|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Zmiana 30D -> 6D - problem ze szkłami
xamen - Sro 09 Sty, 2013 Temat postu: Zmiana 30D -> 6D - problem ze szkłami Hej,
jestem amatorem, nie fotografuję za dużo, jednak zależy mi na wysokiej jakości sprzętu (znajomi mnie proszą, abym robił zdjęcia na ważnych uroczystościach, więc nie mogę dać klapy - światło jest dla mnie bardzo ważne, tak samo jak rozdzielczość obiektywu i tzw. plastyka).
Obecnie posiadam EOS 30D + EF-S 17-55 2.8 IS USM (kupiony rok temu) + EF 70-200 2.8 L IS USM (mało korzystam, ale są sytuacje, w których się bardzo przydaje). Jest to bardzo fajny zestaw dający szeroki zakres ogniskowych i o wysokich własnościach optycznych. Normalnie noszę je ze sobą razem, tak aby mieć możliwość fotografowania co sobie wymyślę.
Ponieważ planuję w marcu wyjechać do Peru postanowiłem, że to dobra okazja do zmiany mojego aparatu na nowszy model. Wybór (na 99%) padł na EOS 6D. Ponieważ jest to daleki wyjazd i każdy kilogram się liczy pomyślałem, że nabędę go w zestawie z KITem 24-105mm f/4L IS USM (są już poniżej 10 000 zł). Dzięki temu w jednym obiektywie będę miał zarówno szeroki kąt (na którym bardzo mi zależy), jak również uniwersalny zoom.
I tu mam mały problem. Sprzedawać 30D raczej się nie opłaca (ze względu na niskie ceny tego sprzętu obecnie), a obiektyw 17-55 właściwie pokrywa mi się całkowicie z 24-105 na pełnej klatce. Sprzedawać tego obiektywu też raczej mi się nie opłaca, bo nie używałem go zbyt dużo, a kupiłem jako nowy -> strata na wartości około 1000 zł. Do tego bardzo go lubię - zdjęcia są po prostu śliczne
W związku z tym pytanie do Was co lepiej zrobić:
- czy zostawić 30D i jechać z puszką i dwoma obiektywami, narażając się na noszenie tych kilogramów oraz znacznie niższą jakość zdjęć ze względu na technologiczną zaszłość 30D, którego i tak będę chciał za jakiś czas wymienić,
- czy zostawić 30D, kupić 24-105 (myśląc już przyszłościowo o FF) i jakiś mały (jaki?) szeroki kąt, aby nie mieć za ciężko,
- czy zmienić zdanie co do 6D i kupić 60D lub 7D, co rozwiązuje problem nowych szkieł, jednak nie mam wtedy FF, na czym w sumie też mi zależy,
- czy sprzedać w diabły 30D i 17-55 (tylko kto mi to kupi i za ile?) i kupić 6D + 24-105?
A może da się podpiąć 17-55 pod 6D? Ktoś próbował?
m.
Usjwo - Sro 09 Sty, 2013
Jak masz kase to:
- kupic 6D i 24-105 (i sprzedac 17-55), na wycieczke zabrac 6D i 24-105 i 70-200.
Jak nie ma kasy to:
- nic nie kupowac, zabrac na wycieczke 30D 17-55 i 70-200.
Sam na wycieczki zabieram podobny zestaw (40D 17-55 i 70-200) i jakos daje rade. Pewnie ze chcialoby sie miec lekko, ale w dobrym plecaku nie jest tak ciezko.
Raczej nie znajdziesz nikogo kto probowal podpiac 17-55 do 6D, bo to zbyt nowy sprzet, ale slyszalem ze byl podpinany do 5D
komor - Sro 09 Sty, 2013
Usjwo napisał/a: | Raczej nie znajdziesz nikogo kto probowal podpiac 17-55 do 6D, bo to zbyt nowy sprzet, ale slyszalem ze byl podpinany do 5D |
Lepiej tego nie próbować, a nawet jeśli to po co?
Sunders - Sro 09 Sty, 2013
Chyba po to żeby sprawdzić wytrzymałość lustra
muzyk - Sro 09 Sty, 2013
xamen napisał/a: | raczej się nie opłaca |
Nie opłaca się.
dcs - Sro 09 Sty, 2013
xamen,
6D z 17-40mm
mozer - Sro 09 Sty, 2013
xamen, ja bym dokupił do 30D lub 7D 10-22 albo coś podobnego, żeby mieć naprawdę szeroki kąt. W Peru są wspaniałe plenery, więc warto. Jeśli chcesz jednak FF, to koniecznie 17-40 lub 16-35, a do tego możesz podratować się np. stałką 50.
Jivul - Sro 09 Sty, 2013
Nic nie sprzedawać, dążyć do tego żeby mieć dwa fajne zestawy - na ważne uroczystości przyjąć strategię PROfesjonalisów - dwa body, na jednym szeroki kąt, na drugim tele
B o g d a n - Czw 10 Sty, 2013
xamen napisał/a: | W związku z tym pytanie do Was co lepiej zrobić:
- czy zostawić 30D i jechać z puszką i dwoma obiektywami, narażając się na noszenie tych kilogramów oraz znacznie niższą jakość zdjęć ze względu na technologiczną zaszłość 30D, którego i tak będę chciał za jakiś czas wymienić, | NIE
xamen napisał/a: | - czy zostawić 30D, kupić 24-105 (myśląc już przyszłościowo o FF) i jakiś mały (jaki?) szeroki kąt, aby nie mieć za ciężko, | NIE - kupując 24-105L w zestawie z 6D wyjdzie sporo taniej.
xamen napisał/a: | - czy zmienić zdanie co do 6D i kupić 60D lub 7D, co rozwiązuje problem nowych szkieł, jednak nie mam wtedy FF, na czym w sumie też mi zależy, | NIE
xamen napisał/a: | - czy sprzedać w diabły 30D | NIE, niech zostanie jako zapas i tak jest mało warty.
xamen napisał/a: | - czy sprzedać w diabły ... ... 17-55 (tylko kto mi to kupi i za ile?) i kupić 6D + 24-105? | TAK
PS.
Zakres 17-40 na FF nie jest specjalnie uniwersalnym zoomem na wycieczkę. Zakres 24-105 już tak. Weźcie też pod uwagę, że kąt dla 24mm na FF to szerzej jak 17mm na APS-C i na wycieczkę wystarczy. Stabilizacja i zakres do 105mm - bezcenne. Oczywiście jeśli są pieniądze, to 17-40 w plecaku na pewno się przyda.
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
B o g d a n napisał/a: | Weźcie też pod uwagę, że kąt dla 24mm na FF to szerzej jak 17mm na APS-C i na wycieczkę wystarczy. |
Właśnie!
Choć nie jestem fanem tego obiektywu, na wycieczkę zrobiłbym chyba wyjątek
muzyk napisał/a: | Choć nie jestem fanem tego obiektywu, na wycieczkę zrobiłbym chyba wyjątek | Kup, podepnij pod 5D2 (nawet staruszka 5D), zobaczysz jaki daje obrazek, porównaj z APS-C + 17-55, a potem napisz opinię.
Wtedy pogadamy ...
mozer - Czw 10 Sty, 2013
B o g d a n, a może tak bardziej merytoryczne argumenty byś podał? Czym się konkretnie różnią te obrazki?
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
B o g d a n napisał/a: | zobaczysz jaki daje obrazek |
Nie kupię. Za ciemny.
Wolałbym Sigmę 35 1.4, albo 135 f2 L.
Dwa ciemne zoomy 17-40 i 70-200 mi wystarczą.
mozer napisał/a: | a może tak bardziej merytoryczne argumenty byś podał? | Moje argumenty są adekwatne do tych, które podał muzyk.
Z tym, że ja piszę o odczuciach z doświadczeń osobistych z tym sprzętem i to na aparatach 50D, 5D i 5DMkII.
mozer - Czw 10 Sty, 2013
B o g d a n napisał/a: | Z tym, że ja piszę o odczuciach z doświadczeń osobistych z tym sprzętem i to na aparatach 50D, 5D i 5DMkII |
Nie piszesz o odczuciach tylko piszesz, że trzeba mieć samemu ten sprzęt, żeby się przekonać. Mało to pomocne ;P
Co ma do tego wypowiedź muzyka - chyba pomóc chcemy koledze xamen?
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
mozer napisał/a: | Co ma do tego wypowiedź muzyka |
To ma, że piszę o f4 tego obiektywu, określając przez to jako ciemny.
Usjwo - Czw 10 Sty, 2013
24-105 o ktorym mowi watkoczynca tez ma f/4, wiec bez sensu jest roztrzasanie "ciemnosci" obiektywu.
Bogdanaowi chodzilo o zakres ogniskowych 17-40 to szeroko na FF, za szeroko jak na jeden zoom wycieczkowy.
24-105 FF da mu podobne kadry jak 17-55 na APS-C (a nawet wiekszy zakres z obu stron).
cybertoman - Czw 10 Sty, 2013
bardziej jak 15-85
mozer - Czw 10 Sty, 2013
Cytat: | 24-105 FF da mu podobne kadry jak 17-55 na APS-C |
Ale porównujesz f/4 do f/2.8...
Cytat: | Co ma do tego wypowiedź muzyka - chyba pomóc chcemy koledze xamen? | Muzyk już odpowiedział. Na forum wszystko może być pomocne, zwłaszcza gdy w ogólności na tym, czy innym forum, statystycznie większość postów nie jest związana z tematem wiodącym.
Usjwo - Czw 10 Sty, 2013
cybertoman napisał/a: | bardziej jak 15-85 |
16-65 jak chcemy byc aptekarzami
MM - Czw 10 Sty, 2013
B o g d a n napisał/a: | Kup, podepnij pod 5D2 (nawet staruszka 5D), zobaczysz jaki daje obrazek, porównaj z APS-C + 17-55, a potem napisz opinię. |
To będzie bardziej opinia o matrycy FF niż o szkle...
Miałem 24-105L i sprzedałem. Dużo fajniejsze obrazowanie dawało 24-70L. Dużo lepsze kolory, bajeczny bokeh i cała ta plastyka
Do tego 24-105L ma na FF winietę, która nawet mnie przeszkadzała. Nie jest to zły obiektyw. On jest po prostu dość poprawny, ale bez "tego czegoś".
mozer - Czw 10 Sty, 2013
Usjwo, 24/1.6=15
MM napisał/a: | Miałem 24-105L i sprzedałem. Dużo fajniejsze obrazowanie dawało 24-70L. Dużo lepsze kolory, bajeczny bokeh i cała ta plastyka
Do tego 24-105L ma na FF winietę, która nawet mnie przeszkadzała. Nie jest to zły obiektyw. On jest po prostu dość poprawny, ale bez "tego czegoś". | To wszystko wiadomo i się zgadza ale koledze chodzi o coś do podróżowania co nie urywa ramienia, a 24-70L przyznasz, że urywa nie tylko ramię.
Dużej różnicy w "obrazowaniu" nie ma, a "to coś", to pewnie płytsza GO przy 2.8.
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
MM napisał/a: | "tego czegoś". |
To coś, to chyba stałki mają.
cybertoman - Czw 10 Sty, 2013
Usjwo napisał/a: | jak chcemy byc aptekarzami | Ja o obiektywie 15-85 na APS-C myslalem gdyz od dolu tak samo sie zaczyna.
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
xamen napisał/a: | W związku z tym pytanie do Was co lepiej zrobić:
- czy zostawić 30D i jechać z puszką i dwoma obiektywami, narażając się na noszenie tych kilogramów oraz znacznie niższą jakość zdjęć ze względu na technologiczną zaszłość 30D, którego i tak będę chciał za jakiś czas wymienić,
- czy zostawić 30D, kupić 24-105 (myśląc już przyszłościowo o FF) i jakiś mały (jaki?) szeroki kąt, aby nie mieć za ciężko,
- czy zmienić zdanie co do 6D i kupić 60D lub 7D, co rozwiązuje problem nowych szkieł, jednak nie mam wtedy FF, na czym w sumie też mi zależy,
- czy sprzedać w diabły 30D i 17-55 (tylko kto mi to kupi i za ile?) i kupić 6D + 24-105?
A może da się podpiąć 17-55 pod 6D? Ktoś próbował? |
Inna opcja. Wziąć do Peru 30d i 17-55.
W razie kradzieży... nie będzie baaaardzo duża strata, a zdjęcia i tak zrobisz tym zestawem świetne.
70-200 bym nie zabierał, chyba, że jakiś zamaskowany.
To duże szkło - rzuca się w oczy.
Piszę to, pod kradzieży w Barcelonie. 1200 eu w sprzęcie poszło się ...ć.
muzyk napisał/a: | To coś, to chyba stałki mają. | Oczywiście, ale w pewnych dziedzinach fotografii nie ma to absolutnie żadnego znaczenia i tam takie takie zoomy jak 17-40L, czy 24-105L doskonale się sprawdzają.
MM - Czw 10 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | To coś, to chyba stałki mają. |
Sęk w tym, że choć 24-70L to nie był demon ostrości na f/2.8, to "to coś" miał prawie jak dobre stałki a na pewno lepsze niż przeciętne stałki. Konstrukcja listków przysłony i przenoszenie kolorów przez soczewki były naprawdę klasa. Ciekaw jestem jak to działa w nowszym modelu...
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
MM napisał/a: | Sęk w tym, że choć 24-70L to nie był demon ostrości na f/2.8, to "to coś" miał prawie jak dobre stałki a na pewno lepsze niż przeciętne stałki. Konstrukcja listków przysłony i przenoszenie kolorów przez soczewki były naprawdę klasa. Ciekaw jestem jak to działa w nowszym modelu... |
No tak to poetycko opisałeś, że teraz... pełna klatka i... kolejny słoik
Ojej, co za żywot.
Usjwo - Czw 10 Sty, 2013
Tylko ze cena 24-70 to 2x 24-105, a jak xamen ma do wydania 10kPLN, to 6D + 24-70 jest nierealne.
muzyk napisał/a: | W razie kradzieży... nie będzie baaaardzo duża strata...
70-200 bym nie zabierał, chyba, że jakiś zamaskowany.
To duże szkło - rzuca się w oczy. |
Nie popadajmy w paranoje, bo wyjdzie ze najlepszy bedzie tani kompakt.
mozer napisał/a: | Usjwo, 24/1.6=15 |
Racja, policzylem od 25mm
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
Usjwo napisał/a: | Nie popadajmy w paranoje |
Ale to nie paranoja Panie. Życie.
Najlepiej mało szplajsu, chyba, że się jest z grupą, wówczas nawet 70-200 nie straszny.
xamen - Czw 10 Sty, 2013
To teraz mi zamieszaliście... Dziękuję za zwrócenie uwagi na brak szerokiego kąta w moim pomyśle. Tak się napaliłem na tego uniwersalnego 24-105, że przestałem trzeźwo myśleć
Co prawda będzie to oznaczało noszenie szkła, ale jeszcze się zastanowię, czy koniecznie muszę brać ze sobą 70-200; na ptaki nie planuję polować (choć 70 na cropie było dla mnie czasem za wąskie, jak miałem 24-70 :/ )
Więc alternatywą w podobnej cenie jest:
EOS 6D + 17-40 4.0 L USM + 50 1.4 USM - wady to mniejsza wygoda użytkowania, zaletą jest znacznie szerszy kąt
+ 70-200 2.8 L IS USM
Skoro już ktoś to poruszył, to jeszcze a propos plecaka - co polecacie?
Ja używam torby Lowepro Messenger i jestem bardzo zadowolony. Jednak chciałbym mieć torbę/plecak bardziej uniwersalny, do którego włożę dużo więcej niż aparat, będzie wygodny na tyle, że cały dzień po górach będzie można go nosić i zmieści się w zakresie wymiarowym jako bagaż podręczny na lotnisku
Znalazłem:
Lowepro Flipside 400 AW
Wydaje się sensowny. Opinie?
Czy może do innego działu mnie wyrzucicie?
Usjwo - Czw 10 Sty, 2013
6D i 17-40 da ci kadry jak 30D i 10-25. Ustaw 25mm na posiadanym sprzecie i zobacz czy Ci to wystarczy. Jezeli beda to tylko krajobrazy to pewnie wystarczy. potrzebowales do tej pory szerzej niz 17mm?
Ja uzywalem Lowepro (ale nie Flipside)i bylem bardzo zadowolony, bardzo wygodny na dluzsze wedrowki
dcs - Czw 10 Sty, 2013
Bogdan mnie oświecił, że operatorzy to ciemna masa, która nie wie czy do danego zdjęcia potrzebne są ogniskowe do 40mm czy powyżej 70mm. Jak pokręci toto zoomem to się dowie, może przypadkiem trafi ciekawy kadr.
Żeby sfotografować coś używając obiektywów stałoogniskowych musi to poprzypinać wszystkie posiadane, bo przecież nie wiadomo który będzie pasował.
Najlepiej niech więc kupi "specjalnie uniwersalnego zooma na wycieczkę" i niech nie ogranicza się do zakresu 24-105.
Z dwoma korpusami i zoomami 17-40 i 70-200 /które w dwóch formatach dadzą potężny zakres ogniskowych 17-320mm/ to sobie nie poradzi.
Usjwo - Czw 10 Sty, 2013
dcs kolega nie chce zabierac 70-200
mozer - Czw 10 Sty, 2013
muzyk, przesada. Bez zagrożeń przejechałem z zestawem z 3 obiektywami pół Peru. Za to w Afryce było nieciekawie już po wyjęciu kompaktu, więc takie środki ostrożności są mało warte tak naprawdę. Jedyne wyjście to w ogóle nie focić.
xamen - Czw 10 Sty, 2013
Usjwo - tak, 24 to było wąsko, 17 już lepiej, ale czasem mi czegoś brakowało, a nie robiłem dotąd typowych plenerów, więc 17 na FF wydaje się rozsądne
mozer - mi nie tylko o bezpieczeństwo chodzi; 70-200 to ponad 1,5 kilograma, a przy wycieczce 2 tyg każde 100 g się liczy w samolocie
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
xamen napisał/a: | co polecacie? |
Crumpler Muffin Pro - zamek od strony pleców.
Praktycznie nie ma możliwości wyciągnięcia sprzętu w tłoku, chyba, że ktoś przetnie "skorupę".
mozer napisał/a: | Bez zagrożeń przejechałem z zestawem z 3 obiektywami pół Peru. |
Ok. Zatem problem nie jestnieje.
Xamen, bierz 70-200 też.
MC - Czw 10 Sty, 2013
xamen napisał/a: | Lowepro Flipside 400 AW
Wydaje się sensowny. Opinie? |
A co chcesz do niego wrzucić? 6D + 17-40 + 50/1,4 + 70-200/2,8? Jeśli tak, to będzie za duży.
mozer - Czw 10 Sty, 2013
xamen napisał/a: | a przy wycieczce 2 tyg każde 100 g się liczy w samolocie |
Będziesz 2 tygodnie samolotem latał?
Generalnie to ja polecam zwiedzać Peru po ziemi
xamen - Czw 10 Sty, 2013
MC - będzie dobry, bo to am być plecak do dziennego chodzenia, czyli musi zmieścić też inne rzeczy niż fotograficzne
mozer - a będę latał mamy zaplanowane 2 lub 3 (jeszcze ustalamy) przeloty wewnątrz Peru
Usjwo - Pią 11 Sty, 2013
Wiec lepszy bedzie plecak z dwoma komorami. Jedna na aparat, a druga na inne rzeczy.
Popatrz na Fastpack'i Lowepro.
MC - Pią 11 Sty, 2013
Dokładnie jak pisze Usjwo. Na dłuższą metę Flipside będzie w takim kontekście upierdliwy.
|
|