|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Wspomaganie AF
KaczmaR199 - Pon 21 Sty, 2013 Temat postu: Wspomaganie AF Witam wsystkich.
Ostatnio bylem na malej imprezie. W sprzet zaopatrzylem sie dosyc ubogo, bo zabralem Canona 550d i slynny canon 50mm f/1,8 II i statyw. Wchodzac na sale okazalo sie ze jest dosyc ciemno. Ale ok zaczalem robic pierwsze zdjecia. Poziom bledow AF oscylowal na granicy 30-35%, jak na zdjecia dla siebie jest to wynik do przyjecia. Horror zaczal sie gdy DJ zaczal swiecic swoimi laserai swiatlami stroboskopami itp. AF trafial jedno na 5 zdjec. Nawet mimo wspomagania z lampy wbudowanej. I tutaj mam pytanko: czy istnieje jakis wspomagacz af, ktory mozna zamontowac na sanki nie wydajac klkunastu stowek na zewnetrzna lampe blyskowa? Ogolnie powiem ze zdjecia wyszly katastrofalne, tak wiec prosilbym o jakies proste rady jak radzic sobie w takich warunkach.
Z racji ze jest to moj pierwszy post na tym forum, prosze o wyrozumialosc.
Pozdrawiam.
pioroon - Pon 21 Sty, 2013
KaczmaR199, wbudowaną lampą to sobie na takiej sali nie pobłyskasz tak, żeby poprawić skuteczność AF. Może warto byłoby zainwestować w lampę?
Poza tym z całym uznaniem do 50tki w dobrych warunkach, to jednak w słabych to jest słabo radzące sobie szkiełko. Gdybyś miał jasną stałkę z USM + zewnętrzną lampę to efekt byłby zdecydowanie lepszy. "Chciałeś" wydać kilkanaście stówek, to masz akurat szansę
KaczmaR199 - Pon 21 Sty, 2013
Rozumiem ze rynek nie przewidzial jeszcze zewnetrznego wspomagania af bez lampy?
Usjwo - Pon 21 Sty, 2013
St-e2, st-e3, YN622 ale to tez kosztuje pare stowek. Osobnego wspomagacza nie ma
rafisko - Pon 21 Sty, 2013
Myślę że latarka lub lampka ledowa rozwiąże sprawę.
Coś jak:http://allegro.pl/meike-f...2931032962.html
Lub halogen do filmowania:
http://allegro.pl/lampa-v...2901143281.html
Podałem pierwsze lepsze i nic nie sugeruję poza tym żę na jebayu w HK można kupić takie same szpeje za 40% polskiej ceny ;]
moronica - Pon 21 Sty, 2013
KaczmaR199, przy stroboskopach rowniez mi AF w D90 zglupial. ale jest na to proste wyjscie - ostrzyc recznie. stroby daja sporo swiatla wiec mozna obiektyw przymknac by podniesc prawdopodobienstwo trafienia
moronica napisał/a: | KaczmaR199, przy stroboskopach rowniez mi AF w D90 zglupial. ale jest na to proste wyjscie - ostrzyc recznie. stroby daja sporo swiatla wiec mozna obiektyw przymknac by podniesc prawdopodobienstwo trafienia |
No jasne ze mozna ostrzyc manualnie . Nie wiem jaki masz wizjer w d90 ale w moim 550d reczne ostrzenie jest nierealne przynajmniej z tym obiektywem Nawet jesli ktos ma taka wprawe ze daje rade to na pewno nie jestem ja. Czyli chyba musze inwestowac w lampe i szklo
KaczmaR199, d90 ma nieco lepszy wizjer bo pentapryzmatyczny. rowniez ma tu znaczenie, jaka jest maksymalna przyslona twojego obiektywu. bo nawet jesli obiektyw domkniesz to przeciez ostrzysz zawsze na pelnej dziurze. na koncertach i innych imprezach czesto jest zakaz uzywania lampy. raz bylam swiadkiem jak dziewczyna robila DJowi zdjecia i uzywala korpusu, w ktorym wspomaganie AF odbywalo sie przy pomocy lampy blyskowej, facet pogrozil jej palcem i sie dziewczyna musiala wycofac. chyba miala bardzo podobny zestaw do twojego ale uzywala go wyjatkowo nieporadnie (korzystala z live view)
moronica, Szczerze mowiac mnie LV troche uratowalo, ale procedura ktora wykonywalem podczas jego uzywania byla desperacka Wiec robilem tak: wlaczalem LV --> kadrwalem zdjecie --> powiekszalem obraz w LV --> ostrzylem manualnie --> i pstryk
metoda skuteczna ale zdjecie trwalo tak dlugo ze z twarzy gosci zdazyl zniknac usmiech
KaczmaR199, moja rada - wprawiaj sie w takich imprezach a z czasem wymien korpus na cos z lepszym wizjerem i szklo na f/1.4
moronica, Mysle ze na takich imprezach manualne ostrzenie jest nie za bardzo skuteczne. Bardziej myslalby o sigmie 30mm f/1,4 i jakiejs lampie YN 568. Chociaz wiem ze ta sigma tez jest troche kaprysna jesli chodzi o AF.
KaczmaR199, a ja ci mowie ze jest, z odpowiednim obiektywem. bo majac do wyboru DJa i jakiegos punka, ktory w kazdej chwili moze dac susa nad twoja glowa w tlum, to kogo myslisz ze bedzie wygodniej manualnie ostrzyc? oczywiscie mowimy o sytuacji, gdzie oswietlenie jest na tyle klopotliwe ze AF zawodzi na calej linii. i jak juz wspomnialam, sa tacy co sobie nie zycza by im blyskac po oczach i to wcale nie jest rzadkosc. lampe dobrze miec ale jednoczesnie nalezy na starcie zakladac, ze trzeba bedzie pracowac z oswietleniem ktore zapoda kadra klubu
moronica, Myslisz ze moze przeszkadzac czerwone swiatelko wspomagajace AF z lampy?
nie sadze, jest to duzo dyskretniejsze niz blyski wspomagajace
moronica, No wlasnie dlatego tez chce poswiecic troche grosza na jakas lampe ze wspomaganiem bo zeby skutecznie ostrzyc to chyba bez 5d sie nie obejdzie.
Dzieki za pomoc.
a czy przypadkiem 5d I i II nie maja gorszego AFu od dwucyfrowych Canonow? takie opinie tu na forum kraza
moronica, piszac o 5d mialem na mysli wyzjer do manualnego ostrzenia Bo teraz pozostaje zaplacic ~800zl za YN 586 i cieszyc sie ze wspomagania
Usjwo - Wto 22 Sty, 2013
Jeden modul od YN622 to koszt 170PLN, a duzo wieksza wygoda niz YN568. Moze tanio nie jest, ale jezeli myslisz o zdjeciu lampy z sanek to mozna rozwazyc zakup.
|
|