|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 550D obiektyw do macro
Rudolf83 - Sob 02 Lut, 2013 Temat postu: Canon 550D obiektyw do macro Witam,
Planuje kupic w miare tani lecz dobry (wiem ze to trudno czasem pogodzic) uzywany obiektyw do zdjęć makro.
Uzywam Canona 550D. Obecnie mam obiektyw 55-250mm, EF-S, IS.
To jest moja pierwsza lustrzanka, i od niedawna przesiadłem się z hybryd. Wczesniej fotografowałem Sony HX1 oraz Sonz HX200v.
Generalnie chodzi mi obiektyw w najlepszym stosunku cena/jakość.
Chciałbym fotografować głównie kwiaty, lecz jak się uda to też owady, pająki i elementy natury ożywionej, jak gałązki, liście itp.
Doswiadczenie w fotografii mam ale jak pisałem wyżej w aparatach kompaktowych.
Cena jaką moge przeznaczyc to około max. 1 tys złotych.
Pozdrawiam,
Piotr
P.S. PAre lat temu mialem tu konto lecz niepamietam juz loginu wiec zalozylem dzis nowe. Jesli moderatorzy maja mozliwosc przywrocenia wczesniejszego konta to moge do niego powrocic, a jesli nie to chcialbym pozostac przy obecnym.
mozer - Sob 02 Lut, 2013
Rudolf83, nie masz zadnego obiektywu o ogniskowych ponizej 55 mm?
Rudolf83 - Sob 02 Lut, 2013
nie, mam tylko 1 obiektyw.
Generalnie chciałem miec obiektyw do makro no i jakis szerokokątny.
Co mozecie mi polecić?
Jak pisałem wyżej mam tylko 1 obiektyw CANONA 55-200 mm 4-5.6
mozer - Sob 02 Lut, 2013
Rudolf83, w tej cenie będzie ciężko. Za trochę więcej mógłbyś zapolować na tamrona 60/2 lub 90/2.8. Jeśli chcesz się tylko pobawić to może na początek pierścienie lub soczewka makro raynox?
mozer napisał/a: | Jeśli chcesz się tylko pobawić to może na początek pierścienie lub soczewka makro raynox? |
no tak, na poczatek to raczej bedzie zabawa z mojej strony niz uzytek do jakichs profesjonalnych akcji.
A do tego aparatu i tego modelu obiektywu ten raynox chyba 250 by wystarczył? Z tego co wiem to chyba taka soczewka kosztuje ok 200 zł ????
mozer - Sob 02 Lut, 2013
Rudolf83, no raczej bliżej 300. Może ktoś z doświadczenia Ci potwierdzi jak się sprawuje z tym konkretnym obiektywem, ale sądzę, że nie powinno być problemu. Zresztą najlepiej sam sprawdź w sklepie.
Ok, dzieki!
A mam jeszcze jedno pytanie. Bo troche testuje ten moj obecny obiektyw i on nawet fajnie sie nadaje do portretow, ma maly ale fajny zoom, ale chciałbym jeszcze miec obiektyw jakis do pejzazy, ewentualnie zdjec nocnych.
Czy jest cos w miare taniego do 550D ???
mozer - Sob 02 Lut, 2013
Rudolf83 napisał/a: | w miare taniego |
A konkretniej?
Rudolf83 napisał/a: | maly ale fajny zoom |
Masz na myśli poprawna definicję (stosunek skrajnych ogniskowych), czy "przybliżenie"?
pioroon - Sob 02 Lut, 2013
Rudolf83, ten obiektyw który masz ma duży zakres ogniskowych.
Szerokość by się przydała ale co znaczy w miarę taniego? Bo może jakaś jasna stałka w okolicach 20mm by wystarczyła (zamiast ciemnego zooma).
Rudolf83 - Nie 03 Lut, 2013
pioroon napisał/a: |
Szerokość by się przydała ale co znaczy w miarę taniego? Bo może jakaś jasna stałka w okolicach 20mm by wystarczyła (zamiast ciemnego zooma). |
No chodzi mi o szerokość.
A słyszałem od jednego fotografa że jasność w obiektywie jest najwazniejsza (przepraszam za błędy ale jeszcze nie opanowałem wszystkich terminow)
cena do 1 tys. Chce tez kupic uzywany.
Zmienne ogniskowe nie sa mi w sumie potrzebne. Ten co mam mi wystarczy do 250.
mozer - Nie 03 Lut, 2013
Rudolf83 napisał/a: | jasność w obiektywie jest najwazniejsza |
Raczej nie do krajobrazów. A nocne i tak się robi ze statywu.
Do 1000 zł można zapolować na Sigmę 17-70 f/2.8-4.5, ale ja bym wolał dołożyć do trochę droższej wersji f/2.8-4.
pioroon - Nie 03 Lut, 2013
Sigma 20/f1.8 ale z używkami ciężko w necie.
W tym budżecie może Canon 20/f2.8...
[ Dodano: Nie 03 Lut, 2013 00:09 ]
Właśnie Sigma zaproponowana wyżej jak najbardziej
mozer - Nie 03 Lut, 2013
pioroon napisał/a: | Sigma 20/f1.8 |
Do krajobrazów to mi się wydaje kiepski pomysł - chociażby ze względu na gwint 82 mm
pioroon - Nie 03 Lut, 2013
mozer, ale jaki lansik z takim wiaderkiem biegać
Np ten???
http://allegro.pl/canon-e...2999427091.html
mozer - Nie 03 Lut, 2013
Rudolf83, 20 mm to niedostatecznie szeroko na ogólnie pojęty krajobraz. Przynajmniej te 17 mm wypadałoby mieć. No chyba, że masz bardziej sprecyzowane zainteresowania i nie lubisz szerokich kadrów.
mozer napisał/a: | Przynajmniej te 17 mm wypadałoby mieć. |
Generalnie nie mam specjalnego typu krajobrazu.
Lubie fotorafowac np. miasto z wysokich wież, wieżowców, lubie też zachody słońca, ewentualnie jakieś pola, lasy w oddali, ciekawe kompozycje chmur
komor - Nie 03 Lut, 2013
Rudolf83, a czemu nie kupiłeś aparatu choćby ze zwykłym kitowcem 18-55? Do krajobrazów i ogólnego zastosowania przydaje się, jak nie ma się planów lub budżetu na coś lepszego. Wszelkie stałki warte uwagi raczej przekroczą budżet 1000 zł jako używane.
Co do makro to do zabaw z kwiatkami wszelkie obiektywy makro 60, 90 czy 100 mm będą przydatne, popatrz po aukcjach na Allegro jakie są ceny używanych szkieł Tamrona czy Sigmy. Canony 60 czy 100 mm przekroczą ten budżet.
Sunders - Nie 03 Lut, 2013
Rudolf83 napisał/a: | w miare tani lecz dobry (wiem ze to trudno czasem pogodzic) uzywany obiektyw do zdjęć mak |
Proszę: http://allegro.pl/obiekty...2996146664.html
muzyk - Nie 03 Lut, 2013
Rudolf83 napisał/a: | Cena jaką moge przeznaczyc to około max. 1 tys złotych. |
Jeśli makro, to uzywana Tokina 100 2.8, albo Tamron 60 f2.
Dobry ten obiektyw???
Bo ktos inny polecał mi szkło Raynoxa 250 za ok 200 zł na allegro używane.
200 zł a 1000 zł do makro to roznica. Czy bedzie tez roznica w jakosci zdjec????
A bo znalazłem Canona body w Warszawie i kitowca nie mam.
Co lepsze ta Sigma czy Raynox??? Zdjecia tylko amatorsko dla siebie.
No i jaki w koncu polecacie obiektyw szerokokatny do krajobrazow???
lotofag - Nie 03 Lut, 2013
Po pierwsze Raynox DCR-250 czy podobny to nie obiektyw, tylko makrokonwerter - taka nasadka powiększająca, musisz mieć jakiś obiektyw na którym to zainstalujesz.
Sigma z linku to pełnoprawny obiektyw makro o odwzorowaniu 1:1.
Ale ja wiem ze to nasadka. Moze sie wczesniej nieprecyzyjnie wyraziłem.
Pytanie co miec. Raynoxa czy obiektyw do makro???
komor - Nie 03 Lut, 2013
Rudolf83, ta Sigma to prawdziwy obiektyw makro (choć leciwy już i nie bez wad), natomiast Raynox to soczewka powiększająca. Jednym i drugim można wiele osiągnąć, ale trudno je ze sobą porównać. Soczewka jest na pewno trudniejsza do opanowania i bez statywu ciężko będzie się nią sensownie posłużyć. Natomiast obiektywem makro mającym ok. 100 mm można się i trochę w portretowanie posłużyć i wykorzystać kreatywnie do kwiatków nie tylko makro.
Może poczytaj trochę istniejących już tematów:
Wybór obiektywu makro do Canona
Obiektyw do Canona 1100D... co wybrać?
Obiektyw do macro fotografi - Canon 60D
obiektyw do zbliżeń Canon
Co do szerokiego kąta to też wielokrotnie było to wałkowane, ale tutaj bez okolic 2000 zł ciężko.
który obiektyw szerokokątny najlepiej się sprawuje do 2k
Szeroki kąt (UWA) do APS-C Canon
Ultra szeroki kąt do architektury (Canon APS-C)
jaki obiektyw szerokokątny do canon 400d???
komor napisał/a: | Natomiast obiektywem makro mającym ok. 100 mm można się i trochę w portretowanie posłużyć i wykorzystać kreatywnie do kwiatków nie tylko makro. |
No ten z opisu ma 105 mm, czyli portrety i np. kwiatki w calosci tez dobrze by wychodziły tym obiektywem? A ma jakies szczegolne wady ten obiektyw????
Bo w sumie teraz sie nim zainteresowalem bardziej jak piszesz ze portrety tez robi.
Co do szerokokatnych to przejrze tamte wątki! Dzieki!
Sunders - Nie 03 Lut, 2013
Rudolf83 napisał/a: | Dobry ten obiektyw??? |
Dobry.
Rudolf83 napisał/a: | Bo ktos inny polecał mi szkło Raynoxa 250 za ok 200 zł na allegro używane.
200 zł a 1000 zł do makro to roznica. |
Bo 3 elementy optyczne w raynoxie a 11 w obiektywie sigmy/+AF/ to też różnica, poza tym pytałeś o "obiektyw do makro", a nie o konwerter
Rudolf83 napisał/a: | Co lepsze ta Sigma czy Raynox??? |
Zależy od zastosowań. Można też używać Raynoxa założonego na tą sigmę. Można też z Twoim C55-250IS.
Tu możesz zobaczyć jak się go zakłada:
http://www.youtube.com/watch?v=u60U6L676cE
Trzeba się liczyć ze skaracaniem minimalnej odległości ostrzenia i bardzo małą głębią ostrości.
Żeby uniknąć rozczarowania poczytaj tutaj:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=307565
Rudolf83 napisał/a: | jaki w koncu polecacie obiektyw szerokokatny do krajobrazow??? |
Za podany budżet możesz próbować "wyrwać" uzywanego Tamrona SP AF 10-24 mm f/3.5-4.5 Di II LD Aspherical (IF)
Rudolf83 napisał/a: | ma jakies szczegolne wady ten obiektyw???? |
Słaby AF.
http://www.optyczne.pl/28...acro_Wstęp.html
rafisko - Nie 03 Lut, 2013
Do makro tamron 90/2.8 nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz
Do krajobrazu może samyang 14/2.8? manualny ale szeroooki no i dość przyzwoity optycznie.
|
|