forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Jaki aparat zamiast 60D

mas1o - Pon 14 Sty, 2013
Temat postu: Jaki aparat zamiast 60D
Mam 60D ze szkłami c17-55 2.8, fisheye 8 i 85 1.8. Ogólnie dokupił bym jeszcze 10-22 bo czuje że tego brakuje mi najbardziej i byłbym szczęśliwy.

Zamiast tego chcę kupić jednak innny aparat.

Pomyślałem że może warto spróbować 4/3 i np Olympus PEN mini E-PM1 mi wystarczy. Szkoda tylko że nie ma zewnętrznych pokręteł od zmiany przysłony i czasu naświetlania (chyba że ten okrągły guzik to pokrętło i da się go do czegoś sensownego używać?) bo nie cierpię przestawiac tego w menu - wolę błyskawicznie kiedy chcę bez patrzenia po prostu ruszyć palcem by osiągnąć efekt.
1) Może są jakieś aparaciki które te pokrętła mają?

Czy nie ma tutaj (4:3) jakiś jasnych szkieł które nie kosztują milionów?

2)Jakieś szerokie które po przeliczeniu by było gdzieś w zakresie 16-28
3)Jakieś jasne szkło na co dzień (odpowiednik 17-55 2.8)

Może być jakiś inny aparat, ale poza wycieczkami ma służyć do robienia zdjęć w studiu różnym przedmiotom - stąd musi mieć rawy... :)

komor - Pon 14 Sty, 2013

mas1o, ale zaraz zaraz. :) Najpierw musisz napisać czemu chcesz kupić inny aparat, skoro byłbyś szczęśliwy po kupnie 10–22.
Wojmistrz - Pon 14 Sty, 2013

Nie łatwiej oglądnąć wszystkie z tych i tych?
rafisko - Pon 14 Sty, 2013

Ten ma 2 kółka.
Wojmistrz - Pon 14 Sty, 2013

rafisko napisał/a:
Ten ma 2 kółka.
BUehehehe tylko jak pchnie tego Canona i szkła to mu nawet na korpus nie starczy :)
muzyk - Wto 15 Sty, 2013

mas1o napisał/a:
Ogólnie dokupił bym jeszcze 10-22 bo czuje że tego brakuje mi najbardziej i byłbym szczęśliwy.

Kup sobie Tokinę 11-16 2.8

Jest o 1 mm węższa od tego Canona, ale za to stałe światło 2.8 :razz:

pioroon - Wto 15 Sty, 2013

Tokinka od muzyka jest spoko. Sam mam okazję użytkować od czasu do czasu.

Generalnie nie za bardzo łapię o co chodzi. Jesteś w systemie Canona i brakuje Ci Tylko jednego szkiełka do szczęścia. Jeżeli w tej sytuacji zmieniałbyś cały sprzęt to dużo stracisz finansowo. Chodzi o kasę za tego C10-22? Jak sprzedasz system to stracisz prawie tyle kasy co to szkiełko kosztuje. Warto?

mas1o - Wto 15 Sty, 2013

Aha, zapomniałem napisać - że udało mi się tak zepsuć 17-55 że koszt naprawy to 1250zł. Więc ją wczoraj sprzedałem.

Czyli teraz nie mam szkła na codzień. I zamiast kupować drugi raz to samo spróbował bym czegoś innego - z założeniem by jakość i ergonomia robienia zdjęć nie była dużo gorsza i jeszcze trochę pieniędzy by mi zostało po sprzedaniu wszystkiego.

Wczoraj tak zacząłem czytać i może ktoś coś powiedzieć na temat NX1000? Kupił bym ze szkłem 16 f/2.4 (ma to autofocus w ogóle?) i z jakimś o ekwiwalencie gdzieś w przedziale 30-60...