|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Czyszczenie "styków" lustrzanki?
h205267@rppkn.c - Nie 06 Sty, 2013 Temat postu: Czyszczenie "styków" lustrzanki? Witajcie. Kolega miał Canona 7D i do niego stary obiektyw 50mm 1.8. Działał.
U mnie na modelu Canon 600D nie działa. Gdy go podpinam, wszystko widzę przez ekran LCD - okej. Ale po zrobieniu zdjęcia, nie jest ono zapisywane i wyświetla się komunikat o "przeczyszczeniu jakichś styków". I tutaj nie wiem o co chodzi, gdyż obiektyw zadbany i wszystko przecież czyste. Dlaczego więc nie mogę zrobić zdjęcia?
Kiedyś, przy innym obiektywie, nie mogłem włączyć podglądu. A w tym działa podgląd ale... nie zapisują się zrobione zdjęcia. Nie wiem o co chodzi, o jakie styki i gdzie do przeczyszczenia. Są przecież czyste.
Może ktoś wyjaśnić o co konkretnie chodzi?
A sam obiektyw to coś PODOBNEGO do tego:
http://www.kenrockwell.co...N_5166-1200.jpg
Nie jest to plastikowa 50-tka z gównianym pierścieniem ostrości jaka dostępna jest na rynku. Jest starsza, solidna. Podobna do tej ze zdjęcia.
mozer - Nie 06 Sty, 2013
h205267@rppkn.c, a jak w ogóle zdejmiesz obiektyw to zapisuje zdjęcia?
hijax_pl - Nie 06 Sty, 2013
h205267@rppkn.c napisał/a: | Może ktoś wyjaśnić o co konkretnie chodzi? | Można, als skoro nie chcesz wiedzieć jak działa lustrzanka to może prościej będzie do serwisu wysłać? Bez urazy...
A chodzi po prostu o to, że korpus nie może się skontaktować z obiektywem. Aparat uznaje, że masz nowy obiektyw i sugeruje przeczyszczenie styków.
Pisząc "wszystko widzę przez ekran LCD" masz na myśli wizjer optyczny czy ten ekran tyłu aparatu?
dcs - Nie 06 Sty, 2013
hijax_pl,
A nie chodzi o styki slota lub karty?
hijax_pl - Nie 06 Sty, 2013
Jest taka szansa.. Ale z tego opisu trudno wysnuć co się dzieje oprócz tego że coś jest nie tak
tores - Nie 06 Sty, 2013
przecież to obiektyw manual bez AF (prawdpodobnie FD .)
Jak ma widzieć go . Moze styki zwierają się przez redukcję ,
moronica - Nie 06 Sty, 2013
obiektyw na zdjeciu to akurat jakis Nikkor. zamiast zgadywac, co to za szklo, mozna przeciez wygooglowac jej konkretna nazwe i parametry, sa napisane na obiektywie
dcs - Nie 06 Sty, 2013
To seria E
mozer - Nie 06 Sty, 2013
moronica, to my mamy szukać jakiego obiektywu używa autor wątku?
mozer, nie, to bylo do autora
h205267@rppkn.c - Nie 06 Sty, 2013
To obiektyw kolegi był, więc nie wiem teraz niestety jaki konkretnie.
Patrzyłem się przez wyświetlacz LCD. Nie patrzyłem przez wizjer.
Czy to coś pomogło?
mozer, proszę sobie nie kpić.
no tak, to wiele zmienia, przeciez wiadomo ze niemozliwym jest zadanie koledze pytania. wiem! popros kolege, by sie zarejestrowal na forum, zadasz mu pytanie tutaj
a tak powaznie... probowales sie przelaczyc w tryb M?
mozer - Nie 06 Sty, 2013
To ja zakpię jeszcze raz - jak to obiektyw kolegi, to czym się martwisz?
Twój aparat robi zdjęcia zupełnie bez obiektywu?
kozidron - Nie 06 Sty, 2013
h205267@rppkn.c, masz bana na google, masz bana od kolegi, czy to Ci nie daje do myślenia ?
h205267@rppkn.c - Pon 07 Sty, 2013
moronica napisał/a: |
a tak powaznie... probowales sie przelaczyc w tryb M? |
Ale tam był TYLKO tryb Manualny.
No, nie mam kontaktu teraz do kolegi.
moronica - Pon 07 Sty, 2013
h205267@rppkn.c, korpus, nie obiektyw
O, to kurcze szczerze? Nie pamiętam. Chyba robiłem w trybie AV z lampą podniesioną.
Ale nie powinno to stanowić problemu bo sam mam obiektywu z pierścieniem PRZYSŁONY i wtedy po prostu na ekranie widzę wartość 00 (czyli nie do zmiany) jak jestem w którymś z trybów automatycznych.
nie wiem jak jest u ciebie ale z manualnym szklem bez stykow moj korpus w ogole odmawia wykonania zdjecia chyba ze jest w trybie M
komor - Pon 07 Sty, 2013
moronica, w Canonach nie odmawia w AV i działa (jakoś tam) pomiar światła. Z przyczyn oczywistych TV nie działa.
A jakież to są przyczyny oczywiste, że w trybie TV nie działa?
h205267@rppkn.c, bo wtedy korpus musialby dobierac przyslone a nie ma mozliwosci jej kontroli
A tak, tak. Nie zrozumiałem bo nie wiedziałem do którego obiektywu się odnosicie. Tego z pierścieniem przysłony o jakim wspomniałem czy tej 50-tce. Bo 50-tka nie ma pierścienia przysłony.
jaad75 - Pon 07 Sty, 2013
h205267@rppkn.c napisał/a: | Tego z pierścieniem przysłony o jakim wspomniałem czy tej 50-tce. Bo 50-tka nie ma pierścienia przysłony. | Strasznie mieszasz...
Wujek_Pstrykacz - Pon 07 Sty, 2013
Strasznie bezsensowny temat
|
|