forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Canon 580EX II

lexus - Czw 03 Sty, 2013
Temat postu: Canon 580EX II
zaczynam swoją przygodę z lampą w temacie i mam pytania do użytkowników tejże: czy ikona matrycy (w prawym górnym rogu wyświetlacza) powinna występować stale? podpinam lampkę do 20D i 5DII, w obu przypadkach mam ikonę na wyświetlaczu jak przy cropach.
podczas pracy lampy w ttl ii przy foceniu z palnikiem ustawionym do odbicia, lampa nie pokazuje ogniskowej (tak mówi instrukcja) czy tak musi być, moja YN-468 pokazuje bez względu na rodzaj pracy i błysku więc trochę jestem zakręcony :roll:

komor - Pią 04 Sty, 2013

Moim zdaniem przy pracy z pełnoklatkowcem ikona matrycy nie powinna się pokazywać. Ale nie mam FF, więc bazuję na instrukcji. Sprawdź Custom Function 09, ale raczej nie jest to ten problem.
Przy palniku podniesionym rzeczywiście wartość ogniskowej nie jest pokazywana, chyba że wybierzesz ją ręcznie – wtedy jest pokazywana. Yong-Nuo po prostu wybrało inne rozwiązanie, bo palnik tak czy owak musi mieć jakąś pozycję, odpowiadającą konkretnemu kątowi rozsyłu, więc ma to sens.

B o g d a n - Pią 04 Sty, 2013

Według mnie znaczek matrycy pokazuje się zawsze wtedy gdy wielkość matrycy jest brana pod uwagę. Inaczej mówiąc, gdy aparat ja rozpoznaje. Z niektórymi aparatami być może ta funkcja nie ma prawa działać.

Jeśli chodzi o brak pokazywania ogniskowej przy palniku ustawionym w innej pozycji niż na wprost, to według mnie zasada jest taka, że lampa wtedy ustawia się na maksymalny szeroki kąt błysku aby maksymalnie rozproszyć światło odbite. Wtedy pokazywanie ogniskowej nie ma sensu bo domyślnie ustawia się jak dla ogniskowej 24 mm.

Pokazywanie ogniskowej ma sens gdy palnik lampy zoomuje wraz z ogniskową obiektywu by maksymalnie doświetlić kadr - tylko przy ustawieniach na wprost.

komor - Pią 04 Sty, 2013

B o g d a n napisał/a:
Jeśli chodzi o brak pokazywania ogniskowej przy palniku ustawionym w innej pozycji niż na wprost, to według mnie zasada jest taka, że lampa wtedy ustawia się na maksymalny szeroki kąt błysku aby maksymalnie rozproszyć światło odbite.

Zgadza się. Chyba, że wybierzesz ręcznie ogniskową, wtedy pokazuje się w każdej pozycji palnika, i bardzo dobrze.

B o g d a n napisał/a:
Według mnie znaczek matrycy pokazuje się zawsze wtedy gdy wielkość matrycy jest brana pod uwagę.

Możliwe. Przeczytałem pod tym kątem odpowiedni fragment instrukcji i rzeczywiście można tak założyć. Sprawdzałeś Bogdanie na swojej piątce?

lexus - Pią 04 Sty, 2013

@ Bogdan, jakoś nie bardzo mi pasuje twoja teoria znacznika matrycy, lampa rozpoznaje 5DII i staruszka 20D w ten sam sposób, (ciekawe jak się zachowuje) a jakiej puszki w takim razie nie rozpoznaje i jak ją traktuje (jako FF czy crop)?

@ komor, ustawianie ogniskowej w manualu ma sens i jest niekłopotliwe jak najbardziej przy stałce, natomiast przy zoomie nie jest już takie wygodne, w końcu nie zawsze potrzebny jest "pełny rozbłysk", czyżby YN było bardziej praktyczne?

jaad75 - Pią 04 Sty, 2013

B o g d a n napisał/a:
według mnie zasada jest taka, że lampa wtedy ustawia się na maksymalny szeroki kąt błysku aby maksymalnie rozproszyć światło odbite. Wtedy pokazywanie ogniskowej nie ma sensu bo domyślnie ustawia się jak dla ogniskowej 24 mm.
To byłaby bardzo głupia zasada... Odbija się nie tylko od sufitu, a i wtedy niekoniecznie trzeba siać światłem maksymalnie szeroko.
mozer - Pią 04 Sty, 2013

jaad75, przy standardowym zastosowaniu "reporterskim" chodzi jednak o uzyskanie jak największej powierzchni świecącej, więc nie jest to takie głupie, że automatycznie ustawia się na 24 mm.

mozer, absolutnie nie - jeśli odbijasz od bocznej ściany, czy sufitu, to najczęściej wcale korzystnym nie jest, by siać po maksymalnej powierzchni, bo to jest zwyczajnie nieefektywne. A jeśli chcesz świecić dookólnie, to i tak używasz nakładek typu Omnibounce, czy inny Lightsphere.
lexus - Pią 04 Sty, 2013

@ mozer, na str.18 instrukcji jest napisane, że przy palniku ustawionym do odbicia w trybie auto będzie to ekwiwalent obiektywu 50mm
z resztą wystarczy przy dowolnie ustawionym zoomie przycisnąć guzik do odblokowania pozycji palnika i zoom lampy wędruje w ustalone położenie (prawdopodobnie 50mm)

mozer - Pią 04 Sty, 2013

jaad75, pierwsze zdanie jest trochę zaprzeczeniem drugiego - niby z modyfikatorem to już będzie efektywniej? ;)

mozer, z modyfikatorem będzie świecenie dookólne, wypełnianie własnych cieni itp - inny efekt. Proste odbicie daje bardziej kierunkowe światło - co w tym niejasnego? Przecież to podstawy użytkowania lampy... :roll:
mozer - Pią 04 Sty, 2013

jaad75, ja się czepiam tej efektywności - jak chcesz świecić dużą powierzchnią to z gołą lampą będzie lepiej niż z modyfikatorem. Chyba, że inaczej rozumiesz efektywność...

mozer, inny efekt da świecenie gołą lampą, inny lampą z Omnibounce/Lightsphere. Generalnie świecenie gołą lampą i szerokim strumieniem jest o tyle bez sensu, że odbicie tego światła da podobne efekty, jak odbicie węższego strumienia, bez niepotrzebnej straty światła na oświetlanie zbyt dużej powierzchni.
mozer - Pią 04 Sty, 2013

jaad75, to pewnie też zależy od tego, jak zdefiniujemy "szeroki strumień" :)
komor - Sob 05 Sty, 2013

jaad75 napisał/a:
To byłaby bardzo głupia zasada... Odbija się nie tylko od sufitu, a i wtedy niekoniecznie trzeba siać światłem maksymalnie szeroko.

Kolega lexus już napisał co się dzieje przy ustawieniu palnika nie na wprost. Ustawienie na 50 mm szczególnie głupie nie jest. Ale najważniejsze, że istnieje wtedy możliwość manualnego ustawienia kąta rozsyłu, co pozwala na prawidłowe użycie z różnymi modyfikatorami.

jaad75 - Sob 05 Sty, 2013

komor napisał/a:
Ustawienie na 50 mm szczególnie głupie nie jest.
Nie, akurat to uważam za ok.
lexus - Nie 06 Sty, 2013

widać, że nikt z użytkowników danej lampy, nie potrafi konkretnie odnieść się do tematu ikony matrycy, może nikt nie chce, a może występuje to tylko u mnie?
spróbuje zatem dopytać "mądre głowy" z serwisu :roll:

MM - Nie 06 Sty, 2013

lexus napisał/a:
widać, że nikt z użytkowników danej lampy, nie potrafi konkretnie odnieść się do tematu ikony matrycy

W szkole czytać ze zrozumieniem nauczyli? Jak widać nie bardzo. Odpowiedź dostałeś na samym początku. Jak nie dotarło to polecam jeszcze raz przeczytać stronę 21 INSTRUKCJI OBSŁUGI. Jak dalej nie pomoże to może trzeba do szkoły wrócić. Ale wtedy zapytaj to wytłumaczę... :wink:

B o g d a n - Nie 06 Sty, 2013

lexus napisał/a:
@ Bogdan, jakoś nie bardzo mi pasuje twoja teoria znacznika matrycy, lampa rozpoznaje 5DII i staruszka 20D w ten sam sposób, (ciekawe jak się zachowuje) a jakiej puszki w takim razie nie rozpoznaje i jak ją traktuje (jako FF czy crop)?
Jeszcze raz napiszę Ci:
Symbol widoczny na wyświetlaczu potwierdza użytkownikowi tylko tyle, że aparat jest zgodny z funkcją automatycznego dostrajania reflektora do wymiarów matrycy i nastawy reflektora lampy są korygowane automatycznie. Symbol ten nie oznacza "wykrycia" na Twoim aparacie konkretnej wielkości matrycy, APS-C, APS-H, czy FF.

Co do ustawiania zooma lampy przy skierowaniu głowicy w inną pozycję niż na prost, to jak już pisali już inni, trochę przesadziłem z tymi 24mm. :smile:

Do kompletu tylko warto napisać, że przy wyciągniętym panelu rozpraszającym kąt lampy ustawia się jak dla ekwiwalentu ogniskowej 14mm.

lexus - Nie 06 Sty, 2013

@ MM, widać że nie czytałeś całego wątku albo sam naucz się czytać ze zrozumieniem (jakaś czułą strunę w tobie poruszyłem, czy masz kompleksy że nie odpowiedziałeś!) pytałem czy ta ikona występuje zawsze!
jeżeli jesteś taki orzeł to powiedz wszystkim jak lampa traktuje matrycę aparatu z którym nie współpracuje w zakresie automatyki dostrajania reflektora, jako ff, apsc,...

chcę potwierdzić za Bogdanem, dla wszystkich którzy mieli wątpliwości (byli tacy co widać po wypowiedziach), że znaczek ikony matrycy występuje na wyświetlaczu zawsze gdy aparat współpracuje z lampą podczas funkcji automatycznego dostrajania reflektora do rodzaju matrycy.

@ Bogdan, jeżeli chodzi o zoom lampy podczas kierowania palnika nie na wprost, to sam pisałem wyżej, że jest to 50mm. Chodziło mi o doświadczenie i wiadomości, wiadomo że żadna instrukcja nie mówi wszystkiego, stąd moje pytanie: czy tak musi być

[ Dodano: Nie 06 Sty, 2013 20:28 ]
[quote="B o g d a n"]Według mnie znaczek matrycy pokazuje się zawsze wtedy gdy wielkość matrycy jest brana pod uwagę. Inaczej mówiąc, gdy aparat ja rozpoznaje.

@ MM, jak według ciebie miałem to zrozumieć :roll:
swoją drogą jestem ciekawy jakie szkoły ty pokończyłeś, że tak czytasz rozumnie :lol: no i wiesz wszystko tak oczywiście

MM - Nie 06 Sty, 2013

lexus napisał/a:
Według mnie znaczek matrycy pokazuje się zawsze wtedy gdy wielkość matrycy jest brana pod uwagę. Inaczej mówiąc, gdy aparat ja rozpoznaje

Jak kopniaka dostaniesz to zaczniesz jednak trochę kombinować. Nie wszystko musi być napisane jak dla przedszkolaka. Choć chyba często jak widzę powinno...

Kiedy się ikona nie wyświetla? Ano kiedy takiej matrycy nie rozpoznaje albo masz tę funkcję zwyczajnie wyłączoną (funkcja 09 w ustawieniach). Dojście do takich wniosków nie wymaga wiedzy dochodzeniowo-śledczej :cool: a może jest mi łatwiej bo na studiach jako przedmiot miałem LOGIKĘ... :mrgreen:

Jak nie wie jaka to matryca to domyślnie odpali na FF. Bo tylko bardzo stare aparaty nie będę z tym działać.

lexus - Nie 06 Sty, 2013

@ MM, uważaj z tym kopniakiem bo już przegiąłeś!
jakaś marna ta uczelnia bo kiepsko u ciebie z tą logiką:
[/quote]Według mnie znaczek matrycy pokazuje się zawsze wtedy gdy wielkość matrycy jest brana pod uwagę. Inaczej mówiąc, gdy aparat ja rozpoznaje
aparat ma rozpoznawać lub nie swoją matrycę :lol: czytaj ze zrozumieniem

[/quote]Jak nie wie jaka to matryca to domyślnie odpali na FF. Bo tylko bardzo stare aparaty nie będę z tym działać.
czy to sprawdzałeś z każdą puszką systemu, które to są bardzo stare?

[quote]Ano kiedy takiej matrycy nie rozpoznaje albo masz tę funkcję zwyczajnie wyłączoną (funkcja 09 w ustawieniach).
nikt tutaj nie rozpoznaje matrycy, chyba że ty :mrgreen: lampa może najwyżej nie współpracować z body, po logice to chyba jasne dla ciebie
nie miałem logiki ale zdecydowanie lepszą uczelnię kończyłem