forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Eos 600d a 60d różnica AF

dj_tomek - Pią 25 Sty, 2013
Temat postu: Eos 600d a 60d różnica AF
Witajcie! zastanawia mnie jedna kwestia. Spotykam się z opiniami przy porównaniach aparatów, że 60d ma lepszy AF. Chciałbym jednak dowiedzieć się czy na "lepszość" polega na tym, że jest bardziej rozbudowany ( więcej punktów krzyżowych) czy ogólnie cały jest lepszy ( porównując np skuteczność tylko na punkcie centralnym w 60d i 600d).
Używam głownie centralnego i interesuje mnie czy będzie widoczna różnica na centralnym z obiektywami, ktore posiadam.
PS.
50 1.8 ktore mam, z 350d ma lekki front focus, czy oddanie do kalibracji w serwisie wpłynie jakoś na pracę puszki z innymi szkłami czy tylko z 50 1:8.
pozdrawiam ;)

dcs - Pią 25 Sty, 2013

dj_tomek, Testy na głównej badają właśnie skuteczność centralnego.

[ Dodano: Pią 25 Sty, 2013 23:10 ]
Jak widać loteria

Wielkie dzięki!
Faktycznie loteria......cięzko zdecydować mi się na puszkę, w 350d nie do wytrzymania dla mnie są już szumy i właśnie af...no nic, będe kombinował dalej. Z taką szklarnią i lampą systemu zmieniać nie będę.
EDIT:
Prosiłbym jeszcze o odpowiedź kogoś na drugie pytanko. Bo nie do końca orientuję się na jakiej zasadzie to działa.

jaad75 - Pią 25 Sty, 2013

dj_tomek napisał/a:
Z taką szklarnią i lampą systemu zmieniać nie będę.
No faktycznie dwa Tamrony, plasticzana 50-tka i Nissin, to grube "wejście w system"... :mrgreen:
dcs - Pią 25 Sty, 2013

Może korpus z mikrokalibracją.

jaad75, ale ze 4tys. wydane

Z taką szklarnią nie miałem na myśli : super hiper mega wypas, ale ktoś kto odrobinę myśli domyśli się, że zmieniając system będę stratny na każdym tamronie z 400 zł gdybym chciał zmieniać, na lampie 200, 50 1:8 na nikkora to tez 250 zł w plecy.
Do tego akcesoria, co daje kwotę ok 1500 zł W PLECY przy zmianie systemu. Warto? Zakładając, że szukam w raczej niskiej półce puszek nie takich wartych po 10000

Jest to spory procent całości, a zmiany nie byłyby warte

[ Dodano: Pią 25 Sty, 2013 23:48 ]
dcs
Mikrokalibrację ma 50d, tylko tam z szumami chyba już też zbyt kolorowo nie będzie mi się wydaje. Do tego miałbym możliwość kupna może na FV, więc lepiej nowy egzemplarz. Dzięki za pomoc ;)

dcs - Pią 25 Sty, 2013

dj_tomek,

Szukałbym na twoim miejscu mało śmigane 50D /mikroregulacja/ albo i 7D

Cięzki orzech, bo trzeba przekalkulować co dla mnie najważniejsze. Będę kombinował.
Pozdrawiam!

jaad75 - Sob 26 Sty, 2013

dcs napisał/a:
Szukałbym na twoim miejscu mało śmigane 50D
No nie, tego akurat nie szukałbym.
7D jak najbardziej... Ale do tych szkieł?... :roll:

dcs - Sob 26 Sty, 2013

dj_tomek, np. http://allegro.pl/canon-e...2972072460.html

jaad75, trzeba iść na kompromisy

muzyk - Sob 26 Sty, 2013

jaad75 napisał/a:
No faktycznie dwa Tamrony, plasticzana 50-tka i Nissin, to grube "wejście w system"... :mrgreen:

Hmm, no jakby nie było, ok 3500 zł na szkła, plus za lampę wydane.
Dla niektórych to już dużo kasy, by powiedzieć, że są w systemie. :roll:
Faktycznie, 50D z mikroregulacją mógłby pomóc... ale przed zakupem przekonać się - wypróbować, czy ta mikroregulacja faktycznie pomoże w przypadku Twoich obiektywów.

dj_tomek - Sob 26 Sty, 2013

Z gory przepraszam za brak polskich znakow.

Z innymi obiektywami nie mam raczej problemu. Piecdziesiatka ma lekki FF i myslalem czy jak oddam ja z body to czy nie bedzie miala kalibracja puszki ze sloikiem negatywnego wplywu na prace pozostalych. Aparat z mikroregilacja chyba nie jet potrzebny dla jednego obiektywu.
A co do aparatow to zastanawialem sie nad tymi dwoma modelami miedzy innymi pod wzgledem AF aby nieco poprawic ogolna prace tamrona 17-50 ktorego wiertarka nie ma stalej wady, ale wiadomo, czasem zawiedzie jak jest ciemniej. Bylem ciekaw czy z 60d spisze sie nieco lepiej.

cybertoman - Sob 26 Sty, 2013

dj_tomek napisał/a:
czy jak oddam ja z body to czy nie bedzie miala kalibracja puszki ze sloikiem negatywnego wplywu na prace pozostalych.
Nie bedzie.
MM - Sob 26 Sty, 2013

dcs napisał/a:
dj_tomek, Testy na głównej badają właśnie skuteczność centralnego.

Ten akurat przykład testu można sobie w buty wsadzić, bo testowano na kompletnie różnych obiektywach. Podpowiem, że 600D na tych z o wiele gorszym AF niż te z 60D jeżeli chodzi o tego typu scenki.

mozer - Sob 26 Sty, 2013

Z tych wykresów to wygląda jakby 60D miał gorszy AF...

A branie do tych testów pierwszych lepszych szkieł to jeszcze inna kwestia...

dj_tomek - Sob 09 Lut, 2013

Problem rozwiązał się sam ;)
Kupiłem 50d za 1650 zł na FV 23% więc cena śmieszna.
48 tys przebieg udokumentowany wraz wymiana matówki z ryską i czyszczeniem fltra ( całość 167 zł na żytniej).
Full komplet.
Lepiej trafić nie mogłem chyba więc jestem bardzo zadowolony. Ergonomia na plus x1000

muzyk - Sob 09 Lut, 2013

dj_tomek napisał/a:
48 tys przebieg

Hmm, cena zwyczajna, a za podobną można dostać z mniejszym przebiegiem.

nienietaktak - Sob 09 Lut, 2013

dj_tomek napisał/a:

48 tys przebieg

Ja mam do sprzedania z przebiegiem około 8000, bez wad ukrytych, więc żadna sensacja. ;)

jaad75 - Sob 09 Lut, 2013

dj_tomek napisał/a:
Lepiej trafić nie mogłem chyba więc jestem bardzo zadowolony. Ergonomia na plus x1000
A banding w gratisie... :razz:
nienietaktak - Sob 09 Lut, 2013

jaad75, jak nie robisz niczego zdrożnego z tą matrycą, to nawet od czasu do czasu jakieś zdjęcie zarejestruje :)
dj_tomek - Nie 10 Lut, 2013

muzyk napisał/a:
dj_tomek napisał/a:
48 tys przebieg

Hmm, cena zwyczajna, a za podobną można dostać z mniejszym przebiegiem.

Na fakturę? ;)

ketras - Wto 05 Mar, 2013

nienietaktak napisał/a:
jaad75, jak nie robisz niczego zdrożnego z tą matrycą, to nawet od czasu do czasu jakieś zdjęcie zarejestruje :)

To ironia? :-P