forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Co sądzicie o Tokinie AT-X 12-24 mm f/4 ?

zakopianczyk1 - Sro 09 Sty, 2008
Temat postu: Co sądzicie o Tokinie AT-X 12-24 mm f/4 ?
Co sądzicie o tym szkle
Testy
2006-10-19
Tokina AT-X 124 AF PRO DX AF 12-24 mm f/4
Robię fotki od ponad pół roku,przede wszystkim pejzaż,góry,panoramy..
pozdr

//Zmieniono temat - goltar

Smola - Sro 09 Sty, 2008

Widzialem mase sampli. Wg mnie szklo daje swietna ostrosc. Bardzo ladnie oddaje barwy. Jest w nim cos czego nie potrafie okreslic...mi sie bardzo podoba. Test na optyczne.pl wypadl bardzo dobrze.

Pięta achillesowa tego szkla to potężna aberracja chromatyczna.

Dla porównania sigma 10-20 radzi sobie lepiej z aberracja ale wg mnie nie osiąga takiej ostrości i coś mi brakuje w zdjęciach z tego szkła.

Konstrukcja Tokiny jest powszechnie chwalona i nie slyszy sie o takich przypadakch jak BF czy FF.

Na Canon-Boardzie jest pare ogloszeń sprzedaży tego szkła w granicach 1500 zl.

Do pejzaży Tokina jest bardzo dobrym szklem. Do wnętrz będzie za ciemna: f4 i brak stabilizacji. Chyba, że z rusztowaniem :wink:

Ja używam Tamrona 17-50/2.8 wiec ta Tokina to za maly upgrade ogniskowych dla mnie dlatego czekam na to cacko:

http://www.optyczne.pl/72...6_mm_f_2.8.html - wklej ten link do przegladarki bo tak nie chce dzialac.

Zobaczymy jak wypadnie w tescie. Ma bardzo ciekawy zakres ogniskowych i jest jasna. Gdyby tak wyeliminowali aberracje swojej starszej siostry w tym szkle to bedzie to bardzo ciekawa pozyzja na rynku.

Nie wiem jakie masz body. Przeciez Nikon, Canon itd. maja swoje ultraszerokiekaty.[/b]

komor - Sro 09 Sty, 2008

Smola napisał/a:
Ja używam Tamrona 17-50/2.8 wiec ta Tokina to za maly upgrade ogniskowych dla mnie dlatego czekam na to cacko: ... 11-16/2.8

To cacko będzie pewnie sporo kosztować w porównianiu do obiektywów klasy 12-24/4. A coś typu 10-20/4 nie będzie ok? Ciekawe jak w praktyce przekłada się różnica 10 a 11 mm. Ja osobiście myślę o czymś typu 10-20, częściowe zazębienie z obiektywami 17-... mi akurat pasuje - a nóż trzeba będzie przybliżyć jakiś motyw mając założone szkło szerokokątne. Wiem, w górach jest czas, ale w mieście nie zawsze.

Smola - Sro 09 Sty, 2008

komor napisał/a:
Smola napisał/a:
Ja używam Tamrona 17-50/2.8 wiec ta Tokina to za maly upgrade ogniskowych dla mnie dlatego czekam na to cacko: ... 11-16/2.8

To cacko będzie pewnie sporo kosztować w porównianiu do obiektywów klasy 12-24/4. A coś typu 10-20/4 nie będzie ok? Ciekawe jak w praktyce przekłada się różnica 10 a 11 mm. Ja osobiście myślę o czymś typu 10-20, częściowe zazębienie z obiektywami 17-... mi akurat pasuje - a nóż trzeba będzie przybliżyć jakiś motyw mając założone szkło szerokokątne. Wiem, w górach jest czas, ale w mieście nie zawsze.

Wg tego newsa w Japonii ma chodzić po 800 USD. Czyli u nas pewnie kolo 2,5 klocka. Wychodze z zalozenia, ze cos co ma ruch 6 mm powinno byc lepsze od czegos co ma ruch 11 mm. Do tego to swiatlo 2.8 pozwalaloby na uzycie takze we wnetrzach. Poczekamy, zobaczymy. Mnie bardziej martwi moj obecny cash flow :wink:

komor - Sro 09 Sty, 2008

Smola napisał/a:
Wg tego newsa w Japonii ma chodzić po 800 USD. Czyli u nas pewnie kolo 2,5 klocka.

Coś ze światłem 2,8 za 2,5 klocka? Polscy dystrybutorzy nie mogą do tego dopuścić... :twisted: Przynajmniej 3500 będzie ;)