forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zmiana systemu?

Wojmistrz - Pon 07 Sty, 2013
Temat postu: Zmiana systemu?
Nie chcę tym tematem wywołać wojny, ale boję się, że temat się strasznie zaśmieci, dlatego proszę o rozwagę.

Sytuacja aktualna jest taka, że w listopadzie kupiłem pełno-klatkowego staruszka Canona i po kilku dniach obcowania z nim, wiedziałem, że to jest to. Kilka dni temu straciłem go oraz mój praktycznie najnowszy i najcenniejszy obiektyw, czyli 70-200. Jakoś ASP-C już mi nie leży, no chyba, że z tele i macro wiec na razie zostają + odpowiednie szkła.
Pomyślałem o zmianie systemu, chociaż na razie tylko hipotetycznie. W tej chwili dysponuję zbyt małą kwotą na zakup czegokolwiek bo tylko 600 funtów (3000zł) i może do lutego powiększy się to do tysiąca (5000zł). Bardziej tego nie naciągnę, pomijając sprzedaż obiektywów.
Licząc, że dobiję do tego tysiąca, jestem w stanie kupić:
1Ds - pomijam
1Ds MKII - 700 funtów
5D - pomijam
5D MKII - 900 funtów
A850 - 950 funtów
A900 - 1000funtów
D700 - 850 funtów
Porównanie
W przypadku 1Dsll i 5Dll nie muszę zmieniać/dokupywać szkieł, niestety w pozostałych będzie to konieczne.
Aparat ma służyć do fotografowania portretów, panoram, wnętrz, przedmiotów oraz rzadziej do spotkań sportowych "pod chmurką". Generalnie wszystko co wymaga ogniskowych do około 100mm, bo na kolejne 70-200 długo nie będzie kasy, a na razie musiałem się przeprosić z ciemniejszym i mniej ostrym szkłem. Fotografuję zazwyczaj w dobrym oświetleniu, 90% na najniższym możliwym ISO.
Czy warto ładować się w inny system i dublować lub wymieniać szkła?

pan.tadeusz - Pon 07 Sty, 2013
Temat postu: Re: Zmiana systemu?
masz szkła i wyrobioną opinię
Wojmistrz napisał/a:
w listopadzie kupiłem pełno-klatkowego staruszka Canona i po kilku dniach obcowania z nim, wiedziałem, że to jest to

powiedz mi o co Ci w ogóle chodzi?
powiedz mi po co Ci te kombinacje?

dlaczego zastanawiasz się nad zmianą systemu skoro... jest dobrze?

Sunders - Pon 07 Sty, 2013

Wojmistrz napisał/a:

Z takim funduszem do wydania IMO nie warto.

komor - Pon 07 Sty, 2013

Wojmistrz, ewentualnie przypomnij jakie szkła Ci jeszcze zostały po niefortunnym wydarzeniu – w sensie czy coś mocno Cię przy Canonie trzyma czy nie.

komor napisał/a:
przypomnij jakie szkła Ci jeszcze zostały

Sama Sigmowska "drobnica": 50/1.4, 150/2.8, 12-24, 18-250, ... plus kilka tc, lamp, piloty, itd łącznie warte z 500 funtów
Nie myślę zmieniać systemu "na hura". Już zadałem to pytanie przy jakiejś okazji, że "jeśli wszyscy produkują lepsze lustrzanki od Canona, to dlaczego ludzie je kupują?". Canon mi odpowiadał, ale patrzę na to pragmatycznie. Jeśli inny system zapewni mi wyraźnie lepszą jakość zdjęć, będę miał szansę na stosunkowo większy zarobek lub mniejszą utratę czasu na obróbce. Czyli w każdym przypadku się mi to opłaca. Jeśli się to sprawdzi zmienię system całkowicie.

MM - Pon 07 Sty, 2013

Jak patrzysz pragmatycznie to czemu nie pomyślisz o starym 5D?
Jak chcesz pełną klatkę to ja bym został przy tym Canonie. Te matryce są ok. w porównaniu do koszmarków z APS-C no i znasz system, jego wady, zalety...

MM napisał/a:
Jak patrzysz pragmatycznie to czemu nie pomyślisz o starym 5D?
Jak chcesz pełną klatkę to ja bym został przy tym Canonie. Te matryce są ok. w porównaniu do koszmarków z APS-C no i znasz system, jego wady, zalety...

Nie, no. Biorę pod uwagę Canony 1Dsll i 5Dll. Tylko jeśli ktoś wyłuszczy mi wady i zalety przejścia na Nikona bądź Sony, to zmienię system. Odrzucam jedynie pierwsze wersje 1Ds i 5D bo lekko odstają od standardów w przedstawionej piątce korpusów. Szczerze powiedziawszy nawet 1Dsll nie powinienem brać pod uwagę.

dcs - Pon 07 Sty, 2013

5D II
lexus - Pon 07 Sty, 2013

podobno "lepsze znane zło niż to nieznane"
wydaje mi się, że zostając w systemie wiesz co masz.
ponadto "zdrowy ma zawsze mnóstwo rad dla chorego", twoje ostatnie dotkliwe doświadczenie nie powinno przekreślać dorobku, miej cel, odbuduj system może na jeszcze lepszy.
przy odsprzedaży (zmianie) zawsze tracisz podwójnie, odpowiedz sobie jak duże musiałbyś mieć korzyści by zrekompensować sobie te straty.

MM - Pon 07 Sty, 2013

Ja mam stare 5D i oto na co bym je zamienił z FF

1DsIII - z lekkim oporem :razz:
5DIII - z wielką chęcią :grin:
1DX - jaaasne, że tak :mrgreen:
D700 - jak najbardziej
5DII - NIE :razz:
A900/850 - ... RANY... a wiesz ile dobre szkła do tego kosztują? A kup tam dobre 70-200. To stare to sobie można... wsadzić. Generalnie AF to w tym systemie LEŻY I KWICZY jak na taką klasę korpusów.

MM napisał/a:
5DII - NIE

Czemu :?:

MM - Pon 07 Sty, 2013

Sunders napisał/a:
Czemu

Bo dla mnie to cały czas stare 5D, tylko matrycę ma lepszą. Dopiero MkIII ma to, czego oczekiwałem od następcy 5D.

MM napisał/a:
tylko matrycę ma lepszą

MM, jakie "tylko" - na tym forum lepsza matryca to podstawowy atut aparatu, a reszta to "pikuś" :razz:

hijax_pl - Pon 07 Sty, 2013

Dla fajniejszej matrycy sobie kupiłem Foveona. A do robienia zdjęć wolę maszynkę ze skutecznym AF :D
cybertoman - Pon 07 Sty, 2013

hijax_pl, to co robisz z tym Foveonem?
hijax_pl - Pon 07 Sty, 2013

Różne pstryki :D

A tą "maszynką ze skutecznym AF" :?:
MM - Pon 07 Sty, 2013

Sunders napisał/a:
A tą "maszynką ze skutecznym AF" :?:

Zajebiste FOTY :mrgreen:

Wojmistrz - Wto 08 Sty, 2013

Pomimo tego, że jestem w jakiś sposób związany z Canonem, to nie powinniście się tym sugerować w odpowiedziach. O to proszę. Potrzebuję popatrzyć na temat na zasadzie "tabula rasa". Na pierwszy dym pójdzie 12-24, bo do szerokiego będzie mi to najbardziej potrzebne. Zamieniając obiektywy Sigmy na inny system za dużo nie stracę, więc nie będzie problemu odbudować szklarnię, to kwestia miesiąca, dlatego potraktujcie to i doradźcie jak bym był dopiero zaczynał. "Dobra chłopaki robię zdjęcia komórą i chcę kupić sobie aparat z pełna klatką, co kupić?" :mrgreen:
muzyk - Wto 08 Sty, 2013

Wojmistrz napisał/a:
Zamieniając obiektywy Sigmy na inny system za dużo nie stracę

W innym temacie wspomniałem o 5dIII i d800 - jak jeden ma to lepsze, drugi tamto.

Skoro dużo nie stracisz, to kup albo d700, albo może na raty d800, tym bardziej, że cena jego spadła dość mocno.

pan.tadeusz - Wto 08 Sty, 2013
Temat postu: Re: Zmiana systemu?
Wojmistrz napisał/a:
w listopadzie kupiłem pełno-klatkowego staruszka Canona i po kilku dniach obcowania z nim, wiedziałem, że to jest to.

Wojmistrz napisał/a:
Jak dla mnie to jedyny argument przeważający szalę, bo gdybym ja miał kupić używanego D90 i używanego 50D wybrał bym Canona, ale moja ocena jest subiektywna ponieważ mam większe zaufanie do tej marki Canona jako jej użytkownik.

Wojmistrz napisał/a:
Jeśli stać ciebie na zakup 5D MKIII to raczej nie ma się nad czym zastanawiać, chyba, że boisz się, że nie wykorzystasz jego potencjału. MKII to najlepsze rozwiązanie na aby mieć w miarę dobry sprzęt i za dużo nie wydać, ale u większości Canoniarzy w zestaw marzeń wchodzi MKIII + jasna eLka. To moje zdanie czytając to forum i moje własne odczucie co do przyszłej puszki.

Wojmistrz napisał/a:

Jeśli dziś rozpoczynał bym przygodę z fotografią, z moją aktualną wiedzą, to wszedł bym w systemy Pentaxa i celował bym w model K-3, oczywiście jak już pojawi się w sklepach, a teraz K-30 lub jakiś K-5.

więc w zasadzie trochę nie wiem na czym polega problem.
proponuję wypełnić sobie szablon wg zaproponowanego wzoru, przeczytać i... być może wskaże on odpowiedź

Wojmistrz napisał/a:
Ja bym proponował wprowadzenie szablonu zapytania. Mówię poważnie. Co chwilę ktoś zadaje pytanie i co chwilę padają te same pytania do pytania oraz dyskusje o niczym bo nie znamy przekonań autora tematu. Co według mnie powinno się tam znaleźć?

Dla kogo jest przeznaczony ten aparat:
(Dalej wypełniać w.g. przyszłego użytkownika)
Fotografuję od ...
O ręcznych trybach nastawień wiem ...
Ostatni aparat to ...
Poszukuję aparat typu ...
Ulubiona marka aparatów to ...
Wstępnie, po przeczytaniu forum myślę o modelach ...
Szukam aparatu w przedziale finansowym ...
Jestem w stanie przekroczyć ten budżet o ...
Czy sprzęt może być z zagranicy:
Czy może być używany:
W przypadku aparatów z wymienną optyką:
. Czy kwota musi starczyć na cały komplet: tak/nie
. Ile będziesz w stanie zainwestować z czasem w kolejne obiektywy ...
Zamierzam go kupić (do kiedy):
Nastawiam się, że wystarczy mi na okres ...
Potrzebuję aparatu do ...

fatman - Wto 08 Sty, 2013

Nie da Ci Ojciec
Nie da Ci Matka
Tego co może Ci dać
Pełna klatka !

Rozważ pozostanie z C. Wiem, że nie jest doskonały ale kto jest?
Przynajmniej masz klawiszologię opanowaną i intuicyjnośc rozumienia reakcji bodziaka
w różnych sytuacjach.
A tak... będziesz się musiał uczyć wszystkiego od nowa.

Przerobiłem to na podstawie komórki.
Od 1995 roku do 2011 uzywałem kolejnych, coraz lepszych wcieleń Nokii.
Przesiadki były no-problemos - bo zawsze intuicyjnie posługiwałem się następcami.
W ubiegłym roku matka firma kazała przejść na Blackberry...
Dzwonić umiem. Książkę kontaktów obsłużyć też.
Reszty nie chce mi sie uczyć. Nie będę pisał dalej. :cry:

Ja potrzebuję argumentów dlaczego kupić pełną klatkę w tym lub innym systemie. Jak bym chciał tylko byle pełną klatkę to bym ponownie kupił 1Ds, tak jak kupiłem poprzednią na wypróbowanie. Dziś dla samej różnicy w GO wiem, że lepiej kupić starego gniota ff niż najnowsze zabawki aps-c, no chyba, że ktoś kupuje do tego 70-300 i podłącza przez dwa tc "bo chce super tele", zamiast kupić kompakt typu megazoom. Nawet teraz mogę wejść na stronę CEX i kupić 5D z roczną gwarancją, ale chciałem sobie lekko podnieść ten poziom - szybszy autofokus (dla mnie mało przydatne ale jednak może się przydać), większa rozdzielczość itd.

fatman napisał/a:
Rozważ pozostanie z C. Wiem, że nie jest doskonały ale kto jest?
Przynajmniej masz klawiszologię opanowaną i intuicyjnośc rozumienia reakcji bodziaka
w różnych sytuacjach.
A tak... będziesz się musiał uczyć wszystkiego od nowa.

Spoko szybko się uczę. Ale ponoć wszystko jest doskonalsze od Canona, więc jestem gotowy zmienić system, tylko brak ku temu argumentów przy pełno-klatkowcach.

muzyk - Wto 08 Sty, 2013

Wojmistrz napisał/a:
Ja potrzebuję argumentów dlaczego kupić pełną klatkę w tym lub innym systemie.

Skoro sam nie znajdujesz argumentów za ff, to kup apsc i po sprawie.

muzyk napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
Ja potrzebuję argumentów dlaczego kupić pełną klatkę w tym lub innym systemie.

Skoro sam nie znajdujesz argumentów za ff, to kup apsc i po sprawie.

A po kiego mi kolejny aps-c?

wypełnij sobie ten swój formularz na podstawie Twoich wypowiedzi, które cytowałem wyżej.
przeczytaj ze szczególnym uwzględnieniem rubryk
Ostatni aparat to ...
Poszukuję aparat typu ...
Ulubiona marka aparatów to ...
Wstępnie, po przeczytaniu forum myślę o modelach ...

zupełnie nie rozumiem... potrzebujesz jakiegoś błogosławieństwa czy jak?

nienietaktak - Wto 08 Sty, 2013

Wojmistrz napisał/a:
Dobra chłopaki robię zdjęcia komórą i chcę kupić sobie aparat z pełna klatką, co kupić?" :mrgreen:

Książkę o fotografii i drugą o budowie lustrzanki :mrgreen:

muzyk - Wto 08 Sty, 2013

Wojmistrz napisał/a:
A po kiego mi kolejny aps-c?

To ja już nie rozumiem o co Ci chodzi. Inni mają Cię przekonać do ff, bo Ty sam ich nie znajdujesz... (myślę, że chociaż trochę trzeba być przekonanym :roll: do ff).
Proponuję apsc - teraz to piszę - lepsze niż masz - np. Pentax K5IIs (chyba, że masz?), nie chcesz.

Hmm, to może lepszą komórkę, albo łomo na kliszę? :roll:

kozidron - Wto 08 Sty, 2013

pan.tadeusz napisał/a:
wypełnij sobie ten swój formularz na podstawie Twoich wypowiedzi, które cytowałem wyżej.

Wojmistrz, to fakt, jakby nie patrzeć ten formularz jest stworzony dla Ciebie, myslę że ktoś specjalnie z myślą o Tobie go tak poskładał :smile:

pan.tadeusz napisał/a:
zupełnie nie rozumiem... potrzebujesz jakiegoś błogosławieństwa czy jak?

a może tylko chce pogadać.

kozidron napisał/a:

powinien rozważyć linię Merrill by poczuć się wyjątkowo ;)

nienietaktak napisał/a:
Książkę o fotografii i drugą o budowie lustrzanki :mrgreen:

Nie rozbrajaj mnie :mrgreen: , chociaż gdyby ktoś tak napisał w pierwszym poście, to była by dobra odpowiedź :)
muzyk napisał/a:
To ja już nie rozumiem o co Ci chodzi. Inni mają Cię przekonać do ff, bo Ty sam ich nie znajdujesz...

Kupię pełną klatę, ale to najlepsza możliwa okazja na przesiadkę na inny system. APS-C mi jeszcze kilka zostało Canonowskich, ale nie chce się wszystkiego od razu pozbyć, do puki nie wejdę "stabilniej" w inny system. Zresztą za wszystkie puszki nie dostanę nawet 2k, a drobne na inwestycje miewam, więc czasem wolę żeby coś się po prostu zajechało na śmierć.
kozidron napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:

Wojmistrz, to fakt, jakby nie patrzeć ten formularz jest stworzony dla Ciebie, myslę że ktoś specjalnie z myślą o Tobie go tak poskładał :smile:

Nie wiem o co chodzi bo pana.t mam w ignorowanych i nie wyświetlam jego postów.

kozidron napisał/a:

Nie pogadać, tylko jak napisałem dla muzyka, jest to najlepszy moment na decyzję o zmianie systemu.

Mogę zacząć kupować sprzęt prawie od nowa, są aktualnie 3 systemy na rynku oferujące ff w moim aktualnym zasięgu cenowym z czego jeden mało rozwojowy. Druga strona klepaniny i jak na razie o niczym. Z argumentów na razie padło tylko: nie kupuj Sony bo dobre szkła za drogie oraz kup Canona bo znasz system. To trochę mało.

dcs - Wto 08 Sty, 2013

w żółtym turbanie będzie ci nie do twarzy

a przecież doradzając deklarował, że dziś wszedłby w Pentaxa gdyby zaczynał od nowa :mrgreen:
będzie z niego drugi lozan gdy już wybierze i zacznie udowadniać... a tak go poganiał ;)

hijax_pl - Wto 08 Sty, 2013

pan.tadeusz, niby czytasz posty a zachowujesz się jakbyś wojmistrza ignorował. Przecież pisał o pełnej klatce. Znasz jakiegoś cyfrowego FF w systemie Pentaxa? :shock:
jaad75 - Wto 08 Sty, 2013

hijax_pl napisał/a:
Znasz jakiegoś cyfrowego FF w systemie Pentaxa? :shock:
Ja znam... :razz:

no przecież sam wskazał to brzydactwo podobne do mojego Dynaxa 5 ;)

Im więcej czytam, tym mniej rozumiem z tego wątku.

Mogę skumać, że ktoś chce "zagadać" :wink:

Wojmistrz napisał/a:
Druga strona klepaniny i jak na razie o niczym.

Wojmistrz a przyszło Ci do głowy, że tu jest około 10 takich wątków jak twój ? W czym twój jest wyjątkowy ? Masz rozterki z kategorii "znudzonego uzytkownika". Po co oszukiwać samego siebie, spraw sobie jakąś nową zabawkę i nie zamiast tylko dodatkowo.

Kup sobie powiedzmy uzywanego k5 + limited o ogniskowej, którą najczęsciej wykorzystujesz, poczujesz się podobnie jak TU i przestaniesz marudzić, że czegoś Ci brakuje.
Spraw sobie i wszystkim radość i przestań kroić cos czego nie ma, bo nawet specjalnie nam nie nakreśliłeś co fotografujesz.

komor - Wto 08 Sty, 2013

Kozi dobrze gada. Klękajcie narody. :)

jaad75, ja mówię o aktualnej, sklepowej ofercie ;) I nie mówię o 645D ;)
lexus - Wto 08 Sty, 2013

Cytat:

odpowiedzi padły
myślałem, że rozumiem o co chodzi ale po przeczytaniu wszystkiego chyba muszę wrócić do szkoły :grin:
decyzję już podjąłeś, a wygląda to tak, jakbyś chciał by ktoś inny to zrobił za ciebie
chciałbym kupić nowego lexusa ale w tej chwili to niemożliwe, kup lepszy telefon jeśli cierpisz i zbieraj kasę bo nikt za ciebie jej nie wyda.
myślę, a właściwie jestem pewny, że każdy z nas zamieniłby swoją puszkę, ale mało kto chciałby aby ktoś inny miał go przekonywać do zmiany zdania[/quote]

jaad75 napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
Znasz jakiegoś cyfrowego FF w systemie Pentaxa? :shock:
Ja znam... :razz:
E tam znasz, to jak randka przez internet :mrgreen:

kozidron napisał/a:
Kup sobie powiedzmy uzywanego k5 + limited o ogniskowej, którą najczęsciej wykorzystujesz, poczujesz się podobnie jak TU i przestaniesz marudzić, że czegoś Ci brakuje.
kozidron, po kiego mi APS-C jeśli chcę FF? Poza tym TAM nikt chyba nie chciał zrozumieć sensu pytania, dlatego to olałem. Było to przerobione jedno z pytań w teście na fotografii:"gdybyś musiał korzystać tylko z jednej ogniskowej do końca życia, jaką byś wybrał i dlaczego?"

kozidron napisał/a:
nawet specjalnie nam nie nakreśliłeś co fotografujesz.
1 post w temacie
Kod:
Aparat ma służyć do fotografowania portretów, panoram, wnętrz, przedmiotów oraz rzadziej do spotkań sportowych "pod chmurką". Generalnie wszystko co wymaga ogniskowych do około 100mm, bo na kolejne 70-200 długo nie będzie kasy, a na razie musiałem się przeprosić z ciemniejszym i mniej ostrym szkłem. Fotografuję zazwyczaj w dobrym oświetleniu, 90% na najniższym możliwym ISO.

lexus, ale mnie na prawdę mało trzyma przy Canonie. Chcę odpowiedzi, który system jest najlepszy w aparatach na rynku wtórnym do 1000 funtów/5000zł. Takie to trudne do pojęcia? Właśnie pisząc ten wątek nie miałem określonego kandydata. Wykluczyłem już Sony, ale pozostaje na Canon i Nikon.

tkosiada - Wto 08 Sty, 2013

Wojmistrz napisał/a:
... Biorę pod uwagę Canony 1Dsll i 5Dll. Tylko jeśli ktoś wyłuszczy mi wady i zalety przejścia na Nikona bądź ...

i na tym poprzestańmy :razz:
napisz na czym Ci najbardziej zależy z funkcji puszki
np: dla mnie ważniejszy był AF i jego praca i poprawnie działający pomiar światła niż matryca Canona
głównie dlatego nie kupiłem 5DII
ale w twoim przypadku posiadasz juz szkła więc jest to praktyczne
poza tym sam wiesz że odsprzedaż czegokolwiek w UK to spora utrata, bo od razu dają tylko 50%, czasami mniej

moronica - Wto 08 Sty, 2013

tkosiada napisał/a:
odsprzedaż czegokolwiek w UK to spora utrata, bo od razu dają tylko 50%, czasami mniej

odsprzedawac lepiej na ebayu, wlasnie bez laski dostalam 40-50% wiecej (juz po targowaniu sie przy uzyciu opcji Best Offer) za 2 szkla w porownaniu do tego, co oferowaly mi komisy

moronica napisał/a:
tkosiada napisał/a:
odsprzedaż czegokolwiek w UK to spora utrata, bo od razu dają tylko 50%, czasami mniej

odsprzedawac lepiej na ebayu, wlasnie bez laski dostalam 40-50% wiecej (juz po targowaniu sie przy uzyciu opcji Best Offer) za 2 szkla w porownaniu do tego, co oferowaly mi komisy

owszem, ale czasem trza czekać... :cry:

moronica napisał/a:
Ja staram się sprzedawać droższe zabawki po za "systemem" i czasem nawet wolę zawieźć sprzęt osobiście bo PayPal przycina więcej niż eBay, a tak klient ogląda i ma możliwość przetestować.

tkosiada napisał/a:
moronica napisał/a:
tkosiada napisał/a:

owszem, ale czasem trza czekać... :cry:

wystawilam w niedziele, dzis juz oba sprzedane ;)

moronica zbierasz na nową Sigmę 35?

nie :P

a co wylatuje ze stopki?

co mialo wyleciec to juz wylecialo ;) tamron 90 & tokina 12-24

wyleciała Tokina DX... będzie FF?

tak

a czekasz aż zejdą z rynku te felerne czy idziesz w sprzątanie?

mam takiego przylepca eyelead, mam nadzieje ze wystarczy. jesli osiadzie mniej syfu niz w d90 przez 4 lata to bedzie ok ;)

no to trzymam kciuki że ten aparat jest taki jak w testach :)
cena jest bardzo okazyjna... pewnie z uwagi na to zamieszanie ;)

ceny zawsze leca na leb, spora czesc kupujacych pewnie nawet nic nie wie o zadnym kurzu

pan.tadeusz napisał/a:
pewnie z uwagi na to zamieszanie
Pewnie nie. Cena jest po prostu OK. Dokładasz parę tysi i masz D800. Co w tym dziwnego? To tylko cena A99 jest ponad dwukrotnie zawyżona no ale to nie dziwne patrząc na kondycje finansową producenta ;)

Wojmistrz napisał/a:

Wojmistrz rozumiesz swoje własne potrzeby ? Bo ze wszystkich innych wypowiedzi wynika, że nie, a z tego co napisałeś to jakieś pasmo bezsensownych kompromisów, czy ze szkieł które masz chociaż coś możesz obskoczyć w zadowalający Cię sposób? Bo odnoszę wrażenie, że cały czas szukasz i jesteś niezadowolony.

Wojmistrz jakie szkła pozostały w torbie?

hijax_pl napisał/a:
Pewnie nie. Cena jest po prostu OK. Dokładasz parę tysi i masz D800. Co w tym dziwnego? To tylko cena A99 jest ponad dwukrotnie zawyżona no ale to nie dziwne patrząc na kondycje finansową producenta ;)

owszem cena D600 jest ok ale jakiś tam wpływ na sprzedaż ten kurz chyba ma ;)
powiem tak - wszedłem sobie do salonu Nikona i pokazałem ekspedientce D600 mówiąc, że chciałbym obejrzeć. na to ona abym tego modelu nie brał pod uwagę bo one mają w środku kurz, taka wada fabryczna. poprosiłem więc o D800 ale uprzedziła mnie że nie wolno im zakładać do nich baterii i uruchamiać - trochę zabawne gdy mam na to wydać ~9k zł ;)

no ale tam ogólnie jakaś dziwnie wystraszona obsługa była choć szklana witryna pełna ciekawostek.

jakiś czas temu wskoczyłem na Nikoniarzy i tasiemcowy wątek o potyczkach z D600.
różnie ludzie do tego podchodzą... jeden regularnie dmucha, ktoś inny szuka w necie ile tego dmuchania jeszcze, ktoś liczy czy ubywa, inny narzeka na ten wydatek i gotów był nawet stracić 1k zł aby pozbyć się felernego aparatu... tak więc trudno mówić o tym, że świadomość problemu jest niska

tak... niestety ale cena A99 jest dla oczadziałych

pan.tadeusz napisał/a:
ale jakiś tam wpływ na sprzedaż ten kurz chyba ma
Równie dobrze mogę napisać, że wypływa dodatnio i nieprzytaczając żadnego dowodu swojej tezy cieszyć się, że nikt zaprzeczyć mi nie może, bo zaprzeczenie musi posiadać dowód antytezy. ;)

Wiesz. Ja jak ostatnio byłem w salonie FJ, chcąc po raz obejrzeć A99 sprzedawca ku mojemu zdziwieniu powiedział, że bym sobie nie zawracał głowy, że to schyłkowy model, że Sony ustawiło zaporową cenę bo nie mogą dużo wyprodukować. Że się przerzucają na NEXy tylko i takie tam...
Koniec końców nie pobawiłem się się A99 tylko D4.

Ot taka różnica w percepcji...

to o tyle ciekawe, że ja długo po premierze nawet w SC nie mogłem znaleźć A99
muzyk - Sro 09 Sty, 2013

komor napisał/a:
Klękajcie narody.

Ta dzie!?

Na pielgrzymkę!!! :twisted:
Wojmistrz napisał/a:
Kupię pełną klatę

Kup! Ale rzeczywiście pełną!

Wojmistrz - Sro 09 Sty, 2013

Temat do zamknięcia, podjąłem decyzje. Dzięki za pomoc.
Sunders - Sro 09 Sty, 2013

Wojmistrz napisał/a:
Temat do zamknięcia, podjąłem decyzje.

Zanim zostanie zamknięty, może podaj jaka jest ta decyzja :?:

Wojmistrz - Sro 09 Sty, 2013

Za 1000f/5000zł, nie można kupić nic sensownego, bo przyrównując to do nowych sprzętów, starsze zawsze będą w tyle. Przespałem się z tym co pisali co niektórzy i zostanę przy Canonie. Przy moich aktualnych potrzebach mam niewielką różnicę przy zakupie D700 lub 5D więc po co przepłacać. Idąc za tym co pisał MM, poczekam aż stanieją 5Dlll, ale i będzie większy wybór w konkurencji. Na razie kupiłem kolejnego c70-200, tym razem bez stabilizacji. Na koniec miesiąca kupię starego 5D. Poczekam, co przyniesie kolejny rok i kolejne premiery nowych sprzętów, a szczególnie po wejściu do sprzedaży Pentaxa K-3. Ubiegły rok przyniósł wiele zmian, ten przyniesie jeszcze więcej, więc może rynek będzie bardziej klarowny.
pan.tadeusz - Sro 09 Sty, 2013

kozidron napisał/a:

i miałeś rację :wink:

muzyk - Sro 09 Sty, 2013

Wojmistrz napisał/a:
poczekam aż stanieją 5Dlll,

To jeszcze potrwa ze 2 lata...

Sunders - Sro 09 Sty, 2013

Wojmistrz napisał/a:
Na razie kupiłem kolejnego c70-200, tym razem bez stabilizacji. Na koniec miesiąca kupię starego 5D. Poczekam

Z takim budżetem takie rozwiązanie wydaje się racjonalne.