|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Kurzenie się matrycy w D600
komor - Pon 28 Sty, 2013 Temat postu: Kurzenie się matrycy w D600 Temat wydzielony z Lustrzanka do krajobrazu FX, czy DX? D600 czy D7000...
moronica, nie wydaje Ci się, że tekst z Lensrental o pylących wszystkich sztukach przez nich kupionych jest równie ważny co Twoje spostrzeżenie, że w Twojej sztuce problemu zasadniczo nie ma? Niestety czasem trzeba trochę przebrnąć i przeczytać, żeby dotrzeć do istoty sprawy. Nie wszystko da się skrócić do jednego zdania. I znowu w kolejnym wątku mamy dzielić włos na czworo? Nie lepiej było zostawić to?
dcs - Pon 28 Sty, 2013
Za daleko idące wnioski wyciągacie z tych doniesień -zarówno lensrent. jak i innych użytkowników w tym moronica.
Bez wątpienia można wyciągnąć jeden -egzemplarzy na podstawie których napisano co napisano o Nikonie D600 nie można już kupić w sklepach, bo zostały sprzedane.
To dobrze że taki lensrent. kupił 20 kurzących D600 -do waszych rąk one już nie trafią.
moronica - Pon 28 Sty, 2013
komor, ale rozumiesz, ze lensrentals to biznes i chocby kilka pylkow bylo na matrycy dla nich nadaje sie taki egzemplarz do czyszczenia by kolejny klient nie mial powodow do narzekan. tak wiec ze cos sie nadaje do czyszczenia w przypadku lensrentals i w przypadku przecietnego amatora to dwie rozne sprawy. poza tym to samo lensrentals stwierdzilo, ze przy kolejnej inspekcji w przypadku polowy tych egzemplarzy juz nie bylo potrzeby ponownego czyszczenia. i o tym rowniez nie lubisz wspominac. ani o tym, ze srednio 25% korpusow wg nich wymaga czyszczenia po powrocie od klienta
Sunders - Pon 28 Sty, 2013
moronica napisał/a: | ktos (nie pamietam kto) prosil, bym informowala o rozwoju wydarzen. to informuje |
O.K. to z jakiego przebiegu migawki pochodzi obecne info
moronica napisał/a: | zanotowalam 2 malenkie pylki) to jest widoczne tylko podczas robienia zdjec sufitu |
Jakiej wartości przysłony dotyczy ten opis
moronica napisał/a: | kup sobie gruszke i patyczek eyelead i masz problem z glowy |
Jak często ich używasz
Sunders napisał/a: | moronica napisał/a: | ktos (nie pamietam kto) prosil, bym informowala o rozwoju wydarzen. to informuje |
O.K. to z jakiego przebiegu migawki pochodzi obecne info |
3039
Sunders napisał/a: | moronica napisał/a: | zanotowalam 2 malenkie pylki) to jest widoczne tylko podczas robienia zdjec sufitu |
Jakiej wartości przysłony dotyczy ten opis
|
f/11
Sunders napisał/a: | moronica napisał/a: | kup sobie gruszke i patyczek eyelead i masz problem z glowy |
Jak często ich używasz
|
tak czesto jak tu raportuje na forum za kazdym razem zbieram te pylki by miec dokladny poglad na to, czy i ile ich przybywa
komor - Pon 28 Sty, 2013
moronica napisał/a: | i o tym rowniez nie lubisz wspominac |
Ja nie chcę o tym już wspominać, bo wszystko to jest już w tamtym jednym wątku i niech to już tam zostanie! Specjalnie dałem link do tamtej dyskusji, żeby tu jej nie powtarzać… Ale uderz w Nikona, to Moronica się odezwie.
komor, ciekawe ze zazwyczaj to wlasnie ty uderzasz tylko nie wiem, w jakim celu
komor - Pon 28 Sty, 2013
moronica, mylisz skutek z przyczyną. Przeczytaj może jeszcze raz co napisałem moim pierwszym poscie tego wątku. Jeśli uważasz, że skierowanie do dyskusji, która się odbyła i do argumentów, które już padły, jest z mojej strony jakimś uderzeniem, to nie dojdziemy do porozumienia.
mozer - Pon 28 Sty, 2013
Jak w ogóle można bagatelizować ten problem? To czy on jest zauważalny na zdjęciach, czy nie jest sprawą dość drugorzędną. W procesie produkcyjnym doszło do zaniedbań i tyle. Pisanie, że to bez znaczenia podchodzi pod fanatyzm systemowy...
moronica napisał/a: | Jakiej wartości przysłony dotyczy ten opis
f/11 |
A sprawdzałaś przy f/22
Sunders, nie bo akurat szklo, ktore mialam podpiete, nie ma f/22
mozer, lensrentals musi czyscic co 4ty korpus zanim ten powedruje do klienta. czyli wylaczajac d600 co czwarta lustrzanka, bez wzgledu na system, ma brudna matryce a ich wlasciciele bagatelizujac ten problem staja sie fanatykami systemowymi
moronica napisał/a: | szklo, ktore mialam podpiete, nie ma f/22 |
To jeszcze wszystkiego nie widziałaś
moronica napisał/a: | lensrentals musi czyscic co 4ty korpus zanim ten powedruje do klienta. czyli wylaczajac d600 co czwarta lustrzanka, bez wzgledu na system, ma brudna matryce |
Jednak stwierdzili, że D600 czyszczą znamiennie częściej niż pozostałe korpusy.
Cokolwiek byś nie napisała, IMO zakup aparatu obarczonego wadą, której skutkiem jest konieczność częstego czyszczenia matrycy oraz ślęczenia przed monitorem i usuwania artefaktów ze zrobionych zdjęć, może budzić wątpliwości.
Sunders, i nie zobacze bo praktycznie nigdy nie uzywam f/22 nikt nie twierdzi, ze usterka nie wystepuje. ale jak sie tu czyta, ze usterka sama w sobie jest istotna a czy sie jej istnienie zauwazy na zdjeciach czy nie to sprawa drugorzedna, to sie zastanawiam czy aby na pewno w przypadku sprzetu foto ulomnosci sprzetu wplywajace na zdjecia sa mniej istotne od tych, ktore na nie nie wplywaja. widac taka juz logika uzytkownikow canona watpliwosci watpliwosciami ale gdyby ktos sie z powodu potrzeby czestszego (bo kazda trzeba czyscic od czasu do czasu) czyszczenia matrycy zdecydowal kupic inny korpus o przykladowo gorszym obrazowaniu to dopiero by wzbudzilo moje watpliwosci odnosnie logiki kierujacej ta osoba
dcs - Pon 28 Sty, 2013
moronica,
O higienę trzeba dbać, ale nie wytłumaczysz tego tym którzy "kąpią się na niedzielę".
jaad75 - Pon 28 Sty, 2013
mozer napisał/a: | Jak w ogóle można bagatelizować ten problem? To czy on jest zauważalny na zdjęciach, czy nie jest sprawą dość drugorzędną. W procesie produkcyjnym doszło do zaniedbań i tyle. Pisanie, że to bez znaczenia podchodzi pod fanatyzm systemowy... | Rozumiem, że bardzo przejąłeś się również tą p i e r d o ł ą z wpuszczaniem światła z LCD 5DIII i czekasz na bardziej wyrafinowany sposób naprawy, niż czarny "tejp"?
moronica napisał/a: | gdyby ktos sie z powodu potrzeby czestszego (bo kazda trzeba czyscic od czasu do czasu) czyszczenia matrycy zdecydowal kupic inny korpus o przykladowo gorszym obrazowaniu to dopiero by wzbudzilo moje watpliwosci odnosnie logiki kierujacej ta osoba |
moronica czy częste czyszczenie matrycy i częstsza konieczność stemplowania s...w wyłażących na zdjęciach, to "pikuś" Nie szkoda Twojego czasu Czy wydaje Ci się, że aparatami o "gorszym obrazowaniu" nie można robić zdjęć
jaad75 napisał/a: | bardzo przejąłeś się również tą p i e r d o ł ą z wpuszczaniem światła z LCD 5DIII i czekasz na bardziej wyrafinowany sposób naprawy, niż czarny "tejp"? |
jaad75, czepiłeś się "jak pijany płota" problemu, którego już nie ma. Czym tu się przejmować skoro "tejp" załatwił sprawę.
Sunders napisał/a: | Czym tu się przejmować skoro "tejp" załatwił sprawę. | Tak samo załatwił, jak okresowe czyszczenie matrycy D600 dotkniętych "pyleniem"... Obie wady są równie wielkiej wagi.
Sunders, ale co ja mam stemplowac jak te syfy w takiej fotografii, jaka uprawiam, nie wylaza w ogole?
mozer - Pon 28 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | Rozumiem, że bardzo przejąłeś się również tą p i e r d o ł ą z wpuszczaniem światła z LCD 5DIII i czekasz na bardziej wyrafinowany sposób naprawy, niż czarny "tejp"? |
Prawdę mówiąc słyszałem tylko jakiś pogłos tego defektu, więc nie wiem dokładnie o co chodzi.
Jednak jeżeli doszło do czegoś takiego, to nie będę bronił, że to takie bez znaczenia. Czy chociaż nikon potrafi w serwisie naprawić ten problem w ramach gwarancji, czy nie? Choćby czarną taśmą
Ja po prostu nie rozumiem bronienia producenta, który taki bubel wypuszcza...
jaad75 napisał/a: | okresowe czyszczenie matrycy D600 dotkniętych "pyleniem" |
Jeśli dla Ciebie to jest "rozwiązanie problemu", to ja nie mam pytań...
mozer, problem jest tymczasowy, co ma sie wypylic to sie szybko wypyla. a potem to juz sie normalnie tak samo pyli bez wzgledu na to, czy logo jest zolte, czerwone czy pomaranczowe
mozer - Pon 28 Sty, 2013
moronica, no to jeżeli jest tymczasowy, to właściwie w czym problem? Chyba, że ta tymczasowość to 5000 klatek?
mozer napisał/a: | Jeśli dla Ciebie to jest "rozwiązanie problemu", to ja nie mam pytań... | Nie, dla mnie to w ogóle nie jest problem - ze wszystkich moich cyfrowych body, matrycę czyściłem tylko w K10D, w sumie 2x w ciągu 6 lat... Nie robie zdjęć na których brud na matrycy byłby widoczny i jak dla mnie może tam sobie być choćby i cała piaskownica.
no ja juz jestem na 3000 ale mi sie zawsze bedzie pylic bo mam koty, niechec do odkurzania i nigdy sie nie cackam zmieniajac obiektywy. na co dowodem byl moj potwornie zasyfiony d90
mozer - Pon 28 Sty, 2013
moronica napisał/a: | no ja juz jestem na 3000 |
Hm. To masz chyba niezłe tempo
jaad75 napisał/a: | Nie robie zdjęć na których brud na matrycy byłby widoczny i jak dla mnie może tam sobie być choćby i cała piaskownica. |
No jak zwykle - a jesteś sobie w stanie wyobrazić, że inni robią zdjęcia, na których to przeszkadza?
hijax_pl - Pon 28 Sty, 2013
O kurzeniu D600 wypowiadajmy się w wątku dotyczącym tego aparatu. W tym proszę już o powrót do meritum, czyli kątów widzenia.
mozer, lacznie 11 koncertow juz nim zrobilam
mozer napisał/a: | No jak zwykle - a jesteś sobie w stanie wyobrazić, że inni robią zdjęcia, na których to przeszkadza? | Jestem w stanie, tylko co mnie to obchodzi? Poza tym, proponuję wygooglać sobie pełny kadr z brudnego D600 i zobaczyć o jak "straszliwym" problemie mówimy...
[ Dodano: Pon 28 Sty, 2013 23:58 ]
moronica napisał/a: | lacznie 11 koncertow juz nim zrobilam | Poniżej 300 zdjęć na koncert, to niewiele... Używasz serii, czy łapiesz te kadry na pojedynczych strzałach?
moronica - Wto 29 Sty, 2013
zalezy czy sie koles rusza czy nie. ten co trzepal dreadami to wymagal serii. ten w aksamitnym garniturze juz nie
mozer - Wto 29 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | Jestem w stanie, tylko co mnie to obchodzi? |
Mówimy chyba o tym, czy dana wada ogólnie stanowi problem, a nie czy stanowi problem dla jaada75 ;P
jaad75 - Wto 29 Sty, 2013
mozer napisał/a: | Mówimy chyba o tym, czy dana wada ogólnie stanowi problem | Dlatego proponuję, żebyś sobie wygooglał ten kadr...
Usjwo - Wto 29 Sty, 2013
Nie rozumię po co ta cała dyskusja, o kurzeniu się matrycy. Czy to jest wada czy nie, to zależy od systemu. Zgodnie z ostatnimi tendencjami na optycznych wyglada to tak:
Pentax - zaleta
Nikon - cecha
Canon - wada
Sony - awaria
D600 nalezy do systemu Nikona, wiec jest to cecha aparatu i nie przeszkadza, ani nie pomaga w robieniu zdjeć.
Usjwo, a teraz zacytuj na podstawie jakich wpisów "wnioskujesz".
Usjwo - Wto 29 Sty, 2013
To nie ja to maszyna. Komputerowy model AI (artificial intelligence). Nauke sieci przeprowadzono na podstawie pytan i odpowiedzi z ostatnich dwóch lat na optycznych. Waga pytan i odpowiedzi byla zwiekszana wraz z data ich powstania (nowsze z wieksza wagą). Po zakonczeniu nuki. Padło pytanie: Czy kurzenie sie matrycy to wada?. Odpowiedz sieci podałem powyzej.
Usjwo, więc powtórzę jeszcze raz - takie wady jak "kurzenie się" matrycy, przepuszczanie światła od górnego LCD czy okienka skali AF obiektywu, to rozdmuchiwane na forach do niebotycznych rozmiarów p i e r d o ł y, które w większości przypadków są kompletnie nieistotne przy robieniu zdjęć w normalnych warunkach i trzeba specjalnie spreparowanych testów, by je w ogóle zauważyć.
nienietaktak - Wto 29 Sty, 2013
jaad75, to tak samo jak z tym czerwonym zabarwieniem od podświetlania siatki i punktów AF w wizjerze 5D III. Normalnie się tego nie zauważa, ale nagrane kamerą urasta do cechy uniemożliwiającej fotografowanie.
Ktoś kiedyś wrzucił takie linki do tematu o teście 5D III.
nienietaktak, no wiem, widziałem. Może być tak jak mówisz, że to tak wygląda sfilmowane, a może też tamten koleś miał jakiś felerny egzemplarz, w którym światło z LCD akurat rozpraszało się na matówce.
hijax_pl - Wto 29 Sty, 2013
Ale równie dobrze można założyć, że skoro są w wielu miejsach netu informacje o tym czeronym świeceniu to problem jest ogólny i dotyka wszystkie puchy i lepiej sprawdzić przy zakupie czy dany egzemplarz jest skażony "wadą"
komor - Wto 29 Sty, 2013
Moim zdaniem kolega Usjwo wyczerpał temat.
Aszex - Wto 29 Sty, 2013
It's not a bug, it' s a feature
pan.tadeusz - Wto 29 Sty, 2013
hijax_pl napisał/a: | Ale równie dobrze można założyć, że skoro są w wielu miejsach netu informacje o tym czeronym świeceniu to problem jest ogólny i dotyka wszystkie puchy i lepiej sprawdzić przy zakupie czy dany egzemplarz jest skażony "wadą" |
hijax_pl napisał/a: | Jakakolwiek informacja rozchodzi się z prędkością błyskawicy, ale czego to dowodzi? Masowości zjawiska czy powszechności dostępu do informacji i powielaniu jej? |
hijax_pl napisał/a: |
A tak na poważnie: odsetek "niewiernych tomaszy" w sieci jest bliski zeru podczas gdy zdecydowana większość osób bezgranicznie wierzy we wszystko co przeczyta. W istocie - hierarchowie kościelni powinni odrobić lekcję z internetu, bo w kościele proporcje są dokładnie odwrotne |
wiem, czepiam się
komor - Wto 29 Sty, 2013
pan.tadeusz, ale czaisz, że
hijax_pl napisał/a: | Ale równie dobrze można założyć, że skoro są w wielu miejsach netu informacje o tym czeronym świeceniu to problem jest ogólny i dotyka wszystkie puchy i lepiej sprawdzić przy zakupie czy dany egzemplarz jest skażony "wadą" |
to był już żart ze strony Hijaxa?
pan.tadeusz - Wto 29 Sty, 2013
jasne widziałem mrugnięcie
ale do końca nie jestem pewien czy chodziło o sformułowanie - skażony "wadą"
czy o ten cały przeciwstawny kontekst z prawdą objawioną na necie.
dlatego sam też potraktowałem to z przymrużeniem
To był żart z chęci wyolbrzymiania pierdół
Zamiast gadać o kurzu lepiej flugać na Nikona za to, że nie zajął jeszcze jednoznacznego stanowiska. Co mi z tego że Nikon Germany przyznał że jest skoro mieszkam w PL i tutejszy Nikon uważa, że problemu nie ma bo.. centrala takiegoż nie widzi? Jeszcze się chłopaki przewrócą o takie asekuracyjne podejście jak im sprzedaż sprzętu w PL spadnie znacząco...
kozidron - Wto 29 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | Rozumiem, że bardzo przejąłeś się również tą p i e r d o ł ą z wpuszczaniem światła z LCD 5DIII i czekasz na bardziej wyrafinowany sposób naprawy, niż czarny "tejp"? |
Zaczynasz jak Tadeusz.
jaad75, czy twoim zdaniem każda taśma, to bubel który kupujesz w castoramie, widziałeś tą do zlikwidowania "przecieku" ? Masz jakieś doświadczenia w tej materii, czy moze znasz kogoś komu ta taśma puszcza?
Jakby nie patrzeć, jedna i druga wpadka producenta jest niefajna, ale na cholerę od razu sugerować sobie fanbojostwo. komor, byś się wstydził, gdzie twoja poprawność polityczna
mozer - Wto 29 Sty, 2013
Generalnie trochę inaczej wygląda sytuacja, gdy producent przyznaje się do wpadki i naprawia usterki za darmo w serwisie, a inaczej, gdy producent twierdzi, że problemu nie ma. Wg mnie niewiele zmienia tu fakt po ilu tysiącach zdjęć ten kurz znika i ilu procentom użytkowników on nie przeszkadza w foceniu, bo to nie jest chińska zabawka z bazarku za 100 zeta...
mozer napisał/a: | a inaczej, gdy producent twierdzi, że problemu nie ma. | Producent póki co oficjalnie nic nie twierdzi.
mozer napisał/a: | bo to nie jest chińska zabawka z bazarku za 100 zeta... | Wciąż jednak produkt masowy i trzeba kalkulować kiedy opłaca się reagować.
Jak widać Nikon przekalkulował, że im się nie opłaca, czy słusznie, nie mnie to oceniać.
Pentaksowi na ten przykład się opłacało, bo u nich problem nawet na niewielką skalę stanowi dużo większy odsetek sprzedaży i na wpadki reagować po prostu muszą, żeby istnieć.
Dla producentów masowych robienie kosztownej akcji np. wymiany, z powodu usterki, która z czasem sama się "naprawi" mija się z celem.
[ Dodano: Wto 29 Sty, 2013 13:56 ]
kozidron napisał/a: | jaad75, czy twoim zdaniem każda taśma, to bubel który kupujesz w castoramie, widziałeś tą do zlikwidowania "przecieku" ? | Nie no, z pewnością jest to niezwykła nano taśma, wyprodukowana specjalnie do tego celu, przy współpracy z inżynierami Canona... Ani przez chwilę w to nie wątpiłem...
MC - Wto 29 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | Producent póki co oficjalnie nic nie twierdzi. |
Czyli problemu nie ma.
MC napisał/a: | Czyli problemu nie ma. | Nie ma stanowiska producenta.
MC - Wto 29 Sty, 2013
Czyli producent go nie widzi. Ergo problemu nie ma. Dla producenta oraz aplogetów systemu oczywiście.
A kto tu broni Nikona?
MC napisał/a: | Czyli producent go nie widzi. | Nie zajmuje oficjalnego stanowiska - jako prawnik powinieneś widzieć zasadniczą różnicę. MC napisał/a: | Dla producenta oraz aplogetów systemu oczywiście. | Jestem wobec tego również apologetą systemu Canona, bo tamten problem (naprawiony słynną taśmą) uważam za równie błahy. BTW, tam było jakieś oficjalne stanowisko, bo już nie pamiętam? Czy może tylko cicha "akcja taśma"?
Sunders - Wto 29 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: |
MC napisał/a:
Czyli problemu nie ma.
Nie ma stanowiska producenta. |
Problem niewątpliwie jest. Gdy jest oficjalne stanowisko producenta problem/ i stratę finansową/ ma producent, gdy nie ma stanowiska problem mają nabywcy, a producent w sposób IMO nieuczciwy, minimalizuje straty licząc na to, że część klientów poradzi sobie samodzielnie/vide moronica/, a części przestanie w końcu pylić.
jaad75 napisał/a: | było jakieś oficjalne stanowisko, bo już nie pamiętam? |
Ja pamięć mam nieco lepszą: http://www.optyczne.pl/48..._serwisowa.html
jaad75 napisał/a: | Jestem wobec tego również apologetą systemu Canona |
Najbardziej znanym na tym forum
jaad75 napisał/a: | z pewnością jest to niezwykła nano taśma, wyprodukowana specjalnie do tego celu, przy współpracy z inżynierami Canona... |
jaad75 rozszyfrowałeś Canona i obnażyłeś jego słabość po raz kolejny, jak zwykle drobiazgowo i bezkompromisowo
komor - Wto 29 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | Nie no, z pewnością jest to niezwykła nano taśma, wyprodukowana specjalnie do tego celu, przy współpracy z inżynierami Canona... |
Jak znam korporacje to na pewno przepłacili za nią przynajmniej dwukrotnie.
dcs - Wto 29 Sty, 2013
...a mogli przecież użyć to co mieli akurat pod ręką: zrobić klej z mąki ryżowej i przykleić paski Kombu lub czarnego papieru (do origami)
[ Dodano: Wto 29 Sty, 2013 16:10 ]
albo uszczelnić miso
kozidron - Wto 29 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | Nie no, z pewnością jest to niezwykła nano taśma, wyprodukowana specjalnie do tego celu, przy współpracy z inżynierami Canona... Ani przez chwilę w to nie wątpiłem... |
Miałeś w życiu inne produkty klejące w ręku poza tasmami z castoramy czy kiosku. Widziałeś co mozna zrobić z taśmami tesa, scapa czy nawet oklepanym 3m ? Widziałeś tą tasiemkę która uzyto do wyczernienia górnego ekranu? jaad75, produkty samoprzylepne czy taśmy z powodzeniem stosowane są w przemyśle ciężkim, także zamiast spawania, w trudnych warunkach atmosferycznych gdzie potrzebne jest wysokie IP, naprawdę nie potrzeba nie wiadomo jak wyszukanej taśmy do uszczelnienia takiego "przecieku" jaki był w 5d3.
jaad75, widzę że sprowadziłeś temat uszczelki, do twoim zdaniem byle jakiej naprawy, sugerując partactwo tego pomysłu. To, że nie trzymałeś nigdy w zyciu porządnego elementu przylepnego/usczelniającego nie znaczy, że takowe nie istnieją. Dodatkowo dodać mogę, że te materiały wcale nie są jakoś specjalnie drogie, taśmy wurth'a czy monolit'a są tańsze od tego z czym masz stycznośc w castoramie a są dość wysokiej klasy materiałami klejącymi czy uszczelniającymi.
Sunders napisał/a: | gdy nie ma stanowiska problem mają nabywcy | Dobrze, by mieli tylko tak "straszliwe" problemy, jak ten.
Sunders napisał/a: | producent w sposób IMO nieuczciwy, minimalizuje straty licząc na to, że część klientów poradzi sobie samodzielnie/vide moronica/, a części przestanie w końcu pylić. | A może wszystkim w końcu przestanie pylić? Może o tym wiedzą? Wystarczy, by wyeliminowali problem w kolejnych partiach i tyle. To po prostu nie jest wada z gatunku znaczących.
O widzisz, przeoczyłem. Punkt dla Canona, że przejmują się aż tak nadwrażliwymi klientami. Szkoda, że nie reagują tak szybko w istotniejszych sprawach... Czyżby były jednak bardziej kosztowne do wyeliminowania?
Sunders napisał/a: | jaad75 napisał/a:
z pewnością jest to niezwykła nano taśma, wyprodukowana specjalnie do tego celu, przy współpracy z inżynierami Canona...
jaad75 rozszyfrowałeś Canona i obnażyłeś jego słabość po raz kolejny, jak zwykle drobiazgowo i bezkompromisowo | Niezupełnie, zapomniałem dodać, że taśma ta powstała w oparciu o wyniki szerokich konsultacji ze społecznością użytkowników Canona, które miały na celu poznanie ich potrzeb i preferencji, a także uwzględnić zadania jakie najlepsi fotografowie stawiają taśmom klejąco-uszczelniającym w swej codziennej pracy, również w najbardziej wymagających warunkach.
kozidron napisał/a: | Miałeś w życiu inne produkty klejące w ręku poza tasmami z castoramy czy kiosku. |
kozidron napisał/a: | To, że nie trzymałeś nigdy w zyciu porządnego elementu przylepnego/usczelniającego nie znaczy, że takowe nie istnieją. | Widzę, że sam sobie odpowiadasz no postawione przez siebie pytania? Klasycznie.
Miałem na codzień do czynienia z produktami Tesy, Wurtha, czy 3M, zanim coś takiego jak markety budowlane w ogóle dotarło do Polski...
BTW, Tesę, czy 3M kupisz również w Castoramie, abstrahując od tego jak marketowe produkty mają się do tych normalnie oferowanych, o przemysłowych nie wspominając.
Wciąż nie widzę jednak powodu do spuszczania się nad sposobem naprawy problemu, którego na dobrą sprawę mogliby w ogóle nie naprawiać, bo jest tak straszliwie istotnym. Po prostu, zadbać o właściwy montaż tego elementu w kolejnych partiach i olać, a co bardziej upierdliwym "szperaczom" i fotografującym zorzę polarną na automacie przykleić taśmę.
[ Dodano: Wto 29 Sty, 2013 21:01 ]
kozidron napisał/a: | widzę że sprowadziłeś temat uszczelki, do twoim zdaniem byle jakiej naprawy, sugerując partactwo tego pomysłu. | Nie mogłem się oprzeć i wyszukałem zdjęcia tej wysoce precyzyjnej naprawy...
Widać, że wychodząc naprzeciw oczekiwaniu klientów użyli nie jednego, a aż dwóch kawałków nano taśmy, nie szczędząc kosztów, by zminimalizować wyciek światła zapewniając jednocześnie swobodną pracę takiego połączenia i wentylację ekranu LCD. Chylę czoła.
jaad75, to canonofobia
jaad75 napisał/a: | A może wszystkim w końcu przestanie pylić? Może o tym wiedzą? Wystarczy, by wyeliminowali problem w kolejnych partiach i tyle. To po prostu nie jest wada z gatunku znaczących. |
Nikon oficjalnie nie przyznaje się do wypuszczenia wadliwych aparatów, ale Twoim zdaniem ma dobre intencje.
jaad75 napisał/a: | Punkt dla Canona, że przejmują się aż tak nadwrażliwymi klientami. Szkoda, że nie reagują tak szybko w istotniejszych sprawach... Czyżby były jednak bardziej kosztowne do wyeliminowania? |
Canon publikuje oficjalna notę serwisową i usuwa usterkę ze swoich produktów, ale Twoim zdaniem rodzi to podejrzenie że w związku z tym zapewne ukrywa inne poważniejsze usterki.
jaad75 napisał/a: | zapomniałem dodać, że taśma ta powstała w oparciu o wyniki szerokich konsultacji ze społecznością użytkowników Canona, które miały na celu poznanie ich potrzeb i preferencji, a także uwzględnić zadania jakie najlepsi fotografowie stawiają taśmom klejąco-uszczelniającym w swej codziennej pracy, również w najbardziej wymagających warunkach |
Obraziłeś się, że nie konsultowali z Tobą sposobu rozwiązania problemu
jaad75 napisał/a: | Nie mogłem się oprzeć i wyszukałem zdjęcia tej wysoce precyzyjnej naprawy... |
jaad75, ta "naprawa" skutecznie rozwiązała zaistniały problem, a o to przecież chodziło. Zapewne masz lepszą koncepcję. Pewnie taką jaką zastosowałby Nikon
Sunders napisał/a: | Pewnie taką jaką zastosowałby Nikon | Ale po co skoro się samo "naprawia"?
hijax_pl napisał/a: | Ale po co skoro się samo "naprawia"? |
Niestety matryca D600 sama się nie czyści - mało że migawka pyli, to ultradźwiękowy mechanizm samooczyszczania matrycy nie działa skutecznie
Sunders napisał/a: | jaad75, to canonofobia
| Ba, nawet antycanonizm! Nie bójmy się nazywać rzeczy po imieniu.
Sunders napisał/a: | Nikon oficjalnie nie przyznaje się do wypuszczenia wadliwych aparatów, ale Twoim zdaniem ma dobre intencje.
| Intencją Nikona jest maksymalizacja zysków. Zrobią to, co im się będzie bardziej opłacać.
Sunders napisał/a: | Canon publikuje oficjalna notę serwisową i usuwa usterkę ze swoich produktów, ale Twoim zdaniem rodzi to podejrzenie że w związku z tym zapewne ukrywa inne poważniejsze usterki.
| Niczego nie "ukrywa zapewne". Słabo kojarzysz fakty. Przypomnij sobie ile czasu zajeło im np. wypuszczenie noty serwisowej w sprawie AF w 1DIII. Po prostu, musieli dojść do przyczyny problemu i skalkulować na ile opłaca się oficjalnie ogłosić, że istnieje.
To już nie trwa tak krótko, jak szybki "tape fix"...
Sunders napisał/a: | Obraziłeś się, że nie konsultowali z Tobą sposobu rozwiązania problemu
| No ba...
Sunders napisał/a: | jaad75, ta "naprawa" skutecznie rozwiązała zaistniały problem, a o to przecież chodziło. Zapewne masz lepszą koncepcję. Pewnie taką jaką zastosowałby Nikon
| Słabo łapiesz kontekst...
Sunders napisał/a: | Niestety matryca D600 sama się nie czyści - mało że migawka pyli, to ultradźwiękowy mechanizm samooczyszczania matrycy nie działa skutecznie | Dlatego moronica ma czystą matrycę po 3000 zdjęć...
Sunders - Sro 30 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | ile czasu zajeło im np. wypuszczenie noty serwisowej w sprawie AF w 1DIII. Po prostu, musieli dojść do przyczyny problemu |
Potrzebowali więcej czasu, bo problem nie był tak łatwy do rozwiązania - to oczywiste.
Cytat: | Dlatego moronica ma czystą matrycę po 3000 zdjęć... |
Kolejny problem z pamięcią - zwala na koty i czyści sama
jaad75 napisał/a: | Nie bójmy się nazywać rzeczy po imieniu. |
O.K.Sam chciałeś - IMO to obsesja
jaad75 - Sro 30 Sty, 2013
Sunders napisał/a: | Potrzebowali więcej czasu, bo problem nie był tak łatwy do rozwiązania - to oczywiste. | Nie tylko na rowiązanie, tylko na skalkulowanie na ile opłacalnym jest zajęcie oficjalnego stanowiska - to oczywiste. Koncerny rozwiązują w taki sposób te problemy, które z jakichś powodów opłaca się rozwiązać. I naprawdę nie ma w tym nic niezwykłego.
Sunders napisał/a: | Kolejny problem z pamięcią - zwala na koty i czyści sama | O kotach była mowa a propos zasyfionej matrycy w D90. Czytasz bardzo selektywnie i dobierasz tylko to, co pasuje do Twojej teorii.
Sunders napisał/a: | O.K.Sam chciałeś - IMO to obsesja | Jak mówię - wybiórcze czytanie.
komor - Sro 30 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | Czytasz bardzo selektywnie i dobierasz tylko to, co pasuje do Twojej teorii. |
I kto to mówi.
Raideur - Sro 30 Sty, 2013
moronica napisał/a: | no ja juz jestem na 3000... |
To juz coraz mniej powinien "pylic" .
http://nikonrumors.com/20...000-shots.aspx/
http://www.lense.fr/2012/...00-le-dustgate/
komor, a Ty też nie widzisz w jakim kontekście pojawia się tu przykład Canona? Pomijając kpinę z supertaśmy? Wy biedactwa jesteście jak JK - "niebywały atak i niesłychana agresja".
pan.tadeusz - Sro 30 Sty, 2013
I hear the problem goes away once you sell your d600 and buy a d800
a nawiasem mówiąc mój chomik ciągle kalkuluje... ale musiałby sprzedać złotą klatkę
Źródłowy tekst jest tu:
http://www.lensrentals.co...etter-over-time
Polecam przeczytać, widać z tekstu jaki stosunek ma Roger do ludzi rozdmuchujących ten problem.
Nie chodzi tu o rozdmuchiwanie problemu, ani co kto o tym mysli, chodzi jedynie by miec swiadomosc ze problem istnieje.
Raideur napisał/a: | chodzi jedynie by miec swiadomosc ze problem istnieje. | Ale też o to, by mieć świadomość jak "wielkiej wagi" jest to problem.
Bo "malej wagi" to on napewno nie jest.
hijax_pl - Sro 30 Sty, 2013
A gdzie jest granica między dużą a małą wagą?
moronica - Sro 30 Sty, 2013
hijax_pl, widocznie zalezy od tego, czy uzywa sie systemu w ktorym wada wystepuje
moronica Nie jestem za zadnym systemem, bo zaden z nich nie dostarcza mi sprzetu za darmo bym mu robil reklame
Jednak brud na matrycy to juz nie moge powiedziec ze jest to blachostka
Raideur napisał/a: | Bo "malej wagi" to on napewno nie jest. | Czyżby? Problem widoczny tylko w przypadku zdjeć jednolitych powierzchni, na mocno przymkniętej przysłonie i tylko jeśli nie czyści się regularnie matrycy, a w dodatku zmniejszający swoją intensywność wraz z ilością wykonywanych zdjęć, nie jest problemem małej wagi?
Raideur, kazda lustrzanka jest predzej czy pozniej skazana na zakurzenie chyba ze jej wlasciciel nie zmienia obiektywow. wlasciwie dobrze, ze problem d600 jest tak naglasniany, ich wlasciciele beda mieli przecietnie duzo czystsze matryce od innych
Raideur napisał/a: | Jednak brud na matrycy to juz nie moge powiedziec ze jest to blachostka | Powiedz to użytkownikom 5D, czy w ogóle starszych lustrzanek, w których nie było automatycznych strząsarek i niektórzy czyścili matrycę nawet codziennie... Jak dziś pamiętam, ile było podśmiechujek z Olympusa i jego niewydarzonych użytkowników, którym firma musiała wymyśleć specjalny system czyszczenia, mimo, że korpus E-1 był uszczelniany...
jaad75 napisał/a: | ...Powiedz to użytkownikom 5D, czy w ogóle starszych lustrzanek, w których nie było automatycznych strząsarek i niektórzy czyścili matrycę nawet codziennie... |
Ale czy jest sens cofac sie wstecz?
moronica napisał/a: | Raideur, kazda lustrzanka jest predzej czy pozniej skazana na zakurzenie chyba ze jej wlasciciel nie zmienia obiektywow. wlasciwie dobrze, ze problem d600 jest tak naglasniany, ich wlasciciele beda mieli przecietnie duzo czystsze matryce od innych |
To ma byc dobry zart, chcialbym zwrocic uwage ze piszemy tutaj o nowym d600?;)
dcs - Sro 30 Sty, 2013
Raideur,
Nowy, nieużywany D600 nie zakurzy matrycy.
Raideur, moj nowy z pudelka byl czysty. a dalej to powtarzam, ze nie wiem jak jego kurzenie sie dokladnie ma do kurzenia sie jakiegokolwiek innego korpusu bo jako ze nie siano paranoi w zwiazku z d90 to sie obudzilam dopiero jak kurzu bylo tyle ze zaczal wylazic na zdjeciach
Raideur napisał/a: | Ale czy jest sens cofac sie wstecz? | Już widzę, jak za parę lat ta sama dyskusja będzie na temat nienajlepiej działających HDR z puszki lub karygodnym braku GPS-a, albo co gorsza wielkiej akcji nagłaśniającej nieprawidłowe geotagowanie i zalecającej w związku z tym wstrzymanie się z zakupem puszki, do czasu oficjalnej noty producenta jak zamierza ten problem rozwiązać...
moronica napisał/a: | Raideur, moj nowy z pudelka byl czysty... |
Ale z zewnatrz czy wewnatrz?
jaad75 Juz teraz dla niektorych jedno z kryteriow w wyborze lustrzanki, jest nie jakos zdjec a raczej video.
Raideur napisał/a: | jaad75 Juz teraz dla niektorych jedno z kryteriow w wyborze lustrzanki, jest nie jakos zdjec a raczej video. | Oczywiście, ale to tylko z powodu braku tanich kamer z dużymi matrycami.
Mówimy jednak o czymś innym - filmowania nie zastąpisz niczym, HDR z puszki, klasyczną (i znacznie doskonalszą) metodą, a wbudowany GPS, znacznie lepszym i wydajniejszym zewnętrznym (pomijając, że nie są to najważniejsze rzeczy w aparacie). Tak jak nieefektywne, automatyczne czyszczenie zastąpisz w tym przypadku efektywniejszym i dokładniejszym ręcznym, co z resztą z czasem też przestanie być konieczne. Taki to właśnie "wielkiej wagi" problem.
komor - Sro 30 Sty, 2013
moronica napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | A gdzie jest granica między dużą a małą wagą? | widocznie zalezy od tego, czy uzywa sie systemu w ktorym wada wystepuje |
O, z tym się mogę zgodzić.
kozidron - Sro 30 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | Widzę, że sam sobie odpowiadasz no postawione przez siebie pytania? Klasycznie. |
Biorę przykład z Ciebie
jaad75 napisał/a: | Wciąż nie widzę jednak powodu do spuszczania się nad sposobem naprawy problemu, którego na dobrą sprawę mogliby w ogóle nie naprawiać, bo jest tak straszliwie istotnym. |
ale to tylko Ty robisz z tego wielkie halo, ja się Ciebie pytam, czy twoim zdaniem sposób usunięcia "przecieku" jest niewystarczający ?
jaad75 napisał/a: | Widać, że wychodząc naprzeciw oczekiwaniu klientów użyli nie jednego, a aż dwóch kawałków nano taśmy, nie szczędząc kosztów, by zminimalizować wyciek światła zapewniając jednocześnie swobodną pracę takiego połączenia i wentylację ekranu LCD. Chylę czoła. |
Czytasz się czasem ? Problem przecieków twoim zdaniem jest nieistotny a grzanie górnego lcd to jest problem Słuchaj, skoro już jesteś takim specjalistą od taśm i grzania się górnego lcd, to może mnie oświeć jakąś charakterystyką cieplną pracy takiego wyświetlacza lcd. Zdaje się, czy się zagalopowałeś bo zaczynasz już bzdury wypisywać
kozidron napisał/a: | ale to tylko Ty robisz z tego wielkie halo, ja się Ciebie pytam, czy twoim zdaniem sposób usunięcia "przecieku" jest niewystarczający ? | Ja w ogóle nie robię z tego halo. Tak jak i z kurzenia się matrycy D600.
kozidron napisał/a: | Czytasz się czasem ? Problem przecieków twoim zdaniem jest nieistotny a grzanie górnego lcd to jest problem Słuchaj, skoro już jesteś takim specjalistą od taśm i grzania się górnego lcd, to może mnie oświeć jakąś charakterystyką cieplną pracy takiego wyświetlacza lcd. Zdaje się, czy się zagalopowałeś bo zaczynasz już bzdury wypisywać | Ja wiem, że niektórym trzeba wszystko "kawa na ławę", ale takie nieczajenie jak w Twoim przypadku, to już naprawdę rzadko się zdarza... Możecie podać sobie rece z muzykiem, naprawdę...
Sunders - Sro 30 Sty, 2013
moronica napisał/a: | ja juz jestem na 3000 ale mi sie zawsze bedzie pylic bo mam koty, niechec do odkurzania i nigdy sie nie cackam zmieniajac obiektywy. na co dowodem byl moj potwornie zasyfiony d90 |
jaad75 napisał/a: | O kotach była mowa a propos zasyfionej matrycy w D90. Czytasz bardzo selektywnie i dobierasz tylko to, co pasuje do Twojej teorii. |
jaad75 każdy może sobie porównać to co napisała moronica z tym co Tobie się wydaje że napisała IMO jednak to Ty czytasz selektywnie i dobierasz to co Ci pasuje i nie tylko ja tak uważam
Sunders, nie wiem jak to zrozumiales ale ja nigdy nie zaprzeczalam, ze d600 tak sie sam z siebie na poczatku brudzi (w moim przypadku troche, innym byc moze bardziej). ale w pewnym momencie to poczatkowe pylenie ustaje i pozostaje proza zycia - koty i burdel w domu
muzyk - Sro 30 Sty, 2013
Jeśli jakiś producent aut wykrywa wadę w danej serii to wzywa do serwisu, by usunąć problem.
Jeśli Nikon wypuszcza jakiś model aparatu, który jeden ma problem z olejem, a drugi z kurzem, to po przeczytaniu niektórych wpisów, dowiedzieć się można, że to jednak nie żaden problem.
Rozumiem, że wydanie kilku tysięcy złotych za aparat z syfiącą się matrycą, to po prostu ŻADEN problem.
Tak, czy nie?
muzyk, rozumiem ze tobie sie matryca nie syfi
Kolesiowi we francji po czyszczeniu zaczal jeszcze olejem rzucac...
http://www.chassimages.co...166133.800.html
hijax_pl - Sob 23 Lut, 2013
No i doczekaliśmy się noty/miernoty.
Jak ją czytam to dochodzę do wniosku, że w sumie nadal problemu nie ma, a nota jedynie traktuje o wskazaniu w instrukcji obsługi odpowiedniego rozdziału. No i nic nie wiadomo, czy zgłaszając się do serwisu nie zostaniemy skasowani na 160zł za czyszczenie
Aszex - Sob 23 Lut, 2013
hijax_pl napisał/a: | No i doczekaliśmy się noty/miernoty.
Jak ją czytam to dochodzę do wniosku, że w sumie nadal problemu nie ma, a nota jedynie traktuje o wskazaniu w instrukcji obsługi odpowiedniego rozdziału. |
napisał zagorzały i wieloletni user nikona
mozer - Sob 23 Lut, 2013
Serwis twierdzi, że problemu nie ma, to problemu nie ma. Logiczne ;P
Aszex, a jak Ty rozumiesz tę notę?
Aszex - Sob 23 Lut, 2013
Gdyby problemu nie było to by nie pisali tej noty. Podstawy piaru, hijax_pl,
Sunders - Sob 23 Lut, 2013
hijax_pl napisał/a: | doczekaliśmy się noty/miernoty.
Jak ją czytam to dochodzę do wniosku, że w sumie nadal problemu nie ma |
Fragment noty: " Rozwiązanie
W pierwszej kolejności należy wykonać czynności opisane w instrukcji obsługi (strony 301–305) dotyczące funkcji „Czyść matrycę” i czyszczenia ręcznego przy użyciu gruszki. Jeśli wykonanie tych czynności nie spowoduje usunięcia wszystkich cząsteczek pyłu i nadal występują problemy, należy się skontaktować z najbliższym centrum serwisowym firmy Nikon. Jego pracownicy odbiorą aparat, dokładnie go sprawdzą i w razie konieczności wykonają czynności serwisowe. "
Nikon podaje rozwiązanie, a hijax_pl po przeczytaniu, "dochodzi do wniosku", że problemu nie ma To co Nikon rozwiązał
Może nieuważnie przeczytałem, ale nie kojarzę wzmianki o felernym komponencie czy też wskazówki dotyczącej serii. Jest tylko informacja, że jak komuś kurz przeszkadza to ma se gruchą dmuchać. A jak nie potrafi to do serwisu. Innymi słowy z notą czy bez noty : nadal ta sama kicha.
Źle wyczytałem coś?
MC - Sob 23 Lut, 2013
Nie. Dobrze to rozumiesz.
Aszex - Sob 23 Lut, 2013
hijax_pl, gdyby był konkurs na najzabawniejszy cytat to chyba być wygrał... Za gruszkę...
Ja czy Nikon?
Sunders - Sob 23 Lut, 2013
hijax_pl napisał/a: | Jest tylko informacja, że jak komuś kurz przeszkadza to ma se gruchą dmuchać. A jak nie potrafi to do serwisu. Innymi słowy z notą czy bez noty : nadal ta sama kicha.
Źle wyczytałem coś? |
IMO źle. Z informacji wynika, że wykonanie czynności opisanych w instrukcji i dmuchanie gruszką może nie spowodować usunięcia wszystkich cząsteczek pyłu i wtedy trzeba oddać aparat do serwisu. Uważasz, że klientom Nikona potrzebna jest instrukcja "dmuchania gruchą", bo bez niej mogą nie dać sobie z tym rady
nienietaktak - Sob 23 Lut, 2013
Sunders, zdziwiłbyś się ilu klientów Nikona potrzebuje informacji co to jest przysłona, czas naświetlania, ogniskowa i do czego to służy, więc myślę, że instrukcja dmuchania gruchą ma swój sens.
Sunders - Nie 24 Lut, 2013
nienietaktak napisał/a: | zdziwiłbyś się ilu klientów Nikona potrzebuje informacji co to jest przysłona, czas naświetlania, ogniskowa i do czego to służy, więc myślę, że instrukcja dmuchania gruchą ma swój sens |
Nikt nie zechce tego choćby podważyć Rzeczywiście Nikon powinien do D600 dołączać gruchę z instrukcją obsługi
hijax_pl - Nie 24 Lut, 2013
Sunders napisał/a: | Z informacji wynika, że wykonanie czynności opisanych w instrukcji i dmuchanie gruszką może nie spowodować usunięcia wszystkich cząsteczek pyłu i wtedy trzeba oddać aparat do serwisu. | A co ja napisałem? Sunders napisał/a: | Uważasz, że klientom Nikona potrzebna jest instrukcja "dmuchania gruchą", bo bez niej mogą nie dać sobie z tym rady | Nie tylko Nikona, ale wszystkich marek. Po prostu nie możesz zakładać, że osoba kupująca aparat za >5tyś jest technicznym geekiem i interesuje się bardziej parametrami aparatu niż jego użytkowaniem
hijax_pl napisał/a: | A co ja napisałem? |
Skoro nie pamiętasz: hijax_pl napisał/a: | jak komuś kurz przeszkadza to ma se gruchą dmuchać. A jak nie potrafi to do serwisu |
Napisałeś, że jak ktoś nie potrafi dmuchać to do serwisu, a Nikon że należy się skontaktować z serwisem jeśli się wykona tą czynność i nie spowoduje to usunięcie wszystkich cząsteczek pyłu - naprawdę nie dostrzegasz różnicy
hijax_pl napisał/a: | nie możesz zakładać, że osoba kupująca aparat za >5tyś jest technicznym geekiem |
Zakładasz, że aby przedmuchać matrycę przy pomocy gruszki, trzeba być geekiem Dla Ciebie jest to takie skomplikowane
hijax_pl - Nie 24 Lut, 2013
Tak - napisałem, że nota serwisowa mówi tylko tyle by sobie czyścić jak komuś to przeszkadza, a jak ktoś czyści i mu się nie udaje usunąć to do serwisu. Takie trudno to do zrozumienia? Sunders napisał/a: | Zakładasz, że aby przedmuchać matrycę przy pomocy gruszki, trzeba być geekiem | Nie wiem. Wiem natomiast, że jest dużo osób, które nigdy nie czyściły matrycy - a nie jest to równoznaczne, że mają ją czystą. Wręcz przeciwnie - często gęsto są bardzo zasyfione, ale jak im się nie pokaże tego to te osoby nawet nie zauważą... A trzeba być geekiem by dbać bardziej o czystość matrycy niż o same zdjęcia
hijax_pl napisał/a: | Tak - napisałem, że nota serwisowa mówi tylko tyle by sobie czyścić jak komuś to przeszkadza, a jak ktoś czyści i mu się nie udaje usunąć to do serwisu. Takie trudno to do zrozumienia? |
Jak uważnie przeczytać kilka ostatnich Twoich postów w tym wątku, to dochodzi się do wniosku, że przynajmniej dla hijaxa_pl jest to bardzo trudne
hijax_pl napisał/a: | A trzeba być geekiem by dbać bardziej o czystość matrycy niż o same zdjęcia |
hijax_pl czy Twoim zdaniem można dbać o jakość zdjęć mając brudną matrycę
komor - Nie 24 Lut, 2013
Matko i córko. Naprawdę znowu w tym wątku musi być tyle niemerytorycznej treści? Sunders, do czego w sumie zmierzasz? Bo jeśli chcesz wykazać, że hijax_pl broni Nikona to tym razem pudło. Już w pierwszym poscie o nocie serwisową nazwał ją „notą miernotą”.
komor napisał/a: | Sunders, do czego w sumie zmierzasz? |
komor, to proste. Uświadamiałem hijaxowi_pl, że nieusunięcie drobinek pyłu przez usera D600 z jego matrycy nie musi wynikać z nieumiejętnego dmuchania gruchą, tylko z konieczności zastosowania innych procedur, które najlepiej powierzyć serwisowi.
komor napisał/a: | Bo jeśli chcesz wykazać, że hijax_pl broni Nikona to tym razem pudło |
Niekoniecznie. IMO hijax_pl kontynuuje bagatelizowanie tytułowego problemu wątku uważając, że jak ktoś potrafi dmuchać gruchą, to serwis jest zbędny.
jaad75 - Nie 24 Lut, 2013
Sunders napisał/a: | jak ktoś potrafi dmuchać gruchą, to serwis jest zbędny. | A tak nie jest?
jaad75 napisał/a: | jak ktoś potrafi dmuchać gruchą, to serwis jest zbędny.
A tak nie jest? |
jaad75, w cytowanej już nocie: "W pierwszej kolejności należy wykonać czynności opisane w instrukcji obsługi (strony 301–305) dotyczące funkcji „Czyść matrycę” i czyszczenia ręcznego przy użyciu gruszki. Jeśli wykonanie tych czynności nie spowoduje usunięcia wszystkich cząsteczek pyłu i nadal występują problemy, należy się skontaktować z najbliższym centrum serwisowym firmy Nikon.", Nikon przyznaje że zdarzają się sytuacje kiedy tak nie jest.
Sunders, to, że nie polecają czyszczenia matrycy na mokro wszystkim użytkownikom, to nie znaczy, że jest to czynność tak trudna i niebezpieczna, że nie można tego wykonać we własnym zakresie...
jaad75 napisał/a: | to, że nie polecają czyszczenia matrycy na mokro wszystkim użytkownikom, to nie znaczy, że jest to czynność tak trudna i niebezpieczna, że nie można tego wykonać we własnym zakresie... |
jaad75, widzisz jak można różnie do tego podchodzić - hijax_pl na ten przykład uważa, że już dmuchanie gruchą jest dla geeków Poza tym IMO jak aparat jest na gwarancji, to chyba jednak bezpieczniej jest wysłać do serwisu
Sunders, jeśli ktoś się boi czyścić samemu... Mnie by sie nie chciało wysyłać, a potem jeszcze czekać na odesłanie z powodu takiej błahostki.
jaad75 napisał/a: | jeśli ktoś się boi czyścić samemu... Mnie by sie nie chciało wysyłać, a potem jeszcze czekać na odesłanie z powodu takiej błahostki. |
O.K. ja Cię rozumiem, ale Nikon tego nie zaleca
Tutejszyn - Nie 24 Lut, 2013
Sunders napisał/a: | Poza tym IMO jak aparat jest na gwarancji, to chyba jednak bezpieczniej jest wysłać do serwisu | link
Tutejszyn, nie PP tylko kurierem
Sunders napisał/a: | Tutejszyn, nie PP tylko kurierem | Link
Serwis Nikona korzysta z usług UPS
Sunders, nie, mają konnych posłańców...
Rozumiem wysyłkę, kiedy aparat się zepsuje, kiedy padnie migawka, albo coś w tym stylu. Kurzyk lepiej chyba zdmuchnąć samemu.
PS
Sunders, czy sądzisz, że UPS jest tutaj wyjątkiem? To są ludzie. Jeden będzie układał ostrożnie, drugi może będzie miał zły dzień, a trzeci w ogóle będzie miał gdzieś, czy coś się stanie przesyłce.
jaad75 napisał/a: | Sunders, nie, mają konnych posłańców... |
jaad75, nie słyszałeś o innych kurierach, niż Ci jeżdżący konno
EOT z mojej strony, bo teraz komor będzie miał 100% racji co do niemerytoryczności postów
lvl3ha - Pon 25 Lut, 2013
Tutejszyn napisał/a: | Sunders napisał/a: | Tutejszyn, nie PP tylko kurierem | Link |
Spoko kumplowi przywiezli w worku na smieci. DPD dodam.
moronica - Pon 25 Lut, 2013
mi sie czesto zdarzalo wysylac ludziom sprzet w workach na smieci oczywiscie wszystko popakowane w oryginalne pudelka a na wierzch worek zamiast papieru - lepszy, odporniejszy i zawsze pod reka nikt nigdy sie nie skarzyl
Sunders - Pon 25 Lut, 2013
moronica napisał/a: | mi sie czesto zdarzalo wysylac ludziom sprzet w workach na smieci |
Widzę, że OT nie umarł i cieszy się powodzeniem Ja w takim worku wysyłałem aparat do CSI i też nie mieli pretensji, odesłali mi podobnie zapakowany - wszystko za pośrednictwem DPD i bez uszczerbku dla sprzętu.
Może warto temat o kontaktach z firmami kurierskimi wydzielić do osobnego wątku
Sunders - Nie 16 Cze, 2013
IMO sytuacja jest paradoksalna. Farba łuszczy się na matrycę, a automatyczne czyszczenie matrycy nie działa. Aparat został przeceniony z powodu nieusuwalnej jak dotąd wady fabrycznej. W instrukcji obsługi są rady jak to czyścić ręcznie we własnym zakresie. W nocie serwisowej przyznaje się, że czynności opisane w tej instrukcji mogą nie przynieść spodziewanego rezultatu i doradza się skorzystanie w takiej sytuacji z usług serwisu. Usługa serwisowa trwa ok. 2tyg. i IMO o dziwo nie polega na usunięciu stwierdzonej wady fabrycznej, tylko na czyszczeniu matrycy "w sposób bardziej profesjonalny" i tak można się "bawić" na koszt gwaranta póki nie skończy się gwarancja, a później "we własnym zakresie".
moronica - Nie 16 Cze, 2013
Sunders, skad informacja, ze aparat zostal przeceniony z powodu wady? kazdy korpus tanieje z czasem, to normalne
moronica napisał/a: | kazdy korpus tanieje z czasem, to normalne |
moronica, każdy korpus po 9m-cach od premiery tanieje o ponad 30%?
jaad75 - Nie 16 Cze, 2013
Sunders, i skąd informacja, że trzeba będzie czyścić "póki nie skończy się gwarancja" (pomijając już absurd wysyłania aparatu na czyszczenie matrycy)? A tak w ogóle, co Cię to obchodzi, skoro masz Canona i uważasz 6D za lepszy?
[ Dodano: Nie 16 Cze, 2013 13:59 ]
Sunders napisał/a: | moronica, każdy korpus po 9m-cach od premiery tanieje o ponad 30%? | Wiele. Ale widzę, że 6D musi mieć sporo wad ukrytych, skoro też sporo staniał...
Sunders, ja kupilam D90 po 6 tygodniach od premiery za prawie 20% mniej niz wynosila cena katalogowa. a wracajac do d600 no to cena na starcie byla zdecydowanie za wysoka, byl wtedy prawie w owczesnej cenie d800
moronica, co do ceny, powiedzmy że to rutynowa praktyka Nikona, ale nie dziwi cię że zamiast usuwać wadę stosuje się IMO półśrodek, czyli czyszczenie matrycy?
Sunders, tyle ze czyszczenie matrycy zajmuje niewiele wiecej niz napisanie tego posta i kazdego posiadacza lustrzanki predzej czy pozniej to czeka, chyba ze nie robia zdjec na przyslonach <f/5.6 to najprawdopodobniej w ogole problemu nie zauwaza
a ceny to nie zadna rutynowa praktyka Nikona, kazdy korpus kazdej firmy tanieje z czasem
moronica napisał/a: | czyszczenie matrycy zajmuje niewiele wiecej niz napisanie tego posta i kazdego posiadacza lustrzanki predzej czy pozniej to czeka |
moronica, na posiadacza D600 czeka raczej prędzej niż później. Czeka go też frustracja gdy na swoich zdjęciach zauważa, że czas na kolejne czyszczenie, a zrobione kadry, których nie ma mozliwości powtórzyć, można co najwyżej poczyścić w PS-ie. Poza tym ja akurat piszę o przypadkach gdy opisane w instrukcji procedury nie przynoszą oczekiwanego skutku w postaci czystej matrycy. Wtedy użytkownicy zgodnie z notą serwisową wysyłają swoje D600 do serwisu, a tam zamiast usuwać usterkę czyszczą matrycę i po następnym 1-2 tys. klapnięć matrycę mają jak przed czyszczeniem. BTW zdarza się porysowanie filtra znajdującego się przed matrycą w trakcie czyszczenia.
moronica napisał/a: | nie robia zdjec na przyslonach <f/5.6 to najprawdopodobniej w ogole problemu nie zauwaza |
To prawda, przymykający do f<5,6 tego problemu nie mają bo nie zauwazają
Sunders napisał/a: | Wtedy użytkownicy zgodnie z notą serwisową wysyłają swoje D600 do serwisu, a tam zamiast usuwać usterkę czyszczą matrycę i po następnym 1-2 tys. klapnięć matrycę mają jak przed czyszczeniem. BTW zdarza się porysowanie filtra znajdującego się przed matrycą w trakcie czyszczenia. |
ja tydzien temu dzwonilam do pogotowia elektrycznego bo mi sie wydawalo, ze cos w gniazdku pstryka co sekunde. na szczescie zorientowalam sie w pore, co to bylo, i odwolalam dosc kosztowna wizyte elektryka. nikt nikomu nie zabroni rozdmuchiwac dany problem i robic sobie tym krzywde
moronica, zapytałem Cię czy Sunders napisał/a: | nie dziwi cię że zamiast usuwać wadę stosuje się IMO półśrodek, czyli czyszczenie matrycy? | , a Ty mi na to moronica napisał/a: | ja tydzien temu dzwonilam do pogotowia elektrycznego bo mi sie wydawalo, ze cos w gniazdku pstryka co sekunde. na szczescie zorientowalam sie w pore, co to bylo, i odwolalam dosc kosztowna wizyte elektryka. nikt nikomu nie zabroni rozdmuchiwac dany problem i robic sobie tym krzywde |
IMO jeśli farba się łuszczy a mechanizm automatycznego czyszczenia matrycy nie działa w nowym aparacie w okresie gwarancji, to właściwym byłoby wymienić to z czego się ta farba łuszczy i niesprawny mechanizm czyszczenia matrycy. Jeśli to co napisałem nie jest logiczne, to mnie popraw. Tylko nie symuluj już dysleksji serwując jakąś następną historyjkę o tym jak np. zaoszczędziłaś na wizycie tym razem np. pogotowia wodno-kanalizacyjnego.
Sunders, wybacz ze zaserwowalam ci swiezy material zamiast po raz n-ty opowiadac o tej masie syfu, ktory mi zalegal na matrycy d90, a z ktorego sobie przez dlugi czas sprawy nie zdawalam zreszta ja nadal czekam na odpowiedz na moje pytanie z innego watku, na jakiej podstawie twierdzisz ze 6d obrazuje lepiej od d600
widzisz, ja tam wole dyskutowac o czyms na co mam faktyczny wplyw. czy to cos zmieni jak sie zaczne pieklic, ze Nikon nie wymienia bebechow z powodu kurzu? wole skoncentrowac sie na tym, na co wplyw mam. poza tym mi kurzu z czasem ubywa a np tobie punktow AF nie przybywa, dlatego tez wole korpus z wada przejsciowa niz stala
moronica napisał/a: | Sunders, wybacz ze zaserwowalam ci swiezy material |
Wybaczam
moronica napisał/a: | zamiast po raz n-ty opowiadac o tej masie syfu, ktory mi zalegal na matrycy d90, a z ktorego sobie przez dlugi czas sprawy nie zdawalam |
Widocznie wtedy nie przymykałaś wystarczająco swoich szkieł. W podobnej sytuacji dzisiaj zapewne jest sporo użytkowników d600.
moronica napisał/a: | zreszta ja nadal czekam na odpowiedz na moje pytanie z innego watku, na jakiej podstawie twierdzisz ze 6d obrazuje lepiej od d600 |
Wybacz, przeoczyłem to pytanie, gdyż stało się tam bezprzedmiotowe po wybraniu przez autora wątku D300s. Czy jeśli się poprawię, Ty zrobisz podobnie
moronica napisał/a: | widzisz, ja tam wole dyskutowac o czyms na co mam faktyczny wplyw. czy to cos zmieni jak sie zaczne pieklic, ze Nikon nie wymienia bebechow z powodu kurzu? wole skoncentrowac sie na tym, na co wplyw mam. |
Czy poczucie bezsilności nie jest dla Ciebie frustrujące
moronica napisał/a: | poza tym mi kurzu z czasem ubywa a np tobie punktow AF nie przybywa, dlatego tez wole korpus z wada przejsciowa niz stala |
Ubywa Ci nie z czasem, ale z każdym dmuchnięciem. Co do przejściowości, to jesteś pewna - znasz właściciela D600, który odpowiednio przymyka i już mu się nie łuszczy Co do punktów AF-a, bądź spokojna, na pewno ich przybędzie.
Sunders napisał/a: | moronica napisał/a: | zamiast po raz n-ty opowiadac o tej masie syfu, ktory mi zalegal na matrycy d90, a z ktorego sobie przez dlugi czas sprawy nie zdawalam |
Widocznie wtedy nie przymykałaś wystarczająco swoich szkieł. W podobnej sytuacji dzisiaj zapewne jest sporo użytkowników d600. |
wlasnie o to chodzi, ze w takiej sytuacji jest wielu uzytkownikow lustrzanek, ktore z racji konstrukcji (wymienne obiektywy, wachlujace lustro) maja sklonnosci do zbierania kurzu na matrycy. tyle ze jak ktos na poczatku zrobi afere to potem kupujacy dany korpus zamiast beztrosko robic zdjecia w warunkach i na ustawieniach, na ktorych problem moze nie wyniknac, namietnie obfotografowuja sufit raportujac wyniki swoich obserwacji w internecie. i zbiorowa paranoja gotowa. czy d600 sie kurzy/l bardziej niz inne korpusy? jasne. mialam tego swiadomosc kupujac go. jest to problem tak niewielkiego kalibru, ze naprawde dziwie sie tym, ktorzy go roztrzasaja. zwlaszcza tym, ktorzy nawet tego korpusu nie posiadaja
Sunders napisał/a: | moronica napisał/a: | widzisz, ja tam wole dyskutowac o czyms na co mam faktyczny wplyw. czy to cos zmieni jak sie zaczne pieklic, ze Nikon nie wymienia bebechow z powodu kurzu? wole skoncentrowac sie na tym, na co wplyw mam. |
Czy poczucie bezsilności nie jest dla Ciebie frustrujące |
owszem, jak chyba dla kazdego. tyle ze w tej konkretnej sytuacji nie czuje sie bezsilna. mam dwie rece i patyczek przylepek i sobie czyszcze co jakis czas, zazwyczaj jak musze cos sfilmowac bo jakby cos wylazlo na klipie to trudniej by bylo wysteplowac
Sunders napisał/a: | moronica napisał/a: | poza tym mi kurzu z czasem ubywa a np tobie punktow AF nie przybywa, dlatego tez wole korpus z wada przejsciowa niz stala |
Ubywa Ci nie z czasem, ale z każdym dmuchnięciem. Co do przejściowości, to jesteś pewna - znasz właściciela D600, który odpowiednio przymyka i już mu się nie łuszczy Co do punktów AF-a, bądź spokojna, na pewno ich przybędzie. |
nie dmucham tylko zbieram. jak dmucham to mi zawsze koci wlos laduje na matrycy, lustrze lub matowce. matryce czyscilam jakies tysiac zdjec temu, wykonalam zdjecie testowe na f/16 i mam 3 malenkie drobinki. czesto zmieniam obiektywy, zdarza sie ze miedzy szklami korpus sobie lezy otwarty albo robie to w plenerze wsrod traw i pylkow wiec nie ma nic dziwnego w tym, ze sie kurz osadza
przybedzie? tobie ile juz przybylo, masz juz ich chociaz 12?
moronica napisał/a: | masz juz ich chociaz 12? |
Mam.
kurcze alez canoniarzom fajnie, mpixow tez ci przybywa?
Też.
matys - Nie 16 Cze, 2013
moronica napisał/a: | poza tym mi kurzu z czasem ubywa a np tobie punktow AF nie przybywa, dlatego tez wole korpus z wada przejsciowa niz stala |
...dobrze prawi, polać jej
hijax_pl - Nie 16 Cze, 2013
Sunders, po co Ci tyle punktów AF skoro nawet w kwiatka trafić trudno?
hijax_pl napisał/a: | Sunders, po co Ci tyle punktów AF skoro nawet w kwiatka trafić trudno? |
Doczekaliśmy się konstruktywnej interwencji moderatora. Tylko jedno moje zdjęcie wzbudziło wątpliwości komentujących co do ostrości, ale wtedy nic sensownego nie miałeś do powiedzenia. Trochę ostatnio zdjęć wrzuciłem na forum. M.in. dlatego, ponieważ zarzucano mi, że tego nie robię. Wydaje mi się, że większość wrzucających liczy na rzeczowy komentarz i porady jak korygować swoje błędy. Długo nie wstawiałem zdjęć obawiając się krytykanctwa i złośliwości. Wiedziałem, że w końcu to nastąpi i ktoś złośliwie skomentuje moje zdjęcie. Jednak nie spodziewałem się tego ze strony moderatora.
hijax_pl brak rzeczowej argumentacji zastępujesz zwykłą złośliwością Fanatyzm systemowy pozbawia Cię zdolności do przyjmowania jego krytyki IMO taka moderacja to żenada
A gdzie ta interwencja? Nigdzie. Mnie po prostu bawi jak tak ni z gruchy ni z pietruchy ktoś odświeżą starego kotleta bo co? Już dawno nikt w tym temacie nie pisał? Trzeba podbić statystyki? Trzeba pokazać, że problem "istnieje" bo się o nim pisze? Tiaa...
P.S.
Moderator to też użytkownik forum
komor - Nie 16 Cze, 2013
Ja dla rozluźnienia konwersacji chciałem tylko przypomnieć, że w przeciwieństwie do zupełnie nieprofesjonalnego zachowania serwisu Nikona, który czyści matrycę zamiast wymienić połowę kosztownego aparatu, serwis Canona przecieki światła przez ekranik LCD bardzo profesjonalnie naprawiał poprzez przyklejenie kawałka czarnej taśmy klejącej.
hijax_pl napisał/a: | Mnie po prostu bawi jak tak ni z gruchy ni z pietruchy ktoś odświeżą starego kotleta bo co? |
Gratuluję dobrego samopoczucia Niby miałem Cię pytać, czy można odświeżyć wątek
hijax_pl napisał/a: | Już danwo nikt w tym temacie nie pisał? |
Piszą, piszą, tylko nie na tym forum: http://forum.nikoniarze.p...214860&page=498 i tam wspominanie o tym nie wzbudza takich emocji
hijax_pl napisał/a: | Trzeba pokazać, że problem "istnieje" bo się o nim pisze? Tiaa... |
No nie, skoro hijax_pl uważa, że problem nie istnieje jak się o nim nie pisze, to na moderowanym przezeń forum ma nie istnieć
hijax_pl napisał/a: | Trzeba podbić statystyki? |
Przyganiał kocioł garnkowi
hijax_pl napisał/a: | P.S.
Moderatpr to też użytkownik forum |
... i przynajmniej od jednego nie należy niczego szczególnego więcej oczekiwać
Dzięki za info, ale o tym już wiedziałem zanim to napisałeś
komor, zapomniałeś, że to była (prawdopodobnie) profesjonalna taśma. O czym już zresztą była długa dyskusja...
komor napisał/a: | serwis Canona przecieki światła przez ekranik LCD bardzo profesjonalnie naprawiał poprzez przyklejenie kawałka czarnej taśmy klejącej. |
komor profesjonalnie czy nie ale naprawiał.
W 5D3 po "naprawie" światło już nie "przecieka", a w D600 po wizycie w autoryzowanym serwisie farba łuszczy się dalej i sypie na matrycę.
Sunders napisał/a: | w D600 po wizycie w autoryzowanym serwisie farba łuszczy się dalej i sypie na matrycę. | To straszne...
Wczuwasz sie, jakby Ci co najmniej zależało...
jaad75 napisał/a: | To straszne... |
jaad75 zaakceptowałbyś to w swoim K-5
jaad75 napisał/a: | Wczuwasz sie, jakby Ci co najmniej zależało... |
A czemu nie, może miałem koncepcję zostania dwusystemowcem
Swojego D700 czyszczę tak jakoś co miesiąc. Kupilem sobie nawet lens-lupkę by lepiej widzieć matrycę. Korpus juz za stary na akcje serwisową. Ale zacząłem sie martwić. Ci robić drogi sundersie?
Sunders napisał/a: | jaad75 zaakceptowałbyś to w swoim K-5 | Szczerze, to zupełnie by mnie to nie obchodziło - może nawet też mam zakurzoną matrycę? Na IIs nawet nie sprawdzałem, a szkieł praktycznie nie przymykam poniżej f/5.6.
hijax_pl napisał/a: | Swojego D700 czyszczę tak jakoś co miesiąc. Kupilem sobie nawet lens-lupkę by lepiej widzieć matrycę. Korpus juz za stary na akcje serwisową. |
Interesujące drogi Hijaksie_pl. Zapewne sypie się ze starości. Najwyższy czas zmienić go na D600. Wszakże lubisz nowe wyzwania.
hijax_pl napisał/a: | zacząłem sie martwić. Ci robić drogi sundersie? |
Jeśli już musisz pajacować dalej, to przynajmniej we właściwym wątku o d700 moderatorze.
[ Dodano: Nie 16 Cze, 2013 23:31 ]
jaad75 napisał/a: | szkieł praktycznie nie przymykam poniżej f/5.6 |
popatrz, D600 skonstruowano właśnie dla podobnych Tobie użyszkodników
Sunders napisał/a: | popatrz, D600 skonstruowano właśnie dla podobnych tobie użyszkodników | No popatrz...
Napiszę w wątku o D700 jeśli sie okaże, że to kurzenie jest jego winą.
Póki co mogę jedynie zaproponować innemu moderatorowi wydzielenie wątku o czyszczeniu matryc...
Sunders - Pon 17 Cze, 2013
hijax_pl napisał/a: | mogę jedynie zaproponować innemu moderatorowi wydzielenie wątku o czyszczeniu matryc... |
Prędzej wyjdzie z tego wątek o ... ambitendencji w moderacji i szyderstwie.
jaad75 - Pon 17 Cze, 2013
hijax_pl napisał/a: | Póki co mogę jedynie zaproponować innemu moderatorowi wydzielenie wątku o czyszczeniu matryc... | Zawsze można scalić z tym:
http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0
Sunders - Pon 17 Cze, 2013
jaad75 IMO dobra propozycja i sensowna w przeciwieństwie do poprzedniej
lexus - Pon 17 Cze, 2013
@ hijax_pl, uważam że ten przytyk do Sundersa był niepotrzebny, nie podobało mi się. nie przystoi zielonemu
kufel - Pon 17 Cze, 2013
moronica napisał/a: | poza tym mi kurzu z czasem ubywa a np tobie punktow AF nie przybywa, dlatego tez wole korpus z wada przejsciowa niz stala | ale dlaczego wadą? tzn ze poniżej pewnej ilości pkt af nie zrobisz zdjęcia? aparat nie działa jak należy? dana ilość pktów af to CECHA a nie wada. wadą może się okazać tylko dla kogoś, kto uprawia specyficzny i wymagającą dziedzinę fotografii. ale taka osoba wybierze wtedy sprzęt z zupełnie innej półki.
swoją drogą , zadziwia mnie beztroskie podejście użytkowników Nikona do wszelakich bubli i wad fabrycznych. płacicie często niemałe pieniądze za dany sprzęt i nie wymagacie, by funkcjonował on sprawnie i bez wtop jak na sprzęt za zapłaconą kwotę przystało? a i sam nikon bagatelizując kwestie pokazuje jak traktuje swoich konsumentów.
im bardziej będziecie bagatelizować wtopy producentów, tym częściej niedopracowane i wadliwe produkty będą wypuszczane na rynek.
MC - Pon 17 Cze, 2013
Kurzenie się matrycy byłoby wadą w lustrzankach Sony. Śmieszna jest ta obrona na siłę oczywistego bubla.
hijax_pl - Pon 17 Cze, 2013
Wadą jest i bezsprzeczną w kontekście pierwszej serii korpusów. Daleki byłbym jednak od przekreślania dziś modelu tylko dlatego, że historia wskazuje na wpadkę.
Ludzie aktualnie kupują D600 i jakoś nie raportują problemu. Może są ślepi, może nie czytują forów przez co nie wiedzą, że powinni się troskać, a może Nikon po cichu coś tam zrobił? Kto to wie...
moronica - Pon 17 Cze, 2013
kufel, no tak, ponownie logika canonierow sie klania. Canon zaserwowal korpus drozszy, gorzej wyposazony i o gorszym obrazowaniu ale to wszystko cechy i zdjecia da sie robic. AAAA KURZ!!! ZDJECIA NIE ZROBISZ!!!
ja sie chyba zaczne udzielac w watkach dotyczacych Canona. to naprawde meczace jak canoniarze raz po raz najezdzaja nikonskie watki i jeszcze w nich placza, ze canonofobia
kufel - Pon 17 Cze, 2013
hijax_pl napisał/a: | Daleki byłbym jednak od przekreślania dziś modelu tylko dlatego, że historia wskazuje na wpadkę. | ja tez jestem daleki od skreślania tego modelu, bo jak dla mnie to jest naprawdę udany korpus, o obrazowaniu , o którym póki co ,będąc w systemie canona, mogę zapomnieć. choć ma jak dla mnie i parę wad.
nie mniej nie ma co udawać, że ponadnormatywne kurzenie się matrycy to błahostka, bo mimo wszystko sporo ludzi raportowało ten problem na forach. nie jest to wada skreślająca aparat ale jakiś tam niesmak pozostaje.
[ Dodano: Pon 17 Cze, 2013 12:24 ]
moronica napisał/a: | AAAA KURZ!!! ZDJECIA NIE ZROBISZ!!! | trywializowanie problemu nie sprawi ze on zniknie, albo ze stanie sie mniejszy...
ja daleki jestem , jak już napisałem , od odradzania tego korpusu , nie mniej warto uświadamiać o tym ze dany korpus ma jakąś przypadłość.
moronica napisał/a: | Canon zaserwowal korpus drozszy, gorzej wyposazony i o gorszym obrazowaniu ale to wszystko cechy i zdjęcia da sie robic. | no dobrze, to umówmy się ze dana ilość pktow af to wada, nieco gorsza matryca to wada, ale sypanie wiórami i paprochami na matryce to cecha
moronica - Pon 17 Cze, 2013
kufel napisał/a: | [ Dodano: Pon 17 Cze, 2013 12:24 ]
moronica napisał/a: | AAAA KURZ!!! ZDJECIA NIE ZROBISZ!!! | trywializowanie problemu nie sprawi ze on zniknie, albo ze stanie sie mniejszy... |
nie, ale poswiecenie 5 minut na czyszczenie co jakis czas (i nie mowie tu codziennie czy nawet co tydzien) sprawia, ze problem znika albo staje sie mniejszy
nikt (a juz na pewno nie ja) tu nie napisal, ze kurzenie to cecha a nie wada. poza zaczepnymi wypowiedziami posiadaczy korpusow Canona, oczywiscie
kozidron - Pon 17 Cze, 2013
lexus napisał/a: | @ hijax_pl, uważam że ten przytyk do Sundersa był niepotrzebny, nie podobało mi się. nie przystoi zielonemu |
hijax_pl, weź zrezygnuj to nie będziesz musiał takich kwasów czytać
kufel napisał/a: | ale dlaczego wadą? tzn ze poniżej pewnej ilości pkt af nie zrobisz zdjęcia? aparat nie działa jak należy? dana ilość pktów af to CECHA a nie wada. wadą może się okazać tylko dla kogoś, kto uprawia specyficzny i wymagającą dziedzinę fotografii. ale taka osoba wybierze wtedy sprzęt z zupełnie innej półki. |
kufel, dał ci kiedyś ktoś porobić chociaż chwile nikonem, tam te boczne punkty af naprawdę działają, nie tak jak w canonach XXD czy jakimś innym 5d2
kufel napisał/a: | swoją drogą , zadziwia mnie beztroskie podejście użytkowników Nikona do wszelakich bubli i wad fabrycznych. |
Uczą się od kolegów z canona, którzy mają w tym zakresie najwieksze doświadczenie bo co mają zrobić, troche pomarudza na forumach, troche ponarzekają w serwisie a później biorą do ręki korpus, który ma całkiem sprawny i skuteczny af i lepszą matrycę w nizszej cenie
MC napisał/a: | Kurzenie się matrycy byłoby wadą w lustrzankach Sony. Śmieszna jest ta obrona na siłę oczywistego bubla. |
sony ma teraz większe problemy, ktos tam wymyślił, zeby przestać produkować całkiem przyzwoite szkiełko, żeby pakować EVF zamiast porządnych wizjerów i żeby połozyć tych którzy zawodowo chcieli z tego sprzętu korzystać.
kozidron, przeniosłem i zrezygnowałem
Zaraz mi ręka uschnie, bo poszukam tego kwiatka Sundersa.
Sunders jeszcze 5 lat temu byłoby sie o co sprzeczać ale jeżeli ty po pięciu latach prujesz taki temat dalej fotografując kwiatki na łące to mam nadzieje, że zartujesz
kozidron, odpuść sobie, nie ma o co kopii kruszyć...
kufel - Pon 17 Cze, 2013
kozidron napisał/a: | kufel, dał ci kiedyś ktoś porobić chociaż chwile nikonem, tam te boczne punkty af naprawdę działają, nie tak jak w canonach XXD czy jakimś innym 5d2 | o kurde, to ja mam chyba jakis wadliwy egzemplarz 40D, bo boczne działają mi całkiem sprawnie.
PS: tak, miałem Nikony w ręku.
kozidron napisał/a: | Uczą się od kolegów z canona, którzy mają w tym zakresie największe doświadczenie | spokojnie, daleki jestem od gloryfikowania Canona... moja uwaga odnośnie akceptacji wszelakich bubli wypuszczanych na rynek tyczy się w zasadzie użytkownika każdego systemu...
kufel napisał/a: | o kurde, to ja mam chyba jakis wadliwy egzemplarz 40D, bo boczne działają mi całkiem sprawnie.
|
a dla mnie to kiepa w porównaniu z kilkoma nikonami, pomijając już że te punkty są w kupie i nawet jak już sie korzysta z bocznego to i tak trzeba się przestawiać
kufel napisał/a: | moja uwaga odnośnie akceptacji wszelakich bubli wypuszczanych na rynek tyczy się w zasadzie użytkownika każdego systemu... | Nie chodzi o odpuszczanie bublom, ale o umiejętność wartościowania ich.
Bubel to bubel, ale z jednym da się żyć a z innym nie.
kufel - Pon 17 Cze, 2013
kozidron napisał/a: | a dla mnie to kiepa w porównaniu z kilkoma nikonami | zależy z czym porównywałeś. ale chyba trochę nie na temat schodzi dyskusja.
hijax_pl napisał/a: | Nie chodzi o odpuszczanie bublom, ale o umiejętność wartościowania ich. | hijax, jak juz napisałem, ja daleki jestem od odradzania tego korpusu. sam chętnie bym wszedł w posiadanie takowego. bardziej niż 6d.
tak jeszcze przyszło mi na myśl , ze być może owe brudzenie się matrycy występowało w rożnym natężeniu o rożnych użytkowników , stąd jedni krzyczeli mniej lub wcale a inni , u których brudziło się solidnie , bardziej
kufel napisał/a: | stąd jedni krzyczeli mniej lub wcale a inni , u których brudziło się solidnie , bardziej | A ja myślę, że jedni są przewrażliwieni, inny odkryli ów problem po przeczytaniu śjakiegoś forum a jeszcze inni w ogóle nie wiedzą o co chodzi.
kufel - Pon 17 Cze, 2013
hijax_pl napisał/a: | A ja myślę, że jedni są przewrażliwieni | jeśli brać pod uwagę koszt tego aparatu to mimo wszytko wszelkie głosy niezadowolenia chyba można uznać za zasadne. ale racja, histerii z tego powodu tez nie ma co robić...
kufel napisał/a: | jeśli brać pod uwagę koszt tego aparatu to mimo wszytko wszelkie głosy niezadowolenia chyba można uznać za zasadne. | Oj mylisz się i to grubo W PL nie tylko aparaty kupują ciułacze liczący każdy grosz i będący przy okazji alfami i omegami fotografii kufel napisał/a: | ale racja, histerii z tego powodu tez nie ma co robić.. | Oczywiście.
|
|