forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 600d vs nikon D5100

tomek1081 - Sob 05 Sty, 2013
Temat postu: Canon 600d vs nikon D5100
Witam

Wiem, że temat wałkowany już 100 razy, jednak mam 2 konkretne pytania.

Zaczynajmy:

Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu lustra.

Gdy zacząłem interesować się tym tematem na rynku był nikon D3000 :P
Zatem dość długo zajęło mi ogarnianie tematu.

Po kolejnym przeanalizowaniu sytuacji na rynku, przeglądając od najniższych modeli zatrzymałem się na nikonie D5100 z obiektywem 18-105.
Jednak ostatnimi czasy miałem okazje mieć w ręce canona 600D.
W moim życiu pojawiła się niezła rozkminka.
Tym bardziej, że canon jest w nieco niższej cenie ale z obiektywem 18-55.

Jednak chciałbym się skupić na dwóch zasadniczych kwestiach
1. Guzikologia, choć moja styczność z lustrzankami nie jest zbyt wielka, wydaje mi się że w d600 można szybciej i łatwiej zmieniać parametry - Co sądzicie na ten temat.

2. Koszt akcesoriów i ogólnej rozbudowy systemu - wygląda na to że nikon ma droższy osprzęt, np stałoogniskowy 50mm /1,8 u Nikona kosztuje 549zł, a u Canona to samo 399zł - jak sprawa wygląda w praktyce, i który system jest w rzeczywistości tańszych, moje pytanie tyczy się także poza obiektywami innych akcesoriów.

Zastosowanie:
Z racji, że jest to moja pierwsza lustrzanka będę chciał się przetestować w możliwie wielu gałęziach fotografii oraz na maksa wykorzystać sprzęt, choć na tą chwilę myślę nad działaniem raczej w terenie, jakieś reportaże itp, to sprzęt chciałbym wykorzystać też w studiu. Myślę także że guzika "REC" też niejednokrotnie użyję.

Dziękuję za zainteresowanie tematem
Pozdrawiam
Tomasz

mozer - Sob 05 Sty, 2013

tomek1081 napisał/a:
który system jest w rzeczywistości tańszych

Nie ma takiego. Wszystko zależy od tego, co nas konkretnie interesuje.

Porównywać należy podobne obiektywy. Canonowska 50 jest dużo gorzej wykonana od nikonowskiej.

muzyk - Sob 05 Sty, 2013

Zobacz sobie ceny obiektywów jakie ewentualnie potrzebowałbyś w bliższej lub dalszej przyszłości i porównaj:
jakość optyki (zobacz testy, poczytaj opinie)
ceny (wg. mnie Nikon jest droższy w wielu przypadkach, ale też ma sporo alternatyw w postaci starszych modeli swojego systemu - nie wiem tylko jak będą współpracować z d5100).

Jeśli chodzi o guzikologię, to mnie osobiście bardziej odpowiada ta w XXXD niż w Nikonach dXXXX.
Nikon ma lepiej oprogramowaną matrycę, daje świetny obrazek, podejrzewam, że i AF jest lepszy niż w 600D.

Używałem 450D i jeszcze czasem używam i muszę przyznać, że jak na amatorską lustrzankę, guzikologia jest bardzo dobrze przemyślana, może nawet lepiej niż w tych nowszych XXXD.

Gdybyś chciał podpiąć manualne obiektywy, to w Canonie możesz w zasadzie prawie wszystko zaadoptować i będziesz miał ostrzenie na nieskończoność.
W Nikonie nie - bo np. z M42 tego nie uzyskasz.
Ale można to sobie zrekompensować starszymi manualnymi Nikona, jak wspomniałem, o ile będą one współpracować z d5100 czy innym dXXXX.

Na pewno 18-105 VR jest lepszy od canońskiego 18-55 IS.
Jeśli chodzi o "pięćdziesiątki", to Nikkory 50 f1.8 są oczywiście solidniejsze od Canona 50 1.8 II.