forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - KILKA PYTAŃ:

Strzała - Pon 07 Sty, 2013
Temat postu: KILKA PYTAŃ:
Myślę, że bez sensu byłoby zakładanie kilku tematów w kilku działach, więc wrzucę wszystko w jeden.

FOTO LUDZI I PORTRETY
Ostatnio miałem okazję porobić kilka zdjęć ludziom. Fakt, że obiektyw, który mam nie powala, ale zdjęcia wyszły takie, jakie wyszły :arrow: :arrow: :arrow: KLIK
Czarno-białe są fotoszopowane :)

co do portretów to światło padało z jednej strony.
co do zdjęć nie portretowych, to światło było ze sceny - takie mocne lampy. Część była z czerwoną nakładką.

TŁO I ŚWIATŁO
Zdjęcia były robione na scenie. Tłem była kurtyna. Światło to zwykłe reflektory. Część z nich była z czerwoną nakładką.
Co byście doradzili w sprawie tła i światła? Bo tło nie jest takie złe. Ze światłem można się pobawić. Może się uda ściągnąć kilka reflektorów. Co zrobić z tymi czerwonymi nakładkami?

Canon 50 f1.8
Przeczytałem test obiektywu, komentarze i opinie. Wgłębiłem się dalej w internet i myślę, że obiektyw jest wart swojej ceny. Z resztą nic innego nie ma w tej cenie. Miałem okazję cyknąć nim kilka fotek. Co do pracy AF-u to mi to nie przeszkadza. Niektórym mydli na pełnej dziurze, a innym nie. Zależy to od tego danego egzemplarzu ?
Tutaj znalazłem gościa, co robi fotki C 350D + 50 f1.8 i uważam, że fotki są super.
:arrow: :arrow: :arrow: Jego deviantART

mozer - Pon 07 Sty, 2013

Strzała, ja uważam, że 50/1.8 nie jest wart swojej ceny biorąc pod uwagę, że nikonowski odpowiednik jest niewiele droższy a sporo solidniejszy...
rafisko - Pon 07 Sty, 2013

Strzała napisał/a:
zdjęcia wyszły takie, jakie wyszły

No własnie :P

Strzała napisał/a:
Co byście doradzili w sprawie tła i światła?

Kup dwie lampy błyskowe i nimi dopalaj (oczywiście nie na body zapięte tylko ustawione w zależności od potrzeb). Najlepiej jakimś wyzwalaczem radiowym. Czerwone nakładki sobie daruj, chyba że do BW, bo w kolorze tylko będzie mega czerwona dominanta, która nic nie wnosi do obrazu.

Każda 50 to fajne szkło, a jeszcze lepsza jak masz 85 :mrgreen:

mozer napisał/a:
nikonowski odpowiednik jest niewiele droższy a sporo solidniejszy...

A jak go pod kanuna podepnie..?

mozer - Pon 07 Sty, 2013

rafisko napisał/a:
A jak go pod kanuna podepnie..?

Mówię o wartości obiektywu w skali absolutnej, nie systemowej.

Strzała - Wto 08 Sty, 2013

rafisko napisał/a:
Strzała napisał/a:
zdjęcia wyszły takie, jakie wyszły

No własnie :P

A co zrobić, by wyszły lepsze nastepnym razem :?: :)

Strzała napisał/a:
Kup dwie lampy błyskowe i nimi dopalaj

Gdybym miał $$ :zalamany:

rafisko napisał/a:

I znów $$ :P

pioroon - Wto 08 Sty, 2013

Strzała napisał/a:
rafisko napisał/a:

I znów $$ :P

Bez $$ o wiele lepiej nic nie zrobisz w takich warunkach oświetleniowych.
Najniższa inwestycja C50/1.8, wcale nie uważam, żeby nie był wart swoich pieniędzy, bo jest :!:
Jeśli potrzebujesz szerszego kadru, to będzie to bardziej kosztowne. Może najpierw sprawdź na jakich ogniskowych jesteś niezadowolony z obrazka.

Co do 85mm na cropie to wąsko, w plener będzie OK, ale pomieszczenia odpadają...

pioroon napisał/a:
Co do 85mm na cropie to wąsko, w plener będzie OK, ale pomieszczenia odpadają...

Nawet przy maksymalnym odsunięciu się od osoby, której się będzie robić zdjęcia ??
bo tam miejsca do wycofania się jest sporo

Usjwo - Wto 08 Sty, 2013

Strzała napisał/a:
pioroon napisał/a:

Nawet przy maksymalnym odsunięciu się od osoby,

Jak sie maksymalnie osunisz to moze byc nawet za daleko :mrgreen: :wink:
Pojecie maksymalnie jest dosc nieprecyzyjne zeby odpowiedziec na pytanie

No miałem na myśli odsunięcie się takie, by postać była mniej więcej takiej wielkości jak na zdjęciach, które już zrobiłem ;)

Strzała napisał/a:
Nawet przy maksymalnym odsunięciu się od osoby, której się będzie robić zdjęcia ??
bo tam miejsca do wycofania się jest sporo

Jeżeli tak to OK, weź pod uwagę tylko to:
http://www.optyczne.pl/69...ogniskowej.html
i to
http://fotograficzno.pl/r...alna-ogniskowa/
a kiedyś chyba hijax wrzucał taki symulator, gdzie można było zobaczyć efekty użycia różnych ogniskowych do portretu ale nie mogę tego namierzyć ...

rafisko - Wto 08 Sty, 2013

Strzała napisał/a:
A co zrobić, by wyszły lepsze nastepnym razem

Domknąć lekko obiektyw-powinno być ostrzej
Lepiej świecić.

$$ to nie wszystko, bo można pożyczyć, pokombinować od kogoś niekoniecznie kupić i to najlepsze.
Pytasz co zrobić żeby było lepiej? Oświetlić:)
50 będzie ok na początek. Spróbuj, sprawdź i rób zdjęcia. Trening czyni mistrza :D

cybertoman - Wto 08 Sty, 2013

Strzała napisał/a:
A co zrobić, by wyszły lepsze nastepnym razem
Lepsze wg. jakiego kryterium?
komor - Wto 08 Sty, 2013

pioroon napisał/a:
a kiedyś chyba hijax wrzucał taki symulator, gdzie można było zobaczyć efekty użycia różnych ogniskowych do portretu

http://www.phototrip.pl/p...t/perspekt.html

hijax_pl - Wto 08 Sty, 2013

pioroon napisał/a:
gdzie można było zobaczyć efekty użycia różnych ogniskowych do portretu ale nie mogę tego namierzyć ...
Komor namierzył ;)
Ważne by mieć świadomość, że celujemy w ten sam kadr, czyli zmieniamy odległość od fotografowanej osoby.

hijax_pl napisał/a:
Komor namierzył ;)

O właśnie dokładnie tego mi brakowało ;)

hijax_pl napisał/a:
Ważne by mieć świadomość, że celujemy w ten sam kadr, czyli zmieniamy odległość od fotografowanej osoby.

A to w ramki, żeby sobie ktoś przypadkiem nie pomyślał, że dobry portret można tylko na 85mm zrobić.

rafisko napisał/a:
Domknąć lekko obiektyw-powinno być ostrzej
Lepiej świecić.

Domknąć to nie problem, ale wtedy wyższe ISO musiałbym użyć.
Ze światłem może być gorzej, bo nie wiem czy się zgodzą pokombinować coś z reflektorami.

cybertoman napisał/a:
Lepsze wg. jakiego kryterium?

Ogólnie. Bo tak wgl nie dowiedziałem się, co spierdzieliłem :P

KOMOR, wielkie dzięki. Fajnie pokazane jest ;)

moronica - Wto 08 Sty, 2013

Strzała napisał/a:
Bo tak wgl nie dowiedziałem się, co spierdzieliłem :P

moim zdaniem kompozycje ;)

Strzała - Sro 09 Sty, 2013

pewnie za bardzo centralnie :)
pasiasty - Czw 10 Sty, 2013

Strzała napisał/a:

Strzała napisał/a:
Kup dwie lampy błyskowe i nimi dopalaj

Gdybym miał $$ :zalamany:

Jakieś $$ będą potrzebne, ale nie musisz kupować od razu Speedlite 600. Yongnuo YN-560 bez TTL będą jak znalazł, ta sama firma produkuje całkiem działające wyzwalacze radiowe. Ewentualnie drożej mają tez z TTL.

Możesz też próbować negocjować z teatrem, świateł to zwykle mają dużo, tylko pan oświetleniowiec może nie być chętny do współpracy.

Strzała - Czw 10 Sty, 2013

pasiasty napisał/a:
Jakieś $$ będą potrzebne, ale nie musisz kupować od razu Speedlite 600. Yongnuo YN-560 bez TTL będą jak znalazł, ta sama firma produkuje całkiem działające wyzwalacze radiowe. Ewentualnie drożej mają tez z TTL.

Możesz też próbować negocjować z teatrem, świateł to zwykle mają dużo, tylko pan oświetleniowiec może nie być chętny do współpracy.

No właśnie nie wiem, czy najpierw nie zainwestować w obiektyw.
CO do samego oświetlenia ze sceny (niestety nie teatr, tylko dom kultury, ale to mniejsza), to nie sądzę, by panu od świateł chciało się latać wg mojego widzimisię i zmieniać światła, choć bym chciał chociaż, by ściągnęli te czerwone nakładki

rafisko - Czw 10 Sty, 2013

Strzała napisał/a:
nie sądzę, by panu od świateł chciało się latać wg mojego widzimisię i zmieniać światła, choć bym chciał chociaż, by ściągnęli te czerwone nakładki

To jesteś zdany na własne światło.
A czerwone nakładki pewnie z 40% mocy lamp zabierają. Więc jak możesz to je wywal.

Pracuj nad kadrem i ostrością. Nad kompozycją, bo cykanie od fotografowania rożni się tym, że poszukujesz i próbujesz. Inspiracja to kolejna sprawa. Znajdź zdjęcia, które są dla Ciebie wzorem i naśladuj najlepszych. Jak to wszystko połączysz-uda się!

Strzała - Czw 10 Sty, 2013

rafisko napisał/a:
To jesteś zdany na własne światło.
A czerwone nakładki pewnie z 40% mocy lamp zabierają. Więc jak możesz to je wywal

Ja mam taką nadzieję, że się uda.

rafisko napisał/a:
Pracuj nad kadrem i ostrością. Nad kompozycją, bo cykanie od fotografowania rożni się tym, że poszukujesz i próbujesz. Inspiracja to kolejna sprawa. Znajdź zdjęcia, które są dla Ciebie wzorem i naśladuj najlepszych. Jak to wszystko połączysz-uda się!

No właśnie tak przeglądaliśmy fotki w googlach w celu inspiracji.
A jak podczas takiego ruchu z ostrością ? Wszystkie pola, czy tylko w jednym punkcie i skierować na twarz, by była ostra ?

Poszukam jeszcze różnych poradników. Może coś znajdę ciekawego, co mnie pochłonie.

pioroon - Czw 10 Sty, 2013

Strzała napisał/a:
No właśnie tak przeglądaliśmy fotki w googlach w celu inspiracji.
A jak podczas takiego ruchu z ostrością ? Wszystkie pola, czy tylko w jednym punkcie i skierować na twarz, by była ostra ?

Ja robię na punktowym, a czy sama twarz będzie ostra czy więcej to bardziej zależy od przysłony i kadru.
W ruchu (ludzi) proponuję eksperymentować z czasami na poziomie 1/30, 1/60 (śledząc cały czas ruch).

rafisko - Czw 10 Sty, 2013

Używam tylko centralnego punktu af i na 99% trafia. Ruch najlepiej zatrzymać błyskiem-ale tu wracamy do punktu wyjścia.

2x YN460+wyzwalacz i powinno być ok-koszt 500 zł.

pioroon - Czw 10 Sty, 2013

Cytat:
Używam tylko centralnego punktu af i na 99% trafia. Ruch najlepiej zatrzymać błyskiem-ale tu wracamy do punktu wyjścia.

Do zamrożenia jak najbardziej.

Strzała, żeby nie było niedomówień (bo niejasno się chyba wyraziłem), ja pisałem o innej technice :)