forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Photoshop - zmiana koloru

Etkrol - Sob 02 Lut, 2013
Temat postu: Photoshop - zmiana koloru
Cześć!

Jestem dopiero początkującym, ale wypróbowuję zmianę koloru w Photoshopie CS6 i mam problem z krawędziami, które są delikatne na zdjęciu rozmyte (kilka pikseli), przez co mam z nimi kłopot. Po zmianie koloru sukienki z błękitnego na czerwony krawędzie robią się zielone (widać na podglądzie). Wydaje mi się, że wszystko logicznie robię. Napierw łapię cały błękit, ewentualnie wyrzucam przy pomocy maski to, czego nie chcę i dorzucam to, co chcę, zmieniam kolor i pojawia się zielony syf. :evil:

Co zrobić / co robię źle?

Tutejszyn - Sob 02 Lut, 2013

Etkrol napisał/a:
Napierw łapię cały błękit...
Pytanie, czy łapiesz cały błękit. W menu Zaznaczanie masz opcję Zakres kolorów. W pojawiającym się okienku w polu Zaznacz wybierasz kolor niebieski, dobierasz odpowiednią tolerancję. Potem możesz się pobawić jeszcze narzędziem Popraw krawędzie. Pytanie dodatkowe, wiesz co to jest Wtapianie?
Nie wiem, czy nauka PS metodą prób i błędów jest właściwa. Chyba lepiej oprzeć podstawy o jakąś literaturę, a dopiero potem rozpocząć etap prób i błędów.

paul80 - Pon 04 Lut, 2013

A jak zmienisz kolor sukienki ( bez maskowania) na całym obrazku to też masz gdzieś zieleń? i zaprzyjaźnij się z piórem, zrobisz nim bardzo dokładną selekcję, ale przy tym jest ciut więcej roboty.
Etkrol - Pon 04 Lut, 2013

Racja, z piórem faktycznie było więcej roboty, ale się udało. Efekt zadowalający. :wink: