|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat dla ucznia szkoły fotograficznej
Klizati - Czw 24 Sty, 2013 Temat postu: Aparat dla ucznia szkoły fotograficznej Mam do wyboru 3 aparaty, jestem uczniem szkoły fototechnicznej ale nie jestem pewny co do zakupu:
1. Nikon D7000: http://allegro.pl/nikon-d...2937699077.html
2. Canon 60D: http://allegro.pl/nowy-ca...2970667471.html
3. Canon 7D: (używany): http://allegro.pl/canon-e...2960573889.html
Jeżeli macie inne rady również piszcie, z góry dziękuję..
Wojmistrz - Czw 24 Sty, 2013
Jestem w szoku
Chyba naprawdę dopiero zaczynasz przygodę z fotografią jeśli stawiasz nam takie pytanie/pokazujesz taki sprzęt. Jeśli nie wiesz o co chodzi, poczytaj trochę to forum.
Klizati - Czw 24 Sty, 2013
jestem amatorem a poza tym do szkoły uczęszczam od pół roku ten aparat ma mi służyć przez 3lata szkła z czasem będę dokupywał nowe, jeżeli masz jakieś rady to odpowiedz a nie na mnie nazjeżdżasz... :/ mam do wydania 4100zł Nie powinno cię obchodzić co potrafię moja wiedza jest jak narazie teorią którą w sprawie aparatu wolę się nie kierować!!
Usjwo - Czw 24 Sty, 2013
Wojmistrz napisał/a: | Jestem w szoku |
Jestem w szoku ze jestes w szoku
Co takiego szokujacego jest w pytaniu Klizati, (no moze oprocz tego ze jest osobny watek na porady co kupic)?
Wojmistrz napisał/a: | Chyba naprawdę dopiero zaczynasz przygodę z fotografią |
Kazdy kiedys zaczynał.
Poniewaz jestes uczniem szkoły związanej z fotografią, więc zakładam że Twoja przygoda z foto nie zakończy sie na zakupie "puszki ze słoikiem", tylko prędzej czy pózniej będziesz potrzebował wiecej zabawek. Co oznacza ze musisz wybrac system w ktory wejdziesz. Pierwszy krok juz zrobiłes i ograniczyłes wybór do Nikona i Canona. To juz jakis wybór, według mnie słuszny (ale pewnie duzo forumowiczów się z nim nie zgodzi i będzie Cię namawiać na Pentaxa ). Moim zdaniem (nie popartym żadnymi badaniami, tylko własną obserwacją) bardziej wszechstronny i dostępny jest Canon (to subiektywna opinia).
Jezeli wybierzez Nikona to sprawa jest prosta bo masz tylko jednego N na liście. Jeżeli C to ja bym chyba wybrał 60D, albo poczekał na następce 7D, który pewnie będzię topowym modelem Canona w APS-C, niestety pewnie i droższym.
kozidron - Czw 24 Sty, 2013
Klizati, moim zdaniem te linki dała ci Ciocia, która podpowiada ci uniwersalny plastikowy zestaw do wszystkiego
Klizati napisał/a: | jestem amatorem a poza tym do szkoły uczęszczam od pół roku |
To ci powiem, że trochę wstyd ale nie z powodu, który potępił Wojmistrz, że nie znasz się na sprzęcie ale, że przez ten czas ani razu nie usłyszałeś słowa "stałka" w szkole.
Możesz tu czytać posty podobne do tego co napisał ci Usjwo, kolega cię tak "pogłaskał".
Klizati, kup sobie d7000+35/1.8 +50/1.8 ale wysil się i poczytaj tu inne wątki dlaczego, to że w szkole niewiele usłyszałeś nie znaczy, że masz bana na google albo i na optyczne.
Ja rozumiem, że można mieć wyłożone na te wszystkie technikalia ale nie usłyszałeś przez ten cały czas niczego o obiektywach i to nie od szanownych nauczycieli ale od kolegów? Bo rozumiem, że teraz jesteście na etapie szlifowania kanonów i historii fotografii.
Usjwo - Czw 24 Sty, 2013
kozidron napisał/a: | Bo rozumiem, że teraz jesteście na etapie szlifowania kanonów i historii fotografii. |
Ja od kilkunastu lat pracuje jako programista i nie radze sabie z zaawansowa konfiguracja Win7 (nie mowiac hardware PC czy Mac)
kozidron napisał/a: | Możesz tu czytać posty podobne do tego co napisał ci Usjwo, kolega cię tak "pogłaskał". |
Eee tam, zostałem fanboyem Canona i chcialem pierwszy przemycić prawdę o wyjątkowości systemu. Pierwsza odpowiedz/podpowiedz jest dosc wazna w procesie decyzyjnym. Trzeba dbac o marke, wiecej uzytkownikow - tanszy sprzet.
komor - Czw 24 Sty, 2013
Panowie. Kilka spraw:
1. Proszę nie wyrażać zdziwienia, że ktoś zadaje podstawowe pytania. Skoro zadaje to znaczy, że się nie zna, a fakt, że uczęszcza do szkoły foto niewiele tu zmienia.
2. Proszę nie udzielać fałszywych rad w sarkastycznych odpowiedziach. Osoby początkujące mogą odczytać je wprost, co będzie bardzo szkodliwe.
3. Jak ktoś nie ma czegoś konkretnego i przydatnego do powiedzenia, to lepiej niech nie nabija postów.
Usunąłem z wątku niepotrzebną pianę i proszę nie kontynuować już tego, o czym napisałem powyżej.
pan.tadeusz - Czw 24 Sty, 2013
Klizati weź Canona - nie będzie problemów z pożyczaniem szkieł od kolegów ze szkoły
muzyk - Czw 24 Sty, 2013
kozidron napisał/a: | kup sobie d7000+35/1.8 +50/1.8 |
Zgadza się, bądź podobny zestaw w Canonie:
7D Sigma 30 1.4+Canon 50 1.4 USM. Jeśli za drogo, to 7D + S.30 1.4 + 50 1.8 II.
Dobrze, więc sprostowanie. Każda szanująca się szkoła robi listę - wyprawkę do szkoły. Nie chce mi się wierzyć, a skończyłem już taką jedną i uczę się w kolejnej, że nie było opracowanej listy potrzebnego i przydatnego sprzętu na dany poziom nauki. W pierwszej szkole nie było kompletnie wypisane jaki sprzęt jest potrzebny (w sensie to takie i takie, tyle i tyle itd), jedynie aparat z pełnymi funkcjami manualnymi. Ludzie z natury są leniwi i przychodzili z kompaktami, a potem co raz to lepszymi bo zawsze czegoś w poprzednim brakowało. W UK mamy inną sytuację, bo do 28 dni można oddać sprzęt (teoretycznie w stanie nienaruszonym, ale sklepy idą na rękę byle kompletne). Przekrój w śród uczniów był ogromny, bo od pełnoklatkowców i wypchanych szkłami plecaków do kompaktów ze średniej półki. Oprócz tego potrzebna była lampa, statyw i jakiś system wyzwalania. Teraz na uczelni potrzeba aparatu z wymienną optyką, szkieł z zakresu takich a nie innych ogniskowych z taką, a nie słabszą światłosiłą, statyw z dobrą głowicą (zalecana gimbalowa ), blendy, statywy do lamp itd. Dosłownie studio Zabawne jest tylko to, że połowy zalecanego sprzętu, jeszcze w niej nie rozłożyłem bo jest na stanie do ogólnego użytku, ale było na liście.
Kolega Klizati, poszedł na łatwiznę i jak kolega kozidron napisał, o cioci, to podjął dobry trop z moimi odczuciami.
Klizati, nie interesuje mnie ile masz kasy, ale określono ci pewnie to co będziesz potrzebował i co może być przydatne. Myślę, że nie pofatygowałeś się poczytać tego forum nim zadałeś pytanie. Nie wiem jak masz poziom tej szkoły ale przyjmij dobrą radę. Taniej i lepiej przez te trzy lata będzie zajeździć 3 sztuki np Nikona D40 z allegro i kompletować tylko dobre szkła, niż do takich celów zjeździć aparat za 3-4k zł. W pierwszym roku w szkole popełniłem może 500 zdjęć, a poza nią tylko ćwicząc co było na wykładach szacuję na około 80k. Zjechałem w niej całego 30D (przetrwał 112k, dobra była pucha). Jeśli jesteś pochłonięty fotografią, przyjdzie dzień, że będziesz robił ich po 500 czy 1000 dziennie tylko po to by przemyśleć co można było poprawić i skasujesz bo nie ma sensu tego trzymać a tym bardziej obrabiać.
Może trochę za ostro ciebie potraktowałem. Jeśli tak to przepraszam. Przemyśl lepiej zakupy. Napisz jakie wymagania daje szkoła i jaki jest jej poziom. Pamiętaj, że dobre szkła zostaną ci na lata, puszkę zjedziesz i zmienisz jak zrozumiesz potrzeby.
Patrząc przyszłościowo kupił bym do szkoły Canona 30D/40D i zbierał dobre szkła, np starsze jasne Zeissy na M42.
Usjwo - Czw 24 Sty, 2013
Wojmistrz napisał/a: | Jeśli jesteś pochłonięty fotografią, przyjdzie dzień, że będziesz robił ich po 500 czy 1000 dziennie tylko po to by przemyśleć co można było poprawić... |
Rany boskie, to oznacza ze szkola ma zły program nauczania
RB - Czw 24 Sty, 2013
A teraz popatrzmy, jak można przemyśleć własnych 500 - 1000 ujęć dziennie codziennie
Zakładając (moim zdaniem dość nierealistycznie, ale ja mam pracę a nie tylko intensywny kurs fotografa), ze 10 godzin możesz poświęcić codziennie na całościowe zrobienie (klik, przemyślenie, kosz ew. obróbka) zdjęć, to wychodzi razem 36 tysiecy sekund. Czyli gdy robisz 1000 kadrów to masz 36 sekund na zdjęcie. Gdy zrobisz 500 codziennie to masz minutę i 12 sekund średnio na zdjęcie.
Poza tym śpisz, jesz, myjesz się, siedzisz na forum, podróżujesz itede przez resztę 14 godzin.
Oczywiście, to żadne odkrycie, ale niekiedy warto explicite pokazać co wynika z śmiałych tez coponiektórych mistrzów klawiatury.
Miłego doradzania życzy stetryczały facio, co oszczędzał na kliszach i rzadko walił więcej niż 2 rolki dziennie. I to na pewno, w żadnym razie nie codziennie.
RB, idąc twoim tokiem myślenia, musiał bym robić rocznie od 182500 do 365000 zdjęć. 20 serii 6sek w Canonie 30D to skromne 600 zdjęć... może źle liczę? Nic nie pisałem o obróbce. Ile set zdjęć zrobiłeś testując "idealną" kroplę w locie albo wpadającą do cieczy? Oglądnąć taki "film" z klatek i wiedzieć co można poprawić to nie sprawdzanie piksel po pikselu jak widocznie masz w zwyczaju.
RB - Czw 24 Sty, 2013
Wojmistrz napisał/a: | RB, idąc twoim tokiem myślenia, |
Nie idąc moim tokiem myślenia, tylko idąc dosłownie za Twoim poprzednim wpisem. Tyś pisał.
Nie mam w zwyczaju oglądac zdjec po pikselu. Mam w zwyczaju pomyśleć nad kadrem. Widocznie mam znaaaacznie niższą prędkośc taktowania procesora od Ciebie. To zrozumiałe, postęp odbywa sie tu w szalonym tempie
RB, wyrywasz część zdania z kontekstu, dlatego dochodzisz do tak dziwnych wniosków. To jak bym stwierdził, że napisałeś:
RB napisał/a: | mam w zwyczaju oglądac zdjec po pikselu. |
Ale spoko, czytaj jak sobie chcesz, twoja sprawa, twoje życie.
muzyk - Czw 24 Sty, 2013
albo Canon 7D Sigma 30 1.4 + Canon 85 1.8 USM.
Podobnie tak też z Nikonem d7000 i odpowiednim 85 dla Nikona.
RB - Czw 24 Sty, 2013
Wojmistrz napisał/a: | RB, wyrywasz część zdania z kontekstu, dlatego dochodzisz do tak dziwnych wniosków. To jak bym stwierdził, że napisałeś:
RB napisał/a: | mam w zwyczaju oglądac zdjec po pikselu. |
Ale spoko, czytaj jak sobie chcesz, twoja sprawa, twoje życie. |
Wojmistrz, napisaleś (przytaczam pełne zdania):
W pierwszym roku w szkole popełniłem może 500 zdjęć, a poza nią tylko ćwicząc co było na wykładach szacuję na około 80k.
To daje skromniejszą średnią dzienną (ale światek piątek czy niedziela): 221 fotek
Cirke ebałt robiłeś 5 stów co 2 dzień.
Jeśli jesteś pochłonięty fotografią, przyjdzie dzień, że będziesz robił ich po 500 czy 1000 dziennie tylko po to by przemyśleć co można było poprawić i skasujesz bo nie ma sensu tego trzymać a tym bardziej obrabiać.
Czyli cykl zrobienie. otworzenie, decyzja, kosz, ewentualna obróbka sztuki... to krakowskim targiem średnio minuta na sztukę. Oczywiście, założeyłem, ze jakieś tam zdjęcia obrabiasz a nie że wszystkie fruuu do kosza (ale... kto wie...). Co wyrwałem z kontekstu?
Ja nie piszę, ze to nie jest możliwe. Absolutnie nie...
Ja tylko unaoczniam reszcie o czym piszesz.
jaad75 - Czw 24 Sty, 2013
RB, żeby te ilości jeszcze coś dały...
moronica - Czw 24 Sty, 2013
idzie sie na ilosc jak sie nieporadnie wprawia w czyms nowym, potem dazy sie do wykonywania coraz mniejszej ilosci zdjec i uzyskiwania przy tym podobnej lub wyzszej liczby tych udanych
RB, kiedy teraz wychodzę z domu, staram się zrobić ich maksymalnie kilka/naście rzadziej /dziesiąt (oczywiście kwestia potrzeb) i są one mniej lub bardziej przemyślane. Inaczej było w szkole, bo wystarczył kwartał z tematyką ujęć poklatkowych, żeby ćwicząc pewne głupoty, robić kolosalne ilości zdjęć. Masz tu jedną tylko nie ścisłość, w tym co napisałem - te 500 zdjęć tyczyło się normalnych ujęć, nie poklaktowych idiotyzmów.
Przesłaniem dla Klizati było, że ćwicząc pewne sprawy, czy to w szkole czy poza nią, wdrażając w życie pewne techniki i efekty, można zjechać łatwo sprzęt. Canon 30D starczył na niecałe 3 semestry, stąd moje wyliczenie o 80k. Aparat nie był nowy. Nie myślałem o tym ile robię zdjęć do czasu kiedy wysłałem aparat do serwisu z błędem 99. Zadzwonili, powiedzieli że zjechałem migawkę, przekroczyłem 112k, koszt naprawy tyle i tyle - nie, dziękuję, kupię nowy i pa pa. Sprzedałem na części na eBay. Nie znam dokładnego profilu jego szkoły, równie dobrze, może przez trzy lata zrobić 50 zdjęć i uczyć się tylko jak je powielić na jakiejś powierzchni.
Dziękuję na razie skończyłem.
muzyk - Czw 24 Sty, 2013
moronica napisał/a: | dzie sie na ilosc jak sie nieporadnie wprawia w czyms nowym, potem dazy sie do wykonywania coraz mniejszej ilosci zdjec i uzyskiwania przy tym podobnej lub wyzszej liczby tych udanych |
Mimo, że do fotografii podchodzę hobbystycznie, potwierdzam to co napisałaś.
Klizati - Czw 24 Sty, 2013
Zrobiła się wielka afera a dla mnie jest tylko ważne co teraz zakupić dajcie jeden dobry trafny wybór d 4100zł ze szkłem to szkło musi mi starczyć przez na 5 miesięcy potem będe miał gotówkę na nowe szkła.
moronica - Czw 24 Sty, 2013
kozidron napisał/a: | Klizati, kup sobie d7000+35/1.8 +50/1.8 |
Sunders - Czw 24 Sty, 2013
Klizati napisał/a: | dajcie jeden dobry trafny wybór d 4100zł ze szkłem to szkło musi mi starczyć przez na 5 miesięcy potem będe miał gotówkę na nowe szkła |
Nikon D90 - ok.1900pln
Nikon AF-S 35 f/1.8G DX - ok.735pln
Nikon AF-S 50 f/1.8G - ok.730pln
Metz 50 AF-1 - ok.680pln
[ Dodano: Czw 24 Sty, 2013 17:14 ]
moronica napisał/a: | kozidron napisał/a:
Klizati, kup sobie d7000+35/1.8 +50/1.8 |
Przekroczyliście zakładany budżet, ale jeśli możliwe jest dołożenie ok.400pln to warto
Klizati napisał/a: | dajcie jeden dobry trafny wybór |
wydaje się, że jeśli ktoś wybiera szkołę foto to powinien na tyle ogarniać temat aby dokonać podstawowych wyborów
fajnie gdybyś też był łaskaw w swoich zdaniach używać przecinków
komor - Czw 24 Sty, 2013
pan.tadeusz, a jeśli interesuje się fotografią, a nie sprzętem fotograficznym?
Na tym forum, raczej nie ma osób, które z czystym sumieniem poradzą ci taką wtopę jak fajny korpus + szkło poniżej krytyki. O to się tu rozbija.
Kup co chcesz. Z tymi obiektywami to żadna różnica czy to np Nikon D7000 czy D3000. Poczytaj jakie są plusy i minusy danego systemu i ogranicz się tylko do tego jednego. Idź do sklepu czy znajomych zobacz co ci leży lepiej w ręce albo przemyśl zakup, kup pierwszy słabszy korpus, nawet stary, ale ze szkłem na sensownym poziomie optycznym.
Tak po prawdzie te 4100zł to na wiele nie wystarczą i jeśli myślisz, że za 5 miesięcy będziesz mieć np kolejne 1000zł na obiektyw, to możesz się mooooocno rozczarować.
Sunders - Czw 24 Sty, 2013
Wojmistrz napisał/a: | Z tymi obiektywami to żadna różnica czy to np Nikon D7000 czy D3000. |
Wojmistrz nie widzisz róznic między D7000 i D3000
komor napisał/a: | jeśli interesuje się fotografią, a nie sprzętem fotograficznym? |
a wiesz, próbowałem to sobie wyobrazić...
znam sporo osób, które robią zdjęcia i za bardzo nie mają pojęcia o technikaliach ale naprawdę im to wychodzi.
mimo wszystko uważam, że jeśli ktoś chce się kształcić w tym kierunku to powinien lepiej precyzować swoje potrzeby.
nie chcę źle oceniać ale skoro byle szkło na 5mcy to po co te dylematy jakby wybierał sprzęt na kilka lat
poza tym pewnie więcej niż połowa studentów na roku i wykładowców korzysta ze sprzętu Canona więc po co komplikować...
Sunders napisał/a: | Wojmistrz napisał/a: | Z tymi obiektywami to żadna różnica czy to np Nikon D7000 czy D3000. |
Wojmistrz nie widzisz róznic między D7000 i D3000 |
Sarkazm.
pan.tadeusz napisał/a: | poza tym pewnie więcej niż połowa studentów na roku i wykładowców korzysta ze sprzętu Canona więc po co komplikować... | Zdziwiłbyś się, choć z pewnością zależy to od konkretnej szkoły...
Artis1 - Czw 24 Sty, 2013
Też zauważyłem, że większość korzysta z Canona, jest więcej szkieł na allegro używanych. Była nawet ankieta na forum i więcej osób wybrało canona. Nieraz w telewizji można zobaczyć lustrzankę i pewnie będzie to canon- czemu? Nie wiem, pewnie jest bardziej popularniejszy niż nikon.
jaad75 napisał/a: | z pewnością zależy to od konkretnej szkoły... |
u mean... Fotoszkoła Sony?
Artis1 napisał/a: | Też zauważyłem, że większość korzysta z Canona, jest więcej szkieł na allegro używanych. Była nawet ankieta na forum i więcej osób wybrało canona. Nieraz w telewizji można zobaczyć lustrzankę i pewnie będzie to canon- czemu? Nie wiem, pewnie jest bardziej popularniejszy niż nikon. | Często widuję adeptów szkół fotograficznych w drodze na zajęcia terenowe - przechodzą koło mojego domu w drodze na Kopiec Kościuszki i rozkładają się, żeby fotografować m.in. Klasztor Norbertanek. Przekrój sprzętu jest szeroki i przewagi Canona nie widać specjalnie, choć Canonów i Nikonów wydaje się być najwięcej, ale i Sony jest sporo (nawet zaskakująco dużo), a parę Pentaksów, a nawet Olympusów też się zdarza.
pan.tadeusz napisał/a: | u mean... Fotoszkoła Sony? | Nie sądzę - ostatni kursanci, którzy się rozkładali, to jak przypuszczam Ci z szeroko rozplakatowanego w Krakowie kursu, który rozpoczynał się 15-tego stycznia... Może ktoś z forum się załapał?
mozer - Czw 24 Sty, 2013
Prawdę mówiąc ja jakoś nie widzę reklam lustrzanek Canona - prędzej Nikona widziałem na billboardach. O Sony oczywiście nie ma co wspominać
lexus - Czw 24 Sty, 2013
@ Klizati, Cytat: | szkła z czasem będę dokupywał nowe, |
warto w szkole pamiętać o poprawnej polszczyźnie bo to forum publiczne
mozer - Czw 24 Sty, 2013
lexus, a co jest nieprawidłowego w ww. cytacie?
lexus - Czw 24 Sty, 2013
@ mozer, chyba mnie nie podpuszczasz
...kupy to sobie można...
mnie uczono aby kupować
mozer - Czw 24 Sty, 2013
lexus, radziłbym na przyszłość sprawdzić poprawne formy zanim zacznie się kogoś strofować. To jest wyraz dokupywać a nie kupywać.
lexus - Czw 24 Sty, 2013
@ mozer, ale jeśli dobrze czytam kontekst wypowiedzi to mówimy tu o czasie przyszłym kolego a w takim przypadku źle zastosowałeś przykład
mozer - Czw 24 Sty, 2013
lexus, a któraś z form "będę pisał"/"będę pisać" jest niepoprawna? Nie wiem co Ty wymyślasz
Może sam jednak zaznasz jakiejś szkoły?
lexus - Czw 24 Sty, 2013
wygląda na to, że obie formy są teraz poprawne, język jednak żywy
zwracam honor
|
|