty, 2013
domyslasz się kozidron, że to był sarkazm
[ Dodano: Sob 05 Sty, 2013 21:32 ]
uczelnie lepszych nie wyprodukują dopóki nie uszczelnią bramek na wejściach..
(..taka metafora)
h205267@rppkn.c - Nie 06 Sty, 2013
Panowie, ja NIE MUSZĘ WIEDZIEĆ JAK ZBUDOWANA JEST LUSTRZANKA. Ja mam ją kupić, poznać PODSTAWY fotografii i robić zdjęcia. A nie rozwodzić się nad tym co siedzi w bebechach mojego aparatu. Wypada wiedzieć ale nie jest to konieczne. Czy piłkarz musi znać materiał z czego zbudowana jest piłka nożna? Nie! On ma nią strzelać bramki. Budowa aparatu to nie są "podstawy".
Jeżeli ktoś z forum wie coś na ten temat i może się podzielić wiedzą t bardzo dobrze, a jak nie to trudno - nic złego się nie stanie.
Miałem brud na lustrzance, on gdzieś zniknął. Więc jak logika nakazuje musiał się gdzieś do innych części zamkniętych lustrzanki dostać. Tego się bałem. O to pytałem.
CZY KTOŚ Z WAS MA Z TYM JAKIŚ PROBLEM?
Można wy usunąć całą stronę bzdurnych postów, nie wnoszących nic do tematu. Mnie takie coś osobiście nie bawi i chcę rozmawiać na temat.
kozidron - Nie 06 Sty, 2013
h205267@rppkn.c napisał/a: | Panowie, ja NIE MUSZĘ WIEDZIEĆ JAK ZBUDOWANA JEST LUSTRZANKA. |
a kto powiedział, że musisz
To nie jest wiedza niezbędna do życia a jednak logowałes się tu po cos
h205267@rppkn.c napisał/a: | Miałem brud na lustrzance |
tak oczywiście, na lustrzance
h205267@rppkn.c napisał/a: | Można wy usunąć całą stronę bzdurnych postów, nie wnoszących nic do tematu. Mnie takie coś osobiście nie bawi i chcę rozmawiać na temat. |
można sie tu zalogować i zadawać takie pytania, dostać odpowiedź na 1 stronie i dalej nie kumać. Gorzej można też w dalszym ciagu być tak leniwym i nawet nie wysilić się by zajrzeć na pełną błędów wikipedię, żeby sprawdzic po co jest to lustro w lustrzance i jaka pełni funkcje podczas rejestrowania obrazu.
...i to własnie już nie jest zabawne
wulf, dzięki!
Cytat: | tak oczywiście, na lustrzance |
kozidron, takiś mądry i szyderczy jest? Takiś mądry? A wiesz co do synekdocha?
pioroon - Nie 06 Sty, 2013
h205267@rppkn.c, dostałeś informację co się dzieje z syfem w środku lustrzanki. Dostałeś informację jak się go co jakiś czas pozbyć, więc czego więcej oczekujesz? Jakieś konkretne pytania?
Co do OT, to:
h205267@rppkn.c napisał/a: | Czy piłkarz musi znać materiał z czego zbudowana jest piłka nożna? Nie! On ma nią strzelać bramki. Budowa aparatu to nie są "podstawy". |
Nie musi ale jak wie, to może tą wiedzę wykorzystać do na przykład lepszego podawania/strzelania bramek. Analogicznie dotyczy to sprzętu. Jeżeli nie wiesz co ma w środku, jak co działa to go nigdy nie wykorzystasz...
kozidron - Nie 06 Sty, 2013
h205267@rppkn.c i nie wysilisz się, żeby skorzystać z googla
A widać ten pasek samoprzylepny, który zbiera kórz na którymś z tych przekrojów może?
Ja nie wiem niestety jak on wygląda i gdzie się może znajdować.
http://www.swiatobrazu.pl...5/leica-s-4.jpg
http://www.fotopolis.pl/o...0d_przekroj.jpg
nienietaktak - Nie 06 Sty, 2013
h205267@rppkn.c, a po co Ci ta wiedza? nie musisz wiedzieć jak działa lustrzanka i gdzie podziewa sie kurz. Ważne, że znika i nie ma.
Podejrzewam, a raczej mam pewność, że nie chcesz wiedzieć, tylko masz jakąś dziką przyjemność z czytania tych, którzy próbują nieskutecznie wytłumaczyć.
Dżozef - Nie 06 Sty, 2013
h205267@rppkn.c,
A skąd wiesz że to był kurz?. Równie dobrze to mógł być np.padnięty pixel który został zmapowany po włączeniu funkcji czyszczenia ręcznego. Niestety dyletanctwo z tym się wiąże że nigdy w podobnych przypadkach nie będziesz miał pewności co się dzieje a nikt Ci nie pomoże bo nawet nie potrafisz opisać problemu("brudne lustro"hihihe).
111lisu - Nie 06 Sty, 2013
Ups, tu jakaś mała wojna trwa
Słyszałem, że na mokro to ryzyko jest duże smug itp a nawet uszkodzenia.
Osobiście pozbyłem się paprocha gruszką.
Kupiłem płyn do matryc, ale znajomy powiedział ani mi się waż.
Nie ma żadnych wojenek
h205267@rppkn.c, poczytaj jeszcze te tematy:
http://forum.optyczne.pl/...zczenie+matrycy
Generalnie pojęcie filtra IR (poczytaj).
Toś narobił teraz muszę pół nocy składać literki
Poszukam jakiegoś audiobooka
Ten pierwszy temat jest trochę jak Moda na Sukces, ale za to jest sporo pomocnych informacji
Temat na posiedzenie przy czymś mocniejszym może
Jestem ciekawy jak wygląda ten pasek do zbierania nieczystości. Mógłby mi go ktoś pokazać na jakimś screenie?
A na wyświetlaczu widziałem taki obraz:
moronica - Nie 06 Sty, 2013
http://sport.wp.pl/kat,32...,wiadomosc.html
faktycznie, Brud zajmuje tu prawie cala klatke. i jeszcze jakis brud na nim!
no litosci, skoro filmowales to mogles po prostu pokazac jedna z klatek zamiast mazac pedzlem po zdjeciu z netu
wszyscy tu rozumiemy, ze cos ci osiadlo na matrycy (nie na lustrze, jesli faktycznie akurat filmowales badz korzystales z trybu live view), to ty nie rozumiesz tu pewnych spraw
hijax_pl - Nie 06 Sty, 2013
h205267@rppkn.c napisał/a: | A na wyświetlaczu widziałem taki obraz: | Jeśli coś takiego widziałeś to potężny paproch miałeś, ale na obiektywie...
dcs - Nie 06 Sty, 2013
h205267@rppkn.c, Na jakim wyświetlaczu?
Wujek_Pstrykacz - Nie 06 Sty, 2013
To potężny paproch, może Ci liścia wiatr przywiał na obiektyw
dcs - Nie 06 Sty, 2013
Albo jakiś owad przycupnął.
mozer - Nie 06 Sty, 2013
To wrona, to wrona była!
Wrona pilotował samolot, tak to był samolot
Do @autora:
https://www.youtube.com/watch?v=OuB49xQ6wDY
https://www.youtube.com/watch?v=Mb2kBOhi9gw
W obu przypadkach jest to czyszczenia filtra na którym paprochy (ewentualnie olej z lustra) się osadzają (nie bezpośrednio na matrycy). Tak na marginesie tak jak to jest pokazane w drugim linku bym tego nie robił
O paskach nic nie wiem i sam chętnie bym się dowiedział od na przykład Jaada
Tak z ciekawości pytanie, czy wg Was na zaprezentowanym przez @autora zdjęciu jest możliwa tak potężna plama z lustra?
hijax_pl - Nie 06 Sty, 2013
pioroon napisał/a: | Tak z ciekawości pytanie, czy wg Was na zaprezentowanym przez @autora zdjęciu jest możliwa tak potężna plama z lustra? | IMHO nie
Pod warunkiem, że włosienia pędzelka nikt nie brał wcześniej do ręki bo zostaje na nim tłuszcz!
Ciekawe jakiego ciśnienia można użyć do czyszczenia matrycy/body?
Kiedyś wydmuchałem paprocha z obiektywu ale użyłem dużego ciśnienia.
nienietaktak - Nie 06 Sty, 2013
pioroon napisał/a: |
Tak z ciekawości pytanie, czy wg Was na zaprezentowanym przez @autora zdjęciu jest możliwa tak potężna plama z lustra? |
To wygląda jak dziura, albo jak ślad po smażeniu ryby Musiałaby być mucha w komorze...
111lisu napisał/a: | Pod warunkiem, że włosienia pędzelka nikt nie brał wcześniej do ręki bo zostaje na nim tłuszcz! |
Raczej odpada, zostały by co najwyżej 'mazaje' (ale nie muzykowe )
nienietaktak, ja raczej przy czymś takim obstawiam szkło, tak jak hijax_pl napisał.
pioroon napisał/a: | 111lisu napisał/a: | Pod warunkiem, że włosienia pędzelka nikt nie brał wcześniej do ręki bo zostaje na nim tłuszcz! |
Raczej odpada, zostały by co najwyżej 'mazaje' (ale nie muzykowe )
nienietaktak, ja raczej przy czymś takim obstawiam szkło, tak jak hijax_pl napisał. |
Dokładnie chodziło mi o mazgaje zauważyłem to przy obiektywach.
h205267@rppkn.c - Pon 07 Sty, 2013
Przestańcie zaśmiecać temat odpowiedziami nie na temat, bo rozciąga on się na dwie strony z czego wartościowe są może 3 posty i trudno się szuka w takim bałaganie.
Nie mogłem pokazać tego brudu bo:
1. filmowałem wtedy siebie na ekranie a jakoś nie chciałbym prezentować tutaj na forum swojej cielesności
2. i tak usunąłem te ujęcia natychmiast jak zobaczyłem, że są złe. Po co miałbym je trzymać?
3. na 100% nie był to brud na obiektywie, jestem tego pewien absolutnie. Przecież to sprawdza się w pierwszej kolejności. Już takiego idioty ze mnie nie róbcie. Do najmądrzejszych nie należę ale do najgłupszych też nie.
Cytat: | Tak z ciekawości pytanie, czy wg Was na zaprezentowanym przez @autora zdjęciu jest możliwa tak potężna plama z lustra? |
Ta plama jeszcze się jakby mieniła. Więc pomyślałem "o rany, no to mam UBITY obiektyw i światło się załamuję". Spoglądam z przykrością na niego ale jest w idealnym stanie. I dlatego się dziwiłem.
Cytat: | O paskach nic nie wiem i sam chętnie bym się dowiedział od na przykład Jaada |
Mnie też te paski zaciekawiły. Ale tutaj nie sposób się dowiedzieć bo zleciało się mnóstwo szyderczych, cynicznych osób, które chcą sobie ponabijać chyba posty i pośmiecić.
Tutejszyn - Pon 07 Sty, 2013
h205267@rppkn.c napisał/a: | 3. na 100% nie był to brud na obiektywie, jestem tego pewien absolutnie. Przecież to sprawdza się w pierwszej kolejności. Już takiego idioty ze mnie nie róbcie. Do najmądrzejszych nie należę ale do najgłupszych też nie. |
Ten brud (jeśli narysowałeś to właściwie) nie miał ostrych krawędzi, więc raczej był w pewnej odległości od matrycy. Podczas filmowania nie ma nic innego między obiektywem a matrycą, więc pewnie to był jednak obiektyw. Brud mógł być bardzo mały, dużo mniejszy niż to co widziałeś na ekraniku, więc mogłeś nie zauważyć patrząc na obiektyw
h205267@rppkn.c napisał/a: | Przestańcie zaśmiecać temat odpowiedziami nie na temat, bo rozciąga on się na dwie strony z czego wartościowe są może 3 posty i trudno się szuka w takim bałaganie. | Na forum jesteśmy dla przyjemności, co czasem wiąże się z wypowiedziami nie na temat. Jeśli wprowadzisz policyjny dryl, to wkrótce będziesz rozmawiał sam ze sobą.
nienietaktak - Pon 07 Sty, 2013
h205267@rppkn.c, masz tu wytłumaczone jak działa czyszczenie i gdzie podziewa się kurz.
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/26365/~/jak-w-lustrzankach-cyfrowych-dzia%E5%82a-funkcja-czyszczenie-matrycy%3F
jaad75 - Pon 07 Sty, 2013
nienietaktak napisał/a: | i gdzie podziewa się kurz. | w przypadku akurat tego rozwiązania Nikona. Syatemy różnych producentów jednak nieco różnią się od siebie...
jaad75, no sie różnią, ale idea jest podobna. przechwycic to, co spadło
kozidron - Pon 07 Sty, 2013
nienietaktak napisał/a: | jaad75, no sie różnią, ale idea jest podobna. przechwycic to, co spadło |
to te syfki nie migrują do Bułgarii albo USA i pewnie zaraz mi powiesz, że Mikołaja też nie ma
dcs - Pon 07 Sty, 2013
syfki muszą mieć wizy do usa
kozidron, Mikołaj jest. Gra w MW2 i przez chwilą odpalił atomówkę
kozidron - Pon 07 Sty, 2013
dcs napisał/a: | syfki muszą mieć wizy do usa |
ale chyba tylko te z Polski
dcs - Pon 07 Sty, 2013
M.in.
A te co przeszły szkolenie u Ala Kajdy -nie i mogą rozwijać w stanach swoje pasje lotnicze.
manolo - Pon 07 Sty, 2013
to już nawet nie jest lanie wody
Tutejszyn - Pon 07 Sty, 2013
Jaki pan, taki kram
h205267@rppkn.c - Wto 08 Sty, 2013
Cytat: | Brud mógł być bardzo mały, dużo mniejszy niż to co widziałeś na ekraniku, więc mogłeś nie zauważyć patrząc na obiektyw |
NIE. Bo przecierałem obiektyw i nic to nie pomogło a po czyszczeniu matrycy tak (wyłączyłem, włączyłem - wtedy automatycznie mi się czyści).[/code]
Tutejszyn - Wto 08 Sty, 2013
Pozostaje jedynie cud boski.
mozer - Wto 08 Sty, 2013
Pomódlmy się do Matki Boskiej Matrycowej.
komor - Wto 08 Sty, 2013
Panowie, nie wystarczy wam już tych śmichów? Zamknąć czy skasować?
Problem zdaje się nadal niewyjaśniony, ale kolego h205267@rppkn.c, jak nie będziesz precyzyjniej wyrażał swoich myśli i w sposób uporządkowany przekazywał tematu, to się chyba nic nie wyjaśni.
Raideur - Wto 08 Sty, 2013
Najlepiej skasowac bo do dzialu Cyfrowe lustrzanki , to nie za bardzo sie to nadaje.
kozidron - Wto 08 Sty, 2013
Raideur napisał/a: | Najlepiej skasowac bo do dzialu Cyfrowe lustrzanki , to nie za bardzo sie to nadaje. |
można też załozyć nową zakładkę foruma "cuda cyfrowe" tam mógłby trafić ten watek, tak jak i kilka innych, jak np. ten o tym że ziemia jest płaska, wątek o Orkach i duchach, cudowny wątek o panelach, no i oczywiście ten o tym "że kolory z nikona są złe", ten o urazonej dumie autora pewnej książki i wiele innych równie ciekawych ocierających się o strefę mroku
h205267@rppkn.c - Czw 10 Sty, 2013
komor napisał/a: | ale kolego h205267@rppkn.c, jak nie będziesz precyzyjniej wyrażał swoich myśli i w sposób uporządkowany przekazywał tematu, to się chyba nic nie wyjaśni.[/color] |
Precyzyjniej? A nieprecyzyjnie się wyrażałem? Zrobiłem nawet obrazek na którym zaprezentowałem przykład.
Ten pasek w ogóle niewidoczny na tych przekrojach ejst.
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
mozer napisał/a: | Pomódlmy się do Matki Boskiej Matrycowej. |
O trójfazowej, bezprzewodowej, od siedmiu boleści, ale o takiej jeszcze nie słyszałem
Trzeba zapisać w poczet.
No, czyszczenie matrycy to poważna sprawa.
Matryca się zatrząsie, pyłki sobie lecą i przyklejają się do lepu na pyłki, a jak się włącza i wyłącza aparat następuje ssssssslup i są pyłki z paska zlizywane przez specjalny układ trawiący paprochy.
Co jakiś czas, aparat tak elektronicznie stęknie, puści bąka - to oznaka, że matryca jest czysta i świeci się jak psu na wiosnę.
No bo, co by był to za układ, gdyby paprochów nie wydalał, a tylko matrycą trzepał?
Np. w Panasonicu jest bardziej bezwstydnie, bo matryca jest obnażona, ale o dziwo, matryca czystsza niż w canonie
Panas pewnie lepiej trzęsie...
h205267@rppkn.c napisał/a: | Miałem bród na lustrze, po czyszczeniu matrycy on zniknął. |
Cuda na kiju.
Co ma brud na lustrze (w Canonie) do matrycy?
h205267@rppkn.c napisał/a: | Przecież to sprawdza się w pierwszej kolejności. |
Następny cud...
W pierwszej kolejności, to ustawia się Av, MF, f22-32, ustawia ręcznie spore rozmycie obrazu, celuje na bezchmurne niebo, bądź jasną powierzchnię, pstryka zdjęcie, ogląda dokładnie w powiększeniu w aparacie cały kadr i widzi czy matryca brudna, czy nie.
Druga rzecz to czystość TYLNEJ soczewki obiektywu, a dopiero na końcu - przedniej.
[ Dodano: Czw 10 Sty, 2013 03:36 ]
h205267@rppkn.c napisał/a: | wyłączyłem, włączyłem - wtedy automatycznie mi się czyści |
Kolejny cud... (załama).
Przy większych zabrudzeniach matrycę czyści się ręcznie.
h205267@rppkn.c - Czw 10 Sty, 2013
Cytat: | Matryca się zatrząsie, pyłki sobie lecą i przyklejają się do lepu na pyłki, a jak się włącza i wyłącza aparat następuje ssssssslup i są pyłki z paska zlizywane przez specjalny układ trawiący paprochy.
Co jakiś czas, aparat tak elektronicznie stęknie, puści bąka - to oznaka, że matryca jest czysta i świeci się jak psu na wiosnę.
No bo, co by był to za układ, gdyby paprochów nie wydalał, a tylko matrycą trzepał? |
No dobrze, ale odnośnie tego WYDALANIA to jak to wygląda? Przecież nie ma dziurki jak w odkurzaczy, którędy by paprochy wyrzucało, prawda? Nie widzę nigdzie czegoś takiego. To powiedz mi którędy niby coś "wydmuchuje" te paprochy. Pierwsze słyszę.
Jaki znowu cud? A nie widzisz komunikatu "Następuje czyszczenie matrycy" przy wyłączaniu aparatu?
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
h205267@rppkn.c napisał/a: | A nie widzisz komunikatu "Następuje czyszczenie matrycy" przy wyłączaniu aparatu? |
Przeczytałeś drugą część mojego postu?
Wujek_Pstrykacz - Czw 10 Sty, 2013
Myślę, że już tych żartów wystarczy
|
|