forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Fuji FinePix S6500 fd - fotografowanie akwarium + normalne

egzepoznan - Pon 14 Sty, 2013
Temat postu: Fuji FinePix S6500 fd - fotografowanie akwarium + normalne
Witam , jak w temacie czy ten model Fuji wystarczy do robienia zdjęć akwarium i jego mieszkańców ? w internecie spotykam opinie za i przeciw i zwracam się o pomoc do szanownych forumowiczów :D dodam , że jestem laikiem w tych sprawach :)
Wojmistrz - Pon 14 Sty, 2013

Napisz jak chcesz fotografować? Chodzi ci o uniknięcie odblasków czy chcesz fotografować przez celofan czy jak.

yyyy kolego piszę , że jestem zielony w tym temacie , do tej pory jakoś sobie radziłem Canonem is120 i robiłem zdjęcia w makro ale często były nie wyraźne .

Zakładając, że będziesz robił z zewnątrz, czyli prze szybkę, może okazać się całkiem ok. Ten model miał światełko od 2.8 więc robiąc w granicach ogniskowej do 15mm z ISO400 jakoś to będzie. Nie wiem tylko jak bardzo chcesz straszyć rybki dodatkowym światłem, bo jak mają ci potem pływać brzuszkami do góry ze strachu, albo pływać ślepe to nie wiem :)

Mogę się tylko wypowiedzieć , że canonem robiłem bez lampy regulując jasność ręcznie , przy świetlówkach w trybie makro było ok ale teraz mam mniej światła i założone 50 Ledów w jednej rurze ( tak zwany klimat Czarnych Wód ) .
Wojmistrz a o rybulce się nie martw z reguły nie reagują na błysk flesza lub naświetlenie :D

egzepoznan napisał/a:
Wojmistrz a o rybulce się nie martw z reguły nie reagują na błysk flesza lub naświetlenie :D
No to luz, to nawet najtańszym kompaktem zrobisz świetne zdjęcia byle byś tylko mógł wyzwolić zewnętrzne lampy. I jakość ci zostanie i ryby nabiorą kolorków o ile mowa o akwarium z dostępem źródła światła z pięciu kierunków.

Dostęp do światła jest z 4 kierunków baniak ma pokrywę , ale też chodzi mi o to czy w/w Fuji będę miał bardziej wyraźne fotki i czy jest on lepszy od canona is120 ?:)
Soniak10 - Pon 14 Sty, 2013

egzepoznan napisał/a:
czy w/w Fuji będę miał bardziej wyraźne fotki i czy jest on lepszy od canona is120 ?

S6500fd to model sprzed 7-miu lat, z matrycą Super CCD HR (nie zaprzątajmy sobie teraz głowy objaśnianiem, co to oznacza, OK?) o przekątnej 1/1.7 cala, co do dzisiaj jest uznawane za matrycę dość dużą jak na kompakty (to jest, rzecz jasna, komplement pod adresem aparatu). Na allegro widzę aukcje za sto-pare złotych, więc za ten poziom ceny to nic lepszego nie dostaniesz. Jedyne ryzyko, to takie jak w razie każdego aparatu używanego: możesz trafić na wyeksploatowany, który padnie po miesiacu, ale jeżeli nie, to możesz się na nim nauczyc dobrze posługiwać sprzętem, bo ma mozliwość ręcznego ustawiania parametrów ekspozycji na podobieństwo lustrzanek. Tak że za ten poziom cenowy (100-200 zł) to ja bym się nie oglądał, tylko brał. :cool:

[ Dodano: Pon 14 Sty, 2013 18:13 ]
Widzę też oferty w granicach 400-500 zł. Nowego, porządnego aparatu w tej cenie nie dostaniesz, a z używanym zawsze moze byc jakis problem bez względu na markę. Mimo wszystko, jeżeli możesz wydać taką kasę, to moim zdaniem warto, a idealnie byłoby, gdybyś mógł go pomacać przed zakupem.

Soniak10 czyli po tym co piszesz i tak jest on lepszy od mojego Canona Is 120 ? nie mam jakiejś konkretnej kwoty do wydania ale jeżeli mam już cos wydać to myślę że maksimum 1000 zł , może byc nawet używka tylko żeby mi ktoś pomógł wybrać coś sensownego na czym mógłbym się nauczyć i robił zdjęcia akwarium i ich mieszkańców :)

egzepoznan napisał/a:
i tak jest on lepszy od mojego Canona Is 120 ?

Dojasnij mi jeszcze tylko jedno: ten IS120 to był Digital IXUS 120 IS czy PowerShot SX120 IS?
Aczkolwiek obydwa mają matryce wyraźnie mniejsze od tego Fuji a do tego bardziej upakowane pixelami: Fuji ma 6MPx a Canony odpowiednio 12 MPx i 10 MPx, co może skutkować gorszym obrazem w warunkach słabszego oświetlenia i przy wyższych czułościach.
Ponadto Fuji w tym zestawieniu jako jedyny ma wizjer i możliwość zapisu zdjęć w formacie RAW (bezstratnym), odchylany ekranik LCD i najsilniejszą lampę błyskową (niestety - żaden z nich nie ma sanek do podłączenia dodatkowej, zewnętrznej lampy).
Na Optycznych nie znalazłem testu, ale możesz zajrzec tutaj na test tego Fuji (daję adres do strony z podsumowaniem, ale radzę zajrzeć na strony 9-14, gdzie masz porównanie do zdjęć wykonanych konkurencyjnymi aparatami):
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilms6000fd/14
Zwróć uwagę zwłaszcza na takie zalety spośród tam wymienionych:
■Excellent resolution & sharpness (wspaniała rozdzielczość i ostrość)
■Very good results up to ISO 400, ISO 800 perfectly usable (bardzo dobre rezultaty do czułości 400 ISO, przy doskonale użytecznej czułości ISO800)
■Class-leading high ISO performance; might not be fantastic, but it's the best you'll get
(wiodące w swojej klasie przetwarzanie na wysokich ISO; może nie fantastyczne, ale najlepsze, co możesz mieć).
Pamiętając, rzecz jasna, że to test sprzed ponad 6 lat, ale akurat to były czasy dość powszechnie oceniane jako znakomite w wydaniu Fuji pod względem jakości sprzętu.
No, na razie myślę, ze wystarczy.
Udanego wyboru :roll:

[ Dodano: Pon 14 Sty, 2013 22:08 ]
Ergo: IMO jeżeli dotychczas pstrykałeś którymkolwiek z tych Canonów, to Fuji s6500fd będzie wyraźnym krokiem naprzód.

Gdybym miał 1000zł i chciał fotografować rybki to:
Kupił bym statyw, starą tanią lustrzankę lub bezlustrowca, obiektyw w zależności do wielkości akwarium i rybek w ostateczności zooma, oraz odpowiednią lampę błyskową. Możliwe że kupił bym okrągłą zakładaną na obiektyw lampę do makro.

Wojmistrz napisał/a:
Gdybym miał 1000zł i chciał fotografować rybki to: (...)

Lustrzanka, statyw, obiektyw i w dodatku lampa błyskowa do makro? I to wszystko za 1000 zł :?: :!: :?: Może idea dobra, ale... takie rzeczy TYLKO W ERZE! Gdyby mi ktos proponował taki zestaw za 1000 zł to bym się raczej przestraszył (że zepsuty albo kradziony) niż ucieszył :shock:
Poza tym nie zapominaj, że o pomoc prosi osoba, która jak sama uczciwie twierdzi JEST LAIKIEM W TYCH SPRAWACH, więc tym bardziej twierdzę, że cos takiego jak ten Fuji byłoby właściwym krokiem do ewentualnego późniejszego wejścia w świat systemów ze zmiennymi obiektywami (lustrzanek lub bezlusterkowców).

kojut - Pon 14 Sty, 2013

Tutaj masz moje zdjęcia BW: http://pix.ie/kojut/album/405995
Były robione olym e420, więc aparatem gdzie użytecznym było iso 400;-), dlatego ten fuji będzie jak najbardziej ok. Podejrzewam, że masz w baniaku spokojne rybki (jak to w BW), więc nie potrzebujesz długich czasów.
Zapewnić musisz jednak swojemu aparatowi podporę- bez statywu się nie obędzie. Co do użycia lampy- wbudowana odpada, gdyż powstają odblaski na szkle; zewnętrzna jak najbardziej, ale aby rybka była poprawnie oświetlona to albo kabel lub radio i manewrowanie lampą, albo specjalna przedłużka kątowa 45º.

Aparat z obiektywem 694zł http://www.ebay.pl/itm/Ol...=item460ba6102c
statyw 32,50: http://allegro.pl/statyw-...2933958635.html
Lampa pierścieniowa jako "latarka" 138zł: http://allegro.pl/lampa-p...2920548968.html
Da się już robić, a koszt 864,5zł :twisted: Jakość samy przyznacie była by o niebo lepsza od s6500.

egzepoznan - Wto 15 Sty, 2013

Witam dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem i pomoc , czytając to co napisałeś Wojmistrz znalazłem coś takiego : http://allegro.pl/olympus...2925630521.html

http://allegro.pl/olympus...2932211828.html

ale jestem gotowy na wszelkie sugestie nie ukrywam że wolałbym zakupy na allegro :)

kojut - Wto 15 Sty, 2013

No to już wiemy, że całą kwotę chcesz przeznaczyć na aparat :-)
Zamiast 410 brałbym ten : http://allegro.pl/olympus...2931303775.html
Ma lepszy grip i co ważne przy rybkach- posiada stabilizację obrazu, dzięki której bez problemu zrobisz zdjęcia krótszym obiektywem z czasami nawet 1/10 sek. (piszę o foceniu z ręki)

To ja znalazłem takie coś :
http://allegro.pl/olympus...2942204871.html

http://allegro.pl/aparat-...2934332960.html

ten drugi ma mały przebieg że się tak wyrażę ale kompletnie nie wiem na co zwrócić uwagę jeśli chodzi o obiektywy :D

a i jeszcze jedno pytanko niektóre z tych aparatów mają dwie karty pamięci ?? o co z tym chodzi ?:D

Wojmistrz - Wto 15 Sty, 2013

To ile chcesz wydać na sprzęt a ile na sam aparat?
W Polsce widzę ciężko kupić coś sensownego za małe pieniądze, bo nadal jest większy popyt niż na zachodzie europy.
Dla mnie to by było interesujące: http://allegro.pl/canon-3...2932757419.html, http://allegro.pl/pentax-...2916971076.html
Na allegro jest kupa śmieci sprzedawana jako sprawne a wszystkie te tanie aukcje zaczynające się już od 300-400zł mają jakieś uszkodzenia. Cóż inny standard.

Wojmistrz kwota do wydania do 1000 zł ale chciałbym wiadomo wydać jak najmniej ale nie chcę byle czego kupować dlatego zdaję się na Waszą opinię a na przykład co do tego Canona co podałeś potrzebuję po za statywem ? :D
kojut - Wto 15 Sty, 2013

To ja bym zrobił tak: aparat canon z linku Wojmistrza+ lampa Yongnuo YN-460+ zestaw rf nadajnik i odbiornik (jakaś tania chińszczyzna- yongnuo na przykład)+ najtańszy statyw z regulacją wys. do min. 1,5m. W tysiącu powinieneś się zmieścić.
Lampę łączysz z odbiornikiem i ustawiasz na statywie przed akwarium tak aby doświetlała z góry, nadajnik na aparat a aparat w łapy i cykasz zdjęcia rybkom.
Gdybyś chciał zdjęcie całego zbiornika to pamiętaj aby nie używać lampy, gdyż błysk odbije się od szyby.

Różnica w cenie jak z chin kupisz na eBay YN-460, a YN-560 jest niewielka, więc lepiej mocniejszą nawet na przyszłość. Pod Canony i Nikony proponuję nadajniko-odbiornik yn603 też z chin :) lub bardziej niezawodną rzecz do tego co chcesz robić, a mianowicie długi kabel do podłączenia lampy i poszukać znajomego w UK, który będzie niedługo jechał do Polski, żeby ci aparat kupił np. Canona, albo szukaj na brytyjskim rynku/eBay. Za Canona 300D, jakim sam jeszcze czasem fotografuję (od około 6 lat) i chociaż ma teraz 10 lat to śmiało go polecam. Z obiektywem 18-55 można już dostać nawet poniżej 90 funtów czyli 400zł. Za kompletnego Olka E-PL1 z 14-42 zapłaciłem w zeszłym roku 120 funtów. Tu są okazje na nabycie niezjechanego sprzętu za grosze bo rynek jest nasycony i zarobki inne i ludzie kupują nowe.

Wojmistrz co do znajomego w UK to dopiero tam pojechał nie wiem kiedy wpadnie na odwiedziny :( a co do tego Canona 350D czy ten sprzęt mi wystarczy na początek czy muszę do niego wziąść dodatkowy obiektyw do makro ?:)

Znaczy ja się nie upieram przy Canonie :) Mi chodzi o to, że w UK można "za grosze" kupić kilkuletnią lustrzankę, która może mieć przebieg nawet poniżej 10000 zdjęć, tak samo jak nastoletnie auta z przebiegiem kilkuset km :mrgreen: Takich sprzętów jest sporo i jest w czym wybierać. Dla przykładu zobacz ten komis, to mój ulubiony i często tam się posiłkuję sprzętem bo mają swoje sklepy w każdym mieście i dziesiątki sprzętów których nie ma na stronie, można sobie pójść jak do zwykłego sklepu, oglądnąć, pomacać i przetestować. Do tego daje na aparaty 12 miesięcy gwarancji. Równie dobrze może będziesz ty kogoś odwiedzać w UK :) Co do obiektywu makro. No było by lepiej robić to obiektywem makro :)

Panowie na ta chwilę i tak wiem , że nic nie wiem :)

egzepoznan, nie dziwię ci się, to twoje ciężko zarobione pieniądze.
egzepoznan - Sro 16 Sty, 2013

to fakt Wojmistrz , ale aparatu nadal nie mam i nie wiem co wybrać na początek chciałbym sam aparat + statyw :)
Wojmistrz - Sro 16 Sty, 2013

Tak, statyw to podstawa, niezależnie czy to kompakt czy wielka ciężka lustrzanka. Do tego zastosowania i tak nie możesz kupić byle statywu, tylko w miarę normalny i wysoki. Ten co zaproponowałem powinien być OK.
Kiedy wybierałeś ewentualnie aparaty wybierałeś z kilkoma obiektywami, pytanie tylko po co?
Mam trochę inną sytuację niż ty, bo mam kilka obiektywów w tym dość sensowny makro (Sigma 150mm f/2.8) i przeanalizowałem ten rodzaj fotografii i myślę, że powinieneś jednak kupić kompakt. Zaawansowany, niekoniecznie megazoom, ale kompakt z dobrym makro i podłączeniem zewnętrznej lampy błyskowej.
Możesz wyjaśnić dlaczego akurat skupiałeś się na s6500? To była jakaś okazja do kupienia czy chciałeś coś a'la lustrzanka?

Wojmistrz co do s6500 czytałem opinie o nim i tyle , ogólnie posiadam tego Canona is120 i cienko wychodzą fotki w makro , a co do Twojej wypowiedzi to co byś polecił jeżeli chodzi o kompakty ?:)

Ja nie znam takiego modelu Canona więc nie mogę nic powiedzieć o jego obrazie. Co to jest Canon IS120? Możesz dać jakąś fotkę tego aparatu?

http://www.canon.pl/For_H...rShot_SX120_IS/

Ten model to fajny aparat, hymm... s6500 według mnie jest gorszy od niego. Tym modelem sobie nie poprawisz.

ale z tego co czytałem opinie to właśnie tryb makro czasami wychodzi ok a czasami tragedia , szumy itd nie wiem zupełnie w czym leży problem ?:)
Chyba że ja popełniam jakieś błędy w ustawieniach aparatu ? :)

egzepoznan napisał/a:
ale z tego co czytałem opinie to właśnie tryb makro czasami wychodzi ok a czasami tragedia , szumy itd nie wiem zupełnie w czym leży problem ?:)
W cenie :) A tak na serio to całokształt. Ja kupiłem niedawno 2 sztuki SX150IS, nie są dużo mocniejsze, a efekty zaskakująco dobre. Na pewno 1 problem to matryca. Od kompaktów 1/2.3" nie można wiele wymagać (nie sugeruj się matrycą 1/1.7" w o kilka lat starszym Fuji będzie lepsza), tym bardziej od 1/2.5". Do tego musisz podbijać ISO więc i zwiększasz szumy na potęgę. Spróbuj zrobić zdjęcie ze statywu (na razie nawet krzesło i kilka książek) w trybie manualnym. Ustaw ISO100, przysłonę w okolicach 6 (bo jak pamiętam 8 to max) i daj długi czas naświetlania. Na razie "olej" rybki. Zobacz jak wyjdą ci roślinki, kamyczki itd. Postaraj się doświetlić akwarium, ale tak by światło nie padło na przednią soczewkę i nie odbijało nań światłem (tu trzeba pokombinować, dlatego dobrze spisuje się lampa błyskowa przyłożona do szyby.

Ok będę walczył najgorzej będzie z doświetleniem , aczkolwiek z reguły zdjęcia zbiornika robię wieczorem przy pełnym zaciemnieniu pokoju , zobaczymy jak wyjdzie na dużym zbiorniku który jest oświetlony Ledami i na małym który ma światło ze świetlówki :)

Jak coś wyjdzie to wrzucę fotki a i oczywiście mam nadzieję , że pytać mogę o ustawienia ?:D

Aha i ważne, wyłącz stabilizację
Soniak10 - Sro 16 Sty, 2013

egzepoznan, wejdź tutaj:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
nastepnie w lewym okienku u góry zaznacz opcję "All cameras" i wybierz Fujifilm S6000fd (to amerykańskie oznaczenie modelu Fuji S6500fd), w prawym też zaznacz "All cameras" i wybierz Canon PowerShot SX120 IS. Potem wybierz w obydwu okienkach zdjęcie tej samej sceny (zjedź suwakami na dół okienek, do scenki z martwą naturą), robione przy tej samej czułości ISO, najlepiej od razu ISO400 lub ISO800. potem kliknij jeszcze raz na każdym z tych zdjęć żeby je powiększyc do rozmiarów rzeczywistych i porównaj efekty uzyskane jednym i drugim aparatem.
Na koniec wróć tutaj i napisz, co zauważyłeś. :cool:

egzepoznan - Czw 17 Sty, 2013

soniak10 dzięki ale teraz w pracy nie mogę tego otworzyć jak będę wieczorem w domu sprawdzę :)
Wojmistrz już jest poprawa przy iso100 niektóre zdjęcia wychodzą dobrze , ale jak wyłączę stabilizację obrazu to jest rozmycie :(

hijax_pl - Czw 17 Sty, 2013

egzepoznan napisał/a:
przy iso100 niektóre zdjęcia wychodzą dobrze , ale jak wyłączę stabilizację obrazu to jest rozmycie :(
Jakie czasy migawki masz? Ze statywu robisz?
Wojmistrz - Czw 17 Sty, 2013

Może i tak być, zapomniałem napisać żebyś robił z wyzwalaczem czasowym. Pewnie masz ruchy od naciśnięcia przycisku.