|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - który obiektyw szerokokątny najlepiej się sprawuje do 2k
JasMik - Nie 20 Sty, 2013 Temat postu: który obiektyw szerokokątny najlepiej się sprawuje do 2k WITAM
Szukam zestawu a raczej obiektywu którym będę mógł sprawnie szybko sfocić pokój czy budynek z ręki, w miarę jasny, dobre AF i to tak do 1700-2000zł rozważałem obiektywy
- sigma 10-20 ogniskowa super ale chyba zbyt ciemny
- stałka 14mm 2,8 - trochę się jej boję bo to będzie mój jedyny obiektyw.
- albo ostatecznie tamron 17-50 f2,8 tylko ze to nie szerokokątny
- i nic innego do głowy mi nie przychodzi
Mój budżet
na body ok 1,2k
na obiektyw to do 2k
Body: używana 40D dopiero mam zamiar kupić. Nikon d200 odpada (zbyt szumi) ale fajne ma body
Obiektyw: szerokokątny, ale jakie najlepsze rozwiązanie?.
Do czego: przede wszystkim, Fotografowanie lokali mieszkalnych, handlowych, budynków
Na różnych forach wyczytałem zawsze coś nieteges z tymi obiektywami albo Af się gubi albo mydło, musi być statyw bo inaczej się nie da itd. masakra!! Więc chciałbym zapytać kolegów którzy zawodowo sie tym trudnią lub ukochali fotografię i mają doświadczenie z szerokimi kątami, który obiektyw będzie najlepszy do 2000tys może jakiś używany? Z tych lepszych ale trochę się boję. Niestety pieniądze nie znajduje na ulicy i każdy grosz dla mnie się liczy i nie chce dać za obiektyw 1800 a potem się okaże że nawet tysiaka nie jest wart.
NAJLEPSZE PYTANIE TO:
CO BYŚCIE WY WYBRALI BĘDĄC W MOJEJ SYTUACJI. GDZIE FOCIĆ BĘDZIECIE W 90%
LOKALE MIESZKALNE, BUDYNKI (NIERUCHOMOŚCI)
Dlaczego myślę o 40d, ponieważ będzie to body na którym będę się uczył. w końcu szkła są najważniejsze nie body. no i chce kupić w przyszłości drugi aparat może 7d markII aktualne 7d jest super ale zbyt drogie na mój aktualny portfel, wszystko w zależności jak bardzo mnie fotografia pociągnie, na chwilę obecną nie chce więcej wydać na komplet jak ok 3k. W późniejszym czasie jakaś stałka 50mm, i coś w przedziale 70-300mm i potem nowe body.
A skoro jestem nowy na tym forum to kilka słów o mnie:
Więc fotografia od dawna mnie fascynowała lecz ograniczone fundusze nie pozwalały mi na zakup tak drogiego sprzętu, przez trzy lata pracowałem jako operator kamery lecz kręgosłup niestety nie pozwalał mi nosić ciężkiego sprzętu na ramieniu. No i na tyle o mnie, bo co za dużo to nie zdrowo.
lotofag - Nie 20 Sty, 2013 Temat postu: Re: który obiektyw szerokokątny najlepiej się sprawuje do 2k
JasMik napisał/a: |
CO BYŚCIE WY WYBRALI BĘDĄC W MOJEJ SYTUACJI. GDZIE FOCIĆ BĘDZIECIE W 90%
LOKALE MIESZKALNE, BUDYNKI (NIERUCHOMOŚCI) |
Kupilibyśmy jednak ten statyw - budynek jakby nie patrzeć nie ucieka, więc nie ma co się bać dłuższych czasów i ciemniejszego szkła skoro nie stać na jaśniejsze (Sigma 10-20/3.5, Tokina 11-16/2.8)
Te fotki będą jakoś obrabiane/wywoływane z RAWa? Może zamiast tych używanych Canonów rozejrzyj się za nowym np. Nikonem D5100. Na pewno zmniejszy to problematyczność używania wyższych czułości, no i materiał do obróbki bardziej elastyczny w razie czego. Oferta szkieł też zacna.
JasMik - Nie 20 Sty, 2013
Tylko jak tu się rozłożyć ze statywem w m1 czy m2albo sfocić mała łazienkę, na zewnątrz jeszcze spoko.
nie wiem jak się będzie sprawdzać monopod? może on ma sens?
A to z szerokimi nie idzie ładnie zrobić zdjęcie bez statywu? oczywiście nie poruszanego
lotofag - Nie 20 Sty, 2013
A to z szerokimi nie idzie ładnie zrobić zdjęcie bez statywu? oczywiście nie poruszanego[/b] |
Idzie, o ile odpowiedni czas da sie ustawić - czyli tak jak w przypadku każdego innego szkła
A propos tego rozkładania się ze statywem - ile Ty sam zajmujesz miejsca z aparatem w ręku?
Pytanie może nieco żartobliwe, bo człowiek jednak więcej wykombinuje pozycji, albo postawi na czymś aparat, ale tak czy siak statyw to jeden z podstawowych sprzętów i nie ma się co go bać. A teraz pewnie bedziesz się tłumaczył brakiem czasu na rozłożenie i tę całą "celebrację" w fotografii nieruchomości
Te fotki będą jakoś obrabiane/wywoływane z RAWa?
- Fotki pójdą do neta, więc zbytnio obrabiane nie będą
Nikon d5100 to już 1700 - 2000zł więc trochę drogo a jednak duże ciężkie solidne body dobrze mi leży w łapie no i zależy mi na dodatkowym ekraniku. myślałem ze jak zaszaleje to kupie 7d ale uznałem ze kupie najtańszy z najlepszych i padło na 40d za 1200 kupie a jak się dorobię szkieł to spełnię marzenie i kupie coś z 7d albo 70d.
Nie chodzi mi o brak czasu bo czasu akurat mam w sumie. może ten statyw sobie wyobrażam zbyt duży bo jak goniłem z kamerą to za mną kumpel ze statywem hehe. no ale to była inna bajka. głównie chodzi o ten brak miejsca w pokoiku 10mkw czy nawet 5mkw
super by było żeby szło zrobić z ręki takie same nie poruszane zdjęcie jak obiektywem np 17-50mm ale czy to możliwe i podobnie łatwe?.
gdybyś nadpisał. jak przykładowo zrobić? jakie ustawienia? i na co zwrócić uwagę byłoby super.
muzyk - Nie 20 Sty, 2013
Tokina 11-16 2.8 II jeśli ultra szeroki kąt.
Ok, nie jest tak szeroka jak Sigma 8-16, albo brakuje jej 1 mm do tych 10 mm wśród innych, ale... ostrość, światło.
Jeśli masz możliwość, wypróbuj.
muzyk napisał/a: | Tokina 11-16 2.8 II |
fajny ale kurcze tokina jak i sigma po 2,5k najtańszy na all...
czy warto dołożyć do sigmy 10-20? te 800zł i kupić tokine 11-16?
a powiedz mi, może stałka 14mm? wkońcu to ok 1400zł i podobno lepsze szkła i jasny, czy raczej nie sprawdzi się i będzie mi brakować tych ogniskowych między 10-20?
a czy faktycznie bez statywu nie pstryknę nieporuszane szerokim?
bo szczerze nie chce taszczyć ze sobą statywu
super by było żeby szło zrobić z ręki takie same nie poruszane zdjęcie jak obiektywem np 17-50mm ale czy to możliwe i podobnie łatwe?.
gdybyś nadpisał. jak przykładowo zrobić? jakie ustawienia? i na co zwrócić uwagę byłoby super. |
Podstawy fotografii -> ekspozycja (przysłona, czas, czułość, zależności między nimi i działanie światłomierza, kompensacja ekspozycji). To nie jest trudne i warto sobie przyswoić przynajmniej taką dawkę wiedzy żeby wiedzieć co się robi i dlaczego
muzyk - Nie 20 Sty, 2013
JasMik napisał/a: | a powiedz mi, może stałka 14mm? |
Proszę bardzo. Manualny Samyang 14 2.8.
Ostry tak, że się skaleczysz. AF? Fałszywy adres
JasMik napisał/a: | a czy faktycznie bez statywu nie pstryknę nieporuszane szerokim? |
To pomyśl o tych dwóch ze światłem 2.8 ...
Tokinę 11-16 trzeba wziąć do rąk. Solidnie zrobiony obiektyw.
Ciężki obiektyw.
Owszem, aberracje są ... ale myślę, że do poprawienia.
Nawet chciałem kupić, ale jako, że na pewno będę miał ff, obiektyw pod APSc (który przy 15-16 też można wykorzystać na ff) jest mi niepotrzebny.
lotofag napisał/a: |
Podstawy fotografii -> ekspozycja (przysłona, czas, czułość, zależności między nimi i działanie światłomierza, kompensacja ekspozycji). To nie jest trudne i warto sobie przyswoić przynajmniej taką dawkę wiedzy żeby wiedzieć co się robi i dlaczego |
podstawy to znam ale myślałem, że są jakieś specyficzne ustawienia, które tylko nieliczni wiedza :p
muzyk napisał/a: |
Tokinę 11-16 trzeba wziąć do rąk. Solidnie zrobiony obiektyw.
Ciężki obiektyw.
Owszem, aberracje są ... ale myślę, że do poprawienia.
. |
kurcze boli mnie to że jest drogi jak na moją aktualną sytuację finansową bo te i tak 3k to takie naciągane
fajnie by było gdyby ktoś napisał jak mu sie pracowało w takim terenie czyli ofocenie mieszkań
10-20 sigmą
a jak
tokiną 11-16
czy jest to przepaść. czy niewielka różnica. i dobrze się cyka zdjęcia.
jeszcze jedno: może jest tak ze tokiną 11-16 zorbie bez problemu z reki a do sigmy10-20 trzeba już statyw? bo inaczej się już nie da!!. bo może zamiast taniej 10-20 + statyw to kupić tokinę i zdjęcia jak z bajki. Bo jak do tokiny też statyw to już się załamię i kupie 17-50mm
podstawy to znam ale myślałem, że są jakieś specyficzne ustawienia, które tylko nieliczni wiedza :p |
Tak, dokładnie te 3 wymienione i rzeczywiście mam wrażenie, że obecnie nieliczni o nich wiedzą
czy jest to przepaść. czy niewielka różnica. i dobrze się cyka zdjęcia. |
Jeśli to mają być miniaturki do netu prosto z puchy, to róznic bym się nie dopatrywał. Po prostu muzyk nakręca Cię na jaśniejsze szkło.
jeszcze jedno: może jest tak ze tokiną 11-16 zorbie bez problemu z reki a do sigmy10-20 trzeba już statyw? bo inaczej się już nie da!!. bo może zamiast taniej 10-20 + statyw to kupić tokinę i zdjęcia jak z bajki. Bo jak do tokiny też statyw to już się załamię i kupie 17-50mm |
Podobno znasz podstawy, więc powinieneś umieć na to pytanie odpowiedzieć
dcs - Nie 20 Sty, 2013
JasMik,
A po co ci F2.8 ?
Kup Tokinę 12-24/4
dcs napisał/a: | A po co ci F2.8 ? |
Dla krótszych czasów (statywofobia)?
kojut - Nie 20 Sty, 2013
a czy faktycznie bez statywu nie pstryknę nieporuszane szerokim?
bo szczerze nie chce taszczyć ze sobą statywu |
Jaka ta młodzież leniwa...
[img][URL=http://pix.ie/kojut/3134890]
Zrobienie tego zdjęcia zajęło mi 15 minut: zszedłem na dół, wyciągnąłem statyw, przekręciłem stopkę z kamery do aparatu, zmieniłem obiektyw, z powrotem do góry, ustawienie statywu i aparatu, pstryk, na dół na kompa, PE- zmniejszenie+ podostrzenie i eksport do jpg, no i napisanie tego posta
Teraz trochę liczb: pokój 2mx2m, obiektyw DA-L 18-55 ustawiony na 18mm/f8, ISO 200, czas 1s ze wstępnym podniesieniem lustra.
Taka sigma 10-20 da Ci dużo większy kąt widzenia, ale aby mieć wszystko ostre będziesz musiał trochę przymknąć- f5.6 czyli wydłużyć czas. Statyw nie jest ciężki- ok 1kg- czyli tyle ile aparat z sigmą.
dcs - Nie 20 Sty, 2013
A co z GO ?
Artystyczne nieostrości we wnętrzach?
muzyk - Nie 20 Sty, 2013
lotofag napisał/a: | Po prostu muzyk nakręca Cię na jaśniejsze szkło. |
i ostre.
lotofag - może mnie źle zrozumiałeś, nie miałem nigdy obiektywu szerokokątnego, 40d to będzie moja pierwsza własna lustrzanka, kamera z obiektywem fujinon niewazne jakim. ale z tych profi to nie to samo co aparat.
moje pytania pochodza stąd iż nastraszony jestem, ze obiektywem szerokokątnym będę miał ciężko lub nawet nie jest to możliwe sfocić z ręki. tak jak się foci "z palcem w dupe" np 17-50mm
i tylko potrzebuję by ktoś mi to wyjaśnił jak jest. bo nie chce kupić obiektywu gdzie nigdzie bez statywu nie da sie ruszyć
Cytat: | A po co ci F2.8 ?
Kup Tokinę 12-24/4 |
no tak ale tokina 12-24 kosztuje tyle samo co 11-16 i jest jaśniejszy a w pokojach jednak czasem to światło sie przydaje.
a na ta tańszą 10-20 sigmę nie mam co się patrzyć?
JasMik napisał/a: | lotofag - może mnie źle zrozumiałeś, nie miałem nigdy obiektywu szerokokątnego, (...)
moje pytania pochodza stąd iż nastraszony jestem, ze obiektywem szerokokątnym będę miał ciężko lub nawet nie jest to możliwe sfocić z ręki. tak jak się foci "z palcem w dupe" np 17-50mm
i tylko potrzebuję by ktoś mi to wyjaśnił jak jest. bo nie chce kupić obiektywu gdzie nigdzie bez statywu nie da sie ruszyć |
Jeśli chodzi o dobór czasów takich by zmniejszyć ryzyko poruszenia, to jest to taki sam obiektyw jak każdy inny W takiej Tokinie nie znajdziesz magicznego przycisku "teraz zrobię nieporuszone zdjęcie - mode on". Jak masz pojęcie o podstawach fotografii, to wiesz co powinieneś zrobić by uzyskać pożądany efekt.
JasMik napisał/a: | a na ta tańszą 10-20 sigmę nie mam co się patrzyć? |
Dlaczego? Jak to mają być finalnie niewielkie zdjęcia do netu to nie ma się co spinać. Chyba, że masz na oku jeszcze inne cele...
dcs - Nie 20 Sty, 2013
JasMik napisał/a: | ale tokina 12-24 kosztuje tyle samo co 11-16 |
Coś takiego?
http://allegro.pl/listing...ng=tokina+12-24
kojut - Nie 20 Sty, 2013
JasMik napisał/a: | moje pytania pochodza stąd iż nastraszony jestem, ze obiektywem szerokokątnym będę miał ciężko lub nawet nie jest to możliwe sfocić z ręki. tak jak się foci "z palcem w dupe" np 17-50mm |
Aż z ciekawości sprawdziłem. Ten sam pokój oświetlony żarówką 11W. Na 18mm i przysłonie 3.5 utrzymałem bez problemu (z wył. IS) czas 1/25. Zdjęcie wyszło podobnie naświetlone, ale musiałem podbić ISO do 800. Tokina/Sigma są szersze a więc- teoretycznie- powinieneś utrzymać trochę dłuższy czas ok 1/20 lub będziesz mógł zmniejszyć czułość lub trochę przymknąć obiektyw.
PS
Ale statyw i tak się przyda aby chociażby wypoziomować aparat.
septemberlicht - Nie 20 Sty, 2013
Korpus Samsung NX 100 + obiektyw NX 12-24. Komplet za 1800-1900 zł do kupienia bez problemu. Mały, lekki, poręczny zestaw, przyzwoita jakość obrazu. Oczywiście mowa o sprzęcie nowym, z gwarancją.
JasMik - Pon 21 Sty, 2013
lotofag napisał/a: |
JasMik - a na ta tańszą 10-20 sigmę nie mam co się patrzyć?
Dlaczego? Jak to mają być finalnie niewielkie zdjęcia do netu to nie ma się co spinać. Chyba, że masz na oku jeszcze inne cele... |
przede wszystkim będę focił nieruchomości. ale też wykorzystam na wakacjach gdzie pozostaną gdzieś tam w kompie, a te fajne do drukarni na foto książkę i oczywiście w niedalekiej przyszłości chce wykonywać dla wymagających klientów panoramy sferyczne 360 -- acha i nie chce rybiego oka
i tu zaczynają się schody bo nie przelewa mi się z kasą i chce kupić najtańszy ale nie szmelc
i jeśli ten najtańszy ale dobry jest ta tokina 11-17mm no cóż weżnę ją.
bo tak naprawdę zostaje mi wasza pomoc bo nie mam takiego doświadczenia i sprzętu jak niektórzy z was co się zajmują fotografią pro.
temat poruszonych zdjęć pozostawmy na bok gdyż wziął się stąd iż wyczytałem gdzieś w necie ze na szerokim i tak trzeba statyw by wyszło nie poruszane choćbym migawkę miał na 1/90sec ale tak myślę, ze bujda to była.
Kojut - Serdecznie dzięki za fatygę a i spytam robiłeś to pełną klatką? bo jakoś szeroko chyba, ze już mi się zdaje.
dcs -- nowe są w podobnej cenie, tam znalazłeś dwie używki, chyba że kupić taka używkę nieporysowaną, nie wiem co byście zrobili, co prawda jak przez neta kupie mogę przez 10 dni zwrócić. było by to idealnie zaś któraś stówka w kieszeni.
na chwilę obecną proponowaliście mi
1. tokina 11-16/2,8 nowa ~2500
2. tokina 12-24/f4 nowa ~ 2300 (używka ~1500)
3. sigma 10-20/f4-5.6 nowa ~ 1800
4. sigma 10-20/f3,5 nowa ~2400
no i chyba tyle tego jest.
septemberlicht -- samsung odpada z uwagi na brak szkieł. dla mnie teraz i w najbliższe 2-3 lata sa ważne szkła i stąd dobre tanie body 40d. po skompletowaniu fajnych szkieł będę zbierał na body ala 7d może gdyby ta 60d była ze stopu magnezu, większa typu 50d/7d zaciągnął bym na nią kredyt, ale jest jak jest, a kredyt kredytem, wkoncu to ma być moje nowe hobby
Sunders - Pon 21 Sty, 2013
JasMik napisał/a: | na chwilę obecną proponowaliście mi
1. tokina 11-16/2,8 nowa ~2500
2. tokina 12-24/f4 nowa ~ 2300 (używka ~1500)
3. sigma 10-20/f4-5.6 nowa ~ 1800
4. sigma 10-20/f3,5 nowa ~2400 |
To ja dorzucę canona EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM
JasMik - Pon 21 Sty, 2013
Sunders napisał/a: |
To ja dorzucę canona EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM |
no fakt nie pomyślałem o canonie
cena nowego ok 3k
używkę może kupie do 2k
coraz bardziej zastanawiam się nad używka! może nie jest to złe rozwiązanie?
jak co to zawsze jest serwis co na ten temat doradzicie?
temat Postu dotyczy jaki wybrać obiektyw szerokokątny
proporcjonalnie cena do jakości
najlepiej do 2k i będę wdzięczny bardzo za dobrą radę.
muzyk - Pon 21 Sty, 2013
JasMik napisał/a: | najlepiej do 2k |
Używaną Tokinę?
Sunders - Pon 21 Sty, 2013
JasMik napisał/a: | używkę może kupie do 2k |
Na allegro obecnie od 1649pln.
muzyk napisał/a: | JasMik napisał/a:
najlepiej do 2k
Używaną Tokinę? |
Na allegro niestety obecnie tylko nowe od 2499pln, ale jest jedna używka w dziale sprzedam za 1900pln z dobrym "rodowodem" .
JasMik napisał/a: | jaki wybrać obiektyw szerokokątny
proporcjonalnie cena do jakości
najlepiej do 2k |
IMO jeśli zależy Ci na jasnym to bierz tokinę, jeśli może być nieco ciemniejszy ale o szerszym zakresie ogniskowych to bierz canona.
rafisko - Pon 21 Sty, 2013
A tamron 10-24? nowy poniżej 2k kupisz.
muzyk - Pon 21 Sty, 2013
rafisko napisał/a: | A tamron 10-24 |
Nie jest to szczególnie udany obiektyw.
Nie polecałbym.
pioroon - Pon 21 Sty, 2013
Ja bym poszedł w tą "muzykową" tokinę. Daje na prawdę świetny obrazek.
Czasem sobie ją pożyczam
dcs - Pon 21 Sty, 2013
JasMik, Chodziło mi o używaną.
mozer - Pon 21 Sty, 2013
Ja czasem żałuję, że nie poszukałem tej Tokiny. Czasem przydałoby się w Canonie to 2.8 na 16 mm.
Czy różnice między wersją I i II są duże? Ktoś ma jakieś osobiste doświadczenia w tej materii?
JasMik - Wto 22 Sty, 2013
mozer napisał/a: | Ja czasem żałuję, że nie poszukałem tej Tokiny. Czasem przydałoby się w Canonie to 2.8 na 16 mm.
Czy różnice między wersją I i II są duże? Ktoś ma jakieś osobiste doświadczenia w tej materii? |
też bym się dołaczył do tego pytania, bo różnica w cenie jest.
ta tonika 11-16 która polecacie mnie strasznie kusi jednak ta cena trochę wykracza mój budżet a nie ma używki, albo uzbroić się w cierpliwość i czekać aż się pojawi używka.
lub
Zastanawia mnie jeszcze ten canon 10-22 używek na allegro trochę jest (ok 1800zł)
czy warto przeczekać jeszcze dwie wypłaty by mieć dołożyć do tokiny czy ten canonek zdecydowanie jest na tyle dobry iż różnicy nie poczuje, myślę że w canonie AF trochę lepiej będzie pracować niż w tokinie!?, za to tokina jest jaśniejsza, ciekawi mnie czy jasność tokiny w porównaniu do canona jest na tyle duża, że warto dołożyć te 800zł i kupić 11-16
kojut - Wto 22 Sty, 2013
JasMik napisał/a: | ta tonika 11-16 która polecacie mnie strasznie kusi jednak ta cena trochę wykracza mój budżet a nie ma używki, albo uzbroić się w cierpliwość i czekać aż się pojawi używka |
Używki są: http://www.ebay.pl/sch/i....d=p3286.c0.m283
PS
Zdjęcie było robione APSC
mozer - Wto 22 Sty, 2013
JasMik, jeśli Ci światło Canona nie przeszkadza, to bierz. Ja mam właściwie tylko z tym światłem niedosyt. No jest jeszcze spora koma na 10 mm, ale które UWA jej nie ma...
lotofag - Wto 22 Sty, 2013
JasMik napisał/a: | ciekawi mnie czy jasność tokiny w porównaniu do canona jest na tyle duża, że warto dołożyć te 800zł i kupić 11-16 |
Czy "jest na tyle duża" to chyba można sobie odczytać z oznaczeń, prawda?
A czy warto, to już musisz sobie sam odpowiedzieć niestety...
JasMik - Wto 22 Sty, 2013
Panowie jestem wam wdzięczny, gdyż moje obawy i pytania wyjaśniliście.
z tamrona 10-20 zrezygnowałem definitywnie bo na początku głównie jego brałem pod uwagę.
Pozostaje przy
canocie lub tokinie
kojut - Wto 22 Sty, 2013
To może jeszcze trochę lektury:
Tokina http://www.optyczne.pl/13...dsumowanie.html
Canon http://www.optyczne.pl/24...dsumowanie.html
I żeby jeszcze zamieszać (do tego sam się przymierzam)
Sigma http://www.optyczne.pl/33...dsumowanie.html
Wkleiłem linki do samych podsumowań, ale naprawdę wart zapoznać się z całymi testami.
JasMik - Sro 23 Sty, 2013
przed założeniem tematu już przestudiowałem długie godziny na temat tych obiektywów na optyczne.pl
Ja tą sigme włożyłem do jednego worka co tamron 10-20 - nie wiem czy słusznie, chyba trochę ciemny do focenia wewnątrz. to jest to iż nie mam doświadczenia i jedynie polegać mogę na waszym doświadczeniu.
Ale jeszcze jedno nikt się nie wypowiedział na temat kupna używanego obiektywu.
czy warto!? Na co zwrócić uwagę przy takim kupnie pomijając wygląd wizualny, i płynność kręcenia się pierścieni.
mozer - Sro 23 Sty, 2013
JasMik, no to już jest Twoje ryzyko. Nikt za Ciebie nie zdecyduje czy warto. Niektórzy w używanym sprzęcie trafiają niezłe okazje.
No wypadałoby zobaczyć jak ostrość wygląda i czy AF działa prawidłowo.
No i czy soczewki w środku są czyste, nie ma pleśni itp.
kojut - Sro 23 Sty, 2013
JasMik napisał/a: | Ja tą sigme włożyłem do jednego worka co tamron 10-20 - nie wiem czy słusznie, chyba trochę ciemny do focenia wewnątrz. to jest to iż nie mam doświadczenia i jedynie polegać mogę na waszym doświadczeniu. |
No to trochę popełniasz błąd, bo w podsumowaniu testu na portalu można wyczytać w zaletach:
-rewelacyjnie kontrolowana dystorsja (w sensie braku zakrzywień linii prostych),
-sprawny i cichy autofokus,
-dobra praca pod ostre światło,
-solidne wykonanie,
-rozsądne gabaryty,
Przy foceniu wnętrz musisz zwracać uwagę na punkty 1 i 3. Bo nikt nie chciałby oglądać powyginanych ścian na zdjęciach lub odblasków zasłaniających detale. A światło nie powinno być przeszkodą, bo i tak będziesz musiał przymykać aby wszystko znalazło się w GO (może to nie być problemem w małych pomieszczeniach do 2,5m)
JasMik napisał/a: | Ale jeszcze jedno nikt się nie wypowiedział na temat kupna używanego obiektywu.
czy warto!? Na co zwrócić uwagę przy takim kupnie pomijając wygląd wizualny, i płynność kręcenia się pierścieni. |
Luzy na pierścieniach, telecentryczność, czy działają AF i IS (jeżeli występuje).
arietiss - Sro 23 Sty, 2013
JasMik napisał/a: | z tamrona 10-20 zrezygnowałem definitywnie bo na początku głównie jego brałem pod uwagę. |
Ale ponoć na 10mm jest niezły z tego co piszą...
Dzieki Panowie za dobre rady, chyba wszystko co chciałem wiedzieć to już wiem
Ale jeśli ktoś jeszcze będzie chciał, dodać cenną uwagę dot. obiektywów szerokokątnych -- będzie to mile widziane.
najlepiej będzie gdy zajdę do sklepu, weżnę aparat i przypnę pare obiektywów, popstrykam zdjęcia, porównując ich wybiore canona czy tokina
kojut - Sro 23 Sty, 2013
JasMik napisał/a: | canona czy tokina |
No to ja się zapytam- dlaczego canon?
kojut napisał/a: |
No to ja się zapytam- dlaczego canon? |
na pierwszy rzut oka jest jaśniejszy od tamrona 10-20 którego brałem pod uwagę myślę, że body canon + obiektyw canon daje lepsze AF, i duży wybór używek do 1800zł, ale decyzje chyba podejmę po podpięciu tych obiektywów do body. oczywiscie jeśli tokina sie mi spodoba to muszę jeszcze odłożyć.
muzyk - Sro 23 Sty, 2013
JasMik napisał/a: | popstrykam zdjęcia, porównując ich wybiore canona czy tokina |
Weź kup tą Tokinę ale najlepiej II.
Najostrzejsze szkło szerokokątne na APSc, a i przy 15/16 mm na FF użyjesz w razie "w".
Poza tym wykonanie... sam się przekonasz.
pioroon - Czw 24 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | Weź kup tą Tokinę ale najlepiej II. |
Stara też daje radę
Chyba i ja się rozejrzę za używką (muzyk, opyliłem to czego miałem wg ciebie nie opylać ). Rzeczywistość jest taka, że w momencie testu na optycznych nówka kosztowała nieco ponad 1700pln, a teraz 'dwa pińcet'
muzyk - Czw 24 Sty, 2013
pioroon napisał/a: | a teraz 'dwa pińcet' |
Zobacz za Odrą.
Można taniej dostać nieco taniej, za 499 w internecie czy 559 Euro w sklepie, chociaż prawdę powiedziawszy, to mało gdzie jest napisane, że to wersja II.
Może nowa seria po prostu, bez II?
kojut - Czw 24 Sty, 2013
JasMik napisał/a: | na pierwszy rzut oka jest jaśniejszy od tamrona 10-20 którego brałem pod uwagę myślę, że body canon + obiektyw canon daje lepsze AF, i duży wybór używek do 1800zł, ale decyzje chyba podejmę po podpięciu tych obiektywów do body. oczywiscie jeśli tokina sie mi spodoba to muszę jeszcze odłożyć. |
Potrzebujesz jasnego obiektywu- bierz Tokinę. Potrzebujesz taniego UWA (niekoniecznie jasnego) to zamiast używanego canona masz w podobnej cenie nową sigmę. AF? Widzę, że testu jednak nie przeczytałeś:
Cytat: | Baliśmy się, że w przypadku tandemu korpus Canona plus obiektyw Sigmy,
tego co napisaliśmy poniżej, nie napiszemy już nigdy. A jednak! Miło nam więc
ogłosić, że nie wszystkie Sigmy mają problemy z autofokusem. Mechanizm
ustawiania ostrości oparty o silnik HSM i zastosowany w Sigmie 10-20 mm
działał wyśmienicie - szybko, cicho i sprawnie. W warunkach studyjnych mylił
się średnio raz na 100 zdjęć, co trzeba uznać za wynik doskonały. |
No chyba, że musisz mieć wszystko z jednej firmy. No to tylko canon Ci zostaje. No i jeszcze na statyw starczy
pioroon - Czw 24 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | Można taniej dostać nieco taniej, za 499 w internecie czy 559 Euro w sklepie |
Za mało by rezygnować z przestrzelenia w sklepie
muzyk napisał/a: | Może nowa seria po prostu, bez II? |
Na stronie Tokiny z tego co widzę na pierwszy rzut oka, to nowa wersja ma złote napisy, stara - strebrne. Porównanie poniżej:
Stara: http://www.tokinalens.com...ro/atx116prodx/
Nowa: http://www.tokinalens.com.../atx116prodxii/
Dobra, dopiero teraz zauważyłem, że przy oznaczeniu nowej wersji jest "...DX II"
muzyk - Czw 24 Sty, 2013
pioroon napisał/a: | Na stronie Tokiny z tego co widzę na pierwszy rzut oka, to nowa wersja ma złote napisy, stara - strebrne. |
Ok. Tak też myślałem.
|
|