|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Który wybrać nikon czy canon?
lukaszek_82 - Pon 14 Sty, 2013 Temat postu: Który wybrać nikon czy canon? Witam szukam aparatu z dobrą stabilizacją obrazu, dobrze robiącego zdjęcia w gorszym warunkach oświetleniowych, aparat ma obsługiwać wyjazdy wakacyjne, imprezy rodzinne i dobrze fotografować ruchliwe dzieciaki;-) bo ten aparat co obecnie mam duzo rozmazuje zdjęć. Upatrzyłem sobie coś takiego co o tym sądzicie chyba że ktoś ma coś lepszego do zaoferowania, oraz jakby można to czym poszczególne aparaty różnią się od siebie? bo jestem laikiem i tak szczerze to nie widzę dużej różnicy w nich;-)może ktoś mi pomorze i wyjaśni.
Canon PowerShot SX50 HS
Canon PowerShot SX40 HS
Nikon Coolpix P510
Nikon Coolpix L810
Wojmistrz - Pon 14 Sty, 2013
Ten ostatni na tej liście .
lukaszek_82 - Pon 14 Sty, 2013
a czym pozostałe się różnią od tego ?
Wojmistrz - Pon 14 Sty, 2013
A kliknij i przeczytaj tę listę?
lukaszek_82 - Wto 15 Sty, 2013
Czemu Panasonic niby jest lepszy np o nikona 510 czy canona sx50?
Wojmistrz - Wto 15 Sty, 2013 Temat postu: Re: Który wybrać nikon czy canon?
lukaszek_82 napisał/a: | z dobrą stabilizacją obrazu, dobrze robiącego zdjęcia w gorszym warunkach oświetleniowych, aparat ma obsługiwać wyjazdy wakacyjne, imprezy rodzinne i dobrze fotografować ruchliwe dzieciaki | Ma ładny obrazek i światłosiłę f/2.8
TomPL2 - Wto 15 Sty, 2013
Bo tylko on ma na tyle jasny obiektyw, że twoje ruchliwe dzieciaki maja szanse załapać się nierozmazane
A przy okazji - na jaką cho...rę ci takie superzoomy? Chcesz rodzinę trzymać na dystans?
Wojmistrz - Wto 15 Sty, 2013
Na odległość to lepiej SX50HS, ogniskowa (eq) 1200mm idzie poszaleć.
Soniak10 - Wto 15 Sty, 2013
TomPL2 napisał/a: | Bo tylko on ma na tyle jasny obiektyw, że twoje ruchliwe dzieciaki maja szanse załapać się nierozmazane |
A co ma piernik (czyli jasność obiektywu) do wiatraka (czyli zamrażania ruchu) Bo w przedszkolu o profilu fotograficznym, które ja żem kończył uczyli, że do fotografowania ruchu potrzebny jest przede wszystkim szybki autofokus, a tzw "trudne warunki oświetleniowe" poprawia się dodatkowymi źródłami światła, czyli w najprostszym przypadku LAMPĄ BŁYSKOWĄ, chociażby tą wbudowaną, ale oczywiście większe mozliwości daje dodatkowa, zewnętrzna, tylko wtedy aparat musi mieć sanki do jej podłączenia
Jasność obiektywu jako recepta (jedyna??? główna??? podstawowa???) na brak światła To już chyba jakaś Wyższa Szkoła Fotografii, hę?
hijax_pl - Wto 15 Sty, 2013
Soniak10, od zamrażania ruchu to jest czas migawki albo lampa błyskowa... A jasny obiektyw pozwala ten czas migawki skracać bez zbytniego podbijania ISO.
Soniak10 - Wto 15 Sty, 2013
hijax_pl napisał/a: | A jasny obiektyw pozwala ten czas migawki skracać bez zbytniego podbijania ISO. |
No, wreszcie ktoś mi to kąpetętnie wyjaśnił, bo nie miał-żem o tem pojencia
lukaszek_82 - Czw 17 Sty, 2013
To może ktoś zaproponuje konkretne modele aparatów które spełniają te wymogi?
ważne żeby miał szeroki kąt, zdjęcia dzieciaków żeby były nie rozmazane zoom nie musi być duży z obecnego panasonica lumix lx5 nie jestem zadowolony bo zdjęcia dzieciaków robi mocno rozmazane. wiec już nie wiem co wybrać na co zwrócić uwagę czy zwykła cyfrówka czy mega zoomy czy lustrzanki czy kompakty z wymienną optyką
hijax_pl - Czw 17 Sty, 2013
Rozmazane czy poruszone?
Może to nie aparat, ale zbyt długi użyty czas migawk? Ty go ustawiasz w sposób bezpośredni (tryb S, M) lub pośredni (np program sport). Wiesz, aparaty jeszcze nie wiedzą, że to dzieci biegają i powinny użyć krótszego czasu...
Zwrócić uwagę na parametry jakie ustawiasz na aparacie. LX5 to porządny aparat i jest zupełnie wystarczający.
lukaszek_82 - Czw 17 Sty, 2013
a można laikowi wytłumaczyć krok po kroku? co zrobić;-)
hijax_pl - Czw 17 Sty, 2013
lukaszek_82, pokaż jakieś zdjęcie...
lukaszek_82 - Pią 18 Sty, 2013
a jakie aparaty mają szybki autofokus i migawkę? w miarę szeroki kąt? jest gdzieś jakaś klasyfikacja cyfrówek lustrzane i z wymienną optyka?
Wojmistrz - Pią 18 Sty, 2013
Poszukać nie łaska?
www.optyczne.pl
lukaszek_82 - Sob 19 Sty, 2013
szukam i nic nie znalazłem więc jak ktoś by chciał pomóc to dziękuje jak nie to trudno
Wojmistrz - Sob 19 Sty, 2013
Co dla ciebie znaczy szybki autofokus? Taki jak w lustrzankach? Zapomnij. Co dla ciebie jest szerokim kątem? Dla mnie 8-20mm w przeliczeniu dla filmu 35mm. W kompakcie... nie znam takiego. Co oznacza dla ciebie klasyfikację? Przecież możesz kliknąć aparaty>porównanie i wybrać opcje pod siebie. Nikt tu za wiele więcej nie wymyśli.
lukaszek_82 - Nie 20 Sty, 2013
a więc jak wcześniej pisałem szeroki kąt powiedzmy do 24, reszta ma być taka że aparat ma robić ładne zdjęcia zarówno na dworze jak i w pomieszczeniach, aparat będzie tez służył do obsługi imprez urodzinowych jak i wypadów wakacyjnych oraz ma robić fajne nierozmazane zdjęcia moim dzieciakom które są szybkie jak ferrari;-) może to być lustrzanka cyfrówka lub kompakt z wymienną optyka tyle w temacie wiec zaproponujesz przykładowo 5-10 modeli nad którymi warto się zastanowić klasyfikując je według twojego uznania?
Wojmistrz - Nie 20 Sty, 2013
Kup byle lustrzankę i obiektyw sigmy np 10-20 czy 12-24, albo tokinę 11-16 będziesz miał szeroki kącik.
|
|