forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt na co dzień do 500zł

aniolek2265 - Nie 20 Sty, 2013
Temat postu: Kompakt na co dzień do 500zł
Witam
Znajoma poprosiła mnie o polecenie jej jakiegoś aparatu kompaktowego do 500zl. Nie wiedziałam, że będę miała z tym problem. Potrzebny jest aparat dobry, jasny (f/2,8 zdjęcia będą robione pewnie głównie w domu), z pokrętłem do szybkiej zmiany trybu oraz z trybami preselekcji np. przysłony, nagrywał filmiki ( postępy w rozwoju malucha) miło będzie jeśli miałby zoom. Najgorzej znaleźć z pokrętłem a jak jest pokrętło to przysłona wyższa. Wyszukiwarka na allegro w ogóle nie pomaga, innej rzetelnej wyszukiwarki nie znalazłam. Spodobały mi się najbardziej Canon PowerShot A3200 IS/3300, nawet nawet jest PowerShot SX150 IS czy FUJI S2980 ale przysłona duża. Polecicie coś?

Robert86 - Nie 20 Sty, 2013

Jak dołożysz 100zł to zobacz na Canona sx220 HS.Ostatnio kupiłem taki i jestem zadowolony.Poszukaj w jednym z tematów,tam wrzuciłem kilka fotek robionych na szybko,w różnych warunkach,w trybie auto.
Oto link: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21047

aniolek2265 - Nie 20 Sty, 2013

Robert86 napisał/a:
Jak dołożysz 100zł to zobacz na Canona sx220 HS.Ostatnio kupiłem taki i jestem zadowolony.Poszukaj w jednym z tematów,tam wrzuciłem kilka fotek robionych na szybko,w różnych warunkach,w trybie auto.
Oto link: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21047

widziałam zdjęcia np dziewczynki, ale zdjęcie robione z lampą błyskową? Znajoma ma maluszka przy którym nie będzie używać lampy dlatego chce jasny obiektyw

Ta fotka była robiona bez lampy błyskowej.
Wojmistrz - Nie 20 Sty, 2013

:) Takie rzeczy to tylko w erze. 500zł na coś do robienia zdjęć dziecka bez lampy...pogratulować. Tak, to nie wykluczone. Zaczął bym od statywu. Dzidzie zazwyczaj śpią jak kamienie i można pokusić się o długi czas naświetlania. Oczywiście to wymaga opanowania trybu ręcznego. Kiedy dzidzia nie śpi warto robić jej zdjęcia np w wózku kiedy świeci słońce. Z czasem nie będzie problemu z używaniem lampy, ale zawsze jest lepiej kiedy możemy robić z optymalnie dużą ilością włączonych lamp i do tego lampą błyskową. Przy takim wykorzystaniu aparatu, można kupić nawet aparat za 300zł i będzie super. Niestety takiego taniego sprzętu na 500zł gdzie miało by się robić fotki na auto, niestety nie znam.

Na szczęście moja córka jest cierpliwa jak ojciec robi zdjęcia i stara się nie kręcić. Z lampą zdjęcia w tym samym pomieszczeniu wychodzą o wiele jaśniejsze.Natomiast jak chcę zrobić zdjęcia najmłodszego bez flesza to nie ma opcji :)