|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D5100 vs Pentax k-r vs Sony A-37
Misio-Jedi - Sro 09 Sty, 2013 Temat postu: Nikon D5100 vs Pentax k-r vs Sony A-37 Czołem!
koledzy, jest takie pytanie:
gdyby wybór sprowadzał się do tych oto trzech aparatów:
- Pentax k-r
- Nikon D5100
- Sony A-37
(każdy z nich w cenie około 2k PLN),
to jaki powinien być wybór mądrego fotografa ?
Maszyna miałaby służyć głównie do fotografowania ruchliwego (5-o letniego) młodego człowieka.
mozer - Sro 09 Sty, 2013
Nikon D5100
Wojmistrz - Sro 09 Sty, 2013
To żeś wsadził kij w mrowisko
>>Jeśli to coś pomoże w wyborze<<
Jeśli tylko te trzy wchodzą w grę, bym wybrał D5100 ale nie wiem z jakim obiektywem chcesz to kupić i jak się rozwijać w przyszłości.
Misio-Jedi - Sro 09 Sty, 2013
A możecie uzasadnić dlaczego D5100 ?
Chwilowo tylko na obiektyw kitowy mnie stać, z resztą dopiero się uczę.
Wcześniej miałem kompakt Canon PowerShot A70, ale właśnie (po 8-u latach) padł.
Fajnie się pstrykało tym kompaktem ale:
- młody człowiek na zdjęciach wychodził jako smuga (albo już go nie było w kadrze),
- zdjęcia we wnętrzach bez flesza były wyraźnie zaszumione (nawet ze statywem)
na pożyczonej alfie 100 nie miałem tych problemów.
Zakładam (może nie słusznie) że do fotografowania dzieci przydaje się tryb seryjny.
Ze specyfikacji wynika że najlepszą szybkostrzelnością może się pochwalić Pentax.
Ale może liczą się inne parametry ?
Wujek_Pstrykacz - Sro 09 Sty, 2013
Tryb seryjny do fotografowania brzdąca? Ciekawie to bedzie wyglądać. Żeby uzyskać dość szybką serię trzeba mieć sporo światła, więc w domu odpada
jaad75 - Sro 09 Sty, 2013
D5100, a jeśli Pentax, to co najmniej K-30.
Moja żona skłania się ku alfie, ale mnie niepokoi to półpszepuszczalne lustro i związane z nim kontrowersje.
Podoba mi się ten odchylany ekranik w Nikonie i w Alfie, brakowało mi czegoś takiego w kompakcie bo lubię czasem pstryknąć znad głowy lub z poziomu kolan - macie z tym jakieś doświadczenia ? - nie jest to rozwiązanie awaryjne/narażone na uszkodzenia ?
mozer - Sro 09 Sty, 2013
Misio-Jedi napisał/a: | niepokoi to półpszepuszczalne lustro i związane z nim kontrowersje |
I słusznie. Jeśli rozważać w ogóle alfy, to wyższe modele. Tutaj będziesz miał słaby obraz w wizjerze.
RB - Sro 09 Sty, 2013
mozer napisał/a: | Misio-Jedi napisał/a: | niepokoi to półpszepuszczalne lustro i związane z nim kontrowersje |
I słusznie. Jeśli rozważać w ogóle alfy, to wyższe modele. Tutaj będziesz miał słaby obraz w wizjerze. |
to co słusznie? Lustro czy wizjer? Bez sensu to...
mozer - Sro 09 Sty, 2013
RB, słusznie, że go niepokoi w związku z wyświetlaczem zamiast pryzmatu, bo w niższych modelach jest on słabszy niż w wyższych. Bardziej sensownie teraz?
RB - Sro 09 Sty, 2013
Ale go niepokoi lustro, lustro pólprzepuszczalne a nie wyświetlacz. Pacz mnie Niemiec na usta, lustro i wyświetlacz nie mają ze soba nic wspólnego, działanie jednego nie jest w najmniejszym stopniu związane z drugim.
mozer - Sro 09 Sty, 2013
RB, pacz mnie Rusek na usta teraz: "i związane z nim kontrowersje". Dla mnie jedną z tych kontrowersji jest brak wizjera optycznego. Kuma?
hijax_pl - Sro 09 Sty, 2013
RB, jedną kontrowersją związaną z tym półpuszczalnikiem jest taka, że odbija trochę światła podczas naświetlania matrycy (można pominąć choć jak się patrzy na LowLigt DxO dla A99 i R1 to chyba jednak to lusterko to jest porażka...) a druga taka, że na końcu jest EVF. Czy zatem może chodzić o wyświetlacz będący głównym elementem konstrukcyjnym EVF i kontrowersje z jakością owego elementu związane?
RB - Sro 09 Sty, 2013
mozer napisał/a: | RB, pacz mnie Rusek na usta teraz: "i związane z nim kontrowersje". Dla mnie jedną z tych kontrowersji jest brak wizjera optycznego. Kuma? |
ona kontrowersyja jest związana z lustrem? Chiba ani troche... Kuma?
[ Dodano: Sro 09 Sty, 2013 19:07 ]
hijax_pl napisał/a: | a druga taka, że na końcu jest EVF. Czy zatem może chodzić o wyświetlacz będący głównym elementem konstrukcyjnym EVF i kontrowersje z jakością owego elementu związane? |
jakośc owego nie jest związana z lustrem. Ani trochę
Oczywiście, jednak nie patrzymy na lusterko ale w EVF, zatem...
To mówicie że Nikon jest z tego wszystkiego najfajniejszy ?
A możecie powiedzieć z czego to wynika ? (tzn - w czym on bije te dwa pozostałe)
mozer - Sro 09 Sty, 2013
RB, naprawdę nie rozumiesz o czym mówię, czy masz ochotę się poczepiać?
RB - Sro 09 Sty, 2013
mozer napisał/a: | RB, naprawdę nie rozumiesz o czym mówię, czy masz ochotę się poczepiać? |
Rozumiem, ze kol. pyta o lustro, a Tobie nie pasowa wizjer. No to się tak zgrabnie złozyło...
mozer - Sro 09 Sty, 2013
RB, ale istnienie w jej konstrukcji EVF wynika z obecności stałego lustra, czyż nie?
Czemu kolegę ma obchodzić, czy jest lustro czy go nie ma - istotne są tego implikacje, z czego drugą już hijax podał.
RB - Sro 09 Sty, 2013
Misio-Jedi napisał/a: | To mówicie że Nikon jest z tego wszystkiego najfajniejszy ?
A możecie powiedzieć z czego to wynika ? (tzn - w czym on bije te dwa pozostałe) |
jaki tam najfajniejszy... W tej klasie sprzętu to jest zupełnie dowolne, kup to co Ci pasuje... Bije... żesz. Wszystkie sa rózne, (a Sony z nich najróżniejsze). Wszystkimi zrobisz takie same zdjęcia.
[ Dodano: Sro 09 Sty, 2013 19:25 ]
mozer napisał/a: | RB, ale istnienie w jej konstrukcji EVF wynika z obecności stałego lustra, czyż nie? |
Nie wręcz dokładnie na odwrót jeśli chodzi o przyczyny i skutki. To obecność lustra jest wymuszona w tym cudzie technologii (juz minionej niedługo) koegzystencją EVF i fazowego AF. EVF może dzialać bez lustra, pólprzepuszczalne lustro mozna było mieć dołozone do zwykłego wizjera (tylko po jaki ch..., tego już nie ogarne, ale w sumie jak się uprzeć to można).
Jak widzisz, hijax podał nie tyle implikację co przyczynę (tez niepełną) obecności lustra.
Sobie imaginuję, że gdyby Kolege niepokoił EVF to by o to zapytał, tego czegoś trudno nie zauwazyć, albo o tym nie przeczytac. Jego zaś niepokoi lustro, a Ty mu, że EVF jest cienki...
Dobra, to jeszcze mam takie pytanie:
(bo wszyscy zgodnie twierdzą że z kitowych obiektywów zdecydowanie lepszy jest 18-105 od 18-55)
- czy roztropniej uczynię nabywając D5100 + 18-55, czy też niższy model (D3100) lecz + 18-105 ???
mozer - Sro 09 Sty, 2013
RB, nie wiem czy jest sens się kłócić o takie niuanse, ale ja to widzę trochę inaczej. Chcemy mieć AF w trakcie filmowania => musimy wstawić lustro stałe dające sygnał do czujników AF => musimy wstawić EVF, żeby widzieć co focimy. Zresztą, whatever...
[ Dodano: Sro 09 Sty, 2013 19:54 ]
Misio-Jedi, lepiej zestaw z D5100.
[ Dodano: Sro 09 Sty, 2013 19:55 ]
mozer napisał/a: | Jak widzisz, hijax podał nie tyle implikację co przyczynę (tez niepełną) obecności lustra. |
Wg Ciebie PRZYCZYNĄ obecności lustra jest utrata na nim światła?
Dzięki !
A macie może jakieś doświadczenia z serwisem (Nikona lub inych) ?
Na forum Nikona jest trochę skarg...
mozer - Sro 09 Sty, 2013
RB napisał/a: | pólprzepuszczalne lustro mozna było mieć dołozone do zwykłego wizjera |
Może po to, żeby AF działał?
[ Dodano: Sro 09 Sty, 2013 19:59 ]
Misio-Jedi, właściwie na każdy serwis są skargi...
Misio-Jedi, ja ma doświadczenia. Dwa razy byłem czyścić tam sprzęt i nie narzekam.
Dzięki chłopaki !
johndoe - Sro 09 Sty, 2013 Temat postu: Re: Nikon D5100 vs Pentax k-r vs Sony A-37
Misio-Jedi napisał/a: |
- Pentax k-r
- Nikon D5100
- Sony A-37
|
To N.
Ale, jak napisał RB, różnice w jakości obrazowania dla zwykłych pstrykaczy będą niezauważalne. Znaczenie mają dla użytkowników z innej półki /zwanych również onanistami sprzętowymi/.
Porównaj sam
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
lub
http://www.dpreview.com/r...085714285714286
Powinieneś jednak wiedzieć, że:
1. N5100 nie ma silnika AF. Jeżeli chciałbyś kupować tanio /czyli second hand/ obiektywy, to odpadła większość z tych tańszych
2. S i P mają stabilizowane matryce. Stabilizacja działa z każdym obiektywem /P/ lub prawie kazym /S/.
3. S ma EVF, ale w tej klasie aparatów wizjery optyczne określane są przez ww. użytkowników z innej półki "tunelikami".
4. Weź ten, który Ci się najbardziej podoba i jest najwygodniejszy
Stabilizacja w korpusie jest lepsza ?
johndoe napisał/a: | to odpadła większość z tych tańszych | Które? Opórcz 50/1.8D? Które to są te tańsze? Misio-Jedi napisał/a: | Stabilizacja w korpusie jest lepsza ? | Generalnie nie. Ale jej przewaga jest taka, że potencjalnie może działać z "każdym" obiektywem. Np z starym, manualnym Heliosem. Ztym, że jak Cię interesują takie starocie i zabawa w ręczne ostrzenie i ustawianie parametrów to najlepiej brać P ewentualnie S (ten ostatni dzięki EVF upraszcza nieco ten proces)
Misio-Jedi - Czw 10 Sty, 2013
Poczytałem trochę o tym EVF i przyznam się że nie do końca rozumiem,
- skoro to jest elektroniczny wizjer z pixeli (czyli to samo co tylny wyświetlacz), to po co on wogóle jest i czy nie lepiej byłoby w takiej sytuacji (skoro półprzezroczyste lustro wyklucza użycie tradycyjnego wizjera) poprostu z wizjera zrezygnować (tak jak w aparatach bezlusterkowych ?
moronica - Czw 10 Sty, 2013
bo nawet elektroniczny wizjer jest wygodniejszy niz tylny wyswietlacz
pan.tadeusz - Czw 10 Sty, 2013
wizjer skutecznie izoluje kadr od otoczenia i otoczenie od świecącego ekranu
poza tym korzystanie z LCD w pewnych warunkach jest często mało komfortowe i wyglądasz/poruszasz się jak... zoo
do D5100 możesz sobie dokupić taki gadżet
http://www.digital24.pl/w...cd-o_19582.html
aha - w trybie LV wizjer optyczny w tradycyjnych lustrzankach jest bezużyteczny
No to nadal nie rozumiem po co ten wizjer, skoro można założyć taką nakładkę na wyświetlacz ?
Czy Sony aby dobrze zrobiło pakując się w tę technologię ?
Chętnie bym wybrał Alfę A-37 (bo serwis Alf ma dobrą opinię w przeciwieństwie do serwisu Nikona) ale jak czytam o SLT to (jak wspominałem na początku) mam rosnące wątpliwości.
pes - Czw 10 Sty, 2013
Misio-Jedi, jeśli wolisz robić fotki bez wizjera to przecież możesz, możesz nawet wybrać Sony zamiast Nikona... sto razy bardziej wolę mieć wizjer niż jakikolwiek wyświetlacz na tyle
A37 wykonana najgorzej z całej serii, a do tego ma naprawdę kiepski wyświetlacz LCD. poszukaj A57 jeśli rozważasz Sony albo dołóż do K-30
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
Misio-Jedi napisał/a: | Chętnie bym wybrał Alfę A-37 (bo serwis Alf ma dobrą opinię w przeciwieństwie do serwisu Nikona) ale jak czytam o SLT to (jak wspominałem na początku) mam rosnące wątpliwości. |
Co do tematu - bierz N. d5100, albo Pentaxa kr.
Sony a37 sobie podaruj.
Jeśli Sony, to nie SLT
albo Sony telewizor
Muszę się zmieścić w budżecie.
muzyk napisał/a: | albo Pentaxa kr. |
to nie jest najlepszy pomysł. przejrzałeś chociaż test K-r na optycznych?
muzyk napisał/a: | Jeśli Sony, to nie SLT
|
jak zwykle rady... od parady, znawco
pes - Czw 10 Sty, 2013
Ja dodam jeszcze coś takiego, napisales ze ma byc do fotografowania ruchliwego 5-latka. Bez jasnego obiektywu tylko z tym 18-105, czy tam 18-55, bo mówię o Nikonie, to zbyt wiele nie zdziałasz w tym temacie. D90 + 35 mm f/1.8 byłoby super do tego typu zabaw i dobre możliwości rozwoju dalej byś miał. Może więc używkę lepiej kupić?
do Soniaka 35/1.8 to nie jest jakiś szalony wydatek
http://www.neo24.pl/?p=so...8&aff_id=101372
a nie wystarczyłby RX-100?
http://www.e-fotojoker.pl...ae-sony-lcj-rxa
względnie poszukać nex 5n...
Fotografowałem trochę pożyczoną Alfą 100 i zdjęcia chłopaka wychodziły ostre nawet w ruchu, również zdjęcia robione we wnętrzu bez flesza były niezaszumione robione z ręki.
Jak widać nie jestem wystarczająco wymagający na body za 2k PLN.
Używkę boję się kupować bo za mało się jeszcze na tym znam.
za ~2300 zł masz NIKON D5100 + obiektyw AF-S VR DX 18-105 mm i to jest dobry wybór jeśli celujesz w systemową lustrzankę.
jeśli nastawiasz się na filmowanie pociechy to z Sony może okazać się łatwiejsze bo ma skuteczniejszy AF w trybie video - będzie trochę łatwiej utrzymać małego w strefie ostrości.
możesz też rozważyć tego RX/nexa o którym wspomniałem albo coś z Samsungów NX
pes - Czw 10 Sty, 2013
jest jeszcze pytanie co to znaczy ostre ale to już inny wątek...
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
pan.tadeusz napisał/a: | jak zwykle rady... od parady, znawco |
Wyrażam swoją opinię, Apologeto. Misio-Jedi napisał/a: | Używkę boję się kupować |
Nie jest tak źle. Byle jak najniższy przebieg migawki, nieuszkodzona matryca i takie tam.
Kilka aparatów już kupowałem używanych - z ebay.de - wszystkie bardzo ok.
pes napisał/a: | jest jeszcze pytanie co to znaczy ostre |
to znaczy: ostre jak na mój gust
Wojmistrz - Czw 10 Sty, 2013
Misio-Jedi napisał/a: | Używkę boję się kupować bo za mało się jeszcze na tym znam. | Kilka porad, może coś się przyda
- Kupuj z kim, kto się zna więcej. Może ktoś z optycznych mieszka blisko ciebie.
- Poszukaj komisu, który daje gwarancję (w UK to dość modne, kupujesz staruszka, a masz rok gwarancji bo oni ubezpieczają sprzęt na wypadek zniszczenia),
- Poszukaj ubezpieczenia na wypadek utraty, zepsucia się,
- Poszukaj na eBay, może będzie możliwość dokupienia gwarancji - nawet kilkuletniej.
- Kup zupełnie inny starszy aparat w wybranym systemie jeśli nawet A100 ci wystarczył, to chyba każdy wystarczy.
RB - Czw 10 Sty, 2013
muzyk napisał/a: |
Jeśli Sony, to nie SLT
|
A co innego ?
hijax_pl - Czw 10 Sty, 2013
RB napisał/a: | A co innego ? | Może coś co jest "nie SLT" ale SLR?
Wujek_Pstrykacz - Czw 10 Sty, 2013
Ale nowego DSLR od Sonego już chyba nie znajdzie. Całkowicie zaprzestali produkcji lustrzanek
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Całkowicie zaprzestali produkcji lustrzanek |
No, bo zajęli się telewizorami.
A to ci klops.. Czyli poszli w zabawki... Ech..
To jak nie Sony to co?
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
Jakaś używka Sony, ale z lustrem, a nie jakąś szybką.
Wujek_Pstrykacz - Czw 10 Sty, 2013
Zabawki, nie zabawki, niektóre w cenach mało zabawnych
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Zabawki, nie zabawki, niektóre w cenach mało zabawnych |
No wtedy to już gadżety
RB - Czw 10 Sty, 2013
Jakaś używka Sony, ale z lustrem, a nie jakąś szybką. |
Tiaa...
kury się mu nieść przestaną, krowy mleka nie dadzą itede od tego SLT...
RB napisał/a: | kury się mu nieść przestaną, krowy mleka nie dadzą itede od tego SLT... | Mówisz? To faktycznie nieciekawa perspektywa...
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
RB napisał/a: | kury się mu nieść przestaną, krowy mleka nie dadzą itede od tego SLT... |
A żebyś wiedział!
Znam jednego, co kupił SLT. Masakra! Aż weterynarz musiał interweniować, po tym, jak ów zdjęcie zrobił.
RB - Czw 10 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | RB napisał/a: | kury się mu nieść przestaną, krowy mleka nie dadzą itede od tego SLT... |
A żebyś wiedział!
Znam jednego, co kupił SLT. Masakra! Aż weterynarz musiał interweniować, po tym, jak ów zdjęcie zrobił. |
A co Ci sie stało?
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
RB napisał/a: | A co Ci sie stało? |
Mnie nic.
RB napisał/a: | Tiaa...
kury się mu nieść przestaną, krowy mleka nie dadzą itede od tego SLT... |
za radą muzyka będzie mu majtał przez plecy na spacerach wielki tradycyjny uszczelniany korpus semi-profi, najlepiej z gripem i jasnym tele oraz pancerną stałką do drugiej ręki (!)
ot profi fotograf swojej pociechy...
[ Dodano: Czw 10 Sty, 2013 17:27 ]
muzyk napisał/a: | Jakaś używka Sony, ale z lustrem, a nie jakąś szybką. |
może coś polecisz skoro tak doradzasz..?
RB - Czw 10 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | RB napisał/a: | A co Ci sie stało? |
Mnie nic. |
Uff, a już myśalem (naprawdę, zdarza mi się), ze to wiarygodne info z pierwszej ręki...
Ale nic straconego, może innym razem, nie przejmuj się.
pan.tadeusz napisał/a: |
może coś polecisz skoro tak doradzasz..? |
W tym wątku już mu się zdarzyło parę razy polecieć, po co jeszcze więcej?
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
RB napisał/a: | Ale nic straconego, może innym razem, nie przejmuj się.
|
nie grozi. Spokojna Twoja rozczochrana.
Mam same lustra i jedno bezlustro.
Ale kto wie, może SLT w prezencie dostanę?
Cytat: | może coś polecisz skoro tak doradzasz..? |
Skoro padło, że wystarczyłoby nawet a100, to może za ciosem i a200?
Tak fajnie wygląda
A tak na poważne, to Sony NEX 6.
Sam bym sobie kupił.
paul80 - Czw 10 Sty, 2013 Temat postu: Re: Nikon D5100 vs Pentax k-r vs Sony A-37
Misio-Jedi napisał/a: | Czołem!
koledzy, jest takie pytanie:
- Pentax k-r
- Nikon D5100
- Sony A-37
(każdy z nich w cenie około 2k PLN),
to jaki powinien być wybór mądrego fotografa ?
Maszyna miałaby służyć głównie do fotografowania ruchliwego (5-o letniego) młodego człowieka.
|
Jedyny słuszny wybór w tej chwili to Nikon D5100 lub D90
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
paul80 napisał/a: | Jedyny słuszny wybór w tej chwili to Nikon D5100 |
Oj tam. Ja bym jeszcze w K30 celował, choć Kr, mimo, że już nieobecny, też niezgorszy.
Sunders - Czw 10 Sty, 2013
paul80 napisał/a: | Jedyny słuszny wybór |
paul80 takiego wyboru już na szczęście nie ma
o! jest mój drugi mentor od porad i dylematów..
Wojmistrz napisał/a: | Kilka porad, może coś się przyda
- Kupuj z kim, kto się zna więcej. Może ktoś z optycznych mieszka blisko ciebie. |
zważywszy, że to kraj ekspertów... wojmistrzów znajdziesz wielu
Wojmistrz napisał/a: | - Poszukaj komisu, który daje gwarancję (w UK to dość modne, kupujesz staruszka, a masz rok gwarancji bo oni ubezpieczają sprzęt na wypadek zniszczenia) |
kierowanie się standardami brytyjskimi w naszym kraju może okazać się... naiwne czy groteskowe? a zakupy w rodzimych lombardach do jedna z ciekawszych porad
Wojmistrz napisał/a: | - Poszukaj ubezpieczenia na wypadek utraty, zepsucia się, |
rozumiem, że kolega miał okazję ubezpieczać u nas taki używany sprzęt - proszę o szczegóły bo może to niegłupie
Wojmistrz napisał/a: | - Poszukaj na eBay, może będzie możliwość dokupienia gwarancji - nawet kilkuletniej. |
nie prościej kupić krajowy sprzęt z gwarancją i ewentualnie przedłużyć ją w krajowym serwisie? bywa, że dystrybutorzy nie chcą honorować gwarancji na sprzęt ściągany z innych kontynentów... po co komplikować przy tym budżecie?
Wojmistrz napisał/a: | - Kup zupełnie inny starszy aparat w wybranym systemie jeśli nawet A100 ci wystarczył, to chyba każdy wystarczy. |
a to chyba najgłupsza z sugestii...
technika idzie do przodu (matryce, AF, HDR, video) i to nie tylko w kierunku rozwiązań docenianych przez pasjonatów.
pojawia się wiele rozwiązań znacząco ułatwiających proces kreacji osobom mniej zorientowanym.
poza tym w tej klasie urządzeń (bez mikroregulacji) warto inwestować w sprzęt z gwarancją choćby po to aby móc bezpłatnie go skalibrować z nabytymi szkłami.
paul80 - Czw 10 Sty, 2013
pan.tadeusz, popieram w całej okazałości
Skoro padło, że wystarczyłoby nawet a100, to może za ciosem i a200?
Tak fajnie wygląda
A tak na poważne, to Sony NEX 6.
Sam bym sobie kupił. |
korzystałeś z AF-C w A200?
a z NEX6 korzystałeś? co byś podpinał w tym budżecie?
paul80 - Czw 10 Sty, 2013
pan.tadeusz napisał/a: | NEX6 korzystałeś? co byś podpinał w tym budżecie? |
Z takim budżetem to nic bym nie podpinał
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
Panie.
Nie korzystałem i nie skorzystam. AF-C w zasadzie nie używam.
Jeśli widziałeś moje "wymazy" to chyba się zorientujesz, że tam AF-C nie potrzeba.
Temat Sony w fotografii zakończył się u mnie na chęci kupienia kiedyś a350.
O mało tego nie zrobiłem...
Na szczęście M.B. Matrycowa czuwała (choć później zapomniała, bo kupiłem Canona, a nie Nikona ).
Napisałem, że kupiłbym NEX 6 - z jakąś stałką, może dwoma, ale i tak tego nie zrobię, bo mnie FF Canona interesuje, a nie gadżeciarstwo (choć w moim przypadku to i FF będzie gadżetem ).
paul80 napisał/a: | pan.tadeusz napisał/a: | NEX6 korzystałeś? co byś podpinał w tym budżecie? |
Z takim budżetem to nic bym nie podpinał |
muzyk radzi
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
pan.tadeusz napisał/a: | a z NEX6 korzystałeś? |
Owszem, bawiłem się kilka razy tą zabaweczką.
W zasadzie od razu mi przypadł do gustu, stąd polecam.
pan.tadeusz napisał/a: | muzyk radzi |
No radzę: nie kupować SLT.
A Sony to może laptop, telewizor, ale nie aparat.
Dlaczego?
Bo są inne firmy, które robią taki sprzęt ciekawiej i proponują ciekawe szkła.
P.S. Mini disc - nawet mam i sobie chwalę, choć w tym momencie używam ZOOM.
A stacjonarny MD czeka na lepsze czasy
Nie korzystałem i nie skorzystam. AF-C w zasadzie nie używam.
Jeśli widziałeś moje "wymazy" to chyba się zorientujesz, że tam AF-C nie potrzeba.
|
rozumiem, że op kupuje ten aparat aby Cię obdarować..?
muzyk napisał/a: | mnie FF Canona interesuje, a nie gadżeciarstwo (choć w moim przypadku to i FF będzie gadżetem ). |
wybieraj razem z Wojmistrzem - ma nawet osobny wątek dla takich projekcji
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
pan.tadeusz napisał/a: | wybieraj razem z Wojmistrzem |
Wybieram sam co mnie się podoba.
Czasem kogoś pytam o opinię na temat sprzętu, ale poza forum, bądź sam staram się znaleźć jakieś informacje w necie, a nie zakładać temat, żeby na kilka stron prowadzić dyskusje
a37, kr czy d5100.
Przecież każdy przy zdrowych zmysłach, kto doczyta test/y, zauważy, że d5100 bije na łeb konkurencję w tej klasie cenowej.
No może, Pentax k30 może tutaj coś namieszać.
Ale nie Sony i to a37...
Przecież każdy przy zdrowych zmysłach, kto doczyta test/y, zauważy, że d5100 bije na łeb konkurencję w tej klasie cenowej.
No może, Pentax k30 może tutaj coś namieszać.
Ale nie Sony i to a37... |
a jednak AF w trybie video A37 ma lepszy niż d5100 i w trybie LV możesz korzystać z wizjera - założymy się? a może nie doczytałeś
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
pan.tadeusz napisał/a: | a jednak AF w trybie video ma lepszy niż d5100 - założymy się? |
Ale to nie ma znaczenia dla kogoś, kto chce fotografować, a dla tego, który chce filmować amatorsko, to i camcorder wystarczy.
muzyk napisał/a: | pan.tadeusz napisał/a: | a jednak AF w trybie video ma lepszy niż d5100 - założymy się? |
Ale to nie ma znaczenia dla kogoś, kto chce fotografować, a dla tego, który chce filmować amatorsko, to i camcorder wystarczy. |
a większy wizjer ma znaczenie?
trzy krzyżowe zamiast jednego?
zważ co pisałeś mistrzu
|
rozumiem, że camcorder nosisz na szyi obok smartfona?
RB - Czw 10 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | RB napisał/a: | Ale nic straconego, może innym razem, nie przejmuj się.
|
nie grozi. Spokojna Twoja rozczochrana.
Mam same lustra i jedno bezlustro.
Ale kto wie, może SLT w prezencie dostanę? |
1. Na Twoim miejscu unikałbym. Ja tylko starałem się dodac otuchy, bo tak naprawdę to nie wiem, czy w tym konkretnym wypadku weterynarz pomoże...
2. Co do Twoich porad odnośnie S - do Nex'ów szkieł mało...
Zebrawszy do kupy 1 i 2 trzym się, muzyku, z dala albo co najwyzej se sczel telewizor.
Albo jak tadek radzi... pisuj o tym co Cię interesuje, czyli o dużych kserokopiarko-drukarkach.
Swoja drogą, a37 jest naprawdę feeee... (zresztą jak 3100 i tym podobne feee...)
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
pan.tadeusz napisał/a: | rozumiem, że camcorder nosisz na szyi obok smartfona? |
No tak, oczywiście! Nawet pięć smartfonów i dwa camcordery i wszystkim tłumaczę wokoło jaki to świetny sprzęt.
Cytat: | a większy wizjer ma znaczenie?
trzy krzyżowe zamiast jednego? |
Hmm, przy jakości zdjęć z d5100 to są nieistotne detale. RB napisał/a: | Na Twoim miejscu unikałbym. |
No to odmówię prezentu Ojej
RB napisał/a: | Ja tylko starałem się dodac otuchy, bo tak naprawdę to nie wiem, czy w tym konkretnym wypadku weterynarz pomoże... |
RB napisał/a: | se sczel telewizor.
|
Też nie grozi. W tym segmencie się trochę ciekawiej zrobiło.
RB - Czw 10 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | RB napisał/a: | Na Twoim miejscu unikałbym. |
No to odmówię prezentu Ojej |
Nie martw sie, jak wyłuszczysz darczyńcy swe powody tak samo gracko jak nam w tym wątku, to z pewnością nie będzie miał więcej pytań.
Przez dłuższy czas.
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
Cytat: | Nie martw sie, jak wyłuszczysz darczyńcy swe powody tak samo gracko jak nam w tym wątku, to z pewnością nie będzie miał więcej pytań.Przez dłuższy czas.
_________________ |
Tak. Rozumiem.
Przed Sony bijmy pokłony, bo SLT mają i w ogóle jakością przygniatają.
Spróbuj krytyki, dostaniesz na d.ę dwa patyki.
Hmm, przy jakości zdjęć z d5100 to są nieistotne detale. |
aby było zabawniej MTF50 [lw/ph] dla jpegów wg testów optycznych - A55 ~2300; A37 ~2200; D5100 ~2000;
a każdy tata-fotograf lubi jpegi
[ Dodano: Czw 10 Sty, 2013 18:48 ]
Tak. Rozumiem.
Spróbuj krytyki, dostaniesz na d.ę dwa patyki. |
rzecz w tym, że to Ty robisz tu za beton i to pisząc o czymś czego (do wyboru) nie używasz/ nie używałeś / nie będziesz używał
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
pan.tadeusz napisał/a: | rzecz w tym, że to Ty robisz tu za beton |
To dobrze, bo beton kruszeje - czyt. nie bronię w zaparte, żadnego z systemów, a już na pewno nie Canona.
Zaś zbrojonemu... a mam nieodparte wrażenie, że tak robią niektórzy apologeci Sony, trudniej będzie to zrobić, jeśli w ogóle
pan.tadeusz napisał/a: | nie używasz/ nie używałeś / nie będziesz używał |
Z wiadomych powodów.
P.S. Gdyby Sony pozostało przy normalnym lustrze... kto wie?
RB napisał/a: | czyli o dużych kserokopiarko-drukarkach. |
Hmm, ciekawa projekcja.
RB - Czw 10 Sty, 2013
Spróbuj krytyki, dostaniesz na d.ę dwa patyki. |
Muzyk, no to wreszcie spróbuj poważnej krytyki. Napisałeś żeby nie kupował S bo "EVF nie" i finito... A akurat a37 mozna całkiem spokojnie niemiłosiernie obsmarować merytorycznie (i sądze, że nawet agat -jeśli kojarzysz- by nie pisnął), a nie tylko odgrzewać zasłyszane ogólniki i projektowac swoja niechęć do dość dziwnego wynalazku (który też niezbyt lubię).
A do S jestem średnio niechętny (i wiem czemu, posiadam!, nie SLT).
Co zaś do kopiarko-drukarek, cóż, Tobie S z TV-setami sie kojarzy, mi Canon z tym właśnie....
(nie bój, nie bój, pewnie niedługo se siakąś nową siódemkie kupie )
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
RB napisał/a: | Tobie S z tvsetami sie kojarzy, mi Canon z tym właśnie.... |
a o to Ci chodziło.
Hmm, Canon jest już dość długo w fotografii i tak na dobrą sprawę, to w pierwszej linii zawsze mi się z tym kojarzył.
RB napisał/a: | (nie bój, nie bój, pewnie niedługo se siakąś nową siódemkie kupie ) |
Nie!
RB - Czw 10 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | RB napisał/a: | Tobie S z tvsetami sie kojarzy, mi Canon z tym właśnie.... |
a o to Ci chodziło.
Hmm, Canon jest już dość długo w fotografii i tak na dobrą sprawę, to w pierwszej linii zawsze mi się z tym kojarzył. |
A wiesz z czym się może skojarzyć pentax komuś, kto ma np. hemoroidy?
RB napisał/a: |
Co zaś do kopiarko-drukarek, cóż, Tobie S z TV-setami sie kojarzy, mi Canon z tym właśnie.... |
"Firma Sony powstała w Tokio w 1946 r. jako instytut badawczy Tōkyō Tsūshin Kenkyū-jo, początkowo utrzymujący się z drobnych usług serwisowych. Rok później przekształcił się on w nisko skapitalizowaną firmę o nazwie Tōkyō Tsūshin Kōgyō Kabushiki Kaisha (w skrócie Totsuko), której głównym celem była produkcja sprzętu telekomunikacyjnego i woltomierzy."wikipedia
"Firma powstała w roku 1933 jako Laboratorium Precyzyjnych Narzędzi Optycznych. Rok później wyprodukowała swój pierwszy aparat fotograficzny o nazwie Kwanon (nazwa nawiązuje do buddyjskiej bogini miłosierdzia- analogicznie jak nazwa pierwszej soczewki użytej przez tę firmę w ich produkcie – KasyaPa – nawiązująca do imienia jednego z głównych uczniów Buddy). Wkrótce (rok 1935) zmieniono nazwę firmy na nowocześniej brzmiącą: "Canon"."wikipedia
Imię - Wojmistrz
Płeć - Mężczyzna
Rasa - Człowiek
Ranga - Użytkownik
Profesja - Rzemieślnik
http://wiki.i-rpg.net
pan.tadeusz napisał/a: | aby było zabawniej MTF50 [lw/ph] dla jpegów wg testów optycznych - A55 ~2300; A37 ~2200; D5100 ~2000; | Prawda
pan.tadeusz napisał/a: | a każdy tata-fotograf lubi jpegi | W kontekście powyższego. BZDURA.
Przeczytaj co się i jak tu testuje by znów nie zapędzić się w kozi (sorki kozidron) róg. pan.tadeusz napisał/a: | rzecz w tym, że to Ty robisz tu za beton i | W kontekście powyższego... Hm.. Brakuje mi łagodnych słów
RB napisał/a: | A akurat a37 mozna całkiem spokojnie niemiłosiernie obsmarować merytorycznie |
Można prosić o jakieś szczegóły ?
czekałem
och nie denerwuj się... porównanie jpegów z puszki i nic ponad to
bla bla wyostrzanie...
nadal myślę, że statystyczny Kovalsky trzepie częściej w jpg
[ Dodano: Czw 10 Sty, 2013 19:58 ]
Można prosić o jakieś szczegóły ? |
plastik niefantastic i wyświetlacz pożalsię...
ale można z tym żyć i nawet znam kilku
pan.tadeusz napisał/a: | nadal myślę, że statystyczny Kovalsky trzepie częściej w jpg | No i OK. Ale zakładam, że statystyczny Kowalski nie przestawia aparatu na najmniejsze możliwe wyostrzanie bo zainteresowany jest ostrzeniem w kompie wg swojego widzimisię bądź też bada silniki jpeg.
Dobrze zakładam, czy się mylę, mistrzu czytania wykresów i tabelek?
hijax_pl napisał/a: | zainteresowany jest ostrzeniem w kompie wg swojego widzimisię bądź też bada silniki jpeg |
hmm
może zapytajmy autora wątku...
Misio-Jedi badasz silniki jpeg?
pan.tadeusz napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | zainteresowany jest ostrzeniem w kompie wg swojego widzimisię bądź też bada silniki jpeg |
hmm
może zapytajmy autora wątku...
Misio-Jedi badasz silniki jpeg? |
Chyba nie zrozumiałem tego dowcipu...
mimo wszystko tj odpowiedź, dzięki
po prostu są inne aspekty proponowanych aparatów, które powinieneś brać pod uwagę...
inne niż to czy celofan będzie Cię ograniczać...
bo jak każde rozwiązanie tak i SLT ma swoje zalety
Misio-Jedi napisał/a: | Chyba nie zrozumiałem tego dowcipu... | Zatem porówanie ostrości z plików JPG, któe zaprezentował pan.tadeusz, możesz spokojnie włożyć między bajki jako, że dla Ciebie te wyniki nie niosą żadnej informacji.
pan.tadeusz napisał/a: | są inne aspekty proponowanych aparatów, które powinieneś brać pod uwagę...
|
Jednym z takich aspektów może być renoma serwisu. Na forum Alfa/Minolta przeważają pochwały ichniego serwisu, u "Nikoniarzy" wieszaja psy na swoim.
Ale ktoś mi powiedział żebym się tym nie przejmował bo takie opinie mogą być mocno subiektywne.
[ Dodano: Czw 10 Sty, 2013 20:20 ]
hijax_pl napisał/a: | Zatem porówanie ostrości z plików JPG, któe zaprezentował pan.tadeusz, możesz spokojnie włożyć między bajki jako, że dla Ciebie te wyniki nie niosą żadnej informacji. |
Z żalem potwierdzam
A o jakim serwisie piszesz? Sony dorobiło się już swojego?
Z tego co się doczytałem wysyłają aparaty na Węgry
[ Dodano: Czw 10 Sty, 2013 20:24 ]
hijax_pl napisał/a: | Zatem porówanie ostrości z plików JPG, któe zaprezentował pan.tadeusz, możesz spokojnie włożyć między bajki jako, że dla Ciebie te wyniki nie niosą żadnej informacji. |
- A nie jest przypadkiem tak że lustrzankę kupuje się by robić zdjęcia w formacie RAW ?
Misio-Jedi napisał/a: | A nie jest przypadkiem tak że lustrzankę kupuje się by robić zdjęcia w formacie RAW ? | Moim zdaniem tak jest. By dobierać obiektyw do zastosowania oraz robić zdjęcia w formacie RAW a nie zdawać się na kulejącą (jeszcze) automatykę.
Widziałeś nowego Fuji X20? Jakość obrazu + szybkość AF. Chyba będzie nowy król...
bo takim właśnie miały być komentarzem do wynurzeń muzyka o tej legendarnej jakości dla której bardziej praktyczne różnice są mało znaczące.
co do serwisu gw to realizuje go CSI na Żytniej i faktycznie jeśli chodzi o sprzęt Sony (przynajmniej w moim wypadku) skalibrowany/naprawiony wyszedł w ten sam dzień w który został przyjęty. spotykam podobne opinie w sieci.
RB - Czw 10 Sty, 2013
Jednym z takich aspektów może być renoma serwisu. |
Załóż, że to sie nie psuje (bo w zasadzie tak z tym jest...), czy Nikon, czy Canon, Pentax, czy Sony. A jak się zepsuje to w realiach naszej pięknej Republiki jesteś średnio udu...ny niezależnie od firmy. Najprawdopodobniej Ci jakoś to naprawią. Kiedy i za ile - sprawa mocno otwarta
Co zaś do a37... zdjęcia robi takie, że spoko Ci starczy. Ale jak to się obsługuje, trzyma, jaki to ma wizjer i z czego toto zrobili... Po co Ci to? Nikon gorszych zdjęć nie zrobi na pewno Zresztą, żaden z nich sam zdjęcia nie zrobi.
Jeśli chcesz se radosne filmy z szybkim AF'em kręcic to kupuj a37, jeśli nie, kup Nikona.
Z drugiej strony - jeśli chcesz robić zdjecia mając w nosie wszystkie sprawy związane z ekspozycją itede, to EVF (nawet ten mierniutki w a37) pokaże Ci to co wyjdzie na zdjeciu (tzn. na defaultowym jpg) dla takich parametrów ekspozycji, jakie masz aktualnie ustawione. To może być sprawa całkiem fajna, choć jak komus się chce cośtam cośtam pokombinować i się dowiedzieć (co nie jest oczywiście obligatoryjne przy uwiecznianiu rzeczywistości) to szybko sam potrafi odpowiednio korygować ekspozycję ustawiając czułość-przysłonę-czas tak aby zdjęcie jako tako wyglądało.
pan.tadeusz napisał/a: | bo takim właśnie miały być komentarzem do wynurzeń muzyka o tej legendarnej jakości dla której bardziej praktyczne różnice są mało znaczące. | Ależ on nie pisał o JPEG
Ktoś kto kupuje luszczake bo jest trendi niech se bierze SLT - jakkolwiek fota wyjdzie i tak będzie zadowolony bo przecież "ma luszczankę".
Ale ktoś kto kupuje aparat w celu pozyskiwania najwyższej możliwej jakości zdjęć będzie prędzej czy później sam wywoływał RAWy, przygotowywał je do wydruku itp.
Oczywiście wszystko zależy od progu percepcji - sam wielokrotnie pokazywałeś, że to co ci twój (archaiczny już) SLT daje jest cudowne i wspaniałe. No ale przecież częściowo wynika to z tego, ze nie masz czasu i nie masz porównania...
No właśnie, a jak się poczyta o przygodach z serwisem na "nikoniarzach" to się można zrazić do Nikona (inna sprawa że oni mimo to nadal te Nikony kupują )
RB napisał/a: | szybko sam potrafi odpowiednio korygować ekspozycję ustawiając czułość-przysłonę-czas tak aby zdjęcie jako tako wyglądało. | I akurat EVF nie jest do tego niezbędny...
[ Dodano: Czw 10 Sty, 2013 20:48 ]
Misio-Jedi, z serwisem to były przeboje parę lat temu. Na dziś jest już znacznie lepiej. Tak samo było w Canonie - też psioczyli. Na sony ja sam psioczyłem - do tej pory leży w szafie jeden aparat w stanie agonalnym. Dziś wiem, że z naprawą nie byłoby problemów, ale nie widzę sensu wydawać ani jednej złotówki na tego soniacza.
Mam PS3 i TV - wystarczy przepychanek z Sony (a były.. były...)
Misio-Jedi, internet ma to do siebie, ze opinie rzesz zadowolonych uzytkownikow gina w gaszczu kilku re-re-re-re-postowanych do bolu przykrych historii, o ktorych to czesto z jakiegos powodu nie daja zapomniec ci, ktorym akurat sie to nie przytrafilo. ja tam nie mam pojecia, jak sie sprawdza serwis Nikona, bo odkad uzywam ich produktow (2008r) nie mialam z nimi przyjemnosci
hijax_pl napisał/a: |
Ale ktoś kto kupuje aparat w celu pozyskiwania najwyższej możliwej jakości zdjęć będzie prędzej czy później sam wywoływał RAWy, przygotowywał je do wydruku itp.
|
ależ nie dostrzegam istotniejszej skali problemu w RAWach - śmiało można je wołać z tych Soniaków i dają równie sporo frajdy.
jak czytam o pozyskiwaniu "najwyższej możliwej jakości zdjęć" to budzę się z przerażenia i zerkam na swój nędzny archaiczny pomiot woltomierzy
RB - Czw 10 Sty, 2013
|
Lustrzanki oraz luszczanki mozna kupować również w celu nieupiep...nia się z obsługą i przylaczenia konkretnego obiektywu przy bardzo dobrej jakości zdjęć. Niekoniecznie najwyższej mozliwej. Na to SLT spokojnie starczy, oczywiście komus kto wspóldziała z ta ergonomią i logiką obsługi. Jak nie wspóldziała z dana filozofią to będzie uwierało. W kazdym z systemów (to tak jak właczanie świateł w autach giermańskich i francuskich, jak nie pasuje to zawsze się będziesz dziwił jak te helmuty/żabojady to wymyśliły, choc jeździć będziesz spokojnie).
Jak ma byc najwyższa mozliwa jakośc to sorry... nie ten format, nie te piniądze itede
nie no... moronica
mnie się strasznie podoba D600 ale nie na darmo Nikon dostaje po uszach.
usterki takie jak choćby z tym kurzem mają już swoje re-posty medialne, a i tak Nikon ma to... w pupie - za co należy się mu bura
RB napisał/a: | Lustrzanki oraz luszczanki mozna kupować również w celu nieupiep...nia się z obsługą i przylaczenia konkretnego obiektywu przy bardzo dobrej jakości zdjęć. | Oczywiście. Ergonomię trzeba poczuć. Dlatego zmieniają niektórzy swoje zabawki na... lepsze. I wśród tych osób mało jest takich, co psioczą na brak programów tematycznych w bardziej zaawansowanym sprzęcie.
RB - Czw 10 Sty, 2013
hijax_pl napisał/a: | RB napisał/a: | szybko sam potrafi odpowiednio korygować ekspozycję ustawiając czułość-przysłonę-czas tak aby zdjęcie jako tako wyglądało. | I akurat EVF nie jest do tego niezbędny |
No przecież to napisałem, ze jak sie coskolwiek wie to można samemu korygowac bez wspomagania...
ale jeszcze raz, jak ktoś nic nie wie, to w EF widzi pi razy drzwi co mu wyjdzie. Czyli, że zawierzajac światlomierzowi (a nie wiedząc jak on naprawdę działa i co mierzy) nie wypali wszystkiego do sniegu albo nie zrobi bazyliki w nocy. Zresztą, jak się wie i potrafi, to tez nie ma zakazu korzystania z tej cechy Wbrew pozorom to nie jest jakoś specjalnie niehonorowe (niezależnie od tego, co tam ci faciowie od najkona se myślą)
pan.tadeusz, ciekawe ile z osób, któe zakupiły D600 ten kurz zauważa. Oprócz kilkunastu kopiowanych z jednego na drugi sajt krytycznego artykułów + kilkunastu/dziesięciu zawiedzionych malkontentów (cześć z nich nawet nie kupiła) czy słychać coś jeszcze? Hm.. Mam rozumieć, że na całym świecie nikon sprzedał powiedźmy 100 puszek i tych 100 właścicieli dzieli się na necie opiniami? Czy też może sprzedał już 100000 puszek i tych 99900 właściciele jest zadowolonych i robi zdjęcia? Bo w du.pie mają trzy potencjalne pyłki gdyż ważniejszym jest zarejestrowany obraz, to co autor chciał przekazać? Tak jak to czynu whisper?
hijax_pl napisał/a: | Oczywiście. Ergonomię trzeba poczuć. Dlatego zmieniają niektórzy swoje zabawki na... lepsze. |
nie no... nie każdy do diaska potrzebuje uszczelnianego pięciopalczastego korpusu do przeciwwagi dla długiego masywnego tele.
dla jednego LEPIEJ to ten DR z rawa większy o dziesiętne, a dla innego banalny HDR z puszki i filmik z dzieciakiem biegnącym za piłką
Dlatego użyłem słów "trzeba poczuć" oraz "niektórzy"
Widzę, że znów dyskusja wraca na tory pobieżnego czytania bez zastanowienia...
hijax_pl napisał/a: | Bo w du.pie mają trzy potencjalne pyłki gdyż ważniejszym jest zarejestrowany obraz, to co autor chciał przekazać? Tak jak to czynu whisper? |
wiesz hijax_pl mnie się ten aparat naprawdę podoba... ale jak się to ma do
hijax_pl napisał/a: | pozyskiwania najwyższej możliwej jakości zdjęć |
nagle masz to w d_pie
a ja myślę, że Nikon ma w d_pie swoich odbiorców skoro wycina takie numery i mu to lotto
pan.tadeusz napisał/a: | ale jak się to ma do | Nijak. pan.tadeusz napisał/a: | nagle masz to w d_pie | Ja? Ja nie kupię D600 - ergonomia tej puszki by mnie zamęczyła
Czytania bez zrozumienia ciąg dalszy...
pan.tadeusz napisał/a: | a ja myślę, że Nikon ma w d_pie swoich odbiorców skoro wycina takie numery i mu to lotto | A ja myślę, że Sony ma w d_pie swoich odbiorców...
yea no ma bo tak mi wycenia A99
no to Miso zapraszamy do czekoladowej groty...
RB - Czw 10 Sty, 2013
hijax, przypominam że "czytanie bez zrozumienia"to jest w necie na drugim miejscu po "faszystach" i tym podobnych "hitlerach" w kategoriach robienia dyskusji beznadziejną... I to tym razem nie ON a TY...
Parafrazując naszego byłego prezydenta: hijaxie i psie Sabo, nie idźcie tą drogą!
RB, więcej konkretów a nie porównań do faszystów, ok?
A może powinienem kupić sobie jakieś sony kolejne (może tym razem przeżyje dłużej niż pół roku) byś zaczął normalnie się wypowiadać?
pan.tadeusz napisał/a: | nie no... moronica
mnie się strasznie podoba D600 ale nie na darmo Nikon dostaje po uszach.
usterki takie jak choćby z tym kurzem mają już swoje re-posty medialne, a i tak Nikon ma to... w pupie - za co należy się mu bura |
i to ma byc odnosnie tego, jak funkcjonuje serwis Nikona?
poza tym po czym wnosisz, ze ma to w pupie? moj po ponad 200 zdjeciach mial 1 (slownie: jeden) malenki pylek, ktorego juz sobie zdjelam. kurz snu mi z powiek nie spedza, przy takiej fotografii jaka zwykle uprawiam moge miec wewnatrz piaskownice a i tak tego nie zauwaze. swoja droga, kiedy ostatnio fotografowales sufit na domknietej przyslonie?
moronica, walka z wiatrakami. Tadek musi przecież jeszcze przez rok wyolbrzymiać problem internetowy
hijax_pl napisał/a: | A może powinienem kupić sobie jakieś sony kolejne (może tym razem przeżyje dłużej niż pół roku) byś zaczął normalnie się wypowiadać? |
to nie wystarczy, że poleciłem mu zakup D5100+18-105?
zresztą RB również
RB - Czw 10 Sty, 2013
hijax_pl napisał/a: | RB, więcej konkretów a nie porównań do faszystów, ok?
A może powinienem kupić sobie jakieś sony kolejne (może tym razem przeżyje dłużej niż pół roku) byś zaczął normalnie się wypowiadać? |
No, hijax, ja nikogo do owych faszystów nie porównuję. Również nie moim ulubionym argumentem argumentów jest to, ze mój szanowny interlokutor "czyta bez zrozumienia". Co - mam nadzieję - nie staje się powoli Twoim ulubionym argumentem. Naprawdę bym żałował takiego obrotu sprawy. Poważnie piszę, bez emotikonów i innych takich.
Po prostu nie złaź proszę na poziom notorycznego uzywania argumentu "czytania bez zrozumienia". Dla mnie napisanie tego w dyskusji to obciach prawie taki sam jak nazwanie siebie samego autorem niepokornym...
A czy Ty masz aparat S czy nie... ryba mi. W końcu dowalić komus bezinteresownie zawsze można, no nie ?
Myślę, że kupowanie lustra (czy półlustra) jest bez sensu w tym przypadku. Wskazałem na X20. W sieci dostępne są już pokazówki AF - do dzieciaka będzie jak znalazł. jakością obrazu dorówna też tym aparatom, szczególnie przy tak ich wymaganiach jakie przedstawił autor wątku.
RB, nieraz trzeba nazwać rzeczy po imieniu. Poskanuj moje posty. Nie znajdziesz tych zwrotów dużo.
moronica napisał/a: | poza tym po czym wnosisz, ze ma to w pupie? |
http://www.optyczne.pl/53...na_matrycy.html
Arek napisał/a: |
Hmmm... Podsumujmy. D7000 - problemy z AF i olejem, D800 - problemy z AF, D600 - problemy z kurzem...
Gdzie jest kontrola jakości? |
moronica napisał/a: | moj po ponad 200 zdjeciach mial 1 (slownie: jeden) malenki pylek, ktorego juz sobie zdjelam. kurz snu mi z powiek nie spedza, przy takiej fotografii jaka zwykle uprawiam moge miec wewnatrz piaskownice a i tak tego nie zauwaze. swoja droga, kiedy ostatnio fotografowales sufit na domknietej przyslonie? |
jeden czy kilka paprochów pewnie go nie spędzi i szczerze życzę aby taki poziom się utrzymał.
ten ponad trzystu stronicowy wątek na nikoniarzach nie re-re-repostowało trzech kolesi cykających okazjonalnie sufit. problem jest całkiem realny. owszem do ogarnięcia ale kurcze... naprawdę nie uważasz, że ktoś powinien Ci wymienić ten wadliwy element z łuszczącą się farbą? przecież płacisz za produkt bez takich mechanicznych usterek, sorry
wiem, że można nad tym jakoś w miarę panować ale ciekaw byłbym komentarzy gdyby chodziło o aparat marki S
RB - Czw 10 Sty, 2013
hijax_pl napisał/a: | Myślę, że kupowanie lustra (czy półlustra) jest bez sensu w tym przypadku. |
Masz rację. Ale jak misio, czy tam dżedaj musi mieć z lusterm to niech kupi juz tego Nikona.
RB, nieraz trzeba nazwać rzeczy po imieniu. Poskanuj moje posty. Nie znajdziesz tych zwrotów dużo. |
Wiesz co, ja tak czytam tą dyskusję i akurat to obaj wydajecie się dość dobrze rozumieć co drugi pisze Nawet aż za dobrze, bo wiedząc co miał na myśli, oceniacie to co faktycznie napisał. Taka mała różnica
johndoe - Czw 10 Sty, 2013
Ale to nie ma znaczenia dla kogoś, kto chce fotografować, a dla tego, który chce filmować amatorsko, to i camcorder wystarczy.
...
Nawet pięć smartfonów i dwa camcordery i |
Wydajesz się byc nieco zagubiony intelktualnie. Najpierw do filowania radzisz kupno kamery, potem piszesz, że noszenie kilku rzeczy jest be.
Popracuj trochę nad Swoją argumentacją /w zasadzie to poszukaj argumentu poza standardowym "S jest do bani"/
ps. D5100 plus camcorder to już inna półka cenowa niż A37 bez camcordera:)
@Wojmistrz
btw. historii firm foto.
Dobrze, że Pentaxa kupił Ricoh. Gdyby to zrobił np. Google to twierdziłbyś, że firma wystartowała w branży foto w 2011.
hijax_pl napisał/a: | Ale zakładam, że statystyczny Kowalski nie przestawia aparatu na najmniejsze możliwe wyostrzanie bo zainteresowany jest ostrzeniem w kompie wg swojego widzimisię bądź też bada silniki jpeg. |
To już nie jest zagubienie, to jazda po bandzie. Statystyczny Kowalski badający silnik jpg.
Sam ciekaw jestem reakcji statystycznego Kowalskiemu na pytanie o badanie silnika jpg.
Obstawiam, że 30% chciałoby to robić w ASO.
hijax_pl napisał/a: | Zatem porówanie ostrości z plików JPG, które zaprezentował pan.tadeusz, możesz spokojnie włożyć między bajki jako, że dla Ciebie te wyniki nie niosą żadnej informacji. |
Focus, Budapest. Sugerujesz, że autor wątku właśnie potwierdził, iż LR jest tym co tygrysy lubią najbardziej????? Może go jednak dopytaj.
pan.tadeusz, czy oprócz kurzu masz coś jeszcze do powiedzenia na temat D600? I jak sie ten kurz ma do jakości D5100?
Przypomnę też, że te problemu z kontrolą jakości nasiliły gdy nikon przeniósł fabryki sprzętu dla amatorów z Tajlandii do Chin.
RB - Czw 10 Sty, 2013
pan.tadeusz napisał/a: |
wiem, że można nad tym jakoś w miarę panować ale ciekaw byłbym komentarzy gdyby chodziło o aparat marki S |
Już gdzieś czytałem, ze zrobili nieruchome lustro bo nie potrafili poradzić se z mechaniką kłapiacego na tyle, zeby nie śmieciło na matryce . Ale to chiba nie tutaj było...
johndoe napisał/a: | To już nie jest zagubienie, to jazda po bandzie. Statystyczny Kowalski badający silnik jpg. | fajnie że się ze mną zgadzasz. Czy może nie wyszło? johndoe napisał/a: | Może go jednak dopytaj. | Dopytany potwierdził. Nie zauważyłeś?
P.S.
Już lepiej wróć na główną
RB - Czw 10 Sty, 2013
Przypomnę też, że te problemu z kontrolą jakości nasiliły gdy nikon przeniósł fabryki sprzętu dla amatorów z Tajlandii do Chin. |
Mam nadzieję ze Chińczycy się tak obrażą na Japończyków że Ci ostatni wrócą czemprędzej do Tajów
(lubię i chińczyków i tajów, japończyków chyba też, ale tych mniej znam )
pan.tadeusz napisał/a: | moronica napisał/a: | poza tym po czym wnosisz, ze ma to w pupie? |
http://www.optyczne.pl/53...na_matrycy.html
Arek napisał/a: |
Hmmm... Podsumujmy. D7000 - problemy z AF i olejem, D800 - problemy z AF, D600 - problemy z kurzem...
Gdzie jest kontrola jakości? |
|
przeciez tam nic nie ma o braku reakcji Nikona a sam problem wynikl kilka miesiecy temu (a juz pod koniec listopada zdaje sie bylo wiadomo, ze problem bywa na poczatku uzytkowania i z czasem znika) wiec sie pytam na jakiej podstawie teraz, w styczniu 2013, twierdzisz ze Nikon ma ten problem w pupie. przeciez oswiadczenia byly jak i zapewnienia ze jesli komus ten problem doskwiera to ma sie zglaszac do serwisu. swiezutki nowokupiony d600 wydaje sie na razie przynajmniej nie posiadac tej wady (takich zadrapan jakich zdjecia krazyly po necie rowniez nie zauwazam) no ale oczywiscie nie majac korpusu w reku pozostaje postekiwac, ze Nikon to, ze Nikon tamto
hijax_pl napisał/a: | pan.tadeusz, czy oprócz kurzu masz coś jeszcze do powiedzenia na temat D600? I jak sie ten kurz ma do jakości D5100?
|
odpowiedzi na oba pytania znajdziesz w moich poprzednich postach:
D600 - pomijając wspomniany problem wydaje się bardzo fajną puchą z wybitnie rejestrującą matrycą Sony (bo przecież właśnie z tego powodu jest tak doceniany)
co do d5100 to wyraziłem już opinię na temat jego zakupu - pozytywną jeśli autor celuje w systemową lustrzankę
@Misio-Jedi
Niestety trafiłeś na forum, gdzie część osób przykłada większą wagę do tabelek, wykresów, punkcików niż do zabawy i frajdy jaką daje aparat fotograficzny. Ba, dla niektórych to sens życia.
Dodatkowo wśród potencjalnych nabytków zapodałeś aparat na S, co powoduje taką reakcję na tym forum
http://www.youtube.com/watch?v=9U1HVGuNmCU
Jeżeli A100 daje ci jakość wystarczającą, to każdy z tych aparatów. które chcesz kupić, spowoduje, że zaczniesz orbitować.
Weź ten, który jest dla Ciebie najwygodniejszy. Ergonomia aparatu ma odpowiadać Tobie a nie mnie czy komuś innemu. Jeżli chcesz S to jak tu napisali inni A57 jest dużo lepszym wyborem. Pentaxa polecił tu Jaad, który zna ten system. N5100 jest ok. Z Canona też będziesz zadowolony. Poproś kogoś o podanie modelu z Twoim budżetem.
Idź do sklepu i weź każdy do ręki. Potem wybierz i rób zdjęcia. Tylko nie zapomnij włożyć aku do S i N:)
Ad. stabilizacja w body vs. stabilizacja w szkłach. Co jakiś czas producenci ogłaszają, że stabilizacja w danym produkcie jest lepsza niż rok temu, i tak co kilka miesięcy. Generalnie tu i tu można osiągnąć stabilizację ok. 3EV, może w najnowszych tele N i C nieco większa. N i C, którzy stabilizację mają w szkłach nie produkowali do niedawna stałek ze stabilizacją. Teraz C ma 2 czy 3 za 700-800$ chyba. W P czy S kupisz za 400-500 PLN obiektyw sprzed 20 lat i stabilizacja będzie działać . Może gorszy optycznie, ale Ty tego nie zauważysz. I nie myślę o heliosie tylko o systemowych 50, 35 czy 28 z autofocusem jak najbardziej.
johndoe napisał/a: | btw. historii firm foto.
Dobrze, że Pentaxa kupił Ricoh. Gdyby to zrobił np. Google to twierdziłbyś, że firma wystartowała w branży foto w 2011. |
Przecież chodziło o to z czym się kojarzy dana marka, a nie od kiedy co robi. Gdyby Google kupiło ... to i tak większość kojarzyła by nazwę Google z wyszukiwarką internetową.
johndoe napisał/a: | @Misio-Jedi
Niestety trafiłeś na forum, gdzie część osób przykłada większą wagę do tabelek, wykresów, punkcików niż do zabawy i frajdy jaką daje aparat fotograficzny. |
No, na to wygąda...
hijax_pl napisał/a: | fajnie że się ze mną zgadzasz. Czy może nie wyszło?
|
Zamiast odwracania kota, może popytaj kolegów z forum co myślą o badaniu silnika jpg przez statystycznego Kowalskiego. Czasami warto wyjść z matrixa,
hijax_pl napisał/a: | Dopytany potwierdził. Nie zauważyłeś?
|
?????? Że juz się bierze do studiowania tutoriali LR?
@ Wojmistrz
a to przepraszam:)
johndoe, masz jakiś problem z procedurami pomiarowymi tutejszego portalu? Napisz co być zmienił, na co i dlaczego? Znajdzie się kilka osób co się pochylą nad tym.
By daleko nie szukać: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=20922
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
hijax_pl napisał/a: | Ależ on nie pisał o JPEG |
No niestety, trzeba w rozmowie o niektórych typach aparatów bardziej zaawansowanych niż kompakt uważać, by nie drapnąć drażliwego tematu jakości raw'ów, bo ilekroć piszę coś o jakości zdjęcia mam właśnie ten rodzaj zapisu na myśli.
Niestety, ale w raw'ach Nikon i Pentax są dużo z przodu. Tak ogólnie.
Testy, nie tylko optycznych to potwierdzają. Czyż trzeba za każdym razem wyszukiwać szczegółowo pewne fakty, które kiedyś się czytało, a przez co utrwalił się obraz ogólnej jakości aparatów - głównie lustrzanek - danego systemu?
Czyż trzeba za każdym razem prowadzić wojnę na detaliczne argumenty, by nie zostać obrażonym przez kogoś, kto prawdopodobnie sam ma problemy, które komuś zarzucając, obraża go:
johndoe napisał/a: | Wydajesz się byc nieco zagubiony intelktualnie. |
Chodzi o to, że rozmawiamy-piszemy o sprzęcie fotograficznym, często pół żartem pół serio i ktoś kto tego nie do końca rozumie, wchodzi nagle z buta i pokazuje jaki to on fajny...
no i zaczyna się robić po prostu ch.wo.
Pisząc coś o czymś, nie obrażam nikogo na tym forum i tego też oczekuję od innych.
Jeśli tak się nie dzieje i ktoś rozpoczyna od obrażania innych to pytanie, kto tu jest zagubiony intelektualnie?
albo raczej posiadający braki w inteligencji emocjonalnej...
Johndoe. Jak chcesz szczegółowe argumenty, to masz je w zasięgu myszki na stronie www.optyczne.pl albo na innych stronach testujących aparaty.
moronica napisał/a: |
przeciez tam nic nie ma o braku reakcji Nikona a sam problem wynikl kilka miesiecy temu (a juz pod koniec listopada zdaje sie bylo wiadomo, ze problem bywa na poczatku uzytkowania i z czasem znika) wiec sie pytam na jakiej podstawie teraz, w styczniu 2013, twierdzisz ze Nikon ma ten problem w pupie. przeciez oswiadczenia byly jak i zapewnienia ze jesli komus ten problem doskwiera to ma sie zglaszac do serwisu. swiezutki nowokupiony d600 wydaje sie na razie przynajmniej nie posiadac tej wady (takich zadrapan jakich zdjecia krazyly po necie rowniez nie zauwazam) no ale oczywiscie nie majac korpusu w reku pozostaje postekiwac, ze Nikon to, ze Nikon tamto |
wiesz moronica nie śledzę rozwoju sprawy na bieżąco bo ten problem mnie nie dotyczy bezpośrednio.
patrząc jednak na takie newsy
http://www.optyczne.pl/54...atrycy_cd..html
i komentarze redaktora poważnego portalu branżowego pod nimi
Arek napisał/a: | nasz D7000 pracował prawidłowo jeśli chodzi o AF. Niestety D800 i D600 nie miały tyle szczęścia.
Pokazały wyraźnie wady opisywane w sieci.
D800 w naszym teście był dostarczony przez Nikon Polska. Włącznie z obiektywem, który miał taki BF, że ręce opadały... Reakcja producenta będzie pewnie taka, jak dotychczas. Tzn. dalej nie będzie nas zapraszał na swoje premiery, warsztaty i konferencje prasowe.
problem D600 jest naprawdę bardzo dobrze udokumentowany. Oprócz naszego egzemplarza i tego opisywanego w niniejszym newsie masz jeszcze przypadek wszystkich kilkudziesięciu sztuk D600, które miało LensRentals. Uważasz, że oni też działają na szkodę Nikona?
Problemy są poważne i dotyczą nie tylko jednego egzemplarza jednego modelu. Najgorsze jest to, że Nikon udaje, że sprawy nie ma.
Wada D600 wydaje się problemem fabrycznym i wcale bym się nie zdziwił, gdyby ludzie zaczęli w końcu oddawać te aparaty do sklepów powołując się na niezgodność towaru z umową. W sumie w sławnej sprawe serwisu Nikona, to właśnie było przyczyną reakcji firmy. My jako Optyczne.pl mieliśmy udział w nagłośnieniu problemu fatalnego serwisu Nikona, ale tak naprawdę skromny. Główną przyczyną, że coś w tym serwisie się ruszyło było to, że ludzie zaczęli zwracać towar nie do serwisu tylko do sklepów. A sklepy, żeby nie mieć problemów, przestały zamawiać na magazyny sprzęt Nikona. Uderzyło w kieszeń, więc pojawiła się reakcja.
Jeśli chodzi o D600 może być podobnie. Obiektywny test pokazujący wady aparatu, zostanie zrównoważony testem-laurką w innym portalu czy gazecie. Wyjdzie na zero. Natomiast jeśli klienci, u których problem występuje zaczną masowo zwracać sprzęt do sklepów, gwarantuję, że reakcja się pojawi. |
do dziś wciąż brak oficjalnego stanowiska czy noty serwisowej...
nie chce mi się już szukać ale z tego co kojarzę to jeszcze w listopadzie grali głupa w serwisie.
Nikoniarze napisał/a: | Zrób taki eksperyment -zadzwoń do nich jutro, za tydzień, za dwa tygodnie, powiedz że własnie kupiłeś D600 i po kilkuset zdjęciach widzisz straszne kropki na zdjęciach, że to chyba zabrudzona matryca. Zapytaj czy to normalne i czy mieli już taki przypadek z D600. I jak usłyszysz kolejny raz, że nie, to pierwszy raz, to już nie będziesz zadawać na forum takich pytań
Niedawno kolega pytał o problem z lewą stroną czujników AF w D800 -oczywiście nic o czymś takim nie słyszeli i to pierwsze tego typu zgłoszenie......
Po prostu ręce opadają, bo to już nie jest tylko bezczelność ale i skrajna głupota. |
gdzieś tam nawet pojawiały się informacje o odpłatnym czyszczeniu ale chyba robią jednak łaskę...
zresztą piszesz, że to kilku marudnych chłopców rozdmuchało sprawę...
http://forum.nikoniarze.p...&postcount=2372
http://forum.nikoniarze.p...&postcount=2371
http://forum.nikoniarze.p...&postcount=2359
http://forum.nikoniarze.p...&postcount=2473
to tak z brzegu... wspomniany listopad - być może teraz coś się już zmieniło (ktoś znalazł dobry sposób albo serwis jakoś to rozgrywa bardziej prokonsumencko) ale ja o niczym takim nie słyszałem (chętnie się dowiem bo sam miałem smaki na to body)
i coś czego Ci nie życzę
http://forum.nikoniarze.p...&postcount=2220
może problem się już rozwiązał...
może dotyczył tylko jakiejś pierwszej partii...
może z czasem ustępuje - któż to wie?
a może to tylko pobożne życzenia użytkowników?
bo kto powinien poinformować oficjalnie o tym problemie?
kto powinien znaleźć przyczynę i wskazać wadliwe serie?
co wynika z przytoczonych tutaj informacji?
zdarza się wcale nie rzadko, że w waląc seriami robię 500-800 zdjęć jednego dnia.
tak na tym filmiku wyglądała matryca po 1k
ten aparat kosztuje ~dwie średnie krajowe
ale tak... sprzedaje się bo ma świetne parametry i użytkownicy nauczą się regularnie go czyścić.
ktoś tam może nawet dostanie premię za wypuszczenie na rynek markowej dmuchawki bo prócz niskich kosztów produkcji wzrośnie sprzedaż drobnych akcesoriów - super!
gryzipiórki w centrum dowodzenia wyciągną z tego wnioski to się opłaca
więc proszę nie pisz, że problemu nie ma/było.
że serwis jest ok, a kurz został rozdmuchany przez rozmarudzonych niedzielnych malarzy sufitowych
RB - Czw 10 Sty, 2013
Misio-Jedi napisał/a: | johndoe napisał/a: | @Misio-Jedi
Niestety trafiłeś na forum, gdzie część osób przykłada większą wagę do tabelek, wykresów, punkcików niż do zabawy i frajdy jaką daje aparat fotograficzny. |
No, na to wygąda... |
Nie przejmuj się Wszstko, co rozważales jest w stanie zrobic godne zdjecia. Które z nich będzie dla Ciebie najlepsze? Sprawdź. Nie jakie zdjęcia wychodzą (no chyba, ze faktycznie interesuje Cię bezobsługowe wyceluj i klik) a jak Ci się korpus podoba i okolice tego...
To, że niektórzy z nas bardziej lub mniej nie znoszą EVF, inni maja sonoskrzywienie, a jeszcze innych głównie interesują technologiczne aspekta obrazowania i dążenie do (zdaniem innych absurdalnego) ideału obrazowania... to powoduje, że to wszystko odlatuje w te same odwieczne pogaduchy tych samych starych zgryźliwych tetryków. Niestety, my się z tym chyba dobrze bawimy, ale Ty jestes dośc biedny
Mnie się z tych, o które pytałeś, najbardziej podobałby Nikon, do rejestrowania rzeczywistości na zasadzie nie przejmuj się i klikaj (zarówno foto jak i video) najbardziej polecałbym Sony, Pentaxa nie znam na tyle, abym nawet próbował pisnąc
Zdjęć zrobionych tymi korpusami przez tego samego użytkownika (potrafiącego obsłuzyc każdy tych róznie upierdliwych systemów), w tych samych warunkach nie odróżnisz bez analizy drobnych szczegółów. A i to nie zawsze.
hijax_pl napisał/a: | johndoe, masz jakiś problem z procedurami pomiarowymi tutejszego portalu? |
Ale, że co? Mam zasugerowąc optycznym pomiary statystycznych Kowalskich /posiadaczy lustrzanek i wyrobów lustrznkopodobnych/ pod kątem badania silnika jpg?
Po co angażować optycznych. DIY. Jedź do galerii, stań przy kasach w media i pytaj się wszystkich nabywców lustrzanek i wyrobów lustrzankopodobnych jaki sposób badania silnika jpg preferują.
Ciekawe to co piszesz... Ja wyszedłem od tego, że dla statystycznego Kowalskiego bezmyślne porównywanie jakości JPGów na głównej nie ma sensu. Z paru prostych przyczyn, które dla tego portalu są istotne a dla niego - czarną magią...
No niestety, trzeba w rozmowie o niektórych typach aparatów bardziej zaawansowanych niż kompakt uważać, by nie drapnąć drażliwego tematu jakości raw'ów, bo ilekroć piszę coś o jakości zdjęcia mam właśnie ten rodzaj zapisu na myśli.
|
o! i nie przeszkadza Ci matryca w Twoim obecnym aparacie?
porównywałeś jaka różnica dzieli nas do tych "Pentaxów i Nikonów"?
mnie z nędzną A55V i Ciebie z 40D? czujesz ten ból?
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
pan.tadeusz napisał/a: | nie przeszkadza Ci matryca w Twoim obecnym aparacie? |
Mnie nie przeszkadza matryca w 40D, a ergonomia samego aparatu tym bardziej nie.
Bardziej brakuje mi ff. Czekam sobie spokojnie na jakiś jeszcze ruch cenowy 5dIII.
jaad75 - Czw 10 Sty, 2013
pan.tadeusz napisał/a: | o! i nie przeszkadza Ci matryca w Twoim obecnym aparacie?
porównywałeś jaka różnica dzieli nas do tych "Pentaxów i Nikonów"?
mnie z nędzną A55V i Ciebie z 40D? czujesz ten ból? | Póki używasz czegoś to wydaje się, że w sumie nie przeszkadza, ale wiem jedno, że teraz bardzo przeskadzałby mi downgrade... Nawet "downgrade" do K-5... Do lepszego człowiek się momentalnie przyzwyczaja.
pan.tadeusz, pokazujesz dokladnie to o czym pisalam wczesniej - re-postowanie problemow innych uzytkownikow przez osoby, ktorych ten problem nie dotknal. jeszcze tylko doprawic tu i owdzie sugestia, ze niby zaprzeczam by problem kiedykolwiek istnial, udac obiektywizm rzucajac jakims "sam bym sobie go kupil gdyby nie..." i gotowe. i juz pewnie nikt nie pamieta, ze zaczelo sie od watku ze serwis Nikona jest be. a przeciez wady fabryczne nie ma nic wspolnego z funkcjonowaniem serwisu. wad moze byc masa a serwis jak do rany przyloz. lub na odwrot.
odnosnie tego
to oczywiscie wiesz, jaka jest roznica miedzy obrazkiem po prawej i po lewej? bo taki przecietny poszukiwacz luszczanki wiedziec nie bedzie i tylko sobie zakoduje, ze po 1000 cykniec bedzie mial na zdjeciach gigantyczna brazowa plame. no a twoim interesie przeciez nie jest tego wytlumaczyc bo zakladam, ze jakis interes (chocby tylko emocjonalny) masz wywlekajac kurz na matrycy aparatu, ktorego nie posiadasz, w watku, ktory go nie dotyczy
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | Póki używasz czegoś to wydaje się, że w sumie nie przeszkadza, ale wiem jedno, że teraz bardzo przeskadzałby mi downgrade... Nawet "downgrade" do K-5... Do lepszego człowiek się momentalnie przyzwyczaja. |
Drobnostka.
Wiadomo, że 40D ma lepszy AF niż 30D, ale... tym 30D jakoś - nie wiem, tak ... fajnie się fociło.
A 40d to już tak jakoś zwyczajnie.
Może dlatego, że 30D to pierwszy dwukółkowy jaki miałem?
Wiem, może to śmieszne, ale tak to odbieram.
Mnie nie przeszkadza matryca w 40D
|
i tak trudno zestawić w tym kontekście te Twoje "przepastne" różnice które "biją na głowę konkurencję"
nie trudź się na odpowiedź...
właśnie zatoczyliśmy kółeczko aby pokazać wagę Twoich argumentów
a ergonomia samego aparatu tym bardziej nie.
|
uwierz mi, że nie każdy celuje w większy uszczelniany magnezowy korpus.
pod słowem ergonomia dla mnie kryje się wygoda - i jest mi wygodnie z tym małym lekkim plasticzakiem. pewnie gdybym dotematu podchodził bardziej profesjonalnie to moje preferencje byłyby inne - ale to nie znaczy, że miałeś tutaj rację. wręcz przeciwnie
[ Dodano: Czw 10 Sty, 2013 23:29 ]
jaad75 napisał/a: | Póki używasz czegoś to wydaje się, że w sumie nie przeszkadza, ale wiem jedno, że teraz bardzo przeskadzałby mi downgrade... Nawet "downgrade" do K-5... Do lepszego człowiek się momentalnie przyzwyczaja. |
właśnie - dobierać/ zmieniać sprzęt w miarę potrzeb i możliwości finansowych
Chodzi o to, że rozmawiamy-piszemy o sprzęcie fotograficznym, często pół żartem pół serio i ktoś kto tego nie do końca rozumie, wchodzi nagle z buta i pokazuje jaki to on fajny...
no i zaczyna się robić po prostu ch.wo. |
Ty poważnie, to i ja Ci odpowiem powżnie. Pół żartem pół serio kończy się na tym forum, kiedy na horyzoncie pojawi się S. A jak jeszcze jakiś entrylevelowiec zdecyduje na S, to "pół zartem" zamienia się w jazdę po człowieku bez trzymanki. I dla niego zostaje tylko "pół serio" po d..e. Vide lozan i magda28 ostatnio. Wiec daruj sobie połajanki na temat savoir-vivre, bo dobrze byłoby zacząć od siebie.
A co do dzisiejszej dyskusji, to pan.tadeusz /na Twoją zresztą prośbę/ wskazał Ci w czym A57 radzi sobie lepiej niż D5100. A Ty na argument video wyjechałeś z kamerą, której i tek nosił nie będziesz, bo za dużo już byłoby tego noszenia.
johndoe napisał/a: | Pół żartem pół serio kończy się na tym forum, kiedy na horyzoncie pojawi się S | .. wtedy pojawia się johndoe, pan.tadeusz.. albo agat1 (której już się odechciało chyba lobbować za Sony). I robię się z dyskusji przypalony kisiel. Aż w końcu wątek zostanie zamknięty, johndoe znów na "miesiąc" zaniknie i będzie spokój.
Na szczęście są tu na forum inne osoby posiadające sprzęt Sony i potrafiące konstruktywnie rozmawiać, bez atakowania i obrażania rozmówców, za które to można zaliczyć ostrzeżenie od moderatorów...
moronica nie widzisz relacji pomiędzy stosunkiem serwisu do wad fabrycznych i opinią o serwisie czy danej marce?
po prawdzie nie wklejam tu tego aby robić szoł.
wysmarowałaś teatralny post w którym marudni lenie nie sprzątają swoich zabawek...
co miałem tu linkować? skoro ten filmik pojawia się na dpreview czy optycznych... to my dalej będziemy udawać, że problem jest wydumany?
naprawdę mam nadzieję, że to tylko na początku jest tak uciążliwe jak na obrazku i zrozum proszę - tu nie chodzi o sympatię do Ciebie czy statystyczną ilość pyłu jaki się tam zbiera.
nawet jeśli w nowych egzemplarzach już się tak nie będzie działo to chodzi o stanowisko/politykę Nikona...
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
pan.tadeusz napisał/a: | i tak trudno zestawić w tym kontekście te Twoje "przepastne" różnice które "biją na głowę konkurencję"
nie trudź się na odpowiedź...
właśnie zatoczyliśmy kółeczko aby pokazać wagę Twoich argumentów
|
Degrengolada.
O "przepastnych" różnicach nie pisałem porównując swój aparat z innymi, tylko konkretne zaproponowane modele. Jeszcze raz przypominam: Nikon i Pentax mają w tej chwil najlepiej oprogramowane matryce, a Sony wielu się nie podoba za brak rozwoju lustra i wprowadzenie czegoś ... dziwnego, czyli półprzepuszczalnego lustra i elektronicznego wizjera.
pan.tadeusz napisał/a: | uwierz mi, że nie każdy celuje w większy uszczelniany magnezowy korpus.
pod słowem ergonomia dla mnie kryje się wygoda - i jest mi wygodnie z tym małym lekkim plasticzakiem. pewnie gdybym dotematu podchodził bardziej profesjonalnie to moje preferencje byłyby inne - ale to nie znaczy, że miałeś tutaj rację. wręcz przeciwnie |
Twoją wypowiedź można skomentować: rzecz gustu.
Zauważ jednak, że jak ktoś chce wygodnie fotografować, sięga po coś większego - nie dla szpanu, ale dla wygody.
To, że Tobie wygodnie z Twoim plasticzkiem, nie oznacza, że jest on ergonmiczny.
Akurat mam dostęp do wszystkich modeli Sony... i ergonomią mnie nie zachwycają, za to zwróciłem uwagę, na mniejszy niż Canońskie dwukółkowe korpus k5.
Ok, w a99 ergonomia jest spoko, tylko że... po co to jest SLT?
Nie mogli choć jednego normalnego lustra zrobić?
hijax_pl napisał/a: | Ciekawe to co piszesz... Ja wyszedłem od tego, że dla statystycznego Kowalskiego bezmyślne porównywanie jakości JPGów na głównej nie ma sensu. |
i doszedłeś do tego?
"Ale zakładam, że statystyczny Kowalski nie przestawia aparatu na najmniejsze możliwe wyostrzanie bo zainteresowany jest ostrzeniem w kompie wg swojego widzimisię bądź też bada silniki jpeg."
Chyba skrótem jakimś.
Pomijając fakt, że statystyczny Kowalski ma kitowego zooma, lub kitowego zooma plus ciemne tele i o rawach coś tam moze w instrukcji wyczytał.
johndoe, odnoszę wrażenie, że nie zrozumiałeś, o czym pisał hijax i stąd ta cała polemika...
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
johndoe napisał/a: | Wiec daruj sobie połajanki na temat savoir-vivre, bo dobrze byłoby zacząć od siebie. |
Napisałem wcześniej coś o tym, że owszem, krytykuję sprzęt, ale nie robię tego, co Ty - obrażam.
Wyskakujesz z nienacka i zaczynasz tekst o intelekcie na podstawie luźnej pogadanki o gównianym elektronicznym sprzęcie.
johndoe napisał/a: | A Ty na argument video wyjechałeś z kamerą, której i tek nosił nie będziesz, bo za dużo już byłoby tego noszenia. |
no weź... jeśli wziąłeś to na poważnie...
może jeszcze z tymi smartfonami
RB - Czw 10 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | pan.tadeusz napisał/a: | nie przeszkadza Ci matryca w Twoim obecnym aparacie? |
Mnie nie przeszkadza matryca w 40D, a ergonomia samego aparatu tym bardziej nie. |
To jeszcze łaskawie przetłumacz teraz na "wspólny" naszemu niedoświadczonemu w sonobojach Koledze inicjatorowi wątku, jakoż i kiedyż to on owe "bardzo do przodu w rawach" u Pentaxa i Nikona na swych zdjęciach zauważy
muzyk napisał/a: | ... tym 30D jakoś - nie wiem, tak ... fajnie się fociło. | Mi też najlepiej się fociło 30D, moja dożyła 115k klapnięć.
Wojmistrz napisał/a: | Mi też najlepiej się fociło 30D, moja dożyła 115k klapnięć. | Mnie się zawsze lepiej robi zdjęcia nowszym, bo zawsze jest lepszy od starszego...
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
RB napisał/a: | To jeszcze łaskawie przetłumacz teraz na "wspólny" naszemu niedoświadczonemu w sonobojach Koledze inicjatorowi wątku, jakoż i kiedyż to on owe "bardzo do przodu w rawach" u Pentaxa i Nikona na swych zdjęciach zauważy |
Kolego rozpoczynający wątek.
Jeśli chcesz odczuć jakość zdjęć z aparatu lepszego niż kompakt - tzn. lustrzanki:
rób zdjęcia w RAW'ach i zainwestuj w kupno niedrogiego, acz pożytecznego programu jakim jest Lightroom 4 i w nim wywołaj swoje RAW'y.
Różnicę (jeśli zechcesz porównać RAW'y z Sony i Nikona/Pentaxa) zauważysz zwłaszcza w bardzo kontrastowych scenach, w których będziesz mógł więcej "wyciągnąć" z RAWów Pentaxa np. Kr czy zwłaszcza Nikona d5100.
Jeśli nie chce Ci się robić RAW'y i je "wołać" - nie przejmuj się, kup JAKIKOLWIEK nowy Sony SLT i ciesz się życiem.
hijax_pl napisał/a: | tedy pojawia się johndoe, pan.tadeusz.. albo agat1 (której już się odechciało chyba lobbować za Sony). I robię się z dyskusji przypalony kisiel. Aż w końcu wątek zostanie zamknięty, johndoe znów na "miesiąc" zaniknie i będzie spokój. |
Taki lajf. Nie produkuję sie w wątkach, który mnie nie interesują. Kisiel w wątku z lozanem to też moja wina?
ps. możesz zacytować moje lobbowanie za S? Twoje postrzeganie świata jest coraz bardziej intrygujące.
Na szczęście są tu na forum inne osoby posiadające sprzęt Sony i potrafiące konstruktywnie rozmawiać, bez atakowania i obrażania rozmówców, za które to można zaliczyć ostrzeżenie od moderatorów... |
Chwała niebiosom. Cud, miod i orzeszki.
http://forum.optyczne.pl/...odid&modid=1238
Albo mi się wydaje, albo 2 marca 2011 dostałeś ostrzeżenie za to samo co ja. Jak to pisałeś wyżej; wróc na główną, bo za chwilę sobie drugą stopę odstrzelisz.
O "przepastnych" różnicach nie pisałem porównując swój aparat z innymi, tylko konkretne zaproponowane modele. |
ależ moja A55 ma taką samą matrycę jak A37/A57 i aż dziw, że w blasku tych Nikonów i Pentaxów Twój aparat jeszcze Ci wystarcza - bo przecież wedle Twych argumentów...
muzyk napisał/a: | Twoją wypowiedź można skomentować: rzecz gustu. |
no widzisz... właśnie to nie tyle gustu mody trendów, co właściwej oceny sytuacji/preferencji (a gust warto zostawić sobie na końcowy werdykt)
muzyk napisał/a: | Zauważ jednak, że jak ktoś chce wygodnie fotografować, sięga po coś większego - nie dla szpanu, ale dla wygody. |
i dlatego prawdziwy kierowca ciężarówki do kościoła jeździ wyłącznie swoim ciągnikiem,
a gdybyś miał przytyć to kupujesz zawsze większe spodnie i spinasz się mocno pasem - taka Twoja ergonomia
muzyk napisał/a: | Ok, w a99 ergonomia jest spoko, tylko że... po co to jest SLT?
Nie mogli choć jednego normalnego lustra zrobić? |
zastanawiasz się nad problemem który Cię nie dotyczy.
co więcej - jak sądzę nie potrafiłbyś dobitnie wskazać złych cech tej technologii w bilansie wad i zalet.
daruj już swe jęki...
[ Dodano: Czw 10 Sty, 2013 23:55 ]
Wojmistrz napisał/a: | Mi też najlepiej się fociło 30D, moja dożyła 115k klapnięć. |
bo jesteście z jednej bajki
muzyk - Czw 10 Sty, 2013
pan.tadeusz napisał/a: | daruj już swe jęki... |
Cały czas mam wrażenie, że odpisując na moje posty jesteś gdzieś obok, czego dowodem jest wpis powyżej.
Trudno. Nie każdy musi wszystko rozumieć.
RB - Czw 10 Sty, 2013
Akurat mam dostęp do wszystkich modeli Sony... i ergonomią mnie nie zachwycają, |
Minolta i canon to moim zdaniem systemy ktore trudno jednoczesnie lubić za ergonomię... Z minolty (sony) do C to jest na początku rzut na głęboką wode i w drugą stronę też....
Ok, w a99 ergonomia jest spoko, tylko że... po co to jest SLT?
Nie mogli choć jednego normalnego lustra zrobić? |
To proste, a99 jest zeby pokazać, ze SLT w FF robi też fajne foty i filmy i że "my coś takiego potrafimy zrobić" (tzn, to nasz miś, którym to misiem pokazujemy światu... itede). A robią SLT, bo w SLR'ach w tej konkurencji spadliby do pozycji rynkowej szacownego Pentaksa.
muzyk - Pią 11 Sty, 2013
RB napisał/a: | A robią SLT, bo w SLR'ach w tej konkurencji spadliby do pozycji rynkowej szacownego Pentaksa. |
Hmm... pewnie tak. A więc kapuchobranie zamiast inwestycji w lustro.
Pentax może i nie sprzedaje się tak jak C czy N, ale za to w APSc po prostu miażdży.
Jeszcze wypłynie...
moronica - Pią 11 Sty, 2013
pan.tadeusz napisał/a: | moronica nie widzisz relacji pomiędzy stosunkiem serwisu do wad fabrycznych i opinią o serwisie czy danej marce? |
nie widze relacji miedzy wystepowaniem wad fabrycznych i tym, czy pan w serwisie tej marki (upraszczajac oczywiscie) bedzie dla mnie mily czy niegrzeczny. jak wezmiesz auto na przeglad serwisowy i cie okantuja to czy to swiadczy o samochodzie? zreszta jak wiecej pracownikow Nikon Polska jest tak kompetentnych jak ta pani, co ci D600 pokazac nie chciala, to uwierz mi, ja ich bronic nie bede, gamonie to widac i tyle
pan.tadeusz napisał/a: | po prawdzie nie wklejam tu tego aby robić szoł.
wysmarowałaś teatralny post w którym marudni lenie nie sprzątają swoich zabawek...
co miałem tu linkować? skoro ten filmik pojawia się na dpreview czy optycznych... to my dalej będziemy udawać, że problem jest wydumany? |
ponownie zarzucasz mi cos, czego nigdzie nie napisalam. i nadal nie wiem, czy wiesz jaka jest roznica miedzy prawa i lewa strona tego obrazka
pan.tadeusz napisał/a: | naprawdę mam nadzieję, że to tylko na początku jest tak uciążliwe jak na obrazku i zrozum proszę - tu nie chodzi o sympatię do Ciebie czy statystyczną ilość pyłu jaki się tam zbiera.
nawet jeśli w nowych egzemplarzach już się tak nie będzie działo to chodzi o stanowisko/politykę Nikona... |
kilka stron temu poprosilam o jakies konkrety odnosnie stanowiska i polityki Nikona. dostalam cytat z Arka
pan.tadeusz - Pią 11 Sty, 2013
Różnicę (jeśli zechcesz porównać RAW'y z Sony i Nikona/Pentaxa) zauważysz zwłaszcza w bardzo kontrastowych scenach, w których będziesz mógł więcej "wyciągnąć" z RAWów Pentaxa np. Kr czy zwłaszcza Nikona d5100.
|
Cytat: |
Żeby dobitniej zobrazować o co chodzi i jakie są różnice między tymi matrycami przypomnę te dwa obrazki z innego wątku:
500D (ta sama matryca, co w 50D) | bardzo podobna do tej z lustrzanki muzyka czyli 40D, z którego jak pisze - jest zadowolony
oraz
Cytat: | D7000 (ta sama matryca, co K-5) |
w zasadzie ta sama siedzi też w A35/37/55/57/580 oraz nex5/6.
najlepiej oprogramowana u Pentaxa>Nikona>Sony
Cytat: | Dwa mocno pchnięte ISO100, dla zilustrowania ilości i jakości informacji w cieniach... |
było już wiele dyskusji o tym czy takie pchanie cieni w LR jest potrzebne w normalnej fotografii. z pewnością stanowi pewną przewagę... nad Canonierami i daje szersze możliwości w bardziej zaawansowanym postprocesie (finalnej obróbce zdjęć na komputerze).
jaad75 - Pią 11 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | Jeszcze wypłynie... | Myślę, że im jest lepiej pod powierzchnią...
RB - Pią 11 Sty, 2013
Różnicę (jeśli zechcesz porównać RAW'y z Sony i Nikona/Pentaxa) zauważysz zwłaszcza w bardzo kontrastowych scenach, w których będziesz mógł więcej "wyciągnąć" z RAWów Pentaxa np. Kr czy zwłaszcza Nikona d5100. |
A z d4 to w ogóle
Poza tym - właściwie to nie przeszkazda Jak matryca 40d nie przeszkadza to w tej pokrace a37 nie powinna tyż, nieprawdaż?
Jeśli nie chce Ci się robić RAW'y i je "wołać" - nie przejmuj się, kup JAKIKOLWIEK nowy Sony SLT i ciesz się życiem. |
Albo ktoregokolwiek canona APS-C. Może być nawet nowszy od 40d. Który wszak nie
przeszkadza.
muzyk - Pią 11 Sty, 2013
pan.tadeusz napisał/a: | ardzo podobna do tej z lustrzanki muzyka czyli 40D |
Ej, 50D ma zupełnie inną matrycę.
Podobną, czy wręcz tą samą ma 20 i 30D.
RB - Pią 11 Sty, 2013
Hmm... pewnie tak. A więc kapuchobranie zamiast inwestycji w lustro. |
No, wredne Sony, nie to co filantropi z najkona, kwanona i pentaksa...
muzyk - Pią 11 Sty, 2013
RB napisał/a: | Jak matryca 40d nie przeszkadza to w tej pokrace a37 nie powinna tyż, nieprawdaż?
|
Może... tyle, że 40D to inna bajka, jeśli chodzi o użytkowanie.
RB napisał/a: | Albo ktoregokolwiek canona APS-C. |
Zakaz. Nie wolno proponować komuś Canona, kto od początku o nim nie wspomina.
Padło na 37.kr i pięć sto - polecam ten ostatni.
RB napisał/a: | No, wredne Sony |
Jako firma nie zajmująca się długo fotografią, a po wejściu i odpuszczeniu w dziedzinie luster i zajęciu się fajerwerkami, to ... sam piszesz.
nie widze relacji miedzy wystepowaniem wad fabrycznych i tym, czy pan w serwisie tej marki (upraszczajac oczywiscie) bedzie dla mnie mily czy niegrzeczny. |
ale tu nie idzie przecież o emocje tylko o stanowisko jakie zajmują w tej sprawie.
przecież wyraźnie jedna po drugiej pojawiały się relacje osób próbujących skontaktować się z serwisem. więcej takich stenogramów mam przelinkować? maile z oficjalnymi odpowiedziami Nikona masz powklejane do newsów na optycznych. sorry, to może kiepskie źródło ale masowe i w pewnym sensie (przy tej skali) wiarygodne. pisać do Nikona w tej sprawie nie zamierzam aby cokolwiek tu wyjaśnić. jeśli się mylę to na korzyść użytkowników - więc tym lepiej
jak wezmiesz auto na przeglad serwisowy i cie okantuja to czy to swiadczy o samochodzie?
|
nie no przecież tu nie chodzi o uczciwość szarych pracowników Nikona
zreszta jak wiecej pracownikow Nikon Polska jest tak kompetentnych jak ta pani, co ci D600 pokazac nie chciala, to uwierz mi, ja ich bronic nie bede, gamonie to widac i tyle
|
bo nie pracowałaś w handu i nie masz pojęcia co to znaczy świecić oczami do klientów za nie swoje błędy, mając przy tym pełną świadomość, że słusznie dochodzą swoich roszczeń. poza tym sprzedawać coś takiego i nie wspomnieć o tym zjawisku... trzeba być więcej niż gamoniem
to była prosta ale jednak poniekąd uczciwa kobieta - choć może również w swoim interesie bo to w nią uderzy fala sfrustrowanych klientów, a nie każdy tak jak Ty będzie się z tym problemem... patyczkował
[ Dodano: Pią 11 Sty, 2013 00:24 ]
muzyk napisał/a: | pan.tadeusz napisał/a: | ardzo podobna do tej z lustrzanki muzyka czyli 40D |
Ej, 50D ma zupełnie inną matrycę.
Podobną, czy wręcz tą samą ma 20 i 30D. |
o wybacz... nie mam więc stosownego przykładu.
ale czy z cieni pójdzie więcej? jak znacząco?
RB - Pią 11 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | RB napisał/a: | Jak matryca 40d nie przeszkadza to w tej pokrace a37 nie powinna tyż, nieprawdaż?
|
Może... tyle, że 40D to inna bajka, jeśli chodzi o użytkowanie.
|
muzyk, my tu o tym, że to dośc kuriozalnie, gdy jednocześnie się pisze, że matryca 40d nie przeszkadza, i obrazowo opisuje, jakież to przewagi w obrazowaniu 5100 nad a37 zobaczy rawa wywolawszy. Albo piszesz, ze jak mi 40d nie przeszkadza, to pewnie i Tobie obrazaowanie z a37 nie będzie przeszkadzało, albo żałujesz ze nie możesz se powyciągać takich cudeniek jak z pentaksa czy najkona. Albo rybka, albo akwarium, sorry..
Tylko tyle. Nikt nie pisze, że s jest lepsze od czegos czy tamtegoś.
Mozna nie lubic S, tak jak ja nie lubię C (ale pewnie go kupie, tak dla umartwiania się, no bo prawdziwy Polak nie moze tak jak ten leming radośnie konsumowac tylko, nieprawdaż?), ale no bez jaj, chodzi o pewną konsekwencję argumentacji.
pan.tadeusz napisał/a: | ale czy z cieni pójdzie więcej? jak znacząco? | Coś tam pójdzie, ale jakość straszna (w porównaniu do IMX071):
RB - Pią 11 Sty, 2013
Jako firma nie zajmująca się długo fotografią, a po wejściu i odpuszczeniu w dziedzinie luster i zajęciu się fajerwerkami, to ... sam piszesz. |
Ty chyba wierzysz, ze firmy "z pasją tworzą..." itede... Naprawdę wierzysz...
Firmy z pasja to tworzą pieniądze na swoich kontach.
RB, wbrew pozorom, jednak zatrudniają też ludzi z pasją... A czasem nawet Ci ludzie z pasją zasiadają w ich zarządach...
muzyk - Pią 11 Sty, 2013
RB napisał/a: | muzyk, my tu o tym, że to dośc kuriozalnie, gdy jednocześnie się pisze, że matryca 40d nie przeszkadza, i obrazowo opisuje, jakież to przewagi w obrazowaniu 5100 nad a37 zobaczy rawa wywolawszy. |
Co w tym kuriozalnego?
To, że w moim aparacie mi nie przeszkadza, nie stoi na ... ekhm przeszkodzie, abym komuś innemu napisał, stary, weź lepsze lustro.
RB - Pią 11 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | RB, wbrew pozorom, jednak zatrudniają też ludzi z pasją... |
A to prawda. Wszystkie
muzyk napisał/a: | Co w tym kuriozalnego? | No niestety, też widzę kuriozalność tego przypadku...
muzyk - Pią 11 Sty, 2013
RB napisał/a: | Ty chyba wierzysz, ze firmy "z pasją tworzą..." itede... Naprawdę wierzysz... |
nie wierzę. Ani mnie to ziębi, ani grzeje tak naprawdę.
Zauważam, jak każdy pewnie, że Sony poszło w swój świat SLT i porzuciło lustro.
RB napisał/a: | A to prawda. Wszystkie | Pewnie tak. Tylko nie we wszystkich mają cokolwiek do powiedzenia w kwestii finalnego produktu...
RB - Pią 11 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | RB napisał/a: | muzyk, my tu o tym, że to dośc kuriozalnie, gdy jednocześnie się pisze, że matryca 40d nie przeszkadza, i obrazowo opisuje, jakież to przewagi w obrazowaniu 5100 nad a37 zobaczy rawa wywolawszy. |
Co w tym kuriozalnego?
To, że w moim aparacie mi nie przeszkadza, nie stoi na ... ekhm przeszkodzie, abym komuś innemu napisał, stary, weź lepsze lustro. |
My faktycznie chyba po prostu się zrozumieć nie możemy. Bywa. Sądzę jednak, że fejs tu fejs byśmy się dogadali i to bez rękoczynów
jaad75 przydałby się jeszcze przykład te samego wycinka kadru z d5100 i a37 ale w tej chwili to chyba mało realne... i nawet potrzebne
muzyk - Pią 11 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | No niestety, też widzę kuriozalność tego przypadku... |
Trudno zrozumieć, gdy taki tekst wychodzi od osoby, która tak dużo rozumie.
Wyraziłem się w ostatnim zdaniu dość jasno, ale ... trudno.
pan.tadeusz, nie no, to była "odpowiedź" 40D na to:
muzyk - Pią 11 Sty, 2013
RB napisał/a: | My faktycznie chyba po prostu się zrozumieć nie możemy. Bywa. Sądzę jednak, że fejs tu fejs byśmy się dogadali i to bez rękoczynów |
Zapewne. Byłbym chyba ostatnim, który chciałby się pobić o gó.nianą elektronikę.
Napiszę inaczej.
To, że mam gorszy sprzęt, niż współczesne kombajny wysokodynamiczne, nie przeszkadza mi w tym, żebym komuś UCZCIWIE proponował lepszy sprzęt wśród zaproponowanych.
Czy teraz jaśniej?
RB - Pią 11 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | RB napisał/a: | A to prawda. Wszystkie | Pewnie tak. Tylko nie we wszystkich mają cokolwiek do powiedzenia w kwestii finalnego produktu... |
Ja bym ujął inaczej. nie we wszystkich firmach pasja ukierunkowana jest akurat na to co akurat mocno interesuje np. jaada
muzyk napisał/a: | RB napisał/a: | My faktycznie chyba po prostu się zrozumieć nie możemy. Bywa. Sądzę jednak, że fejs tu fejs byśmy się dogadali i to bez rękoczynów |
Zapewne.
Napiszę inaczej.
To, że mam gorszy sprzęt, niż współczesne kombajny wysokodynamiczne, nie przeszkadza mi w tym, żebym komuś UCZCIWIE proponował lepszy sprzęt zaproponowanych.
Czy teraz jaśniej? |
Ale to jest jasne. Nikt Ci proponowania nie ma za złe. Wręcz zauważ, że niezwykle zgodnie wszyscy proponują to samo
No naprawdę się nie rozumiemy Ja już też ze 3 razy próbowałem wyjaśniać o co mi chodzi. Sorry. Ja z tym mogę żyć.
muzyk - Pią 11 Sty, 2013
RB napisał/a: | Nikt Ci proponowania nie ma za złe. |
No to w czym rzecz, że mi mój 40D nie przeszkadza, mimo, że o ff myślę?
Ej...
muzyk napisał/a: | RB napisał/a: | Nikt Ci proponowania nie ma za złe. |
Ej... |
RB wnoszę, że kolega jednak chce z Tobą dłużej popisać
RB - Pią 11 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | RB napisał/a: | Nikt Ci proponowania nie ma za złe. |
Ej... |
muzyk, nie. Ale mi sie już nie chce ponownie. Naprawdę, odpuśćmy sobie nasze winy i niewiny. Pax między krześcijany, okej?
muzyk - Pią 11 Sty, 2013
RB napisał/a: | Ale mi sie już nie chce ponownie. Naprawdę, odpuśćmy sobie nasze winy i niewiny. Pax między krześcijany, okej? |
Jak chcesz.
Szkoda, tylko, że się nie zrozumieliśmy.
pan.tadeusz, czyli chyba jednak nie wiesz...
po prawej jest obrazek prosto z puszki. to jest faktyczna skala tego problemu w egzemplarzach, w ktorych wystepuje. by w ogole zobaczyc ten kurz trzeba zdjecie wykonac jednolitej jasnej powierzchni na przymknietej przyslonie a i tak ledwo go tam widac (jeden paproch widac, ze dwa tak ledwo ledwo, reszta jest niedostrzegalna). jesli robisz wiekszosc zdjec na f/5.6 i wiekszych to nic sie nie pokaze. jesli przymykasz ale nie robisz zdjecia jednolitej powierzchni - najprawdopodobniej rowniez problemu nie zauwazysz
to zlowrogie bure cos po lewej to zdjecie, ktore zostalo tak obrobione (glownie przy pomocy krzywej tonalnej) by kazdy najmniejszy pylek bylo widac "czarno na bialym". taka obrobka zostala zastosowana tylko i wylacznie by dobitnie pokazac, ile tego kurzu jest, a nie w jaki sposob wplywa na zdjecia. normalnie nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie wykonywal zdjecia w odcieniach bieli i... bieli a nastepnie nie bedzie tych nieco zlamanych tonow bieli ciagnal w dol by zrobily sie czarne. buro-zolta plama jest wynikiem nierownomiernego oswietlenia powierzchni fotografowanej, jak widzisz na nieobrobionym zdjeciu ten obszar zdjecia jest delikatnie kremowy. do tego stopnia wszelkie paproszki, nierownosci i nierownomierne oswietlenie zostaly wyeksponowane w wyniku obrobki
Jak chcesz.
Szkoda, tylko, że się nie zrozumieliśmy. |
muzyk - Pią 11 Sty, 2013
pan.tadeusz napisał/a: | muzyk napisał/a:
Jak chcesz.
Szkoda, tylko, że się nie zrozumieliśmy. |
Weź Ty lepiej podnieś lustro w swoim SLT
moronica problem z brudnymi matrycami w K-5 był znacznie bardziej banalny/incydentalny, a mimo to Pentax bez gadania wymieniał puchy.
doskonale rozumiem, że zabawa krzywymi i dalsza obróbka pomaga uwydatnić skalę zjawiska. weź proszę pod uwagę, że to raptem 1k strzałów.
więc jeśli serwis decyduje się to czyścić - za darmo (ponoć)
to przyjmując, że trzy dni po 330 fotek to żaden wyczyn - wypadałoby co pół tygodnia odsyłać i wierzyć, że to się jakoś "wyrobi"
i miejmy nadzieję, że tak
ale do cholery... jesteście użytkownikami tego systemu, a traktujecie markę jak świętą krowę - złego słowa rzec nie można w obliczu takich zagrań.
Arek mądrze pisał - w kupie siła, a nie ma krótszej drogi do rozumu niż przez portfel (w przypadku korporacji - do zarządów przez dochody/koszty/finanse)
pan.tadeusz, kiedy (i czy w ogole) ostatnio sprawdzales, czy nie masz na matrycu kurzu?
z miesiąc będzie jak mi sensor pierwszy raz czyścili (przy okazji kalibracji) czyli prawie dwa lata po zakupie. wiem do czego zmierzasz... spoko, masz trochę racji
może moje Sony ocipieje wreszcie i pojawi się jakieś brudne paskudne A88 z którego będę się cieszył jak i Ty, mam nadzieję
muzyk - Pią 11 Sty, 2013
pan.tadeusz napisał/a: | z miesiąc będzie jak mi sensor pierwszy raz czyścili |
To sam nie możesz wyczyścić?
moronica, kupiłaś w końcu to D600? Nie chwaliłaś się nigdzie... Nawet w stopce...
[ Dodano: Pią 11 Sty, 2013 01:40 ]
muzyk napisał/a: | To sam nie możesz wyczyścić? |
pan.tadeusz napisał/a: | przy okazji kalibracji |
jaad75, wczoraj nie mialam nawet okazji wyjsc z nim na zewnatrz, same foty kotow, zaluzji i monitora
no to pięknie - gratki!
dzieki musi mi wystarczyc na kolejne 4 lata. teraz staruszka trzeba sie pozbyc
muzyk - Pią 11 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | muzyk napisał/a:
To sam nie możesz wyczyścić?
pan.tadeusz napisał/a:
przy okazji kalibracji
|
Czyli co, w SLT samemu nie da radę?
moronica napisał/a: | wczoraj |
Pięknie!
moronica napisał/a: | jaad75, wczoraj nie mialam nawet okazji wyjsc z nim na zewnatrz, same foty kotow, zaluzji i monitora | Gratulacje. Mnie też właśnie wczoraj (właściwie już przedwczoraj) doszła nowa zabawka.
muzyk napisał/a: | Czyli co, w SLT samemu nie da radę? | Kalibrować? Nie wiem, ale skoro jest na gwarancji...
muzyk - Pią 11 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | Kalibrować? Nie wiem, ale skoro jest na gwarancji... |
Czyścić.
Misio-Jedi - Pią 11 Sty, 2013
Wybiorę się dzisiaj na wnikliwe oględziny tych aparatów, zamierzam szczególnie przeanalizować wizjery/wyświetlacze.
możecie mi poradzić na co jest w tym istotne ?
Prawdopodobnie nie będę miał czasu ani warunków do zapoznania się z menu tych aparatów, a zdaję sobie sprawę że wygoda poruszania się po takim menu jest dość ważna
- może macie do tego jakieś uwagi ?
muzyk, nie wiem czy sie droczysz czy pytasz powaznie no ale skoro lustro jest nieruchome do dostep do matrycy pod nim jest bardzo utrudniony
jaad75, IIs?
hijax_pl - Pią 11 Sty, 2013
Misio-Jedi napisał/a: | możecie mi poradzić na co jest w tym istotne ?
| Własne odczucie.
Co Ci po tym jak będziesz wiedzieć co mi pasuje / nie pasuje?
Skieruj na jasne miejsce, ciemne, obróć się patrząc przez wizjer...
Misio-Jedi, upewnij sie ze bateria jest naladowana w Nikonie i Sony. nawet mimo tego ze Nikon ma wizjer optyczny to bedzie on ciemniejszy i rozmyty jesli nie ma w aparacie baterii
a generalnie to sprawdz, ktory ci najlepiej w dloni lezy, czy wygodnie operuje sie przyciskami i pokretlami bez odrywania dloni od uchwytow
muzyk - Pią 11 Sty, 2013
Zobacz, ile każdy z nich ma wyciągniętych funkcji na zewnątrz w postaci różnych przycisków, pokrętła.
Zobacz jak łatwo zmienić parametry:
czas, przysłonę, ISO, punkt AF (owszem, można z reguły używać środkowego i przekadrowywać, ale uważam, że warto, aby zmiana punktu af była na tyle łatwa, aby nie odrywać oka od wizjera zmieniając ów punkt), ale też rodzaj pomiaru światła.
Porównaj ergonomię.
Co do wizjera. Między a37, a Nikonem i Pentaxem różnicy nie trzeba opisywać.
Dwa zupełnie różne światy - cyfrowy i optyczny.
moronica napisał/a: | nie wiem czy sie droczysz czy pytasz powaznie no ale skoro lustro jest nieruchome do dostep do matrycy pod nim jest bardzo utrudniony |
Nie droczę. Ponoć można podnieść do czyszczenia.
Stąd - pytam.
Wojmistrz - Pią 11 Sty, 2013
moronica napisał/a: | mimo tego ze Nikon ma wizjer optyczny to bedzie on ciemniejszy i rozmyty jesli nie ma w aparacie baterii | To się tyczy wszystkich Nikonów?
Misio-Jedi - Pią 11 Sty, 2013
A w menu są jakieś większe różnice między systemami ?
Wojmistrz - Pią 11 Sty, 2013
Misio-Jedi napisał/a: | A w menu są jakieś większe różnice między systemami ? | Różnie, ale do każdego trzeba się przyzwyczaić.
Wojmistrz napisał/a: | moronica napisał/a: | mimo tego ze Nikon ma wizjer optyczny to bedzie on ciemniejszy i rozmyty jesli nie ma w aparacie baterii | To się tyczy wszystkich Nikonów? |
z tego co mi wiadomo tak, wszystkich cyfrowych lustrzanek nikon
pes - Pią 11 Sty, 2013
moronica napisał/a: | Wojmistrz napisał/a: | moronica napisał/a: | mimo tego ze Nikon ma wizjer optyczny to bedzie on ciemniejszy i rozmyty jesli nie ma w aparacie baterii | To się tyczy wszystkich Nikonów? |
z tego co mi wiadomo tak, wszystkich cyfrowych lustrzanek nikon | amen
johndoe - Pią 11 Sty, 2013
Misio-Jedi napisał/a: | A w menu są jakieś większe różnice między systemami ? |
Jak w każdym sperzęcie. Nokia vs. Ericsson vs. Siemens w komórkach np.
Jak przyzwyczaisz się do N, to S czy C będzie dla Ciebie nieintuicyjne. I w drugą stronę.
Zabierz swoją kartę i popstrykaj/pofilmuj/ tymi aparatami. W domu obejrzyj to na czymś więcej niż tylny wyświetlacz.
I pamiętaj to Twój aparat. Ma pasować do Twoich rąk, Twoich oczu itd. Dopasuj sobie najlepszy dla CIEBIE
@Hijax
Wczoraj sam się chyba nieco zagubiłem intelektualnie i opacznie zrozumiałem co pisałeś /o badaniu silnika/. Nie pozostaje mi nic innego niż wycofać się i powiedzieć "przepraszam" za całą jazdę.
hijax_pl - Pią 11 Sty, 2013
johndoe napisał/a: | /. Nie pozostaje mi nic innego niż wycofać się i powiedzieć "przepraszam" za całą jazdę. | Nie ma sprawy. Ja nie chowam urazy
muzyk - Pią 11 Sty, 2013
johndoe napisał/a: | Zabierz swoją kartę i popstrykaj/pofilmuj/ tymi aparatami. W domu obejrzyj to na czymś więcej niż tylny wyświetlacz. |
To dobry pomysł. Najlepiej tą samą scenę focić w RAW - później wywołać, albo choćby np. w przeglądarce Fast Stone Image Viewer przeglądać , filmować.
Jakieś kontrastowe obrazy, coś ciemnego - aby zobaczyć samemu.
Misio-Jedi napisał/a: | A w menu są jakieś większe różnice między systemami ? |
w obu jest znośnie więc tym się nie przejmuj.
względnie w menu A37 powinno być coś takiego jak Powiększenie kadru i linie siatki
1. spróbuj to sobie uaktywnić i uruchomić powiększenie przyciskiem kosza (a kierunkowymi przesuwasz podgląd po całym kadrze) bo to jedna z fajniejszych fcji do ręcznego ostrzenia
2. włącz sobie histogram
3. ewentualnie linie siatki możesz sobie włączać i wyłączać tą opcją w menu
4. wyłącz autopodgląd
5. przyciskiem Disp pozmieniaj sobie różne widoki w EVF
6. w trybie zapisu w jpg zmień pod przyciskiem DRO ustawienia na HDR i strzel fotę
7. strzel fotę w trybie panoramy (na pokrętle)
9. w trybie zapisu w jpg zmień w menu ISO na multiredukcję (HDR musi być wyłączony) i strzel fotę
10. włącz nagrywanie filmów i zobacz jak pracuje AF w tym trybie
pamiętaj, że aparat ma mniejszy uchwyt i pały palec ląduje (nie musi) na przedzie tak aby przyciskając podgląd głębi czyścić sobie kadr z dodatkowych informacji
tyle wystarczy
Misio-Jedi - Nie 13 Sty, 2013
OK, dzięki.
Jest jeszcze taka sprawa (jak mogłem o tym zapomnieć) - potrzebuję robić dokumentację elektroniczną ręcznych rysunków - wykonanych na papierze.
Zagadnienie jest takie: mam rysunek na planszy 100x70cm. Żeby nie było zniekształceń spowodowanych perspektywą - jak rozumiem - powinienem ustawić statyw możliwie daleko od planszy (czyli w przypadku mojego pokoju - 4m).
- jaki do tego potrzeba obiektyw ?
Ozywiście chciałbym żeby plansza wypełniła kadr.
hijax_pl - Nie 13 Sty, 2013
Misio-Jedi, w zasadzie to nie musisz już sprawdzać. Po prostu kup SLT i będzie spokój...
[ Dodano: Nie 13 Sty, 2013 15:29 ]
Misio-Jedi napisał/a: | jaki do tego potrzeba obiektyw ?
| Ok 90mm
Wojmistrz - Nie 13 Sty, 2013
Byle bez zbyt dużej dystorsji
hijax_pl napisał/a: | Misio-Jedi, w zasadzie to nie musisz już sprawdzać. Po prostu kup SLT i będzie spokój...
|
Właśnie wróciłem z Saturna, miałem w łapach A-37 i D3100. Oba sięfajnie trzyma (może A-37 nawet ciut fajniej) ale ten wizjer elektroniczny nie za bardzo mi pasuje. Noszę okulary do czytania i nawet z nimi napisów w wizjerze nie widziałem ostro. D3100 ma oczywiście lepszy wyświetlacz, choć nie mogłem tego dobrze wypróbować bo bateria w aparacie była słaba i nie mogłem włączyć live-view.
- Rozumiem że kitowy obiektyw nada się do reprodukcji ?
jaad75 - Nie 13 Sty, 2013
Misio-Jedi napisał/a: | Noszę okulary do czytania i nawet z nimi napisów w wizjerze nie widziałem ostro. | Trzeba było sobie korekcję ustawić...
hijax_pl napisał/a: | Misio-Jedi, w zasadzie to nie musisz już sprawdzać. Po prostu kup SLT i będzie spokój...
|
Ostrzegam, obojętnie na który aparat się zdecyduję (gdy tylko nauczę się tego waszego żargonu) wrócę tu jako fanboy by brać udział w zażartych dyskusjach o wyższości systemu nad innymi.
Wojmistrz - Nie 13 Sty, 2013
Misio-Jedi napisał/a: | ... wrócę tu jako fanboy by brać udział w zażartych dyskusjach o wyższości systemu nad innymi. |
muzyk - Nie 13 Sty, 2013
Misio-Jedi napisał/a: | wrócę tu jako fanboy by brać udział w zażartych dyskusjach o wyższości systemu nad innymi. |
Nie rób tego. Szkoda życia.
RB - Pon 14 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | Misio-Jedi napisał/a: | wrócę tu jako fanboy by brać udział w zażartych dyskusjach o wyższości systemu nad innymi. |
Nie rób tego. Szkoda życia. |
Nie róbmy tego, byłoby chyba lepiej napisane w kontekście tego wątku
Robimy, nawet (niektórzy, mniemam że większość) nie zauważamy.
Misio dżedaj trafnie spuentował to co się tutaj wyrabiało.
naście stron p...nia, gdy odpowiedź można było zmiescić na 1 strone.
pan.tadeusz - Pon 14 Sty, 2013
RB napisał/a: | naście stron p...nia, gdy odpowiedź można było zmiescić na 1 strone. |
tylko czyją
RB - Pon 14 Sty, 2013
Wszystkie sensowne.
Niekoniecznie pełne egzegezy tabelarystów testowych stosowanych.
Misio-Jedi - Pon 21 Sty, 2013
Panie i panowie, dylemat został rozstrzygnięty.
Pojedynek "Nikon D5100 vs Pentax k-r vs Sony A-37" wygrał... (werble, fanfary):
NIKON 3100 w zestawie z obiektywem 18-105 !!!
(czyli żaden z pierwotnie rozważanych )
Teraz przede mną wszystkie trudy i zawiłości związane z przyswajaniem sobie sztuki obsługi tej zaawansowanej technologii.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
jaad75 - Pon 21 Sty, 2013
Misio-Jedi napisał/a: | NIKON 3100 | Nie będę owijał w bawełnę i powiem wprost, że to po prostu zły wybór.
dcs - Pon 21 Sty, 2013
Misio-Jedi napisał/a: | jaki powinien być wybór mądrego fotografa ?
NIKON 3100 |
No, wiem że D4 byłby lepszy ale cóż...
Misio-Jedi, nie, zarówno D5100, jak i K-r byłby lepszym. D3100, to mocno okrojone body z najgorszą z wymienionych matrycą.
To entry-level w końcu jest - wybór adekwatny do moich aktualnych możliwości (i to nawet na wyrost)
moronica - Pon 21 Sty, 2013
Misio-Jedi, entry-level to d5100. polka nizej to takie pre-entry-level. nie no ja rozumiem, zdecydowala cena. ale trzeba bylo dyskutowac przez 16 stron by wziac najtanszy korpus?
O, przepraszam - jest jeszcze coś takiego jak D3000...
Misio-Jedi napisał/a: | To entry-level w końcu jest | No właśnie to jest korpus jeszcze poniżej entry level... To po prostu najtańsza linia Nikona - w każdym systemie lepiej ich unikać, zwłaszcza jeśli zamierzasz ciut bardziej zagłębić się w fotografię.
[ Dodano: Pon 21 Sty, 2013 14:49 ]
Misio-Jedi napisał/a: | O, przepraszam - jest jeszcze coś takiego jak D3000... | D3000, to ta sama linia, poprzednik D3100, podobnie jak on, już nie produkowany. Aktualnym modelem z tej linii jest D3200.
Ale wy nie rozumiecie że ja jestem taki miś dyletant co nie odróżnia migawki od przesłony ?
Dla mnie ten D3100 to świat i ludzie.
Misio-Jedi, ale planujesz to zmienić, czyż nie?
No ba! Nawet już próbuję tyle że chwilowo robię małe postępy
dcs - Pon 21 Sty, 2013
Jak nie chcesz dołożyć z cztery i pół stówy, to trudno.
No ok, nie psuję Ci już dłużej radości z nowego nabytku - zawsze majac jakiekolwiek body, nauczysz się wiecej, niż "na sucho"...
Powodzenia.
jaad75 napisał/a: | No ok, nie psuję Ci już dłużej radości z nowego nabytku |
I tak by ci się nieudało, bo aparacik jest super
Wojmistrz - Pon 21 Sty, 2013
Misio-Jedi, wybrałeś, masz, więc baw się nim (oby) albo się męcz (oby nie). To, że zrobiłeś zakup, nieco zawodzący członków tego forum trudno twoja kasa i innym od tego wara. Życzę udanych kadrów i liczę, że nie uciekniesz z forum i niedługo zobaczymy twoje fotki w dziale "Nasze zdjęcia".
Wujek_Pstrykacz - Pon 21 Sty, 2013
Wybór może nie najlepszy, ale nawet ten mały aparacik da sporo satysfakcji, czego życzę Misio-Jedi. Teraz tylko go poznać i strzelać dobre kadry.
muzyk - Pon 21 Sty, 2013
Cytat: | Dla mnie ten D3100 to świat i ludzie. |
Gratuluję zakupu!
Życzę dalszego odkrywania systemu o nazwie Nikon.
|
|