|
forum.optyczne.pl
|
 |
Sklepy i promocje - Wybierane obiektywy.
M.K. - Nie 13 Sty, 2008 Temat postu: Wybierane obiektywy. Czy rzeczywiście jest tak,że mamy do wyboru np. w sklepie czy u handlarza kilka takich samych obiektywów, szczególnie tych z górnej półki cenowej i możemy je sobie przetestować wybierając ten najlepszy? Nie spotkałem jeszcze w jednym miejscu kilku np. 24-70/2.8 czy 70-200 L itp.
MM - Nie 13 Sty, 2008
A ja się spotkałem. Nie zawsze, nie wszystkie, ale czasami się "trafia". Szczególnie jak jest "dostawa". Tam gdzie ja kupuję miałem okazję wybrać swoje 70-200/2.8 IS L spośród bodaj trzech egzemplarzy.
Był fascynat ostrości, który wybierał Nikkora 18-70 DX spośród około.... 20 obiektywów
M.K. - Nie 13 Sty, 2008
I jesteś w stanie na miejscu ocenić,który z nich ma najlepsze "osiągi"? JAK?
MM - Nie 13 Sty, 2008
Sprawdzenie BF i FF zajmuje mi chwilę, dosłownie kilka minut. Jak szkło nie trafia to widać to od razu. Mnie to problemu nie sprawia, choć znam ludzi męczących się z tą zabawą godzinami. To jest pierwsze i najczęściej decydujące kryterium. Jeżeli są dwa, trzy trafiające identycznie to wtedy patrzę na inne aspekty, ale bawiąc się L-kami to te inne są dobre i zostaje nam tylko ostrość
M.K. - Nie 13 Sty, 2008
Dzięki.Jeszcze jedno pytanko:mam możliwość czy okazję-nie wiem,kupić 24-70/2.8,który znajduje się w "kicie" z 5D (aparat bierze kto inny) Warto,czy lepiej szukać "solówki"?
MM - Nie 13 Sty, 2008
M.K. napisał/a: | Dzięki.Jeszcze jedno pytanko:mam możliwość czy okazję-nie wiem,kupić 24-70/2.8,który znajduje się w "kicie" z 5D (aparat bierze kto inny) Warto,czy lepiej szukać "solówki"? |
A myślisz, że to jest jakiś "inny" obiektyw? Jest lepszy bo taniej wyjdzie
koraf - Nie 13 Sty, 2008
M.K.napisał Cytat: | Czy rzeczywiście jest tak,że mamy do wyboru np. w sklepie czy u handlarza kilka takich samych obiektywów, szczególnie tych z górnej półki cenowej i możemy je sobie przetestować wybierając ten najlepszy? Nie spotkałem jeszcze w jednym miejscu kilku np. 24-70/2.8 czy 70-200 L itp. |
Tak jest , ja inaczej nie kupuję tylko sprawdzam jak zachowuje się potencjalny obiektyw na puszce ( nie mam później problemów typu bf/ff i innych ).
Takim sprzedawcą , który pozwala testować obiektywy jest : Tommy_J z allegro polecam naprawdę super sprzedawca !.
MM - Nie 13 Sty, 2008
W sklepie fotoaparaciki.pl zapodałem pomysł na stworzenie osobnego stanowiska do zbadania BF/FF obiektywów. Każdy będzie mógł sobie przy kupnie szkła to samemu sprawdzić. Chciałbym aby były tam tablice testowe i statyw. Niedługo chłopaki zmienią siedzibę i nie dam spokoju ich szefowi dopóki tego nie zrobi. A obiecał, że zrobi
koraf - Nie 13 Sty, 2008
MM - bardzo dobry pomysł może przyjmie się w innych sklepach .... i w końcu klienci jeżeli tego zechcą nie będą kupować kota w worku
|
|