forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - HX-200V v D3100

damacaro - Czw 17 Sty, 2013
Temat postu: HX-200V v D3100
Witam

Zamierzam nabyć aparat do amatorskich zdjęć domowych. Zdecydowana już byłam na Nikona D3100 (w imię zasady, że każda lustrzanka jest szybsza niż kompakt a na szybkości głównie mi zależy)
jednak po wizycie w sklepie zaprzyjaźniona sprzedawczyni zaczęła mnie namawiać na model Sony HX-200.
Zawahałam się i teraz nie potrafię między tymi dwoma bardzo odmiennymi modelami wybrać.

Planowe zdjęcia amatorskie, z ręki, głownie na gotowych "trybach" typu portret, krajobraz.
W przypadku lustra obiektyw 18-55vr bez planowania rozwoju.
Lustrzanka kusi szybkością ale mówiono mi że ma większe wymagania i zdjęcia w efekcie mogą wychodzić gorsze, a zamierzam korzystać tylko z jpg
Kompakt ma więcej gadżetów co może być przydatne przy barku wiedzy o pracy na sprzęcie.
Który będzie szybszy robiąc jednocześnie zdjęcia "na oko" ładne- przycisnąć i strzelić fotę.

Wojmistrz - Czw 17 Sty, 2013

Zacznijmy od porównania. Jeśli tak jak piszesz, "18-55vr bez planowania rozwoju". To sprzedawczyni mogła mieć rację o ile będziesz potrzebować tak długiej ogniskowej. Ten Sony jest przyjemny i jest jednym z ciekawszych megazoomów jakie są oferowane. Szybsza powinna być lustrzanka, ale nie wiem czy to będzie miało aż takie znaczenie. Ten model ma pierścień ostrzenia ręcznego podobnie jak w lustrzankach i 10 klatek na sekundę, więc można ostrzyć "w locie" trzymając przycisk, przekręcić pierścieniem i któreś trafić powinno :)
Jeśli sam nie chciał bym inwestować w szkła, też kupił bym takiego właśnie megazooma, bo szczególnie przy małych fotkach (takich do netu czy papierowych odbitek) trudno niewprawionemu oku rozpoznać czym to zrobione. W kompakcie nie możesz liczyć na taką przyjemną głębię ostrości jak w lustrzance.