forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon - 600D, 550D czy inny?

sebastiankupski - Sob 05 Sty, 2013
Temat postu: Canon - 600D, 550D czy inny?
Jestem nieszczęśliwym posiadaczem zła w postaci Samsung GX20.
Zastanawiam się nad kupnem Canona i chyba w tym koszyku pozostanę, jestem uprzedzony do Nikonów (chyba, że ktoś mnie wyprowadzi z błędu).
Znalazłem ciekawą ofertę 600D i 550D:
600D + 18-55 + 75-300 = 2800zł
550D + 18-55 + 55-250 = 2600zł
550D + 18-55 + 75-300 = 2500zł
Chciałbym zmieścić się w 3000zł (więc marzenie o 60D poszło w *.*.* ), więc pozostały mi trzy powyższe opcje. Który aparat polecilibyście? Jakie są zasadnicze różnice między nimi? Kwestia obiektywu to już raczej sprawa indywidualna, nie mniej zależy mi bardzo na tym, żeby dysponować czymś powyżej 200mm.
Fotografuję głównie architekturę i krajobrazy, ale często też sytuacje w słabym oświetleniu. Filmy w FullHD to konieczność dla projektów multimedialnych, zależy mi na dobrym, czystym dźwięku.
Z czasem mam zamiar kupić filtry i lampę, ale z tego, co się orientuję, ze sprzętem do Canonów nie ma problemu (nie tak jak w przypadku Samsunga...).

jaad75 - Sob 05 Sty, 2013

sebastiankupski napisał/a:
I jakich szkieł? Co powoduje, że uważasz go za "zło"?
jestem uprzedzony do Nikonów (chyba, że ktoś mnie wyprowadzi z błędu)
A z czego te uprzedzenia wynikają?
Znalazłem ciekawą ofertę 600D i 550D:
600D + 18-55 + 75-300 = 2800zł
550D + 18-55 + 55-250 = 2600zł
550D + 18-55 + 75-300 = 2500zł
Nie ma w tej ofercie nic ciekawego - słabe body, z matrycą trochę tylko lepszą niż ta której teraz używasz i jeszcze słabsze obiektywy.
Fotografuję głównie architekturę i krajobrazy, ale często też sytuacje w słabym oświetleniu.
Czyli wybrałeś słabo - matryca. Do tego każdy z wymienionych aparatów będzie sporym ergonomicznym downgradem w stosunku do GX-20.
Filmy w FullHD to konieczność dla projektów multimedialnych, zależy mi na dobrym, czystym dźwięku.
Pytanie, czy zależy Ci na pełnej manualnej kontroli parametrów i czy ten "czysty dźwięk" musi być rejestrowany przez aparat?
Z czasem mam zamiar kupić filtry i lampę, ale z tego, co się orientuję, ze sprzętem do Canonów nie ma problemu (nie tak jak w przypadku Samsunga...).
Filtry są takie same do wszystkich marek - kwestia odpowiednich średnic. Z lampami do tych Samsungów też nie ma najmniejszych problemów - pasują wszystkie kompatybilne z Pentaksami. :roll:

Cytat:
I jakich szkieł? Co powoduje, że uważasz go za "zło"?

Ma angielskie menu, co strasznie mi przeszkadza, bo po latach obsługi nadal nie jestem w stanie pojąć jego możliwości. 18-55 Samsunga i 50-200 Pentaxa, z czego to drugie nie równa się pierwszemu.
Cytat:
A z czego te uprzedzenia wynikają?

Kiedyś bawiłem się Nikonami znajomych, co prawda jedynie D60 i D90 i nie wiedzieć czemu cholernie nie podobały mi się zdjęcia. Poza tym wydaje mi się, że Canon i tak stoi kilka szczebli wyżej od Nikona.
Cytat:
Pytanie, czy zależy Ci na pełnej manualnej kontroli parametrów i czy ten "czysty dźwięk" musi być rejestrowany przez aparat?

Tak, lepiej żeby był rejestrowany przez aparat. Co do parametrów, zależy mi jedynie na wystarczającej ilości klatek, żeby film można było spokojnie czterokrotnie zwolnić nie tracąc na płynności.
Cytat:
pasują wszystkie kompatybilne z Pentaksami.

Działka Pentaxa w Polsce i tak nadal jest mniejsza od pozostałych, ciężko mi znaleźć coś ciekawego.

Ogólnie zdjęcia z moim Samsungu zaczynają z roku na rok tracić na wszystkim. Teraz, kiedy porównuję zdjęcia zrobione po zakupie aparatu z obecnymi, jest wielka różnica. Pojawia się coraz więcej ziarna, aparat zaczyna mieć problemy z AF (wątpię, żeby była to wina wieku). Jakiś czas bawiłem się 550D i zdjęcia mi się bardzo podobały, w każdym razie i tak chciałbym się przerzucić na inny aparat. Ogólnie, poza tymi dwoma co byś polecił? Mogę wyrzucić co najwyżej 3500zł, ale to już jedynie w ramach wyższej konieczności.

siosio - Sob 05 Sty, 2013

Ciut lepszy jest obiektyw 55-250 od 75-300 i ma IS, czyli stabilizację.

[ Dodano: Sob 05 Sty, 2013 11:27 ]
W sony alpha 57 masz prędkość zapisu w Full HD 50p w tańszej alpha 37 - 50i

Nikony i Canony mają do 30kl/s (no oprócz D5200, który ma 50i)

Obecnie tak się jakoś dziwnie składa, że Nikony mają lepsze matrycę od Canonów ... - z tymże to się zauważa głównie przy postprocesie albo operowaniu na bardzo wysokich czułościach.

Ma angielskie menu, co strasznie mi przeszkadza, bo po latach obsługi nadal nie jestem w stanie pojąć jego możliwości.
Patrząc na Twój wiek, angielskim powinieneś władać na poziomie co najmniej takim, by nie mieć problemu z czymś tak banalnym, jak anglojęzyczne menu... :roll: Generalnie jednak, wszystkie współczesne aparaty na polskim rynku mają polskie menu.
Kiedyś bawiłem się Nikonami znajomych, co prawda jedynie D60 i D90 i nie wiedzieć czemu cholernie nie podobały mi się zdjęcia.
D60, to kompletnie inna konstrukcja niż D90 - ergonomia i matryca są z zupełnie innej bajki. Ale skoro sam nie wiesz dlaczego nie podobały Ci się zdjęcia, to ja tym bardziej Ci nie powiem.
Poza tym wydaje mi się, że Canon i tak stoi kilka szczebli wyżej od Nikona.
Źle Ci się wydaje. W zasadzie jeśli chodzi o tę półkę korpusów stoi zauważalnie niżej.
Tak, lepiej żeby był rejestrowany przez aparat.
Wiesz, że to zawsze będzie kompromis? Ale w takim razie musisz szukać modelu z wejściem na zewnętrzny mikrofon.
Co do parametrów, zależy mi jedynie na wystarczającej ilości klatek, żeby film można było spokojnie czterokrotnie zwolnić nie tracąc na płynności.
Nie ma na rynku lustrzanki, która rejestruje 1080p przy 120fps - bo takie parametry wymagane byłyby do tego, co chcesz zrobić. Najwięcej klatek na sekundę przy 1080p rejestrują SLT Sony i jest to póki co jedynie max 60. Jedynym wyjściem jest renderowanie pośrednich klatek.
Działka Pentaxa w Polsce i tak nadal jest mniejsza od pozostałych, ciężko mi znaleźć coś ciekawego.
Ciężko Ci znaleźć lampę do Pentaksa? :roll: A jakiej szukasz?
Ogólnie zdjęcia z moim Samsungu zaczynają z roku na rok tracić na wszystkim. Teraz, kiedy porównuję zdjęcia zrobione po zakupie aparatu z obecnymi, jest wielka różnica.
Nie ma takiej możliwości. Po prostu porównujesz inne parametry naświetlania.
aparat zaczyna mieć problemy z AF (wątpię, żeby była to wina wieku).
Może tak być, choć ten AF nigdy jakiś szczególny nie był. Przedmuchaj lustro AF - prawdopodobnie coś tam się dostało.
Jakiś czas bawiłem się 550D i zdjęcia mi się bardzo podobały, w każdym razie i tak chciałbym się przerzucić na inny aparat.
Mówisz o JPG z puszki? Jesteś w stanie określić, co Ci się w nich podobało? Używasz RAW w GX-20? O ile sama chęć zmiany aparatu jest zrozumiała, to argumenty, które podajesz są cienkie...
Ogólnie, poza tymi dwoma co byś polecił? Mogę wyrzucić co najwyżej 3500zł, ale to już jedynie w ramach wyższej konieczności.
Żeby pozostać na podobnym poziomie ergonomicznym puszki (wizjer, dwie rolki, konfigurowalność, poziom wykonania) - Nikon D7000, Pentax K-5, Pentax K-30 i od biedy Canon 60D. Ewentualnie, jeśli od ergonomii istotniejsze są filmy 1080/60p - np. Sony A57...

Cytat:
Patrząc na Twój wiek, angielskim powinieneś władać na poziomie co najmniej takim, by nie mieć problemu z czymś tak banalnym, jak anglojęzyczne menu...

Nie mam nic do zarzucenia swojej znajomości angielskiego, ale anglojęzyczna terminologia fotograficzna jest mi bardzo odległa
Cytat:
Ciężko Ci znaleźć lampę do Pentaksa? A jakiej szukasz?

Lampę mam, dobrze się sprawuje, ale czeka w tej chwili na naprawę. Miałem na myśli akumulator, obiektywy.

Nie mam nic do zarzucenia swojej znajomości angielskiego, ale anglojęzyczna terminologia fotograficzna jest mi bardzo odległa
Nauczyć się tych kilkudziesięciu słów, to naprawdę nie problem, nie przesadzaj...
Miałem na myśli akumulator, obiektywy.
To też Ci ciężko znaleźć? Czego konkretnie szukasz?
moronica - Sob 05 Sty, 2013

sebastiankupski, polska terminologie fotograficzna rowniez trzeba poznac a polskie tlumaczenia czesto bardziej wprowadzaja zamet niz w czymkolwiek pomagaja

d90 jest zdolny do rejestracji dobrych zdjec a ponadto ma lepsza ergonomie i wizjer od trzycyfrowych Canonow. nie wiem do jakiego stopnia panujesz nad parametrami ekspozycji ale dopoki ich nie ogarniesz nie bedziesz w stanie wykorzystac potencjalu aparatu i nie bedziesz wiedzial, skad biora sie takie problemy jak chociazby ten niby przybywajacy z wiekiem szum

W każdym razie dzięki za odpowiedzi. Pomyślę jeszcze trochę i wtedy się odezwę.

Nie używając nigdy na własny użytek lustrzanki z jęz. polskim ciężko jest używać anglojęzyczne pole kilkuset pojęć. Z jęz.polskim z pewnością łatwiej byłoby żyć pod ręką.

Nie zawsze amator może w pełni zrozumieć to, co aparat do niego mówi, do tego trzeba czasu, nauki i cierpliwości. Robię co mogę w tym kierunku, żeby udoskonalać swoją wiedzę, dlatego wolałbym pozostać na tym forum na stopie przyjacielskiej. Ktoś próbuje zrobić ze mnie lenia i niezdecydowane dziecko =,=

Jeszcze raz dzięki ;) Popatrzę, poszperam i pomyślę.

Wojmistrz - Sob 05 Sty, 2013

Nie rozumiej jednej sprawy. Jeśli wszyscy robią lepsze aparaty od Canona, to dlaczego jednak ludzie go wybierają i kupują?
Człowiek przyszedł i grzecznie zapytał jaki zestaw mu radzimy i został "rozmiażdżony". Wróg publiczny bo chce kupić Canona.
Nie mam nic do innych systemów każdy ma swoje wady i zalety. Osobiście nie lubię zdjęć z Nikonów, którymi robią moim znajomi, ale to kwestia ich fotografowania i ustawień. Nie odpowiadają mi przerysowania i ich kontrast. Widziałem setki zdjęć gdzie pierwszy plan wygląda jak wklejony w tło, po prostu brakuje mi tej plastyki.

sebastiankupski, jeśli napaliłeś się na 60D i jesteś gotowy na dalsze inwestycje, to może kup używanego lub poczekaj na premierę 70D, wtedy 60D powinno polecieć z ceną do bardziej przyzwoitej. Zamiast tych xxxD, ja bym wolał kupić mało zjechanego używanego 60D/7D i starsze szkła na początek. Osobiście nie dbam o stabilizację (jeśli to nie konieczne), a takie stare ciemnice 18-55 i 70-300 można kupić "za grosze", szczególnie posiłkując się Sigmą. Oczywiście to rozwiązanie jest dobre o ile potem masz w planie kupić coś odpowiednio jasnego.

dcs - Sob 05 Sty, 2013

Wojmistrz napisał/a:
Nie odpowiadają mi przerysowania i ich kontrast. Widziałem setki zdjęć gdzie pierwszy plan wygląda jak wklejony w tło, po prostu brakuje mi tej plastyki.

-
Wojmistrz napisał/a:
to kwestia ich fotografowania i ustawień.

Wojmistrz napisał/a:
Jeśli wszyscy robią lepsze aparaty od Canona, to dlaczego jednak ludzie go wybierają i kupują?
Bo się kiepsko orientują? Albo zależy im na konkretnych szkłach z oferty (np. plastikowej 50-tce :razz: )? Albo po prostu siedzą w tym systemie na tyle głęboko, że nie mają siły i ochoty pakować się w kolejny, a liczą, że Canon w końcu wyjdzie z dołka z matrycami?...
Wojmistrz napisał/a:
Nie odpowiadają mi przerysowania i ich kontrast. Widziałem setki zdjęć gdzie pierwszy plan wygląda jak wklejony w tło, po prostu brakuje mi tej plastyki.
Co za bzdury... :roll:
Wojmistrz napisał/a:
jeśli napaliłeś się na 60D i jesteś gotowy na dalsze inwestycje, to może kup używanego lub poczekaj na premierę 70D, wtedy 60D powinno polecieć z ceną do bardziej przyzwoitej. Zamiast tych xxxD, ja bym wolał kupić mało zjechanego używanego 60D/7D i starsze szkła na początek.
I uważasz, że to jest najlepsze na co może wydać 3500zł?

jaad75 napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
Co za bzdury... :roll:
A przeczytaj w całości?

jaad75 napisał/a:
I uważasz, że to jest najlepsze na co może wydać 3500zł?

Ja bym je wydał całkiem inaczej, ale to kwestia potrzeb.

Wkurza mnie na tym forum, że jak ktoś czegoś szuka i zapyta, to na siłę próbujecie mu wmówić, że popełni największy błąd życia. Jak ktoś potrzebuje bułki to dajecie mu ciastko?

Wojmistrz napisał/a:
A przeczytaj w całości?
W całości jest równie bzdurne, bo zamiast powiedzieć, że nie lubisz zdjęć które robią Twoi znajomi, dodajesz, że nie lubisz zdjęć z Nikonów, którymi robią je Twoi znajomi... Później są głupoty o plastyce, które szkoda komentować...
Wojmistrz napisał/a:
Wkurza mnie na tym forum, że jak ktoś czegoś szuka i zapyta, to na siłę próbujecie mu wmówić, że popełni największy błąd życia. Jak ktoś potrzebuje bułki to dajecie mu ciastko?
Zauważ, jaki sprzęt OP ma, a jaki chce kupić - to jest ewidentny downgrade jeśli chodzi o klasę body, to raz, a dwa, sądząc po zdjęciach z bloga, nawet starego GX-20 jeszcze nie opanował i ta zmiana jest zdecydowanie przedwczesna. Jeśli już chce zmieniać, to przede wszystkim na korpus, który da mu większe możliwości jeśli chodzi o matrycę - tutaj 18-tka Canona, choć lepsza od 14-tki Samsunga, zdecydowanie nie błyszczy, na tle osiągów 16-tki używanej we wspomnianym Nikonie, Pentaksach i Sony. Jedyne, co w przypadku Canona miałby na poziomie, to tryb filmowy, ale też nie do celu na jakim mu zależy (fps) i poniżej 60D bez możliwości podpięcia zewnetrznego mikrofonu...

O downgrade bym raczej nie pisał bo to bzdura. Te Canony są lepsze od GX-20 pod wieloma względami, aczkolwiek to nie ja jestem sebastiankupski i to nie ja chcę zmienić sprzęt ale umiem sobie wyobrazić co czuje. Podam to na przykładzie samochodu. Miałem Hyundaia Coupe, jeździłem nim sporo, lubiłem to auto, ale marzyłem o terenówce Mitsubishi L200. Przypadkiem wsiadłem do Toyoty HiLux i sprzedałem Hyundaia, a Toyotą przyjechałem do domu. Szukałem potem dodatkowego komfortowego auta. Jeździłem Hondami, Oplami, Citroenami, Fordami, Audi, BMW i kupą innych, ale zawsze coś było nie tak. Wsiadłem do Avensisa i go zamówiłem. Po prostu miał to coś czego oczekuję. To samo jest z aparatami. Dla mnie Canon ma to coś czego JA oczekuję, leży mi w ręce.

Wojmistrz napisał/a:
O downgrade bym raczej nie pisał bo to bzdura. Te Canony są lepsze od GX-20 pod wieloma względami
Wiesz o czym piszesz? Owszem są lepsze tak, jak lepszy jest 600/650D od powiedzmy 40/50D. GX-20, to odpowiednik serii mniej więcej 40/50D Canona - pod kilkoma względami od niej lepszy (wizjer, konfigurowalność, uszczelnienia, stabilizacja, spot itd), pod innymi gorszy (wolniejsze synchro, seria, gorszy AF, migawka min. 1/4000s itd.), ale w swoim czasie te aparaty były na podobnej półce.
Jeśli wg. Ciebie przesiadka z nawet 40D na 650D, to nie downgrade, to nie mam pytań. :roll:

[ Dodano: Sob 05 Sty, 2013 16:00 ]
Wojmistrz napisał/a:
Dla mnie Canon ma to coś czego JA oczekuję, leży mi w ręce.
A ilu systemów używaleś?

jaad75 napisał/a:
Jeśli wg. Ciebie przesiadka z nawet 40D na 650D, to nie downgrade, to nie mam pytań. :roll:

Nie, dla zwykłego usera to upgrade. Zwykły śmiertelnik mało docenia pentapryzmatyczny wizjer czy dwie rolki. Powiem więcej, czy dziś nawet 650D staje w szranki z 60D i potrafi wygrać. To zawsze kwestia tego czego ktoś szuka.

jaad75 napisał/a:
A ilu systemów używaleś?
Lustrzanek używam Canona, a mniej czy bardziej okazjonalnie fotografowałem różnym sprzętem, przeważnie Nikonem.

Wojmistrz napisał/a:
Nie, dla zwykłego usera to upgrade. Zwykły śmiertelnik mało docenia pentapryzmatyczny wizjer czy dwie rolki.
Ale OP zamierza jednak robić coś więcej niż pstrykanie...
Wojmistrz napisał/a:
Powiem więcej, czy dziś nawet 650D staje w szranki z 60D i potrafi wygrać.
Czym? Dotykowym ekranem? :razz:

Ok, Ok, spokojnie.

Zapytam w takim razie inaczej, załóżmy, że poprzedniego pytania nie ma.
GX20, może i Bóg, ale jest dla mnie zbyt skomplikowany. Ogarnąłem go mniej więcej, ale to mnie nie satysfakcjonuje.

Po pierwsze szukam czegoś, co ma polskie menu.
Reszta moich noworocznych życzeń to: 16MPix lub więcej, nagrywanie FullHD już nieważne z jakim sortowaniem klatek, oby było 1080, naświetlanie 30-1/4000 w zupełności mi wystarcza. Potrzebuję kolegę do robienia zdjęć w nocy, w tym nieba (do czego Samsung W OGÓLE się nie nadaje i jakkolwiek by nie kombinować, nikt nie powie mi, że jest ok), chcę unikać ziarna. Zdjęcia ruchu w słabym oświetleniu.

Cytat:
sądząc po zdjęciach z bloga, nawet starego GX-20 jeszcze nie opanował i ta zmiana jest zdecydowanie przedwczesna

Dlaczego mam dźwigać coś, co jest dla mnie za ciężkie? Czyt. jak nauczyć się średnio-zaawansowanej obsługi aparatu a może i nawet zaawansowanej na czymś, co komuś zupełnie nie odpowiada i czego nie jest się w stanie pojąć?

To już nie jest istotne czy Canon czy Nikon, czy Sony czy cokolwiek, powyższe Canony to tylko przykład, to co wybrałem z własnej wiedzy. Po to jest to forum, żeby zasięgnąć porady i dostać spokojną, pomocną odpowiedź. Może się mylę...

Po prostu nie chcę wylać zbyt dużo kasy, bo dokupić będę musiał jeszcze filtry, lampę i ewentualnie obiektyw na spacerki.

Mój Samsung ma też wiele wad technicznych, nie związanych z robieniem zdjęć, nieodpowiednia eksploatacja i przypadki losowe też go nieźle doświadczyły i szkoda mi teraz ładować kasę w naprawianie tego i owego, kiedy mogę aparat zmienić, a GX20 i tak zostawię sobie jako aparat roboczy.

Czy można tu liczyć na konkretną i mało agresywną poradę?

sebastiankupski, kup K-30 względnie K-5 i zmień plasticzaną ciemnicę na coś minimum f/2.8.
Sunders - Sob 05 Sty, 2013

jaad75 napisał/a:
kup K-30 względnie K-5 i zmień plasticzaną ciemnicę na coś minimum f/2.8

jaad75 uważasz, że może to zrobić za 3000pln?

Sunders napisał/a:
jaad75 napisał/a:
kup K-30 względnie K-5 i zmień plasticzaną ciemnicę na coś minimum f/2.8

2200zł body K-30, nowe.. 18-55 i 50-200 oraz lampę mam Samsung/Pentax, więc chyba da radę
a f/2.8 trochę poczeka

18-55 i 50-200

sebastiankupski, ale wg jaad75 to "plasticzana ciemnica" :???:

Sunders napisał/a:
18-55 i 50-200

sebastiankupski, ale wg jaad75 to "plasticzana ciemnica" :???:

Widocznie mamy inne potrzeby i inny stopień zaawansowania w fotografii.
Nie każdy potrafi pojąć amatorstwa drugiej osoby.

sebastiankupski, wspominales o robieniu zdjec w slabym oswietleniu a te obiektywy sie do tego nie nadaja, znowu bedziesz narzekal ze masz za duzo szumu na zdjeciach
muzyk - Sob 05 Sty, 2013

:shock:
Przecież to bardzo dobry aparat i na pewno nie zamieniłbym go na którykolwiek z zapodanych Canonów.
Ma stabilizację i jak się domyślam potwierdzenie ostrości, czyli jeślibyś chciał jakiś manualny obiektyw podpiąć - miód.
Raczej w jakieś szkła bym na Twoim miejscu zainwestował, a nie od razu puszkę zmieniał.

lotofag - Sob 05 Sty, 2013

Mnie tak zastanawia pociąg do tego menu ;) GX-20 to na tyle zaawansowany aparat, że do menu zagląda się praktycznie raz przy pierwszej konfiguracji. To czego potrzeba do wygodnego używania wyciągnięte jest na korpus. Podobnie narzekania na trudność obsługi. Zamiast kwękać sugeruję poznać wreszcie jak to działa, ekspozycję od dziesięcioleci ustawia się tak samo, ewentualnie mniej lub bardziej wygodnie.
Druga sprawa, nie mydlić oczu tylko wprost powiedzieć "tak, chcę nową zabawkę bo mam taki kaprys"
No i na koniec warto mimo wszystko uświadomić sobie, że nowy aparat, nawet z polskim menu, sam lepszych zdjęć nie zrobi...

Cytat:
Druga sprawa, nie mydlić oczu tylko wprost powiedzieć "tak, chcę nową zabawkę bo mam taki kaprys"

lotofagTak to niestety w moim wypadku nie wygląda. Skąd taka krytyka?

Cytat:
Raczej w jakieś szkła bym na Twoim miejscu zainwestował, a nie od razu puszkę zmieniał.

Cytat:
te obiektywy sie do tego nie nadaja

muzyk, moronica Zatem jakie szkła byście proponowali?

tzn do pentaksa? to dosc specyficzny system ale generalnie cos ze swiatlem 2.8 lub wyzej. co to konkretnie za sytuacje o slabym oswietleniu?
muzyk - Sob 05 Sty, 2013

Od Pentaxa to tu jest Jaad.

Zatem jakie szkła byście proponowali?

Z budżetem jaki podałeś mógłbyś zacząć od zakupu Pentaxa FA 35 f/2.0 :smile:

Sunders napisał/a:
Oczywiście - nowy K-30 lub używany K-5 i Tamron 17-50/2.8, a tę ciemnicę sprzedać w cholerę albo ewentualnie narazie zostawić sobie dłuższą.
komor - Sob 05 Sty, 2013

Po pierwsze szukam czegoś, co ma polskie menu.

Żebyś się tylko nie zdziwił, jak zamiast jednego prostego angielskiego słowa, którego znaczenie sprawdzisz w trzy sekundy na Guglu, dostaniesz jakieś „Spr.wzgl.tryb”. :)

Wojmistrz napisał/a:
Nie rozumiej jednej sprawy. Jeśli wszyscy robią lepsze aparaty od Canona, to dlaczego jednak ludzie go wybierają i kupują?

Z tego samego powodu dla którego przez wiele lat kupowali Windowsa, nie wiedząc, że może być coś znacznie mniej bolesnego. :twisted:

jaad75 napisał/a:
nowy K-30 lub używany K-5 i Tamron 17-50/2.8

jaad75, niewątpliwie nie będzie to już "ciemnica", ale nadal plasticzak i to używany :???: Biorąc pod uwagę solidność i trwałość tych tamronów oraz problemy FF/BF, należałoby polecać zakup bezpośredni połączony z testowaniem - no chyba że w wersjach z mocowaniem K nie ma takich problemów :?:

Sunders napisał/a:
Z budżetem jaki podałeś mógłbyś zacząć od zakupu Pentaxa FA 35 f/2.0 :smile:
I starym body - ale obecna cena tego szkła jest z kosmosu, kupowałem je (nowe w sklepie) za równowartość 1000zł.

[ Dodano: Sob 05 Sty, 2013 23:43 ]
Sunders napisał/a:
jaad75, niewątpliwie nie będzie to już "ciemnica", ale nadal plasticzak i to używany :???:
Mówię o nowym Tamronie oczywiście.

jaad75 napisał/a:
I starym body

Oczywiście, miałem na myśli wariant z pozostawieniem Samsunga.

jaad75 napisał/a:
kupowałem je (nowe w sklepie) za równowartość 1000zł

Pewnie wtedy, gdy dolar stał poniżej 2pln :???:

BTW, za GX-20 też można z 1200zł wziąć...

[ Dodano: Sob 05 Sty, 2013 23:48 ]
Sunders napisał/a:
Pewnie wtedy, gdy dolar stał poniżej 2pln :???:
Nie, licząc po dzisiejszym kursie. Kosztował mnie coś $320 z przesyłką...

jaad75 napisał/a:
Mówię o nowym Tamronie oczywiście.

A kupi używkę K-30 lub K-5 za 1700pln :?:

Sunders, nowy K-30 za 2200, używany K-5 2000. Nie wiem ile można wziąć za używany 18-55, ale ze 100-150 pewnie by się dało...
Sunders - Nie 06 Sty, 2013

jaad75 napisał/a:
Nie wiem ile można wziąć za używany 18-55, ale ze 100-150 pewnie by się dało...

Nie wiem jak z 18-55 do pentaxa, ale znalezienie amatora na używkę 18-55 do canona bywa problematyczne.Poza tym do podanej przez Ciebie ceny używki K-5 brakcnie jescze coś ok. 100pln. :wink:

jaad75 - Nie 06 Sty, 2013

Sunders napisał/a:
Poza tym do podanej przez Ciebie ceny używki K-5 brakcnie jescze coś ok. 100pln. :wink:
Zależy gdzie się kupuje, poza tym była mowa o ewentualnym rozciągnięciu budżetu do 3500zł... :wink: A i za GX-20 też trochę może wyciągnąć...

jaad75 napisał/a:
była mowa o ewentualnym rozciągnięciu budżetu do 3500zł... A i za GX-20 też trochę może wyciągnąć...

Czyli decyzja co do pozostania w systemie Pentaxa zapadła? :smile: O.K.To sebastiankupski musi zdecydować, czy najpierw zainwestuje w nowe body, czy jednaj w szklarnię.jaad75, zrozumiałem, że Ty jednak optujesz za nowym body :?:

Sunders napisał/a:
Czyli decyzja co do pozostania w systemie Pentaxa zapadła? :smile:
Nie wiem, ale:
Mogę wyrzucić co najwyżej 3500zł, ale to już jedynie w ramach wyższej konieczności.

Sunders napisał/a:
jaad75, zrozumiałem, że Ty jednak optujesz za nowym body :?:
Ja optuję za nowym body (skoro stare tak mierzi i menu po angielsku, a do tego brak filmów) i jaśniejszym szkłem jednocześnie.
sebastiankupski - Nie 06 Sty, 2013

Na dobrą sprawę teraz zastanawiam się czy jednak pozostać przy swoim GX20, zabrać tyłek za robotę i szlifować menu, a filmy zostawiłbym na później, ewentualnie kupiłbym coś pokroju Panasonic Lumix DMC-TZ7/DMC-ZS3, bo filmy kręci świetne i dźwięk też ma dobry, choć kamera to nie jest.

Załóżmy, że zostanę przy Samsungu.

Musiałbym trochę kasy wyłożyć na naprawę klipsa od karty i wyczyszczenie całego układu optycznego (wizjer, matryca, lustro). Sam się za to nie zabiorę, a syf na zdjęciach jest bardzo wyraźny. Najgorsze jest to, że 50-200 ma kurz pod pierwszym szkłem. Mój 18-55 i tak musi pójść w odstawkę bo ma wyszczerbiony pierścień od mocowania, filtr by z niego spadał. Naprawa stopki od lampy zewnętrznej to z tego co się orientowałem 80zł. Szkoda mi tego aparatu, nieźle ucierpiał przy przeprowadzce.

Jak cenowo może wyglądać to co wymieniłem wyżej? Czyszczenie, klips (wajha otwierająca slot wypadła).

Generalnie nie wydaje mi się być złą inwestycją doprowadzenie GX20 do porządku i zakupu szkieł do niego, które i tak przy późniejszym ewentualnym zakupie Pentaxa będą pasowały również...

Cytat:
co to konkretnie za sytuacje o slabym oswietleniu

moronica, niedoświetlone mieszkanie przy szarym świetle dziennym, obiekty niedoświetlone przy podobnych warunkach, obiekty w cieniu również w niekorzystnym świetle. Oprócz tego przy bardzo zróżnicowanym świetle, ale w ciemnym pomieszczeniu (sytuacja podoba do czegoś typu domówka, impreza czy coś w tym koszyku).

A więc podsumowując, do którego obiektywu opłacałoby się najbardziej uśmiechnąć w tej chwili? Mój 50-200 do tej pory nie stwarzał większych problemów, ale najbardziej boli mnie w nim to, że jak na moje potrzeby i tak ma mały zasięg. A zakup nowego w stylu 18-55 to i tak konieczność..

lotofag - Nie 06 Sty, 2013

Skąd taka krytyka?

To nie krytyka, po prostu stwierdzenie ;) Zresztą chyba to nic złego?

[ Dodano: Nie 06 Sty, 2013 16:13 ]

szlifować menu,

Co Ty ciągle z tym menu? Wiesz może po co w swoim aparacie masz dwie rolki, przyciski kompensacji i blokady ekspozycji, przełączniki trybów AF i pomiaru światła czy wreszcie "zielony przycisk"? Czy może wszystko radośnie ustawione jest na zielonych polach i aparat "sam" robi zdjęcia?
W menu zaglądasz raz czy dwa wcelu konfiguracji puchy, a potem już okazjonalnie do czynności w rodzaju formatowania karty, itp. Wszystko inne jest pod ręką i czeka na użycie, nie trzeba nawet odrywać oka od wizjera. Tym różnią się własnie bardziej zaawansowane korpusy od EL.

, choć kamera to nie jest.

A wiesz dlaczego filmowanie lustrzankami stało się tak popularne? ;)

Załóżmy, że zostanę przy Samsungu.

Musiałbym trochę kasy wyłożyć na naprawę (...)

Generalnie nie wydaje mi się być złą inwestycją doprowadzenie GX20 do porządku i zakupu szkieł do niego, które i tak przy późniejszym ewentualnym zakupie Pentaxa będą pasowały również...

IMHO naprawa będzie niestety nieopłacalna. A przy szkłach tej "klasy" nawet byn się nie fatygował ze sprawdzaniem.
Napiszę nieco przewrotnie, że możesz śmiało kupować wspomniane Canony, skoro i tak podkreślasz że Samsunga ciężko Ci się używa, jest skomplikowany, itp a dwa zużyte plastikowe zómy to nie jest coś co powinno Cię powstrzymywać... Radość z używania też jest ważna, za to nie wydaje mi się żebyś odczuł braki tego co oferuje GX-20.

niedoświetlone mieszkanie przy szarym świetle dziennym, obiekty niedoświetlone przy podobnych warunkach, obiekty w cieniu również w niekorzystnym świetle. Oprócz tego przy bardzo zróżnicowanym świetle, ale w ciemnym pomieszczeniu (sytuacja podoba do czegoś typu domówka, impreza czy coś w tym koszyku).

Nie zaszkodzi jaśniejsze szkło i wyższa używalna czułość, a na pewno pomoże trochę wiedzy i poprawne naświetlanie.

Mój 50-200 do tej pory nie stwarzał większych problemów, ale najbardziej boli mnie w nim to, że jak na moje potrzeby i tak ma mały zasięg.

Tzn? Masz na myśli dłuższe ogniskowe?

moronica - Nie 06 Sty, 2013

moronica napisał/a:
co to konkretnie za sytuacje o slabym oswietleniu

moronica, niedoświetlone mieszkanie przy szarym świetle dziennym, obiekty niedoświetlone przy podobnych warunkach, obiekty w cieniu również w niekorzystnym świetle. Oprócz tego przy bardzo zróżnicowanym świetle, ale w ciemnym pomieszczeniu (sytuacja podoba do czegoś typu domówka, impreza czy coś w tym koszyku).

no to zdecydowanie jasne szklo ci sie przyda, celuj w cos z f/1.8. skoro twoj dotychczasowy aparat jest tak bolesnie doswiadczony to bierz lustro, np d5100 i 35mm f/1.8 i jakiegos zooma do tego by miec cos uniwersalnego na spacery. tylko bedziesz sie musial pogodzic, ze jednym czy dwoma szklami moze i nawet pokryjesz caly potrzebny zakres ogniskowych (istnieja takie obiektywy jak Nikkor 18-300mm VR i sa nawet znosne) ale nie nadadza sie one do sytuacji problematycznych pod wzgledem ilosci dostepnego swiatla. wygoda i uniwersalnosc najczesciej nie ida w parze z jakoscia zdjec

Musiałbym trochę kasy wyłożyć na naprawę klipsa od karty i wyczyszczenie całego układu optycznego (wizjer, matryca, lustro). Sam się za to nie zabiorę, a syf na zdjęciach jest bardzo wyraźny. Najgorsze jest to, że 50-200 ma kurz pod pierwszym szkłem. Mój 18-55 i tak musi pójść w odstawkę bo ma wyszczerbiony pierścień od mocowania, filtr by z niego spadał. Naprawa stopki od lampy zewnętrznej to z tego co się orientowałem 80zł. Szkoda mi tego aparatu, nieźle ucierpiał przy przeprowadzce.

W takiej sytuacji wybieraj tak, jakbyś nie miał żadnego sprzętu, a to co opisałeś wystaw na sprzedaż - może znajdą się chętni nań jacyś majsterkowicze, ale kokosów się nie spodziewaj :wink:

[ Dodano: Nie 06 Sty, 2013 17:31 ]
Możesz rozważyć złożenie zestawu:
Nikon D5100
+Nikkor AF-S 35 f/1.8G DX
+Nikkor AF-S 55-200 f/4.0-5.6 G DX ED
lub Nikkor AF-S 55-300 f/4.5-5.6G ED VR, jeśli zdecydujesz się podnieść budżet o jakieś 3 setki :smile:

lotofag, tak, mam na myśli dłuższe ogniskowe i nie wiem skąd popularność filmowania lustrzankami.
moronica, wiele w tym prawdy, aczkolwiek bieganie z 3-4 obiektywami też chyba jeszcze życia nikogo nie pozbawiło, więc nie bolałoby mnie jakoś zmienianie ich co jakiś czas, w zależności od potrzeb.
Sunders, Samsunga tak czy owak chciałbym zatrzymać "w razie wu"

Canony czy Pentaxy jeszcze poczekają, zobaczę co wycisnę z tego GXa. Jak najbardziej pomysł K-30 mi nawet przyleżał, więc póki co alternatywnie zostanę przy obserwowaniu właśnie Pentaxa..

Jak najbardziej pomysł K-30 mi nawet przyleżał, więc póki co alternatywnie zostanę przy obserwowaniu właśnie Pentaxa..

A jakimi obiektywami będziesz fotografował tym K-30 lub GX-em "architekturę i krajobrazy, ale często też sytuacje w słabym oświetleniu" :?:

Sunders, jakimi tzn?

Sunders, jakimi tzn?

Tzn. jakie zamierzasz kupić do GX-20 lub K-30, bo te które posiadasz do tych celów się nie nadają.

Sunders, kierując się wcześniejszymi radami, jaśniejsze.

Może mi już w ogóle odbija, ale teraz przyszło mi do głowy (czyt. wbito mi do głowy), że nie powinienem rezygnować z GX20, ale mankamenty, które mu zafundowałem po przeprowadzce nieźle by mnie wykosztowały, a serwis i tak pewnie by go nie chciał przyjąć... Może jednak zostać przy GX20 i trochę w niego zainwestować?
Myślałem też o kupnie GX20, jakkolwiek mogę być szalony, na allegro

CENA: 1600zł
Aparat Samsung GX20
Obiektyw Tamron 18-200mm F3.5-6.3 XR DI II AF średnica 62mm + filtr UV
Lampa błyskowa Metz 48, pełna automatyka, wyswietlacz LCD
kabel synchro do wyzwalania lampy długość 5m (działa cała automatyka)
Statyw - gruby, stabilny, wysokość po rozłożeniu max z głowicą ok 170cm - Camrock
Plecak na aparat i akcesoria Camrock
Dwie sztuki akumulatorów do zasilania aparatu
Ładowarka do akumulatorów
Obiektyw 70-210 manualny + teleconverter Hoya 2x
Obiektyw stałoogniskowy 50mm manualny Cosina f1.8
soczewka macro powiększenie x10 - średnica 62mm
filtr polaryzacyjny - średnica 62mm
Cały sprzęt jest w 100% sprawny. Przebieg aparatu to 41728zdjęć.
Do wszystkiego są oryginalne pudełka i instrukcja w j.polskim.
Obiektyw Tamron 18-200 jest made in Japan a aparat GX20 made in Philippines.

jest smaczna oferta, sporo kasy bym zaoszczędził i dokupił co najwyżej już tylko jakieś dodatki, ale cena jak wyżej jest podejrzanie niska... za niska.

lotofag - Nie 06 Sty, 2013

IMHO można tę kasę lepiej wydać niż na kolejnego GXa z kupką śmieci (no, Metz 48 jest w sumie w porządku, też takiego używam :mrgreen: )

Co do tych jaśniejszych obiektywów, to rozejrzyj się co gdzie ile kosztuje, żeby potem nie było rozczarowania...

Jasne. Niedługo wybieram się do Niemiec, tam też ceny porównam.
Lampę np kupiłem w Hamburgu za 50% ceny w Polsce...

lotofag napisał/a:
Co do tych jaśniejszych obiektywów, to rozejrzyj się co gdzie ile kosztuje, żeby potem nie było rozczarowania...

O to mi chodziło :idea:

Może mi już w ogóle odbija, ale teraz przyszło mi do głowy (czyt. wbito mi do głowy), że nie powinienem rezygnować z GX20, ale mankamenty, które mu zafundowałem po przeprowadzce nieźle by mnie wykosztowały, a serwis i tak pewnie by go nie chciał przyjąć... Może jednak zostać przy GX20 i trochę w niego zainwestować?
Myślałem też o kupnie GX20, jakkolwiek mogę być szalony, na allegro
Nie no, kupować obecnie ten korpus ponownie to jest zły pomysł, jeśli masz pieniądze na coś współczesnego o podobnej ergonomii, a znacznie lepszym obrazowaniu.