|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Krok przed lustrem
cziks2 - Pią 18 Sty, 2013 Temat postu: Krok przed lustrem Witam
Szukam zaawansowanego kompaktu, który będzie posiadał duże możliwości ustawień manualnych. Aparat, który zawsze będę mógł mieć przy sobie, w każdej chwili strzelić dobre zdjęcie w trybie auto, ale też poczuć przedsmak zabawy z lustrzanką czyli zdjęcia artystyczne, rozmyte tło, także fotografia makro. Do kwoty 1500 zł.
Samsung EX1
Olymus XZ1 - ku temu się skłaniam, bo najwięcej o nim czytałem i kosztuje 1099 w promocji
Fujifilm FinePix X10 - ahhh, gdyby nie ta cena
Ostatecznie megazoom. Choć tak duży zoom nie jest mi wcale potrzebny. Chodzi tylko o możliwości i jakość. A te mają większe obiektywy, więc może lepsze...
Panasonic Lumix DMC - FZ200
Panasonic Lumix DMC - FZ150 - chyba niewiele się różni od FZ200, więc może nie warto przepłacać
FUJI HS25 EXR
A może jeden z tych bezlusterkowców, a z czasem dokupić obiektyw ? Mało o nich wiem. Czy taki aparat da mi większe możliwości ? Trochę odstraszają mnie drogie obiektywy. Ale jeżeli był by to kompromis pomiędzy lustrzanką a kompaktem, to bym rozważył zakup.
Proszę pomóżcie mnie jakoś nakierować bo mam mętlik w głowie od nadmiaru informacji.
Wojmistrz - Pią 18 Sty, 2013
Czy rozważasz zakup starszej/używanej lustrzanki?
cziks2 - Pią 18 Sty, 2013
Kolega z pracy zaproponował mi D3000 body. Cóż... chętnie ale, widzę potrzebę posiadania 2 aparatów. Pierwszy to ten lekki, poręczny, zawsze w gotowości, aczkolwiek z dużymi możliwościami, którego będą potrafili obsłużyć również moi rodzice. Drugi aparat w przyszłości, lustrzanka.
Chcę żeby ten pierwszy kieszonkowiec jakby wprowadził mnie w świat zaawansowanej fotografii.
Do tej pory używałem Panasonic DMC-FX33. Fajny kompakt, przyzwoite zdjęcia i nic poza tym. Lubiłem w nim makro, tryb gwieździste niebo i zachód słońca, nic więcej nie było tam do zabawy.
Wojmistrz - Pią 18 Sty, 2013
To może zainteresuje ciebie ten temat?
cziks2 - Sob 19 Sty, 2013
Jestem dość mocno nakręcony na Olymus XZ1 w cenie 1099zł.
W kontekście tematu, czy jest inny aparat który powinienem rozważyć pod względem jego możliwości ? Np. olympus e-pl1 ? Odrobinę większy, ale chyba może więcej pod względem artystycznym. Proszę o pomoc
lotofag - Sob 19 Sty, 2013
cziks2 napisał/a: | może więcej pod względem artystycznym. |
Co mamy przez to rozumieć?
Wojmistrz - Sob 19 Sty, 2013
Normalnie to ten olek kosztuje od 1300zł i jest to fajna zabaweczka, więc za 1100 myślę, że warto. Będziesz się czuł podobnie jak z bezlustrowcem Olympusa, bo jest analogiczna obsługa, a jedynie co, to nie będziesz miał wymiennej optyki. Ekwiwalent ogniskowej 28 – 112 mm dale trochę dłuższą maksymalną ogniskową od 14-42mm(eq 28-84) jaki jest dodawany do olympusowych kitów, a światłosiła 1.8-2.5 jest bardzo przyjemna i da podobną głębię jak we wspomnianym obiektywie przy ponad standardowej matrycy dla dobrych kompaktów czyli 1/1.63". Ważne jest żebyś się z niego cieszył. Jeśli to Twój upatrzony model, nie mieszaj sobie zarówno możliwościami jak i wielkościami. Po nim na pewno łatwo wsiądziesz na bezlustrowca (najprędzej Olympusa), a tego niestety tak łatwo nie schowasz do kieszeni
Wojmistrz - akurat zagłębiam się w temat bezlusterkowców, który wcześniej kompletnie i błędnie ignorowałem. Muszę poczytać o Olkach E-PL i Panasonic DMC-GF. Są one w zasięgu cenowym, niektóre obiektywy kitowe są całkiem sensowne i niewielkich gabarytów. Do tego możliwość rozbudowy sprzętu o nowe obiektywy. To chyba dobry trop.
lotofag - wielu moich znajomych straszne jara się foto, chcę zobaczyć czy mnie to również wciągnie. Sporo się bawiłem moim zwykłym kieszonkowym kompaktem ale jego możliwości już dawno wyczerpałem. Do tego zepsuł się, zwyczajnie przestał się uruchamiać. Możliwości artystyczne, czyli trochę więcej niż tryb auto i filtry pierwsza podstawowa rzecz to głębia ostrości. Reszta to już moja inwencja.
Sunders - Sob 19 Sty, 2013
cziks2 napisał/a: | Jestem dość mocno nakręcony na Olymus XZ1 w cenie 1099zł. |
Bardzo dobry wybór.Ta cena to za nówkę czy używkę?
cziks2 napisał/a: | czy jest inny aparat który powinienem rozważyć pod względem jego możliwości ? |
IMO Panasonic DMC-LX5.
Jest to nowy aparat, z renomowanego sklepu w sieci, który na pewno znacie. Nie będę reklamował więc jeżeli ktoś jest zainteresowany to mogę dać namiary na PW. Promocja trwa do 28 stycznia. Jestem niemal zdecydowany, muszę się tylko upewnić że to jest to czego szukam. Bo może warto dopłacić te 100-200 zł za np. Panasonic DMC-GF2 lub GF3 z kitowym obiektywem.
Wojmistrz - posiadasz E-PL1, czy tego typu aparat ma większe możliwości od XZ-1 ? Jak byś mógł wybrać między jednym a drugim ?
cziks2, obiektyw to obiektyw, kit to zestaw korpus+dodawany przez producenta obiektyw, ale pomijając... Jestem użytkownikiem E-PL1 z 14-42mm (eq 28-84) i szczerze mogę to polecić o ile masz duże kieszenie albo torbę. Noszę go w zapinanej kieszeni kurtki. W innej kieszeni noszę dodatkową naładowaną baterię (jedną już zgubiłem przy wyciąganiu aparatu z kieszeni dlatego polecam nosić osobno). Chciałem kupić Lumixa GF1, bo jest najbardziej upakowany przyciskami, ale przypadkiem trafił się za równowartość 600zł używany dwuletni Olympus i kupiłem go mocno bez przekonania. Zmieniłem zdanie kiedy porobiłem nim pierwsze fotki. Wygoda jest taka sobie, bo małe to, ale i tak leżał mi wygodniej w ręce niż niejedna konkurencja i co najciekawsze to składany obiektyw. To było to! Obiektyw ma około 4-5cm i rozkłada się go do pracy do normalnej wielkości pierścieniem zmiany ogniskowej. Pomimo wieku, ani jednej ryski. Stabilizacja w korpusie też jest świetna, bo nie ma problemu z doborem obiektywu. Męczy mnie tylko brak wizjera. Daje radę, ale bez wizjera traci się tą intymność zdjęcia "tylko ja i kadr". Celność i szybkość zadowalająca, mocno intuicyjny tryb manualny - klikasz raz strzała w górę i masz ustawienia manuala. lewo/prawo zmieniam przysłonę, góra/dół czas. Wspaniały histogram w czasie rzeczywistym sporo pomaga.
Sunders - Sob 19 Sty, 2013
cziks2 napisał/a: | muszę się tylko upewnić że to jest to czego szukam. Bo może warto dopłacić te 100-200 zł za np. Panasonic DMC-GF2 lub GF3 z kitowym obiektywem. |
cziks2 napisał/a: | widzę potrzebę posiadania 2 aparatów. Pierwszy to ten lekki, poręczny, zawsze w gotowości, aczkolwiek z dużymi możliwościami, którego będą potrafili obsłużyć również moi rodzice. Drugi aparat w przyszłości, lustrzanka.
Chcę żeby ten pierwszy kieszonkowiec jakby wprowadził mnie w świat zaawansowanej fotografii.
|
cziks2, masz taką kieszeń, która pomieści kit GF2 lub GF3
GF1 prawie ideał, GF2 zniknęło sporo ustawień z korpusu i poszły w menu, GF3 wycieli stopkę lampy...
Lumixy mają stabilizacja w obiektywach więc i konstrukcje większe. Jak już brać Lumixa to moim zdaniem z serii G.
werso75 - Sob 19 Sty, 2013
Dobra cena
Za ok. 1200 PLN można jeszcze "ustrzelić" Panasonic-a DMC-LX5: http://www.mixelectronics..._kat=240&prt=66
Tylko nie wiem czy oznaczenie LX5EP-K ma jakieś znaczenie...
Aszex - Sob 19 Sty, 2013
można jakies bliższe namiary na sklep?
Aszex, zapytaj cziks2, nie mnie.
Aszex - Sob 19 Sty, 2013
Wojmistrz, to forum coś zwariowało
Aszex, ja nie wiem gdzie można za tyle kupić. cziks2 gdzieś znalazł za 1099zł, dlatego ta cena idzie w tym wątku.
Aszex - Nie 20 Sty, 2013
już znalazłem, na grouponie
werso75 - Nie 20 Sty, 2013
Aszex napisał/a: | już znalazłem, na grouponie |
Zastanawia mnie tylko gwarancja 12 m-cy fajnie wygląda w kolorze białym.
Na innych portalach jest 24 m-ce, ale cena już inna...
cziks2 - Nie 20 Sty, 2013
Dokładnie na grouponie, a groupon z cyfrowe.pl, więc raczej przyzwoity sklep. Na ceneo można znaleźć tą samą ofertę.
Co do samego aparatu, w poniedziałek zaniosę swój do naprawy. Jeżeli naprawią to zbieram na sony NEX5. Natomiast jeżeli okaże się, że nie warto naprawiać, to kupię xz1 z groupona.
Sporo czytałem na temat tego aparatu i na prawdę ciężko znaleźć w tej cenie coś bardziej uniwersalnego.
Jeżeli miał bym się czepiać, to chciałbym coś z większą matrycą cmos i obiektywem o takiej światłosile jak ten xz-1. NEX5 ma dużą matrycę stosowaną w lustrzankach i prawdziwy pełny tryb manualny. Zdjęcia z NEX5 są lepszej jakości bo mało szumu, są niemal jak z amatorskiej lustrzanki. Minusy nexa to niewygodny dostęp do ustawień manualnych przez menu co akurat bardzo mi się nie podoba, brak lampy w standardzie i drogie obiektywy. Podobno jakby skompletować cały zestaw to wypada drożej niż lustrzanka ... ale jakość... ahhh no cóż.
HNIW - Wto 22 Sty, 2013
Jeśli mogę coś od siebie dodać - dwa lata temu miałem podobny dylemat i podobną kwotę do wydania.
Wahając się między jakąś tanią lustrzanką Nikona a megazoomem wybrałem to drugie, konkretnie Sony HX-1.
W sumie tylko dlatego że miał opcję nagrywania wideo, do tego w HD.
Co mogę powiedzieć po dwóch latach? Chociaż na początku dobry tryb auto sprawiał dużą frajdę z nowego aparatu to prawdziwa zabawa zaczęła się chyba od przejścia na tryb manualny i powolnej nauki. Teraz zdjęcia są jakoś bardziej "moje" niż aparatu a inna sprawa jest taka że można ciekawsze efekty wydobyć zamiast klepać zwyczajne fotki na automacie.
Do tego dochodzi wygoda korzystania - większe aparaty trzymasz konkretnie w garści a nie "w palcach " jak małe kompakty, przyzwyczajasz się do korzystania z pokrętła itd.
Dlatego przed lustrem które i tak planujesz gorąco polecam aparat tego typu, przy wyborze skupił bym się na ergonomii a w szczególności korzystaniu z trybu manualnego - w moim opcje są pochowane w ten sposób że klikając pokrętłem przeskakuje się między nastawami, całkiem przyjemne rozwiązanie.
cziks2 - Czw 24 Sty, 2013
Udało się naprawic mój stary aparat dość tanim kosztem. Dlatego wstrzymuję się z zakupem nowego sprzętu, gdy będę lepiej stał finansowo.
Mój wybór ostatecznie padł na Olympusa E-PL3 stosunek cena/jakość, możliwości przeważyły ponad kompaktem.
|
|