|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - LV a wizjer - różne wskazania światłomierza
Tato - Pią 18 Sty, 2013 Temat postu: LV a wizjer - różne wskazania światłomierza Witam,
zauważyłem, że kiedy fotografuję w trybie LV, tzn. kadruję na wyświetlaczu, aparat dobiera inną ekspozycję niż przy kadrowaniu przez wizjer. Na przykład w trybie A (preselekcja przysłony) aparat przy kadrowaniu przez wizjer dobiera czas 1/25 a przez wyświetlacz 1/8 s.
Jaka jest tego przyczyna? Czy tak powinno być?
Nikon 5100 + 18-105
mozer - Pią 18 Sty, 2013
Tato, jak kadrujesz na LV to nie ma możliwości użycia światłomierza aparatu, gdyż chowa się on wtedy pod lustrem, więc ekspozycja jest dobierana na podstawie obrazu z matrycy.
Tato - Pią 18 Sty, 2013
Rozumiem przez to, że przy kadrowaniu na LV ekspozycja dobrana przez aparat nie jest prawidłowa?
mozer - Pią 18 Sty, 2013
Tato, teoretycznie z matrycy można lepiej dobrać ekspozycję, bo aparat może sobie zrobić histogram. Jak jest naprawdę, nie wiem.
hijax_pl - Pią 18 Sty, 2013
Tato, w trybie LV przysłona jest taka jaka była ustawiona przed wejściem w tryb LV. W takiej sytuacji regulacja ekspozycji odbywa się tyko przez zmianę czasu migawki i/lub czułości ISO.
Tato - Pią 18 Sty, 2013
Różnica jest ogromna...
hijax_pl - Pią 18 Sty, 2013
Różnica w czym? Ekspozycji, czy czasie migawki?
Tato - Pią 18 Sty, 2013
hijax_pl, i czasie migawki i w ekspozycji, przy LV zdjęcie jest dużo jaśniejsze.
Do tej pory byłem przekonany, że w większości sytuacji mogę spokojnie zaufać ustawieniom aparatu, tym bardziej, że z tego co wiem większość ludzi fotografuje w trybie A lub S, rzadziej w M
[ Dodano: Pią 18 Sty, 2013 21:12 ]
hijax_pl, właśnie sprawdziłem: w trybie LV mogę zmieniać przysłonę
[ Dodano: Pią 18 Sty, 2013 22:02 ]
mozer, a może ktoś wie, może warto założyć taki temat...
rafisko - Pią 18 Sty, 2013
Tato napisał/a: | Do tej pory byłem przekonany, że w większości sytuacji mogę spokojnie zaufać ustawieniom aparatu |
Ufaj ale sprawdzaj
Zobacz jakie masz różnice i odpowiednio skoryguj o tyle EV.
|
|