|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa błyskowa Canon 430EX kontra 580EX II
komor - Pią 11 Sty, 2008 Temat postu: Lampa błyskowa Canon 430EX kontra 580EX II Nie mam swojej lampy. Przez pół roku miałem wydębioną, pożyczoną 380EX od kolegi, ale musiałem wreszcie oddać i teraz muszę zacząć myśleć nad czymś nowym.
Jaka jest tak naprawdę praktyczna różnica między aktualnymi modelami canonowskich lamp dostępnych w sprzedaży, czyli 430EX i 580EX II? Listę "ficzerów" oczywiście sam sobie przejrzę za chwilę, ale chodzi mi o opinie praktyków, ewentualne zonki. Używać będę tego z 400D, w przyszłości może z 40D. Czy warto do takiej puszki jak 400D podpinać w ogóle armatę typu 580EX?
MM - Pią 11 Sty, 2008
Ważne jest do czego, ale nie o body chodzi tylko o zastosowanie i przeznaczenie. Bo imieniny rodziców obskoczy spokojnie mniejsza lampa.
tomi - Pią 11 Sty, 2008
580 EX II to świetna lampa. Kupiłem ją bo 420 już była za słaba i wolna.
Choć 430 EX też nie jest zła. Jeśli nie myślisz o zarabianiu na fotografii to uważam że 430 będzie lepsza.
Widzę że jesteś z Wrocławia jeśli byś chciał to w niedzielę po 18 mógł byś obejrzeć 580 EX II
Arv - Sob 12 Sty, 2008 Temat postu: Re: Lampa błyskowa Canon 430EX kontra 580EX II
komor napisał/a: | Jaka jest tak naprawdę praktyczna różnica między aktualnymi modelami canonowskich lamp dostępnych w sprzedaży, czyli 430EX i 580EX II? |
Liczba przewodnia ?
MM - Sob 12 Sty, 2008 Temat postu: Re: Lampa błyskowa Canon 430EX kontra 580EX II
Arv napisał/a: | komor napisał/a: | Jaka jest tak naprawdę praktyczna różnica między aktualnymi modelami canonowskich lamp dostępnych w sprzedaży, czyli 430EX i 580EX II? |
Liczba przewodnia ? |
Oj nie tylko drogi kolego.
komor - Sob 12 Sty, 2008
MM napisał/a: | Ważne jest do czego, ale nie o body chodzi tylko o zastosowanie i przeznaczenie. Bo imieniny rodziców obskoczy spokojnie mniejsza lampa. |
No trudno powiedzieć co będzie robić lampa, bo moje działania foto wciąż wahają się pomiędzy hobby, a drugoplanowym źródłem utrzymania. Powiem tylko co jest pewne: na pewno nie będę reporterem biegającym za politykami/gwiazdami i na pewno nie będę fotografem ślubnym. Ale działania o warunkach technicznych podobnych do reporterskich mogą się zdarzyć, czyli jakieś imprezy. Dotychczas pożyczoną lampę eksploatowałem głównie skierowaną w sufit do w miarę naturalnego oświetlania portretów we wnętrzach i sytuacyjnych zdjęć czy to rodzinnych czy zleconych. Na imieniny do cioci lampy w ogóle nie potrzebuję, kupię ją jedynie wtedy, gdy zarobi ona na siebie. Zarabiać udaje mi się na zdjęciach typu ilustracyjnego do książek i ulotek, a to oznacza szeroki zakres typów fotografii, od głupiej, rozmazanej żaluzji sfotografowanej pod światło, na makro skończywszy. No nie wiem czy to jest mile widziane takie rozpisywanie się o sobie, w każdym razie chodzi mi o to, że trudno mi określić do czego ta lampa jest potrzebna. Z drugiej strony jak ma zarabiać, to czy te dobre parę stów różnicy w cenie jest istotne?
Zdecydowałem się zadać to pytanie bo usłyszałem niepochlebną opinię o 430EX, od pewnego reportera, że nie doświetla, źle mierzy i w ogóle straszne rzeczy. Ja z efektów działania starszej w końcu 380EX jestem zadowolony (poza prędkością ładowania), a jak coś mi nie wychodzi (z mojej winy, a może z winy lampy?) to przeważnie mogę powtórzyć, bo taki typ zdjęć, że mi obiekt nie ucieknie raczej z kadru. 430EX dodatkowo ma już obracany we wszystkie strony palnik (380EX tylko w górę), więc powinno być jeszcze lepiej.
Może więc krótko i po żołniersku: czy są jakieś funkcje 580EX które nie zadziałają ze słabszym korpusem typu 400D?
Arv - Sob 12 Sty, 2008 Temat postu: Re: Lampa błyskowa Canon 430EX kontra 580EX II
MM napisał/a: | Arv napisał/a: | komor napisał/a: | Jaka jest tak naprawdę praktyczna różnica między [...] 430EX i 580EX II? | Liczba przewodnia ? |
Oj nie tylko drogi kolego. |
A mógłbym nieśmiało prosić o rozwinięcie tematu ?
Że 580 ma mocniejsze kondensatory i pyknie więcej razy z tą samą siłą co 430 to wynika zasadniczo z większej GN.
Jakie są jeszcze kluczowe różnice ?
Owszem wiem że:
- wersja II ładuje się szybciej i nie piska,
- ma też uszczelnienie,
- ma dziurkę do akumulatora,
ale czy to jest naprawdę "praktyczna różnica" ...
Przyznam, że ja zamówiłem już w zeszłym roku w USA 580 EX II. Mój wybór był podyktowany tym, że pykając lampą od sufitu nawet 580tka daje często pełny błysk. A po pełnym błysku ładowanie trwa te parę sekund. Dlatego wolałem dołożyć raz te parę setek zamiast ciągle dokładać do ISO.
komor - Nie 13 Sty, 2008
Na amerykańskiej stronie WWW Canona jest mowa o większej ilości jakichś programów w 580 niż 430, na polskiej stronie oczywiście informacje są szczątkowe i różnią się ilością i rodzajem danych w zależności od tego czy czytamy o 580 II, 580 czy 430.
Z ciekawostek jeszcze, to Canon USA ma w ofercie jeszcze jakąś tańszą niż 430 lampę, model 220EX, której w Polsce nie ma, żebyśmy przypadkiem nie poczuli się rozpieszczeni...
MM - Nie 13 Sty, 2008
Oj poczytać się komuś nie chce.
Z zewnętrznych oznak to kąty obrotu palnika, 580 EX jest bardziej "elastyczna".
Większy model ma dodatkową płytkę, która po wysunięciu może kierować część błysku w kierunku 90 stopni od osi błysku lampy.
Nie pamiętam, czy 430 ma światło stroboskopowe.
580 ma dużo więcej funkcji indywidualnych, choćby szybki błysk przy zdjęciach seryjnych, sposób ładowania się lampy przy zewnęrznym źródle ładowania, to jakimi gałeczkami nastawiamy sobie sposób pomiaru naświetlenia błyskiem, moc błysku testowego, bracketing błysku.
Dochodzimy do istotnych różnic...do sposobu pomiaru błysku (np. E-TTL II, zewnętrzny automatyczny, zewnętrzny ręczny - ta lampa sama mierzy światło bez pomocy aparatu) i do tego, że ta lampa może sterować innymi lampami.
komor - Nie 13 Sty, 2008
MM napisał/a: | Oj poczytać się komuś nie chce. |
Oj bardzo przepraszam, ale napisałem, że o "ficzerach" sobie przeczytam. Owszem, o większych kątach kręcenia palnikiem napisali, o dodatkowej płytce do kierowania błysku - już nie widzę. Zresztą amerykański opis 580EX II bazuje na podawaniu zmian w stosunku do 580, której to specyfikacji... już na stronach nie ma
O 430 piszą, że ma Wide-angle pull-down panel covers 14mm lens (on a full-frame camera), w opisie 580 II już tego nie ma, a wiem, że przecież też jest
MM napisał/a: | Nie pamiętam, czy 430 ma światło stroboskopowe. |
O tym nie ani słowa. Chyba muszę jakieś testy i recenzje w internecie poczytać, skoro na stronie Canona takich informacji nie ma.
MM napisał/a: | 580 ma dużo więcej funkcji indywidualnych, choćby szybki błysk przy zdjęciach seryjnych, sposób ładowania się lampy przy zewnęrznym źródle ładowania, to jakimi gałeczkami nastawiamy sobie sposób pomiaru naświetlenia błyskiem, moc błysku testowego, bracketing błysku.
Dochodzimy do istotnych różnic...do sposobu pomiaru błysku (np. E-TTL II, zewnętrzny automatyczny, zewnętrzny ręczny - ta lampa sama mierzy światło bez pomocy aparatu) i do tego, że ta lampa może sterować innymi lampami. |
O E-TTL II też nic nie piszą, więc nie wiem czy 430 to ma czy nie, ani jak się to ma do amatorskiej puszki 400D. W instrukcji od 400D napisane jest tylko, że wszystkie lampy EX mogą być sterowane przez automatykę błysku E-TTL II (...) Speedlite 550EX pozwala zestawiać bezprzewodowe sytemy błyskowe, sterowane automatyką E-TTL II.
Czyli wynikałoby z tego, że 400D obsługuje wszystkie funkcje bardziej zaawansowanych lamp systemowych. A co to są te "funkcje indywidualne", o których piszesz? W specyfikacji na WWW podane jest, że 430 ma 6 flash custom functions built into the 430EX, natomiast 580 II ma 14 Speedlite Custom Functions built-in.
MM - Nie 13 Sty, 2008
O C.Fn. lampy już wiesz, nowszy model ma tego więcej. 430 EX jak najbardziej pracuje w E-TTL II, to "oczywista oczywistość".
Ściągnij sobie instrukcje obu i porównaj. Są przyklejone na forum Canona.
Arv - Pon 14 Sty, 2008
MM napisał/a: | OWiększy model ma dodatkową płytkę, która po wysunięciu może kierować część błysku w kierunku 90 stopni od osi błysku lampy. |
430 nie ma tego papierka przy fresnelce do szerokiego kąta ?
No to fakt - istotna różnica ;-)
Ale tak na poważnie to dzięki za informacje. Funkcja strobo może się przydać do zabawy. Master/slave też ważne dla niektórych.
A skoro jesteśmy przy papierku - używasz stofena albo innych dyfuzorów ?
W takim kościele np. dyfuzor wogóle działa ?
paski27 - Nie 27 Kwi, 2008
czesc co ja bym zrobil to kupil bym zestaw bezprzewodowy cactus jakies 3 tanie lampy z ktorymi mozna pracowac manualnie od 1/1 do minimum 1/16
i twoje okladki nabiora takiego wygladu ze wszycsy beda chcieli miec twoje zdjecia a jak juz naprawde potrzebujesz zeby robic z aparatu to wez 430 ex sam mam 580 ii teraz dokupuje trzecia lampe i bedzie to 430
prawda jest taka ze malo kto 'wie o cactus' jest to transmiter i reciver(kazda lampa musi miec 1)
mozna tylko pracowaz z tym manualnie
wiecej sie mozna na ten temat dowiedziec wpisujac www.strobist.com ale strona angielska
zeby jasniej okreslic o co mi chodzi wejdzcie na
http://www.flickr.com/photos/hangingpixels/
i zobaczcie jakie tam sa portrety
9ostatnio kupilem optece za 20 funtow poza chorym dzwiekiem ktory ta lampa wydaje pracuje bardzo dobrze
[ Dodano: Nie 27 Kwi, 2008 ]
no a poza obiektami w ruchu latwo mozna sobieszybko poradzic bez E-TTL II
jaad75 - Sro 30 Kwi, 2008
Sorry, ale chyba każdy, kto bawi się w radiowe wyzwalanie wie co to jest Cactus. A już na pewno każdy, kto czytuje blog Strobist, czy forum Flickra...
BTW, najbardziej interesującą firmą w tym temacie wydaje mi się Radio Popper - to jest prawdziwa rewolucja...
Sever - Sro 30 Kwi, 2008
W końcu nikt z Was nie napisał czy są jakieś funkcje 580-tki, które nie będą działały z 400D. Ja też jestem zainteresowany tym tematem.
Próbowałem 580 z 400D i przy pełnej automatyce i palniku w pozycji na wprost mam niedoświetlone brzegi zdjęcia. Czy to nie ma czasem czegoś wspólnego z tym, że 400D ma mniejszą matrycę niż Mark III i automat źle odczytuje wartości ogniskowych i zbytnio zawęża błysk? Czytałem w opisach, że 580 jest specjalnie dydykowana do Mark III.
Dzięki za pomoc,
Sever
Jasio - Sro 30 Kwi, 2008
A moglby ktos napisac co to jest ten catus ? Bo u mnie z ang krucho i nijak nie moge zrozumiec
A zdjecia pod linkiem sa super Rozumiem ze robione lampa blyskowa i pozniej obrabianie ? (czb tlo itp )
paski27 - Czw 01 Maj, 2008
sorry fagot !!!!(jaad75)jak kazdy wie to czemu ktos zadaje pytania o lampach chyba kazdy wie ze 580 jest lepsza od 430 ma lepsza moc wydajnosc czas ladowania
ma wiecej cf (430 ma tylko 6)
tylko po co wydawac tyle kasy jak nie bedziesz tego wykorzystywal
co do 400d jest tam funkcja zeby przestawic ustawienia ze wzgledu na wielkosc matrycy bym ci podal ktora ale nie mam instrukcji przy sobie
ted - Czw 01 Maj, 2008
Sever napisał/a: | Czy to nie ma czasem czegoś wspólnego z tym, że 400D ma mniejszą matrycę niż Mark III i automat źle odczytuje wartości ogniskowych i zbytnio zawęża błysk? Czytałem w opisach, że 580 jest specjalnie dydykowana do Mark III. |
Zarówno 580EX jak 430EX sama rozpoznaje wielkość matrycy i jej wielkość nie ma chyba znaczenia jeżeli chodzi o niedoświetlenie brzegów zdjęć.Może robiłeś na bardzo szerokim kącie i przy palniku na wprost nie użyłeś tejgo wysuwanego dyfuzora i dlatego brzegi wyszły ciemne.
paski27 - Pią 02 Maj, 2008
masz racje te lampy rozpoznaja ale musi byc wlaczona funkcja w cf
ale i tak problem raczej buy mogl byc z aparatami z pelna klatka lub 1.3
nie oczekuj ze jak ta lampa robi zdjacia na 105 mm na 53 metry bedziesz mial to samo przy 24
co do cactusa jak jaad 75 wszyscy o tym wiedza wiec nie ma po co pisac
jest to chyba najtanszy system bezprzewodowy (przynajmniej z tego co ja znalazlem)mozesz podlaczyc ze soba tyle lemp ile chcesz(bezprzewodowo) do aparatu na goraca stopke zakladasz przekaznik mozesz go podlaczyc rownierz za pomoca kabla na jack tah samo podlaczasz lampy do odbiornikow(reciver) wazne jest zeby sie zaopatrzyc w miare nowy system z dopiskiem th
moze byc klopotliwe poniewarz odbiorniki sa zasilane bateriami cr2 jest tylko dwoch dystrybutorow z chin ktorzy robia takie akumulatorki ale jak sie ma troche pojecia o lutowaniu mozna sobie przerobic na paluszki
ja kupilen na ebayu i chyba to jest tylko jedyna dostepna droga ja kupuje z
http://stores.ebay.co.uk/...ography-UK-Shop
ale jestem w uk i z konta z uk nie wiem jak jest z polskim ale na alegro pewnie bedzie
dobra zaleta jest to ze mozesz podlaczys rozne typy lamp ale moga one pracowac tylko w trybie manualnym wiec trzeba zwracac uwage zeby pracowaly o ninimalnej sile 1/32 ale z wyborem tego nie ma problemu
zeby porownac to z systemem canona zrobilem probe na plazy przy silnym wietrze podlaczylem ze soba 580 i dwie 430 (nie pracowaly ze soba najlepiej co drugie zdjecie bylo dobre(chodzi mi ze wszystkie blyskaly)podlaczylem tak samo zestawem cactus i bylo perfect
jeszcze co do pytania autore ktora lempe wybrac wybor roznice sa podobne jak miedzi canonem 5d a 400d 580 jest warta swojej ceny 430 nie gdybym teraz kupowal wybral bym cos innego (co jest dobre w tych lampacz to czas ladowania ale jaknie pracujesz jako prof po co ci ta szybkosc
maxwellq - Nie 04 Maj, 2008
ostatnio zaczalem swoja przygode z lustrzanka c450 i lampa 430. lampa naprawde sie przydaje z tego co sie wczesniej interesowalem to od swojego wyzszego modelu 580 roznic jest niewiele tyle ze 580 ma jeszcze blysk stroboskopowy.... gdy zaczalem uzywac 430 to sam sie zdziwilem ze tak szybko sie laduje i naprawde mozna szybciutko sobie cykac w "pilnych momentach"
ale mam jeszcze pytanko jaka jest taka srednia zywotnosc takiej lampy oraz w instrukcji znalazlem ze po zrobieniu ok 20 blyskow w krotkim czasie trzeba odczekac jakies 10min.. czy tu chodzi o 20 blyskow pod rzad seria??
pozdrawiam
fotokrak - Nie 04 Maj, 2008
na pewno warto, jeżeli kogoś tylko stać to wg mnie nie warto oszczędzać bo a nuż kiedyś będzie sytuacja, powiedzmy rodzinne wesele, czy też jakaś wielka jaskinia gdzieś na wycieczce, i duża ilość zapasu światła się na pewno przyda.
Z drugiej strony jeżeli teraz nie możesz się wyrobić z kasą to zakup słabszej powiedzmy 480 też jest uzasadniony i nie znaczy że w przyszłości kupienie 580tki będzie zbyteczne, bo kiedyś może zapragniesz pograć światłem i w tedy własnie tą słabszą użyjesz do doświetlenia, powiedzmy dołu czy tyłu...
Ważne by kupować w "systemie" by potem razem ze sobą współpracowały.
Ja właśnie czekam na przesyłkę swojej 580 tki , może kiedyś dokupię* sobie właśnie coś słabszego, ale póki co mam światła pod dostatkiem
*poprawiam by nie kopać
Wujek_Pstrykacz - Pon 05 Maj, 2008
fotokrak napisał/a: |
dokopię sobie właśnie coś słabszego |
Kopać słabszych- niewypada.
paski27 - Sro 07 Maj, 2008
nie musisz kupowac w tym samym systemie
430 tez ma sroboskopowe czy mogly ktos pisac o sprzecie kto go ma po co przepisujecie to co inny juz kedys napisali
nie musisz kupowac w tym samym systemie bo canon na zewnatrz i tak nie bedzie pracowal za dobrze warto jedynie zainwestowac w lampe ktora moze byc rownierz wyzwolona za pomoca wtyczki jack (poprzez kabel laczacy cos z ta wtyczka(przekaznik radiowy lub aparat)
maxwellq - Sro 07 Maj, 2008
sorka ale ponowie ostatnie zdania swego postu
"ale mam jeszcze pytanko jaka jest taka srednia zywotnosc takiej lampy oraz w instrukcji znalazlem ze po zrobieniu ok 20 blyskow w krotkim czasie trzeba odczekac jakies 10min.. czy tu chodzi o 20 blyskow pod rzad seria??"
pozdrawiam
paski27 - Sro 07 Maj, 2008
ok nie trzeba kupowac lamp canona zeby pracowaly ze soba bezprzewodowo(po to tylko mozna kupiuc kilka lamp tej samej firmy do jednego body poniewarz na zewnatrz (czyli nie w pomieszczeniach)system ten nie pracuje zadobrze powyzej 5m czyli to niewiele (wiec bedziesz musial urzyc innego systemu bezprzewodowego lub kabla(w obu przypadkach praca tylko manualna)
jaka zywotnosc nikt ci tego nie powie
mozesz kupic 5 letnie 550 i jeszcze dzialaja (zalezy jak urzywasz a jesli sie o to pytasz wiec i tak tego niewykorzystasz ludzie robia setki zdjec z sbs 26 i daja rade ostatno zeby sprawdzic baterie zrobilem 50 zdjec opteka600 na pelnej mocy i lampa nadal dziala
chodzi ci o 20 blyskow pelnej mocy jeden po drugim(w seri)ale ta seria nie jest tak jak seria np canonem 1dm II bo lampa musi ci sie naladowac a w zaleznosci od baterii(akumulatorki potrzebuja wiecej czasu bo maja tylko1.2v a nie jak baterie 1.5)i trwa to w 580 okolo 3 sek(mozesz sobic szybsze serie ale z mniejsza moca) i tak niebedziesz tego potrzebowal a jesli nawet to mozesz sobie poczekac po 10,11,12,..... blysku okolo 10 sekund i bedzie ok(zeby ci sie zylo spokojniej i bez stresu)
580 na tylko sens miedzy innymi jak idziesz na wesele lub cos w tym stylu i nie scagasz jej z aparatu(urodziny mamy mozesz sobie rozsfetlic lampa wbudowana i bedzie ok
[ Dodano: Sro 07 Maj, 2008 19:29 ]
no i jeszcze raz czy warto:?
jest to najlepsza lampa dostepna przez canona
czy warto by miec 1d III lun 1ds III jak bym mial na nie kase kupil bym dwie wersje:)
[ Dodano: Sro 07 Maj, 2008 19:30 ]
no a jak ktos sie zastanowie nad canonami i nie wie co wybrac to moze sigma 530 super bedzie najlepszym wyborem i kasa troche zaoszczedzona
fotokrak - Wto 27 Maj, 2008
mnie z tym systemem chodziło przede wszystkim to że jak pierwsza lampa canona to druga też, by bylo mało kłopotów ze wspólpracą, hm, choć że tak powiem patrząc na moją 580II to zastanawiam się na ile skuteczna by była lampa innego producenta? rozpoznawanie matrycy, ogniskowej itd
Hm, zakładając że mam powiedzmy 3-4 lampy np 2 580 i dwie 430 canona i chce tym doświetlać bezprzewodowo na ulicy zdjęcia powiedzmy modelek "nie daleko" tzn ile wg was może być odległość miedzy lampą master i slave?
na pewno lampy muszą się widzieć bo nie ma możliwości odbicia od ściany sygnału sterującego, ale odległość?
i jeszcze jedno, z jakimi lampami poprawnie bezprzewodowo współpracuje lampa canona?
Tomek Sad - Czw 07 Sie, 2008
Ja również stoję przed wyborem lampy. Zdaję sobie sprawę, że 580 EX II jest lepsza od 430 EX, ale dla takiego amatora jak ja myślę, że wystarczy 430 EX. Byłaby używana w warunkach domowych, sufit 1 - 1,5 m nad głową. Jeżeli nawet miałbym komuś zrobić przysługę raz czy dwa razy w roku jakieś foto w kościele, to czy warto dokładać te 400 zł, bo chyba nawet tam fotki będą niczego sobie i pewnie dużo lepsze niż z kukułką. A może nawet w opisywanych przeze mnie warunkach domowych użycie 580 EX czyni jakąś znaczącą różnicę, która uzasadniałaby kupno droższej lampy lub są inne przyczyny dla których warto kupić 580 EX II jak np. awaryjność, żywotność czy co tam jeszcze.
Paweł_G - Czw 07 Sie, 2008
Tomek Sad, 580 jest zdecydowanie lepiej wykonana do tego jest uszczelniona no i Made in Japan a nie w Chinach. Weź obie do ręki o zobaczych o czym mówię.
jaad75 - Czw 07 Sie, 2008
Większa pojemność kondensatora robi znaczacą różnicę w każdych warunkach. Zapewniam Cię, że warto mieć tę rezerwę.
Tomek Sad - Czw 07 Sie, 2008
Trochę czytam na różnych forach o lampach i z reguły wszyscy zalecają 580 EXII i widocznie coś w tym jest. Nie wiedziałem, że 430 jest made i Ch...... Mam uprzedzenia do wszystkiego co jest Ch..... Myślę, że posłucham bardziej doświadczonych i obcykanych z lampami i zdecyduję się na 580. Chwalą jeszcze Metz 58 AF1, bo dwa palniki i w ogóle cacy. Może to i fajna lampa, ale do C chyba lepiej C. A tak w ogóle to dzięki za rady.
Wujek_Pstrykacz - Czw 07 Sie, 2008
Radze kupić 580EX lub EXII. Żadnych Metzów czy innych marek nie polecam.
Smola - Pią 08 Sie, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Radze kupić 580EX lub EXII. Żadnych Metzów czy innych marek nie polecam. |
Pstrykacz bo ja tez teraz mysle o lampie. Do dziabania fot w starych fabrykach ( modelka na tle industrialu ) i cena 580EXII mnie przeraza.
Dlaczego odrzucasz Metze i te inne ?
Czy do amatorskich zastosowan tylko i wylacznie droga lampa Canona ?
Wujek_Pstrykacz - Pią 08 Sie, 2008
Tak się jakoś nauczyłem ostatnimi czasami, że co oryginał to oryginał.
Smola - Pią 08 Sie, 2008
A cos bardziej konstruktywnego ????????????
jaad75 - Pią 08 Sie, 2008
Smola napisał/a: | A cos bardziej konstruktywnego ???????????? |
Kup sobie wyzwalacz radiowy, statyw z uchwytem parasolkowym, parasolkę i Vivitara 285HV, albo starą lampę Nikona (SB-24/25/26/28/80) lub jakąkolwiek inną mocną lampę z manualem - taniej na tym wyjdziesz, a efekty będą znacznie lepsze niż z 580EX na stopce.
krisv740 - Pią 08 Sie, 2008
Smola, a ja wiem że mnie zakrzyczą, ale ja polecam 430ex. jeśli masz zamiar robić z jedną lampą (nie wysterowywac innych) i dbasz o sprzęt to imho nie ma co lecieć za słońcem, tylko brać dobrą lampę.
jaad75 - Pią 08 Sie, 2008
IMHO, szkoda pieniędzy na 430EX - jest zbyt słaba i nie bardzo nada się do zabaw w plenerze. Do celów portretowych nie ma sensu kupować lampy systemowej, bo niemal zawsze używa się lampy poza stopką, a jeśli chciałbyś wykorzystywać TTL Canona, to musiałbyć jeszcze dokupić ST-E2 lub 580EX, co całkowicie mija się z celem, przy małym budżecie. No chyba, że zdecydujesz się na wyzwalanie po kablu...
Smola - Nie 10 Sie, 2008
Rozwiazaniem jest chyba RTVeuroAGD - 580EXII - 50 zkio x 30 rat.
Wciaz nie uzyskalem uzasadnienia dlaczego Metze i Sigmy sa beee ???
Krytykujmy, ale uzasadniajmy Panowie.
jaad75 - Nie 10 Sie, 2008
A ja gdzieś pisałem, że są "beee"?...
Obiegowa opinia mówi, że Metz nie ma gwarancji na palnik (a ten lubi w nich przedwcześnie paść), a Sigmy to plastikowe badziewie...
Ale generalnie, to te lampy mają wszystko co potrzeba, a nawet więcej...
007areka - Nie 10 Sie, 2008
...580 II lampe plecam jak najbardziej ...tylko moja sie chba zepsula....tzn jest problem z jej sciagnieciem tzn dokladnie z uwolnieniem zacisku mimo wcisniecia przycisku nie mozna przesunac dzwigienki zwalniajacej zacisk....a jeszce dokladniej to trzeba bardzo mocno sie z tym silowac...glowe dam ze nic tam nie wpadlo i raczej sie nie zasmiecilo, i nie wiem czemu tak ciezko to odblokowac...mial ktos tak z 580 II nie chcial bym oddawac do serwisu a tak uzytkowac to racej nie chce...
zakopiec - Sro 13 Sie, 2008
Czy to prawda że 580EX II nie ma sterowania z Canona 40D bezpośrednio. Czytalem gdzieś ze tylko 1D, 5D maja mozliwosc sterować lampą
jaad75 - Sro 13 Sie, 2008
A co rozumiesz przez "sterowanie bezpośrednie"???
Jeśli chodzi Ci o sterowanie bezprzewodowe TTL, to każdy Canon musi mieć na stopce kontroler ST-E2, albo lampę typu 580EX, pracującą w trybie commander/master...
Czy ustawienia mozna co do blysku lamp wykonywać w aparacie, czy trzeba w lampie.
Jesli przykladowo automatyczny tryb wybiore czy trzeba ustawiac czy lampa na tez ustawienia automatyczne.
Jestem początkujący więc opisy techniczne dostępne nic mi nie mowią. A sprzęt wolę kupić porządny od razu.
jaad75 - Sro 13 Sie, 2008
Każda lampa pracująca w trybie TTL (czy x-TTL, czyli przedbłyskowym) ustawi się sama.
komor - Sro 13 Sie, 2008
Zakopcowi pewnie chodzi o to, czy z poziomu menu aparatu można zmieniać ustawienia lampy, np. że ma pracować w TTL czy w manualu i z jaką mocą, nie dotykając panelu na samej lampie (która np. podpięta jest kablem i stoi dwa metry dalej, tak?).
komor napisał/a: | Zakopcowi pewnie chodzi o to, czy z poziomu menu aparatu można zmieniać ustawienia lampy, np. że ma pracować w TTL czy w manualu i z jaką mocą, nie dotykając panelu na samej lampie (która np. podpięta jest kablem i stoi dwa metry dalej, tak?). |
Jakbym słyszał swoje myśli. Oto chodzi.
Czy jest to możliwe, ale zamówiłem lampę więc jutro już stwierdzę. Ale informacje od Was bardzo cenne są nadal.
lucky-luk - Sob 23 Sie, 2008
Ja bede kupowal lampe 430EXII lub 580EXII. Wiem ze ta duza jest lepsiejsza, ale mam takie troche moze dziwne pytanie:P
Moje body to 450D do tego zalozony Canon 17-55mm f2.8 czyli lekkie, male body i duzy, ciezki obiektyw. Body ma maly grip i nie za bardzo wygodnie jest z takim obiektywem go trzymac dlugo. Moje pytanie: jak duzo wiekszy, a zwlaszcza wyzszy jest 580 od 430? Mialem juz 430 zalozony i to juz sprawialo klopoty z utrzymaniem na dluzsza mete. Mial ktos z was zalozone tez dwa na 450D i jaka jest roznica?
Chwila googlowania i znalazlem takie zdjecie jeszcze
komor - Nie 24 Sie, 2008
Dokup sobie gripa do 450D i masz problem z głowy. To niestety kolejne sto funciaków, ale warto. Do ciężkiego sprzętu trzeba się niestety przyzwyczaić, bo to jest nie do uniknięcia przy zabawie z lustrzankami.
Jasper - Nie 24 Sie, 2008
Tak jak poradził komor. Grip i stabilność trzymania ( zwłaszcza przy dużych obiektywach) to niebo a ziemia. Sprawdziłem organoleptycznie i zadziwiła mnie różnica jakości trzymania. Jednak grip to dobry wynalazek. I trzyma się lepiej i energii więcej.
Bumber - Pon 25 Sie, 2008
lucky-luk, podpinałem 580 EX II do 400D i stwierdzam, że bez gripa ciężko jest myślec o komfortowym cykaniu taki zestawem, tym bardziej przy ujęciach pionowych, gdy przychodzi wyciągnąć łokieć w górę. Niestety, uchwyt 400D do najwygodniejszych nie należy, a choć cykałem Sigmą 17-70mm, a więc nie najcięższym szkiełkiem, po dłuższym czasie odczuwałem mały dyskomfort.
mir - Nie 14 Gru, 2008
Jestem na kupnie lampy i myślę że należy odmówić ten post . Dużo ludzi kupiło ostatnio oba modele więc proszę o podzielenie się uwagami
M. Wojtyczka - Nie 14 Gru, 2008
Jestem szczęśliwym posiadaczem 430 EXII, całkiem fajna lampa. Czasami dostaje "zadyszki" po serii 4 - 5 klatkek w odstępie co 0,5 - 1s (przy odbiciu od sufitu lub sciany z boku). Czasami też brakuje mocy gdy odbijam światło od ściany za moimi plecami (ISO 100 - 200, f 2-4.5, t 1/200s). Ładowanie po max. błysku to 3-4s.
komor - Nie 14 Gru, 2008
Co prawda ceny troszkę poszły w górę (nie wiem czy ze względu na okres przedświąteczny czy ze względu na kursy walut) ale ja 580 EX II mogę tylko polecić. Szybko ładuje się po pełnym strzale (dziś miałem okazję sprawdzić to na dworze), solidna budowa, dość wygodne sterowanie podstawowymi i zaawansowanymi funkcjami.
O 430 EX się nie wypowiadam, bo nie miałem w rękach.
Paweł_G - Pon 15 Gru, 2008
Ja powiem to co już ktoś już napisał kilka razy - różnica ceny w zakupie profesjonalnego i dającego dużo większe możliwości modelu 580 jest o wiele mniejsza niż analogiczna różnica cen w przypadku obiektywów. W związku z czym nie ma co i trzeba naciągnąć portfel bo warto mieć mocną lampę. A jeśli zdaża się czasem strzelić jakieś imprezki okolicznościowe za kase to posiadanie mocnej lampy jest koniecznością.
marekf - Pon 15 Gru, 2008
ja właśnie zapłaciłem za swoją 580 nową mam nadzieje że w środę dojdzie
[ Dodano: Sro 17 Gru, 2008 17:19 ]
Dzisiaj doszła do mnie moja 580-tka jest świetna naprawdę! genialna lampa:)!
Mam teraz pytanie chciałbym nią bardziej trochę manipulować i zastanawiam się nad kupnem do niej jakiegoś dyfuzora i kabla.
Jaki dyfuzor polecacie o ile polecacie:)
i http://www.allegro.pl/ite..._shoe_cord.html
czy muszę koniecznie kupować tak drogi kabel? czy mogę innego kabla użyć? (bo widzę tam jakieś wyjście i wejście w aparacie i lampie(mam canona 40D) oznaczone takim piorunem i nie wiem do czego to służy?
slawo10 - Pią 19 Gru, 2008
a ja mam pytanie dotyczące 580EX II
chodzi o promień wspomagający pracę autofokusa
czy jest to jakiś promień bardzo mocny, słaby, widoczny tylko dla aparatu, czy dla wszystkich etc, są to jakieś linie, siatka ...
zastanawiam się właśnie co wybrać i stąd to pytanie
Paweł_G - Pią 19 Gru, 2008
slawo10, lampa rzuca siatkę w kształcie skrzyżowanych pod kątem 90 st rzedu linii. Tak jest w modelu 580 ex, bo w 430 lampa rzuca jedynie rząd linii pionowych. Jest to różnica pomiędzy tymi modelami o której mało kto wie a moim zdaniem dość istotna. Generalnie z tą lampką af mojego Tamrona który nie jest demonem szybkości daje bardzo zadowalające rezultaty.
slawo10 - Pią 19 Gru, 2008
bo ja właśnie też mam Tamrona 17-50 i w pomieszczeniach to różnie bywa z ustawianiem ostrości, przedbłyski lampy wbudowanej nie zawsze za dobrze się sprawdzają a i mocy mało
a takie wspomaganie mogło by wiele pomóc
i jeszcze pytanie, czy wspomagające linie czy też siatka są emitowane zawsze niezależnie od wybranych pól autofokusa
M. Wojtyczka - Pią 19 Gru, 2008
marekf napisał/a: | czy muszę koniecznie kupować tak drogi kabel? czy mogę innego kabla użyć? (bo widzę tam jakieś wyjście i wejście w aparacie i lampie(mam canona 40D) oznaczone takim piorunem i nie wiem do czego to służy? |
Sa zamienniki OC E3, robi je firma Delta i chyba w dwoch dlugosciach kabla.
Te kable (Canona i Delty) przenosza sygnal TTL.
To z piorunem to gniazdo PC (drugie masz na lampie) Mozesz polaczyc lampe z korpusem kablem zeby zsynchronizowac blysk lampy, kabel nie przenosi TTL, wiec praca lampy w manualu.
[ Dodano: Pią 19 Gru, 2008 09:37 ]
Paweł_G napisał/a: | bo w 430 lampa rzuca jedynie rząd linii pionowych. |
W 430 EX II z centralnym, krzyzowym punktem AF jest siatka, z pozostalymi pkt. tylko pionowe linie.
Jerry_R - Pią 19 Gru, 2008
A co z dyfuzorem?
Zwykly Stofen? LumiQuest? A moze Lightsphere Gary Fong ("sztuczny sufit")?
Jerry_R napisał/a: | A co z dyfuzorem?
Zwykly Stofen? LumiQuest? A moze Lightsphere Gary Fong ("sztuczny sufit")? |
Nie jestem mocny w tym temacie, ale zaraz nadleci Jaad75 i wszystko wyjasni
Paweł_G - Pią 19 Gru, 2008
Właśnie sprawdziłem - u mnie przy wybraniu punktów centralnego lub 2 punktów pod/nad nim jest linia a w pozostałych siatka. Być może jednak 430 EX ma tak samo - jak kiedyś porównywaliśmy z kolegą lampy to wersja I miała tylko linie pionowe.
jaad75 - Pią 19 Gru, 2008
Jerry_R napisał/a: | A co z dyfuzorem?
Zwykly Stofen? LumiQuest? A moze Lightsphere Gary Fong ("sztuczny sufit")? |
A do czego? Bo to trochę jak z pytaniem o obiektyw...
Paweł_G napisał/a: | Właśnie sprawdziłem - u mnie przy wybraniu punktów centralnego lub 2 punktów pod/nad nim jest linia a w pozostałych siatka. Być może jednak 430 EX ma tak samo - jak kiedyś porównywaliśmy z kolegą lampy to wersja I miała tylko linie pionowe. |
Właśnie też sprawdziłem i w 430 EX II jest dokładnie tak samo. Poprzedni post pisałem w pracy "z pamięci" i coś mi się pomieszało. Przepraszam.
komor - Sob 20 Gru, 2008
M. Wojtyczka napisał/a: | Sa zamienniki OC E3, robi je firma Delta i chyba w dwoch dlugosciach kabla. |
Kabel Delty mogę polecić, nie jest to ostatnie badziewie typu made in China. Co prawda nie zapewnia uszczelnienia (zdaje się oryginalny OC-E3 zapewnia), ale mocowanie jest pewne i poprawne. Zastrzeżenie mogę mieć jedynie do działania szybkozłączki od 580EX II w tandemie z tym kablem - nie mogę tego wichajstra na lampie dociągnąć do końca, bo gniazdo na kablu za wcześnie stawia opór.
Natomiast warto chyba kupić ten kabel w dłuższym wariancie, bo długości podawane na aukcjach Allegro mają się nijak do rzeczywistości. Chodzi o to, że kabel jest typu „sprężyna”, jak dawny kabel telefoniczny, podawana długość to chyba jest przed skręceniem w sprężynę. Realnie ten krótszy kabel da się rozciągnąć na jakieś 40 cm, co wystarczy do zastosowania go do umocowania lampy na brackecie albo gdzieś bardzo blisko do makro, ale nie, żeby strzelić komuś portret z bocznym światłem.
lupus - Nie 21 Gru, 2008
Wie ktoś może czy ST-E2 wyzwoli bezprzewodowo błysk w Metz'ie 58 AF-1 ?
M. Wojtyczka - Nie 21 Gru, 2008
lupus napisał/a: | Wie ktoś może czy ST-E2 wyzwoli bezprzewodowo błysk w Metz'ie 58 AF-1 ? |
Za jakieś 2-3 tygodnie będę testował ten sterownik w sklepie. Mają tam też Metz'e ...
Ale znając Canona to raczej nie będzie współpracować
lupus - Nie 21 Gru, 2008
Ehh...Chociaż różnica cenowa między Metzem na 580 Canona nie jest wielka.
slawo10 - Pon 22 Gru, 2008
mam pytanie dotyczące ustawień
w ustawieniach lampy można wybrać pomiar wielosegmentowy lub uśredniony
czy tu chodzi o pomiar światła, rozszerzony odpowiednik przy fotografowaniu bez lampy: wielosegmentowy, skupiony, punktowy lub pomiar centralnie ważony uśredniony
jak te sposoby pomiaru mają się do siebie, jeżeli np. w ustawieniach lampy będzie pomiar uśredniony a na ogólnych ustawieniach będzie wielosegmentowy lub też odwrotnie, to jak będzie wykonywany ten pomiar
nie wiem czy dobrze wyjaśniłem o co mi chodzi, ale może ktoś zrozumie:)
mir - Pią 30 Sty, 2009
A może by tak zrobić porządny test tych lamp ?
Baku - Sob 31 Sty, 2009
Zdecydowanie popieram! Nie wiem, czy będzie technicznie możliwe uzyskanie standaryzowanych wyników takiego testu dla różnych systemów, ale chętnie przeczytałbym która lampa co jest warta i w którym systemie są najlepsze perełki.
jaad75 - Sob 31 Sty, 2009
Cytat: | Zdecydowanie popieram! Nie wiem, czy będzie technicznie możliwe uzyskanie standaryzowanych wyników takiego testu dla różnych systemów, ale chętnie przeczytałbym która lampa co jest warta i w którym systemie są najlepsze perełki. |
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=5521
mir - Pon 02 Lut, 2009
Może nie warto wchodzić w zawiłe szczegóły techniczne, choć jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach, ale wystarczy skupić się m.in. na: czasie ładowania lamp w przypadku odchylenia palnika w górę lub w tył w pomieszczeniu o wysokośc x m i powierzchni x m2; ilości błysków w serii; ergonomii, jakości wykonania itp. Warto zauważyć, że większość fotografów stosując się do obecnego trendu wykonuje błyski doświetlające, które co prawda z powodu odchylenia palnika potrzebują dużej siły przewodniej lampy ale nie są głównym źródłem światła. A w przypadku wyższego modelu Metza zaletach drugiego palnika. Ciekawy jestem dlaczego wiodące systemu na to nie wpadły (nawet nowy Nikon). Gdybym projektował lampę to wymyśliłbym 3 palniki: jeden w przód i dwa odchylane na boki lub boki i do góry. Żaden dyfuzor tego nie zastąpi.
jaad75 - Pon 02 Lut, 2009
mir napisał/a: | ale wystarczy skupić się m.in. na: czasie ładowania lamp w przypadku odchylenia palnika w górę lub w tył w pomieszczeniu o wysokośc x m i powierzchni x m2; |
Jaja sobie robisz? Komu potrzebna informacja, że w konkretnych warunkach lampa zachowuje się w dany sposób? Do czego to ma się przydać? Delikatnie inne warunki, inna czułość i przysłona, czy wreszcie, w przypadku ustawień automatycznych, inny system przedbłysku i taki test jest do wyrzucenia...
mir napisał/a: | ilości błysków w serii; |
Przecież to w sposób oczywisty wynika z siły błysku oraz szybkości ładowania i warunków w jakich używamy lampy...
mir napisał/a: | większość fotografów stosując się do obecnego trendu wykonuje błyski doświetlające, które co prawda z powodu odchylenia palnika potrzebują dużej siły przewodniej lampy ale nie są głównym źródłem światła. |
O czyżby? To tylko jedna z technik. To tak jakbyś pisał, że większość fotografów używa błysku na drugą kurtynę i długiego czasu naświetlania...
mir napisał/a: | A w przypadku wyższego modelu Metza zaletach drugiego palnika. Ciekawy jestem dlaczego wiodące systemu na to nie wpadły (nawet nowy Nikon). |
Bo daje to bardzo marne efekty.
mir napisał/a: | Gdybym projektował lampę to wymyśliłbym 3 palniki: jeden w przód i dwa odchylane na boki lub boki i do góry. |
Naprawdę wystarczy jeden - byle używany z głową...
MC - Pon 02 Lut, 2009
mir napisał/a: | w przypadku wyższego modelu Metza zaletach drugiego palnika. |
Palindrom ma takiego i wcale nie byl nim zachwycony...
mir - Wto 03 Lut, 2009
Ratunku !!! Znow Jad optyczny mnie zaatakował. Czyżby znowu miał rację? Zastanawiam się czy- tak jak za młodych lat wziąć się do roboty manualnej łopatą.
Jerry_R - Wto 03 Lut, 2009
mir napisał/a: | Ratunku !!! Znow Jad optyczny mnie zaatakował. Czyżby znowu miał rację? Zastanawiam się czy- tak jak za młodych lat wziąć się do roboty manualnej łopatą. |
Eee taaam, rob zdjecia w Manualu
mir - Sob 07 Lut, 2009
Dziękuję za doradę. Wczoraj kupiłem 580 EX II za 1400 zł
Wróbel EOS - Nie 08 Lut, 2009
mir, Gratuluję zakupu. Widać, że ceny lamp podskoczyły, ja za swoją zapłaciłem 1100zł + ładowarka sony + 4 akumulatorki.
mir - Nie 08 Lut, 2009
Według uzyskanych przeze mnie informacji mają jeszcze bardziej podrożeć
da_tomala - Pon 09 Lut, 2009
No niestety też mnie to nie cieszy. Zbieram właśnie kasę by kupić lampę i sępię na 580 Skoki cen podbijają mi ostatnio trochę ciśnienie Może lepiej już wziąć na raty? - bo to może w sumie na jedno wyjść
mir - Pon 09 Lut, 2009
W Media Markt nie ma lamp Canona (przynajmniej w Krakowie). Ale jest obiektyw nad którym się zastanawiam.
ozzi_wawa - Pon 15 Cze, 2009
Witam
Mam nietypowe pytanie :], mianowicie, usilnie szukam oslony na maly wyswietlacz LCD w Canonie 40D, ze szkla hartowanego, oczywiscie nigdzie nie ma, choc np do nikona D80 sa produkowane dwuczesciowe zestawy. Koniec koncow znalazlem oslone na LCD canona 580 EX, na oko wyswietlacze sa troche podobne rozmiarem do siebie, stad moje pytanie do posiadaczy C50D/40D oraz 580 EX, czy te wyswietlacze znaczaco sie roznia rozmiarem, czy moze to ten sam rozmiar (byloby to nawet ekonomiczne dla canona :] )? mowa oczywiscie o malym LCD. Bede wdzieczny za odp
Pozdrawiam
komor - Wto 16 Cze, 2009
Top-display w 40D: 22x42 mm (zgrubsza).
Display w 580 EX II: 23x49 (zgrubsza).
Jak sobie dotniesz nożyczkami to szkło hartowane to będzie pasować.
Jasper - Wto 16 Cze, 2009
Komor! Zgrubsza sie nie da bo nie będzie nic widział
ozzi - mam nietypowe pytanie - po ci Ci osłonka na mały wyświetlacz? Walczysz aparatem czy jak ?
No widziałem kiedyś w ofercie na allegro razem z osłonami na duży. Firmy nie pamiętam i nie chcę robić reklamy.
ozzi_wawa - Wto 16 Cze, 2009
widzialem po prostu wyswietlacz (maly LCD) znajomego, delikatnie mowiac byl troche zryty :] dlatego pomyslalem o jakiejs ochronie pro forma:)
candy - Wto 16 Cze, 2009
ozzi_wawa napisał/a: | widzialem po prostu wyswietlacz (maly LCD) znajomego, delikatnie mowiac byl troche zryty |
moze znajomy kotlety tlukl tym aparatem
ja mialem 300D przez jakies 4 lata i duzo ze mna przeszedl a ekran byl jak nowka
teraz mam 40D od jakichs 7 miesiecy i tez wyglada super(a nie zawsze nosze go w torbie foto)
ozzi_wawa - Sro 17 Cze, 2009
candy napisał/a: | moze znajomy kotlety tlukl tym aparatem
ja mialem 300D przez jakies 4 lata i duzo ze mna przeszedl a ekran byl jak nowka
teraz mam 40D od jakichs 7 miesiecy i tez wyglada super(a nie zawsze nosze go w torbie foto) |
kto wie, az balem sie zapytac :] ale skoro mowicie, ze ten maly LCD to taka twarda sztuka, wiec zostane jedynie przy oslonie na duzym LCD, jego juz chyba latwiej porysowac :]
fotobzyku - Nie 30 Sie, 2009
Nie da się ukryć że wszystko zależy od tego jak kto dba o sprzęt, bo nawet osoby ktore używają aparatu w ekstremalnych warunkach ale dbają o niego nie będzie on nosił większych oznak użytkowania. Ja mam 350D od kilku lat używam go często i oprócz obtarć w miejscach trzymania to wszystko jest w idealnym stanie. Podobnie mam z 40d
|
|