forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Passport Color Checker & X-Rite Grey Scale Card

paul80 - Sob 02 Lut, 2013
Temat postu: Passport Color Checker & X-Rite Grey Scale Card
Jako że mam problem z ustawianiem balansu bieli, to chciałbym zakupić coś co mi pomoże, wtedy z takim wzornikiem nauczę się poprawności. I teraz do meritum:

1.Czy X-Rite Grey Scale Card umożliwi mi poprawne ustawienie balansu bieli z tintą, doszły mnie słuchy, że tylko Passport Color Checker mi to umożliwi.

2. Czy Passport Color Checker-a można używać w Capture One ?, ale nie chcę przy tym konwertować oryginalnych rawów do dng., to najgorsze co mogłem kiedyś zrobić, owszem to wygodny format, ale nie ma możliwości uzyskania oryginalnego rawa z pełnym potencjałem. !

3. Jakie macie doświadczenia z Passportem i innymi wzornikami, czy odczuliście rzeczywistą poprawę, czy mniej trzeba się napracować na zdjęciami?.

4. Czy mając jeden ze wzorników, będę mógł sprawdzić, jak mój Canon źle ustawia WB z Tintą?

5. Czy przestawiając miredy w aparcie, to dotyczy tylko WB zdjęć w jpg? i owe miredy zmieniają tintę, czyli to stała korekta do każdego zdjęcia?

hijax_pl - Sob 02 Lut, 2013

Konwertowaleś do linjowych DNG? To faktycznie porażka.

Co masz na myśli pisząc "z tintą"? Passport ma dodatkowy wzornik do szybkiej zmiany temp.
Ale i tak możesz sobie wszystko ustawić w kompie przecież.

Passport to wzornik jak każdy inny. Ma szarą kartę i tablice kolorów do profilowania. W przeciwieństwie do innych produktów zawiera też oprogramowanie do tworzenia profili DNG.

hijax_pl napisał/a:
Konwertowaleś do linjowych DNG? To faktycznie porażka.

To by sie zgadzało, czyli nie był dodawany oryginalny plik Raw, ale za to jest oszczędność miejsca, chyba że o czymś nie wiem.

"Standard DNG przewiduje możliwość osadzenia oryginalnego pliku RAW, jednak z tej opcji właściwie nie powinniśmy korzystać, jako że aktywowanie jej zwiększa w radykalny sposób rozmiar wynikowych plików DNG po konwersji. Jeśli koniecznie zależy nam na zachowaniu oryginalnego zdjęcia RAW, konwersja do DNG wydaje się po prostu bezcelowa, ponieważ siłą rzeczy rezygnujemy z najważniejszej zalety wynikającej z użycia tego formatu – czyli oszczędności miejsca na dysku twardym. "

hijax_pl napisał/a:
Co masz na myśli pisząc "z tintą"? Passport ma dodatkowy wzornik do szybkiej zmiany temp.
Ale i tak możesz sobie wszystko ustawić w kompie przecież.

Ustawiając WB ustawiasz temperaturę i :roll: no tintę, zapewne odpowiednia forma to tint a jeszcze bardziej zabarwienie.

"Co to jest ta temperatura i tint? Myślę, że zrozumienie tego może bardzo pomóc w ustawianiu balansu bieli. Nawiasem mówiąc spotkałem w polskich tłumaczeniach tint na... tinta. Tak jakby odcień, zabarwienie, barwa, tonacja zupełnie nie istniały"

Wszystko mogę sobie ustawić, no jak sam przeczytałeś mam z tym problem i mając jeszcze Canona który podbija tint-ę.

Czyli X-rite Grey ustawi mi WB z tint-ą?

Żaden wzornik Ci nic nie ustawi. On tylko odbija światło. Ty ustawiasz WB.
Twój aparat ma opcje dostrajania WB po pomiarze z wzornika? Albo oprogramowanie w kompie?

DNG liniowy nie jest dla oszczędzania miejsca.
Ja nie używam tego trybu. A na DNG sie przerzucilem juz parę lat temu...

hijax_pl napisał/a:
Żaden wzornik Ci nic nie ustawi. On tylko odbija światło. Ty ustawiasz WB.
Twój aparat ma opcje dostrajania WB po pomiarze z wzornika? Albo oprogramowanie w kompie?

Nie wiem do czego zmierzasz ( rozmawiamy tylko i wyłącznie o raw), x-rite passport color checker ma oprogramowanie i dodatkowo pola do wyboru balansu bieli, biorę próbnik i wybieram WB z białego czy szarego i dodatkowo podobno jest pole do wyboru tint-y. Natomiast X-Rite Grey Scale Card to kwestia wyboru szarego pola, to co ja mam jeszcze oprócz tego ustawiać aby było naturalniej?

hijax_pl napisał/a:
DNG liniowy nie jest dla oszczędzania miejsca.
Ja nie używam tego trybu. A na DNG sie przerzucilem juz parę lat temu...

Mógłbyś rozszerzyć temat, czyli masz DNG i RAW w jednym pliku, nie za duże te pliki? i co daje Ci ten DNG, albo dlaczego się na niego zdecydowałeś, to był przymus, wygoda czy co innego?

Żródło: http://www.dfv.pl/lightroom.html?id=626

Standard DNG przewiduje możliwość osadzenia oryginalnego pliku RAW, jednak z tej opcji właściwie nie powinniśmy korzystać, jako że aktywowanie jej zwiększa w radykalny sposób rozmiar wynikowych plików DNG po konwersji. Jeśli koniecznie zależy nam na zachowaniu oryginalnego zdjęcia RAW, konwersja do DNG wydaje się po prostu bezcelowa, ponieważ siłą rzeczy rezygnujemy z najważniejszej zalety wynikającej z użycia tego formatu – czyli oszczędności miejsca na dysku twardym.

jaad75 - Sob 02 Lut, 2013

hijax_pl napisał/a:
W przeciwieństwie do innych produktów zawiera też oprogramowanie do tworzenia profili DNG.
Darmowe i do użytku z innymi wzornikami również, dodajmy.

paul80 napisał/a:
Nie wiem do czego zmierzasz ( rozmawiamy tylko i wyłącznie o raw), x-rite passport color checker ma oprogramowanie i dodatkowo pola do wyboru balansu bieli, biorę próbnik i wybieram WB z białego czy szarego i dodatkowo podobno jest pole do wyboru tint-y. Natomiast X-Rite Grey Scale Card to kwestia wyboru szarego pola, to co ja mam jeszcze oprócz tego ustawiać aby było naturalniej?
Oprogramowanie do tworzenia i zarządzania profilami - nie ma to nic wspólnego z balansem bieli.

To co jest specyficzne w Passporcie to specjalny wzornik do używania z "pipetką" balansu bieli np w Photoshopie czy Ligthromie i z innymi programami. Czyli takie szare karty lekko zmodyfikowane, by na szybko (bez potrzeby używania suwaków temp i tinty) pozwala ocieplać bądź oziębiać obraz. One nie są do regulacji tinty.

Spójrz:

A jak chcesz się pobawić to zaraz mogę strzelić jakąś scenkę z tym passportem to sobie władujesz rawa w swój soft i zobaczysz o co biega. Podejrzewam jednak, że nie jest to rozwiązanie Twojego problemu.
paul80 napisał/a:
Mógłbyś rozszerzyć temat, czyli masz DNG i RAW w jednym pliku, nie za duże te pliki? i co daje Ci ten DNG, albo dlaczego się na niego zdecydowałeś, to był przymus, wygoda czy co innego?
Używam DNG bez zaszywania RAWa oryginalnego - bo nie ma takiej potrzeby (ja nie widzę). Oraz nie używam trybu liniowego (który demozaikuje dane) W ten sposób w pliku DNG nadal mam dane z matrycy tak jak w oryginalnym RAWie, jedyne co się różni to brakuje tych specjalnych algorytmów kompresji danych używanych przez różnych producentów. Nie byłem zmuszony - to był mój wybór. Wygoda. Porządek i oszczędność miejsca przy zachowaniu wszelkich dobrodziejstw oryginalnego pliku RAW.

hijax_pl napisał/a:
A jak chcesz się pobawić to zaraz mogę strzelić jakąś scenkę z tym passportem to sobie władujesz rawa w swój soft i zobaczysz o co biega. Podejrzewam jednak, że nie jest to rozwiązanie Twojego problemu.

Bardzo chętnie zobaczyłbym takiego rawa, ale ustaw automatyczny balans bieli :wink:

hijax_pl napisał/a:
Oprogramowanie do tworzenia i zarządzania profilami - nie ma to nic wspólnego z balansem bieli.

To wiem, od balansu bieli są odpowiednie pola w które trzeba kliknąć.

hijax_pl napisał/a:
To co jest specyficzne w Passporcie to specjalny wzornik do używania z "pipetką" balansu bieli np w Photoshopie czy Ligthromie i z innymi programami. Czyli takie szare karty lekko zmodyfikowane, by na szybko (bez potrzeby używania suwaków temp i tinty) pozwala ocieplać bądź oziębiać obraz. One nie są do regulacji tinty.

Chcesz mi powiedzieć, że Color Passport Checker nie jest do ustawiania min. tinty ?

Czy zgodzisz się z tymi słowami :

" Temperatura barwowa to tylko ściśle określone koordynaty na krzywej temperatury. Do poprawki może być konieczne użycie koordynatów xy spoza tej krzywej. To właśnie tinta."
?

"W checkerze tinta to jedo z podstawowych celów istnienia tego wzornika."

komor - Sob 02 Lut, 2013

paul80 napisał/a:
Chcesz mi powiedzieć, że Color Passport Checker nie jest do ustawiania min. tinty ?

Matko z córką… Bierzesz pipetkę balansu bieli w C1 czy LR czy czymkolwiek, klikasz w odpowiednie pole szare z Passporta lub dowolnej innej szarej/białej-nie-prześwietlonej kartki i ustawia Ci się balans bieli, czyli dwie wartości: temperatura i tinta. Te dwie wartości razem stanowią to, co nazywamy balansem bieli.

paul80 napisał/a:
3. Jakie macie doświadczenia z Passportem i innymi wzornikami, czy odczuliście rzeczywistą poprawę, czy mniej trzeba się napracować na zdjęciami?.

Przy zdjęciach studyjnych (mam na myśli przy kontrolowanym oświetleniu) daje Ci spokój ducha, że masz ustawiony nie tylko balans bieli ale także kalibrację kolorów, co daje dobry punkt wyjścia do pracy, nawet jeśli praca ma polegać na: „niech pan zrobi, żeby te pomidory były bardziej czerwone a ten ogórek bardziej zielony”. Przy pracy portretowej to samo.
Natomiast próbowałem Passporta stosować też w tzw. reporterce, ale nie miałem spektakularnych rezultatów, tzn. zmienne warunki oświetleniowe w zależności od miejsca pomieszczenia, plus lampa na aparacie, oznaczało, że musiałbym wzornik fotografować co chwilę, jak tylko zmienię miejsce. YMMV.

Cytat:
Matko z córką… Bierzesz pipetkę balansu bieli w C1 czy LR czy czymkolwiek, klikasz w odpowiednie pole szare z Passporta lub dowolnej innej szarej/białej-nie-prześwietlonej kartki i ustawia Ci się balans bieli, czyli dwie wartości: temperatura i tinta. Te dwie wartości razem stanowią to, co nazywamy balansem bieli.

komor, mi tego nie pisz,

hijax_pl napisał "To co jest specyficzne w Passporcie to specjalny wzornik do używania z "pipetką" balansu bieli np w Photoshopie czy Ligthromie i z innymi programami. Czyli takie szare karty lekko zmodyfikowane, by na szybko (bez potrzeby używania suwaków temp i tinty) pozwala ocieplać bądź oziębiać obraz. One nie są do regulacji tinty." a więc Passport Color Checker umożliwia ustawienie tinty czy nie?

komor - Sob 02 Lut, 2013

paul80, nieporozumienie wynika z tego, co rozumiesz pod pojęciem ustawiania tinty. W Passporcie poza neutralną szarością są też pola „cieplejsze” i „zimniejsze” dla szybkiej korekty na potrzeby portretu czy krajobrazu. Użycie tych właśnie pól (zamiast prawdziwie neutralnych) powoduje, że wybrany balans bieli (nie tylko tinta!) będzie odpowiednio cieplejszy lub zimniejszy od idealnie neutralnego.
I o tym właśnie pisał Hijax.

Łomatko i córko :mrgreen: , albo checkerem można ustawić tintę albo i nie, ktoś kto mi na to odpowiedział, zna się na tym bardzo dobrze!. komor, chyba się mylisz, tinta to tinta, czyli zabarwienie balansu bieli.

" Temperatura barwowa to tylko ściśle określone koordynaty na krzywej temperatury. Do poprawki może być konieczne użycie koordynatów xy spoza tej krzywej. To właśnie tinta."
i
"W checkerze tinta to jedo z podstawowych celów istnienia tego wzornika."

[ Dodano: Sob 02 Lut, 2013 17:23 ]
hijax_pl napisał/a:
Używam DNG bez zaszywania RAWa oryginalnego - bo nie ma takiej potrzeby (ja nie widzę). Oraz nie używam trybu liniowego (który demozaikuje dane) W ten sposób w pliku DNG nadal mam dane z matrycy tak jak w oryginalnym RAWie, jedyne co się różni to brakuje tych specjalnych algorytmów kompresji danych używanych przez różnych producentów. Nie byłem zmuszony - to był mój wybór. Wygoda. Porządek i oszczędność miejsca przy zachowaniu wszelkich dobrodziejstw oryginalnego pliku RAW.

Oryginalne dane, ale niemożliwe do odczytania w DPP tzn. nie ma możliwości na dzień dzisiejszy wywołania takiego pliku ze 100% procentowymi przejściami tonalnymi jak w DPP?

paul80 napisał/a:
chyba się mylisz, tinta to tinta, czyli zabarwienie balansu bieli.
Nie. Balans bieli to: temperatura + tinta :D
paul80 napisał/a:
W checkerze tinta to jedo z podstawowych celów istnienia tego wzornika
Wyrwane z kontekstu zdanie staje się zdaniem bezużytecznym. O ile nie wprowadzającym w błąd.
paul80 napisał/a:
Oryginalne dane, ale niemożliwe do odczytania w DPP?
Tak - oryginalne dane. A DPP czyta format plików DNG?

hijax_pl napisał/a:
Tak - oryginalne dane. A DPP czyta format plików DNG?

Szczerze mówiąc, jestem przekonany że nie czyta :wink: , tylko mi nie pisz proszę że jest inaczej i jak zuważyłeś postawiłem znak zapytania na końcu.

hijax_pl napisał/a:
paul80 napisał/a:
W checkerze tinta to jedo z podstawowych celów istnienia tego wzornika
Wyrwane z kontekstu zdanie staje się zdaniem bezużytecznym. O ile nie wprowadzającym w błąd.

Ja jestem za cienki do polemizowania z tym twierdzeniem, ale jak dostanę odpowiedź to się wtedy będzie można ustosunkować i nie wyrywałem tego z kontekstu :wink:

paul80 napisał/a:
Szczerze mówiąc, jestem przekonany że nie czyta
I dobrze. gdyby zaczął wtedy pewnie by aparat sam wypluwał takie pliki jak to robi Np Pentax...
paul80 napisał/a:
a jestem za cienki do polemizowania z tym twierdzeniem
To widać ;) Ale może na przyszłość cytuj kontekst, a nie wybrane zlepki słów.

Przyrzeczony RAWik - 10MB
(NEF - nie otworzysz w DPP).

hijax_pl napisał/a:
To widać ;) Ale może na przyszłość cytuj kontekst, a nie wybrane zlepki słów.

Wypraszam sobie takie insynuacje!

hijax_pl napisał/a:

na powyższe zdanie odpowiedź 100%, żadne wyrywanie itp.

paul80 napisał/a:
Wypraszam sobie takie insynuacje!
Ależ ja tylko potwierdzam Twoje słowa.
paul80 napisał/a:
na powyższe zdanie odpowiedź 100%:
Mhm.. A co pisałem o balansie bieli? Że co to jest?

Jak sobie ściągniesz tego RAWa co podkleiłem i będziesz pykał pipeta w te jasne pola górnej części wzornika to będziesz ustalał balans bieli czyli tintę też.

komor - Sob 02 Lut, 2013

paul80 napisał/a:
Temperatura barwowa to tylko ściśle określone koordynaty na krzywej temperatury. Do poprawki może być konieczne użycie koordynatów xy spoza tej krzywej. To właśnie tinta

paul80, wszystko się zgadza. Na wszelki wypadek po raz kolejny tu napiszę: balans bieli = temperatura barwowa + tinta. Szara karta/Passport służy do ustawiania balansu bieli. A więc także tinty.

Czyli X-Rite ColorChecker Grey Scale Card nadaje się do tego celu a nawet i tańsze wzorniki mini?.

Jakakolwiek szara karta.. neutralna.. jak zwal tak zwal.

Zapytałem pewnego człowieka znającego temat, czy do balansu bieli wystarczy mi wzornik X-Rite ColorChecker Grey Scale Card - odpowiedział, że na nim nie ustawię tinty bo niby jak, że do ustawiania tinty służą dodatkowe pola na passporcie, więc zrozumcie moje rozterki, ciekawi mnie jak do tego się ustosunkuje Pan Tomasz.

Weź ściągnij tego RAWa co wrzuciłem i pobaw się pipetką - popatrz jak zmieniają się suwaki temperatury i tinty. I już będziesz widział do czego służy CC.

Nadal nie za bardzo łapię po co chcesz modyfikować samą tintę tylko...

komor - Sob 02 Lut, 2013

paul80 napisał/a:
odpowiedział, że na nim nie ustawię tinty bo niby jak, że do ustawiania tinty służą dodatkowe pola na passporcie

Moim zdaniem to jest błędna teza. Zresztą wystarczy użyć raz w życiu pipetki WB żeby się przekonać, że po kliknięciu ustawiana jest zarówno wartość liczbowa temperatury jak i tinty.

paul80 - Wto 05 Lut, 2013

A wię doczekałem się odpowiedzi a pytanie było dlaczego na wzorniku x-rite grey nie można ustawić tinty.

” Można, ale typową, bo na szarości tinta jest na krzywej temperatury.
Jej regulacja to zmiany w okolicach tej krzywej a nie na. Stąd pola do korekty tinty nigdy nie będą neutralnie szare”

hijax_pl - Wto 05 Lut, 2013

paul80 napisał/a:
Jej regulacja to zmiany w okolicach tej krzywej a nie na. Stąd pola do korekty tinty nigdy nie będą neutralnie szare”
Ktoś chyba coś myli. Pola do korekcji temperatury jakie miałby niby być? Innymi słowy te specjalne pola nie są do tinty jako takiej a balansu bieli jako całości (temp + tinta).

Ponownie zapytam - ściągnąłeś tego RAWa i bawiłeś się pipetą WB?

Jeszcze nie, dzisiaj wieczorem się pobawię i wiem że po kliknięciu na biel ustawi się temperatura i zabarwienie - tinta.

[ Dodano: Wto 05 Lut, 2013 13:50 ]
A więc jest odpowiedż:

” Zawsze regulacja zmienia obie wielkości, bo nie ma czegoś takiego jak ”zero” , nawet zupełnie neutralna szrość też jest jakąś wartością. Stąd racja że zawsze jest to po całości regulacji, ale żeby odizolować jedno od drugiego zmiana temperatury idzie po krzywej temperatury. Ma to swoje uzasadnienie bowiem ” temperatura ” ma swoją ścisłą definicję i pochodzenie fizyczne. Tinta to natomiast odstępstwa od niej.”

hijax_pl - Wto 05 Lut, 2013

paul80 napisał/a:
A więc jest odpowiedż:
No jeśli tak brzmiała wypowiedź to się wszystko zgadza.

paul80 napisał/a:
i wiem że po kliknięciu na biel ustawi się temperatura i zabarwienie - tinta.
Kliknięcie na dowolne pole - też. Nawet czerwone, niebieski czy fioletowe ;)

Wyrwane z rozmowy :wink:

Czyli passport chceker umożliwia pomiar tinty dokładnie a xrite grey white już niedokładnie?

"Żadne narzędzie nie zapewnia "pomiaru". Passport ułatwia tylko ustawienie tinty tak żeby zdjęcie było przyjemne w odbiorze."

Sprawdzę to wieczorem, jak naprawdę działają te pola i ciekawy jestem , czy to kwestia podbijania magenty czy co innego.

[ Dodano: Wto 05 Lut, 2013 21:53 ]
Sprawdziłem sobie tego rawa i żałuje że nie mam tego checkera, aby sprawdzić swój aparat w akcji. Po kliknięciu w szare pole pięknie się temperatura nastawiła a histogram idealny :wink:

[ Dodano: Wto 05 Lut, 2013 21:59 ]
Capture One na automacie ustawił inną temperaturę i tintę o ile temperatura jest ok. z 2935 na 3140 i akceptowalna, to tinta już nie za bardzo z 4.9 na 0,2, jest za zielono. Analizując C1, stwierdzam że program ma tendencję to tworzenia zafarbu zielonego!

pan.tadeusz - Sro 06 Lut, 2013

paul80 napisał/a:
Analizując C1, stwierdzam że program ma tendencję to tworzenia zafarbu zielonego!

jaka wersja C1? bo osobiście nie zauważyłem problemu, a w sieci sporo pozytywów o zarządzaniu kolorami w tym programie :neutral:

jeśli faktycznie korekta WB spędza Ci sen z powiek to może CBL Lens? cena szalona ;)

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5788

paul80 - Sro 06 Lut, 2013

pan.tadeusz :wink: Wersja 7, a z WB nie mam żadnych problemów :mrgreen: . No dobra żartowałem, mam niektóre takie zdjęcia że nie wiem jak je wyprowadzić.

Ps. Posiadasz C1, to może podeślę Ci fotkę i zobaczysz?

podlinkuj rawa.
mam C1 6 express.
wersja 7 w trialu zrobiła na mnie jeszcze lepsze wrażenie.
ostatnio cnet rozdawał Cyberlink PhotoDirector 3
http://download.cnet.com/...als-blog?tag=bc

Capture One 7 to inna bajka :wink:

To jak możesz to zobacz tego rawa i ciekawy jestem jak będzie wyglądał.

KlikLink

komor - Sro 06 Lut, 2013

Ach, białe koszule i oświetlenie jarzeniowe. Mój ulubiony temat. :)

komor, no własnie jak sobie radzić w takich warunkach, lampą centralnie walić, na sufit nie bardzo są szanse bo wysoko.
komor - Sro 06 Lut, 2013

Ja walę w sufit, używając ISO 800 lub 1600 (żeby lampa dała radę i udział oświetlenia zastanego był duży). Gorzej jak sufit jest w kolorze sraczkowym, a ściany seledynowe. :) Ściągnąłem tego RAW-a i spróbuję w LR się nim pobawić, ale generalnie uważam, że nie ma co się spodziewać, że np. wszystkie koszule będą idealnie białe po idealnym ustawieniu balansu bieli, bo po prostu większość z nich nie jest idealna i tyle. Trzeba ustawić tak, żeby odbiór zdjęcia był dobry, a nie żeby dążyć do jakiegoś ideału.
Niestety po jakimś czasie patrzenia mam problem z prawidłową oceną. Jak patrzę na niektóre starsze serie zdjęć z przedszkola córki, to ponownie bym je wziął na warsztat. :roll: Twoje zdjęcie z marszu dla mnie nie jest złe.

Mnie raczej chodzi o kolor skóry :wink: i oczywiście balans bieli.

To dodam jeszcze jedno zdjęcie https://docs.google.com/file/d/0B5P885kBOmmdVXVxWU1YdVlvQUk/edit

komor - Sro 06 Lut, 2013

Drugie gorsze – z lewej strony światło od okna, z prawej żarowe. :) Za chwilę coś Ci wyślę na maila.

Fotka z 2012, niestety nie wszyscy patrzyli w obiektyw :mrgreen: , za dużo rodziców było :mrgreen:
(fotografie usunięte)

2. Z lampą na wprost TTL -1
(fotografie usunięte)

3.
(fotografie usunięte)

W zasadzie dopiero teraz porównałem te zdjęcia i zdaje się, że przyczyna tamtych niepodobających mi się kolorystycznie zdjęć jest siła światła zastanego, na tamtych było słabsze światło z zewnątrz, czyli dominowało jarzeniowe.

paul80 napisał/a:
Capture One 7 to inna bajka :wink:

oj tam ;)
darowanemu koniowi.. :D

ja ten C1E6 jakoś polubiłem choć płata mi czasem figle ;)

w każdym razie C1 z kolorami radzi sobie całkiem fajnie :)
porównaj jak domyślnie programy korygują Twój plik.
tu masz zrzuty WB z as shot i auto (w przypadku C1 jest jeden plik bo w obu wariantach było tak samo).
poza tym nic nie zmieniałem oprócz podciągnięcia odszumiania w PhotoDirector3 bo domyślnie miał suwaczki na 0 :mrgreen:

Photo_Director3_auto.jpg
(fotografie usunięte)

LR4_auto.jpg
(fotografie usunięte)

C1_E6_shot_auto.jpg
(fotografie usunięte)

LR4_shot.jpg
(fotografie usunięte)

Photo_Director3_shot.jpg
(fotografie usunięte)

moim zdaniem C1 wypadł najlepiej :twisted:

Moim też :wink: , a siódemka wymiata i zamiata :wink: za sprawką poprawionych filtrów Shadows i Higlihts z naciskiem na Higlihts.

ale droga jest i do tego tylko w wersji Pro :roll:
z LR pracuje mi się jakoś szybciej.
PD3 wrzuciłem jako ciekawostkę ;)

komor - Sro 06 Lut, 2013

To jak już wrzucamy na forum to moja propozycja z LR4:
(fotografie usunięte)

Skupiłem się tylko na WB i twarzach, ale nie jestem zadowolony z kolorystyki całości.

No to jedziemy :mrgreen: , moja wersja Capture One 7

Wersja poprawiona, czyli druga! i widzę że u mnie biel nie jest biała :wink:

C1E6 po drobnych korektach suwaczków
(fotografie usunięte)

komor, zbalansowałeś biel i ładnie ona wygląda, ale reszta już nie za bardzo, natomiast wolę w tym przypadku wersję mniej zbalansowaną biel, chodź trzeba pamiętać że mój monitor jest na 6000K.

pan.tadeusz nieżle, chodź brakuje mi chyba troszkę magenty :wink:

A jak moje poprzednie fotki ?

Ps. Fotka jest źle zrobiona więc nie ma co tematu ciągnąć, foto amator żle wykonał fotografię, nie wiedziałem że te światło z sufitu tak popsuje kolory.

u mnie z kolei wrażenie, że na Twoim ostatnim przykładzie koszule dziewczyny i chłopaka za nią wpadają w nienaturalną szarość, a buzie są jednak zbyt czerwone ;)

pan.tadeusz zgoda, czy to kwestia balansu bieli czy zmiany barwy?, albo niepotrzebnie zmieniam krzywą na high contrast w C1, chociaż robiłem porównanie z DPP i ta krzywa upodabnia mi obrazek do DPP.

Przy tym zdjęciu mam temp. 5350 i tinta 13,5.

[ Dodano: Czw 07 Lut, 2013 00:03 ]
Dzisiaj wieczorem przedstawię inny dylemat, dotyczy canona i czerwonego kanału, wrzucę fotkę do oceny, surową i po obróbce.

pan.tadeusz - Czw 07 Lut, 2013

ja nie ruszałem krzywej.
po drobnych korektach jest tak
(fotografie usunięte)

komor - Czw 07 Lut, 2013

paul80, dla mnie Twoja wersja stąd jest całkowicie OK. To, że bluzki wydają się szare wynika ze zwiększonego kontrastu, ale w zamian za to znacznie lepsze są buzie niż u mnie i kontrast ogólny.
Ostatnia wersja Tadka też jest blisko, przedostatnia u mnie wydaje się zbyt zielona.

paul80 napisał/a:
Ps. Fotka jest źle zrobiona więc nie ma co tematu ciągnąć, foto amator żle wykonał fotografię, nie wiedziałem że te światło z sufitu tak popsuje kolory.

Ale przy takiej reporterce nie masz wpływu na to jakie światło zastane i pozostaje tylko walczyć z tym, co jest, oraz z większymi lub mniejszymi ograniczeniami własnego sprzętu. Moim zdaniem nie można powiedzieć, że zdjęcie jest źle zrobione. Jak na okolice 5 EV, jest dla mnie OK. Pamiętać też trzeba, że przy krótszym czasie mogłyby się pojawił problemy z kolorami wynikające z oscylacji jarzeniówek, jeśli takie tam były.

paul80 - Czw 07 Lut, 2013

pan tadeusz a póbowałeś ustawiać krzywą na high contrast, moim zdaniem jest mniej roboty z contrastem i oprócz tego krzywe zostają do dyspozycji.

Komor;) pisałeś o odbijaniu od sufitu z wysokim iso, ale czy w sytuacji gdy mamy dość światła zastanego z dodatkowymi jarzeniówkami, to nie lepiej prawidłowa ekspozycja i lampa na wprost z ttl na minus?

Dzięki komor za pocieszenie;) czasami ma ochotę rzucić to hobby. Cieszy mnie też, że na tym forum moża się uczyć od lepszych;)

komor - Czw 07 Lut, 2013

paul80, rzadko stosuję lampę na wprost. W zasadzie tylko wtedy, gdy ma spełnić rolę światła wypełniającego – i w zasadzie to masz chyba na myśli. Jak jest dość zastanego to można tak zrobić, choć może zniknąć fajny światłocień, który jest widoczny na fotkach powyżej. Światło wypełniające może się sprawdzić wtedy, gdy zastane jest jasne ale ostre/punktowe. W przypadku szkolnej sali, gdzie cały sufit świeci równomiernie, ja bym się nie zdecydował świecić na wprost. Prędzej zrezygnowałbym w ogóle z lampy, jeśli jest dość jasno.
To jak już wrzucaliśmy na forum jedno, to wrzucę i drugie. :) Może wrzucicie z Tadkiem jak to wychodzi z C1?

LR4, ręczne ustawienie WB, a potem pędzelek miejscowej korekty WB, bez specjalnych dalszych zabaw kontrastem, krzywymi. I bez nakładania warstwy Screen w Photoshopie, paul80 :)
(fotografie usunięte)

Od sufitu, ale czy to przebije jarzeniówki i czy światło dotrze do kadru, czy w zasadzie niemusi docierać, taka kontra na jarzeniowe?.

Oczywiście jestem ciekawy jak zrobisz fotkę w C1, tylko postaraj się wersją7;). A fotki ocenię wieczorem, bo jeszcze komórki nie skalibrowałem:-)

pan.tadeusz - Czw 07 Lut, 2013

paul80 napisał/a:
pan tadeusz a póbowałeś

w szóstce_ex nie mam presetu high_contra. preset nazywa się to po prostu contrast ;)
no albo samemu można skorygować krzywą.
generalnie tym środkowym suwakiem pod histo pojechałem w prawo i wyciągnąłem światła oraz poprawiłem tintę bo tak jak już zauważył komor leciało ciut za mocno w zielenie.

myślę, że wyszło całkiem znośnie i chyba na tym poprzestanę ;)
siódemka bezsprzecznie lepsza no ale... trial skończył się już dawno, a szóstka wystarcza do moich amatorskich zadań. może jak zrobią jakąś promocję :grin:

[ Dodano: Czw 07 Lut, 2013 12:40 ]
komor napisał/a:
Może wrzucicie z Tadkiem jak to wychodzi z C1?

jak bedę przy moim tadetnym domowym monitorku to oblookam bo na tym badziewiu co tera siedzę to se mogę pogrzebać w :wink:

tadek, nie pisałem o krzywych a o krzywej kontrastowej którą można sobie zmienić w zależności od zdjęcia w dpp od tego służą profile, tylko że one dodatkow zmieniają kolory. W C1 masz to tam gdzie jest wybór profilu kolorystycznego a profile krzywych są pod nimi;)

Robiłem porównanie dpp vs c1, dokładnie nie pamiętam, ale ustawienie krzywej ze standard na high contrast upodabnia bardzo do zdjęcia z dpp, ale jak już pisałem w innym miejscu, dpp pod windowsem oszukuje, należy wywołać fotkę w dpp np. na zero i wczytać do c1 i wtedy porównać.

[ Dodano: Czw 07 Lut, 2013 20:09 ]
pan.tadeusz o to dokładnie chodziło :

[ Dodano: Sob 16 Lut, 2013 10:15 ]
hijax_pl napisał/a:

Chciałbym dopytać, piszesz że nie masz potrzeby posiadania oryginalnego pliku raw, rozumiem że DNG to wygoda, zajmuje mniej miejsca itp., ale tym sposobem świadomie pozbawiłeś się pełnego potencjału pliku, bo jak na razie najlepszy przejścia tonalne daje DPP i chyba tak pozostanie. Oczywiście przy małych wydrukach tego nie da się zobaczyć, ale przy większych chyba tak, a większość i tak nie będzie miała porównania :wink:

I teraz interesuje mnie Color Passport Checker i chciałbym się dowiedzieć dokładnie o używalność tego z Capture One tzn. żadnych półśrodków, wiem że były z nim problemy i to nawet w Lr i 5Dmark3. Mam w planach go zakupić, co by się podszkolić i mniej czasu spędzać na obróbce :grin: , ale jak to naprawdę współpracuje z Capture One?

nienietaktak - Sob 16 Lut, 2013

pink
paul80 - Sob 16 Lut, 2013

nienietaktak, dzięki za podbicie:)

hijax_pl napisał/a:

Chciałbym dopytać, piszesz że nie masz potrzeby posiadania oryginalnego pliku raw, rozumiem że DNG to wygoda, zajmuje mniej miejsca itp., ale tym sposobem świadomie pozbawiłeś się pełnego potencjału pliku, bo jak na razie najlepsze przejścia tonalne daje DPP i chyba tak pozostanie. Oczywiście przy małych wydrukach tego nie da się zobaczyć, ale przy większych chyba tak, a większość i tak nie będzie miała porównania :wink: . Zdaję sobie sprawę, że masz oryginalne dane z matrycy, ale nie ma możliwości wczytania ich do DPP.

I teraz interesuje mnie Color Passport Checker i chciałbym się dowiedzieć dokładnie o używalność tego z Capture One tzn. żadnych półśrodków, wiem że były z nim problemy i to nawet w Lr i 5Dmark3. Mam w planach go zakupić, co by się podszkolić i mniej czasu spędzać na obróbce :grin: , ale jak to naprawdę współpracuje z Capture One?

Co by nie było że sobie ubzdurałem http://www.canon-board.in...pliwosci-67763/ od strony trzeciej opisany problem.

hijax_pl - Sob 16 Lut, 2013

Ja używam Nikona zatem dpp mienie interesuje. A co do ograniczeń to nie mam żadnych.
Mam tez passporta i działa mi z LR bez problemów.

hijax_pl, to Nikon Capture NX2 czyta DNG?
hijax_pl - Sob 16 Lut, 2013

Nie używam badziewia ;-)

hijax_pl, nie wiem czemu, ale mnie zaskakujesz, masz ogromną wiedzę a czasami nie potrafisz jej przekazać :mrgreen: , mnie nie chodzi o to że konwertujesz rawa do DNG, ale tylko o stwierdzenie faktu, że pozbawiłeś się pełnego potencjału na dzień dzisiejszy, chyba nie chcesz mi wmówić, że potrafisz zrobić w LR, taki sam obrazek z pełnymi przejściami tonalnymi jak w Capture NX2!

Pewnie o tym wiesz, ale się droczysz :mrgreen: , to dla przypomnienia http://www.ishootshows.co...n-capture-nx-2/ i chodzi tylko o sensowność konwersji, coś kosztem czegoś, ale osobiście uważam taki zabieg za nieszczęśliwy i chyba konieczny, bo chyba pracując z Color Checkerem taki jest wymóg.

mozer - Sob 16 Lut, 2013

paul80, a czy to nie jest przypadkiem kwestia różnych domyślnych ustawień? Może da się tak skonfigurować LR, żeby nie było różnicy? Próbowałeś?

mozer, :mrgreen: niestety przejścia tonalne nie zależą od zmiany barwy, nie piszę o różnicach w kolorach, bo to da się wyregulować.

Zobacz tutaj http://c14115981.r81.cf2....saturation2.jpg takie przykłady można mnożyć, niestety żadne oprogramowanie prócz oryginalnego nie jest w stanie oddać idealnych przejść tonalnych.

jaad75 - Sob 16 Lut, 2013

paul80, przejścia tonalne zależą od krzywej tonalnej, a tę można sobie regulować w LR niemal dowolnie i na kilka sposobów i kombinacji tych sposobów.
paul80 napisał/a:
niestety żadne oprogramowanie prócz oryginalnego nie jest w stanie oddać idealnych przejść tonalnych.
Znowu nie wiesz o czym piszesz, ale podziwiam Twoją głęboką wiarę w firmowe wołarki... :razz:

[ Dodano: Sob 16 Lut, 2013 14:07 ]
BTW, pokazujesz porównanie do renderingu świateł w LR3, czyli procesie 2010. Od ponad roku mamy już proces 2012, który nawet w domyślnych ustawieniach wygląda zupełnie inaczej.

jaad75, czy możesz swoją tezę udowodnić?

paul80, tezę o dowolnym kształtowaniu krzywej tonalnej w LR, czy o innym domyślnym renderingu w procesie 2010 i 2012? Mogę, ale co tu udowadniać? To są oczywistości dla każdego, kto w miarę sprawnie obsługuje Lightrooma. Zamiast patrzyć, co Ci domyślnie wyskakuje z danej wołarki, po prostu zacznij jakiejś używać, a takie p i e r d o ł y przestaną być dla Ciebie istotne.
pan.tadeusz - Sob 16 Lut, 2013

jaad75 Ty też tylko DNG?

pan.tadeusz, ja mam opcję zapisu DNG wprost z aparatu i takiej właśnie używam. Dawniej używałem PEF-ów, bo w K10D były mniejsze, ale odkąd rozmiary się wyrównały, czyli odkąd mam K-5, ani razu nie przestawiłem na PEF.

jaad75 napisał/a:
paul80, tezę o dowolnym kształtowaniu krzywej tonalnej w LR, czy o innym domyślnym renderingu w procesie 2010 i 2012? Mogę, ale co tu udowadniać? To są oczywistości dla każdego, kto w miarę sprawnie obsługuje Lightrooma. Zamiast patrzyć, co Ci domyślnie wyskakuje z danej wołarki, po prostu zacznij jakiejś używać, a takie p i e r d o ł y przestaną być dla Ciebie istotne.

Popatrz na ten obrazek http://c14115981.r81.cf2....saturation2.jpg i gadaj mi dalej o kształtowaniu krzywej.

paul80, link nie działa. Czego nie potrafisz zrobić w LR jeśli chodzi o kształtowanie przejść tonalnych, może będzie łatwiej mówić o konkretach?

http://c14115981.r81.cf2....saturation2.jpg popatrz :evil: i powiedz mi czym się różnią te obrazki! Zgadnij który obrazek jest z lightrooma a który z Capture NX2 :mrgreen:

paul80, różnią się tym, że w jednym przypadku jest próba odzyskania informacji z najwyższych świateł, a w drugim zachowania płynnego przejścia, nawet kosztem pełnej saturacji koloru. Jedno i druge można uzyskać w LR.
lvl3ha - Sob 16 Lut, 2013

paul80 napisał/a:
http://c14115981.r81.cf2.rackcdn.com/wp-content/uploads/2010/01/aerosmith_saturation2.jpg popatrz :evil: i powiedz mi czym się różnią te obrazki! Zgadnij który obrazek jest z lightrooma a który z Capture NX2 :mrgreen:

http://www.luminous-lands...ghtroom_4.shtml
Teraz to juz lepiej wyglada niz w LR3

jaad75 napisał/a:
próba odzyskania informacji z najwyższych świateł

to co było przed próbą odzyskania świateł :mrgreen: ?

[ Dodano: Sob 16 Lut, 2013 15:33 ]
lvl3ha, no jest duża różnica, jak tak dalej pójdzie to będzie perfekt!

paul80 napisał/a:
to co było przed próbą odzyskania świateł :mrgreen: ?
Nie zrozumiałeś - po porstu algorytm jest tak ustawiony, że domyślnie w ten sposób próbował odzyskiwać informacje. To jak różnica między Highlight Priority, a Color Priority.

jaad75 ok, chcesz mi powiedzieć że gdyby LR używał w tym przypadku Color Priority to zobaczylibyśmy podobny obrazek jak z Capture NX?

A tak na serio, to chciałem się doradzić w kwestii używania Color Passporta z Capture One, czy będę miał jakieś niespodzianki?

paul80 napisał/a:
jaad75 ok, chcesz mi powiedzieć że gdyby LR używał w tym przypadku Color Priority to zobaczylibyśmy podobny obrazek jak z Capture NX?
Highlight i Color Priority, to oczywiście przykłady, bo wiadomo czego w LR tyczą się te pojęcia. Chcę powiedzieć, że jesli celem jest utrzymanie płynnego koloru, to utrzymujesz płynny kolor, jeśli chcesz mieć maksymalny detal w światłach, to utrzymujesz detal w światłach, chcesz mieć i jedno i drugie, to ustawiasz tak, by mieć i jedno i drugie - wszystko zależy od tego co chcesz zrobić. Jak dotąd pokazujesz, co Ci domyślnie wychodzi i na tej podstawie oceniasz oprogramowanie, a ono przede wszystkim powinno być oceniane za możliwości jakie daje, a nie za domyślne ustawienia fabryczne. Przejrzyj sobie ten artykuł z LL i zobacz jak różnie zachowują się światła w zależności od używania na nich różnych narzędzi.
paul80 napisał/a:
A tak na serio, to chciałem się doradzić w kwestii używania Color Passporta z Capture One, czy będę miał jakieś niespodzianki?
Nie wiem, nie używałem Passporta, używam (z rzadka) Color Checkera i nie używałem go z C1.

jaad75, a czy to nie jest tak, że Lr i inne programy mają problemy z oddawanie koloru w światłach ?, chodź trzeba przyznać że i Capture One się poprawił w tej dziedzinie, ale jeszcze trochę jednak mu brakuje do DPP.

Ps. To nie moje obrazki z linku :wink:

paul80 napisał/a:
a czy to nie jest tak, że Lr i inne programy mają problemy z oddawanie koloru w światłach ?
Nie jest tak. Problemem jest operator, który nie wie czego chce i jak to osiągnąć.
paul80 napisał/a:
ale jeszcze trochę jednak mu brakuje do DPP.
Skończ że już wreszcie z tym DPP i innymi śmiesznym programami i skup się na czymś porządnym. Może być i C1 jeśli Ci się bardziej podoba. Naprawdę, output z DPP to nie jest żaden wzorzec metra.

Nabieram wody w usta i coś sobie sprawdzę po powrocie do domu :wink: , wtedy napiszę o wyniku. Dopuszczam myśl, że Capture One jest gorszy w odzyskiwaniu świateł. Nie myśl sobie drogi Jadzie :wink: , że ja nie jestem zmęczony tym wszystkim, ale nikt nie mówił że będzie łatwo, ale ile się dowiedziałem od Was to moje i innych dociekliwych :wink: . Do szczęścia brakuje mi Color checkera, ale chyba nie za bardzo lubi się z C1 a Lr jak to powiedział Pan Tomasz robi czerwone buzie :mrgreen: i osoby używające tego softu z rawami Canona dziergają ( to nie moje słowa)!

paul80, powiedz "Panu Tomaszowi", żeby nauczył się obsługi Lightrooma, to nie będzie musiał "dziergać" i mącić Ci w głowie. :razz:

jaad75 ehhh, zawsze masz rację obywatelu :oops: to Capture słabo wyciąga przepały, lightroom robi to lepiej od Kwanona :mrgreen: . Coś czuję chyba wielki powrót do Lr, ale tym razem może to być dożywotnio :wink: , jestem rozczarowany softem Kwanona :mrgreen: , tylko ciekawią mnie teksty innych userów, że z softu Kwanona są lepsze zdjęcia w wydruku - takie naturalne :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .

Generalnie Pan Tomasz dawno nie sprawdzał problemu czerwieni i ACR, na dowód pokazał mi dwa zdjęcia, że to problem Canonów i ACR.

Cytaty Pan Tomek:

"To drastyczny przypadek jak Canon potrafi wyżreć czerwony kanał. Na pierwszym zdjęciu. na drugim jak widać przy tych samych nasyceniach nie ma wypaleniska"

"Niech pana tylko nie zmyli Exif, to było drobne oszustwo na potrzeby testu z pewnym zbyt pewnym siebie oponentem."

"Chodzi o kwiaty na łące. Nie ma żadnych szczegółów na płatkach. Wyżarło że tragedia."

" Nasycenia bliskie max dynamiki matrycy i wszystko uwalone na rowno. Ale tylko R, pozostałe kanały ok. Na zdjęciu z żabą, podobne warunki i R nie wyżarty."

paul80: i co ma teraz lightrroom do tego, do koloru skóry
Pan Tomek: Skóra zawiera R i przy rawach czerwonego jest jeszcze więcej niż reszta. Zaburza to równowagę i wychodzi świńska skóra. Te wypalenia R to pechowe połączenie wlaściwości 2-cyfrowych Canonów i ACR. W innych wolarkach było lepiej.

1.

2.

jaad75 - Nie 17 Lut, 2013

paul80, da się gdzieś RAW-y uploadować?
paul80 - Nie 17 Lut, 2013

jaad75, Tomasz J: "Wołane z rawów, ale nie ma źródeł. To zresztą zupełnie niepotrzebne. Widać wypalenie jak na dłoni i takie samo było w źródle."

Zapytałem skąd zdziwienie u Was na forum o problemach z czerwieniami, przecież posiadacie niemała wiedzę, o to odpowiedź;

" Podstawową czynnością niemal 100% fotografujących jest "wyciąganie z rawa". Zdjęcia są niemal zawsze niedoświetlone i siłą rzeczy nie ma pełnego koloru więc nie ma wypaleń. Ale niech Pan tylko spróbuje robić perfekcyjnie w punkt, kiedy kolor jest mocny i pojawia się kaszanka zamiast koloru."

paul80 napisał/a:
Ale niech Pan tylko spróbuje robić perfekcyjnie w punkt
Widzę, że "Pan Tomasz" nie tylko musi podszkolić się w obsłudze LR, ale i w podstawach cyfrowej fotografii. :razz:
Naświetlenie takie, że któryś z kanałów jest przepalony, to nie jest "perfekcyjnie w punkt", tylko zwyczajnie przepał, a z przepału nie odzyskasz przejść tonalnych (możesz je co najwyżej sztucznie stworzyć). Podstawą prawidłowego naświetlenia cyfrowego pliku jest brak istotnego clippingu kanałów. Nie ma to nic wspólnego z tym, gdzie znajduje się 18% (czy 12%) szarość.
BTW, rozumiem, że wg. "Pana Tomasza" ten brak przejść tonalnych w przepalonych czerwieniach, to wina Adobe i w innych wołarkach cudownie się pojawiają? :smile:

[ Dodano: Nie 17 Lut, 2013 13:24 ]
Czy to nie ten sam "Pan Tomasz" doradzał Ci na ślubie jechać z lampą na f/8, niskim ISO i czasach w okolicach 1/125s? :razz:

jaad75 napisał/a:
Czy to nie ten sam "Pan Tomasz" doradzał Ci na ślubie jechać z lampą na f/8, niskim ISO i czasach w okolicach 1/125s?

jaad75, niestety tamten Pan ma całkiem inaczej na imię, ale widzę że masz dobrą pamięć.

jaad75 trochę więcej pokory :wink:

Tomasz J. napisał/a:

Ech… proszę odpowiedzieć temu człowiekowi, dlaczego, taki sam motyw, takie same warunki ekspozycji i na nie-Canonie nie ma urżnięcia kanału. To oczywiste, że trzeba pilnować, ale czy pracując na slajdzie tak samo się kombinowało? Otóż nie. Myślało się o ekspozycji, nie o zaburzeniach jej przez nierówne naświetlenie kanałów. Jeśli jakiś sprzęt wprowadza takie ograniczenie to jest problemem sprzętu i ja za taki ładnie podziękuję. Nie chce mi się walczyć ze sprzętem. Wolę wybrać taki, który nie nakłada w ten sposób technicznych ograniczeń.

hijax_pl - Nie 17 Lut, 2013

paul80 napisał/a:
Tomasz J: "Wołane z rawów, ale nie ma źródeł. To zresztą zupełnie niepotrzebne. Widać wypalenie jak na dłoni i takie samo było w źródle."
I czego ma to dowodzić? Tego, że w RAWię nie było przepału na jednym z kanałów? Bo wiesz, że z uwagi na efektywność kwantową matrycy, a także interakcji krzemu ze światłem o długości fali w okolicach czerwieni (im głębsza tym krzem bardziej dla takiego światła przezroczysty) wynika, że sygnał z senseli R musi być mocno wzmacniany przez układy ADC? A akurat Canon bardziej wzmacnia...

Czy jak robisz zdjęcia spoglądasz na histogram czy też obserwujesz histogramy RGBY?

I jeszcze jedno - może Pan Tomasz sam się tu pojawi i będzie z nami dyskutował? Bo coś tak mi się widzi, że jako osoba pośrednicząca w dyskusji nie sprawdzasz się najlepiej (mam nadzieję, że się mylę....) :???:

hijax_pl, no to może się mylisz, bo ten Pan to czyta!, a nie mam zamiaru kogoś przymuszać do logowania się na forum, będzie miał ochotę i potrzebę, to się zarejestruje :wink:

Czyta, ale Ty piszesz. O to mi chodzi. Głuchy telefon się robi.

Cytat:
proszę odpowiedzieć temu człowiekowi, dlaczego, taki sam motyw, takie same warunki ekspozycji i na nie-Canonie nie ma urżnięcia kanału.
Przecież to oczywiste, że różne aparaty mają różne filtry, a co za tym różną zdolność rejestracji poszczególnych kolorów, czy w ogóle różny DR w światłach.
Cytat:
To oczywiste, że trzeba pilnować, ale czy pracując na slajdzie tak samo się kombinowało? Otóż nie.
Otóż tak. Różne materiały zachowywały się różnie i jeśli ktoś wszystko naświetlał dokładnie tak samo, to po prostu nie wykorzystywał możliwości. Poza tym, slajd, czy cyfra podstawą jest znajomość danego materiału/matrycy i to ile jest miejsca w światłach i na jakie naświetlenie można sobie pozwolić.
Cytat:
Jeśli jakiś sprzęt wprowadza takie ograniczenie to jest problemem sprzętu i ja za taki ładnie podziękuję. Nie chce mi się walczyć ze sprzętem. Wolę wybrać taki, który nie nakłada w ten sposób technicznych ograniczeń.
Każdy sprzęt wprowadza jakieś ograniczenia. Rozumiem, że przepalanie czerwieni już nie jest winą ACR/LR, tylko Canona?

Tomasz J napisał/a:

1. Co mnie, jako fotografującego obchodzi związek długości fali z jakimiś uwarunkowaniami "kwantowymi". Niezależnie co autor miał na myśli. Kolor o tej samej jasności ma się zarejestrować z taką samą, a nie G i B 90% a R 120%.
2. Od kiedy ADC jest wzmacniaczem? Pytanie konkursowe, co to jest ADC?
3. Nie widzą problemu z czerwonym a piszą "A akurat Canon bardziej wzmacnia..." Nie trzyma się kupy.

paul80 napisał/a:
Co mnie, jako fotografującego obchodzi związek długości fali z jakimiś uwarunkowaniami "kwantowymi".
Kompletnie nic, póki się nie zaczyna rozgrzebywać dlaczego coś jest nie tak. A jak już się grzebie to trzeba wiedzieć jaka jest różnica między kliszą filmową a matrycą cyfrową.
paul80 napisał/a:
Od kiedy ADC jest wzmacniaczem? Pytanie konkursowe, co to jest ADC?
ADC ma nastawialną czułość wejścia. Czy czułość można nazwać wzmocnieniem? A jak wygląda przetwarzanie sygnału po torze analogowym? Ale zostawmy to skoro osoby fotografującej to nie interesuje...

Wracając do tematu. Osobę fotografującą powinno obchodzić to by prawidłowo obsługiwać aparat fotograficzny. Tak by nie dopuścić do przepałów na żadnym z kanałów RGB.

hijax_pl napisał/a:
Osobę fotografującą powinno obchodzić to by prawidłowo obsługiwać aparat fotograficzny. Tak by nie dopuścić do przepałów na żadnym z kanałów RGB.
Otóż to.

Tomasz J napisał/a:

ADC ma nastawianą czułość" to mnie rozwaliło…. Do technikum elektrycznego, nauczyć się jak działa przetwornik analogowo cyfrowy. Mam w ogóle wątpliwość, czy rozmówcy w ogóle wiedzą że ADC to skrót od przetwornika.

paul80, obawiam się, że Pan Tomasz, pogrąża się coraz bardziej... :smile:

paul80, poproś kolegę by się przyjrzał datasheetowi dowolnego ADC, np Maxima. W dzisiejszych czasach układy kondycjonujące się integruje z przetwornikiem by minimalizować podatny na łatwe zakłócenie tor analogowy. Ale skoro kolega tak dobrze się w elektronice czuje, to dlaczego tak trudno mu przyswoić zachowanie krzemu? Dlaczego narzeka na różną efektywność kwantową w zależności od długości fali? Dlaczego narzeka na uwarunkowania fizyczne?

jaad75, ja mam małą wiedzę, ale czy możecie zrozumieć że Canon przewala czerwień a inne aparaty nie i że połączenie Canona i ACR powoduje nadmiar kanału czerwonego, nie wiem czy dotyczy to najnowszych wersji ACR, bo tu chodzi o to że ACR radzi sobie najgorzej a inne lepiej a 2 i 3 cyfrowe Canony radzą sobie najgorzej z czerwonym i to wychodzi podczas obróbki raw.

paul80 napisał/a:
ale czy możecie zrozumieć że Canon przewala czerwień a inne aparaty nie i
Ale to nic specjalnego i nie do końca prawda. Sony RX100 też przewala czerwienie ;)
paul80 napisał/a:
Canony radzą sobie najgorzej z czerwonym i to wychodzi podczas obróbki raw.
A kanał czerwony jest przepalony w RAWie?

hijax_pl, chodzi tylko o jedną rzecz, przy równomiernym i czystym kolorze czerwonym przeważa R na G i B, ja to tak zrozumiałem i o to chodzi cały czas. Jednakże wedle tego co powiedziano, efekt czerwieni uwidacznia się praktycznie w każdym zdjeciu, stąd słowo dzierganie. Niedługo temat będzie nieaktualny, bo wywalę Canona a kupie Nikona;-D

Wszyscy wiedzą o co chodzi a polemika się toczy. Bezcelowe

paul80 napisał/a:
równomiernym i czystym kolorze czerwonym przeważa R na G i B, ja to tak zrozumiałem i o to chodzi cały czas.
To ja nie rozumiem teraz.. Dla jednolitego kolory czerwonego, składowa R nie powinna być największa? W przestrzeni sRGB jednolity kolor czerwony (taki z CC) ma wartości RGB równe 177,44,56.

Chodzi o to co poniżej:

"Niezależnie co autor miał na myśli. Kolor o tej samej jasności ma się zarejestrować z taką samą, a nie G i B 90% a R 120%."

paul80, proponuję by się zaznajomić z teorią koloru.

Zacznij robić zdjęcia w technice ETTR używając UniWB. To skończą się Twoje "problemy".

hijax_pl napisał/a:
paul80 napisał/a:
równomiernym i czystym kolorze czerwonym przeważa R na G i B, ja to tak zrozumiałem i o to chodzi cały czas.
To ja nie rozumiem teraz.. Dla jednolitego kolory czerwonego, składowa R nie powinna być największa? W przestrzeni sRGB jednolity kolor czerwony (taki z CC) ma wartości RGB równe 177,44,56.

Tomasz J napisał:
Co to znaczy "W przestrzeni sRGB jednolity kolor czerwony (taki z CC) ma wartości RGB równe 177,44,56."? Wg jakich koordynatów? Bo przecież nie RGB. Prawdą jest że bryła gamutu apratów nie jest tak samo szeroka we wszystkich kierunkow, ale nie mówimy o tym. Jeśli bardzo uprościmy pojęcie i w jednym kierunku bryła będzie miała odległość od osi Z inną niż w innym kierunku to po kwantyzacji w obu kierunkach będzie 256 poziomów. Tyle że tam gdzie bryła "głębsza" odstępy kolorymetryczne będą wieksza a tam gdzie "płytsza" mniejsze.

Słowem najbardziej nasycony odcień ma zawsze wartość 256 na skali. Sąsiedni ma już 255, 254 itd i mają inne koordynaty chromatyczne. Nie jest dopuszczalna sytuacja że odcienie no 250-256 mają taki sam odcień. To jest właśnie błąd o którym tłuczemy.

Czysty kolor R ma wartość 255.0.0 zapisie RGB.

paul80 napisał/a:
Co to znaczy "W przestrzeni sRGB jednolity kolor czerwony (taki z CC) ma wartości RGB równe 177,44,56."?
Dokładnie to co napisałem. Może zmylił skrót CC? To go rozwinę: ColorChecker.
paul80 napisał/a:
Dobra. Widzę, że nie ma sensu dalsza dyskusja... :zalamany:

hijax_pl

Tomasz J napisał:

Faktycznie nie ma sensu dalsza dyskusja jeśli komuś kolor 255R nie jest czystym czerwonym.

[ Dodano: Nie 17 Lut, 2013 19:26 ]
http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwa_czerwona człowiek uczy się całe życie. :wink:

Czerwień
Hex (szesnastkowo) #FF0000
RGB [0–255] (255, 0, 0)
CMYK [0–100%] (0, 100%, 100%, 0)
HSV [°, %, %] (0°, 100%, 100%)

lvl3ha - Pon 18 Lut, 2013

paul80 napisał/a:
hijax_pl

Tomasz J napisał:

Faktycznie nie ma sensu dalsza dyskusja jeśli komuś kolor 255R nie jest czystym czerwonym.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwa_czerwona człowiek uczy się całe życie. :wink:

Czerwień
Hex (szesnastkowo) #FF0000
RGB [0–255] (255, 0, 0)
CMYK [0–100%] (0, 100%, 100%, 0)
HSV [°, %, %] (0°, 100%, 100%)

Zapomniaes o dodaniu
"1dla większości barw są to tylko dane orientacyjne" :lol:

paul80 - Pon 18 Lut, 2013

lvl3ha napisał/a:
Zapomniaes o dodaniu

Mógłbyś rozwinąć myśl, czy maksymalnie nasycony kolor czerwony to nie 255.0.0?

[ Dodano: Pon 18 Lut, 2013 04:53 ]
paul80 napisał/a:

hijax_pl napisał/a:
Dobra. Widzę, że nie ma sensu dalsza dyskusja... :zalamany:

To jak to hijax_pl z tym czerwonym, ma 255.0.0?. Temat z czerwonym znacie a pisaliście że nie ma żadnego problemu, że nawet w EOS-ie 350D nie było tego problemu. Mnie teraz chodzi o to, aby wyjaśnić to do końca, jest problem z czerwonym i to nie podlega dyskusji. Teraz do meritum, co musiałbym zrobić w LR aby zniwelować ten skutek, czyli wprowadzam korektę w DNG profilerze, modyfikuję czerwień czy coś w tym stylu i sprawa załatwiona, czy jednak to modyfikowanie każdego zdjęcia osobno ?. A druga sprawa to UniWb, trochę poczytałem, ale nie mogę znaleźć informacji jak ten UniWB ustawić.

[ Dodano: Pon 18 Lut, 2013 04:55 ]
hijax_pl napisał/a:
Ale to nic specjalnego i nie do końca prawda. Sony RX100 też przewala czerwienie ;)

To na dowód że znasz temat :wink:

hijax_pl - Pon 18 Lut, 2013

paul80 napisał/a:
paul80 napisał/a:
To jak to hijax_pl z tym czerwonym, ma 255.0.0?

Rozmawiamy o fotografii a nie grafice komputerowej, tak? I mówimy o barwie a nie o składowych koloru, tak? As koro mówimy o barwie to mówimy też o jej reprezentacji, czyli przestrzeni. Także 255.0.0 to nie barwa czerwona a kolor, w którym składowa czerwona jest najbardziej wysycona.

Proponuję przeanalizować to: http://www.brucelindbloom...gSpaceInfo.html

lvl3ha - Pon 18 Lut, 2013

paul80 napisał/a:
lvl3ha napisał/a:
Zapomniaes o dodaniu

twoj text byl cytwany z wikipedii wiec zapomniales dopisac tego co ja napiisalem :razz:

hijax_pl,

Tomasz J. napisał/a:
"255.0.0 to nie barwa czerwona a kolor, w którym składowa czerwona jest najbardziej wysycona. " - Masło maślane.

Domyślam się do czego hijax_pl zmierza.

Czerwony zależy od gamutu monitora i jego opis w palecie barw karty graficznej jest stały, ale zmienia się zależnie od tego gdzie w przestrzeni monitora ów czerwony leży. To samo dotyczy przestrzeni rejestrowanej przez aparat. Z punktu widzenia użytkownika nas to jednak mało obchodzi. Jeśli w rzeczywistości widzimy czerwony, kolor wozu strażackiego, to mamy prawo oczekiwać że sprzęt podoła technicznie problemowi jego rejestracji i "wywołania" tak aby był na ekranie podobny do tegoż wozu.

Problem rejestracji czerwonego w Canonach dotyczy takich barw, które po "wywołaniu" lub po prostu otwarciu jpg-a, mają składową R bliską 255 a reszta blisko 0.

Problemu nie ma przy barwach gdzie składowa G lub B jest bliska 255 a reszta 0."

hijax_pl - Pon 18 Lut, 2013

paul80, z duchami nie gadam :razz:

To chociaż pogadaj ze mną http://forum.optyczne.pl/...p=400175#400175 :wink:

[ Dodano: Sro 20 Lut, 2013 23:01 ]
Jako że spotkałem dzisiaj coś czerwonego, to przygotowałem fotkę dla Was :mrgreen: , tylko nie bierzcie tego do siebie :mrgreen:

[ Dodano: Sro 20 Lut, 2013 23:03 ]

[ Dodano: Sro 20 Lut, 2013 23:21 ]
Plik posiada lekki cliping, najmniejszy posiada C1 dalej DPP na końcu lightroom i już nie chodzi o cliping ale o to co dzieje się przed clipingiem, lightroom zrobił kaszankę.

Link do rawa i nie chodzi mi o lepszość programów, tylko o przedstawienie faktu :wink:
https://docs.google.com/folder/d/0B5P885kBOmmdXzJMdklvb0FNTHc/edit?usp=sharing

moronica - Sro 20 Lut, 2013

ping
komor - Czw 21 Lut, 2013

paul80, wariant z Lightrooma jest z wersji 4?
paul80 - Czw 21 Lut, 2013

Tak z wersji 4 process 2012, tutaj masz raw https://docs.google.com/folder/d/0B5P885kBOmmdXzJMdklvb0FNTHc/edit?usp=sharing
hijax_pl - Czw 21 Lut, 2013

paul80, jak zwykle nastawy domyślne?

hijax_pl, to jest pokazanie prawdy tezy, że co najmniej Canony trzy cyfrowe i ACR mają problem z czerwonym, co oczywiście nikt z Was tego problemu nigdy nie widział!

Ps. Pokaż co wyciągniesz z tego rawa.

Odpowiedz na moje pytanie.

Tak domyślne.

Zatem to nie LR "ma problem" ale domyślne parametry nie są odpowiednie do wywoływania RAWów z Twojego aparatu Canona.

Co się jednak stanie gdy użyjesz modułu develop? Żadne zabawy nie dają spodziewanej poprawy czy też można uzyskać zadowalający efekt?

hijax_pl, a więc pokaż mi proszę odpowiednie parametry, Twoim zdaniem to nie lightroom jest problemem, może i nie, ale najgorzej wypadł w tym temacie, to też problem operatora?. To jest zdjęcie najmniej naświetlone, aż strach pomyśleć co się stanie jak wezmę zdjęcia z dłuższą ekspozycją :mrgreen:

paul80 napisał/a:
a więc pokaż mi proszę odpowiednie parametry,
Odpowiednie dla mnie czy dla Ciebie? Zdecydowanie jednak mam inne ustawienia domyślne w swoim LR. Nie dlatego, że u mnie inny efekt wizualny ale dlatego, że sobie LR ustawiłem pod siebie i takie właśnie parametry ustawiłem jako nowe domyślne. Rozumiem, że wiesz o tym, że LR można parametryzować i ustawiać pod siebie?
paul80 napisał/a:
To jest zdjęcie najmniej naświetlone, aż strach pomyśleć co się stanie jak wezmę zdjęcia z dłuższą ekspozycją :mrgreen:
A co to ma do rzeczy?

hijax_pl, Ty chyba kompletnie i specjalnie ignorujesz ten problem, ktoś Ci płaci z Adobe?, nie potrafisz stwierdzić faktu?, zadałem pytanie a TY jak zwykle ignorujesz to ponawiam pytanie:

1.Twoim zdaniem to nie lightroom jest problemem, może i nie, ale najgorzej wypadł w tym temacie, to też problem operatora?.

2. Pokaż mi ustawienia domyślne do mojego aparatu, skoro z Adobe są nieodpowiednie co stwierdziłeś.

[ Dodano: Czw 21 Lut, 2013 14:43 ]
hijax_pl napisał/a:
A co to ma do rzeczy?
sprawdź próbnikiem jakie są wartości tej kaszanki, to nie jest jeszcze przepalone! a więc logiczne że jak będzie bardziej naświetlone, to kaszanka lepsza czy gorsza ? :mrgreen:

[ Dodano: Czw 21 Lut, 2013 14:55 ]
hijax_pl napisał/a:
Rozumiem, że wiesz o tym, że LR można parametryzować i ustawiać pod siebie?

Oczywiście że wiem, już kiedyś mi Janusz Body o tym pisał.

jaad75 - Czw 21 Lut, 2013

paul80, sciągnąłem sobie tego RAW-a i na szybko, bo jeszcze nie miałem czasu przyjrzeć się dokładnie, co tam się dzieje, ale to wygląda mi to na problem z którym wiele lat temu walczyłem w K10D - miałem taką maskotke Elmo, z której "sierścią" ACR sobie nie radził, a która w JPG i w C1, czy SilkyPix rendrowała się prawidłowo. Generalnie, wtedy doszedłem do tego, że jest problem z gamutem rajestrowanym faktycznie przez puszkę i profilem puszki stworzonym przez Adobe. Wtedy miałem nawet robić specjalny profil, ale nauczyłem sie radzić sobie inaczej, a problem był naprawdę rzadki. Zresztą to, co pokazałeś, to w zasadzie dopiero trzeci raz kiedy się z nim spotykam w takim natężeniu.
Jak sobie z tym radzić - nie wiem, czy teraz dam Ci optymalny przepis, ale tak bardzo na szybko:
Zmień profil na Camera Neutral, zejdź z Highlights na -100, wróć do optymalnej jasności przy pomocy krzywej (trzeba pociągnąć zarówno środek jak i cienie), dopracuj najwyższe czerwienie gnąc końcówkę krzywej do smaku, podnieś odszumianie luminancji do ~20 i chrominancji ~50, żeby dostać podobny output, co z DPP, czy C1.
Będę miał chwilę, to zrobię sampel.

jaad75 napisał/a:
Zresztą to, co pokazałeś, to w zasadzie dopiero trzeci raz kiedy się z nim spotykam w takim natężeniu.

jaad75, :wink: wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, bo zakłada że dostaje coś w miarę poprawnego.

jaad75 napisał/a:
ACR sobie nie radził, a która w JPG i w C1, czy czy SilkyPix rendrowała się prawidłowo. Generalnie, wtedy doszedłem do tego, że jest problem z gamutem rajestrowanym faktycznie przez puszkę i profilem puszki stworzonym przez Adobe

No i to samo mi powiedział T.J, pisałem o tym na forum, jest wątek i kłótnia o gamucie rawa z Canona :wink:

jaad75 napisał/a:
Zmień profil na Camera Neutral, zejdź z Highlights na -100, wróć do optymalnej jasności przy pomocy krzywej (trzeba pociągnąć zarówno środek jak i cienie), dopracuj najwyższe czerwienie gnąc końcówkę krzywej do smaku, podnieś odszumianie luminancji do ~20 i chrominancji ~50, żeby dostać podobny output, co z DPP, czy C1.
Będę miał chwilę, to zrobię sampel.

Ciekawy jestem sampla, ale chyba na dzień dzisiejszy z moim trzy cyfrowym canonem odpuszczam lightrooma, jak będę miał Canona 5D albo Nikona to wtedy się zobaczy :wink: . Cieszy mnie fakt iż to zauważyłeś i napisałeś o tym teraz :wink:

paul80, musisz się uzbroić w cierpliwość. Wrócę z ferii do swojego kompa to mogę się "zmierzyć" z tym nieszczęsnym RAWem.

hijax_pl, taa cierpliwość to ja już straciłem w tym temacie :mrgreen: . Męczyłem ten temat, bo dostawałem sprzeczne informacje, jeden mówi że jest problem, drugi mówi że nie ma, a trzeci że nie mam ale i tak ściągał czerwienie w Color Balance Shadows Midtone Higlihts, twierdząc że to cyfrowy syf, czyli tak naprawdę robił "dobrze", chodź nie był świadomy pochodzenia czerwieni i to na tyle. I jeszcze jedno, przykład z sercem jest może i wyszukany, ale ta czerwień dotyczy też koloru skóry, która nie jest tak bardzo jasna.

hijax_pl, taki duży a na ferie jeżdzisz :razz:

paul80, nie zrozumiałeś mnie - ja nie miałem na myśli, że ACR/LR nie radzi sobie z takimi czerwieniami w ogóle, tylko, że nie radzi sobie domyślnie, podczas gdy inne wymienione domyślnie nie mają aż takiego problemu.
paul80 napisał/a:
a trzeci że nie mam ale i tak ściągał czerwienie w Color Balance Shadows Midtone Higlihts
Powtórzę jeszcze raz - nie ma takiej potrzeby.

[ Dodano: Czw 21 Lut, 2013 18:55 ]
BTW, na profilu Adobe Standard też w sumie da się osiągnąć prządany efekt, choć zrobiłem to teraz w kompletnie inny sposób niż poprzednio. Problematyczny jest w sumie tylko jeden mały fragment, ale i tak to, co uzyskuję z LR jest daleko lepsze niż to pokazałeś z DPP i w sumie podobne do C1, choć bez tego wypłaszczenia czerwonych przejść tonalnych w światłach serca.

jaad75 napisał/a:
paul80, nie zrozumiałeś mnie - ja nie miałem na myśli, że ACR/LR nie radzi sobie z takimi czerwieniami w ogóle, tylko, że nie radzi sobie domyślnie, podczas gdy inne wymienione domyślnie nie mają aż takiego problemu.

Zgadzam się w całej okazałości i to jest własnie te dzierganie ta niedogodność, podczas gdy inne dają to na starcie, to powoduje że nie ma się ochoty ciągle walczyć z czerwonym i skórą.

Chętnie zobaczę co Tobie udało się wydziergać :wink:

paul80, a jaki problem zrobić sobie w LR preset albo profile pod swoje specyficzne potrzeby? Bo to, że specyficzne masz to powinieneś już wiedzieć skoro słyszysz, że:
paul80 napisał/a:
jeden mówi że jest problem, drugi mówi że nie ma, a trzeci że nie mam ale i tak ściągał czerwienie

;)

Dobra, to co udało mi się zrobić na szybko wg. opisu jak powyżej - czerwień oczywiście nieco inna niż z Adobe Standard i mniej mi się podoba i nie za bardzo dbałem o cienie:

http://jaad75.zenfolio.co...p1443746622.jpg

Trudno to nazwać "dzierganiem", bo zajęło mi może dwie minuty. :wink:

[ Dodano: Czw 21 Lut, 2013 19:43 ]
Jeśli wrzuciłbyś gdzieś pełny wymiar z C1, to mógłbym spróbować zrobić wierną kopię.

jaad75, no ładnie to zrobiłeś :wink: , że nawet Hijax_pl nie musi już dziergać :mrgreen:

[ Dodano: Czw 21 Lut, 2013 22:44 ]
hijax_pl napisał/a:
paul80, a jaki problem zrobić sobie w LR preset albo profile pod swoje specyficzne potrzeby? Bo to, że specyficzne masz to powinieneś już wiedzieć skoro słyszysz, że:

hijax_pl, ja nie wiem ja tylko tu sprzątam :mrgreen: a tak na poważnie, to pytałem się Was wcześniej o te czerwone mordy, napisałem że zmienię sobie w profilerze DNG czerwienie i będzie już dobrze, dostałem od Was odpowiedź że to nie tak do końca a ja nie chce kręcić w nieskończoność na zasadzie jak mi się podoba, bo to dla mnie niezbyt bezpieczne.

paul80 napisał/a:
nie chce kręcić w nieskończoność na zasadzie jak mi się podoba, bo to dla mnie niezbyt bezpieczne.
Hmm, ale przecież generalnie na tym polega wołanie RAW-ów - kręcisz sobie tak, jak Ci się podoba i tak jak tego wymaga dany obrazek, a nie jedziesz z automatu wszystko tak samo... :neutral:

Niby tak, ale widzisz, czym więcej kręcę tym gorzej :mrgreen: , wolałbym za dużo nie kręcić w LR , teraz z oczojebnych fotek próbuję bardziej naturalnych, nieprzekontrastowanych itp. Capture One ma rewelacyjną funkcję Clarity, raz spróbujesz i :razz: . W każdym razie niezły wątek :mrgreen: a rozmowa jeszcze lepsza, ale jestem Wam wdzięczny że nie jesteście łatwi :mrgreen: .

Nie chciałbym mieszać w wątku, ale nieraz się zastanawiam dokąd ta obróbka zmierza, czy aby to wszystko za daleko nie zaszło, to temat na osobny wątek;)

pes - Nie 24 Lut, 2013

ping
paul80 - Nie 24 Lut, 2013

pes, dzięki za podbicie.

Teraz mam pytanie odnośnie balansu bieli, zanim dorobię się szarej karty bądź checkera to testuję papier fotograficzny koloru białego :wink: , zawsze podkładam stronę matową. A więc strzał w żarowym i wczytuje do DPP bo tam najszybciej :wink: i teraz dlaczego na wzorzec jest zimniej niż w rzeczywistości ?, to już lepszy wynik jak nie idealny daje ustawienie TUNGSTEN.

hijax_pl - Nie 24 Lut, 2013

paul80 napisał/a:
i teraz dlaczego na wzorzec jest zimniej niż w rzeczywistości ?
Tzn tak jak widzisz? Bo się oko adaptuje i wie, że żółty to biały. Jak w tych warunkach ustawisz poprawny balans to wyjdzie nienaturalnie.

Tak, w rzeczywistości jest bardziej żółto ( tak ja widzę, porównuję na wyświetlaczu i widzę że jest za zimno) a jak ustawię na wzorzec to jest nienaturalnie, przecież powinno być tak jak jest?, chyba po to się kupuje te szare karty itp.?

Nie - wychodzi dobrze, tyle ze dla Ciebie jest to nienaturalne. Po to się kupuje wzorzec by niezależnie od tego jakie jest oświetlenie biły był zawsze biały.

No nie kumam tego systemu, skoro balans na wzorzec daje co innego niż jest w rzeczywistości, po co mi taki balans?, czy jest jakaś dalsza idea tego systemu tzn. zawsze jak ustawimy na wzorzec to zawsze ocieplamy?. A jaki jest sposób na to aby oddać scenę w miarę wiernie?

Jak chcesz mieć zawsze tak jak w "rzeczywistości" to ustaw w aparacie balans na "słoneczko" i go nie przestawiaj. Będziesz miał żółte w domu, pomarańczowe na ulicy, niebieskie w cieniu.

Zrozum, że biała kartka odbija całe widmo - dlatego że jest biała. Jak oświetlisz czerwoną lampą będzie ona "czerwona" a jak brązową - "brązowa". Wzornik/kartka jest po to właśnie by stwierdzić jakie to oświetlenie było.

To są podstawy percepcji koloru.

Dziwię się, że to dla Ciebie nowość skoro tyle czasu już na walkę z kolorem poświęciłeś...

hijax_pl, wielu rzeczy nie wiem i nie rozumiem dlatego pytam i nie mam pretensji do Ciebie, tylko się dziwię.

A wiec tak, zdjęcie wczytane do ACR na auto ustawia mi 2850 a na wzorzec w aparacie Wb CUSTOM 2500 a po kliku WB selector 2650, nie trudno się domyślić że wedle mnie ACR ustawił najwierniej. Może biała kartka papieru foto jednak nie jest dobrym sposobem?

O ile nie jest przepalona (żadna ze składowych nie jest 100%) powinno być OK.

Ale jak widzisz 2500 a 2850 to jednak różnica, pomijam już być może moje błędy, stąd moje zdziwienie, przy 2850 jest bardzo dobrze :wink:

A skąd wiesz jak LR/ACR sam wyznacza WB? Pipeta to pieta - wskazujesz coś i "mówisz": "to być białe" i soft posłusznie traktuje ten kolor jako biały. Weź pobaw się tą fotą z passportem co kiedyś wrzuciłem i pewnie jeszcze ją masz - poklikaj pipetą po różnych polach zobaczy jak się zachowa. Poklikaj też w różnych miejscach tego samego pola i zobacz czy będzie zmieniał WB czy nie.
komor - Nie 24 Lut, 2013

Pozostaje jeszcze kwestia tego, co Paul widzi na wyświetlaczu. Być może to, co PS czy LR pokazuje jako neutralne R=G=B, na ekranie jest zbyt żółte lub zbyt niebieskie?
lvl3ha - Nie 24 Lut, 2013

paul80 napisał/a:
Tak, w rzeczywistości jest bardziej żółto ( tak ja widzę, porównuję na wyświetlaczu i widzę że jest za zimno) a jak ustawię na wzorzec to jest nienaturalnie, przecież powinno być tak jak jest?, chyba po to się kupuje te szare karty itp.?

https://www.youtube.com/watch?v=v3CPavb2NWs
Przeskocz do 5:50. Dla tego stosujesz wzorzec. A na twoje pytanie dokladnie odpowie 7:30.

lvl3ha, to przetłumacz mi jeszcze proszę:mrgreen:

Jedyny żródło światła w tym przypadku było światło żarowe ( zwykła żarówka ), więc chyba 2500 nie jest odpowiednią temperaturą, ACR ustawił mi ciepło tak jak mniej więcej było i nie patrzyłem na białą kartkę a oceniałem kadr i to z ACR jest najlepsze.Teraz mam wrażenie że chcecie mi powiedzieć że ACR ustawił błędnie.

[ Dodano: Nie 24 Lut, 2013 22:26 ]
komor napisał/a:
Pozostaje jeszcze kwestia tego, co Paul widzi na wyświetlaczu. Być może to, co PS czy LR pokazuje jako neutralne R=G=B, na ekranie jest zbyt żółte lub zbyt niebieskie?

ACR ustawił cieplej, czyli histogram z przewagą czerwonego, po kliknięciu na białą kartkę wyrównuje się idealnie i jest za zimno tzn. tak nie było !

komor - Nie 24 Lut, 2013

Ja też odnoszę wrażenie, że ACR nieco ociepla i jest to w zgodzie z moimi preferencjami. Nie lubię jak jest zbyt neutralnie.
paul80 - Pon 25 Lut, 2013

Ja bym tego nie nazwał ociepleniem a raczej poprawną temperaturą. Kartka widziana w tych warunkach jest „biała” z ciepłym zabarwieniem, teraz mam inne pytanie, czy wedle Was powinno być neutralnie ze wskazaniem próbnika?, co odda mi scenę i kartkę neutralnie, czy lepiej jak ustawi się temperaturę iluminanta, jak się nie mylę to 2800 Kelvinów. Mnie się wydawało, że pomiar na wzorzec odda mi to jak widzę scenę a jednak nie do końca. Powtórzę jeszcze raz, biały papier w żarowym jest ciepły, to jak oddam go neutralnie to jest to zgodne z prawdą?

PS.
Wybaczcie, ale muszę to zrozumieć.

hijax_pl - Pon 25 Lut, 2013

paul80 napisał/a:
Ja bym tego nie nazwał ociepleniem a raczej poprawną temperaturą.
Nie. Temperatura nie jest poprawna, ale wygląda na bardziej "naturalną".
paul80 napisał/a:
Kartka widziana w tych warunkach jest „biała” z ciepłym zabarwieniem
Czyli nie jest już "biała".
paul80 napisał/a:
czy wedle Was powinno być neutralnie ze wskazaniem próbnika?
By mieć klinicznie czysty kolor - tak. Ale z naturalnością może to nie mieć nic wspólnego. Bo naturalne ma tyle znaczeń ilu ludzi zapytasz...
paul80 napisał/a:
co odda mi scenę i kartkę neutralnie, czy lepiej jak ustawi się temperaturę iluminanta, jak się nie mylę to 2800 Kelvinów
Po to jest szara karta by wskazała temperaturę iluminanta.
paul80 napisał/a:
Mnie się wydawało, że pomiar na wzorzec odda mi to jak widzę scenę
Nie. Tak jak ją powinieneś widzieć gdyby Cię mózg nie "oszukiwał".

No to uświadomiłeś mnie hijax, że mnie mózg oszkuje.;), czyli niedobrze he. A balnas bieli perecpcyjny, to jest to o czym cały czas piszę?

[ Dodano: Pon 25 Lut, 2013 13:31 ]
percepcyjny czyli taki jak widzę, spotkałem to stwierdzenie jak przeglądałem test wzornika qpcard. W przyszłym tygodniu będę miał checkera;), mam nadzieję że mnie czegoś nauczy.

jaad75 - Pon 25 Lut, 2013

hijax_pl napisał/a:
Po to jest szara karta by wskazała temperaturę iluminanta.
Teoretycznie, idealna i niezużyta szara karta. Ale tak naprawdę, to tylko kolorymetr jest w stanie wskazać ją dokładnie.
hijax_pl napisał/a:
Nie. Tak jak ją powinieneś widzieć gdyby Cię mózg nie "oszukiwał".
No nie - tak, to właśnie mniej więcej widziałby, gdyby ustawił powiedzmy te 5500K. Każde balansowanie bieli, to symulowanie "oszustwa mózgu". Przecież żarówka rzeczywiście daje widmo z większym udziałem czerwonego, a światło słoneczne, przefiltrowane przez atmosferę, niebieskiego.

Zalety wzornika qpcard:
+ symulacja percepcji kolorów ludzkiego oka również na innych kolorach poza białym

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4072&p=1

"symulacja percepcji kolorów ludzkiego oka" jak to rozumieć?, czy to chodzi o pokazanie mniej więcej tego co widzę?

lvl3ha - Wto 26 Lut, 2013

paul80 napisał/a:
No to uświadomiłeś mnie hijax, że mnie mózg oszkuje.;), czyli niedobrze he. A balnas bieli perecpcyjny, to jest to o czym cały czas piszę?

Czyli 7 minuta filmu pomogla :)

jaad75 - Wto 26 Lut, 2013

lvl3ha, swoją drogą, jak ktoś prowadzi wykłady, to powinien po pierwsze, potrafić obsługiwać narzędzia, które demonstruje, a po drugie, wiedzieć po co wykonuje dane czynności. Gość nie dość, że nie za bardzo wie co i po co robi, to jeszcze niszczy jakość swojej pracy przez niezbyt inteligentny workflow. Mogłem się spodziewać, że to będzie stracone 1.5h, już jak zobaczyłem parę demonstracyjnych koszmarków, nie wiem na co liczyłem... :roll:
BTW, HDR-y zawdzięczają swoją złą sławę właśnie takim kolorowym kiczom, jakie tworzy m.in. ten pan.

lvl3ha - Sro 27 Lut, 2013

Jaad75 tu nie chodzilo o film tylko o wyjasnienie czemu paul80 widzi barwy inaczej (mozg go kantuje/jest na niezlej bombie)
paul80 - Czw 28 Lut, 2013

Jako że checker już u mnie gości, to pojawiła się pierwsza wątpliwość, profil tworzyłem softem z color passporta i z DNG Profile Editor i dostaję inne kolory. Jakie macie doświadczenie, który sposób tworzenia profilu jest lepszy i wierniejszy w obecnym czasie?
hijax_pl - Czw 28 Lut, 2013

A masz skalibrowany monitor? Co to znaczy "inne kolory"? Chodzi Ci o rozbieżność między tymi dwoma narzędziami do tworzenia profili?

hijax_pl, Ty to masz manię na tą kalibrację :wink: , znalazłem błąd, nie zmieniłem profilu podstawowego z ACR 4.4 na Adobe Standard i stąd duży rozjad. Teraz w zasadzie już wszystko się zgadza, chodź różnice w kolorach są między profilem z DNG Profile Editor a profilem z Checkera. Zdaje się że zalecacie stosować metodę tworzenia profili z DNG Profile Edytor, czy coś się zmieniło?

Ps. Profil tworzony w passporcie ma lekko podbite kolory.

[ Dodano: Czw 28 Lut, 2013 13:35 ]
Potwierdziły się moje przypuszczenia, Capture One czerwienie renderuje bardziej pomarańczowo, Lr i Adobe Standard robi to bardziej wiernie kolorystycznie, LR i X-rite daje zdecydowaną poprawę, czysta czerwień. Pozostaje jeszcze DPP, ten radzi sobie lepiej od Capture One. Troszkę mnie ten fakt zawiódł, bo nie bardzo jest jak zrobić jakieś stałe korekty w C1.

Ktoś kto mi polecił Capture sam się dziwił, dlaczego na zdjęciu z DPP ściana jest czerwona a na z Capture One bardziej pomarańczowa niż czerwona i to mi tym bardziej nie dawało spokoju :mrgreen: .

Co do Lightrooma to uważam że profil Adobe Standard daje naprawdę bardzo dobre rezultaty, ale to jestem w stanie stwierdzić dopiero teraz :wink:

jaad75 - Czw 28 Lut, 2013

paul80 napisał/a:
Co do Lightrooma to uważam że profil Adobe Standard daje naprawdę bardzo dobre rezultaty, ale to jestem w stanie stwierdzić dopiero teraz :wink:
Uff... :roll:

jaad75, co chciałeś przez to powiedzieć? :wink:
jaad75 - Czw 28 Lut, 2013

paul80, że ciągniesz ten temat z pół roku i w końcu doszedłeś do czegoś, o czym pisaliśmy Ci od początku... :razz:

jaad75, bo mi nikt nie napisał dobitnie o tym, że kolory z aparatu wychodzą nieco inne od rzeczywistości a ja nigdy się tym nie interesowałem, chodź z DPP nie ma tragedii, ale C1 mnie zawiódł w kwestii czerwonego i przy okazji sprawdzania jeszcze światła są nie takie jak z LR i DPP :wink: . Musze ochłonąć po tym szoku :wink: , jeszcze będę miał jakies tam pytania, ale na razie sprawdzę sobie dzisiejsze shoty.
hijax_pl - Czw 28 Lut, 2013

paul80 napisał/a:
bo mi nikt nie napisał dobitnie o tym, że kolory z aparatu wychodzą nieco inne od rzeczywistości a ja nigdy się tym nie interesowałem
No przecież zacząłeś od tego że są inne... :???:

Na dzień dzisiejszy nie potrafię w lightroomie uzyskać takiego obrazka jak z DPP, niektóre kolory w DPP sobie zmieniam w Picture Style i tworzę profil.

[ Dodano: Czw 28 Lut, 2013 20:12 ]
Hijax_pl posłałem Tobie e-maila :wink: . Udaje mi się uzyskać ładny obrazek, ale nie na profilu z tego zdjęcia z X-rite-a a z Adobe Standard z x-rite ma jakąś żółtą skórę.

[ Dodano: Pią 01 Mar, 2013 11:49 ]
Mam pytania dotyczące x-rite checkera:

1. Dlczego sposób tworzenia profili różni je tzn. DNG PROFILER VS. Soft checkera
2. Czy przy tworzeniu profilu znaczenie ma profil bazowy, domyślnie jest acr 4.4
3. Zdjęcie z profilem x rite i poprawnym balansem bieli ( energooszczędne żródło) daje mi inny kolor ściany niż jest, normalnie jest jasna zieleń a po nałożeniu profilu podbarwiona na żółto. DPP daje bliski kolor i LR na adobe standard także. Balans bieli był custom przed zdjęciem checkera i jest idealny. Czym może to być spowodowane?
4. Które pole odpowiada szarości karty od balansu bieli, chodzi o kwadraciki.
5. Czy ta szara karta może być używana do pomiaru ekspozycji?
6. Czy fotgrafując wzornik w jaśniejszym pokoju i przechodząc do ciemniejszego pomieszczeni, ale oświetlomego tym samym żródłem światła powinno się wykonać nowy profil?

Będę wdzięczny za udzielenie odpwiedzi.

[ Dodano: Pią 01 Mar, 2013 11:49 ]
Mam pytania dotyczące x-rite checkera:

1. Dlczego sposób tworzenia profili różni je tzn. DNG PROFILER VS. Soft checkera
2. Czy przy tworzeniu profilu znaczenie ma profil bazowy, domyślnie jest acr 4.4
3. Zdjęcie z profilem x rite i poprawnym balansem bieli ( energooszczędne żródło) daje mi inny kolor ściany niż jest, normalnie jest jasna zieleń a po nałożeniu profilu podbarwiona na żółto. DPP daje bliski kolor i LR na adobe standard także. Balans bieli był custom przed zdjęciem checkera i jest idealny. Czym może to być spowodowane?
4. Które pole odpowiada szarości karty od balansu bieli, chodzi o kwadraciki.
5. Czy ta szara karta może być używana do pomiaru ekspozycji?
6. Czy fotgrafując wzornik w jaśniejszym pokoju i przechodząc do ciemniejszego pomieszczeni, ale oświetlomego tym samym żródłem światła powinno się wykonać nowy profil?

Będę wdzięczny za udzielenie odpowiedzi.

[ Dodano: Pią 01 Mar, 2013 11:54 ]
Brak edycji sorry za podwójny post, nie mogę poprawić błędów słownych.

pes - Pią 01 Mar, 2013

ping pong gong
pan.tadeusz - Pią 01 Mar, 2013

kurde... a już było światło w tunelu :wink:
paul80 - Pią 01 Mar, 2013

pan.tadeusz, jeżeli znasz odpowiedź na pytania to pomóż :wink: , jeżeli masz jakieś wątpliwości to napisz :wink: .

Zdjęcie po prawej jest na profilu z softu passporta a nie z Adobe DNG edytor, dlatego że on jeszcze gorzej to pokazuje.

Będę wdzięczny za udzielenie odpowiedzi.

pan.tadeusz - Sob 02 Mar, 2013

niestety nie potrafię pomóc, a moja wiedza jest zbyt skromna w tych kwestiach.
natomiast takie problemy to chyba norma i pewnie trzeba trochę powalczyć z suwaczkami, pipetami, krzywymi ;)
prawdopodobnie można sobie te najważniejsze korekty gdzieś tam ustawić jako domyślne tak jak ktoś tu już sugerował.
z czerwienią jest chyba największy problem bo też często spotykam się z tym, że zupełnie inaczej wygląda i trzyma detal w C1 vs LR

oba bez korekt, a różnica znaczna

ogólnie C1 ma kolorki/kontrasty jakieś takie bardziej przyjemne na dzień dobry ;)
no ale w LR ta czerwień zachowuje u mnie więcej tonacji i detalu (może dlatego, że to C1E6). na tych miniaturach tego nie widać ale już kiedyś to linkowałem. C1_7 inaczej domyślnie operuje czerwienią (z tego co sobie próbowałem).

generalnie jednak korektami dochodzę do w miarę zadowalających efektów i zapominam o tych drobnych różnicach. przecież oko się przyzwyczaja i coraz trudniej to wychwycić po dłuższej chwili. nie za bardzo zaprzątasz tym sobie głowę? ;)

paul80 - Sob 02 Mar, 2013

pan.tadeusz, różnica znaczna i uważam że nie do przyjęcia :wink: , wyszło w moich testach podobnie do Ciebie, C1 oddaje czerwony znacznie inaczej a co za tym idzie skóra też leci w tą stronę. LR na domyślnych też nie jest mistrzem koloru, ale bliżej mu do DPP. Moim zdaniem są dwa wyjścia, albo mordujemy się z DPP zmieniając color tone na +1 itp. albo LR z X-rite lub bez niego, ale wtedy trzeba pogrzebać w profilu. Jest jeszcze jedna rzecz która mnie mocno zdziwiła na podstawie których wyciągałem błedne wnioski, dotyczy to Windowsa na Macu podobno nie ma tych problemów, porównując otwarte rawy w DPP,C1,LR, tylko LR wyświetla prawdę, DPP i C1 pokazują przekłamania w cieniach, są to duże przekłamania. Dlatego aby porównywać obrazki z wołarek, trzeba albo mieć Maca, albo eksportować do jpg lub tiff-a.
pioroon - Sob 02 Mar, 2013

pan.tadeusz, z tych sampli to czerwony w lr wchodzi w róż ...
pan.tadeusz - Nie 03 Mar, 2013

no domyślnie taki kolor serwuje mi LR :neutral:
paul80 - Nie 03 Mar, 2013

Ja tam zaprzyjaźniam się z Lightroomem :wink: z profilami z checkera jest git :wink: . Miło zobaczyć znowu czerwony :mrgreen:

[ Dodano: Nie 03 Mar, 2013 03:19 ]
pan.tadeusz, przy małej ilości koloru czerwonego niby nie widać problemu braku czerwieni, ale jak będzie go więcej w kadrze, to już nam coś nie halo się wydaje.

[ Dodano: Nie 03 Mar, 2013 12:16 ]
Gdyby ktoś szukał ciekawych podstawowych informacji min. o color checkerze to tauatj jest co nie co http://zarzadzaniebarwa.p...yfrowej-ciemni/

ale mz do tego nie trzeba checkera ;)
przece masz suwaczki i możesz sobie operować na samych czerwieniach w sekcji Color.
no przynajmniej ja w ten sposób sobie koryguje co mi nie pasi i bez większego problemu zdejmuję ten róż

Wszystko można suwaczkami, ale z racji posiadania checkera i odkrycia innych rzeczy, postanowiłem używać LR i nie jęczeć że coś mi nie gra :mrgreen: . Natomiast czerwień z C1 ma tak duży odjazd że szok.

w C1 też może sobie selektywnie operować na kolorach

pan.tadeusz, jasne że tak, ale oprócz innej barwy czerwieni C1 oddaje skórę ciemniej, denerwujące jest ciągłe kręcenie suwaczkami, nie mam słabego komputera, ale LR jest w tym aspekcie bardziej płynny :wink: .
komor - Nie 03 Mar, 2013

paul80 napisał/a:
Dlczego sposób tworzenia profili różni je tzn. DNG PROFILER VS. Soft checkera

Z tego co kiedyś zeznawał Hijax, to DNG Profiler stosuje macierze kalibracyjne z większą ilością elementów i chyba też sposób zapisu danych jest precyzyjniejszy, ale to z pamięci mówię.

paul80, jeszcze apropos Twojej zielonej ściany. Ja jestem przypadkiem klinicznym, który przy ocenie koloru tzw. morskiego, czyli czegoś na pograniczu zieleni i niebieskiego, przeważnie mam inne zdanie na temat tego, czy to jest bardziej zielone czy bardziej niebieskie. Wiem o tym od czasu, kiedy kupiłem sobie taką morską bluzę i wszyscy dookoła twierdzili, że ona jest niebieska, tymczasem ja twierdziłem, że bardziej zielona.
Co z tego wynika? Ano to, że jak będziesz tak mocno drążył te niuanse, to natkniesz się na barierę własnej percepcji (każdy ma nieco inną), skalibrowanego monitora (i Twojej percepcji tego monitora w porównaniu do przedmiotu realnego), itd. Ciężko się rozmawia o tym, które ze zdjęć tej ściany jest bliższe prawdy, bo nikt z nas (poza Tobą) tej ściany nie widział. Nie wiemy więc, czy to Ty ją źle widzisz, czy profil źle się generuje, czy może zrzut ekranowy na źle zamieniony profil.

W wolnej chwili zrobię u siebie próbę porównania profili wygenerowanych pluginem od X-Rite a tych z Adobe DNG Profile Editor.

komor, co do sposobów tworzenia profili, zobacz na to, nie wiem czy to ma znaczenie:

Pierwszy profil jest z passporta ( automat Lightroom do checkera) , drugi z ADE - DNG profiler, popatrz na iluminati D55 vs D65. Profil bazowy w DNG edytorze wybieram color checker a nie jak wcześniej pisałem Adobe Standard, czy dobrze robię?

[ Dodano: Pon 04 Mar, 2013 14:14 ]
hijax_pl, mógłbyś posłużyć wiedzą w tym temacie obrazek jw. i chciałbym zrobić profil Dual, czy robiłeś może u siebie taki profil i jak on wypadał na tle Adobe Standard?. Wiem, że lepiej jest robić profil co zmieniające się warunki, ale jeżeli można mieć taki uniwersalny lepszy profil od Adobe, to dlaczego by tego nie wykorzystać.

pes - Pon 04 Mar, 2013

paul80 - Pon 04 Mar, 2013

:mrgreen: pes, :mrgreen:
pes - Pon 04 Mar, 2013

chciałeś pingwina to jest :mrgreen:
hijax_pl - Pon 04 Mar, 2013

Tak - zrobiłem sobie profil dual i generalnie olewam już temat kolorystyki. Jestem zadowolony :D
paul80 - Pon 04 Mar, 2013

hijax_pl, mam nadzieję że prawdę piszesz, a jak go zrobiłeś dokładnie?
hijax_pl - Pon 04 Mar, 2013

Tak jak soft adobe czy xrite Ci podpowiada....
paul80 - Czw 07 Mar, 2013

Użyczy ktoś instrukcję do passporta w j. polskim?

[ Dodano: Czw 07 Mar, 2013 17:05 ]
Już nie trzeba, udało się załatwić;)

[ Dodano: Pią 08 Mar, 2013 19:18 ]

No więc muszę się przyznać dla dobra ogółu, ściana jest o takim kolorze jak pokazuje color checker, dzisiaj to zweryfikowałem w takich samych warunkach oświetleniowych. Tym bardziej utwierdza mnie sensowność zakupu checkera :wink: .

[ Dodano: Pią 08 Mar, 2013 19:18 ]
Ps.
Zdjęcie z prawej to z profilem x-rite.

pioroon - Wto 12 Mar, 2013


paul80 - Wto 12 Mar, 2013

Wiele rzeczy chyba zrozumiałem i próbuję dalej rozumieć :mrgreen: , mam pytanie odnośnie checkera, nie do końca podobają mi się kolory na starcie, może jestem nie przyzwyczajony do takich kolorów, ale takie mam wrażenie, szczególnie niebieski jest "mocny", zapewne o czymś nie wiem?. Czy powinienem jeszcze korygować na oko kolory, czy odejmować saturację etc.?

Robiłem też profil dual illuminant i średnio się sprawdza, takie mam wrażenie :mrgreen: , częściej wolę wybierać Adobe Standard niż profil Dual Illuminant.

komor - Wto 12 Mar, 2013

paul80 napisał/a:
Czy powinienem jeszcze korygować na oko kolory

Paul, ale w jakim w sumie celu kupiłeś tego Passporta, skoro wolisz po swojemu na oko ustawiać, bo coś się nie podoba? Passport ma Ci zapewnić wierność w sensie kalibrację. Albo ma być wiernie, albo ładnie.

hijax_pl - Wto 12 Mar, 2013

paul80 napisał/a:
szczególnie niebieski jest "mocny", zapewne o czymś nie wiem?.
A masz skalibrowany ekran? Czy jak każdy LCD ma podbity niebieski?

hijax_pl, pisałem wielokrotnie :twisted: , kalibrowany częściowo sprzętowo na 6000K, poniżej wyniki co byś skończył temat z kalibracją.

[URL=http://imageshack.us...4005.jpg][/IMG]

paul80, no to super. Czyli jedyne co mogę powiedzieć, to tyle, że nie poszukujesz prawidłowego koloru, ale tego, który Ci się subiektywnie podoba. Tego Ci passport nie da. Da Ci co najwyżej porządną bazę do dalszej korekcji. Zrób tak: wybierz wygenerowany profil i w module Develop zmień suwakami odpowiednie składowe w grupie "HSL / Color / B&W" tak, aż obraz stanie się dla Ciebie akceptowalny. Zapisz te nastawy jak swój nowy preset domyślny. I po problemie.

komor napisał/a:
paul80 napisał/a:
Czy powinienem jeszcze korygować na oko kolory

Paul, ale w jakim w sumie celu kupiłeś tego Passporta, skoro wolisz po swojemu na oko ustawiać, bo coś się nie podoba? Passport ma Ci zapewnić wierność w sensie kalibrację. Albo ma być wiernie, albo ładnie.

Mam wrażenie że nie przeczytałeś mojego posta ze zrozumieniem, Ty mi zadajesz pytania?, czy ja zadałem pytanie, że mi się coś wydaje i chciałbym usłyszeć od doświadczonych jak to u Was było i czy tak ma być, kolory nasycone itp.

[ Dodano: Wto 12 Mar, 2013 19:49 ]
hijax_pl napisał/a:
paul80, no to super. Czyli jedyne co mogę powiedzieć, to tyle, że nie poszukujesz prawidłowego koloru, ale tego, który Ci się subiektywnie podoba. Tego Ci passport nie da. Da Ci co najwyżej porządną bazę do dalszej korekcji. Zrób tak: wybierz wygenerowany profil i w module Develop zmień suwakami odpowiednie składowe w grupie "HSL / Color / B&W" tak, aż obraz stanie się dla Ciebie akceptowalny. Zapisz te nastawy jak swój nowy preset domyślny. I po problemie.

Czytaj ze zrozumieniem :twisted: , przeczytaj post jeszcze raz i znajdź odpowiedź w swoim poście :twisted: a Twoja odpowiedź jest nietaktowna!

paul80, przeczytałem kolejny raz. Podtrzymuję swoją poprzednią wypowiedź.

hijax_pl napisał/a:
paul80, no to super. Czyli jedyne co mogę powiedzieć, to tyle, że nie poszukujesz prawidłowego koloru

Doceniam Twoją pomoc jak i innych, ale za dużo teoretyzowania i odwracania kota ogonem, zadaję konkretne pytania a dostaję to co wyżej, Ty sobie żarty stroisz czy co ?.

A w świetle żarowym zdjęcie zrobione korygujesz do aseptycznej bieli czy zostawiasz zażółcone?

To nie są żarty ale stwierdzenie faktu - każdy ma swoje subiektywną ocenę koloru i dąży do zaspokojenia jej. Ja sam korzystam z LR i Passporta, zrobiłem profile, dodatkowo presety by kolory podciągnąć i jestem zadowolony.

hijax_pl, znowu nie na temat, zacznij odpowiadać na pytania, to będzie dla wszystkich lepiej.
komor - Wto 12 Mar, 2013

paul80, chłopie. Hijax odpowiedział na Twoje pytanie. Ja zresztą też powtórnie napiszę: albo ma być wiernie, albo ładnie tak, żeby Ci się podobało. Wybierz jedną z opcji.
U mnie po zadaniu profilu wykonanego Passportem nie mam wrażenia, że coś jest zbyt niebieskie czy czerwone. Nie mam skalibrowanego monitora, tak przy okazji.

komor napisał/a:
paul80, chłopie. Hijax odpowiedział na Twoje pytanie. Ja zresztą też powtórnie napiszę: albo ma być wiernie, albo ładnie tak, żeby Ci się podobało. Wybierz jedną z opcji.
U mnie po zadaniu profilu wykonanego Passportem nie mam wrażenia, że coś jest zbyt niebieskie czy czerwone. Nie mam skalibrowanego monitora, tak przy okazji.

No i można normalnie odpowiedzieć :wink: , mnie o nic więcej nie chodzi, tylko o odpowiedź na zadane pytania.

komor - Sro 13 Mar, 2013

Paul, ale dostałeś już to wcześniej. :) Kurde nie mam czasu odpowiedzieć na maila…
paul80 - Sob 06 Kwi, 2013

Mam pytanie odnośnie checkera, nie mogę dojść do ładu z kolorystyką przez niego tworzoną, generalnie chodzi o zafarb w cieniach, raczej to zielony, strasznie mi się to nie podoba, czy to normalne ?. W DPP nie ma tego problemu o co tu chodzi?. HELP!!!
moronica - Pon 15 Kwi, 2013

pingwin
komor - Pon 15 Kwi, 2013

Co tam nowego, paul80? :)
paul80 - Pon 15 Kwi, 2013

dzięki moronica :wink:

Mam pytanie do użytkowników checkera, czy checker może wskazywać zły balans bieli np. w moim przypadku za "ciepły" 8200K. Generalnie checker zbyt ociepla mi zdjęcia, dla opornych co by chcieli sprawdzić wyślę DNG na emaila. Radziłem się jednego profi i stwierdził iż stanowczo jest za ciepło, dlatego postanowiłem napisać na forum.

komor - Pon 15 Kwi, 2013

Paul, o ile checker nie jest zepsuty albo zachlapany kawą to powinien pokazywać prawidłowo. Jakim programem w końcu się posługujesz? Masz na myśli badanie balansu bieli szarą kartą czy główną (kolorową) stroną checkera?

Checker jest w idealnym stanie, posługuję się lightroomem 4.4, WB zdjęcia był robiony na wzorzec szarej karty checkera , ale dodatkowo zrobiłem wzorzec z kolorami, odczyty WB praktycznie takie same, warunki świetlne stałe w cieniu słonecznego dnia.

WB z checkera 8200
Z aparatu shot na auto 5900
Lightroom auto 7050

Nie ma mowy o pomyłce.

pes - Pon 15 Kwi, 2013

Pingwin :P

pes, też wielkie dzięki :wink: :mrgreen:
pes - Pon 15 Kwi, 2013

paul80, spoko, ja zawsze chętnie i ochoczo pingwinnę :P ;)
jaad75 - Pon 15 Kwi, 2013

paul80, odpal sobie średnią szarość w tle Lightrooma, może też masz za ciepłą.

jaad75, raczej jest ok., na emaila Ci mogę podesłać DNG, tylko go nie znam :wink:

paul80, uploaduj tutaj:
http://wyslijto.pl/
i daj linka na forum.

Nie chcę dawać linka na forum, to zdjęcia prywatne :wink:

paul80, ok, to daj linka na PW... :smile:

jaad-u75, poszło :wink:
moronica - Wto 07 Maj, 2013

pingwin
paul80 - Wto 07 Maj, 2013

dzięki moronica :wink:

Otóż nowa puszka 60D :wink: i nowe profile z checkera i niespodzianka, zobaczcie sami, po lewej DPP po prawej LR z profilem checkera z adobe jest to samo. Zwrócie uwagę na kolor w czerni z LR, co to ma być :roll: ?

http://imageshack.us/a/img543/2707/comparer.jpg

Ps. ISO 100!!!, nawet po wyłączeniu odszumiania w DPP nie ma żadnego szumu!

Usjwo - Wto 07 Maj, 2013

paul80 napisał/a:

Martwisz sie że jest dobrze :???: :shock:

paul80 - Wto 07 Maj, 2013

Usjwo, obrabiam w Lightroomie a nie DPP i padło pytanie co to jest, te kolorowe rendez-vous, dopiszę że w cieniu nie ma tego co tutaj w słońcu.
jaad75 - Sro 08 Maj, 2013

paul80 napisał/a:
Po prostu, mimo wyłączenia odszumiania DPP wciąż silnie odszumia, a LR trochę słabiej. :wink:
A tak serio, to wyłącz jeszcze wyostrzanie. Tak generalnie mogą objawiać się błędy demozaikowania, co nie jest niespotykane, przy takich powierzchniach, zwłaszcza gdy algorytm jest zoptymalizowany pod odzyskiwamie maksymalnej ilości szczegółów.

paul80 - Sro 08 Maj, 2013

jaad75, Twoja odpowiedź mnie usatysfakcjonowała :wink: , tak jak pisałem wcześniej, gdy robiłem profil w cieniu, już nie było żadnej różnicy na czerni DPP vs LR.

Ps.
Wczoraj przeżyłem horror, patrzę a tam na nowiutkiej matrycy 60D hot pixel koloru czerwonego ( widoczny dopiero przy powiększeniu 100%, wyrażny czerwony punkt) , ale sposób z czyszczeniem matrycy z podniesionym lustrem na 1 min. zdał egzamin i teraz go nie widać - zmapowany :wink:

muzyk - Pią 10 Maj, 2013

paul80 napisał/a:
ale sposób z czyszczeniem matrycy z podniesionym lustrem na 1 min.

że jak? :shock:

nienietaktak - Pią 10 Maj, 2013

pong
muzyk - Pią 10 Maj, 2013

ping :lol:
paul80 - Pią 10 Maj, 2013

muzyk, co do Hot Pixela https://www.youtube.com/watch?v=zZLTdVMCwMM

Tym razem mam pytanie odnośnie profili checkera, czy można zmodyfikować jakiś jeden profil np. adobe standard i on będzie dobry do każdych warunków?.

Dzisiaj byłem w kościele na próbę :mrgreen: w niedzielę znajomemu wykonam kilka zdjęć , zrobiłem sobie profil w dobrych warunkach, ale w tych ocienionych nie zrobiłem i załączając ten profil do zdjęć w zacienionym miejscu kolory są złe ( jakby zielony zafarb i skóra czerwona), już wolałem neutral ze sporym podbiciem vibrance 40, do tego nasycenie red i orange i kolorki ok., natomiast z profilem jakaś zieleń. Generalnie interesuje mnie, czy modyfikując jakiś profil adobe, to też pod konkretne warunki, czy wystarczy raz dostroić kolorki na większość sytuacji, na profilu adobe zawsze jakoś jest a jak zły profil z checkera to lipa.

Pokaże ten przykład;

1. Czerwona skóra, zdjęcie po lewej z profile checkera z kościoła, ale z miejsca bardziej oświetlonego, po prawej fotka z profilem neutral.

2. Bluza ma jakiś nie taki kolor, po lewej jak w punkcie 1.

komor - Pią 10 Maj, 2013

paul80, jak dla mnie to tradycyjnie dzielisz włos na czworo… :)

komor, gdybyś zobaczył całe zdjęcia to byś zmienił zdanie, ja nie mam pretensji do checkera :mrgreen: , że nie zrobiłem profilu do cieni w kościele, tylko się zdziwiłem, jaki rozjazd jest w kolorze skóry i brązowej bluzy, wystarczy załączyć profil adobe standard lub neutral i o niebo lepiej. Te profile zaczynają mi stwarzać problem, chciałbym najprostszą metode wybrać, skoro adobe standard jest uniwersalny i lepszy od DPP z pominięciem skóry, bo jak wiadomo wpada w fiolet na adobe, to można podkręcić profil adobe i olać profile checkera, czy mam rację :wink: ?
jaad75 - Pią 10 Maj, 2013

paul80 napisał/a:
1. Czerwona skóra
Nie widzę czerwonej skóry - naprawdę przesadzasz.
paul80 napisał/a:
ja nie mam pretensji do checkera :mrgreen: , że nie zrobiłem profilu do cieni w kościele
Próbowałeś zrobić sobie profil Dual Illuminant?

jaad75, jest czerwona i kropka :wink: Dual jest tylko na dwa źródła światła a nie na wszystkie?

paul80 napisał/a:
jest czerwona i kropka :wink:
Ja bym jednak radził Ci skalibrować ten monitor jeszcze raz... :smile:
paul80 napisał/a:
Dual jest tylko na dwa źródła światła a nie na wszystkie?
Robisz np. na flesz i pilota, czy tam inną żarówę, a kolory dla innych temperatur są interpolowane z tych dwóch profili.

jaad75 napisał/a:
Ja bym jednak radził Ci skalibrować ten monitor jeszcze raz...
wiem że mnie to czeka :wink: , co nie zmienia faktu iż skóra jest bardziej czerwona niż to co widziałem i bardziej czerwona niz oryginał z DPP.

jaad75 napisał/a:
Robisz np. na flesz i pilota

co to ten pilot?

Czyli robiąc flesza i żarówkę mam uniwersalny profil na wszystko?

paul80 napisał/a:
co to ten pilot?
Pilot od lampy studyjnej - najszybciej w ten sposób robisz dual illuminant, tyle, że dobrze, żeby był sciemniony, bo na full ma zwykle 3200K i rozrzut temperatur ciut mniejszy.
paul80 napisał/a:
Czyli robiąc flesza i żarówkę mam uniwersalny profil na wszystko?
Teoretycznie. Ponoć zresztą właśnie tak swoje profile robi Adobe.

jaad75, Ty masz taki profil zrobiony? i wystarczy mi zewnętrzna lampa o temp. 5600 w zasadzie mam profil na flash, wczoraj robiłem przy 1/125s?
jaad75 - Sob 11 Maj, 2013

paul80 napisał/a:
jaad75, Ty masz taki profil zrobiony?
Mam dla K-5 i K10D. Dla IIs jakoś nie chciało mi się robić. Generalnie zadowolony jestem z odwzorowania kolorów na Adobe Standard.
paul80 - Sob 11 Maj, 2013

Zrobiłem tego duala i w kościelnych jest dużo lepiej ze skórą, jaśniejsza i mniej czerwona, ale niebieski się za mocno wzmocnił, dzięki za wsparcie :wink: , ale w zdjęciach dziennych z tym profilem strasznie dużo czerwieni na skórę daje, także z tym uniwersalnym to chyba nie za bardzo, bądź go źle wykonałem.
nienietaktak - Nie 16 Cze, 2013

pinga
paul80 - Nie 16 Cze, 2013

nienietaktak, dzięki :wink:

Chciałbym się zapytać w jakich przypadkach balans bieli z color checkera będzie totalnym odjazdem ( nieprawdziwy) i w jakich przypadkach nie polegać na żadnych wzornikach, kartkach itp. , bo nie zdadzą egzaminu. Dotychczas myślałem, że różne te wynalazki to WB " mówią prawdę" a okazuje się że nie zawsze.

Sytuacja:

Popołudnie godz ok.19
Pełny cień w towarzystwie drzew

Balans z aparatu 5500 K
Checker 10000 K
Szara kostka chodnikowa 10000K

Wartości WB przybliżone, z aparatu na 100% 5500.

hijax_pl - Nie 16 Cze, 2013

A wiesz jaka jest temperatura barwowa "cienia"?

Nie wiem dokładnie ile, ale zwyczajowo 7500 K, ale tutaj nie chodzi o znajomość temperatur a o odjechaną fotografię przy 10000K, fotka była konsultowana i naturalnie było tak jak zrobił aparat a z checkera lipa, to już drugie zdjęcie, gdzie checker daje zły wynik, pierwszy przykład widział jaad75.

Co do tego przykładu, konkluzja była taka, że ze względu na zielony zafarb, trzeba ustawiać WB na oko, checker się zwyczajowo wykłada.

Ps. Teskt z konsultacji, ale riposty nie będzie;), chcę spróbować zrozumieć błędy checkera.

"CHecker jest bardzo dobry i przydatny, ale nie czyni cudów jak mówiłem. W warunkach kiedy wysiada modelowanie matematyczne zawiedzie."

[ Dodano: Nie 16 Cze, 2013 13:04 ]
hijax_pl, co by nie było czczego gadania, wieczorem Ci podeślę CR2 i sam określisz co trzeba, tylko fotka nie może ujrzeć galerii google, nie mam pozwolenia .

paul80 napisał/a:
Nie wiem dokładnie ile, ale zwyczajowo 7500 K,
Cień przy słonecznym, czystym niebie to ok 10000K właśnie.
paul80 napisał/a:
Co do tego przykładu
jaki przykład?
paul80 napisał/a:
konkluzja była taka, że ze względu na zielony zafarb, trzeba ustawiać WB na oko, checker się zwyczajowo wykłada.
Ale zielony to nie ten kierunek... To tinta anie temperatura.

hijax_pl, ja tam na tym nie znam się jeszcze dobrze, dlatego pokazałem komuś kto zna temat, wieczorem załączę rawa to lukniesz.

Co do przykładu, to zapytaj Jadda, nawet się wypowiedział że dziwna sprawa.

komor - Nie 16 Cze, 2013

paul80, mnie się ciągle zdaje, że Ty nie rozumiesz wpływu jaki mają wszystkie pozostałe warunki, poza tym najprostszym parametrem, jakim jest temperatura barwowa. Zafarby z trawy i innych obiektów od których odbija się światło, inne postrzeganie zdjęcia a realnego świata, i tak dalej. Naprawdę to, co wydaje nam się, że widzimy, to jest zupełnie coś innego niż rejestruje niedoskonały ale obiektywny aparat fotograficzny.

No nie dalej jak wczoraj obrabiałem zdjęcia córy leżącej na trawie. Balans bieli ustawiony tak, żeby było ładnie (niekoniecznie wiernie i idealnie), a pod oczami i na pozostałych powierzchniach skóry skierowanych w stronę ziemi co mam? Zielony kolor. Odbija się trawa. To samo na białkach ocznych. Czy widziałem to spoglądając przez wizjer? Oczywiście że nie, bo nasz mózg przetwarza i odrzuca to, co niepotrzebne. Czy jakikolwiek color checker pozwoli wyeliminować to zjawisko i nie będę musiał ręcznie retuszować zielonej skóry? Nie. Chyba że ustawimy balans kierując checkera w stronę trawy, tylko wtedy pozostałe obszary zdjęcia będą miały odjechane kolory.

komor, dzięki komor za wytłumaczenie także się przyda, tylko tutaj chodzi o WB z aparatu a z checkera, być może taki mam być nie wiem, niech Hijax sprawdzi zaraz mu wyśle wiadomość na priv.
jaad75 - Nie 16 Cze, 2013

paul80 napisał/a:
Co do przykładu, to zapytaj Jadda, nawet się wypowiedział że dziwna sprawa.
Napisałem Ci wtedy na PW mniej więcej to, co komor - miałeś inne odbicia zieleni na wzorniku, inne na twarzy jeśli dobrze pamietam.

Jak dla mnie zdjęcie, które podesłałeś jest ok przy ustawieniu WB na 10K + podbije się ekspozycje (jest niedoświetlone). Wygenerowałem też profil z tego wzornika, co widać - materiał wyjściowy jest całkiem spoko. Jako użytkownik Canona powinieneś być przyzwyczajony do podbitego kontrastu i czerwieni na twarzy ;)

Na razie walczę z wirusem i zrzucam obraz systemu, więc piszę z komórki. Hijax, nawet z profilem z checkera jest czerwono na twarzy???, czyli instynktownie dobrze robię zmieniając barwę pomarańczy na plus a jeszcze niedawno mówiliście że jest ok ;-) , jakby to napisał Rafał- dzielisz włos na czworo he ;)

Nie napisałem ze z profilem wygenerownym. Napisałem, że moim zdaniem jest OK.
komor - Pon 17 Cze, 2013

Z moich doświadczeń z żarciem wynika, że odwzorowanie czerwieni w Canonie 50D zmienia się najbardziej po zadaniu profilu z Passporta. Co do ludzi to nie mam doświadczenia, realnie wzornika przy portrecie użyłem parokrotnie tylko w kontrolowanych warunkach ze światłem błyskowym, kiedy kalibracja jest najmniej potrzebna, bo nie ma trudnego i dziwnego światła.
paul80 - Czw 27 Cze, 2013

Napotkałem na ciekawą informację o balansie bieli:

" Jeśli zależy nam na tym, aby barwy na zdjęciu były takie, jakie powinny być, gdyby fotografowana scena była oświetlona ostrym, białym światłem, musimy we wszystkich innych przypadkach dokonać korekty zarejestrowanych faktycznie barw. Korekta ta w jakimś sensie fałszuje rzeczywistość, gdyż przekształca faktycznie zarejestrowane w określonym świetle barwy na ich hipotetycznie prawdziwe odpowiedniki w świetle białym. Na ogół jednak ludzie oczekują, aby na zdjęciu były zarejestrowane "prawdziwe" barwy fotografowanych obiektów - tzn. np. aby suknia panny młodej wyszła na zdjęciu biała - nawet, jeśli w kościele wyglądała na zielonkawą, bo była oświetlona światłem z zamontowanych u powały świetlówek"

I to jest to o czym klepałem, to aprat w zasadzie ustawia dobrze WB a my go zmieniamy zmieniając rzeczywistość, czyli to my fałszujemy rzeczywistość a gdzie nas mózg oszukuje?

hijax_pl - Czw 27 Cze, 2013

paul80, Ameryki nie odkryłeś bo o tym mowa od samego początku przecież była. Nawet w tym wątku :roll:

Wzornik jest po to by zrównoważyć barwę głównego oświetlenia. Innymi słowy by mieć materiał wejściowy do dalszej obróbki o laboratoryjnej czystości. By zdjęcie skorygować tak, jak uważamy za stosowne. Zastanawiałeś się po co ta druga połowa Passporta jest?

paul80 napisał/a:
gdzie nas mózg oszukuje?
Jesteś nauczony, że biała kartka jest biała tak jak i suknia jest biała. I niezależnie od otoczenia (oczywiście bez ekstremów jak np sodowa latarnia w nocy) będziesz tę kartkę czy suknię widział jako białą. Czy w słońcu na plaży czy też w lesie albo w kościele. To jest to oszukiwanie mózgu.

Jak chcesz zobaczyć jak jest "na prawdę" ustaw na aparacie WB na "słoneczko" i nie zmieniaj.

I tak - trzeba korygować balas w kościele z wzornika, bo w 80-90% przypadków aparat sam z siebie właśnie zarzuci zielenią suknię co spowoduje grymas na ustach naszych klientów.

komor - Czw 27 Cze, 2013

Tak, to jest to, co kilkakrotnie Ci napisaliśmy w tym wątku. :)

Hijax z tym że biała kartka w świetle żarowym nie jest biała a zabarwiona czerwienią, to logiczne bo taki jest iluminant;) i teraz my ustawiając wb z checkera, pokazujemy jak wyglądają czyste kolory w idealnym świetle dziennym, czyli nie oddajemy tego co widzieliśmy

Druga połowa checkera zapewne służy do korekcji kolorów, ale szczerze nie wiem co oprócz generowania profilu mam z nią zrobić, mógłyś coś szkrabnąć;)

hijax_pl - Czw 27 Cze, 2013

paul80 napisał/a:
że biała kartka w świetle żarowym nie jest biała a zabarwiona czerwienią, to logiczne bo taki jest iluminant;)
Zależy od oświetlenia. Delikatnych zafarbów nie zauważysz chyba, że masz mieszane oświetlenie i mózg "głupieje".

paul80 napisał/a:
Druga połowa checkera zapewne służy do korekcji kolorów, ale szczerze nie wiem co oprócz generowania profilu mam z nią zrobić, mógłyś coś szkrabnąć;)
Pytałem o tę połowę z ikonkami "widoku" i "portretu".

No pewnie że do ustawiania balansu bieli, czyb bardziej w prawo tym cieplej.
Okularnik - Czw 27 Cze, 2013

Cieplej, cieplej, tylko bez przesady, za często ludzie przeginają.
nienietaktak - Pią 23 Sie, 2013

noping
hijax_pl - Pią 23 Sie, 2013

paul80 napisał/a:
No pewnie że do ustawiania balansu bieli, czyb bardziej w prawo tym cieplej.
Nie - właśnie do korygowania WB by odejść od tej "laboratoryjnej" czystości i sprawić by obraz był przyjemniejszy dla oka. W przypadku portretów cieplejszy, a w przypadku widoków - chłodniejszy.

Innymi słowy to dwie operacje w jednym. Równie dobrze możesz kliknąć w szarość z CC po czym w LR skorygować temp w kelwinach ciągnąc suwak delikatnie w lewo lub w prawo.

paul80 - Pią 23 Sie, 2013

nienietaktak, dzięki :wink:

hijax_pl, dzięki, ale mam inny dylemat :wink: , ten ping miał dotyczyć tego poniżej;)

Chciałbym się zapytać jaki wpływ ma nasycenie niebieskiego na WB i biel np. suknia ślubna, używam często vibrance i złapałem się na tym że niebieski na bieli też wychodzi, natomiast w DPP niebieski jest słabszy przez co biel jest bardziej biała, ciekawe czy to celowe?

[ Dodano: Sob 24 Sie, 2013 19:02 ]
Dobra uporałem się z niebieskim, za dużo vibrance dawałem, trzeba selektywnie kolorami operować w HSL.