|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - mora w nexach
pan.tadeusz - Sob 02 Lut, 2013 Temat postu: mora w nexach takie dwa linki do jpegów z aparatu
http://www.imaging-resour...5NINBI00100.HTM
http://www.imaging-resour...X6INBI00100.HTM
czy to co dzieje się na włosach tego manekina (nex5n) i na klapie prawej kieszeni oraz gdzieś pomiędzy dziurkami na fakturze tej kurtki (nex6) to własnie źle korygowana przez soft aparatu mora?
Luke_S - Sob 02 Lut, 2013
Tak, to mora. W najbardziej dyskretnej postaci, jaką można sobie wyobrazić.
jaad75 - Sob 02 Lut, 2013
pan.tadeusz napisał/a: | to własnie źle korygowana przez soft aparatu mora? | Soft aparatu nie koryguje mory. Koryguje ją (globalnie) filtr AA.
pan.tadeusz - Sob 02 Lut, 2013
zerkałem na silnik jpeg i zaciekawiło mnie to.
5n wypada nieco ostrzej zarówno w jpeg jak i w RAW od nex6.
jego histogram jest praktycznie identyczny jak w A55, a ten z szóstki rozkłada się nieco inaczej.
rozumiem, że mora jest efektem zupełnie różnych filtrów w tych aparatach i stąd też te różnice w ostrości.
efekty oczywiście nie są jakieś znaczące, choć w szóstce na tej zielonej kurtce wprawne oko zobaczy to nawet patrząc na pełny kadr.
w 5n zauważyłem to tylko na pionowo ułożonych włosach. z kolei włosy z szóstki są wolne od tego defektu.
tu przykład (z prawej wzmocniłem saturację aby to lepiej uwidocznić).
[ Dodano: Sob 02 Lut, 2013 16:23 ]
czy to prawda, że w postp będzie trudno to zlikwidować?
jaad75 - Sob 02 Lut, 2013
pan.tadeusz napisał/a: | czy to prawda, że w postp będzie trudno to zlikwidować? | Nieprawda. To jest banalne do usunięcia.
pan.tadeusz - Nie 03 Lut, 2013
też miałem wrażenie, że odrawiarka mi to ładnie koryguje już na domyślnych ustawieniach. z tego co widziałem są też stosowne suwaczki więc chyba nie ma dramatu
manolo - Nie 03 Lut, 2013
jest tylko melodramat, jak zwykle
Chris62 - Czw 07 Lut, 2013
Też, zauważyłem tyle, że na scence porównawczej dpreview przy okazji czytania testu.
Jest tam taka biała kartka w linie i obrazek z NEXa wyraźnie się odróżnia tym efektem.
Podobny efekt widać na samplu z Olympusa OMD.
Coś podobnego było tez kiedyś na Fuji S3 Pro.
|
|