|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pomoc w wyborze lustrzanki
Spikezmc - Pią 04 Sty, 2013 Temat postu: Pomoc w wyborze lustrzanki Mam taki dylemat czy kupować w ogóle lustrzankę.
Mam aparat Samsung wb550 , chciałbym coś lepszego do zdjęć powiedzmy domowych potraw.
Chodzi mi o jakość/wygląd zdjęć potraw do blogu kulinarnego na internecie .
Myślałem nad :
http://www.euro.com.pl/lu....5-250-mm.bhtml
http://www.euro.com.pl/lu....filtr-uv.bhtml
http://allegro.pl/nikon-d....879949801.html
Cena do maks 2600-2700zł.
mozer - Pią 04 Sty, 2013
Spikezmc, popraw linki.
Spikezmc - Pią 04 Sty, 2013
http://allegro.pl/nikon-d...2879949801.html
http://www.euro.com.pl/lu...55-250-mm.bhtml
http://www.euro.com.pl/lu...-filtr-uv.bhtml
mozer - Pią 04 Sty, 2013
Spikezmc, do zdjęć podstaw to przede wszystkim zainwestuj w lampy błyskowe. Myślę, że lustrzanka nie jest potrzebna - takie zdjęcia robi się na niskim ISO, a płytka głębia ostrości nie jest raczej potrzebna (chyba że się mylę). Teraz pytanie - czy Twój kompakt ma gorącą stopkę?
Najlepiej byśmy Ci pomogli, jakbyś pokazał przykład jakie zdjęcia robisz teraz oraz jakie chciałbyś robić (coś z Sieci).
PS. Na przyszłość skorzystaj z opcji "Edycja posta".
Foto robione samsungiem...
Wiesz chodzi mi o ostrość głębie koloru.
Tak żeby były "ładne" jestem laikiem ....
Gorąca stopka?
siosio - Pią 04 Sty, 2013
WB550 nie ma gorącej stopki.
moronica - Pią 04 Sty, 2013
Spikezmc, lepsza kompozycja, perspektywa oraz umiejetnosc obrobki od razu dalyby pozytywnego "kopa" temu zdjeciu
rafisko - Pią 04 Sty, 2013
Przede wszystkim obiektyw robi zdjęcia a nie lustrzanka...
Myślę że jakieś body i obiektyw 35/50 f/1.8 rozwiąże problem. Przy czym musisz się nauczyć taki set obsługiwać.
Lampy swoją drogą rozwiążą problem szumów, bo jak dobrze dopalisz to będzie na iso 200 albo lepiej.
mozer - Pią 04 Sty, 2013
Spikezmc, lustrzanka nie przyniesie Ci oczekiwanego skoku jakościowego. Przydałaby się przynajmniej jedna zewnętrzna lampa błyskowa z jakimś softboxem z fotocelą (z racji braku gorącej stopki na aparacie). Zejdziesz na ISO 100 to kolory też będą lepsze. No i oczywiście obróbka, zadbanie o czysty kadr itp.
W zasadzie na początek to do jedzenia możesz poeksperymentować ze zwykłymi lampkami biurkowymi, tylko ustaw aparat na statywie, żeby móc uzyskać dłuższe czasy.
Właśnie z lampką błyskową zdjęcia lipnie wychodzą.
Myślałem że lustrzanka + dobry obiektyw dużo da ?
Inne zdjęcie z światłem na górze
http://www.e-fotojoker.pl...kon-d3100-body/
+
http://www.e-fotojoker.pl...-s-50mm-f-1,8g/
albo
http://www.e-fotojoker.pl...5mm-f-1.8-g-dx/
albo
http://www.e-fotojoker.pl...ro-40mm-f-2,8g/
i
http://www.e-fotojoker.pl...edlight-sb-700/
Jak się trochę pomęczysz to znajdziesz ciut taniej i może zmieścisz się w kwocie 2700.
A jak nie chcesz stalki to weź zestaw z 18-105.
mozer - Pią 04 Sty, 2013
Spikezmc, robiłeś te zdjęcia z zewnętrzną lampą błyskową?
siosio, ale co mu da lustrzanka?
Spikezmc napisał/a: | Właśnie z lampką błyskową zdjęcia lipnie wychodzą.
Myślałem że lustrzanka + dobry obiektyw dużo da ?
|
Podstawa to światło - jak je uzyskasz zależy od twej inwencji.
[ Dodano: Pią 04 Sty, 2013 23:22 ]
mozer napisał/a: | Spikezmc, robiłeś te zdjęcia z zewnętrzną lampą błyskową?
siosio, ale co mu da lustrzanka? |
Żeby zmieścił się w kwocie 2700.
Chce lustrzankę
mozer - Pią 04 Sty, 2013
siosio, ale ja się pytam po co mu w ogóle lustrzanka do fotografii produktowej (zwłaszcza, że to na www).
Jestem zdania, że najpierw lepiej nauczyć się operować światłem, a później myśleć o zmianie aparatu...
mozer napisał/a: | Spikezmc, robiłeś te zdjęcia z zewnętrzną lampą błyskową?
siosio, ale co mu da lustrzanka? |
Ani razu .....
Porównuje do zdjęć robionych nikonem60d to moje są lipne..
mozer napisał/a: | siosio, ale ja się pytam po co mu w ogóle lustrzanka do fotografii produktowej (zwłaszcza, że to na www).
Jestem zdania, że najpierw lepiej nauczyć się operować światłem, a później myśleć o zmianie aparatu... |
To go przekonaj do tego
mozer - Pią 04 Sty, 2013
Spikezmc, jak kupisz lustrzankę i pstrykniesz identyczny kadr w takich warunkach, to naprawdę różnica będzie kosmetyczna... Różnice zobaczysz porównując w powiększeniu 1:1 a i to głównie na wyższych czułościach, których przy takiej fotografii nie potrzebujesz.
Skok jakościowy przyniesie Ci:
a) dobre oświetlenie
b) dbałość o szczegóły w kadrze
c) obróbka
Lustrzanka to może Ci głównie zwiększyć wygodę focenia.
rafisko - Pią 04 Sty, 2013
bałagan w kadrze też nie pomaga;]
Zestaw, który zaproponowałem da(potencjalnie) sporo więcej od tego wb550. Można by zainwestować w zewnętrzne oświetlenie i pozostać przy kompakcie albo coś pokombinować ze światłem do tego dodać obróbkę....
Czyli pomysł nie wypał ?:)
Bałagan bo zdjęcia tako były robione do dziennika.
Tu raczej ładniejsze..
Chyba zadomowię się na forum i więcej wyciągnę z tego.
Głównie chodzi mi żeby te zdjęcia zachęcały, powiem inaczej ostrość/kolor potrawy itp.
mozer - Pią 04 Sty, 2013
Spikezmc, żeby Cię jeszcze poprzekonywać. Potraw wprawdzie nie fociłem, ale dawno temu bawiłem się kompaktem i biurkowymi lampkami i wychodziły mi takie zdjęcia:
Nie jest to może super dopracowane, ale myślę że wygląda przyzwoicie.
PS. Sorry za kryptoreklamę ;P
Czyli jednak pauzuje z zakupem , po ogarniam coś z oświetleniem .
Poczytam coś na temat oświetlenia .
mozer - Pią 04 Sty, 2013
Spikezmc, po prostu na razie najbardziej ogranicza Cię brak odpowiedniego oświetlenia i umiejętności jego wykorzystania. Jak już to opanujesz, to wtedy już będziesz wiedział czy potrzebujesz lepszego aparatu.
moronica - Pią 04 Sty, 2013
rob te zdjecia z nizszej perspektywy na starannie udekorowanym stole (wyprasowany obrus, jakas serwetka, w tle dzbanuszek z kwiatami, moim zdaniem powinienes unikac naczyn we wzorki a zamiast nich uzywac jednolicie bialych) przy oknie przez ktore wpada duzo naturalnego swiatla i z uzyciem blendy, ktora to swiatlo odbije z powrotem na potrawe, i nikt nie uwierzy ze nie uzyles lustrzanki
Blendy?
Chodzi o taką dekoracje?
Taki talerz?
Kombinuje raz tak raz tak zdjęcia i dalej nie wiem.
moronica - Sob 05 Sty, 2013
przyklad uzycia blendy http://www.youtube.com/wa...d&v=tIL9drInQeo
mozer - Sob 05 Sty, 2013
Spikezmc, wystarczy tak ukierunkować światło nawet zwykłym białym kartonem, żebyś nie miał ciemnych obszarów na zdjęciach.
muzyk - Sob 05 Sty, 2013
Spikezmc napisał/a: | Myślałem że lustrzanka + dobry obiektyw dużo da ? |
Ten dobry obiektyw to jasna stałka - najlepiej ze światłem 1.4-1.8.
Owszem i z 2.8 będzie rewelacyjnie, ale... takie obiektywy kosztują sporo.
Na upartego, i trochę gorszym obiektywem osiągniesz zadowalające rezultaty, ale ... to zależy w głównej mierze od fotografującego, a nie od samego sprzętu.
Spikezmc - Sob 05 Sty, 2013
No dzięki za rady przez ten tydzień pokombinuje z tym światłem
Pozdrawiam
komor - Sob 05 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | Ten dobry obiektyw to jasna stałka - najlepiej ze światłem 1.4-1.8. |
Do fotografii produktowej?
muzyk - Sob 05 Sty, 2013
komor napisał/a: | Do fotografii produktowej? |
Też. Od przybytku światła głowa nie boli.
Zawsze możesz do czegoś innego wykorzystać, głębią ostrości pomanipulować.
mozer - Nie 06 Sty, 2013
muzyk, Twoje rady ostatnio to są chyba jakieś żarty... Dlaczego nie polecisz od razu 1DX + 24L, 50L i 85L...
lotofag - Nie 06 Sty, 2013
A to nie jest taki zapał neofity po zachłyśnięciu się stałkami i ich możliwą jasnością? O ile dobrze pamiętam jeszcze nie tak dawno u muzyka królowała tylko eLa 17-40/4
mozer - Nie 06 Sty, 2013
Owszem - czasem robi się specyficzne foto produktów z bardzo płytką GO, ale na razie autor tego nie potrzebuje i nie wiadomo, czy kiedykolwiek będzie potrzebował. Idąc za radą muzyka wydałby tylko niepotrzebnie kasę na coś, co może mu się nigdy nie przydać. Nawet nie wiemy czy foci jakieś inne tematy... Reasumując - takie porady są szkodliwe.
muzyk - Wto 08 Sty, 2013
Strata kasy, skoro jest 5dIII.
Chyba, że ktoś bardzo potrzebuje wydać prawie 6000 euro.
Pewnie świetny, niemniej, 85 1.8 wystarcza.
mozer napisał/a: | Reasumując - takie porady są szkodliwe. |
Szkodliwe są rady, w których brak wskazania tego, że światło obiektywu jest bardzo istotne, że też ... stałoogniskowy obiektyw pomaga w kreatywności?
lotofag napisał/a: | A to nie jest taki zapał neofity po zachłyśnięciu się stałkami i ich możliwą jasnością? |
Jeśli to Ci ulgę przynosi, że tak piszesz. Niech Ci będzie.
Nie ma przypadkiem tak, że z czasem każdy się przekonuje do jasnych obiektywów i dąży do tego, aby jakiś posiadać.
Dlaczego tego procesu przekonywania nie przyspieszać, proponując owszem, może i coś budżetowego, ale przy tym też coś, co warto choćby wypróbować, aby wiedzieć, jak to jest, co jeszcze ciekawego czeka w przyszłości.
cybertoman - Wto 08 Sty, 2013
mozer napisał/a: | Reasumując - takie porady są szkodliwe. | Jest tu n opinii "poprawnych" i jedna inna. Nie widze zadnego zagrozenia.
komor - Wto 08 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | Nie ma przypadkiem tak, że z czasem każdy się przekonuje do jasnych obiektywów i dąży do tego, aby jakiś posiadać. |
Nie wiem czy każdy, ale na pewno wielu. Natomiast kiedy do fotografii produktowej poleca się jasne szkło zamiast np. szkła makro, to już jednak jest przesada.
jaad75 - Wto 08 Sty, 2013
Przesada, to niektórzy powinni mieć napisane pod nickiem, zwłaszcza po "powrocie z pielgrzymki"...
mozer - Wto 08 Sty, 2013
cybertoman, no tutaj nie, ale jakby ktoś się muzyka osobiście radził...
muzyk - Wto 08 Sty, 2013
mozer napisał/a: | ale jakby ktoś się muzyka osobiście radził... |
To by usłyszał/przeczytał, że jeśli chce się na dłużej "bawić w fotografię", to i tak prędzej czy później trafi na jasne stałki, z tymże lepiej jednak, żeby "prędzej".
jaad75 napisał/a: | Przesada, to niektórzy powinni mieć napisane pod nickiem, zwłaszcza po "powrocie z pielgrzymki"... |
Jakbym poszedł, to po powrocie pozostał by jedynie słuszny Pentax z przypiętym doń Heliosem 58 f2, którym wszystko się da sfocić.
111lisu - Wto 08 Sty, 2013
muzyk napisał/a: |
Jakbym poszedł, to po powrocie pozostał by jedynie słuszny Pentax z przypiętym doń Heliosem 58 f2, którym wszystko się da sfocić. |
Pod warunkiem, że się nie rusza to wszystko!
[ Dodano: Wto 08 Sty, 2013 02:43 ]
Spikezmc napisał/a: | No dzięki za rady przez ten tydzień pokombinuje z tym światłem
Pozdrawiam |
Musisz ciut zmienić podejście, może ten krótki filmik Ci pomoze:
http://www.youtube.com/watch?v=grNDA6kiGqA
Pamiętaj Steve Jobs wszytko reklamował na białym tle
http://applemobile.pl/new...is-rozdzial-31/
"Eksperymentowaliśmy już z innymi kolorami niż biały, ale nie zdało to egzaminu"
A na końcu pomyśl o lustrzance i pamiętaj większość przedmiotów nie rusza się czasem to duży plus
Z resztą zobacz sam: http://www.youtube.com/watch?v=QuY72OwYWP8
pawelm654 - Sro 09 Sty, 2013
Witajcie, mam od pewnego czasu Olympusa E510 + 2 obiektywy kit-owe, ale szczerze mowiac nie mam juz do niego sily. Na zewnatrz zdjecia wychodza super, natomiast we wnetrzach musze sie niezle nameczyc balansem bieli zeby kolory byly ok. No i w dodatku AF pracuje dosc wolno, co przy obiektach moich fotografii (2 male dzieciaczki) jest istotnym problemem.
Szczerze mowiac od dluzszego czasu nie sledze rynku fotograficznego i nie wiem co wybrac. Prosze pomozcie dobrac cyfrowa lustrzanke z jasnymi szklami lub bezlusterkowca z wymiennymi obiektywami tak aby zarowno dalo sie pobawic fotografia jak i uchwycic ulotne chwile szybkim AF i w miare dokladnym automatycznym lub predefiniowanym WB. Mozliwosc krecenia filmow HD bedzie mile widziana, ale nie konieczna.
Pozdrawiam
Pawel
muzyk - Sro 09 Sty, 2013
pawelm654 napisał/a: | natomiast we wnetrzach musze sie niezle nameczyc balansem bieli zeby kolory byly ok. |
Zainwestuj w Lightroom 4 i rób zdjęcia w RAW'ach, a później wywołaj w LR.
Zapomnisz co to balans bieli.
pawelm654 - Czw 10 Sty, 2013
muzyk - to ja wiem ze mozna w raw-ach, tylko co z wolnym AF? na szkraby co przemieszczaja sie 20x w ciagu 1 sekundy to moj nie nadaza. A nie chce walic zdjec z duza GO tak zeby wszystko bylo ostre. Czasami chcialo by sie jakis portrecik
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
pawelm654 napisał/a: | tylko co z wolnym AF? |
Nie wiem jak szybki AF jest w samej puszce, ale całkowita szybkość zależy też od obiektywu.
Zobacz testy słoików do Olka, np. tego.
Poza tym, może ciągły AF trzeba włączyć?
pawelm654 napisał/a: | Czasami chcialo by sie jakis portrecik |
To jasny obiektyw i stałoogniskowy najlepiej.
A może jest też tak, że jeśli to standardowe obiektywy, ciemne obiektywy, nie AF do końca jest problemem, tylko czas naświetlania, przez co zdjęcia w ruchu wychodzą nieostre.
Spróbuj na manualnym ustawieniu, albo z preselekcją przysłony do tego z wyższym (w granicach przyzwoitości, bo w Olkach to różnie bywa z wysokim ISO...) ISO.
rafisko - Czw 10 Sty, 2013
pawelm654 napisał/a: | Witajcie, mam od pewnego czasu Olympusa E510 + 2 obiektywy kit-owe, ale szczerze mowiac nie mam juz do niego sily. Na zewnatrz zdjecia wychodza super, natomiast we wnetrzach musze sie niezle nameczyc balansem bieli zeby kolory byly ok. No i w dodatku AF pracuje dosc wolno, co przy obiektach moich fotografii (2 male dzieciaczki) jest istotnym problemem.
Szczerze mowiac od dluzszego czasu nie sledze rynku fotograficznego i nie wiem co wybrac. Prosze pomozcie dobrac cyfrowa lustrzanke z jasnymi szklami lub bezlusterkowca z wymiennymi obiektywami tak aby zarowno dalo sie pobawic fotografia jak i uchwycic ulotne chwile szybkim AF i w miare dokladnym automatycznym lub predefiniowanym WB. Mozliwosc krecenia filmow HD bedzie mile widziana, ale nie konieczna.
Pozdrawiam
Pawel |
Zainwestuj w jasną stałkę, albo lepszy obiektyw na zamianę kita.
Każdy z obecnie dostępnych na rynku aparatów będzie lepszy od starutkiego olka
bleemek - Pią 11 Sty, 2013
Panowie, krótka piłka z mojej strony.
Załóżmy, że wybieracie zestaw dla siebie.
Do wyboru są:
1) Nikon D3200 + 18-55 VR kit
2) Nikon D3100 + 18-105 VR kit
3) Nikon D5100 + 18-55 VR kit
Który zestaw wybieracie dla siebie?
Sunders - Pią 11 Sty, 2013
bleemek, ten trzeci/drugi, tzn. D5100 z n.18-105VR
B o g d a n - Pią 11 Sty, 2013
bleemek napisał/a: | Do wyboru są:
1) Nikon D3200 + 18-55 VR kit
3) Nikon D5100 + 18-55 VR kit
Który zestaw wybieracie dla siebie? | Żaden.
bleemek - Pią 11 Sty, 2013
Bogdan załóż sobie, że nie masz kasy na nic bardziej konkretnego i w najbliższym roku nie kupisz żadnego innego aparatu. Po prostu wybór z trzech.
muzyk - Pią 11 Sty, 2013
bleemek napisał/a: | 1) Nikon D3200 + 18-55 VR kit
3) Nikon D5100 + 18-55 VR kit |
5100 + 35 1.8
bleemek - Sob 12 Sty, 2013
No dobra, ale dlaczego D5100 a nie nowszy D3200 ?
Obiektyw biorę 18-105VR. Trudno, odżałuję trochę więcej kasy.
mozer - Sob 12 Sty, 2013
bleemek, bo to wyższa półka. Lustrzanek z najniższych półek raczej nie warto kupować. Weź dodatkowo tę stałkę polecaną przez muzyka.
Sunders - Sob 12 Sty, 2013
bleemek napisał/a: | dlaczego D5100 a nie nowszy D3200 ? |
Głównie z powodu lepszej matrycy, lepiej dzałającego AF-u i uchylanego oraz obrotowego wyswietlacza LCD
muzyk - Sob 12 Sty, 2013
Bleemek, jak Cię stać weź d5200, też ma matrycę jak d3200 ale jest oczywiście z nieco wyższej półki jak d3200.
jaad75 - Nie 13 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | jak Cię stać weź d5200, też ma matrycę jak d3200 | Innej produkcji - w D3200 jest Renesas, w D5200 siedzi Toshiba. Niekoniecznie będą miały takie same osiągi (oby ta z D5200 była lepsza).
muzyk - Nie 13 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | w D5200 siedzi Toshiba. |
Fakt. Zapomniałem.
Trzeba trochę poczekać.
jaad75 napisał/a: | (oby ta z D5200 była lepsza) |
Może wezmę kartę w poniedziałek, to pstryknę parę RAWów.
pioroon - Nie 13 Sty, 2013
Znajomy właśnie nabył, czeka na przesyłkę, także następny weekend plenerek to zobaczymy co to potrafi...
bleemek - Pon 14 Sty, 2013
Zabrakło mi jednak kasy, a perspektywy na lepsze zarobki nie widać :]
Wybrałem D3100 + 18-105 VR za prawie 2k zł.
Dzięki za wszelkie informacje.
Wojmistrz - Pon 14 Sty, 2013
1850?
Udanych fotek życzę.
bleemek - Pon 14 Sty, 2013
1869 zł + 66 zł (karta SanDisk SDHC Extreme HD 8GB)
|
|