forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - NIKKOR 50 1.4 wersja D czy G ?

zwirek210 - Sro 09 Sty, 2013
Temat postu: NIKKOR 50 1.4 wersja D czy G ?
Czy moglibyście sie wypowiedzieć w tym teamcie bo do dzisiaj byłem pewney żeby brać wersję G ale znalazłem opinie że optycznie to lepsza jest wersja D, Niech mi ktos pomoże :)
hijax_pl - Sro 09 Sty, 2013

A nie lepiej Sigmę? ;)
Sunders - Sro 09 Sty, 2013

zwirek210 napisał/a:
znalazłem opinie że optycznie to lepsza jest wersja D

Możesz je zalinkować?

Wojmistrz - Sro 09 Sty, 2013

Patrząc na testy na optycznych:

Nikkor AF 50 mm f/1.4D

Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G

Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM

można mieć takie zdanie że G jest gorszy, bo D lepiej ostryży w centrum kadru już od 2.0 :D
Patrząc na to porównanie Sigma przebija je oba dopiero po przymknięciu do 2.8.

...tylko wybierając szkło jest jeszcze wiele innych parametrów na jakie trzeba patrzeć, co komu odpowiada.

TS - Sro 09 Sty, 2013

Wojmistrz napisał/a:
Patrząc na to porównanie Sigma przebija je oba dopiero po przymknięciu do 2.8.

Sigmy nie można zestawić tak z Nikkorami, bo oba testowane były na matrycy o większej rozdzielczości (D200, a Sigma na 20D). Warto przeczytać dokładnie testy.

Sunders - Czw 10 Sty, 2013

Patrząc na testy photozone/wszystkie na D3X/:

trudno uznać, że G jest gorszy od D, od sigmy z resztą też nie jest :smile:

zwirek210 - Czw 10 Sty, 2013

Wojmistrz i Sunders Dzięki za pomoc te wykresy pomogły mi w wyborze. Po punkciku dla Panów :)
mozer - Czw 10 Sty, 2013

Sunders, tę Sigmę to oni chyba musieli mieć walniętą, albo nie potrafią ostrości ustawić...
Sunders - Pią 11 Sty, 2013

mozer napisał/a:
tę Sigmę to oni chyba musieli mieć walniętą, albo nie potrafią ostrości ustawić...

mozer, oni akurat jak podejrzewają walnięty egzemplarz, to starają się testować drugi, a jak uważasz że maja wadliwe procedury - napisz im: http://forum.photozone.de/ :smile:

hijax_pl - Pią 11 Sty, 2013

Sunders napisał/a:
to starają się testować drugi
A jak dalej podejrzewają to testują trzeci, czy też publikują z informacją, że coś nie halo bądź w ogóle rezygnują?
mozer - Pią 11 Sty, 2013

Sunders, a wiesz, mnie mało obchodzi co oni sobie tam wypisują i jak testują, tylko niekoniecznie trzeba się na to tutaj powoływać.
U mnie na brzegu APS-C na f/1.4 obrazek wygląda tak (przed chwilą pstryknąłem, sorry - nie mam gazety z aktualną datą;)):

("zerowe" ustawienia LR)

Dlatego nie bardzo chce mi się wierzyć, że na brzegu FF jest taka tragedia.

Testowanie Sigm i tamronow (ale bardziej Sigm) bedzie niestety obarczone bledem poki rozrzut jakosciowy jest taki jaki jest...
mozer - Pią 11 Sty, 2013

hijax_pl, w Sigmach jest naprawdę AŻ taki rozrzut?

Niestety nie mam najlepszych doświadczeń... Komor ma ;)
mozer - Pią 11 Sty, 2013

hijax_pl, ja miałem tylko problem z AF - 2 sztuki oglądałem i obie nie trafiały. Ale do ostrości nie miałem zastrzeżeń. Wcześniej oglądałem jeszcze inne 2, z których jedna niby trafiała, ale jak przyszedłem kupić to już było j.w. W sumie zdecydowałem się na kupno tylko dlatego, że było duuużo taniej w merlinowym outlecie. Oczywiście musiałem też skalibrować, co wymagało cierpliwości ;)
Wojmistrz - Pią 11 Sty, 2013

mozer, a sprawdzałeś te stare "aksamitne", czy te nowe "plastikowe"?
mozer - Pią 11 Sty, 2013

Wojmistrz, same nowe. Kupiłem też nowy.
komor - Pią 11 Sty, 2013

Wydaje mi się, że należy tutaj też odrzucić stare stereotypy i tak jak nowe Tamrony są trochę lepiej zbudowane od poprzedników tak i nowe Sigmy chyba mają lepszą kontrolę jakości niż kiedyś. Ale jam tylko zwykły użyszkodnik, nie mam wejść w sklepach i dojść do tajnych danych: ile walniętych egzemplarzy odesłano, wciśnięto mniej ogarniętym klientom, czy też posłano do tanich sklepów internetowych, MM, Saturna czy innego EuroAGD. :)
Wujek_Pstrykacz - Pią 11 Sty, 2013

Ja uważam że wersja G Nikkora mając lepsze narożniki jest lepszym wyborem od wersji D.

mozer napisał/a:
mnie mało obchodzi co oni sobie tam wypisują i jak testują, tylko niekoniecznie trzeba się na to tutaj powoływać

mozer, a niby czemu nie miałbym się powoływać na testy photozone :?:

mozer napisał/a:
U mnie na brzegu APS-C na f/1.4 obrazek wygląda tak

Ten twój obrazek to lepszy przykład aberracji niż ostrości :smile:

mozer napisał/a:
nie bardzo chce mi się wierzyć, że na brzegu FF jest taka tragedia

To, że jest kiepsko wyszło nie tylko w teście photozone:
http://www.dpreview.com/l...ma_50_1p4_c16/5
http://www.swiatobrazu.pl..._dg_hsm.html,11
http://slrgear.com/review...hp/product/1202

Na APS-C oczywiście, że jest lepiej, ale jakiegoś szału też nie ma:

mozer - Pią 11 Sty, 2013

Cytat:
Ten twój obrazek to lepszy przykład aberracji niż ostrości

A Nikkory to nie mają aberracji? ;)

Nikkor AF 50mm f/1.4 D (FX)

Sigma AF 50mm f/1.4 EX DG HSM (FX)

:smile:

mozer - Pią 11 Sty, 2013

Sunders, a widzisz ten obrazek co pokazałem? ;)

mozer, nie wiem co chcesz udowodnić, ale CA IMO nie rózni w sposób istotny tych obiektywów :???:
mozer - Pią 11 Sty, 2013

Sunders napisał/a:
nie rózni w sposób istotny tych obiektywów

No to nie wiem czemu się przyczepiłeś do mojego sampla ;)

mozer napisał/a:
nie wiem czemu się przyczepiłeś do mojego sampla

Dlatego, że IMO nie jest dobrym przykładem na ostrość twojej sigmy w rogach.

mozer - Pią 11 Sty, 2013

Sunders, no to może nie jest ostra, niech będzie. Mi wystarcza ;)

mozer napisał/a:
Mi wystarcza

O.K.Też chciałem go kupić. IMO jego atutami są solidna konstrukcja, stosunkowo mała winieta i ładny bokeh. Słabsza ostrość na brzegach by mi nie przeszkadzała, ale AF był niestety nie do przyjęcia. Wybrałem canona 50/1,4. Mając puszkę nikona wahałbym się krócej i szybciej nabyłbym nikkora AF-S 50mm f/1.4 G.

mozer - Pią 11 Sty, 2013

Sunders, na brzegu to może jeszcze potestuję - to było trzaśnięte z ręki, pierwsze z brzegu bez wybierania. Z moich obserwacji wynika, że AF całkiem dobrze się sprawuje jak na taką małą GO - w realnych przypadkach typu oko.

mozer napisał/a:
AF całkiem dobrze się sprawuje jak na taką małą GO - w realnych przypadkach typu oko

Być może, ale zapewne na jednej puszce, choć i znalezienie takiej to problem. Ja mam dwie i pewnie w przyszłości będę zmieniał. Znalezienie egzemplarza sigmy ostrzącego akceptowalnie na dwóch puszkach okazało się niemożliwe.Kalibracja do obu też niemożliwa. :sad:

mozer - Pią 11 Sty, 2013

Sunders, nawet mikrokalibracja nie pomogła?
Sunders - Sob 12 Sty, 2013

mozer napisał/a:
nawet mikrokalibracja nie pomogła?

Znalezienie dobrego egzemplarza z AF-em dajacym się akceptowalnie skorygować mikrokalibracją mi się nie udało. Mozliwości mikrokalibracji są niestety ograniczone, a rozrzut jakościowy tej sigmy spory.
Czytając fora spotkałem się z nielicznymi szczęśliwcami, którym udało się jak komorowi.Zdecydowana większość użytkowników korzysta z kalibracji w serwisie - z powodzeniem lub bez.Niestety kalibracja jest możliwa tylko do jednej konkretnej puszki, jak ją zmienisz to z dużym prawdopodobieństwem może być konieczna kolejna.

hijax_pl - Sob 12 Sty, 2013

Zapewne dlatego Sigma wypuściła ten gadżet do własnoręcznego kalibrowania ;)
Ot takie specyficzne rozwiązanie problemu z powtarzalnością produkcji :cool:

mozer - Sob 12 Sty, 2013

hijax_pl, ale to chyba tylko do najnowszych szkieł, których tak za bardzo jeszcze nie ma? Chyba tylko 35/1.4?
hijax_pl - Sob 12 Sty, 2013

mozer, taak? Hm.. No to coś źle zrozumiałem... :???:
mozer - Sob 12 Sty, 2013

hijax_pl, moze ja zle zrozumialem...
Wojmistrz - Sob 12 Sty, 2013

Sunders napisał/a:
nielicznymi szczęśliwcami, którym udało się
Mnie też dopisz do tej listy i to x4 :mrgreen: z tym, że ja na Canonie, ale to raczej niema znaczenia.
komor - Sob 12 Sty, 2013

Jeszcze apropos tego:
Sunders napisał/a:
Czytając fora spotkałem się z nielicznymi szczęśliwcami, którym udało się jak komorowi.Zdecydowana większość użytkowników korzysta z kalibracji w serwisie - z powodzeniem lub bez.

to chciałem komentującemu to koledze Hijaxowi przypomnieć, że jak była dyskusja o kurzu w D600, oleju w D7000 oraz o niedziałającym AF w D800 :) to postulował, że to kopiowane w kółko te same kilka postów, które rozmnaża się w internecie. :) Przypominam też o argumencie, że w internecie głownie piszą niezadowoleni, którzy źle trafili lub którym się coś zepsuło. Zadowoleni zwykle siedzą cicho. :)
To mówiłem ja – Jarząbek Wacław, trener drugiej klasy.

Sunders - Sob 12 Sty, 2013

komor napisał/a:
w internecie głownie piszą niezadowoleni, którzy źle trafili lub którym się coś zepsuło

... także Ci co szukali bezskutecznie dobrego egzemplarza z poprawnie dzałajacym AF-em :smile: