forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Filtr 58mm uv do Obiektyw NIKON 50mm f1.8G AF-S

pietiagoras1974 - Pią 11 Sty, 2013
Temat postu: Filtr 58mm uv do Obiektyw NIKON 50mm f1.8G AF-S
Witam,
właśnie kupuje obiektyw NIKKOR 50mm f1.8G AF-S do d5100 i chce dobrać jakiś niedrogi filtr
oglądam FILTR HOYA UV (C) HMC 58mm co o nim myślicie, czy może jest lepsza alternatywa?
Pozdrawiam

mozer - Pią 11 Sty, 2013

pietiagoras1974, po co Ci ten filtr? Jedziesz w góry?

Mieszkam w górach :)
mozer - Pią 11 Sty, 2013

pietiagoras1974, na ilu tysiącach metrów? ;)
hijax_pl - Pią 11 Sty, 2013

Chodzi o Alpy...
mozer - Pią 11 Sty, 2013

hijax_pl, w Alpy to może zainwestować w B+W?

Filtr chce do ochrony obiektywu ale, żeby nie było gorszych fotek z nim niż bez niego a jak może coś polepszyć dobrze.
mozer - Pią 11 Sty, 2013

pietiagoras1974, najlepszą ochroną obiektywu jest dekielek :) Obrazu Ci nie polepszy, najwyżej pogorszy.

Na pewno :) ale kurzu podczas robienia fotek nie zatrzyma ;)
hijax_pl - Pią 11 Sty, 2013

Szmatka/grucha/pędzelek to rozwiązanie tańsze i uniwersalniejsze. Dodatkowo nie psuje jakości obrazu...

a co myślicie o tym?

http://allegro.pl/filtr-h...2928320744.html

mozer - Pią 11 Sty, 2013

pietiagoras1974, tamten był też ok, ale nadal nie widzę potrzeby. Polar masz?
pietiagoras1974 - Sob 12 Sty, 2013

Nie mam żadnego, co byś zaproponował?

[ Dodano: Sob 12 Sty, 2013 11:11 ]
Może ten? Chyba, że jest coś ciekawego w granicach tej ceny?

http://allegro.pl/show_it...acf77d00be2ff62

[ Dodano: Sob 12 Sty, 2013 11:17 ]
lub ten?

http://allegro.pl/filtr-p...2938048010.html

mozer - Sob 12 Sty, 2013

pietiagoras1974, te dwa na pewno nie. Te dwa poprzednie są ok - przecież napisałem. Ale nadal twierdzę, że lepiej tą kasę dołożyć do polara lub filtra szarego - przynajmniej się do czegoś przydadzą.
hijax_pl - Sob 12 Sty, 2013

mozer, widać kolega czuje silną potrzebę wydanie bezsensownie kasy... ;)

pisałeś Polar nie znam się tak jak Wy, myslałem, że chodzi filtr polaryzacyjny. Do laika trzeba łopatologicznie ;) to Wy jesteś guru, dlatego prosimy my nowicjusze Was o pomoc.
Wydawało mi się, że każdy obiektyw powinien miec założony filtr w celu ochrony soczewki?

[ Dodano: Sob 12 Sty, 2013 17:00 ]
a co o tym myślicie?

http://allegro.pl/zestaw-...2874296144.html

mozer - Sob 12 Sty, 2013

pietiagoras1974 napisał/a:
pisałeś Polar nie znam się tak jak Wy, myslałem, że chodzi filtr polaryzacyjny

No to się zgadza - to miałem na myśli.

Cytat:
Wydawało mi się, że każdy obiektyw powinien miec założony filtr w celu ochrony soczewki?

Wbrew pozorom szkła przednie obiektywów są wytrzymałe. Lepiej załóż osłonę przeciwsłoneczną.

a co o tym myślicie?

Daruj sobie. Filtry lepiej kupować wyłącznie renomowanych firm - Hoya, Marumi, B+W, Heliopan itp.

Dzieki za wyczerpującą informacje, kupuje gruche i pędzel.
mozer - Sob 12 Sty, 2013

pietiagoras1974, mi do obiektywów wystarcza ściereczka z mikrofibry. Ale grucha i tak czy siak się przyda - chociażby do przedmuchiwania matrycy.
moronica - Sob 12 Sty, 2013

grucha to sie bardzo przydaje by najpierw soczewke przedmuchac a dopiero potem wycierac i polerowac. najczestsze przypadki porysowania soczewki maja miejsce wlasnie gdy ziarenko piasku znajdzie sie gdzies na soczewce, ktora zaczynamy wycierac. sciereczka z mikrofibry przyda sie na ewentualne odciski palcow i inne tluste zabrudzenia
mozer - Sob 12 Sty, 2013

moronica, no tak, ale do tego to ja używam ust nie gruchy, za przeproszeniem ;)
lexus - Sob 12 Sty, 2013

jeśli chodzi o filtr uv na obiektywie to tutaj zdania są... podzielone, taki np. Richard I'Anson uważa że "każdy obiektyw powinien być wyposażony w filtr skylight lub uv"
mozer - Sob 12 Sty, 2013

lexus, a jaki argument za tym podaje?
lexus - Sob 12 Sty, 2013

@ mozer, w jednej z książek, w dziale filtry jest napisane tłustym drukiem w/w i jako rozwiniecie napisał:"filtry skylight redukują intensywność koloru niebieskiego, występującą podczas wykonywania zdjęć kolorowych w plenerze, zwłaszcza w pełnym cieniu. filtry uv pochłaniają promienie ultrafioletowe, które sprawiają, że zdjęcia robione w plenerze mogą być zamglone i niewyraźne. filtry chronią również przed brudem, kurzem, wodą i śladami palców. zawsze lepiej jest usunąć zanieczyszczenia z taniego filtra niż z drogiego obiektywu."
oczywiście dla wielu te informacje są znane i powszechne ale niektórym mogą pomóc w wyrobieniu sobie własnej opinii

zamiast zakladac tani filtr na drogi obiektyw to juz lepiej po prostu kupic tani obiektyw ;)
komor - Sob 12 Sty, 2013

lexus, te porady to chyba jeszcze z czasów analoga. Akurat te zagadnienia trochę się zmieniły po wprowadzeniu cyfry…
lexus - Sob 12 Sty, 2013

@ moronica, to do mnie czy autora książki? chyba większość z nas używa tańszych filtrów od obiektywów nań nałożonych

@ komor, książka wydana akurat 5 kalendarzy temu to chyba nie taka stara :wink:
oczywiście pewne rzeczy ulegają zmianie ale czy akurat czyszczenie :?:
dlatego nie upieram się przecież tylko rzucam temat

lexus, sa i tacy co filtr ochronny zakladaja na plasticzaka 18-55
generalnie juz tu wspominalam, ze jak sie nie daj boze rabnie o cos obiektywem i ten wspanialy filtr ochronny popeka to jego odlamki moga porysowac przednia soczewke. sam przedni element obiektywu jest zazwyczaj nieco glebiej schowany wiec ciezej nim o cokolwiek przyrznac. w obiektywach, gdzie on bardziej wystaje, i tak uzywanie filtrow jest utrudnione badz niemozliwe wiec po prostu trzeba uwazac

lexus - Sob 12 Sty, 2013

@ moronika, uważać trzeba zawsze :mrgreen:
w takim razie autorowi wątku, w przypadku zakupu filtra, radzę nie machać aparatem jak torebką

mozer - Sob 12 Sty, 2013

lexus, jak masz jakiś filtr UV, to zrób sobie eksperyment, czy daje on jakąkolwiek zmianę kolorystyki ;)
lexus - Sob 12 Sty, 2013

@mozer, jakiś mam, czasem używam
mój nie daje, a powinien :?:

mozer - Sob 12 Sty, 2013

lexus, no właśnie nie, co przeczy cytatowi, który przytoczyłeś powyżej :)
lexus - Sob 12 Sty, 2013

@ mozer, nie prawda, nie pisałem ze uv zmienia kolorystykę
osobiście byłbym skłonny przyjąć argument "czyszczący" autora

mozer - Sob 12 Sty, 2013

lexus, no to załóżmy, że połowa cytatu jest nieprawdziwa ;)
Inna sprawa, że moim zdaniem łatwiej czyści się obiektyw niż filtr...

lexus - Sob 12 Sty, 2013

@mozer, cytat jest prawdziwy, bez przekłamań :mrgreen:
nie mam zamiaru nikogo przekonywać, to forma pomocy dla początkujących, możliwość oceny i wyboru.
facet trochę pstryka, jest czynny, publikuje, wydaje i pisze. ma swoje konto na FB można przedstawić swój punkt widzenia, dyskutować

mozer - Sob 12 Sty, 2013

A potem widzę filtry na "kitach" u znajomych... ;)
lexus - Sob 12 Sty, 2013

@ mozer, touché :mrgreen:

lexus,
Mam pytanie, bo sam już nie wiem, zestaw czyszczący kupuje czy może zdecydować się na filtr równiez, znalazłem 2 i zastanawiam się co wybrać?

http://allegro.pl/filtr-u...2908394286.html

lub

http://allegro.pl/filtr-h...2923243710.html

mozer - Sob 12 Sty, 2013

pietiagoras1974, zdecydowanie bierz HMC.
lexus - Sob 12 Sty, 2013

@ pietiagoras1974, potwierdzam za mozer, z tych co podałeś to zdecydowanie HMC, chyba że masz środki na pro1 digital, a zestaw jak najbardziej wskazany, gruszka i pędzel najlepiej do makijażu, pani już ci doradzi jaki :grin: specjalnie nie polecam zestawów dedykowanych foto
jaad75 - Sob 12 Sty, 2013

lexus napisał/a:
facet trochę pstryka, jest czynny, publikuje, wydaje i pisze.
Tyle, że to co pisze o filtrach to bzdura w kontekście fotografii cyfrowej. W kontekście analogowej, też tylko w połowie prawda.

dzięki !

a polaroidowi można zawierzyć?

http://allegro.pl/polaroi...2883720093.html

rafisko - Sob 12 Sty, 2013

Kup w aptece gruszke dla dzieci-największą za 7zł i szmatkę u optyka za 3 zł

Więcej nie potrzeba. A z plynami uważaj, bo można za dużo zmyć ;-)

pędzelek mam od żony :)
szmatke z microfibry a płyn z polaroida do monitora i foto też,
pozostała grucha :)

teraz tylko brać tego Hoya pro1 d czy nie?

lexus - Nie 13 Sty, 2013

@ pietiagoras1974, grucha z apteki i jesteś uzbrojony, a wszelkie płyny naprawdę wyjątkowo w ostateczności.
brać pro1

@ jaad75, jak masz taki dorobek i wiedzę jak Richard I'Anson to może byś to jakoś upublicznił. co konkretnie masz na myśli :?:

po co drobni rzemieślnicy wytwarzający produkty B+W, Hoya, Marumi produkują filtry uv? dla niedoświadczonych, żeby nie powiedzieć głupich pstrykaczy, a my mądrzy doświadczeni nie poddajemy się presji :!: otóż nie, jest to prywatna sprawa i wybór każdego z nas

mozer - Nie 13 Sty, 2013

imho pro1 to przesada - to nie jest szeroki kat nawet.
lexus - Nie 13 Sty, 2013

@ mozer, wcale być nie musi, a jeżeli są środki to warto kupić pro1 digital albo Hoya Super HMC Multi UV(0)
jaad75 - Nie 13 Sty, 2013

lexus napisał/a:
@ jaad75, jak masz taki dorobek i wiedzę jak Richard I'Anson to może byś to jakoś upublicznił.
To, że ktoś robi dobre zdjęcia, nie znaczy, że nie może opowiadać bzdur w kwestiach technicznych. Ba, bardzo często tak się zdarza.
lexus napisał/a:
co konkretnie masz na myśli :?:
Konkretnie to, że matryce są wyjątkowo mało wrażliwe na promieniowanie UV, więc stosowanie filtra UV niewiele zmieni w kwestii "zamglonych i niewyraźnych zdjęć plenerowych", natomiast zastosowanie kiepskich filtrów UV zmieni wiele na niekorzyść jeśli chodzi o obrazowanie samego obiektywu, zwłaszcza w kwestii pracy pod światło. Używanie filtra skylight w cyfrowej fotografii też jest jedynie wprowadzaniem zbędnego elementu w torze optycznym, bo jego zadanie daleko lepiej spełnia odpowiedni balans bieli.
lexus - Nie 13 Sty, 2013

@ jaad75, ten ktoś nie tylko robi dobre zdjęcia, dzieli się też wiedzą i doświadczeniem. zgadzam się oczywiście częściowo w kwestiach technicznych aczkolwiek pozostaje jeszcze rola "ochronna", dlatego nie narzucam woli ani nie sugeruję niczego, jedynie pomagam dokonać wyboru

lexus napisał/a:
dzieli się też wiedzą i doświadczeniem
Nie wiem jak w innych kwestiach, w tej konkretnej, jedynie powiela popularne mity lub przenosi wprost doświadczenia z analoga na cyfrę, co jak wiadomo nie zawsze się sprawdza.
Rola ochronna oczywiście jakaś tam jest, natomiast nie po to kupuje się dobre obietywy i płaci krocie za stosunkowo niewielki wzrost jakości nad tymi średnimi, by potem niwelować sporą część tej różnicy filtrem "ochronnym". Nie ma filtrów, które pozostają bez wpływu na jakość obrazu.

hijax_pl - Nie 13 Sty, 2013

Po co UV zakładać? No na przykład jak robimy reportaż z zawodów żużlowych stojąc przy bandzie czy też jakiegoś przełajowego, rowerowego szaleństwa i obawiamy się by żwir wylatujący spod kół nie uderzał w przednią soczewkę. Jak wiadomo bowiem kurz, czy tłuste plamy się z obiektywu banalnie prosto czyści w przeciwieństwie do rys czy zadr, które to już zostają na zawsze i - w przeciwieństwie do kurzu dają wizualne artefakty na zdjęciach. Drugie zastosowanie to fotografia wysokogórska, gdzie nadmiar promieniowania UV nie jest obcinany przez filtr (ten wbudowany w matrycę - tam jest filtr UV właśnie) i dostaje się na matrycę powodując przebarwienia. W takiej sytuacji musimy wspomóc aparat zakładając dodatkowy filtr na obiektyw.
W każdym innym zastosowaniu filtr UV - nazywany "ochronnym" nie daje nic za wyjątkiem odbić dodatkowych czy zafarbów - im gorszej jakości tym gorzej dla naszych zdjęć.

lexus - Nie 13 Sty, 2013

@ jaad75, nikt przecież nie mówi że filtry nie mają wpływu na jakość obrazu :wink:
co do powielania mitów to proponuję poinformować o tym fakcie producentów.
natomiast reszta to oczywiście twój wybór, a jak upublicznisz swój dorobek z imienia i nazwiska to będziemy się do tego odnosić

mozer - Nie 13 Sty, 2013

hijax_pl napisał/a:
co do powielania mitów to proponuję poinformować o tym fakcie producentów.

Przecież to właśnie oni ten mit wykorzystują - inaczej sprzedaż filtrów UV byłaby znikoma.

rafisko - Nie 13 Sty, 2013

teraz tylko brać tego Hoya pro1 d czy nie?

Jak Cię stać i chcesz mieć 'spokojny sen' to bierz.
Mam przykręcony do 50 i w sumie nie wiem czy pomaga czy nie. Na pewno najlepiej chroni przed upadkiem i uszkodzeniem osłona przeciwsłoneczna ;]

Na większości szkieł mam UV najczęściej marumi, mam też hoya i hama. Ale jak wspomniałem najlepiej służy osłona p/s :wink:

lexus napisał/a:
a jak upublicznisz swój dorobek z imienia i nazwiska to będziemy się do tego odnosić
A co ma jedno do drugiego? :roll:
lexus - Nie 13 Sty, 2013

@ jaad75, trudno abyś był jakimś autorytetem anonimowo, jakoś ja nie znam twojego dorobku, za to polemikę zawsze można toczyć. może załóż DKF :?:
mozer - Nie 13 Sty, 2013

lexus, dlaczego jaad ma się podpierać swoim autorytetem? Przecież podał (i nie tylko on) logiczne argumenty.

lexus, w sieci nigdy nie jest się zupełnie anonimowym (zwłaszcza, gdy jest się np. na jakimś forum odpowiednio długo i często), ale w dyskusji należy podpierać się raczej faktami, niż "autorytetem". :roll: