forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - najlepsza 85tka pod Nikona

moronica - Sro 02 Sty, 2013
Temat postu: najlepsza 85tka pod Nikona
...pod wzgledem stosunku jakosc/cena. stad nie zakladam jakiegos okreslonego budzetu. przyznaje, najblizej mi do Zeissa o swietle 1.4, nawet w wersji ZF. Nikkor 1.8 fajny i tani ale plastikowy. AF-S 1.4 nowy drogi ale nie mam nic przeciwko uzywkom. od starszej jego wersji wolalabym AI-S bo ponoc ostrzejsza. zastosowanie planowane w stosunkowo niedalekiej przyszlosci takie jak obecnie 50tka tyle ze na FX (generalnie to co czasem wrzucam w fotografii imprez)
MM - Sro 02 Sty, 2013

Bawiłem się kilka dni Zeissem, kilka dni Sigmą (wszystko na Canona) i w Twoim wypadku postawiłbym na Sigmę. To naprawdę niezłe szkło.
hijax_pl - Sro 02 Sty, 2013

Też byłbym za Sigmą. Jakościowo niezłe a i AF będzie ;)
Sunders - Sro 02 Sty, 2013

moronica napisał/a:
 najlepsza 85tka pod Nikona  
...pod wzgledem stosunku jakosc/cena

IMO Nikon AF-S 85 f/1.8G :smile:

dcs - Sro 02 Sty, 2013

Waga nie ma znaczenia?

[ Dodano: Sro 02 Sty, 2013 20:34 ]
Sunders, - no właśnie.

dcs, nie ma. ty mi zaraz wyskoczysz z jakims egzotycznym szklem, o ktorego producencie nawet nie slyszalam ;)

sigma hmm... tyle sie razy juz zastanawialam nad jakas sigma i jeszcze jakos na zadna sie nie zdecydowalam. choc wyglada obiecujaco

hijax_pl - Sro 02 Sty, 2013

moronica napisał/a:
tyle sie razy juz zastanawialam nad jakas sigma i jeszcze jakos na zadna sie nie zdecydowalam.
Try it ... ;)
dcs - Sro 02 Sty, 2013

moronica,

Jak 135DC nie kupiłaś,
to może 105DC.

/Voitka SL 75/2.5 -nie polecam/

135DC nadal za mna chodzi ale sie boje, ze bedzie dla mnie zbyt waski i z tego co zauwazylam sporo osob go z tego powodu sprzedaje - nie lezy im ogniskowa. ale w przyszlosci kto wie. dlatego tez nie chce kupowac 105 bo wtedy 135 bez sensu kupowac. na chwile obecna 85mm bedzie duzo bezpieczniejszym wyborem
MM - Sro 02 Sty, 2013

Ja nie kocham Sigmy bezgranicznie i generalnie do tej firmy podchodzę ostrożnie, ale 85/1.4 tej firmy był dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. W Canonie mamy 85L i tutaj jest nad czym myśleć bo to szkło genialne. W Nikonie jest prościej. Sigma jest naprawdę bardzo dobra a po zabawie Zeissem... przy takim świetle i tej ogniskowej (a lubię mocno otwierać szkło) zabawa z tym ręcznym ostrzeniem było mocno upierdliwe.

obecnie w niewielkim wizjerze moja 50tka ok mi sie ostrzy recznie, przymykam do f/2 dla poprawienia ostrosci ale 1.2 sie przydaje wlasnie przy ostrzeniu w ciezkich warunkach. za to AF czesto mi glupieje (jak uzyja stroboskopow to jest bezuzyteczny) i wtedy ostrzenie reczne szklem AF to mordega
MM - Sro 02 Sty, 2013

Mnie fajnie się ostrzyło Zeissem 50/1.4. Niestety przy 85/1.4 momentami miałem dosyć.
Jak założyć tę dłuższą ogniskową na matrycę FF to szybko zaczniesz używać łaciny kuchennej... :wink:

ehh a dopiero co dzis sie nasluchalam ze za duzo przeklinam

[ Dodano: Czw 03 Sty, 2013 18:26 ]
coraz bardziej sklaniam sie ku nikkorowi 1.8, jak juz mam miec marne ostrzenie reczne to niech sie przynajmniej nie splucze ;)

hijax_pl - Sob 05 Sty, 2013

Bawiłem się tym szkiełkiem podczas ostatnich targów w Łodzi. Przypięty do D4. Chodził miodzio, Ostrzył szybko i pewnie. Obrazek z pełnej dziury bardzo fajny. Nawet wklejałem tu na forum foty wujka_pstrykacza poczynione tym zestawem...
Tylko że... Na moje oko jednak większych różnic ze starym 58/1.8D nie zauważam. :???:
(choć być może za mało się nim bawiłem)

moronica - Sob 05 Sty, 2013

D czy G, coraz bardziej sklaniam sie ku zakupowi ze swiatlem 1.8 i gripa. pewnie bedzie to G, pozniej latwiej sprzedac ;)

A jakie FF planujesz? ;)

to chyba dosc jasne ze d600 ;) bede sie bawic w czyszczenie matrycy przez pierwsze miesiace. ostatnio go sobie potrzymalam i rozmiar bardzo mi pasuje, wydaje sie zauwazalnie wiekszy od d90 ale nie jest takim klocem jak d800. i latwiej bedzie go schowac w torebce jak sie chce go przemycic przez ochrone :P

Fakt. Między D90 a D600 różnica niewielka.. gabarytowa. Cała reszta to.. inna bajka :D

wiesz co, myslalam ze roznica gabarytowa bedzie kosmetyczna ale jest zauwazalna, chyba mi tych kilku mm brakowalo w uchwycie
MM - Sob 05 Sty, 2013

moronica napisał/a:
nie jest takim klocem jak d800.

Jaki to kloc? Normalny aparacik do normalnej łapki. Choć z gripem jest jeszcze fajniejszy :razz:

pewnie kwestia przyzwyczajenia ale akurat nie rozmiar jest dla mnie czynnikiem decydujacym. gdyby d600 byl rozmiarow d800 to wcale nie mialabym mu tego za zle
Sunders - Sob 05 Sty, 2013

moronica napisał/a:
D czy G, coraz bardziej sklaniam sie ku zakupowi ze swiatlem 1.8

G - ma celniejszy AF i lepszy kontrast, jest ostrzejszy na pełnej dziurze i szczelniejszy, no i można go/w przeciwieństwie do D/ wysłać do kalibracji do serwisu i "przy okazji" odkurzyć D600 - a wszystko to za jedyne dwiescie kilkadziesiąt pln więcej :smile: .

Sunders napisał/a:
G - ma celniejszy AF i lepszy kontrast, jest ostrzejszy na pełnej dziurze i szczelniejszy
Aptekarskie różnice - choć przy D800 widoczne ;)

hijax_pl napisał/a:
Aptekarskie różnice - choć przy D800 widoczne

Skoro różnica ma nie być "aptekarska", to purple fringing z D zobaczysz nie tylko na D800 :mrgreen:

mozer - Sob 05 Sty, 2013

Sunders, a to obiektywy D nie dają się kalibrować?

mozer napisał/a:
to obiektywy D nie dają się kalibrować?

Czytałem, że serwis nikona nie kalibruje "na gwarancji" 85/1,8D, a zdarza mu się problem FF/BF. Czy w ogóle się da go kalibrować, to może hijax_pl będzie wiedział :???:

ov_Darkness - Sro 23 Sty, 2013

Ja bym brał Zeissa, albo Nikkora D, ale to ze względu na chęć podpięcia do analoga.
PRzy korzystaniu jedynie z cyfry G będzie lepszym wyborem.
Co do OT nt. korpusu: nowe FX'y nie leżą mi zupełnie. Mają płytki grip, nawet 24-70 "wyrywa" mi grip z ręki, a z D600 dodatkowo spadają mi palce. To jest tragedia ergonomiczna w porównaniu do FuFu, nawet słaby pod tym względem D700 był znacznie lepszy, że o 5DMkII nie wspomnę. ;(
Dodam, że nie mam dużych dłoni. Rękawiczka 9, 20cm w obwodzie.
Przy wielogodzinnych sesjach, długich spacerach z aparatem wygoda jest dla mnie kluczowa, śmiem twierdzić, że ważniejsza od jakości obrazka (chociaż chyba nie na tyle żeby aż Zmieniać system na C ;P )

moronica - Sro 23 Sty, 2013

ov_Darkness, przeciez grip d700 praktycznie nie rozni sie od gripa s5pro wiec nie wiem co w nim takiego slabego. mi jak na razie d600 bardzo pasuje (dodatkowo zaczynam sie przyzwyczajac do podpietego gripa) ale wiadomo, inne mam przyzwyczajenia. no i mam nadzieje, ze drobniejsze dlonie od przecietnego faceta :P

tak odnosnie tematu http://nikonrumors.com/20...-database.aspx/ :roll: teraz tylko zbierac bo na razie jestem doszczetnie splukana

Pan_Żabka - Sob 09 Lut, 2013

moronica, Ja mam Sigmę 85/1.4 więc jakbyś chciała potestować to mogę pożyczyć. Według mnie świetne szkło, ale co ja tam sumie wiem.