|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Canon, Olympus czy Samsung?
Amaranta - Czw 17 Sty, 2013 Temat postu: Canon, Olympus czy Samsung? Witam serdecznie,
Przychodzę z absolutnym mętlikiem w głowie i będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc. Potrzebuję aparatu do codziennych zastosowań, przyzwoicie radzącego sobie w pomieszczeniach i na zewnątrz, z trybami manualnymi. Cena - idealnie do 600 zł. Po lekturze forum i strony zawęziłam wybór do następujących modeli:
Canon PowerShot SX130 IS
Olympus VR-360
Samsung WB750
Który z nich będzie warty uwagi? A może są inne modele z tej samej półki cenowej o lepszych parametrach? Z góry bardzo dziękuję za wszystkie opinie:)
hijax_pl - Czw 17 Sty, 2013
Tryby manualne? W takich aparacikach? I fakt - w pomieszczeniach będą przyzwoite, o ile nie powiedzieć takie sobie...
Jeśli to możliwe dodałbym ze 200zł i zakupił Sony WX-100.
Amaranta - Czw 17 Sty, 2013
Ok, dzięki. Myślę, że 200 zł jest do przejścia. Idąc zatem dalej: Sony WX-100 czy Samsung EX1? Inny?
hijax_pl - Czw 17 Sty, 2013
Jeśli chodzi o zdjęcia w pomieszczeniach to zdecydowanie EX-1. Większa matryca i mniej na nim pikseli, dużo jaśniejszy obiektyw...
Z drugiej strony WX-100 ma 10x zoom, jest nowszą konstrukcją tzn ma dodatkowe bajery w oprogramowaniu...
Tu masz porównanie: http://www.optyczne.pl/po...=1570&add1=1152
Robert86 - Czw 17 Sty, 2013
A moze Canon sx220 HS?Jest lepszy niż jego droższy brat sx230 HS- jego test - http://www.optyczne.pl/10...st_aparatu.html
nie ma tylko GPS ale cena mieści się w budżecie,599zł.
Wojmistrz - Czw 17 Sty, 2013
Tylko, że jeśli chodzi o EX1, to gorąco polecam, ale jest problem z jego dostępnością. Był niedawno po 888zł w co niektórych sklepach, a teraz panuje EX2 Tam gdzie można go jeszcze kupić jak szukałem w necie, to koszt około 1000zł.
Amaranta - Sob 19 Sty, 2013
Dziękuję bardzo za wszystkie wypowiedzi. Na chwilę obecną na polu walki pozostały zdaje się te dwa modele:
http://www.optyczne.pl/po...=1440&add1=1350
Na który z nich padłby Wasz wybór? Krótkie uzasadnienie mile widziane
Robert86 - Sob 19 Sty, 2013
Ja osobiście przymierzałem się do innego aparatu,ale z różnych względów od dwóch dni jestem bardzo szczęśliwym posiadaczem canona sx220 HS.Jestem amatorem ale aparacik przerósł moje najśmielsze oczekiwania.Zdjęcia w domu,przy kiepskim oświetleniu,w tym również makro (robiłem zdjęcia 5cm figurek gormitów mojego syna z odległości kilku cm) po prostu super.Zoom też bardzo fajny.Kolory też ok.Obsługa bardzo dobra.Na razie wszystkie foty w AUTO,dopiero powoli będę się zagłębiał w PASM i inne opcje.Do tego fajnie wygląda.Osobiście polecam.
Wojmistrz - Sob 19 Sty, 2013
Robert86, wklej jakąś fotke.
Amaranta, wybrał bym Canona, ale tylko ze względu na zaufanie do tego producenta. Oba aparaty na tym samym poziomie, a różnice tak niewielkie, że ... idź do sklepu i weź ten, który ci się bardziej podoba i lepiej trzyma
Robert86 - Nie 20 Sty, 2013
Chciałem wrzucić,ale max.rozmiar to 1mb a zdjęcia "ważą" trochę więcej.Można je czymś na szybko skompresować?
OK.Ogarąłem to jakoś w IfranView.Oto zdjęcia robione na szybko,w auto,przez amatora.
hijax_pl - Nie 20 Sty, 2013
Wrzuć gdzieś na hosting a tu podaj tylko link.
Robert86 - Nie 20 Sty, 2013
Zdjęcie wieczorem w pokoju przy zwykłym,słabym,żyrandolowym oświetleniu.
[ Dodano: Nie 20 Sty, 2013 11:51 ]
zdjęcie psa: z odległości ok.4 metrów,mały zoom.
Wojmistrz - Nie 20 Sty, 2013
No i spoko.
FotoAkcesoria - Sob 02 Lut, 2013
Ja z kolei mam zaufania do Sony,wiec w ty wypadku polecam PowerShot SX130 IS,solidna firma na której się nie zawiedziesz.
hijax_pl - Sob 02 Lut, 2013
Sony robi Cybershoty, Powershoty to Canona zabawki.. Oj coś podejrzanie wyglądają kompetencje jak na podpisującego się sklepem...
TomPL2 - Wto 05 Lut, 2013
Nie ważne co pisze, ważne że go widać...
|
|