forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - aparat opóźnia zapisywanie zdjęć

Emilia99 - Sob 26 Sty, 2013
Temat postu: aparat opóźnia zapisywanie zdjęć
Mój aparat opóźnia zapisywanie zdjęć seryjnych, kiedy robię zdjęcia seryjne robie tylko 3 i trzeba czekać aż je zapisze dopiero wtedy robi następne. Czym może to być spowodowane i co mam z tym zrobić? Proszę pomóżcie! :wink:
moronica - Sob 26 Sty, 2013

przyczyny moga byc dwie - zbyt maly bufor aparatu (na to nic nie poradzisz) albo zbyt wolna karta (rozwiazanie proste - kup szybsza)
dcs - Sob 26 Sty, 2013

Emilia99, Może masz jakieś odszumianie włączone. Jaki aparat?

Mój aparat to Nikon D3000. Mam karte samsung
moronica - Sob 26 Sty, 2013

Emilia99, jaka jest predkosc zapisu tej karty?

Dzieki :wink: przejrze ustawienia

[ Dodano: Sob 26 Sty, 2013 14:39 ]
Wyłączyłam funkcję odszumiania i robi teraz 4 zdjęcia. Nie wiem jaka jest prędkość zapisu tej karty. Nie znam sie na tym :wink:

cygnus - Nie 27 Sty, 2013

Prędkość karty wyraża się po częśći w tzw. klasie ("Class"). Jeśli masz kartę Class 4 - jest stosunkowo wolna. Class 6 jest istotnie szybsza, najszybsze z popularnych są Class 10.
Szybkość zapisu karty nie ma wpływu na to, po ilu zdjęciach aparat się "zamyśli". Szybsza karta zmniejszy tylko czas "zamrożenia" aparatu, po prostu zawartość bufora szybciej przeniesie się do karty pamięci.
Aparat ma wbudowaną wewnętrzną pamięć, tzw bufor, do którego zapisuje zdjęcia. Po zapełnieniu bufora automatycznie przechodzi do kopiowania jego zawartości do pamięci, co skutkuje brakiem możliwości fotografowania w czasie trwania tej operacji.
Ile zdjęć zmieści się w buforze zależy od wybranego formatu zapisu fotografii. Jeśli wybierzesz NEF + JPG - zdjęć do bufora wejdzie najmniej, pewnie trzy. Jeśli wybierzesz NEF (bez JPG) - pewnie wejdą 4 zdjęcia. Jeśli byś fotografowała tylko w trybie JPG - w zależności od wybranej wielkości w pixelach oraz stopnia kompresji - może tam zmieścić się i trzydzieści zdjęć. Im gorszej jakości i mniejsze zdjęcia zapisujesz - tym dłużej trwa zapełnianie bufora, tzn. zmieści się tam więcej zdjęć. Nic za darmo - im dłuższą serię chcesz zapisać - tym bardziej musisz zmniejszyć i wielkość i jakość.
Nie ma na to rady, tak już jest z cyfrówkami.

Emilia99 - Nie 27 Sty, 2013

a gdzie dokładnie jest napisane jaka jest szybkość zapisywania tej karty?
moronica - Nie 27 Sty, 2013

Emilia99, jesli nie ma tego na naklejce na karcie to znaczy, ze to jakas na tyle wolna ze nie chcieli klientow odstraszac uwzgledniajac ta informacje ;)
Emilia99 - Nie 27 Sty, 2013

znaczy sie sformatowałam aparat i działa :D jest w kółeczku 10 a obok sd hc może to to :D
hijax_pl - Nie 27 Sty, 2013

Emilia99 napisał/a:
jest w kółeczku 10 a obok sd hc może to to :D
Tak. To oznacznie klasy 10, czyli 10MB/s
cygnus - Pon 28 Sty, 2013

Karta klasy 10 jest szybka.
Sformatowałaś aparat? Pewnie sformatowałaś kartę przy pomocy funkcji z menu aparatu.
Skoro "działa" - to rozumiem że szybciej niż wcześniej? Trochę dziwne, ale kto wie... Może były na karcie różne śmieci i bardzo sfragmentowała się.
Formatowanie karty (w aparacie) to pierwszy standardowy ruch serwisowy, jeśli występują jakiekolwiek problemy z zapisem.

pioroon - Pon 28 Sty, 2013

Emilia99 napisał/a:
znaczy sie sformatowałam aparat i działa

A cóż to takiego? ;)

Rozumiemy, że zrobiłaś format karty w aparacie?

Emilia99 - Pon 28 Sty, 2013

Formatowanie karty nic nie dawało... sformatowałam aparat (zresetowałam ustawienia)