|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Mały aparat do 1000 zł
blatka - Pon 14 Sty, 2013 Temat postu: Mały aparat do 1000 zł Chciałabym kupić nowy aparat ale niestety nie wiem co wybrać. Mamy już Fuji S6500 ale nie znoszę tego aparatu bo na automacie prześwietla zdjęcia a przy kiepskim oświetleniu mój telefon robi lepsze zdjęcia. Chciałabym coś małego co można wrzucić do torebki. Chciałabym żeby robił ładne, wyraźne zdjęcia w różnych warunkach, również nocą bez konieczności ustawień ręcznie. Fotografuję głównie dziecko i jakieś widoczki na wakacjach.
Na co zwracać uwagę przy wyborze? Czy stabilizacja obrazu jest ważna?
Podoba mi się Panasonic, Sony, Nikon. Co wybrać, pomoże ktoś?
Wojmistrz - Pon 14 Sty, 2013 Temat postu: Re: Mały aparat do 1000 zł
blatka napisał/a: | Na co zwracać uwagę przy wyborze? | Tylko ty wiesz czego ci potrzeba, czy wygody, czy jakości, czy wielokrotności zooma itd. Ty nam to powiedz. Każdy chce super zdjęcia, to żadna podpowiedź
blatka napisał/a: | Czy stabilizacja obrazu jest ważna? | Ważna? Hymm... nie, ale się czasem przydaje.
blatka napisał/a: | Podoba mi się Panasonic, Sony, Nikon. | Koleżanko, oni robią setki aparatów. Napisz które modele ci się podobają, określ co byś w nim chciała, a my postaramy się wyłuszczyć ci ich wady i zalety. OK?
I napisz nam ile chcesz na to wydać.
blatka - Wto 15 Sty, 2013
Zależy mi na tym, żeby ten aparat na automacie robił dobrej jakości zdjęcia i w dzień i w nocy. Chciałabym móc wyjąć z torebki i pstryknąć zdjęcie bez bawienia się w dodatkowe ustawienia. Tak jak pisałam robię zdjęcia głównie dziecku więc obiekt jest bardzo ruchliwy:-)
Jakość zdjęć jest dla mnie bardzo ważna choć oczywiście zdaję sobie sprawę, że lustrzanka to nie będzie. Wygląd aparatu ma mniejsze znaczenie. 1000 zł to max kwota jaką chce wydać, oczywiście im będzie tańszy tym lepiej bo chcę jeszcze kupić drugi aparat dziecku. Pół nocy spędziłam przeglądając różne testy w necie i dalej nic nie wiem bo czasem telefon ma lepsze parametry a zdjęcia robi gorsze...
Co do konkretnych modeli to jeszcze poprzeglądam i napiszę.
Za to mam upatrzone dla córeczki dwa modele i będę bardzo wdzięczna za podpowiedź, który będzie lepszy Panasonic Lumix Fs10 czy samsung L301?
Wojmistrz - Wto 15 Sty, 2013
blatka napisał/a: | ma lepsze parametry a zdjęcia robi gorsze... | Bo za jakość w największej mierze biorą odpowiedzialność trzy główne czynniki. Pierwszy najważniejszy to oczywiście operator, ale pomijając go zostaje jakość matrycy i optyka. W miarę dobre kompakty to te, z matrycami 1/1.7" i większymi - czy coś wielkości paznokcia. Jak w jakimś sprzęcie jest kilkanaście megapikseli, a matryca jest wielkości łebka od zapałki lub mniejsza, to sama rozumiesz, że to tak nie działa. Dlatego właśnie ludzie poszukują aparatów z dużymi matrycami.
Tu masz ich porównanie. Technicznie wybrał by L310W.
Radzę szukać aparatów 1 matrycą 1/1.7" lub większą i jasnym obiektywem najlepiej f/1.4 ale do 1000zł może być ciężko.
Dziękuję za pomoc, ja wybrałabym tego Lumixa... Głównym kryterium wyboru aparatu był różowy kolor obudowy:-) Miałam jej kupić taki:
http://allegro.pl/aparat-...2928514686.html
ale pomyślałam, że może lepiej zwykły ale "dorosły" aparat niż taką zabawkę.
Poprzeglądam dziś znowu te telefony dla siebie i może coś znajdę sensownego. Wtedy podam wybrane modele i mam nadzieję, że doradzisz mi ostatecznie co kupić:-)
Ile ma lat?
Zerknij tutaj.
Mój 3-latek robi takim.
Ten Nikon S30 bardzo fajnie wygląda ale chyba najgorszy z tych trzech?
http://www.optyczne.pl/po...1=720&add2=1070
Córeczka ma 3 lata i narazie robi zdjęcia naszym Fuji:-) Dziwię się, że potrafi go w rączkach utrzymać... Sama się nauczyła i radzi sobie całkiem nieźle. Marzy o własnym aparacie i jak dostanie taki wściekle różowy to myślę, że będzie przeszczęśliwa! Takich typowo dziecinnych trochę się obawiam, że zaraz się rozlecą.
blatka, jest najgorszy do robienia zdjęć dla dorosłego. Jest najlepszy przy dziecku bo nie posiada wyciągającego się obiektywu. Wyobraź sobie jak z tych 60-70cm upada na obiektyw
blatka - Sro 16 Sty, 2013
Racja, o tym nie pomyślałam!
Próbuję teraz wybrać coś dla siebie i patrzę na wielkość matrycy, jasność obiektywu, ilość pikseli ale jakoś mi to nie idzie. Możesz mi powiedzieć na podstawie tych dwóch poprzednich aparatów dlaczego wybrałeś Samsunga? Matrycę ma mniejszą a pikseli więcej, reszta podobnie.
hijax_pl - Sro 16 Sty, 2013
blatka napisał/a: | Ten Nikon S30 bardzo fajnie wygląda ale chyba najgorszy z tych trzech? | Najgorszy technicznie, ale najlepszy ergonomią (dopasowany do rąk dziecka i dziecięcego sposobu trzymania) a także obsługa pod dzieci zrobiona. blatka napisał/a: | Próbuję teraz wybrać coś dla siebie i patrzę na wielkość matrycy, jasność obiektywu, ilość pikseli ale jakoś mi to nie idzie. | Do 1000zł? Brałbym np Sony WX100
Wojmistrz - Sro 16 Sty, 2013
hijax_pl napisał/a: | Do 1000zł? Brałbym np Sony WX100 | Ponieważ?
A'propos, tego Samsunga się już nie kupi z tego co widzę
Akurat mam upatrzonego używanego Samsunga, podobno w bdb stanie no i jest różowy Zobaczę do jakiej kwoty dojdzie licytacja, jak będzie tani to może zaryzykuję a jak nie to kupię Małej nowego Nikona.
Dla siebie cały czas szukam...
Wojmistrz mógłbyś mi wytłumaczyć jak blondynce dlaczego wybrałeś Samsunga a nie Panasonica? Co w tych parametrach jest na plus? Miałabym jakiś punkt odniesienia do szukania aparatu dla siebie.
Ten Sony mi się podoba z wyglądu co do reszty to nie mam pojęcia...
Wojmistrz napisał/a: | Ponieważ? | Ponieważ moim zdaniem jest.. lepszy od nich? Większy zakres zoomu, nowsza generalnie konstrukcja, lepsza matryca - całkiem spoko fotki, filmowanie FullHD, panoramy, zdjęcia HDR... A dodatkowo mniejszy i lżejszy.
Najważniejszy argument wyboru to była wielkość matrycy światłoczułej 1/1.72 to jak na kompakt olbrzym.
Poszukaj Samsunga EX1, to jest fajna maszynka za 888zł była.
Wojmistrz, wielkość nie oznacza od razu jakości.
hijax_pl napisał/a: | Wojmistrz, wielkość nie oznacza od razu jakości. | Nie nie oznacza, ale zazwyczaj (pomijam Fuji) to działa. A ty co byś wybrał z tych dwóch zaproponowanych przez blatka
Już pisałem - WX100
Tylko, że ten Samsung L 310 W i Panasonic Lumix DMC-FS10 to była propozycja aparatu dla mojej trzyletniej córki!
Raczej tysiąca za aparat dla trzylatki nie wydam
Nie ma chyba sensu porównywać tych trzech aparatów?
Zadam pewnie głupie pytanie ale czy matryca wielkości 1/1.7 jest większa niż 1/ 2.3 ?
Aaa.. dla córki... No to sorki- zakręciłem się. Myślałem, że to dla Ciebie.
Jak dla córki to różowego Nikon S30 bym brał
blatka napisał/a: | Zadam pewnie głupie pytanie ale czy matryca wielkości 1/1.7 jest większa niż 1/ 2.3 ? | a 1/2 jest większa od 1/3?
hijax_pl, WX100 to była twoja propozycja, a ja zapytałem Ciebie, co byś wybrał z tamtych aparatów i tylko tych dwóch. Nie uciekaj od odpowiedzi
Przyznam, że ja też się już zgubiłem. To ile aparatów jest potrzebne? Zrozumiałem, że dwa. Córce kupisz Nikona S30, a sobie chcesz kupić coś z tych dwóch. Możesz to wyprostować?
Z tych dwóch co podałam chciałam wybrać coś dla córki, potem jeszcze padła propozycja Nikona S30 i najprawdopodobniej na niego się zdecyduję, chyba, że kupię w atrakcyjnej cenie Samsunga.
Drugi aparat potrzebuję dla siebie, planowałam przeznaczyć na niego max 1000 zł choć jednak wolałabym mniej bo wcześniej nie myślałam o zakupie dwóch aparatów ale co tam, radość dziecka bezcenna
S30 i WX100
Moze się udać za 1000zl
FotoAkcesoria - Sob 02 Lut, 2013
Jeżeli chodzi o wybór aparatu kompaktowego za kwotę 1 tyś zł,to polecam coś nieco bardziej zaawansowanego jak model Nikona Coolpix L610,ostatnio czytam o nim sporo pozytywnych opinii na różnych forach.
Wojmistrz - Nie 03 Lut, 2013
FotoAkcesoria, tobie płacą za odkopywanie tematów i reklamy Nikona?
Jackiller - Wto 05 Lut, 2013
ceneo - opinie
Cytat: | ma dużo prostych automatycznych ustawień fotografowania a nawet program automatycznego wybierania automatycznego trybu odpowiedniego dla kompozycji |
elef - Nie 10 Lut, 2013 Temat postu: Do 1000 złotych Cześć!
Zacznę od tego, że jestem amatorem, na aparatach w ogóle się nie znam. Stąd piszę nowy temat.
Mam zamiar kupić aparat do 1000 złotych, kompakt, bo ponoć trzeba coś już wiedzieć, jak robić zdjęcia lustrzankami. Ma służyć do robienia szczegółowych i ostrych zdjęć modeli o rozmiarach od wielkości pudełka od zapałek do wielkości ok. kilku metrów na kilka metrów. Oczywiście chciałbym, by robił przyzwoite 'normalne' zdjęcia, takie jak z wakacji, itp.
Robię zdjęcia Soniakiem DSC-W5. Moje ostatnie zdjęcie wykonane tym aparatem wygląda tak (jest trochę podrasowane w programie). Wg mnie wyszło całkiem nieźle, ale nie podoba mi się na przykład to, że nie udało mi się uchwycić ostrości na tendrze (wagoniku). Chciałbym właśnie, by nowy aparat w miarę bez problemów robił zdjęcia bardzo ostre na całym modelu.
Problematyczne w moim aparacie jest też to, że nie da się (lub nie umiem) zrobić dość ostrego zdjęcia większego modelu, np. o wielkości 1x1x1m. Chwyta on ostrość w jednym punkcie, a reszta szczegółów modelu jest niewyraźna. Dobrzy by było, gdyby kolory były naturalnie odzwierciedlone.
Może do tego rodzaju zdjęć służą inne rodzaje aparatów? Jeśli znacie takie, to proszę o rady także innych rodzai aparatów. Niestety nie mam żadnych swoich typów, bo po prostu nie wiem jakie mogą być. Piszę tu, bo lepiej będzie, jeśli aparat będzie lżejszy (nie chciałbym chodzić po górach z jakąś cegłą w plecaku ).
Chciałbym by w nowym aparacie pojawiło się takie cacko jak ustawianie podczas fotografowania balansu bieli (jeśli takie coś istnieje...). Przyda się to na pewno do robienia zdjęć na białym tle.
Super by było, gdyby na obiektywie znajdowała się obręcz do ustawiania focusa (chyba takie coś jest?), też powinno być to przydatne do modeli.
Słyszałem też coś o naświetlaniu zdjęcia. Też bym chciał, by takie coś się znalazło w aparacie.
Mogę dorzucić do kwoty kupna ze 2-3 stówki, jeśli nie byłoby tańszej opcji.
Jeśli macie jakieś pytania, to śmiało, odpowiem, mogłem zapomnieć o czymś napisać.
Pozdrawiam!
Jackiller - Nie 10 Lut, 2013
W tej kwocie to tylko Samsung EX1 lub Samsung EX2F
Przeczytaj poniżej wątek w którym kolega tez poszukuje aparatu do zdjęć produktowych. On akurat zdecydował się na lustr,o bo "się rzucił", ale pada tam kilka propozycji (m.in te co ja zacytowałem). Może coś sobie dopasujesz.
Sunders - Nie 10 Lut, 2013
elef napisał/a: | Mam zamiar kupić aparat do 1000 złotyc |
http://allegro.pl/aparat-...2993917985.html
lotofag - Nie 10 Lut, 2013 Temat postu: Re: Do 1000 złotych
elef napisał/a: | nie podoba mi się na przykład to, że nie udało mi się uchwycić ostrości na tendrze (wagoniku). Chciałbym właśnie, by nowy aparat w miarę bez problemów robił zdjęcia bardzo ostre na całym modelu.
Problematyczne w moim aparacie jest też to, że nie da się (lub nie umiem) zrobić dość ostrego zdjęcia większego modelu, np. o wielkości 1x1x1m. Chwyta on ostrość w jednym punkcie, a reszta szczegółów modelu jest niewyraźna. |
Zapoznaj się z pojęciem głębi ostrości i przysłony. Akurat przy pomocy kompaktu można bez problemu uzyskać bardzo dużą GO, zwykle problem jest dokładnie odwrotny
elef napisał/a: |
Dobrzy by było, gdyby kolory były naturalnie odzwierciedlone. |
Kwestia koloru to baaardzo obszerny temat. Jesli używasz typowego "marketowego" monitora, to jest kompletnie nieistotne, bo i tak będzie wyświetlał bliżej nieokreślone "coś". Na innym zobaczysz coś innego, na odbitce z labu jeszcze inaczej.
Może do tego rodzaju zdjęć służą inne rodzaje aparatów? |
W sensie zbliżenia i/lub makro? Akurat kompakty się do tego świetnie nadają (GO).
Chciałbym by w nowym aparacie pojawiło się takie cacko jak ustawianie podczas fotografowania balansu bieli (jeśli takie coś istnieje...). Przyda się to na pewno do robienia zdjęć na białym tle. |
Możesz zwrócić uwagę na modele oferujące zapis RAW i korygować takie rzeczy w postprocesie.
Słyszałem też coś o naświetlaniu zdjęcia. Też bym chciał, by takie coś się znalazło w aparacie. |
Sugeruję najpierw książkę o podstawach fotografii i przyswojenie podstawowych pojęć jak: ekspozycja, przysłona, migawka, czułość, ogniskowa, itp. Na pewno pomoże to w wyborze i będziesz wiedział jak wyrazić to o co Ci chodzi.
elef - Pon 11 Lut, 2013
Dziękuję za podpowiedzi.
Czy manualne ustawiania balansu bieli można wykonywać tylko w aparatach z RAWem? Może można przed zrobieniem zdjęcia ustawić ten balans? Jak jest lepiej?
Czy są takie aparaty (kompakty, ~1000 zł), które mają niesamowicie dobry tryb makro? Takie, które zostały stworzone w dużej części, do robienia 'makrowych' zdjęć?
Wpadł mi w oko niedawno Sony-HX9V i wyżej wspomniany Samsung EX1. Ten Sony spodobał mi się dzięki temu, że ma tak duży zoom (nie wiedziałem, że kompakty mogą mieć aż tak duży). Ale jak myślicie, który z nich zrobi lepsze zdjęcie modeli/rzeczy w trybie makro?
A może polecicie jeszcze jakiś inny?
Może wydawać się to głupie, ale używek nie chcę kupować. Na wszelki wypadek wolę trochę dołożyć i mieć nówkę.
hijax_pl - Pon 11 Lut, 2013
elef napisał/a: | Czy manualne ustawiania balansu bieli można wykonywać tylko w aparatach z RAWem? | Nie zawsze jest taka reguła, Bo nawet jak ma się RAW to niekoniecznie aparat możę umożliwiać podawanie temp bieli w Kelwinach... elef napisał/a: | Może można przed zrobieniem zdjęcia ustawić ten balans? | Jak się sptryka w JPEG - zdecydowanie elef napisał/a: | Czy są takie aparaty (kompakty, ~1000 zł), które mają niesamowicie dobry tryb makro? | A jaki to tryb ten niesamowicie dobry? elef napisał/a: | Takie, które zostały stworzone w dużej części, do robienia 'makrowych' zdjęć? | Nie ma takich o ile dobrze mi wiadomo. Ale do wielu da się przykręcić soczewkę korekcyjną... elef napisał/a: | Ale jak myślicie, który z nich zrobi lepsze zdjęcie modeli/rzeczy w trybie makro? | Porównaj z jakiej odległości fotografują...
elef - Pon 11 Lut, 2013
No i wdało się w mój post, że jestem zielony w tych sprawach (ale ostatnio zacząłem trochę czytać).
Czy ustawianie balansu bieli wg wzorca jest kłopotliwe? Jak się to ma do ustawiania bieli w Kelwinach? Znajdzie się jakiś kompakt do 1k zł z ustawianiem w Kelwinach (nie spotkałem takiego jeszcze)? edyta: zapomniałem o Samsungu ex1
Zacząłem się poważnie zastanawiać nad kupnem Sony DSC-HX9V, ale boję się, że mogę przepłacić. Co o nim sądzicie? Jest jakiś tańszy zamiennik?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
fotoartysta - Sob 23 Mar, 2013
nikon p310 malutki super wykonany solidny
lub canon sx230
|
|