|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Nikkor 35/1.8G i Nikon D700
111lisu - Pon 14 Sty, 2013 Temat postu: Nikkor 35/1.8G i Nikon D700 Witam
Mam takie głupie pytanie, od 2 dni mam lustrzankę FX i zastanawiam się czy pozbyć się obiektywu od DXa
35/1.8G czy go zostawić ma jeszcze 1/3 roku gwarancję. Jakiś czas temu sprzedałem 50/1.8D a teraz żałuję.
Arek - Pon 14 Sty, 2013
111lisu, przede wszystkim zastanów się czy go będziesz używał.
W każdym razie ja bym zostawił. To nie jest drogi obiektyw, a sprzedając go stracisz w stosunku do ceny zakupu i jednocześnie nie zyskasz wiele złociszy. Możesz go używać w trybie DX jako standard, a jeśli lubisz dużą winietę to nawet w trybie FX. Dla mnie na pewno pozostawienie go w swoim arsenale ma więcej zalet niż wad.
moronica - Pon 14 Sty, 2013
111lisu, na twoim miejscu sprzedalabym poki jeszcze masz gwarancje i kupila 50tke
ceny wygladaja ok http://www.ebay.pl/sch/i.....8&LH_PrefLoc=3
dolozysz nie wiecej (a moze i mniej) niz stowke i masz 50/1.8G
111lisu - Pon 14 Sty, 2013
moronica napisał/a: | 111lisu, na twoim miejscu sprzedalabym poki jeszcze masz gwarancje i kupila 50tke
ceny wygladaja ok http://www.ebay.pl/sch/i.....8&LH_PrefLoc=3
dolozysz nie wiecej (a moze i mniej) niz stowke i masz 50/1.8G |
Teraz to jestem skołowany
Co do 50/1.8G to czytałem że jeden .... niż D
Skłaniam się bardziej do 50/1.4 ale kręci mnie Samayang 85/1.4 chociaż manual
No 85 Nikkora to cena kosmos, jednak 35 też przydałby się.
Czyli sam nie wiem czego chcę i szukam tej decyzji na forum
muzyk - Pon 14 Sty, 2013
Jesli zamiezasz robic zdjecia na FX to sprzedaj.
Jak Ci potrzeba jasnej 35 tki - pomysl nad manualnym Samyangiem 35.
50 tke- czy 1.8 czy 1.4 MUSISZ miec na pelnej klatce.
Przekonasz sie, jak duzo zdjec tym obiektywem mozna zrobic.
85 - to samo - Samyang 85 1.4 jesli jakikolwiek inny 85 1.4 za drogi.
Mozna jeszcze 85 1.8 ...
hijax_pl - Pon 14 Sty, 2013
Musisz? Ni nie wiem. Ja akurat 50ke z rzadka zakładam na moje De
muzyk - Pon 14 Sty, 2013
Uwazam, ze 50 i FF to mus, ze wzgledu na uniwersalnosc tego szkla. Uniwersalnosc jako stalki oczywiscie. Przy czym, wypada miec to f1.4.
rafisko - Pon 14 Sty, 2013
50 na ff to najmniej fajna ogniskowa. Nie lubię jej za szczególnie. Ani to szeroko ani wąsko.
Dużo lepsza jest 35 a najlepsza 85.
Samyang to zuo! na 1.4 trafianie z ostrością to przypadek. Na 2.8 łatwiej ale po co wtedy mieć szkło 1.4?
Żeby nie było mam 8 i 14mm z Korei i jestem zadowolony. A przez 85 1.4 o mało nie zrezygnowałem z zakupu normalnej 85 1.4 (normalnej, czyli z AF). Dodatkowo bokeh z 85 samyanga jest taki nijaki i wygląda jak blur w PS.
Reasumując: sprzedaj 35 i kup 85. Zobaczysz jaka to magia 85mm na ff
Sunders - Pon 14 Sty, 2013
hijax_pl napisał/a: | Ja akurat 50ke z rzadka zakładam |
Mam podobnie na FF.
111lisu - Pon 14 Sty, 2013
Hmmm...
No 50 na cropie to mi w ogóle nie pasił teraz nie mam, więc muszę ustawić na zoomie i po-testować.
85 Nikkora to ceny uch 4k-6k więc nie prędko widziałem "obrazki w sieci na 85 po prosu bajka.
Od piątku mam 7setke po uwagach jednego gościa z Ustrzyk, który kupił mu mnie 50/1.8D
Bałem się ją dotknąć bo niby był nią rozczarowany, hmmm... ja odwrotnie (jestem zaskoczony na +).
Dzisiaj robiłem nawet foty starą rurą od zlewozmywaka (Nikkor AF 28-85/3.5-4,5) i są piękne,
(który kupiłem z ciekawości bo wyczytałem w mądrym Necie, że jest optycznie lepszy od AFSa)
i na D90 niczym się nie różniły od 18-105 a nawet były gorsze.
pomijam celność AF czy szybkość, ale foty (np: na 85) wyszły przyzwoite takim starym kiblem.
Bawiłem się też Jupiterem 37A i naprawdę fajny bajer fotki klasa wprawdzie robiłem garnki w kuchni
Przyznam się ze manualna regulacja ostrości w tym staruszku to przyjemna rzecz
Potem założyłem Biometara 80/2.8, ale przejściówka P-SIX ma Dandeliona, który pierniczy cała zabawę.
Wypada go oderwać, albo sprzedać i kupić bez. W dodatku gorzej mi się nim ostrzy dziwne.
Teraz jest pomiar na manualu wiec dodatkowych bajerów nie trzeba.
No niech mi ktoś teraz powie że body jest nie ważne i można kupić byle co a optyka sprawę załatwi,
to skopię mu majtki ;D. Widać, że niestety na efekt całościowy wpływa dosłownie wszytko, łącznie z pstrykaczem.
Ok już nie pierniczę więcej, bo Ameryki nie odkryłem zapewne wszyscy o tym wiedzieli prócz mnie.
jaad75 - Pon 14 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | 50 tke- czy 1.8 czy 1.4 MUSISZ miec na pelnej klatce. | Rozumiem w związku z tym, że masz 30-stkę, albo przynajmniej 35-tkę na cropie?
komor - Pon 14 Sty, 2013
rafisko napisał/a: | Samyang to zuo! na 1.4 trafianie z ostrością to przypadek. |
Ja mam ledwo skromne APS-C z ciut lepszą matówką i trafiam częściej niż przypadkowo.
rafisko napisał/a: | Dodatkowo bokeh z 85 samyanga jest taki nijaki i wygląda jak blur w PS. |
Nie zgadzam się.
komor napisał/a: | Nie zgadzam się. | Ja też nie, takie bokeh to jest z Sigm...
Ale z tego Samyanga faktycznie jest takie se.
rafisko - Pon 14 Sty, 2013
komor napisał/a: | Ja mam ledwo skromne APS-C z ciut lepszą matówką i trafiam częściej niż przypadkowo.
|
Miałem nawet matówkę M założoną (na aps-c) i mi nie szło. Albo ślepy już jestem;P
Wolę jednak szkła z AF.
Ale z samyangiem 14mm idzie mi już dużo lepiej ale tam ustawiam ostrość na hiperfokalną i nie patrzę co widać
muzyk - Pon 14 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | albo przynajmniej 35-tkę na cropie? |
Manualną na razie.
Poza tym, jakby nie patrzeć 28 mm też zbliża się do 50 tki ef efowej.
Trochę nie rozumiem, dlaczego niektórzy tak wybrzydzają 50 tkę na FF...
No ale, rzecz gustu.
muzyk napisał/a: | Trochę nie rozumiem, dlaczego niektórzy tak wybrzydzają 50 tkę na FF... | Bo to taki trochę nijaki kąt widzenia... Nie ma "wow factor"...
muzyk - Wto 15 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | Bo to taki trochę nijaki kąt widzenia... |
Oj tam. Mnie tam 50 mm na FF się podoba, dlatego, że można naprawdę sporo rzeczy ufocić, a do tego możliwość zejścia do 1.4 ... Oczywiście, póki co, używam na analogu.
pioroon - Wto 15 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | Trochę nie rozumiem, dlaczego niektórzy tak wybrzydzają 50 tkę na FF... |
Znam takiego co pół ślubu/wesela tym oblatuje
Ja też 50tkę podpinam pod analoga i całkiem dobrze mi z tym
mozer - Wto 15 Sty, 2013
Cytat: | Bo to taki trochę nijaki kąt widzenia... Nie ma "wow factor"... |
Co innego np. 43 mm, co nie?
jaad75 - Wto 15 Sty, 2013
mozer napisał/a: | Co innego np. 43 mm, co nie? | Zależy na jakiej klatce... Ale generalnie zawsze ciut szersze szkło niż standardowe w danym zastosowaniu ma większy "wow factor", bo podchodzisz trochę bliżej do tematu robiąc podobne kadry...
mozer - Wto 15 Sty, 2013
jaad75, ale czy to nie jest trochę pójście na łatwiznę?
jaad75 - Wto 15 Sty, 2013
mozer, ba, to jest tanie efekciarstwo...
111lisu - Sro 16 Sty, 2013
Mam takie pytanie odnośnie Nikkora 85/1.8D
Znalazłem taki wpis na http://www.optyczne.pl/in...143&typ=0&moc=0
Wady: słaba wydajność w trybie AF-C kanciasty bokeh powyżej f2.8
Zalety: Ostry już przy f1.8 (jedynie widoczny spadek kontrastu podbija się w postprocessie) Piękny bokeh, plastyka (pod DX słabiej niż pod FX)
Podsumowanie: Uwaga - zrobiłem przesiadkę z 85/1.4D na 85/1.8D... nie żałuję I tak 90% zdjęć wykonuję na przysłonach f1.8-f2.5, więc kanciasty bokeh nie występuje (85/1.4 ma ładne kółeczko w całym zakresie), bokeh w 85/1.8D ma minimalną obwódkę, w 85/1.4D jest bardziej jednolite. Szczerze ? Nie widzę przewagi jaśniejszego w tej materii Co do AF - 85/1.8D celniejsza (z tego właśnie względu sprzedałem 85/1.4D - w idealnych warunkach oświetleniowych 2-3/10 klatek walił FF z D700). Co do wielkości krążków bokeh, różnica jest tak niewielka, że jeszcze bardziej utwierdziłem się w swojej decyzji o sprzedaży 85/1.4D. Wyszedłem już z etapu, że do wykonania dobrego zdjęcia potrzebuję megajasnych topowych szkieł. Prawda jest taka, że kadr/kompozycja to 90% sukcesu, zaś optyka dorzuca trochę magii (żeby nie powiedzieć - ratuje czasem przeciętny kadr).
Czy podzielacie tą opinię, jest znacznie tańszy od 1.4
dcs - Nie 20 Sty, 2013
111lisu,
Mimo plastikowości wziąłbym 1.8G, a dla rozmyć -105DC.
Rozmycia za ostrością w asferycznych będą marne.
No i jak chcesz ładne "cekiny" na wszystkich przysłonach weź jakiś z nasto- listkową przysłoną - ale będzie miękko nawet na przymkniętej przysłonie -starsze w tej kwestii odstają.
|
|