|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Adobe rozdaje za darmo Photoshopa
baracuda - Pon 14 Sty, 2013 Temat postu: Adobe rozdaje za darmo Photoshopa
Cytat: | Jeszcze kilka godzin temu wszyscy sądzili, że Adobe właśnie zgotował nam spóźniony prezent pod choinkę - każdy posiadacz konta Adobe ID mógł pobrać Photoshopa i inne elementy pakietu CS2 z 2005 roku za darmo. Wkrótce się jednak okazało, że całość jest wynikiem wręcz pomyłki firmy. Co Adobe zrobi teraz?
[ORYGINALNA WIADOMOŚĆ]
Dzisiejszy ruch Adobe można uznać za co najmniej zaskakujący, ale... niewątpliwie miły. Firma udostępniła za darmo na swojej stronie archiwalne (konkretnie: pochodzące z 2005 roku) wersje swoich programów. I tak, każdy może legalnie ściągnąć i korzystać z takich rzeczy jak: Photoshop CS2, Photoshop Elements 4.0/5.0, Creative Suite 2, GoLive CS2, Illustrator CS2, InCopy CS2, InDesign CS2. Nic nie trzeba płacić, trzeba tylko założyć konto Adobe, które jest jednak w stu procentach darmowe.
Oczywiście, haczyk polega na tym, iż są to mające już kilka lat wersje programów. Mogą nie być do końca aktualne z dzisiejszymi systemami operacyjnymi albo niektórymi rozwiązaniami. Przy czym więcej problemów zauważają użytkownicy Maków. Nam zaś udało się bez problemu zainstalować i uruchomić Photoshopa CS2 na Windowsie 7. Gorzej mają użytkownicy komputerów Mac - pakiet CS2 działa tylko na procesorach PowerPC.
By założyć konto Adobe i dostać się do darmowych wersji programów, wystarczy w tym miejscu założyć specjalne konto.
>>> Wejście <<<
|
Kod: | http://m.technologie.gazeta.pl/internet/1,113033,13157805,Adobe_daje_za_darmo_Photoshopa_i_inne_programy_z_2005.html |
pioroon - Pon 14 Sty, 2013
baracuda, nie pal tyle - już dawno wszyscy ściągnęli
baracuda - Pon 14 Sty, 2013
jeszcze mam , miałem lukę, stawiałem system na 64 bity i modernizowałem kompa, jestem
w plecy z wiadomościami
Wojmistrz - Pon 14 Sty, 2013
Ludzie, czytajcie całość i ze zrozumieniem proszę. Ja też z pół roku temu zrobiłem jak baracuda, ale ta wiadomość nie zmieniła kompletnie nic. Jak zdążyłeś się zarejestrować i ściągnąć przed wyłączeniem serwerów to OK, a tak to już mamy w rozumienia prawa piractwo
rafisko - Pon 14 Sty, 2013
Już się okazało, że to nie jest legalne i za darmo...
komor - Pon 14 Sty, 2013
gazeta.pl napisał/a: | Gorzej mają użytkownicy komputerów Mac - pakiet CS2 działa tylko na procesorach PowerPC. |
Nieprawda. Jeszcze parę miesięcy temu używałem na intelowym maku pakietu Adobe CS1. Ścisła informacja jest taka, że nie działa na intelowych komputerach z systemem 10.7 i wyżej, bo z tych wersji Apple usunęło już Rosettę, czyli systemowy emulator kodu PowerPC. Czyli trzeba mieć 10.6 lub niżej.
Drugi problem jest taki, że stare wersje pakietu Adobe miewają kłopoty z samym procesem instalacji na nowszych systemach, na których nie były testowane. Kto ma już zainstalowane to przenosiny na nowszy system mogą być (ale nie muszą) niekłopotliwe. Ja CS1 miałem zainstalowany jeszcze na 10.3, przetrwał bez problemu upgrade do 10.4 a potem do 10.6, na którym też pracował jedynie z kosmetycznymi problemami w niektórych miejscach interfejsu.
Wojmistrz napisał/a: | Jak zdążyłeś się zarejestrować i ściągnąć przed wyłączeniem serwerów to OK |
Wcale nie ok.
Wojmistrz - Pon 14 Sty, 2013
Ja nie zdążyłem więc omijam temat, bo by mi się przydały na innych stanowiskach, a tak to muszę siedzieć z moją licencją na jednym kompie, a na innych bawić się w 30 dniówki
baracuda - Wto 15 Sty, 2013
Tu też wyjaśnienie rozdawnictwa rzekomego, darmowego
Adobe jednak nie rozdaje Photoshopa. Ale zamieszanie!
Czytaj całość - klik
Kod: | http://www.komputerswiat.pl/nowosci/programy/2013/02/adobe-jednak-nie-rozdaje-photoshopa-ale-zamieszanie.aspx |
forrest - Sro 16 Sty, 2013
Zakładając (czysto teoretycznie oczywiście ), że ktoś posiada PSE 10 i skorzystał z "promocji" Adobe to czy warto instalować CS2
Czy można ewentualnie zainstalować tylko niektóre elementy tego pakietu, a jeśli tak (a zakładam że tak) to które warte byłyby zainteresowania
rafisko - Sro 16 Sty, 2013
baracuda napisał/a: | Tu też wyjaśnienie rozdawnictwa rzekomego, darmowego
Adobe jednak nie rozdaje Photoshopa. Ale zamieszanie!
Czytaj całość - klik
Kod: | http://www.komputerswiat.pl/nowosci/programy/2013/02/adobe-jednak-nie-rozdaje-photoshopa-ale-zamieszanie.aspx |
|
Nie bierz tego więcej
komor - Czw 17 Sty, 2013
forrest napisał/a: | ktoś posiada PSE 10 i skorzystał z "promocji" Adobe to czy warto instalować CS2 |
To zależy do czego. Nowszych RAW-ów w CS2 nie otworzysz, więc pod tym względem PSE 10 będzie lepszy. Podobnie z różnymi innymi funkcjami foto, które w czasach CS2 dopiero raczkowały lub w ogóle ich jeszcze w Photoshopie nie było. PSE nie obsługuje też (z tego co wiem) kolorów CMYK, jeśli to komuś potrzebne. Nie wiem jak z przestrzenią Lab.
Natomiast oczywiście w skład pakietu CS2 wchodzi znacznie więcej programów służących do różnych innych celów. Ale przede wszystkim, jeśli już kraść, to nie lepiej wersję nowszą niż CS2?
hijax_pl - Czw 17 Sty, 2013
komor napisał/a: | PSE nie obsługuje też (z tego co wiem) kolorów CMYK, jeśli to komuś potrzebne. Nie wiem jak z przestrzenią Lab. | Ani kanałów ani 16bit warstw. A SmartFiltrów wtedy nawet chyba nie było jak się CS2 pojawiał
rafisko - Czw 17 Sty, 2013
komor napisał/a: | Ale przede wszystkim, jeśli już kraść, to nie lepiej wersję nowszą niż CS2? |
Najlepiej kraść miliony ale jak milionów brakło to trzeba cs2...
maniek klawy - Pon 28 Sty, 2013
można powiedzieć, że dzięki tej akcji było o Adobe głośno i wszyscy go chwalili, że super gest itp. a tu następnego dnia niespodzianka i już przestało być tak pięknie i miło
kololovanka - Pon 04 Lut, 2013
nie ma nic za darmo, niestety. no ale wiadomo, że ludzie się połakomili... swoją drogą - jak ściągam testową wersję na 30 dni, to po wyczyszczeniu rejestru wkomputerze i odinstalowaniu, mogę zainstalowac takiego photoshopa ponownie?
Aszex - Pon 04 Lut, 2013
kololovanka, nie.
krystyn_a1 - Wto 26 Mar, 2013
nie ma nic za darmo, dlatego piraci nadal żeglują po polskich morzach internetu
|
|