|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - NIKKOR 50 1.4 wersja D czy G ?
zwirek210 - Sro 09 Sty, 2013 Temat postu: NIKKOR 50 1.4 wersja D czy G ? Czy moglibyście sie wypowiedzieć w tym teamcie bo do dzisiaj byłem pewney żeby brać wersję G ale znalazłem opinie że optycznie to lepsza jest wersja D, Niech mi ktos pomoże
hijax_pl - Sro 09 Sty, 2013
A nie lepiej Sigmę?
Sunders - Sro 09 Sty, 2013
zwirek210 napisał/a: | znalazłem opinie że optycznie to lepsza jest wersja D |
Możesz je zalinkować?
Wojmistrz - Sro 09 Sty, 2013
Patrząc na testy na optycznych:
Nikkor AF 50 mm f/1.4D
Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G
Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM
można mieć takie zdanie że G jest gorszy, bo D lepiej ostryży w centrum kadru już od 2.0
Patrząc na to porównanie Sigma przebija je oba dopiero po przymknięciu do 2.8.
...tylko wybierając szkło jest jeszcze wiele innych parametrów na jakie trzeba patrzeć, co komu odpowiada.
TS - Sro 09 Sty, 2013
Wojmistrz napisał/a: | Patrząc na to porównanie Sigma przebija je oba dopiero po przymknięciu do 2.8. |
Sigmy nie można zestawić tak z Nikkorami, bo oba testowane były na matrycy o większej rozdzielczości (D200, a Sigma na 20D). Warto przeczytać dokładnie testy.
Sunders - Czw 10 Sty, 2013
Patrząc na testy photozone/wszystkie na D3X/:
trudno uznać, że G jest gorszy od D, od sigmy z resztą też nie jest
zwirek210 - Czw 10 Sty, 2013
Wojmistrz i Sunders Dzięki za pomoc te wykresy pomogły mi w wyborze. Po punkciku dla Panów
mozer - Czw 10 Sty, 2013
Sunders, tę Sigmę to oni chyba musieli mieć walniętą, albo nie potrafią ostrości ustawić...
Sunders - Pią 11 Sty, 2013
mozer napisał/a: | tę Sigmę to oni chyba musieli mieć walniętą, albo nie potrafią ostrości ustawić... |
mozer, oni akurat jak podejrzewają walnięty egzemplarz, to starają się testować drugi, a jak uważasz że maja wadliwe procedury - napisz im: http://forum.photozone.de/
hijax_pl - Pią 11 Sty, 2013
Sunders napisał/a: | to starają się testować drugi | A jak dalej podejrzewają to testują trzeci, czy też publikują z informacją, że coś nie halo bądź w ogóle rezygnują?
mozer - Pią 11 Sty, 2013
Sunders, a wiesz, mnie mało obchodzi co oni sobie tam wypisują i jak testują, tylko niekoniecznie trzeba się na to tutaj powoływać.
U mnie na brzegu APS-C na f/1.4 obrazek wygląda tak (przed chwilą pstryknąłem, sorry - nie mam gazety z aktualną datą;)):
("zerowe" ustawienia LR)
Dlatego nie bardzo chce mi się wierzyć, że na brzegu FF jest taka tragedia.
Testowanie Sigm i tamronow (ale bardziej Sigm) bedzie niestety obarczone bledem poki rozrzut jakosciowy jest taki jaki jest...
mozer - Pią 11 Sty, 2013
hijax_pl, w Sigmach jest naprawdę AŻ taki rozrzut?
Niestety nie mam najlepszych doświadczeń... Komor ma
mozer - Pią 11 Sty, 2013
hijax_pl, ja miałem tylko problem z AF - 2 sztuki oglądałem i obie nie trafiały. Ale do ostrości nie miałem zastrzeżeń. Wcześniej oglądałem jeszcze inne 2, z których jedna niby trafiała, ale jak przyszedłem kupić to już było j.w. W sumie zdecydowałem się na kupno tylko dlatego, że było duuużo taniej w merlinowym outlecie. Oczywiście musiałem też skalibrować, co wymagało cierpliwości
Wojmistrz - Pią 11 Sty, 2013
mozer, a sprawdzałeś te stare "aksamitne", czy te nowe "plastikowe"?
mozer - Pią 11 Sty, 2013
Wojmistrz, same nowe. Kupiłem też nowy.
komor - Pią 11 Sty, 2013
Wydaje mi się, że należy tutaj też odrzucić stare stereotypy i tak jak nowe Tamrony są trochę lepiej zbudowane od poprzedników tak i nowe Sigmy chyba mają lepszą kontrolę jakości niż kiedyś. Ale jam tylko zwykły użyszkodnik, nie mam wejść w sklepach i dojść do tajnych danych: ile walniętych egzemplarzy odesłano, wciśnięto mniej ogarniętym klientom, czy też posłano do tanich sklepów internetowych, MM, Saturna czy innego EuroAGD.
Wujek_Pstrykacz - Pią 11 Sty, 2013
Ja uważam że wersja G Nikkora mając lepsze narożniki jest lepszym wyborem od wersji D.
mozer napisał/a: | mnie mało obchodzi co oni sobie tam wypisują i jak testują, tylko niekoniecznie trzeba się na to tutaj powoływać |
mozer, a niby czemu nie miałbym się powoływać na testy photozone
mozer napisał/a: | U mnie na brzegu APS-C na f/1.4 obrazek wygląda tak |
Ten twój obrazek to lepszy przykład aberracji niż ostrości
mozer napisał/a: | nie bardzo chce mi się wierzyć, że na brzegu FF jest taka tragedia |
To, że jest kiepsko wyszło nie tylko w teście photozone:
http://www.dpreview.com/l...ma_50_1p4_c16/5
http://www.swiatobrazu.pl..._dg_hsm.html,11
http://slrgear.com/review...hp/product/1202
Na APS-C oczywiście, że jest lepiej, ale jakiegoś szału też nie ma:
mozer - Pią 11 Sty, 2013
Cytat: | Ten twój obrazek to lepszy przykład aberracji niż ostrości |
A Nikkory to nie mają aberracji?
Nikkor AF 50mm f/1.4 D (FX)
Sigma AF 50mm f/1.4 EX DG HSM (FX)
mozer - Pią 11 Sty, 2013
Sunders, a widzisz ten obrazek co pokazałem?
mozer, nie wiem co chcesz udowodnić, ale CA IMO nie rózni w sposób istotny tych obiektywów
mozer - Pią 11 Sty, 2013
Sunders napisał/a: | nie rózni w sposób istotny tych obiektywów |
No to nie wiem czemu się przyczepiłeś do mojego sampla
mozer napisał/a: | nie wiem czemu się przyczepiłeś do mojego sampla |
Dlatego, że IMO nie jest dobrym przykładem na ostrość twojej sigmy w rogach.
mozer - Pią 11 Sty, 2013
Sunders, no to może nie jest ostra, niech będzie. Mi wystarcza
mozer napisał/a: | Mi wystarcza |
O.K.Też chciałem go kupić. IMO jego atutami są solidna konstrukcja, stosunkowo mała winieta i ładny bokeh. Słabsza ostrość na brzegach by mi nie przeszkadzała, ale AF był niestety nie do przyjęcia. Wybrałem canona 50/1,4. Mając puszkę nikona wahałbym się krócej i szybciej nabyłbym nikkora AF-S 50mm f/1.4 G.
mozer - Pią 11 Sty, 2013
Sunders, na brzegu to może jeszcze potestuję - to było trzaśnięte z ręki, pierwsze z brzegu bez wybierania. Z moich obserwacji wynika, że AF całkiem dobrze się sprawuje jak na taką małą GO - w realnych przypadkach typu oko.
mozer napisał/a: | AF całkiem dobrze się sprawuje jak na taką małą GO - w realnych przypadkach typu oko |
Być może, ale zapewne na jednej puszce, choć i znalezienie takiej to problem. Ja mam dwie i pewnie w przyszłości będę zmieniał. Znalezienie egzemplarza sigmy ostrzącego akceptowalnie na dwóch puszkach okazało się niemożliwe.Kalibracja do obu też niemożliwa.
mozer - Pią 11 Sty, 2013
Sunders, nawet mikrokalibracja nie pomogła?
Sunders - Sob 12 Sty, 2013
mozer napisał/a: | nawet mikrokalibracja nie pomogła? |
Znalezienie dobrego egzemplarza z AF-em dajacym się akceptowalnie skorygować mikrokalibracją mi się nie udało. Mozliwości mikrokalibracji są niestety ograniczone, a rozrzut jakościowy tej sigmy spory.
Czytając fora spotkałem się z nielicznymi szczęśliwcami, którym udało się jak komorowi.Zdecydowana większość użytkowników korzysta z kalibracji w serwisie - z powodzeniem lub bez.Niestety kalibracja jest możliwa tylko do jednej konkretnej puszki, jak ją zmienisz to z dużym prawdopodobieństwem może być konieczna kolejna.
hijax_pl - Sob 12 Sty, 2013
Zapewne dlatego Sigma wypuściła ten gadżet do własnoręcznego kalibrowania
Ot takie specyficzne rozwiązanie problemu z powtarzalnością produkcji
mozer - Sob 12 Sty, 2013
hijax_pl, ale to chyba tylko do najnowszych szkieł, których tak za bardzo jeszcze nie ma? Chyba tylko 35/1.4?
hijax_pl - Sob 12 Sty, 2013
mozer, taak? Hm.. No to coś źle zrozumiałem...
mozer - Sob 12 Sty, 2013
hijax_pl, moze ja zle zrozumialem...
Wojmistrz - Sob 12 Sty, 2013
Sunders napisał/a: | nielicznymi szczęśliwcami, którym udało się | Mnie też dopisz do tej listy i to x4 z tym, że ja na Canonie, ale to raczej niema znaczenia.
komor - Sob 12 Sty, 2013
Jeszcze apropos tego:
Sunders napisał/a: | Czytając fora spotkałem się z nielicznymi szczęśliwcami, którym udało się jak komorowi.Zdecydowana większość użytkowników korzysta z kalibracji w serwisie - z powodzeniem lub bez. |
to chciałem komentującemu to koledze Hijaxowi przypomnieć, że jak była dyskusja o kurzu w D600, oleju w D7000 oraz o niedziałającym AF w D800 to postulował, że to kopiowane w kółko te same kilka postów, które rozmnaża się w internecie. Przypominam też o argumencie, że w internecie głownie piszą niezadowoleni, którzy źle trafili lub którym się coś zepsuło. Zadowoleni zwykle siedzą cicho.
To mówiłem ja – Jarząbek Wacław, trener drugiej klasy.
Sunders - Sob 12 Sty, 2013
komor napisał/a: | w internecie głownie piszą niezadowoleni, którzy źle trafili lub którym się coś zepsuło |
... także Ci co szukali bezskutecznie dobrego egzemplarza z poprawnie dzałajacym AF-em
|
|