|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Rodzaj matrycy monitora LCD.
IrZa - Pon 14 Sty, 2013 Temat postu: Rodzaj matrycy monitora LCD. Jak sprawdzić jakiego rodzaju matrycę posiada monitor LCD, chodzi mi o Fujitsu Siemens C19-10, model L9ZA. Czy nadaje się do obróbki zdjęć (plików RAW w formacie *NEF z Nikona D3100). Próbowałem w Necie ale nie bardzo znalazłem. Proszę o pomoc.
Pozdrowienia.
B o g d a n - Pon 14 Sty, 2013
IrZa napisał/a: | Jak sprawdzić jakiego rodzaju matrycę posiada monitor LCD, chodzi mi o Fujitsu Siemens C19-10, model L9ZA. | TFT 19" TN, czyli raczej nie najlepszą, zwłaszcza, że produkcja sprzed jakiegoś czasu.
fatman - Pon 14 Sty, 2013
Musisz rozebrać i sprawdzić typ matrycy:
http://www.elektroda.pl/r...89.html#6692063
manolo - Wto 15 Sty, 2013
do zdjęć tylko IPS, może to być S-ISP ale lepsze jest H-IPS
[ Dodano: Wto 15 Sty, 2013 15:08 ]
akurat TN jest najgorsze ze wszystkich typów jeśli chodzi o kolory, ma niezły czas reakcji,
nadaje się na TV albo do konsoli
jaad75 - Wto 15 Sty, 2013
manolo napisał/a: | do zdjęć tylko IPS | Tylko? A VA już nie?
manolo napisał/a: | akurat TN jest najgorsze ze wszystkich typów jeśli chodzi o kolory | Nie jeśli chodzi o kolory jako takie, bo te nie zależą wyłącznie od konstrukcji filtra, a przede wszystkim od podświetlenia, tylko ich stabilność wraz ze zmianą kąta widzenia.
manolo napisał/a: | nadaje się na TV | Akurat w telewizorach, zdecydowanie najczęściej stosuje się IPS.
IrZa - Wto 15 Sty, 2013
Trzeba trafu: uważam że w tym Fujitsu jest lepsza matryca niż w moim TV Samsung 19" jak też w TV Samsung 40" typ 650 jak również w laptopie Acer 16". We wszystkich tych przepadkach kąt dobrego widzenia jest o wiele mniejszy niż w monitorze Fujitsu i to w obydwóch płaszczyznach. Ale uważanie uważaniem a fakty są nieubłagane. Jest to jednak nieco dziwne. Przeglądam te same zdjęcia na tych wszystkich urządzeniach i na Fujitsu jest najlepiej tak pod względem kąta patrzenia jak również kolorów. Nie wiem co o tym sadzić.
IrZa, odpal sobie "rzeźnika" i zobaczysz na czym polega problem z panelami TN:
http://members.chello.pl/...eznik_lcduf.png
Na prawidłowo skalibrowanym monitorze powinieneś zobaczyć szare gradienty bez przebarwień - na panelach TN szary gradient zobaczysz tylko w centrum patrząc idealnie prostopadle do płaszczyzny matrycy.
IrZa napisał/a: | Przeglądam te same zdjęcia na tych wszystkich urządzeniach i na Fujitsu jest najlepiej tak pod względem kąta patrzenia jak również kolorów. | Rozumiem, że wszystkie te urządzenia są skalibrowane?
IrZa - Wto 15 Sty, 2013
Powiem tak: nie wiem.
IrZa, jeśli ich nie kalibrowałeś/profilowałeś, wszelkie porównania kolorów (jak również obróbka zdjęć na nich) nie mają większego sensu.
IrZa - Wto 15 Sty, 2013
O.K. Nie będę się wgłębiał w tajniki tematu. Będę obrabiał, oglądał i pokazywał zdjęcia na tym samym sprzęcie. Tym nie mniej dziękuję za pomoc.
IrZa, podstawy zarządzania kolorem warto jednak poznać - pomoże Ci to uniknąć rozczarowań w przyszłości.
jaad75 napisał/a: | Tylko? A VA już nie? |
lepsze od VA ale to nie IPS, chcesz więcej - płacisz więcej.
matryce IPS łączą najlepsze cechy MVA i TN
[ Dodano: Wto 15 Sty, 2013 20:10 ]
jednak rzeczywiście kupując cokolwiek nowszego niż ad 2011 trudno trafić na kiepskie parametry bo nawet TN bardzo się poprawiło.
hijax_pl - Wto 15 Sty, 2013
IPS jest lepszy od (P)VA? Ciekawe co na to Eizo...
PVA ma lepszą czerń. I kropka.
Od kiedy Eizo to tylko PVA ?
np. Flexscany to często IPS
Zoom - Sro 16 Sty, 2013
Z matrycami IPS trzeba uważać - zwracać uwagę jakie IPS jest w monitorze.
Jak jest H-IPS lub S-IPS to nie jest źle.
Należy uważać na ekonomiczną matrycę e-IPS, która ma chyba tylko głębię kolorów 6 bit.
Różnica w cenie monitorów jest spora, a niby matryce podobne.
Mały przykład - dwa monitory Dell:
http://www.komputronik.pl...Dell_U2410.html
http://www.komputronik.pl...ell_U2412M.html
Porównajcie ilość wyświetlanych kolorów.
elgreen - Pią 22 Lut, 2013
Rozne matryce, rozne zastosowania. CPVA, MVA, VA do gier sie nie nadaja. IPS-S, -H, -E nie nadaja sie do pracy po ciemku. TN, nie nadaja sie do pracy przy kolorze, bo nie da sie ich skalibrowac (vide tablica testowa "rzeznik" zalaczaona przez Jaaada75). Optimum to IPS-S,H, ale tylko w odpowiednio oswietlonym pomieszczeniu (w zaleznosci od modelu albo nie da sie przygasic jasnosci do akceptowalnego w ciemnym pomieszczeniu poziomu, albo potrzebne przygaszenie na "0" i obraz trafi swoje wlasnosci)
Jaad75, FS2331 "przechodzi" rzeźnika bez kalibrowania (pewnie przypadkiem )
lvl3ha - Sob 23 Lut, 2013
To ja mam pytanie odnosnie tego moniora. Czy ktos sie moze wypowiedziec ?
Dell U2413
|
|