|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Pomoc w wyborze kompaktu do 1600 zł
Hemorrhage - Pon 28 Sty, 2013 Temat postu: Pomoc w wyborze kompaktu do 1600 zł Witam wszystkich,
mam prośbę - potrzebuję kupić Aparat Cyfrowy - kompaktowy, a że jestem dosyć mocno w tyle z nowościami to proszę Was o jakieś propozycje.
aparat:
- będzie wykorzystywany do robienia zdjęć na różnych uroczystościach, zabawach dla dzieciaków, oraz podczas wypadów w góry.
- cena do 1600 zł
- łatwy w obsłudze
- zależy mi na jak najlepszych zdjęciach robionych na "auto"
- miło widziane Raw'y
- dobrze by było jak by miał opcje robienia zdjęć panoramicznych
- solidna konstrukcja
Zaznaczam że aparat nie jest dla mnie, lecz dla osoby w wieku ok 60 lat początkującej w robieniu zdjęć - ale o sporych wymaganiach
Z góry dzięki za pomoc !
Sunders - Pon 28 Sty, 2013
Fujifilm FinePix X10
FotoAkcesoria - Sob 02 Lut, 2013
Ja ze swojej strony polecam Nikona P510,ciut mniejsze pieniądze a z samego aparatu będziesz bardzo zadowolony.
Wojmistrz - Nie 03 Lut, 2013
Hemorrhage, możesz napisać na jakiej wielkości ci zależy i w jaki sposób objawiają się te spore wymagania.
Przy tej kwocie można pomyśleć o bezlustrowcu. Wśród dużych konstrukcji na pewno do rozważenia powinien być CyberShot HX200V, Lumix FZ150, no i jeśli ta osoba chciała by się poczuć a'la lustrzankę, to polecał bym znacznie tańszego FinePix HS30EXR. Co do P510 - Nikon potrafi robić świetne lustrzanki i ... tylko lustrzanki.
Hemorrhage - Pon 11 Lut, 2013
Witam, dzieki za odpowiedzi.
Do kompaktów nikona jakoś nie jestem przekonany, parę razy się naciąłem.
Bezlusterkowce też raczej odpadają - wymienna optyka nie będzie potrzebna. Wymagania biorą się stąd że jest to starsza osoba - która chciała by aby aparat robił po prostu jak najładniejsze zdjęcia - bez zbyt dużej ingerencji użytkownika. Duży zoom nie jest konieczny - także fajnie jeżeli aparat będzie stosunkowo nie wielkich rozmiarów.
Fuji X10 wydaje się być fajne, jednak jest sporo narzekań na słaby akumulator, i jakies problemy z softem. Co powiecie jeszcze o Olympusie XZ-1 (XZ-2 nie mieści się w budrzecie). Może jeszcze jakieś sugestie ?
Sunders - Pon 11 Lut, 2013
Hemorrhage napisał/a: | Co powiecie jeszcze o Olympusie XZ-1 |
Spenia postawione przez Ciebie wzmagania
|
|