forum.optyczne.pl

Lornetki - Nowa lornetka Leica Geovid HD-B

Gottfried - Wto 15 Sty, 2013
Temat postu: Nowa lornetka Leica Geovid HD-B
Dawno tutaj nie zaglądałem, więc nie wiem czy ktoś zapowiadał tutaj pojawienie się lornetki, która zelektryzuje jakąś część tej Społeczności, chociażby ze względu na nowe rozwiązania w optyce. Mowa tutaj o nowej lornetce z dalmierzem - Leica Geovid HD-B. Na stronie Leica długo nie pokazywano zdjęć tego cuda, prawdopodobnie wczoraj pojawiły się pierwsze zdjęcia i informacje. Rozmawiałem ze znajomym sprzedawcą w USA, który miał okazje wypróbowania tej lornetki, może i to tylko sprzedawca, ale mówił, że lornetka robi wrażenie w każdym calu, od wyglądu po właściwości optyczne. Najbardziej mnie ciekawi nowy układ optyczny zastosowany w tej lornetce, czyli PERGER PORRO. Zawsze wszyscy narzekają, że najdrożsi producenci produkują tylko dachówki, a tutaj coś nowego, jeszcze żeby to nowe porro dawało tak plastyczny obraz jak klasyczne stare lornetki i transmisję prawie bez strat........ zobaczymy.
Nowością także jest zastosowanie karty micro SD do wprowadzania własnych programów balistycznych oraz laser mierzący odległość aż do 1825 metrów. Cena typowa dla Leici, porównywalnie z najdroższą konkurencją: 2700Euro i 2750Euro

Średnica obiektywu [mm] 42
Powiększenie [x] 8/10
Pole widzenia kątowe 7.3o/6.5o
Pole widzenia liniowe [m/m] 130/114
Minimalna ostrość [m] 5
Wymiary [mm] 127 × 177 × 81 mm / 125 × 168 × 70 mm
Waga [g] 950/945
Dodatkowe informacje dalmierz pracujący w zakresie odległości 10-1825m

kivirovi - Wto 15 Sty, 2013

Porro wyglądające jak dachówka open bridge... Ciekawe to stworzenie i urody mu nie brakuje.
Arek - Sob 19 Sty, 2013

To nie jest Porro lecz Perger-Porro. Zupełnie nowy układ pryzmatów opatentowany całkiem niedawno. W sumie układ świetny, bo łączy zalety Porro i dachówek. Po pierwsze, mamy dwa takie same pryzmaty w jednym torze (a nie dwa różne bloki szkła jak w Abbe-Koenig i Schmidt-Pechan), sklejone ze sobą więc na całym układzie mamy tylko 2 granice powietrze-szkło, no i nie musimy nakładać żadnych powierzchni odbijających. Jedyną wadą może być większe winietowanie niż w klasycznym Porro.
Andrzej_X - Sob 19 Sty, 2013

http://www.youtube.com/watch?v=Ui9BNloQkNI

Ciekawi mnie ten niby fantastyczny efekt 3D w tej lornetce reklamowany przez Leicę. Myślałem raczej, że efekt 3D w klasycznym porro osiągany jest szerokim rozstawem obiektywów, a nie przez sam układ pryzmatów. A w nowej Leice różnica w stosunku do normalnych dachówek jest niewielka także chyba nie ma co się spodziewać trójwymiarowości znanej z porro?

Arek - Sob 19 Sty, 2013

Andrzej_X napisał/a:
A w nowej Leice różnica w stosunku do normalnych dachówek jest niewielka także chyba nie ma co się spodziewać trójwymiarowości znanej z porro?

Dokładnie. Klasycznemu Porro na pewno nie dorówna. W kwestii 3D będzie tutaj coś pośredniego pomiędzy Porro a klasycznymi dachówkami.

Gottfried - Nie 20 Sty, 2013

Na przeciwległym biegunie cenowym uznany producent optyki - Zeiss zaprezentował 2 lornetki nowej serii Terra ED, wyglądem przypominające Conquesta HD, ale jeszcze w niższej cenie:
Terra ED 8x42 @ $349.99
Terra ED 10x42 @ $399.99

Arek - Nie 20 Sty, 2013

Na razie są tylko na stronie w USA. Ciekawe czy będą też oferowane w Europie.
Arek - Nie 20 Sty, 2013

Swoją drogą teraz jest ciekawa sytuacja:
http://www.optyczne.pl/po...=1455&add2=1457

Na papierze najlepiej wygląda Conquest HD... Ciekaw jestem jak się HT sprzedaje (będzie sprzedawać)...

kivirovi - Nie 20 Sty, 2013

To wygląda na rewolucję, czyli początek końca.
Arek - Nie 20 Sty, 2013

Na miejscu renomowanych firm robiłbym prawie tak jak Zeiss. Wprowadziłbym trzy serie lornetek - absolutny top za 8-9 kzł, coś środkowego za 4-5 kzł i budżetowego za około 2 kzł. To są ceny, które pozwoliłyby trzymać jakość w każdym segmencie. Dawkowałbym jednak parametry. Takie 10x42 w najtańszej serii miałoby pole 6 stopni, te w środkowej 6.3-6.5 stopnia, a te w najwyższej 6.6-7.0 stopni. Minimalna ostrość malałaby od 2.5, poprzez 2.0 do 1.5 metra. Odstęp źrenicy zwiększałby się od 14 do 18-20 mm.

Można zastanowić się nad wagą i gabarytami. Tutaj dwie opcje są do wyboru. W pierwszej, to najdroższa seria nie ma żadnych kompromisów - jedyne wymaganie to jakość obrazu, więc i waga i gabaryty mogą być duże. Drugi scenariusz to trochę inne podejście. W serii środkowej pozwalamy na szaleństwa wagowo-gabarytowe. Sprzęt może być duży, ale ma być świetny. Seria najdroższa natomiast ma dawać to samo (albo ciut więcej) ale w mniejszych gabarytach.

kivirovi - Nie 20 Sty, 2013

Słuszne z punktu widzenia klienta ale ryzykowne dla marki. Jeśli Zeiss jest dla wszystkich to niektórzy wybiorą Leica. Chyba, że Terra nie będzie dostępna w Europie.
Tym niemniej bardzo intersujące posunięcie.

Gottfried - Sro 30 Sty, 2013

Niestety sprawdził się najczarniejszy scenariusz, lornetki serii Terra ED będą produkowane w Chinach i będą dostępne tylko w USA.
kivirovi - Czw 17 Paź, 2013

Widziałem dziś u nas w sklepie oba Zeissy Terra ED: 8x42 i 10x42 i powiem tak, jeśli to jest tania lornetka średniego segmentu ($500 z podatkami) to wyobraźni mi nie starcza żeby sobie wyobrazić obraz z Victory HT. Pole ogromne, obraz czysty ostry kontrastowy, co ciekawe bez jakichś nieostrości na brzegach czy dużej dystorsji. Podejrzewam, że te dziwne wady optyczne, które Arek z upodobaniem analizuje są w niej znaczne. Aberracja chromatyczna byłą marginalna ale widoczna po brzegach jak się umie szukać. Jedyne co wypada wyraźnie słabo to obudowa bardzo tania i plasticzana - stereotypowa chińszczyzna. Nikt w Europie by nalepki Zeiss na czymś takim nie zaakceptował i to tłumaczy jej dostępność tylko w Ameryce. IMHO, dla wielu nabywców marka się tu liczy bardziej niż jakość. Porównywałem Terra ED z Nikonem Monarch 5 10x42 i, pomijając znacznie mniejsze pole, obraz dawał lepszy. Był też znacznie porządniej wykonany, dawał wrażenie dobrego jakościowo produktu. Leżał mi też lepiej przy oczach, co pewnie wynika z anatomii mojej trzewioczaszki. Aberrację miał może nieco mniejszą co zapewne wynikało tylko z zawężonego pola.

Nie miałem mojego HG po ręką ale po obejrzeniu Monarch 5 mogę śmiało powiedzieć, że Monarch 7 będą bardzo konkurencyjne wobec HG.