|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Raw powieszka kadr?
storn2008 - Wto 01 Sty, 2013 Temat postu: Raw powieszka kadr? Witam.Nie wiem czy to normalka, byc moze tak jest, ale dla mnie to dziwne,ze zdjecie w raw jest znacznie "wieksze" od tych w jpg. Chodzi mi o to ze zdjecie w jpg odwzorowuje to co pstryknelem to tak jakbym do jpg uzyl wezszego obiektywu.Np zrobilem portrecik zonie olkiem epl-3 z zapieta 45tka f1.8 i to samo zdjecie otworzone w RAW okazalo sie duzo wieksze tzn oprocz zonki bylo tez sporo tla wokol niej tak jakbym zrobil to jakas 30ka. Sory ze tak sie jakam,ale nie wiem jak to opisac fachowo. To tak ma byc czy o co w tych rawach chodzi?
mozer - Wto 01 Sty, 2013
storn2008, nie masz włączonej w aparacie jakiejś opcji kadrowania?
hijax_pl - Wto 01 Sty, 2013
A może chodzi o prostowanie dystorsji?
jaad75 - Wto 01 Sty, 2013
hijax_pl napisał/a: | A może chodzi o prostowanie dystorsji? | Na pewno o to chodzi.
storn2008 - Wto 01 Sty, 2013
heh sory ale te hasla mi nic nie mowia ciemnosc widze.nie mam pojecia co mam wlaczone w aparacie.wiem napewno ze zdjecia byly robione przy ust fabrycznych.
mozer - Wto 01 Sty, 2013
Cytat: | Na pewno o to chodzi. |
Ale to raczej nie jest znaczący efekt. Nie można tego opisać jako "dużo większy" obszar.
storn2008, czym otwierasz te zdjęcia?
hijax_pl - Wto 01 Sty, 2013
storn2008, możesz wrzucić tu jakiś przykład?
storn2008 - Sro 02 Sty, 2013
otwieram to w raw therapee v4.0 lub ostatnio w ACDSee pro 6.Spr w dwoch roznych programach bo tez sadzilem, ze moze byc cos nie tak z prog, ale widocznie nie.Zaraz postaram sie cos wrzucic dla przykladu.Musze poszukac bo pousowalem fotki nie udane zreszta.
[ Dodano: Sro 02 Sty, 2013 20:15 ]
jakos nie umiem dodac fotki na forum.Moze podpowiesz co i jak , albo dla mnie najlepiej na meila.
jaad75 - Sro 02 Sty, 2013
storn2008, uploadujesz zmniejszone zdjęcie na zewnętrzny serwer i dodajesz link w znacznikach:
|
|