|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Wybór lampy błyskowej do canon EOS550D
roszer - Sro 02 Sty, 2013 Temat postu: Wybór lampy błyskowej do canon EOS550D witam
Zwracam się o pomoc i fachową rade, mój szef poprosił mnie o znalezienie lampy błyskowej do swojego aparatu canon.
Ja niestety na lampach i canonie się nie znam sam używam lustrzanki nikona bez lampy.
Szef robi zdjecia raczej amatorsko na imprezach rodzinnych, ale chciałby dobrą i niezawodną lampę która wybaczałaby błędy użytkownika jeżeli mogę to tak nazwać.
Wspominał też że nowe lampy są na ledach i taką nowinką by nie pogardził.
Proszę was o pomoc w rozgryzieniu tematu.
Wojmistrz - Sro 02 Sty, 2013
Na ledach? Eh, to raczej gadżet bo moc takich lap jest mizerna w porównaniu do normalnych lamp reporterskich. Jeśli budżet wysoki to poleć szefowi Canona Speedlite 580 EX II, a jeśli szuka czegoś taniego to Yongnuo YN-565EX lub YN-568EX.
lexus - Sro 02 Sty, 2013
@ Wojmistrz, do tych świeczek co podałeś to może szef wziąłby lepszą puszkę
Ja YN-565EX nawet do 300D używam.
lexus - Sro 02 Sty, 2013
@ Wojmistrz, wiem że można chodzi o to że jak "fotograf" zleca wybór lampy osobie trzeciej to chyba nie jest zbyt... wymagający. uważam, że chawison.pl przekazał dobre propozycje. mam na stanie YN-468, dobry stosunek możliwości-jakość/cena
lexus napisał/a: | @ Wojmistrz, wiem że można chodzi o to że jak "fotograf" zleca wybór lampy osobie trzeciej to chyba nie jest zbyt... wymagający. uważam, że chawison.pl przekazał dobre propozycje. mam na stanie YN-468, dobry stosunek możliwości-jakość/cena | To oznacza również, że ma nikłą wiedzę i chciałby by to było jak koło gospodyń wiejskich "Biega, tańczy, recytuje, daje ... i stepuje". Niech ma taką żeby się dobrze dogadywała i nie musiał myśleć nad ustawieniami, dlatego byle EX.
lexus - Sro 02 Sty, 2013
@ Wojmistrz znałem wersję "... i haftuje."
roszer - Sro 02 Sty, 2013
Po pierwsze dziękuję wszystkim za zainteresowanie i chęć pomocy.
Wojmistrz napisał/a: | jeśli budżet wysoki to poleć szefowi Canona Speedlite 580 EX II, a jeśli szuka czegoś taniego to Yongnuo YN-565EX lub YN-568EX. |
Tzn. ze z oferty canona niema dobrego wyboru pod takie amatorskie fotografowanie w czymś tańszym powiedzmy do 1000zł?
mozer - Sro 02 Sty, 2013
roszer, 430 EX II. Mam pierwszą wersję i jeśli nie focisz w ogromnych pomieszczeniach wystarcza do amatorskiego pstrykania. W podobnej cenie masz YN-565, ale ta już ma moc lampy 580 EX.
jaad75 - Sro 02 Sty, 2013
mozer napisał/a: | 430 EX II. | Szkoda pieniędzy.
Jak ma być do 1000zł to niech kupi YN-568EX i będzie git. Duża, mocna, tania.
roszer - Czw 03 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | mozer napisał/a: | 430 EX II. | Szkoda pieniędzy. |
Jakieś rozwinięcie opinii dla zielonego w temacie?
mozer - Czw 03 Sty, 2013
Ta, szkoda... Na 580 EX II w takim razie też szkoda...
jaad75 - Czw 03 Sty, 2013
roszer napisał/a: | Jakieś rozwinięcie opinii dla zielonego w temacie? | Pisałem to już wielokrotnie - nawet najsilniejsze lampy na stopkę, to zaledwie ok. 70Ws, przy maksymalnej energii błysku. To jest bardzo niewiele. Nawet na stopce, wystarczy ciut wyższy sufit, bardziej światłożerny modyfikator i np. żel typu CTO i przy prawie działkę słabszej lampie, jak 430 EX, mamy spore probemy. Już nie mówię o sciągnięciu lampy ze stopki i zabawach z przebijaniem zastanego, czy czymkolwiek bardziej wymagającym niż shoot-through pół metra od twarzy.
mozer napisał/a: | Ta, szkoda... Na 580 EX II w takim razie też szkoda... | Jeśli na 580-tkę szkoda, to należy kupić tańszy zamiennik o podobnej energii błysku. Szkoda kasy na półlampy.
mozer - Czw 03 Sty, 2013
jaad75, nie każdy używa lampy z modyfikatorami - trzeba by najpierw zapytać o zastosowanie. Po co ktoś, kto nie potrzebuje takiej mocy ma dopłacać drugie tyle? Zresztą kolega pytał o lampę Canona w zadanym przedziale cenowym - znasz coś lepszego przy takich warunkach?
jaad75 - Czw 03 Sty, 2013
mozer, te szumne "modyfikatory", to często śmieszny Omnibounce... Po prostu, 430-stka jest za słaba nawet do swobodnego odbijania światła.
mozer napisał/a: | jaad75, nie każdy używa lampy z modyfikatorami - trzeba by najpierw zapytać o zastosowanie. Po co ktoś, kto nie potrzebuje takiej mocy ma dopłacać drugie tyle? Zresztą kolega pytał o lampę Canona w zadanym przedziale cenowym - znasz coś lepszego przy takich warunkach? |
Kolego wszystkie potrzeby zawarłem w pierwszym poście.
Imprezy rodzinne amatorsko, Lampa do canona, nie koniecznie lampa canon.
Po za tym czy za duża moc lampy YN565EX bedzie przeszkadzac w robieniu zdjęć na imprezach domowych?
Jakie minusy bo plus to napewno jest cena tej lampy.
mozer - Czw 03 Sty, 2013
roszer, no i właśnie do zastosowań domowych 430 imho w zupełności wystarcza. Inna sprawa, że na wszelki wypadek warto mieć do dyspozycji większą moc.
Napisałeś:
roszer napisał/a: | Tzn. ze z oferty canona niema dobrego wyboru pod takie amatorskie fotografowanie w czymś tańszym powiedzmy do 1000zł? |
Co zrozumiałem, że wolałbyś coś Canona...
Jeśli nie, to yn565EX jest dobrym wyborem.
Wojmistrz - Czw 03 Sty, 2013
roszer napisał/a: | Po za tym czy za duża moc lampy YN565EX bedzie przeszkadzac w robieniu zdjęć na imprezach domowych?
Jakie minusy bo plus to napewno jest cena tej lampy. |
Łopatologicznie, lampa po podłączeniu do aparatu komunikuje się z aparatem i dobiera moc błysku, wiec jeśli potrzeba tylko trochę światła, daje go trochę, jeśli dużo to dużo. Przy lampie o tej mocy, masz taki zapas, że doświetli szef zdjęcie w różnych warunkach. Lepiej mieć więcej niż miej jeśli nie wpływa to zbyt mocno na cenę, a z czasem jeśli będzie chciał łyknąć wiedzy i efektów to też będzie fajnie, bo może pobawić się z drugą kurtyną itd. Osobiście kupił bym YN568EX ze względu na HSS, ale szef może nigdy nie potrzebować tej opcji.
Rozumiem że ta lampa YN568EX jest kompatybilna z aparatem i będą się komunikować.
Możecie mi naswietlić czy dla takiego amatorskiego fotografowania wystarczyła by ta YN565EX lub YN560EX, czasem jest tak że niższe modele nie mają jakiś funkcji które są nie potrzebne poza studiem.
Rozmawiałem dziś z bosem na temat jego potrzeb i wspomniał mi też że latem wieczorami robią zdjęcia w ofrodzie, grill itp.więc mocy błysku nigdy za mało.
Wojmistrz - Czw 03 Sty, 2013
roszer napisał/a: | Rozumiem że ta lampa YN568EX jest kompatybilna z aparatem i będą się komunikować.
Możecie mi naswietlić czy dla takiego amatorskiego fotografowania wystarczyła by ta YN565EX lub YN560EX, czasem jest tak że niższe modele nie mają jakiś funkcji które są nie potrzebne poza studiem.
Rozmawiałem dziś z bosem na temat jego potrzeb i wspomniał mi też że latem wieczorami robią zdjęcia w ofrodzie, grill itp.więc mocy błysku nigdy za mało. |
YN560EX nie, bo nie ma "odpowiednich styków"
Za to ty potrzebujesz takiej jak w 565 i 568
Główną różnicą między yn565 i yn568 jest właśnie tryb HSS (High-Speed-Sync) Poza tym to praktycznie ta sama lampa.
roszer - Pią 04 Sty, 2013
Tu jeszcze znalazłem kilka lamp wydawało by się odpowiednich mecablitz 58 AF-2 digital, mecablitz 52 AF-1 digital, mecablitz 50 AF-1 digital
http://www.metz.de/en/fla...lash-units.html
Wojmistrz - Pią 04 Sty, 2013
No daj spokój, Dla przykładu ceny z UK:
mecablitz 58 AF-2 - 274.56
Canon Speedlight 580EX MK II - 339.00
Yongnuo YN568EX - 120.64
muzyk - Sob 05 Sty, 2013
roszer napisał/a: | mecablitz 58 AF-2 digital |
Metz 58 AF 2 jest super (narody klękają), ale przekracza budżet 1000 zł.
Kosztuje np. 299 euro.
Myślę, że YN568EX da radę.
jaad75 - Sob 05 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | Metz 58 AF 2 jest super (narody klękają) | Dobrze się czujesz?
muzyk - Sob 05 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | Dobrze się czujesz? |
Nie, źle się czuję, bo ośmielam się podważać jakość systemowych,
czyli pisać prawdę, czy to, że żartuję z tym klękaniem?
Która z lamp systemowych C/N/S/P jest lepsza w tej chwili od Metz'a 58 af2?
Canon 600?
jaad75 - Sob 05 Sty, 2013
muzyk, ilu systemowych używałeś, żeby w ogóle mówić o jakimś śmiesznym "podważaniu"? Ilu w ogóle lamp używałeś, żeby mieć porównanie?
Mnie akurat nie interesuje, czy ten Metz jest lepszy, czy gorszy - nie zamierzam kupować więcej speedlightów, bo nie są mi do niczego potrzebne, śmieszy mnie tylko sam fakt ekscytowania się prostą lampą, która nie wyróżnia się niczym szczególnym i robienia z niej ósmego cudu. Tym zabawniej, że nawet jej nie używasz...
muzyk - Sob 05 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | Tym zabawniej, że nawet jej nie używasz... |
Używam, no ale skoro twierdzisz, że nie...
jaad75 napisał/a: | muzyk, ilu systemowych używałeś, żeby w ogóle mówić o jakimś śmiesznym "podważaniu"? |
Żadnej, dlatego, że kupiłem tą, bo... tu i ówdzie posłuchałem mądrych rad ludzi nie ekscytujących się sprzętem z logo danego systemu.
jaad75 napisał/a: | śmieszy mnie tylko sam fakt ekscytowania się prostą lampą, która nie wyróżnia się niczym szczególnym i robienia z niej ósmego cudu. |
O cudzie i ekscytowaniu się Ty piszesz, wmawiając mi to.
Zadałem post powyżej proste pytanie. Znasz odpowiedź?
Wskażesz którąś lampę, czy dalej będziesz snuł o czyimś ekscytowaniu się?
komor - Sob 05 Sty, 2013
muzyk, my wszystko rozumiemy, ale zaraz: narody klękają? Trochę obiektywizmu, bo kolega szanowny to tak troszkę oscyluje. Kiedyś polecanie ciemnego 17-40L jako standardowego zooma do APS-C dla wszystkich, potem że bez jasnej stałki f/1.4 to już się nie da fotki zrobić, teraz narody klękają… Ja tam logotyp Canona mam w głębokim poważaniu, miałem Nissina, mam wybitnie firmowe Yong-Nuo ale i mam Canony dwa, w tym, 580EX II i naprawdę nie widzę w tej lampie nic złego* ale też nie zamierzam pisać, że narody klękają.
* Tak, Kozi, wiem: zrzucanie ze skały, walenie serią do zagotowania, itd. Ale mnie te sytuacje nie dotyczą.
muzyk - Pon 07 Sty, 2013
komor napisał/a: | Trochę obiektywizmu, bo kolega szanowny to tak troszkę oscyluje. Kiedyś polecanie ciemnego 17-40L jako standardowego zooma do APS-C |
O ... jaki pamiętliwy.
Jeśli ktoś się pyta o to szkło, nie przeszkadza mu f4, to jak najbardziej.
Dlaczego? Bo jest solidnie zrobiony obiektyw i ma niezłą optykę.
komor napisał/a: | potem że bez jasnej stałki f/1.4 to już się nie da fotki zrobić |
Hmm, owszem da, tylko bez jasnej stałki nie ma tej zabawy. Chyba, że i to nie...
to po co Ci wówczas 30 1.4?
komor napisał/a: | teraz narody klękają… |
Ale to po przebyciu wcześniejszej pielgrzymki.
Że też nie wkleiłem ... zaraz się poważni nadęli
Tak czy inaczej, lampa jest zajebista i tyle. Choćby to, że ma wszystko co trzeba, można uaktualniać oprogramowanie, jest cicha i ma dwa palniki.
No ale, jasne. Systemowe... to systemowe.
komor napisał/a: | 580EX II i naprawdę nie widzę w tej lampie nic złego* |
Ja też nie, poza ceną i tym, co ewentualnie brakuje jej do af2.
I z tego co ktoś tu pisał...
Cytat: | walenie serią do zagotowania | .
Cóż, jeśli tak jest, że po dajmy na to, 300 400 błyskach 580II mięknie, a af2 dalej błyska, to jak to jest z tą nic nadzwyczajnością Metza?
Może to, że tak lampa powinna się zachowywać.
kozidron - Pon 07 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | muzyk, ilu systemowych używałeś, żeby w ogóle mówić o jakimś śmiesznym "podważaniu"? Ilu w ogóle lamp używałeś, żeby mieć porównanie? |
i to samo można napisać o Tobie jaad75, mam ostatnio wrażenie, że szczególnie z systemem canona miałeś do czynienia tylko w mediamarkecie (to odnośnie tego co napisał Ci MM o ergonomii), no ale narody klękają to trochę przeginka
muzyk nie wszystko co uzywasz jest dobre dla każdego. Ja odniosłem wrażenie, że roszer bedzie używał lampy u cioci na imieninach i lepiej jakby kupił sobie systemową, nawet słabszą 430tkę wspomnianą wcześniej przez mozera.
Cięzko mi stwierdzić czy kiedykolwiek lampa kolegi roszera zobaczy jakikolwiek modyfikator od środka
komor napisał/a: | * Tak, Kozi, wiem: zrzucanie ze skały, walenie serią do zagotowania, itd. Ale mnie te sytuacje nie dotyczą. |
jak zaczną cie te sytuacje dotyczyć (szczególnie ta z zagotowaniem) kupisz metza, pewnie kupiłbyś szybciej gdybyś miał systemową nikona
muzyk napisał/a: | Cóż, jeśli tak jest, że po dajmy na to, 300 400 błyskach 580II mięknie, a af2 dalej błyska, to jak to jest z tą nic nadzwyczajnością Metza?
Może to, że tak lampa powinna się zachowywać. |
i już kataujesz lampę po 300/400 błysków na sesji, no cóż słuszna linię ma nasza władza owszem mi się dość często zdarza ale tylko w pracy, bo nawet przy sesjach tfp lampy błyskają tyle ale tylko dlatego, że pracują dwa aparaty (na zmianę).
Muzyk trafiłeś na wyjatkowo dobry egzemplarz 24L ale jak zaczniesz mi wmawiać, że nie mogę już robić fotek bo nie mam tego szkła to witki mi opadną
Dżozef - Pon 07 Sty, 2013
muzyk o co Ci chodzi z tym mięknięciem po 300 błyskach?
Zdażyło mi się już zrobić 800 zdjęć w kilka godzin nim padły akumulatorki ale po wymianie dalej nic nie wymiękało.
A może nic nie wiem o jakichś ograniczeniach w 580EXII to podziel się tą "wiedzą" zwłaszcza bardzo chętnie zobaczę przykład sensownego zastosowania gratisowego palnika w Metzu.
jaad75 - Pon 07 Sty, 2013
kozidron napisał/a: | i to samo można napisać o Tobie jaad75, mam ostatnio wrażenie, że szczególnie z systemem canona miałeś do czynienia tylko w mediamarkecie (to odnośnie tego co napisał Ci MM o ergonomii) | Masz mylne wrażenie, poza tym rzadko bywam w MediaMarkt, a jeśli już, to raczej nie zadarza mi się zahaczać o stoisko foto...
BTW, mam nawet użytkownika Canona w (prawie) rodzinie - to naprawdę popularny system...
Dżozef napisał/a: | Zdażyło mi się już zrobić 800 zdjęć w kilka godzin nim padły akumulatorki ale po wymianie dalej nic nie wymiękało. | Jeśli udało Ci się błysnąć tyle razy na jednym komplecie, to znaczy, że nie były to błyski na max energii błysku, ani nawet w jej pobliżu, a w ten sposób nie zagotujesz żadnej lampy.
komor - Pon 07 Sty, 2013
Dżozef, chodzi raczej o szybkie serie z dużą mocą, a nie o wydajność akumulatorów. Temu drugiemu łatwo zaradzić poprzez wymianę, więc to mały problem. Natomiast gorący palnik uniemożliwiający kolejny błysk – to spory problem.
jaad75 - Pon 07 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | Używam, no ale skoro twierdzisz, że nie... | To której w koncu używasz AF1, czy 2?
muzyk napisał/a: | Żadnej, dlatego, że kupiłem tą, bo... tu i ówdzie posłuchałem mądrych rad ludzi nie ekscytujących się sprzętem z logo danego systemu. | A kto tu się ekscytuje? No chyba, że te klękające narody...
muzyk napisał/a: | Zadałem post powyżej proste pytanie. Znasz odpowiedź?
Wskażesz którąś lampę, czy dalej będziesz snuł o czyimś ekscytowaniu się? | Wskażę choćby takie Quantum:
http://qtm.com/index.php/...ash/qflash-x5dr
Naprawdę rozwodzenie się nad wspaniałościami małych lampek na baterie, jest śmieszne w kontekście ich możliwości oraz tego, czym w zasadzie są.
[ Dodano: Pon 07 Sty, 2013 15:25 ]
muzyk napisał/a: | Ale to po przebyciu wcześniejszej pielgrzymki. | Pielgrzymki szkodzą.
jaad75 napisał/a: | Masz mylne wrażenie, poza tym rzadko bywam w MediaMarkt, a jeśli już, to raczej nie zadarza mi się zahaczać o stoisko foto... |
zwał jak zwał ale po ostatnich twoich wypowiedziach można odnieść takie wrażenie.
Dżozef napisał/a: | Zdażyło mi się już zrobić 800 zdjęć w kilka godzin nim padły akumulatorki ale po wymianie dalej nic nie wymiękało. |
Ja wiem, że to pytanie nie do mnie ale może wspomnę, że przytrafiło mi się to z 4 egzemplarzami 580tki + opowieści kolegów z podobnych sytuacji (nie wspominając o systemowych nikona, tu jest nawet gorzej) po około 250 błyskach w okolicach pełnej mocy, lampa odpuszcza. Jakiś czas temu w pełnym słońcu (plaża) juz po prawie 200 błyskach, dodam, że miałem 3 różne lampy podłączone na takich samych aku z tym samym zużyciem (akurat byłem po zakupie nowych enelopów) i canon odpadl krótko po yn560.
Taka sytuacja często mi się przytrafia przy fotografii spożywki, gdzie przy całodziennej pracy mam jedno, dwa czasem trzy ustawienia i nie mogę uzyć lamp studyjnych (bo mam za mocne a regulacja nie pozwala na zjechanie poniżej setki),używam więc tych na stopkę i canon przy drugiej wymianie baterii (tak przy pierwszych 20 pstrykach) robi sobie dłuższą przerwę.
Dżozef, co masz za baterie, że na jednym komplecie aku ciśniesz 800 klapnięć (no chyba że to min. moc lampy) ?
Ps. Jaad tylko nie ciśnij ze mnie, że kupiłem lampy bez płynnej regulacji mocy
muzyk - Pon 07 Sty, 2013
kozidron napisał/a: | muzyk nie wszystko co uzywasz jest dobre dla każdego. |
To oczywiste. Byłoby nawet źle, gdyby tak było, bo byłoby nudno.
jaad75 napisał/a: | To której w koncu używasz AF1, czy 2? |
AF2. Jest po prostu bardzo dobra jak na lampkę bateryjną.
kozidron napisał/a: | i już kataujesz lampę po 300/400 błysków na sesji |
Ostatnio nawet więcej
Błyskałem, że aż się zagrzała.
kozidron napisał/a: | Muzyk trafiłeś na wyjatkowo dobry egzemplarz 24L |
Tak mi się wydawało, że dość ostry od 1.4
kozidron napisał/a: | ale jak zaczniesz mi wmawiać, że nie mogę już robić fotek bo nie mam tego szkła to witki mi opadną |
Oczywiście. Powinieneś swój cały szplajs obiektywowy sprzedać i tylko ten słoik kupić.
A pod witki? Statywy i po problemie.
komor - Pon 07 Sty, 2013
kozidron napisał/a: | Taka sytuacja często mi się przytrafia przy fotografii spożywki, gdzie przy całodziennej pracy (…) canon przy drugiej wymianie baterii (tak przy pierwszych 20 pstrykach) robi sobie dłuższą przerwę. |
To jest bardzo dziwne co piszesz, bo nie wyobrażam sobie, żebyś robił w takiej sytuacji zdjęcie częściej niż raz na powiedzmy 10 sekund, średnio. Chyba że jakąś manufakturę ludzką tam masz, co zmienia zawartość planu zdjęciowego, a Ty tylko spustu migawki pilnujesz. Przy takich zdjęciach masz parasolki czy coś zamkniętego?
komor napisał/a: | To jest bardzo dziwne co piszesz, bo nie wyobrażam sobie, żebyś robił w takiej sytuacji zdjęcie częściej niż raz na powiedzmy 10 sekund, średnio. Chyba że jakąś manufakturę ludzką tam masz, co zmienia zawartość planu zdjęciowego, a Ty tylko spustu migawki pilnujesz. Przy takich zdjęciach masz parasolki czy coś zamkniętego? |
komor, jest grubo, ostatnio coraz częściej się zdarza, że mam więcej animatorów (poza kucharzem) podczas zdjęć niż "obsługi technicznej", witki opadają, rynek jest zepsuty i klienci sami podkladja przysłowiowe ziarenko pieprzu czy szafran na stole i życzą sobie na wszystko patrzeć a fotki zaczynają przypominać spotkania przy kawie a nawet eventy tak więc zdarza się, że podczas planu 6 godzinego jestem w stanie mieć 400 do 500 fotek, bo jagódki goji są mało artystycznie rozrzucone.
muzyk napisał/a: | Oczywiście. Powinieneś swój cały szplajs obiektywowy sprzedać i tylko ten słoik kupić. |
i gdybym robił zdjęcia dla przyjemności, kto wie czy tak bym nie zrobił.
Dżozef - Wto 08 Sty, 2013
kozidron napisał/a: | Dżozef, co masz za baterie, że na jednym komplecie aku ciśniesz 800 klapnięć (no chyba że to min. moc lampy) ? |
Energizer 2450mAh. po kilku pełnych rozładowaniach i naładowaniach osiągają szczyt formy niestety padły po roku. Lampa była w trybie E-TTL z założonym stofenem!. Teraz jadę na Enelopach ale są one jakby nieco powolniejsze
jaad75 - Wto 08 Sty, 2013
Dżozef napisał/a: | Energizer 2450mAh | Nie da się na akumulatorach tej pojemności zrobić 800 błysków w okolicach maksymalnej energii lampą klasy 580EX. Kropka.
kozidron - Sro 09 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | Nie da się na akumulatorach tej pojemności zrobić 800 błysków w okolicach maksymalnej energii lampą klasy 580EX. Kropka. |
Poddaje wątpliwość czy da się zrobić nawet 400 klapnięć na pełnej mocy, przy tych bateriach ale kolega Dżozef, nigdzie nie napisał, że to była pełna moc.
jaad75 - Sro 09 Sty, 2013
kozidron napisał/a: | Poddaje wątpliwość czy da się zrobić nawet 400 klapnięć na pełnej mocy | Raczej nie więcej niż 200-300 - trzeba by przeliczyć.
kozidron napisał/a: | ale kolega Dżozef, nigdzie nie napisał, że to była pełna moc. | Ale powątpiewał w możliwość zagotowania lampy, wspominając, że zrobił 800 strzałów z kompletu. Jak wiemy lampa gotuje się, przy strzałach w okolicach 1/1, a ponieważ zrobil 800 błysków z kompletu, musiały one być znacząco poniżej maksymalnej energii.
BTW, idę o zakład, że jestem w stanie zagotować każdego speedlighta po nie więcej niż kilkudziesięciu strzałach.
jaad75 napisał/a: | Raczej nie więcej niż 200-300 - trzeba by przeliczyć. |
około 220 na max mocy z enelopów 2000mAh przy temp. pracy 20 stopni, więc wartość 300 jest całkiem prawdopodobna przy 2450mAh
jaad75 napisał/a: | BTW, idę o zakład, że jestem w stanie zagotować każdego speedlighta po nie więcej niż kilkudziesięciu strzałach. |
tak że staje na dobre to znaczy na dłużej niż 10 minut ?
kozidron napisał/a: | tak że staje na dobre to znaczy na dłużej niż 10 minut ? | Nawet tak, że stanie na zawsze...
jaad75 napisał/a: | Nawet tak, że stanie na zawsze... |
no tak zawiniesz palnik w piankę poliuretanową i obłożysz panelami ceramicznymi, lampa sie zgotuje po 10 błyskach, tak to ja zagrzeje każdy palnik produkowany na świecie, no może poza acetylenowym a Komor ciągle mi wmawia ze jestem ekstremistą
dcs - Sro 09 Sty, 2013
http://www.kenro.co.uk/pr...00+Extreme.html
muzyk - Sro 09 Sty, 2013
dcs napisał/a: | http://www.kenro.co.uk/pr...00+Extreme.html |
Tym to można frytki smażyć
kozidron napisał/a: | no tak zawiniesz palnik w piankę poliuretanową i obłożysz panelami ceramicznymi, | Wystarczy jakiś granatowy żel o niskiej transmisji. Zresztą one wszystkie mają niską transmisję...
Dżozef - Sro 09 Sty, 2013
kozidron napisał/a: | jaad75 napisał/a: | Nie da się na akumulatorach tej pojemności zrobić 800 błysków w okolicach maksymalnej energii lampą klasy 580EX. Kropka. |
Poddaje wątpliwość czy da się zrobić nawet 400 klapnięć na pełnej mocy, przy tych bateriach ale kolega Dżozef, nigdzie nie napisał, że to była pełna moc. |
To nie była pełna moc tylko E-TTL przy reportażu. Prawie pełna moc na HSS w plenerze zżera mi komplet w niecałą godzinę, ale błysków nie liczę bo akurat 580 jeszcze mi nigdy nie "wymiękła".
W starej ruskiej lampie pokręciło obudowę od temperatury ale działa już 30 lat. Fizyki się nie oszuka określona siła błysku wytwarza podobną ilość ciepła a lampy reporterskie nie mają żadnych wentylatorów.
Z doświadczenia wiem że to przetwornica napięcia jest największym źródłem ciepła w lampie potem akusy i palnik
hijax_pl - Sro 09 Sty, 2013
Dżozef napisał/a: | Z doświadczenia wiem że to przetwornica napięcia jest największym źródłem ciepła w lampie potem akusy i palnik | A ja odwrotnie. Na pierwszym miejscu stawiam palnik. Przetwornica? Niekoniecznie ustawiam
www.kr-foto.pl - Nie 27 Sty, 2013
Witam. Polecam lampę nissin, bo canonowskie są tak drogie że można spaść z krzesła. Nissin to solidne lampy - ja takiej używam. Co do lamp na ledach to nie wiem czy błyskowe w ogóle takie istnieją, są ledowe ale one wysyłają światło ciągłe tak jak lampa do kamery można robić tym naprawdę fajne zdjęcia. Tu masz tego sporo http://allegro.pl/listing...&category=8788. Pozdrawiam
muzyk - Nie 27 Sty, 2013
www.kr-foto.pl napisał/a: | Polecam lampę nissin |
Mam 622 mk I.
Może jako druga lampa w trybie manualnym przez wyzwalacz się nadaje, ale jako główna - nie.
Jeśli już, to ewentualnie 622 II na początek (nie wiem, którą w linku reklamowałeś...).
pioroon - Pon 28 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | (nie wiem, którą w linku reklamowałeś...) |
Tam jest tylko reklama LED
Możesz sobie np: wybrać okap do kuchni ze światełkami ... coś link nie zahulał.
kozidron - Pon 28 Sty, 2013
Dżozef napisał/a: | Z doświadczenia wiem że to przetwornica napięcia jest największym źródłem ciepła w lampie potem akusy i palnik |
a ja bym się zdecydowanie przychylił do tego co napisał hijax_pl, bo to co napisałeś własnie przeczy prawom fizyki.
www.kr-foto.pl napisał/a: | Nissin to solidne lampy - ja takiej używam. |
a który to nissin jest solidny ?
|
|