forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Photivo

111lisu - Wto 08 Sty, 2013
Temat postu: Photivo
Witam
Czy używał ktoś Photivo?

http://photivo.org/

Wyszperałem coś takiego:

Photivo to multiplatformowe, elastyczne i bezpłatne środowisko służące do wywoływania danych RAW oraz obróbki plików graficznych w popularnych formatach (TIFF, JPEG, BMP, PNG). Narzędzie jest przeznaczone przede wszystkim dla zaawansowanych użytkowników. Aplikacja posiada dosyć nietypowy interfejs, a do wykorzystania pełnych możliwości programu niezbędna jest wiedza z zakresu fotografii.

Główne cechy programu:
- praca w przestrzeniach RGB i LAB,
- wewnętrzne przetwarzanie 16-bitowe,
- wbudowany menedżer plików z opcją definiowania zakładek,
- odczytywanie podstawowych informacji o zdjęciach (właściwości, dane EXIF),
- podgląd histogramu z kilkoma trybami widoku,
- wbudowana wyszukiwarka funkcji,
- możliwość tworzenia palet zawierających ulubione narzędzia,
- wygodne modyfikowanie geometrii zdjęcia (korekcja perspektywy, parametry obiektywu, aberracja chromatyczna, defish, obrót, kadrowanie, wycinanie szwów, zmiana rozmiaru, odbijanie w poziomie/pionie),
- ratowanie prześwietleń,
- tryb Spot Tuning,
- zaawansowane możliwości usuwania szumów i wyostrzania obrazu,
- duża ilość opcji związanych z kolorystyką zdjęcia (mikser kanałów, edycja intensywności barw, modyfikacja jasności, ekspozycja, normalizacja, uwydatnianie kolorów, kontrast lokalny/sigmoidalny, punkt bieli/czerni, krzywa RGB, krzywa gamma, transformacja Lab, regulacja nasycenia, balans bieli),
- filtry i efekty modyfikujące fotografie (wyostrzanie Wiener'a, mapowanie tonów, winietowanie, gradient rozmycia, lekki żar, kontur, regulacja luminacji, symulacja ziarna filmowego, demozaikowanie),
- rozbudowany tryb wsadowy, opierający się na definiowanych przez użytkownika zestawach ustawień,
- możliwość korzystania z szablonów,
- wygodne włączanie/wyłączanie efektów,
- nakładanie tekstur,
- dołączanie do wyjściowych plików metadanych i tagów,
- dobrze dobrane skróty klawiaturowe,
- obsługa mechanizmu Drag&Drop,
- tryb pełnoekranowy,
- możliwość zmiany wyglądu interfejsu za pomocą skórek,
- spora ilość opcji konfiguracyjnych.

Program jest rozpowszechniany bezpłatnie na zasadach licencji GNU GPL. Projekt posiada otwarty kod źródłowy, bardzo dobrą dokumentację dostępną w formie Wiki jak również gotowe wydania dla popularnych systemów operacyjnych (Windows, GNU/Linux, Mac OS X)

hijax_pl - Wto 08 Sty, 2013

Zainwestuj te 400zł w Lightrooma lepiej. Będziesz miał profile puszek przynajmniej...
A i dobrze jest zaznajomić się z katalogowaniem w LR...

Nie mam jakiegoś tam Windows :-)
mozer - Wto 08 Sty, 2013

111lisu, pod Maca też jest.
hijax_pl - Wto 08 Sty, 2013

Linuch? Jeśli tak to mnie najbardziej się spodobało darktable. Ale generalnie mierzi mnie słaba stabilność tych narzędzi...

mozer napisał/a:
111lisu, pod Maca też jest.

Wprawdzie mam już drugiego iPhone, ale Mac raczej nie kupię

OK, czyli nikt nie używał tego Photivo jakiś strasznie nie intuicyjny chociaż opcji ma w...