forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw Makro do Nikona D800

Aralov - Sro 30 Sty, 2013
Temat postu: Obiektyw Makro do Nikona D800
Zajmuję się digitalizacją negatywów (BW, diap, kolor). Dotychczas korzystałem z Nikona CS 5000 ED (mały obrazek) i innych, ale mniej znacznych. Jednak, że pojawiły się matryce przebijające sensor optyczny w/w skanera (choćby na papierze), postanowiłem spróbować "fotografować negatywy". Pobawiłem się Nikonem D800 i obiektywami Nikkor AF Micro 60 mm f/2.8D; Nikkor MF 55 mm f/2.8 Micro oraz perełką wśród Nikonowskich obiektywów Makro: Nikkorem AF Micro 200 mm f/4D IF-ED. Wszystko to jednak było "mydlane" w stosunku do Nikkora 105mm f/2.8 AI-s + pierścienie pośrednie 12+36 mm. Jakość obrazka (D800+Nikkor 105) przebijają CS5000 (ostrość, plastyka) - sampli nie mogę wstawić na chwilę obecną.

W mojej głowie zrodziła się jednak wątpliwość, że ta 105 nie musi być szczytem ostrości - tutaj się zwracam do ekspertów, po co mógłbym sięgnąć?

dragossani - Czw 31 Sty, 2013

Szczytowe osiągnięcia Nikona jeśli chodzi o ostrość to prawdopodobnie Ultra Micro Nikkory.
Aralov - Pią 01 Lut, 2013

Bardzo dziękuję za informację. Obiektywy urywają głowę (w każdym razie na papierze, bo sample znalazłem tylko 800x600px z 28mm). Jednak możliwość ich kupienia, a co dopiero pożyczenia do testów jest z tego co widzę mocno ograniczona. Abstrahując od ceny oczywiście. Na ebay'u znalazłem 28 mm, a interesującej mnie 105 nawet w jakiś archiwalnych aukcjach nie znalazłem.

A inne obiektywy bardziej dostępne dla zwykłych śmiertelników?

moronica - Pią 01 Lut, 2013

Aralov, skoro jestes zadowolony z juz posiadanego obiektywu to moze lepiej zainwestowac w pb-6 i przystawke do slajdow?

Problem jest taki, że slajdy stanowią/stanowić będą mały procent tego co reprodukuję, często to są całe filmy, także średni format, a czasem 4x5". Całą "podstawkę" wraz z podświetleniem mam naprawdę niezłą. Teraz mam okazję na zmianę obiektywu - wahałem się nad AFS 105 Micro bo Camera Control ma możliwość kontrolowania AF z poziomu kompa bez majtania całą konstrukcją (a przy obecnych mocowaniach zdarza się odchylić obiektyw od pionu w trakcie manipulowania ostrością), ale nie znalazłem racjonalnego porównania AFS 105 z MF 105 (obydwa Micro).
komor - Pią 01 Lut, 2013

Ostatnie testy obiektywów makro wskazują, że jednak im nowsza konstrukcja tym większa żyleta. Czemu żaden z nikonistów nie poleci aktualnej wersji AF-S 105 VR Micro? Jest szansa, że wersja MF jest ostrzejsza?
dcs - Pią 01 Lut, 2013

Micro-Nikkor 105/2.8 Ai-s dopiero z PN-11 (ma mocowanie statywowe) daje 1:0,88,

komor, a czy jest jakieś zestawienie (porównanie) tych dwóch obiektywów?
komor - Sob 02 Lut, 2013

Obawiam się, że testy obiektywów pochodzących z tak różnych epok nie są bezpośrednio porównywalne, o ile ktoś się nie pokusił o współczesne przetestowanie staruszka lub jakieś przeliczenia. Sam musisz ocenić, czy wzrost MTF o np. 10–20% jest warty inwestycji.
Na przykładzie Canona: starszy 100/2.8 Macro USM (premiera: 2000):

(testowany na 20D)

Nowszy 100/2.9 Macro IS USM (premiera: 2009):

(test porównawczy na starym 20D, nowszym 50D oraz pełnoklatkowym 1Ds MkIII)

hijax_pl - Sob 02 Lut, 2013

A nie lepiej iść w techniki multiekspozycji by zwiększyć rozdzielczość i detal?
Aralov - Sob 02 Lut, 2013

Dzięki za wykresy MTF, jeżeli jest tak różnica między starym na nowym Nikonem, to pozostaje pytanie jak sobie radzi współczesna konkurencja o podobnych ogniskowych (ale to sobie ogarnę).

O multiekspozycji słyszałem bardzo przelotnie, a Google zwraca wyniki raczej odnoszące się do zdjęć sekwencyjnych i "duchów".

Jednak resztki wiadomości odnoszące się do zdjęć "multieksponowanych" wskazują na konieczność składania ich PS, co przy "masówce" (rzędu kilkuset klatek) raczej mija się z celem. Jest może jakiś dobry tutorial, czy dokładniejsze info to byłbym wdzięczny za zalinkowanie.

hijax_pl - Sob 02 Lut, 2013

A np PhotoAcute ?