|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Czy SLT to lustrzanka?
RB - Sob 26 Sty, 2013 Temat postu: Czy SLT to lustrzanka? Dyskusja wydzielona z wątkuPierwsza lustrzanka do ok. 2500 zł (edycja 2013).
Panowie, zobaczmy gdzie możemy "wpasować" w tutejsze forum nieszczęsną alfę 57 (podobnie 77 czy 99 czy łotewer z dwócyfrówek).
- zgodnie z Panów hhmmm... ustawicznie wyrażanymi... hmmmm opiniami... w dziale cyfrowe lustrzanki nie wspominamy o i nie doradzamy SLT'ów, bo to nie są lustrzanki
- w dziale cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką też przeciez nie... bo lustro tam w końcu jest w środku
- w dziale cyfrowe kompakty? 37 może i tak (jak się szanowni Koledzy mocno uprą) ale 99? Kompakt? Polecam poczytać co niby oznaczać ma kompaktowość i porównać z zewnętrznymi cechami owej cegły
Cóz... trudna sprawa... Wiec może, Szanowni Koledzy, zamiast pie...ć radośnie w bambus, że SLT z definicji nie spełnia itede zaczniemy zachowywać sie trochę powazniej i nie będziemy unikać dyskusji.. "z definicji".
komor - Sob 26 Sty, 2013
Przychylam się do wniosku RB.
muzyk - Nie 27 Sty, 2013
RB napisał/a: | zamiast pie...ć radośnie w bambus |
aleś się spiął, jak płaszcz na deszczu.
Zainteresowani wiedzą, o co chodzi, że SLT to nie lustro... ale cóż, niech tu pozostanie.
dcs - Nie 27 Sty, 2013
RB napisał/a: | - w dziale cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką też przeciez nie... bo lustro tam w końcu jest w środku |
Sony samo usunęło R z SLR i zmieniło na SLT. Najwyraźniej Reflex im przeszkadzało.
Wiec może bez sensu na siłę, wbrew producentowi wpychać jego produkty do lustrzanek?
RB - Nie 27 Sty, 2013
Nie, dcs, znowu nie o tym mowa... ja tylko pytam, gdzie mamy dyskutować o tych aparatach. Czy proponując np lustrzany d3200 nie możemy wpominac o a37, bo "definicji nie spełnia"?
Kastom77 - Nie 27 Sty, 2013
Czy to jest aż tak ważne czy to jest lustrzanka czy nie, czy można na SLT umownie mówić lystrzanka ( jakieś tam celafonowe lustro jest) żeby przy każdej okazji podkreślać, że to broń Boże nie lustrzanka.
Jak ktoś poczyta test (cytat poniżej) a później zada pytanie na forum i od razu ma odpowiedź że SLT to nie lustrzanka to wnioski mogą być tylko jedne.
Może wprowadzić do regulaminu zakazu używania słowa SLT, lustrzanka a tylko i wyłącznie aparat, urządzenie do fotografowania itp. Przecież więkrzośc amatorów tu pytających nie ma pojęcia co to jest SLT, które wyglądem zewnętrznym wygląda jak tradycyjne lustro, więc może lepiej mu to wytłumaczyć lub odesłać do lektury niż pisać że Sony juz nie produkuje lutrzanek bo i tak tego nie zrozumie.
A samochód z silnikem elektrycznym to jescze samochód? czy może elektrowóz
I tu cytat z testu
"Lustrzanki Sony znane są z szybkiego systemu AF w trybie podglądu na żywo. Dzięki zastosowaniu dodatkowej matrycy umiejscowionej w wizjerze aparatu dostaliśmy możliwość korzystania z trybu Live View, nie tracąc jednocześnie dostępu do autofokusu działającego w oparciu o detekcję fazy. Inżynierowie z Sony nie poprzestali jednak wyłącznie na tym rozwiązaniu i zaproponowali alternatywne podejście do tego problemu. W sierpniu zeszłego roku zaprezentowane zostały dwa modele lustrzanek (A55 oraz A33),
W tym roku producent zaprezentował trzy kolejne modele lustrzanek oparte na opisanym rozwiązaniu. Pod koniec sierpnia swoją premierę miały modele A77 oraz A65,"
muzyk - Nie 27 Sty, 2013
Zatem temat: "Pierwszy aparat SLT" - tam gdzie "Pierwsza lustrzanka edycja... "
Jeszcze trzeba by sprostowanie w testach na optyczne
Bo jak ktoś poczyta to dalej będzie szukał na upartego w " pierwsza lustrzanka edycja..."
muzyk - Nie 27 Sty, 2013
Kastom77 napisał/a: | Jeszcze trzeba by sprostowanie w testach na optyczne |
Wojmistrz - Nie 27 Sty, 2013
I tak panowie i panie, można się kłócić jeszcze przez dziesiątki kolejnych postów i tematów. Na polskiej stronie Sony, jest napisane, że jest "następną generację lustrzanek". Jak jest? Każdy wie i nie trzeba nikomu tłumaczyć, bo definicja lustrzanki jest ogólnie znana, a jak ktoś nie zna to niech sobie poszuka. Sony zrezygnował z konwencjonalnego lustra zastępując lustrem fenickim, itd itd, to też każdy wie. Niemniej jednak zaoferował serię ciekawych następców serii trzycyfrowej, ze spuścizną bagnetu A, dlatego wnoszę o zmianę całego tego działu na "Cyfrowe lustrzanki i SLT" i uznanie go za sprzęt w równy klasą.
Czuję się jak ci co walczyli o prawa czarnych :D
muzyk - Nie 27 Sty, 2013
Wojmistrz napisał/a: | dlatego wnoszę o zmianę całego tego działu na "Cyfrowe lustrzanki i SLT" i uzna nie go za sprzęt w równy klasą. |
Wojmistrz. Dzielny bojownik o naszą i ichniejszą (SLT) sprawę.
Zatem, do hymnu:
"wyklęty powstań ludu SLT, powstańcie, których lustra gnębi brak"
Odpuść. Prawda jest taka, że dla szerokiego grona tych którzy przychodzą się pytać o sprzęt, taki SLT jest dobrym rozwiązaniem. Nie każdy ma w sobie duszę artysty i nie każdy chce się rozwijać. Jako aparat z jednym uniwersalnym obiektywem (lub jeszcze jakimś małym okładem), jest na pewno ciekawszą propozycją niż typowe kompakty z wymienną optyką i miej wymagający niż typowe lustrzanki.
Ciekawe co ty być wybrał, Panasonica GH3 czy Sony A99
muzyk, nie przewracaj oczami tylko przeczytaj testy Optyczne, bo tam wynalazek SLT jest nazywany lustrzanką.
muzyk napisał/a: | "wyklęty powstań ludu SLT, powstańcie których gnębi brak lustra" |
Wstałem
Kastom77, przez pewien czas na stronie Sony było napisane Lustrzanki i aparaty SLT. Co ty na to?
muzyk - Nie 27 Sty, 2013
Kastom77 napisał/a: | nie przewracaj oczami tylko przeczytaj testy Optyczne, bo tam wynalazek SLT jest nazywany lustrzanką.
|
Wiem, wiem.
Wojmistrz napisał/a: | Odpuść. |
Oj tam.
Wojmistrz napisał/a: | (lub jeszcze jakimś małym okładem) |
Hahahahha aż usiadłem i to w połowie hymnu
pan.tadeusz - Nie 27 Sty, 2013
Wojmistrz napisał/a: | Nie każdy ma w sobie duszę artysty i nie każdy chce się rozwijać. |
to akurat ciekawa teza... wiedza z tej szkoły gdzie uczysz się fotografii pozwala Ci tak wyrokować o tym co rozwojowe?
Wojmistrz napisał/a: | Kastom77, przez pewien czas na stronie Sony było napisane Lustrzanki i aparaty SLT. Co ty na to? |
Wojmistrz, a nic pewnie się pomylili
Zapewne chodziło im o wyraźny podział i z marketingowego punktu widzenia to taki podział jest wskazany. A chyba nie zaprzeczysz, że się na marketingu znają
dcs - Nie 27 Sty, 2013
Kastom77,
Bo z jednej strony chcą się wyróżniać i sami sobie klasę stworzyli -SLT,
a z drugiej strony powtarzają, że jedyni mają PDAF w lajfwiu i filmowaniu i szybsze serie, brak klapiącego lustra ............... w odniesieniu do czego?
-do lustrzanek /SLR/
RB - Nie 27 Sty, 2013
pan.tadeusz napisał/a: | Wojmistrz napisał/a: | Nie każdy ma w sobie duszę artysty i nie każdy chce się rozwijać. |
to akurat ciekawa teza... wiedza z tej szkoły gdzie uczysz się fotografii pozwala Ci tak wyrokować o tym co rozwojowe? |
Prosta matematyka. Lustro w SLT nie wytrzyma 80 tysięcy klapnięć. Nie rozwiniesz się. No way.
BTW - przypominam, że jeden z naszych Szacownych forumowych Kolegów (od najkona) utożsamia (co najmniej po części) rozwój z nabywaniem coraz to lepszego sprzętu.
dcs - Nie 27 Sty, 2013
RB, RB napisał/a: | utożsamia (co najmniej po części) rozwój z nabywaniem coraz to lepszego sprzętu. |
-bagno wciąga
muzyk - Nie 27 Sty, 2013
dcs napisał/a: | bagno wciąga |
ale zawsze tonący może się chociaż lustra chwycić.
RB napisał/a: | Prosta matematyka. |
racja... czysta logika
z tego co pamiętam z wynurzeń to już druga szkoła foto.
w ręku tradycyjne lustro więc rozwój gwarantowany, co zresztą widać z każdym kolejnym postem...
z ciekawości zerkam w stopkę i są... są zdjęcia!
wybrałem kilka z tych oficjalnie publikowanych pod sigowym linkiem.
chronologicznie od najnowszego, coby ten artyzm nie przesłonił wspomnianego rozwoju
hmm
dla porównania link do profilu whispera, który zaczynał chyba rok temu od a55, a obecnie o ile kojarzę czerpie satysfakcję ze swojej A77
http://www.fotoferia.pl/u/whisper
Panowie, najwyraźniej brakuje wam empatii.
dcs - Nie 27 Sty, 2013
pan.tadeusz,
skąd żeś wytrzasną te zdjęcia?
no przece z podpisu jegomościa co mnie nierozwojowym nazywa
dcs - Nie 27 Sty, 2013
pan.tadeusz,
myślałem o innej osobie http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#390233
[ Dodano: Nie 27 Sty, 2013 02:25 ]
http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#388340
dcs, źle myślałeś. Widziałeś gdzieś u mnie w stopce jakiś link.
dcs
aa tego drania to lubię bo wiedzy i tej empirycznej nie można mu odmówić.
a że ogląda świat przez żółte okulary to jego bajka
ja to tu jestem leszcz w celofanie przy nim
dcs - Nie 27 Sty, 2013
Kastom77, nie o tobie. skąd ten pomysł?
dcs, jak odpalam linka którego wrzuciłeś to od razu łąduje w mojego posta.
No i stąd ten pomysł
dcs - Nie 27 Sty, 2013
Kastom77, ty nie pisałeś o rozwoju, a mi umknął pierwszy post o szkole.
a co z tą empatią? bo nie skumałem
jaad75 - Nie 27 Sty, 2013
dcs napisał/a: | a mi umknął pierwszy post o szkole | O dwóch szkołach...
o szit... biorę zabawki bo... K-30 wylądował
a w sumie nikt go jeszcze nie proponował
narka chłopaki
pan.tadeusz napisał/a: | a co z tą empatią? bo nie skumałem |
pan.tadeusz, od godziny też myślę i nic.
dcs - Nie 27 Sty, 2013
jedna powinna wystarczyć http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#396263
o dwóch przeczytałem
Panowie, gratulacje! Zmusiliście mnie do kliknięcia na napis "tutaj" w kilku kolejnych postach. Przeczytałem, bo inaczej nie można było zrozumieć tego co piszecie. Gratuluję ponownie, tym razem świetnego poziomu zrozumienia treści. Moją pierwszą myślą był analfabetyzm funkcjonalny, ale przecież to nie prawda, bo jak chcecie to rozumiecie czytane teksty. Z czego to wynika? Nie będę zgadywał.
Stanąłem jako rozjemca w sprawie debat nad SLT, a wy postaraliście się mnie wykpić. Kolejne gratulacje - udało się wam zarówno to, jak i mnie obrazić, dlatego ustosunkuję się do moich wypowiedzi i tego co napisała ignorowana przeze mnie osoba.
pan.tadeusz napisał/a: | Wojmistrz napisał/a: | Nie każdy ma w sobie duszę artysty i nie każdy chce się rozwijać. |
to akurat ciekawa teza... wiedza z tej szkoły gdzie uczysz się fotografii pozwala Ci tak wyrokować o tym co rozwojowe? | Nie, wiedza jaką posiadłem ze szkół ma inny cel. Tu powinno paść moje pytanie, "co ma jedno do drugiego"? Treść się tyczyła w danej chwili dyskusji z muzyk. Kolejny raz wypaczyłeś sens wypowiedzi ograniczając się do jakiegoś kawałka treści, który chciałeś znaleźć, by mieć o czym popisać.
Postaram ci się wytłumaczyć ten fragment tekstu:
"Nie każdy ma w sobie duszę artysty" było porównaniem do zdjęć kolegi muzyk, który stara się fotografować w na swój mniej lub bardziej ciekawy sposób.
"nie każdy chce się rozwijać." oznaczało, że nie każdy ma ambicje zostać fotografem lub fotografikiem. Nie wszystkich to fascynuje, nie posiadają tyle wolnego czasu, itp, na zdobywanie wiedzy na temat fotografii. Część z nich, nie chce przez kolejne lata wymieniać nic w sprzęcie, czyli kupić raz i mieć.
pan.tadeusz napisał/a: | dla porównania link do profilu whispera, który zaczynał chyba rok temu ... | Na temat porównań zdjęć się nie wypowiem. Każdy widzi ile w nich grafiki, a ile zdjęcia.
Moje zdjęcia były w galerii, wywołały bardzo negatywną dyskusję i dlatego zostały z niej usunięte. Myślę, że już dawno ustaliłeś, że nie potrafię fotografować.
pan.tadeusz napisał/a: | no przece z podpisu jegomościa co mnie nierozwojowym nazywa | Gdzie? Co? Jak? Kiedy?
A może jednak znowu wyszedł brak czytania ze zrozumieniem?
Wojmistrz napisał/a: | Odpuść. Prawda jest taka, że dla szerokiego grona tych którzy przychodzą się pytać o sprzęt, taki SLT jest dobrym rozwiązaniem. Nie każdy ma w sobie duszę artysty i nie każdy chce się rozwijać. Jako aparat z jednym uniwersalnym obiektywem (lub jeszcze jakimś małym okładem), jest na pewno ciekawszą propozycją niż typowe kompakty z wymienną optyką i miej wymagający niż typowe lustrzanki. | Może powinieneś wyciągnąć z tego sens?
"... dla szerokiego grona ... taki SLT jest dobrym rozwiązaniem ... Nie każdy ma w sobie duszę artysty i nie każdy chce się rozwijać ... Jako aparat ... jest ... ciekawszą propozycją ... i miej wymagający niż typowe lustrzanki."
Kastom77 napisał/a: | pan.tadeusz napisał/a: | a co z tą empatią? bo nie skumałem |
pan.tadeusz, od godziny też myślę i nic. |
Brakuje wam definicji empatii, czy nie wiecie gdzie jej wam brakuje?
jaad75 - Nie 27 Sty, 2013
Wojmistrz napisał/a: | Na temat porównań zdjęć się nie wypowiem. Każdy widzi ile w nich grafiki, a ile zdjęcia. | Zawsze zastanawiało mnie, dlaczego im większym pstrykoklepcą ktoś jest, tym częściej takie hasła padają z jego ust...
Bo retusz musi mieć swoje granice.
RB - Nie 27 Sty, 2013
Wojmistrz napisał/a: | Może powinieneś wyciągnąć z tego sens?
"... dla szerokiego grona ... taki SLT jest dobrym rozwiązaniem ... Nie każdy ma w sobie duszę artysty i nie każdy chce się rozwijać ... Jako aparat ... jest ... ciekawszą propozycją ... i miej wymagający niż typowe lustrzanki."
|
Po próbie wyciągnięcia sensu pytam: czemu a57 jest mniej wymagająca od użytkownika od d5100 lub 650d?
kozidron - Pon 28 Sty, 2013
pan.tadeusz napisał/a: | podglądam mistrza ale takich kadrów chyba bym się nie odważył próbować |
Podejrzewam, że na razie jesteś na etapie kwiatków i chmurek
Co tu duzo gadać, twoich zdjęć jak nie było tak nie ma
pan.tadeusz - Pon 28 Sty, 2013
kozidron napisał/a: | Co tu duzo gadać, twoich zdjęć jak nie było tak nie ma |
i tego się trzymaj
komor - Pon 28 Sty, 2013
Panowie, dziękujemy już za te popisy erudycji.
pioroon - Pon 28 Sty, 2013
komor, a masz na to paragraf? Niektórzy to czytają jak telenowelę
nienietaktak - Pon 28 Sty, 2013
Mi zostały otwarte chipsy. I co teraz? Koniec?
[ Dodano: Pon 28 Sty, 2013 13:42 ]
RB napisał/a: |
Po próbie wyciągnięcia sensu pytam: czemu a57 jest mniej wymagająca od użytkownika od d5100 lub 650d? |
Bo ma gotowe jpg z puszki w takim stylu, jaki jest preferowany przez użyszkodników i jaki im wystarcza? Prawda jest taka, że większośc posiadaczy lustrzanek i SLT nie wie nawet co to jest ogniskowa, przysłona, czas naświetlania czy ISO, nie wspominając o zapisie w RAW, postprocesie itd. Sony z rozbudowanymi funkcjami "polepszania" zdjęć zdejmuje z głowy użytkowników konieczność zainteresowania się podstawowymi podstawami, czyli "robi ładne zdjęcia" prosto, szybko i bezboleśnie.
jaad75 - Pon 28 Sty, 2013
nienietaktak napisał/a: | Bo ma gotowe jpg z puszki w takim stylu, jaki jest preferowany przez użyszkodników i jaki im wystarcza? | A jaka lustrzanka nie ma?
komor - Pon 28 Sty, 2013
nienietaktak napisał/a: | Prawda jest taka, że większośc posiadaczy lustrzanek i SLT nie wie nawet co to jest ogniskowa, przysłona, czas naświetlania czy ISO |
A dla kogo jest zielony kwadracik w hiper-super-mega profesjonalnym Canonie 5D w edycji I i II? No fakt, że w Mark III zniknął…
komor, wiesz dobrze, że te super hiper nie są ani wypasione, ani profesjonalne, więc sobie daruj.
jaad75, czy nie jest prawdą, że sprzęt różnych producentów w różny sposób interpretuje dane wejściowe do tworzenia domyślnych plików jpg (bez ingerencji użytkownika w wyostrzanie, kontrast, nasycenie i tony kolorów - tzw. domyślnych)?
Nie jest prawdą, że w jednym body mogę sobie łatwo i przyjemnie nastawić efekt sepia, dramatyczna scena, psychodeliczne kolory, słodkopierdzące wybrzeże, księzyc w pełni czy co tam jeszcze, a w innych nie da się tego zrobić i trzeba trochę posiedzieć przed komputerem?
nienietaktak napisał/a: | jaad75, czy nie jest prawdą, że sprzęt różnych producentów w różny sposób interpretuje dane wejściowe do tworzenia domyślnych plików jpg (bez ingerencji użytkownika w wyostrzanie, kontrast, nasycenie i tony kolorów - tzw. domyślnych)? | Ale w każdym body można sobie ustawić te parametry do smaku.
nienietaktak napisał/a: | Nie jest prawdą, że w jednym body mogę sobie łatwo i przyjemnie nastawić efekt sepia, dramatyczna scena, psychodeliczne kolory, słodkopierdzące wybrzeże, księzyc w pełni czy co tam jeszcze, a w innych nie da się tego zrobić i trzeba trochę posiedzieć przed komputerem? | W których nie da się zrobić?
jaad75 napisał/a: | Ale w każdym body można sobie ustawić te parametry do smaku. |
Ale to już wymaga grzebania w menu, a z moich doświadczeń wynika, że większość nie wie co to jest menu.
jaad75 napisał/a: | W których nie da się zrobić? |
a masz w swoim takie coś, a przynajmniej większośc z tego?:
iAuto, Auto z wyłączoną lampą, iAuto+, Program (P), Priorytet migawki (S), Priorytet przysłony (A), Manualny (M), Zdjęcia w trybie priorytetu zdjęć seryjnych Tele-zoom, Sweep Panorama (2D, 3D), Film,
• Programy tematyczne (SCN): Portret, krajobraz, makrofotografia, sport, zachód słońca, portret nocą, widok nocny, zdjęcia z ręki o zmierzchu
• Filtry cyfrowe: 11 trybów (15 efektów): posteryzacja (kolor, cz.-b.), kolor pop, zdjęcie retro, częściowy kolor (R,G,B,Y), obraz czarno-biały o dużym kontraście, aparat-zabawka, high-key, miękka ostrość, HDR, obraz czarno-biały z bogatymi przejściami tonalnymi, miniatura
nienietaktak, inaczej nazwane (nie mam aż tylu trybów Auto) i bez np. specjalnych trybów do panoram oraz bez trybów tematycznych, ale mam. Filtrów cyfrowych, to mam nawet więcej, zwłaszcza do wołania RAW-ów w puszce. Tyle, że ja nie mam puszki EL, a o takich tu rozmawiamy.
jaad75, tu rozmawiamy o tym czy SLT to lustrzanka, a w tej chwili o tym, dlaczego SLT jest przyjaźniejsze dla kompletnego laika (mylonego z amatorem). Musisz też przyznać, że nie wszystkie SLT plasują się w kategorii EL.
A ja większości nie mam. Co jest: style obrazów - auto, standard, portrety, krajobrazy, neutralny, dokładny, monochromatyczny z odpowiednikiem kilku filtrów barwnych i efektów tonalnych do tego jakiś HDR i wielokrotna ekspozycja.
nienietaktak napisał/a: | w tej chwili o tym, dlaczego SLT jest przyjaźniejsze dla kompletnego laika (mylonego z amatorem). |
to nie lepiej skupić się na efektach pracy czyli zdjęciach?
sorry ale ta dywagacja prowadzi niezmiennie na manowce.
bo rozumiem, że tym zdaniem odmawiasz agat1, whisperowi czy mnie statusu amatora
większość osób zakładających takie tematy albo podejmujących podobne spory najczęściej próbuje się w jakiś sposób dowartościować. przy czym prawie w 100% są to osoby nie korzystające na co dzień z SLT i nie mające zamiaru inwestować w takie aparaty.
dodać należy, że to już ponad dwa lata odkąd Sony sprzedaje aparaty SLT i o dziwo jakoś brak tu realnych użytkowników skarżących się na mankamenty chętnie teoretyzowane przez użytkowników tradycyjnych lustrzanek.
pan.tadeusz, nie zaczepiaj mnie, bo dojdzie do tego, że napiszę coś, czego nie chcę, a Ty póxniej powiesz, że ja prowokuję. nikomu niczego nie odmawiam. twierdzę tylko, że Sony robi przyjaźniejsze dla kompletnego laika aparaty. zlikwidowali tryb M, Av lub Tv? Zabraniają komuś korzystać z funkcji przeznaczonych dla amatorów, entuzjastów albo profesjonalistów?
Dlaczego przy każdej dyskusji na temat użytkowników wyciągasz whispera, a rezerwowo agat1? Nie uważasz, że to trochę mało? Oczywiście nawet nie będę próbował podważać pozycji w/w wymienionych, chociaż niekoniecznie tworzą w stylu, który by mnie porwał (zauważ słowo niekoniecznie)
A może teraz zastanów się, dlaczego nikt z realnych użytkowników Sony nie narzeka, a zdarzają się narzekania użytkowników Canona lub Nikona na sprzęt, który posiadają? jedno jest pewne: nie jest to spowodowane genialnością aparatów Sony, bo genialne nie są. I żeby nie było: złe tez nie. Mają swoje zalety i wady. Jak już się zastanowisz nad tym problemem, to nie omieszkaj przedstawić rozwiązania. Może czegoś nie wiem, a może nie rozumiem.
hijax_pl - Pon 28 Sty, 2013
Osoby, które potrafią obsługiwać aparat będą tak samo obsługiwać Sony jak Nikona, Pentaxa czy Canona. I nie będą psioczyć bo rozumieją limitacje i potrafią z nimi żyć - bo efekt końcowy jest ważniejszy niż samo narzędzie, choć nie celują w sprzęt EL.
Osoby, które nie mają pojęcia o sztuce fotografowania, będą psioczyć na SLR a wychwalać SLT - bo to taki większy kompakt w ich mniemaniu (choć tego nie potrafią wyartykułować).
Ile jest tych pierwszych osób używających SLT? Kilku...
Ilu jest tych drugich kupujących SLT bo się zepsuł ulubiony kompakcik, ew "podjarali się" większą matrycą? Cała masa...
nienietaktak napisał/a: | pan.tadeusz, nie zaczepiaj mnie, bo dojdzie do tego, że napiszę coś, czego nie chcę, a Ty póxniej powiesz, że ja prowokuję. |
ten ostatni post dobrze to uzasadnił.
widzisz, słowo pisane nie ma tak jasnego kontekstu i ktoś mógłby to odczytać w zupełnie inny sposób.
generalnie zgadzam się z tym co napisałeś.
czy nie narzekają? narzekają i to w bardzo podobnym stopniu co użytkownicy tradycyjnych lustrzanek. pewnie dlatego, że po prawdzie niewiele ich różni i to będzie chyba najlepsza puenta tych rozważań nad SLT
pan.tadeusz napisał/a: | to nie lepiej skupić się na efektach pracy czyli zdjęciach?
sorry ale ta dywagacja prowadzi niezmiennie na manowce.
bo rozumiem, że tym zdaniem odmawiasz agat1, whisperowi czy mnie statusu amatora |
Nawet amator robi zdjęcia, status amatora mozna mieć wtedy kiedy jednak wciska sie ten spust migawki z wiekszym lub mniejszym powodzeniem
pan.tadeusz robisz zdjęcia ?
nienietaktak napisał/a: | jaad75, tu rozmawiamy o tym czy SLT to lustrzanka, a w tej chwili o tym, dlaczego SLT jest przyjaźniejsze dla kompletnego laika (mylonego z amatorem). Musisz też przyznać, że nie wszystkie SLT plasują się w kategorii EL. | Temat się zmienił, wcześniej ta dyskusja dotyczyła konkretnych modeli EL, co zresztą łatwo sprawdzić cofając się nieco.
kozidron, ciągnięcie wątku w tę stronę jest kompletnie bez sensu - dobrze wiesz, że robi i to wcale nie takie złe, jak usiłujesz sugerować (przepraszam usiłujesz sugerować, że w ogóle nie robi ), a już z całą pewnością bardziej do rzeczy, niż wytwory posiadaczy sprzętów bardziej szacownych marek, których nicków z litości nie wymienię...
jaad75, koniecznie musisz napisać jako ostatni i mieć rację? spokojnie, jak to Ci poprawi samopoczucire, to masz rację. niezależnie od obecnego tematu dyskusji.
jaad75, co to za różnica czy slt to lustro ? To jest twoim zdaniem aż tak istotny temat do dyskusji, czy to pitu pitu, które w twoim mniemaniu jest konkretnym tematem ?
kozidron, to jest "pitu pitu", wydzielone z konkretnego wątku.
kozidron napisał/a: | pan.tadeusz robisz zdjęcia ? |
no coś tam się staram ostatnio robić ale ciężko...
http://tiny.pl/h2w38
http://tiny.pl/h2w3v
TS - Nie 10 Lut, 2013
Myślę, że zamiast roztrząsać czy SLT to lustrzanka (oczywiście nie - jeśli ktoś wątpi, to niech weźmie do ręki Zenita czy inne manualne lustro, a potem spróbuje sobie wyobrazić manualny SLT ), warto połączyć w jednym dziale wszystkie aparaty z wymienną optyką (lustrzanki, bezlusterkowce i SLT).
W szczególności nie ma co rozdzielać ,,pomagamy w wyborze''. Jeśli ktoś jest odpowiednio zaawansowany, to sam wie co wybrać. A skoro pyta - często też nie wie, z której kategorii aparat jest mu potrzebny.
Obecnie jest problem, bo:
- SLT rozpatrywane są oceniane pod względem kryteriów lustrzankowych (głównie wizjer) i niezasłużenie im się obrywa
- Bezlusterkowce są w kategorii ,,kompakt++'', co również jest niesłuszne, ponieważ ergonomią lub obrazowaniem mogą przewyższać DSLR/SLT
Podsumowując: Pomagamy w wyborze kompaktu albo aparatu z wymienną optyką, z podziałem na kategorie w zależności od budżetu.
muzyk - Nie 10 Lut, 2013
TS napisał/a: | manualny SLT |
a może wyobrazić, że SLT to lustrzanka
hijax_pl - Nie 10 Lut, 2013
TS napisał/a: | - SLT rozpatrywane są oceniane pod względem kryteriów lustrzankowych (głównie wizjer) i niezasłużenie im się obrywa | Zasadniczo same się o to prosiły te konstrukcje. Z jednej strony słusznie atakują lustrzane wizjery aparatów EL gdzie różnica w jakości obrazu jest dramatyczna, z drugiej do najlepszych i tych nazywanych profi wkładają te same telewizorki, które w porównaniu do porządnych pryzmatów raczej im jeszcze do pięt nie dorastają.
Piszę tu cały czas o wizjerze, czyli elemencie - jak sama nazwa wskazuje - służącym do oglądania, określania kadru (bo w kategorii podglądactwa post factum sprawdza się wyśmienicie)
TS - Pon 11 Lut, 2013
hijax, teoretycznie masz rację. Masz rację także praktycznie - ale tylko z punktu widzenia użytkownika lustrzanki.
Ja też ,,wychowałem się'' na dobrym wizjerku optycznym, a elektroniczny z początku kłuł (jakiś błąd? - bo podkreśla ) w oczy. Po czasie wady EVF przestają przeszkadzać:
- kolorystyka nie ma znaczenia, bo i tak zmieniam podczas obróbki
- ekspozycja z jpg też nie przeszkadza, bo odkąd poznałem aparat, to po jasności obrazu widzę o ile muszę skorygować, by mieć to co chcę w raw (+/- 0,5 EV)
- do szumu, smużenia w słabym świetle przyzwyczaiłem się (i przestałem zauważać)
Za to ostatnio musiałem sporo dumać o ile prześwietlić błonę na śniegu, choć kiedyś to umiałem...
Dlatego myślę, że typ wizjera jest zbyt małą różnicą, by traktować SLT osobno/ z góry/ z boku . Są w tej samej kategorii co DSLR - aparatów z wymienną optyką, nie lustrzanek.
Wojmistrz - Pon 11 Lut, 2013
Jeśli typ wizjera nie stanowił by problemu, to do tej samej grupy, należało by zaliczyć wszystkie kompakty z wymienną optyką. Jeśli lustrzankę spłycimy do zapisu posiadania lustra, to nagle okaże się, że i część telefonów komórkowych będzie w tej samej grupie.
Co do wyrazu "kłuł", to podkreśla, bo taka odmiana oficjalnie nie istnieje. W czasie przeszłym obowiązuje "ukłuł".
pan.tadeusz - Pon 11 Lut, 2013
Wojmistrz masz problem przynależności do jakiejś społecznej kasty?
mozer - Pon 11 Lut, 2013
Ale jednak SLT bliżej do lustrzanki niż do bezlusterkowca. Aktualny podział jest ok. Dajcie już sobie spokój...
TS - Pon 11 Lut, 2013
Wojmistrz napisał/a: | Jeśli typ wizjera nie stanowił by problemu, to do tej samej grupy, należało by zaliczyć wszystkie kompakty z wymienną optyką. |
Właśnie tak. Dwie kategorie: aparaty z wymienną/niewymienną optyką. Tutaj leży największa różnica. Dalej podkategorie.
Wojmistrz napisał/a: | W czasie przeszłym obowiązuje "ukłuł". |
Ale mnie kłuł wielokrotnie przez kilka miesięcy, a nie tylko jeden raz . Słaba ta autokorekta.
mozer napisał/a: | Ale jednak SLT bliżej do lustrzanki niż do bezlusterkowca. |
Zobacz, że w niejednym wątku pytający zmieniał swój wybór między tymi trzema grupami, bo nie znał różnic. I będzie tak coraz częściej...
maziek - Pon 11 Lut, 2013
Ciekawi mnie jak długo jeszcze będziecie jałowo dyskutować o sprawie rozstrzygalnej całkowicie wybraną definicją lustrzanki. Pewnie są różne - wybierzcie o którą Wam chodzi. Np. jest taka, że lustrzanka jednoobiektywowa to aparat, w którym celuje się przez obiektyw, który służy do wykonania zdjęcia. Albo taka, że po słowach "w którym" dostawia się "za pośrednictwem lustra". I tak dalej w ten deseń.
Kłócicie się o interpretację, nie umówiwszy wcześniej co do pozycji wyjściowej. O ile sobie przypominam, pierwsze, a więc możliwie najbardziej "prawdziwe" lustrzanki miały lustro przestawiane ręcznie osobną wajchą, na czas robienia zdjęcia. Potem były takie, w których lustro podnosiło się co prawda samo na czas otwarcia migawki, ale się nie opuszczało potem (Exa np.). Stawiam tezę, że mechanicznie unoszone i opuszczane lustro to już nie prawdziwa lustrzanka, tylko wybryk natury. Pójdę dalej, pryzmat pentagonalny to śmiertelny grzech! Wymienialność obiektywu nie ma nic wspólnego z tym, czy aparat jest lustrzanką jedno czy dwuopbiektywową, czy może jest celownikowy lub "ekranowy".
Tutejszyn - Pon 11 Lut, 2013
maziek, ale przecież chodzi o funkcję lustra, a nie o jego mechanikę. A funkcja lustra jest wspólna dla wszystkich lustrzanek, bez względu na typ, rodzaj, gałąź, czy grupę. Zresztą niewiele tego było..
Wkrótce nie będzie w ogóle lustra i skończą się dyskusje. Najwyżej kiedyś, ktoś bardzo dociekliwy zapyta: "a co to było takie to i z lustrem w środku?"
MaciekNorth - Nie 17 Lut, 2013
hijax_pl napisał/a: | Zasadniczo same się o to prosiły te konstrukcje. Z jednej strony słusznie atakują lustrzane wizjery aparatów EL gdzie różnica w jakości obrazu jest dramatyczna, z drugiej do najlepszych i tych nazywanych profi wkładają te same telewizorki, które w porównaniu do porządnych pryzmatów raczej im jeszcze do pięt nie dorastają. | A porównywałeś bezpośrednio wizjer A99 i innego korpusu z tym samym wyświetlaczem? Bo ja tak, i bawiłem się A99 trochę dłużej niż 5 minut w sklepie. W porównaniu do NEX-6 jest kolosalna różnica w jakości obrazu w wizjerze, zgadnij dlaczego? O tym że w A99 jest EVF, w warunkach studyjnych najbardziej przypominał mi włączony peaking.
hijax_pl napisał/a: | Piszę tu cały czas o wizjerze, czyli elemencie - jak sama nazwa wskazuje - służącym do oglądania, określania kadru (bo w kategorii podglądactwa post factum sprawdza się wyśmienicie) | Owszem, do podglądactwa jest wyśmienity, tam gdzie już w ciemności polegną ludzkie oczy i wszystkie OVF, przez wizjer A99 wciąż jeszcze widać
mozer napisał/a: | Ale jednak SLT bliżej do lustrzanki niż do bezlusterkowca. Aktualny podział jest ok. Dajcie już sobie spokój... | Dokładnie, SLT wyewoluowały z DSLR, a nie z kompaktu. Choć nie jest wykluczone że w niedalekiej przyszłości SLT zniknie gdy dopracują czujniki fazowe na matrycy i pozostanie tylko bagnet E z przejściówkami na A...
pan.tadeusz - Nie 17 Lut, 2013
MaciekNorth napisał/a: | pozostanie tylko bagnet E z przejściówkami na A... |
ale na tą chwilę nie ma takich informacji.
Sony wypuszcza kolejne obiektywy pod bagnet A.
Jest już świetny 16-50/2.8 i dołączył nie gorszy spacerniak 18-135.
W nowym firmware A99 pojawiła się informacja o 70-400 G2 i chodzą ploty o odświeżonym 70-200/2.8. dopiero co pojawiła się pełnoklatkowa lustrzanka, a za kilka dni premiera A58.
Nikon, Canon, Pentax i Olympus dla mniejszych bezlusterkowców rezerwują inne mocowanie.
dlaczego więc akurat Sony miałoby uśmiercać lustrzankowy bagnet A? włożyli kupę kasy w promocję alfetek i konsekwentnie rozbudowują ten system
hijax_pl - Nie 17 Lut, 2013
MaciekNorth napisał/a: | W porównaniu do NEX-6 jest kolosalna różnica w jakości obrazu w wizjerze, zgadnij dlaczego? | Nie wiem. Nie miałem okazji jeszcze się bawić NEX6. Za to A99 bawiłem się też dłużej niż 5 min
Wojmistrz - Nie 17 Lut, 2013
Ale SLT i wizjerów, nie można sprowadzać tylko do modelu a99 (fakt, sam byłem nim zachwycony).
hijax_pl napisał/a: | MaciekNorth napisał/a: | W porównaniu do NEX-6 jest kolosalna różnica w jakości obrazu w wizjerze, zgadnij dlaczego? | Nie wiem. Nie miałem okazji jeszcze się bawić NEX6. Za to A99 bawiłem się też dłużej niż 5 min | Mimo że w NEX-6/7 i A65/77 jest ten sam wizjer co w A99, to obraz dużo gorszy, bo po prostu sygnał jest ze słabszej matrycy
Wojmistrz napisał/a: | Ale SLT i wizjerów, nie można sprowadzać tylko do modelu a99 (fakt, sam byłem nim zachwycony). | Tak, ale dla mnie już wizjer w A57 jest akceptowalny, choć wyraźnie gorszy od wszystkich modeli z OLED. Natomiast nie przekonuje mnie EVF w A33/35/37/55 o rozdzielczości 800x480 ze względu na niekorzystne proporcje do zdjęć, choć przy filmowaniu to nie przeszkadza.
Oprócz szumu z wysokiego ISO jak sygnał z matrycy wpływa na takie cechy EVF jak powiększenie, lagi, efekt tęczy itd?
Swoją drogą bawiłeś się nikonem V1? Oczywiście w temacie EVF?
ghost - Nie 17 Lut, 2013
na laga wpływa znacząco.
Zazwyczaj wyświetlacz w a57 mi nie przeszkadzał, ale gdybym miał wydać swoje pieniądze, mierzył bym w a65 lub a77.
hijax_pl napisał/a: | Oprócz szumu z wysokiego ISO jak sygnał z matrycy wpływa na takie cechy EVF jak powiększenie, lagi, efekt tęczy itd? | NEX-6 w półmroku szumiał znacząco, A99 nie, nawet gdy do tego drugiego podpiąłem ciemne szkło. Różnica była na tyle wyraźna, że w domu jeszcze raz sprawdzałem, czy to aby na pewno taki sam wyświetlacz w wizjerze Lagów ani przebarwień nie zaobserwowałem, przynajmniej zjawiska te w najmniejszym stopniu nie zwróciły mojej uwagi, choć smużenie w a57 oczywiście zauważam. A sygnał z matrycy ma wpływ nie tylko na szumy, także na zakres tonalny sceny w wizjerze, prawda?
hijax_pl napisał/a: | Swoją drogą bawiłeś się nikonem V1? Oczywiście w temacie EVF? | Niestety, jeszcze nie miałem przyjemności.
Wojmistrz napisał/a: | Zazwyczaj wyświetlacz w a57 mi nie przeszkadzał, ale gdybym miał wydać swoje pieniądze, mierzył bym w a65 lub a77. | No widzisz, a ja wolę mieć ładniejszy obraz po zrobieniu zdjęcia, niż przed
Rozumiem, że a77 jest gorsze od a57... no niech i tak będzie
Na pewno A77 ma odczuwalnie gorszą matrycę niż A57, więc z wysokimi czułościami tak nie zaszalejesz. A jakieś dodatkowe kółka, guziki czy wyświetlacze mnie nie podniecają
MaciekNorth napisał/a: | A sygnał z matrycy ma wpływ nie tylko na szumy, także na zakres tonalny sceny w wizjerze, prawda? | W JPG? A to jakaś inna krzywa jest aplikowana?
MaciekNorth napisał/a: | Na pewno A77 ma odczuwalnie gorszą matrycę niż A57, więc z wysokimi czułościami tak nie zaszalejesz. A jakieś dodatkowe kółka, guziki czy wyświetlacze mnie nie podniecają | To nie jest przypadkiem na zasadzie, że jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma? Na podstawie czego uważasz, że a77 ma słabszą matrycę od a57?
Wojmistrz, bo A77 ma 24Mpx a A57 - 16. W tej samej technologii
hijax_pl napisał/a: | MaciekNorth napisał/a: | A sygnał z matrycy ma wpływ nie tylko na szumy, także na zakres tonalny sceny w wizjerze, prawda? | W JPG? A to jakaś inna krzywa jest aplikowana? | A lepsza matryca nie oznacza też lepszych JPG?
Wojmistrz napisał/a: | To nie jest przypadkiem na zasadzie, że jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma? Na podstawie czego uważasz, że a77 ma słabszą matrycę od a57? | Nie mam SLT. Jeszcze. A twierdzę że ma słabszą matrycę na podstawie większych szumów
Wojmistrz - Pon 18 Lut, 2013
MaciekNorth napisał/a: | Nie mam SLT. Jeszcze. A twierdzę że ma słabszą matrycę na podstawie większych szumów | Ja też nie mam i akurat jeszcze daleki jestem od potrzeby zakupu na własny użytek, za to nie doszukałem się informacji na temat tych szumów, o których piszesz.
jaad75 - Pon 18 Lut, 2013
Wojmistrz napisał/a: | za to nie doszukałem się informacji na temat tych szumów, o których piszesz. | Weź sobie obejrzyj sample z A77 i A57.
hijax_pl - Pon 18 Lut, 2013
MaciekNorth napisał/a: | A lepsza matryca nie oznacza też lepszych JPG? | No nie jest jednoznaczne...
|
|