forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Mniejszy filtr do większego obiektywu

wmakorski - Sro 09 Sty, 2013
Temat postu: Mniejszy filtr do większego obiektywu
Witam,
Mam Nikkora 1.8G do którego wchodzą filtry 58. Mam też gdzieś polara Marumi 58mm i chciałbym go również założyć na Tamrona 18-270PZD 62mm (chyba)
Czy jak kupię odpowiednią przejściówkę, to wpłynie to w jakiś sposób na jakość zdjęć robionych Tamronem? Bo filtr mniejszy niż obiektyw.

mozer - Sro 09 Sty, 2013

wmakorski, prawdopodobnie zwiększy Ci się winietowanie - szczególnie na szerszym końcu. Dokładniej ciężko przewidzieć, bo to zależy od konstrukcji obiektywu.
moronica - Sro 09 Sty, 2013

moze winietowac
wmakorski - Pią 11 Sty, 2013

moronica napisał/a:
moze winietowac

Dzięki. Będę musiał w takim razie potestować.

rafisko - Pią 11 Sty, 2013

moronica napisał/a:
moze winietowac

Ale tylko na szerszym końcu powinno.

mozer - Pią 11 Sty, 2013

Czy moje posty są niewidzialne? :P
rafisko - Pią 11 Sty, 2013

mozer napisał/a:
Czy moje posty są niewidzialne? :P

nie widziałem :mrgreen:

moronica - Pią 11 Sty, 2013

mozer, ja w trakcie pisania mojego sprawdzalam, czy aby na pewno srednica gwintu obiektywu sie zgadza bo wydawala sie dziwnie mala ;)
mozer - Pią 11 Sty, 2013

moronica, tak zasadniczo to nie było do Ciebie ;) Po prostu nie wiem po co piszę ;)
wmakorski - Sob 12 Sty, 2013

mozer napisał/a:
moronica, tak zasadniczo to nie było do Ciebie ;) Po prostu nie wiem po co piszę ;)

A może to było do mnie? Czegoś nie zrobiłem? Jak tak, to wyjaśnij, będzie łatwiej, niż popełniać gafy jakieś ;-)

lexus - Sob 12 Sty, 2013

@wmakorski, raczej do ciebie bo mozer odpowiedział ci pierwszy, po minucie :mrgreen:
mozer - Sob 12 Sty, 2013

wmakorski, nie no spoko, to taki żarcik był :)

Wiadomo, że lepiej mieć potwierdzenie z kilku źródeł ;)

lexus - Sob 12 Sty, 2013

@ mozer, tak ale grzeczność nakazuje odnieść się do pierwszej odpowiedzi która niejako była potwierdzana :wink:
skromność zrozumiała, ale podobno nie zawsze wskazana :razz:

wmakorski - Nie 13 Sty, 2013

A teraz już rozumiem ;-)
Ale chciałbym wyjaśnić, bo specjalnie odniosłem się do wypowiedzi późniejszej, bo w moim mniemaniu dziękowałem obojgu koleżeństwu za pomoc. Jeżeli przeczytałem drugą odpowiedź to na pewno pierwszą też. Odnosząc się tylko do odpowiedzi Mozera niejako ignorowałbym odpowiedź Moronici.

I tak masa dylematów :-)

mozer - Nie 13 Sty, 2013

wmakorski, spokojnie :) Mnie po prostu rozbawiło, że inni sumarycznie napisali w ciągu całego dnia to samo co ja napisałem w pierwszej minucie ;)
cygnus - Pon 08 Kwi, 2013

mozer napisał/a:
wmakorski, spokojnie :) Mnie po prostu rozbawiło, że inni sumarycznie napisali w ciągu całego dnia to samo co ja napisałem w pierwszej minucie ;)

A mnie rozbawiło Twoje rozbawienie. Ktoś kto "w ciągu dnia" napisał to samo, być może zużył 15 sekund a nie zastanawiał się nad odpowiedzią przez cały dzień.