forum.optyczne.pl

Lornetki - Pomoc w wyborze Monokularu

Escalon - Sob 02 Lut, 2013
Temat postu: Pomoc w wyborze Monokularu
Witam. Interesuje mnie kupno monokularu z krzyżem celowniczym. Sprzęt ma mi służyć podczas wędrówek pieszych po lasach, górach i podczas zabaw militarnych. Będę przez niego obserwował ptaki, zwierzaki, zwierzaki w mundurach maskujących. Czasem strzelnica. Estymacja odległości

Mam dwóch kandydatów:

http://www.opticsplanet.c...-monocular.html
http://www.opticsplanet.c...ng-reticle.html

Wasze sugestie i opinie o tym sprzęcie mile widziane. Zależy mi aby wybrać ten o lepszej jakości obrazu.

Abs - Nie 03 Lut, 2013

Wydaje mi się, że pozycja nr 1 choć gabaryty monokularu 10x42 trochę tracą sens do celów mobilnych. Do biegania zgrabniejszy Vortex.
jacek struski - Pon 04 Lut, 2013

Jest też minox 8x42 md wp za 415
Escalon - Pon 04 Lut, 2013

Wiem, jest również Celestron Oceana 10x42 ale razem z minoxem mają jedną wadę. Ta ich podziałka do mierzenia odległości wraz z azymutem zajmuje 1/3 obrazu. Trochę bez sensu....Mam ciężki wybór z tymi monokularami. Szkoda że nie mogę ich sobie obejrzeć i porównać przed zakupem. W bushnellu interesuje mnie czy ten krzyź celowniczy jest dobrze widoczny na każdym dystansie i przybliżeniu. Bo jeśli tak to zastanawia mnie patent w Vortexie, po co jest osobne pokrętło regulacji ostrości krzyża celowniczego?
jacek struski - Pon 04 Lut, 2013

Wejdz na strone edredon tam jest tel do jacka betleii on ma monokulary może coś doradzi.
Escalon - Nie 17 Lut, 2013

Dzięki za namiar. Niestety nie otrzymałem żadnej merytorycznej odpowiedzi z tego źródła. Muszę chyba poczekać na pełniejszy opis lub testy tego bushnella że by wiedzieć czy ma lepszą optykę od vortexa.
jacek struski - Nie 17 Lut, 2013

Ja mam lornetke bushnel 10x43 elite i jest super nawet jak patrze przez jeden okular ,a to pokrętlo jest do regulacji ostrości . od vortexa może być lepsza ale nie musi tyle że ma szkła ed .
Girdian - Pon 18 Lut, 2013

Chętnie zobaczył bym (pewnie nie tylko ja) na Optycznych testy monokularów. Jest jakaś szansa na takie testy?